Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36051) mgoogyi válasza Dare2Live (#36049) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Viszont amiket írsz, azok mind időzítés alapú dolgok, ami az emberek többsége számára kerülendő.
"Time in the market beats timing the market"

Elhiszem, hogy van akinek működik valamilyen időtávon, de hogy erre játszani kisemberként hosszú távon nekem erősen kérdőjeles.

htomi85 egy jó tesztalany. 5x tőkeáttétel, short, stb. Ezeket elkerülni is inkább javasolt, mint nem.

[ Szerkesztve ]

(#36052) Resike válasza mgoogyi (#36048) üzenetére


Resike
tag

Két hónapja befektetett alapom jelenleg 7%-os hozamnál tart, ennyit a nagymenő állampapírokról.

(#36053) mgoogyi válasza Resike (#36052) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

A tavaly vett arany etf-em meg +35% körül.
És mi következik ebből?

Az állampapírnak nem az a lényege, hogy rövid távon sokat hoz, hanem hogy nem leszel mínuszban, mikor kell a pénz.

(#36054) Golyobis


Golyobis
aktív tag

Egy ideje tervezgetem az értékpapírba fektetést, de az átgondolási fázis alatt egy számomra új problémába futottam, amin azóta sem sikerült túllépni: a befektetésekkel olyasmit támogatnék ami ellentétes az elveimmel (pl: éhbérért dolgoztatás, környezetszennyezés), és negatív változásaokat idézhetne elő a világban (a pénzmennyiséggel valamilyen módon arányos mértékben.)

Értem ez alatt: nem akarok rossz dolgokat támogatni. Sőt, még sokkal jobb befektetés lenne ha olyan dolgokat támogatnék amiket támogatok is (ez nem tudom hogy nyelvileg mennyire volt helyes így).

Tudtok ajánlani ilyen jellegű befektetéseket? Elsősorban egyedi részvényekre gondolok, de lehet ETF vagy kötvéy vagy más is.

Ilyen tippekre gondolok mint pl: napenergia... (igazából más ötletem egyellőre nincs)

Meg kérdés hogy ezeket a papírokat elérem-e a kiszemelt RC-n keresztül, vagy más, esetleg külföldi brókercéghez kell regisztrálnom.

Mondjuk olvastam most egy cikket ami néhány meglévő ilyen jellegű ETFet bírált.

[ Szerkesztve ]

(#36055) #95561216 válasza Golyobis (#36054) üzenetére


#95561216
törölt tag

Ezer dolog van amivel jobban befolyásolhatod a világot, mint az, hogy a szaros kis pénzed (bocs, de ha nem vagy fent a forbes listán, akkor az) mibe fekteted. Jobban jársz, ha a befektetéseiden a legnagyobb hasznod akarod elérni, az extrát meg eladományozod.

(#36056) vnorbi válasza Golyobis (#36054) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Én egy ideje már ilyenbe rakom az új megtakarítható pénzeimet, de egész más megfontolásból. Jó pont, hogy az ESG mentén van szelektálás vagy szűrés, de ezt én inkább marketingfogásnak tekintem, pedig vannak mellette tényleg hangzatos érvek is, de szerintem egyelőre nincs akkora láz, hogy bármely fegyvergyárat a legkevésbé is érdekelje, hogy a tőke egy része tudatosan kerüli őket.

Ha már olvastál bíráló cikket, itt van az iShares promó anyaga, ha arról akarsz olvasni, hogy szerintük meg miért jó.

Én az OTP-nél vagyok, új kibocsátású ETF-ről volt szó, amikor elkezdtem vele foglalkozni, nagyjából egy órán belül már elérhető volt a kínálatukban, miután jeleztem, hogy lenne rá igény. Gondolom, a többi bróker is megoldja, ha még nincs meg náluk, úgyhogy csak emiatt nem kell külföldi brókert keresni.

Ha érdekel, vannak a korábbi hozzászólásaim itt a topicban, az "ESG"-re keress rá a keresőben.

[ Szerkesztve ]

(#36057) Konflikt


Konflikt
addikt

eppen vennek reszveny ETF-eket, (mar beutaltam HUF-t), pont az EUR elszallas elott. most meg nem akarok 330 felett valtani, sot, ahogy nezem mar abban sem vagyok biztos hogy most barmit is vennem kene, meg akkor se, ha mondjuk visszaesik az EURHUF. mitgondoltok?
most leginkabb kivarnek par honapot.

Commodore Amiga 500 - es a kepzeleteinek tobbe semmi nem szab hatart! // VCIX-DCV&CMA

(#36058) buherton válasza Konflikt (#36057) üzenetére


buherton
őstag

Szerintem továbbra is érdemes venni EUR-t. Ha igazak a német gazdaságról írt adatok, akkor a HUF tovább gyengülhet. Az EUR/HUF hosszútávon egyébként is gyengül, persze vannak lokális erősödések.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#36059) net91 válasza vnorbi (#36056) üzenetére


net91
senior tag

Az OTP-nél csak hat ETF-et lehet venni?[/L

Ha van az OTP-nél értékpapírszámlám, akkor arra tudok vásárolni?
És a legfontosabb kérdés érdemes-e az OTP-nél S&P-500-at vásárolni??

[ Szerkesztve ]

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és a

(#36060) vnorbi válasza net91 (#36059) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Nálam mobilon csak a privát banki kezdőoldal jön be a linkre, nem látom, amire hivatkozol. De ez nem privát banking dolog, normál ügyfél is hozzáfér. Értékpapírszámla, hozzá kapcsolt eurós devizaszámla és DirektBróker szolgáltatás kell hozzá. Az elérhető kínálat nem böngészhető, de kereshető, és amit a kereső nem talál, azt lehet rögtön igényelni online (név és ISIN kód kell hozzá), és hamar felveszik (1-2 óra, de érdemes újra keresni, mert az értesítést csak később küldik róla).

Mindent adnak, amit a Xetrán el lehet érni, ami most nagyságrendileg 1500 ETF-et jelent. Nekem kb 10 féle van, amiből kb 5-nek a felvételét én kértem, amiből arra következtetek, hogy nem sok ügyfelük van, aki idáig eljut. Aki csak úgy betéved hozzájuk, azt beterelik a befalapokba, akinek meg vannak konkrét elképzelései, az azt is látja, hogy az OTP drága, máshol olcsóbban kijöhetnek.

Ez részben válasz is a kérdésedre, találsz olyan brókert itthon, ahol megspórolhatsz több tételt is, amit az OTP-nél nehéz megúszni. Itt aránylag magasak a jutalékok (0,5%), van számlavezetési díj, és a DirektBróker teljes hónapra megtartva nagyon drága.

Azt kell mérlegelni, hogy ér-e ennyit a stabil banki háttér, vagy jó lesz valamelyik olcsóbb is (ami egyébként még rugalmasabb is), és majd jó lesz a BEVA, ha beüt valami, és elvesznek az értékpapírok (bár ez talán már nem reális, amióta havonta jelenteniük kell az MNB-nek az ügyfelek értékpapír-állományát).

(#36061) HS 2142 válasza Golyobis (#36054) üzenetére


HS 2142
őstag

Érzelmi alapon szerintem rossz ötlet bármilyen pénzügyi jellegű döntést meghozni, befektetni racionálisan érdemes. Mivel írtad, hogy még nincs tapasztalatod az értékpapírokkal, ezért szerintem nem a szektorspecifikus ETF-ekkel érdemes kezdeni (egyedi részvény kiválasztása szintén nem javasolt kezdetnek).

A RandomCapital listájában szerepel ugyan ilyesmi: iShares Global Clean Energy, kevés céggel, alacsony likviditással.

Azért vegyél meg valamit, mert érted a működését és látsz benne potenciált. Itt van például egy érdekes eset a közelmúltból: Beyond Meat - Vegán disznóvágás
Vajon hányan vehettek a részvényből (miközben a cég beszámolóinak részleteivel valószínűleg nem igen foglalkoztak) csak azért, mert szeretnék elérni, hogy az állattartásból eredően kevesebb szennyezés érje a bolygót és hányan azért, mert egy újabb mániába csöppentek bele, mondjuk a média hatására?

[ Szerkesztve ]

I am...the architect of my own destruction...So this is it. What is written in the timeline cannot be changed.

(#36062) net91 válasza vnorbi (#36060) üzenetére


net91
senior tag

Köszönöm a választ.
Igen ismerem az OTP-t, mindennek megkéri az árát.
Korábban pár évig voltak befektetési alapjaim náluk, azok sem voltak olcsók. Pár éve az összes ott lévő megtakarításomat elvittem tőlük máshová.
De jelenleg is vannak ott számláim, gondoltam játékpénzzel kipróbálom az ETF vásárlást.

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és a

(#36063) vnorbi válasza net91 (#36062) üzenetére


vnorbi
aktív tag

A játékpénz 1000 eurónál kezdődik náluk, kisebb megbízást nem fogadnak. A vétel díja 0,5%, ha az eurót náluk veszed, az 1% felárat jelent a középhez képest, a vissza irány ugyanennyi, azaz kapásból lehet 3% egyszeri költséged, és ehhez jön még évi 0,22% a számlavezetésben. És ebben nincs benne a DirektBróker díja.

TBSZ-re véve felezhető a számlavezetési díj, devizát lehet mondjuk Revoluttal váltani, a DirektBróker díján is lehet faragni, de észnél kell lenni, mert az alapfelállással nagyon lehúznának.

(#36064) Resike válasza mgoogyi (#36053) üzenetére


Resike
tag

Az következik ebből hogy ha te magad nem tudod eldönteni hogy mikor kell részvényt venni akkor hagyd rá egy alapra amiben megbízol és az megcsinálja ezt helyetted.

(#36065) zharkanyi válasza vnorbi (#36063) üzenetére


zharkanyi
tag

Revolut-al 1,85 milláig megy nagyon olcsón az EUR vétel, de felette már ott is van komolyabb díj.

Amúgy ha ennél nagyobb összeget tenne át az ember mondjuk állampapírból egy értékpapírszámlára, ahol EUR alapú ETF-et venne, akkor mi jöhet még szóba a váltás díjának elkerülésére?

(#36066) Szmeby válasza Resike (#36064) üzenetére


Szmeby
tag

Mivel az alap kezelői sem látják előre a jövőt, így ez nem egy racionális következtetés.

(#36067) vnorbi válasza zharkanyi (#36065) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Ha jól tudom, Revolutnál prémium előfizetéssel nincs korlát a váltáson. Vagy ott van a TransferWise, ahol ugyan van váltási díj, de nincs limit, és még ezzel a váltási díjjal is olcsóbb, mint az OTP.

Meg ha elég nagy összegről van szó, akkor állítólag lehet alkudozni a bankkal, és a végén még a bankon belüli váltás lesz a legolcsóbb, vagy legalábbis olyan kicsire csökkenhet a fintech előnye, hogy nem éri meg vele foglalkozni.

(#36068) mgoogyi válasza Resike (#36064) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Tehát bízzam rá rövid távra egy részvényalapra a pénzem, mert ők fundamentális és technikai elemzések után olyan jól ki tudják választani a részvényeket, hogy csak úgy szalad fel az árfolyam?

Hány darab magyar részvényalap tudta megverni az S&P 500-at az elmúlt 10 évben?
Talán a Hold egyik részvényalapja tudott vele lépést tartani, másról nem nagyon tudok.

Mellesleg mit írnak egy részvényalap KIID-jében?
Pl ezt: "Ez az Alap adott esetben nem megfelelő olyan befektetők számára, akik 5 éven belül ki akarják venni az Alapból a pénzüket."

Miért írják ezt?
...

(#36069) Tankblock válasza mgoogyi (#36039) üzenetére


Tankblock
aktív tag

[link]

De megtörtént és újra meg is fog, a félelem a veszteségtől alapvető emberi érzés. Nem racionális minden helyzetben. Sokan fognak hirtelen a felvett hosszútávú befektetői maszkot eldobva hirtelen váltani spekulatív irányba. Senki sem szeretne -50% ülni 10+ évig is akár.... El fogják adni és lenyomják az árakat nagyon gyorsan. Az hogy ez mikor fog megtörténni senki sem tudja. Ezért vagyok vele úgy, hogy mivel csak játékpénz van bennt azt is inkább egyedi osztalékfizető részvényekben tartom. Max vágnak az osztalékon, de cserébe olcsóbban fogok venni majd....

Mindenki egyedi igénye és céljai szerint választ stratégiát, ha lenne legjobb azt a piac beárazta volna. Szerintem az etf ek nem mindenhatóak, egy nagyobb portfólióba simán beletenném. Nem vagyok pénzügyi guru, nem tanácsolok senkinek semmit se. Bárminek a megvásárlása előtt saját utánajárás javallott.

[ Szerkesztve ]

Release the Beast....

(#36070) Golyobis válasza HS 2142 (#36061) üzenetére


Golyobis
aktív tag

Érdekes cikk volt, de nem hiszem hogy az én esetemre különösebben vonatkozna.
Én teljesen átgondolt módon szerettem volna ezt csinálni, csak eleve olyan cégek közül válogatnék amik hasznosak is.

Esetleg erre néhány példát? Vagy hogyan tudnék ilyeneket keresni?

(#36071) BigBlackDog


BigBlackDog
veterán

Webkincstáron keresztül történő jegyzés esetén, 9 nappal a jegyzést követően nem kéne már látszódnia a portfolióban az értékpapírok között (MÁP+)? Szombati napon történt a jegyzés, az értéknap a következő hétfő volt, viszont a jegyzési időszak elvileg csak az előző péntekig tartott. A jegyzés "Teljesült" státuszban van, a pénzkifizetési tranzakció "Lezárt" státuszban. Viszont jelenleg semmi nem látszik a tranzakción kívül. Várjak még következő hét hétfőig?

Visszaolvastam már a témában és korábban volt már sikeres jegyzés is, de a fenti esettel még nem találkoztam.

[ Szerkesztve ]

(#36072) Reverting válasza BigBlackDog (#36071) üzenetére


Reverting
őstag

Buktal egy hetet... egyikrol lekestel, a masikat "koran" vetted... hetfon megjelenik... legkozelebb pentek 12h elott vegyel es az hetfore mar ott is van... :)

[ Szerkesztve ]

iPhone 14 Pro Max Space Black / iPhone 11 Black / iPad 10,2 Space Gary / Apple Watch SE Space Gray / Samsung S9+ Midnight black

(#36073) BigBlackDog válasza Reverting (#36072) üzenetére


BigBlackDog
veterán

:R Akkor ilyenkor automatikusan átkerül a jegyzés a következő sorozatra? Ha csak ennyi, akkor megnyugodtam.

(#36074) vnorbi válasza BigBlackDog (#36073) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Automatikusan nem kerül át a következő sorozatra. Amikor jegyezted, már akkor azt a sorozatot kellett látnod, de ezt még most is megnézheted a tranzakció adatainál. Szóval inkább az van, hogy látszott, hogy ez lesz, csak lehet, hogy elkerülte a figyelmedet.

Ha valami miatt nem került elfogadásra a jegyzésed, akkor sincs automatikus átugrás a következő sorozatra, hanem a megbízás megadásakor kiválasztott módon (pénzszámlás jóváírás helyben, vagy banki átutalás) adják vissza a pénzed.

[ Szerkesztve ]

(#36075) vnorbi válasza Tankblock (#36069) üzenetére


vnorbi
aktív tag

"Sokan fognak hirtelen a felvett hosszútávú befektetői maszkot eldobva hirtelen váltani spekulatív irányba."

Hajaj, itt a topicban is láttuk már, hogy valaki hosszú távban gondolkodva megvette a részvényt, aztán néhány hónap múlva már talán a harmadikban új ötletben volt a tőkéje. Úgy rémlik, hogy bejött neki, akkor jól spekulált.

Aki magára ismer, nyugodtan megoszthatja a tapasztalatait, hogy ezt hosszabb távon mennyire sikerül jól csinálnia.

(#36076) Tankblock válasza vnorbi (#36075) üzenetére


Tankblock
aktív tag

Lehet rajta keresni nem is keveset, ha belegondolunk Buffet is csücsül pár $ cashben, az is egy spekuláció - arra várva, hogy a piaci korrekció után szépen bevásárol.

- még a végén ezek a biztosítékok fogják jódarabig tartani a piacot, mivel ha beszakadna menne bele elegendő pénz így is úgy is.... én már várom a korrekciót, mert most a legtöbb részvény nagyon túlárazott nekem.

Release the Beast....

(#36077) mgoogyi válasza Tankblock (#36069) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Olvastam már ezt a cikket, valaki már linkelte egyszer.

Az emberek ugyanazokat az érzelmi alapú hibákat követik el újra meg újra. Mikor fent vannak az árak, boldogság van meg vásárlás. Mikor lent, akkor meg a nem akarok -50%-ban ülni 10 évig van és áron alul kiszállnak. Ez sima vagyonátruházás.

És ez nem attól függ, hogy közvetlen részvény tulajdonosok vagy becsomagolva van részvényük egy aktív vagy passzív alapba.
Minden alapba az után megy sok pénz, miután a közelmúltban jól teljesített, és akkor áramlik ki, mikor van egy-két gyenge éve.

Az index követő etf-ek az ugyanolyan benchmarkú befalapok ~95%-át megverik. Lehet azt mondani, hogy nem mindenhatóak, csak elég rosszak az esélyeid, ha fogadsz ellenük.

Mindenképp kell a saját utánajárás. Olyan stratégiát kell követnünk, amit az érzelmeink ellenére is végig tudunk vinni. Ha kiszállunk pánik miatt, akkor minden megy a levesbe. Az osztalék stratégiák szerintem ezért működnek jól, mert az osztalékbevételekre koncentrál és talán nem viseli meg annyira egy korrekció érzelmileg a befektetőt.

(#36078) BigBlackDog válasza vnorbi (#36074) üzenetére


BigBlackDog
veterán

:R Én voltam figyelmetlen, a tranzakció részleteinél már tényleg a következő sorozat szerepel. Csak, mintha a jegyzésnél ki lehetett volna választani még a régebbit is (de akkor gyanítom, hogy én néztem félre).

[ Szerkesztve ]

(#36079) Resike válasza mgoogyi (#36068) üzenetére


Resike
tag

Sose mondtam hogy rövid távra fektess be részvényt, csupán azt hogyha jókor teszed meg akkor rövid távon is hozhat szép hozamot.

A 10+ éves átlagokat nézegetni balgaság, 5 éves hozamba válogathatsz az olyan magyar alapok közül ahol 2-3x akkora hozam van mint az S&P 500-nál. Plusz ott van a Supra ami még hosszú távon lazán 20-30%-ot ver rá, bár az csak nagyon limitáltan fektet részvénybe.

(#36080) net91 válasza Resike (#36079) üzenetére


net91
senior tag

"Plusz ott van a Supra ami még hosszú távon lazán 20-30%-ot ver rá,"

Óvatosan a Suprával, nem kis kockázat van benne. 20-30%-ot biztos nem ver rá. :N

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és a

(#36081) mgoogyi válasza Resike (#36079) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Erősen sugalltad.
Azzal jöttél, hogy rövid távon volt olyan időszak, amikor hozott 7%-ot egy befalap, bezzeg a béna állampapír.
Igen persze, ha jókor teszed. Csak hát az időzítés..

A supra 10 év alatt kb 3.5x-ezte a pénzed huf-ban.
Az S&P500 meg 2.4x-ezte usd-ban, miközben 1 usd 180 Ft-ról elment 300-ig. Melyikkel jártam volna jobban?
A supra utsó 5 évében volt egy elég vastag esés egyébként...

10+ éves hozamokat nézni balgaság szerinted?...
Milyen távra akarsz befektetni? Az egész dolog a hosszú távról szól, ha hozamot szeretnél.

Egyébként meg tökmind1, h egy befalap mit hozott az utsó 5 vagy 10 évben. Befektetést nem a múltbéli hozamok alapján választunk. A supra kezelője is elmondta, hogy semmi nem garantálja, hogy lesznek még neki 20+%-os évei, ne számítson rá senki.

Hosszú távon lazán +20-30%, persze... Tedd bele nyugodtan az összes pénzed...

(#36082) Golyobis


Golyobis
aktív tag

Szabad sugallanom az összefoglalóba új tartalmakat?

Nekem kezdőként elég sok fejtörést okoz hogy hogyan kell egy ilyen befektetést megvalósítani.
Lehetne talán egy rövid leírás magáról a befektetés gyakorlati kivitelezéséről.

Pl:

Milyen számlát hol kell nyitni hozzá, honnan hova kell utalni, milyen költségekkel kell közben számolni a különböző műveletek során (külön kitérve a devizaváltás lehetőségeire), milyen buktatók vannak, (pl: hallottam hogy revolutos számlákat szoktak zárolni), hogy néz ki az adózás (mikor kinek melyik adózás éri meg.)

Esetleg lehetne néhány alapvető kifejezés magyarázattal: pl tőkeáttétel, shortolás, pozíció nyitás, stb.)

A diagrammok értelmezéséről is lehetne néhány szó, vagy egy-két belinkelt cikk.
Hogy működik a tőzsde röviden, (pl: mit jelent hogy egy bizonyos értéken "zárt" valami.)

Legalábbis számomra ezek fontos és nem egyértelmű dolgok, és gondolom egy másik kezdő is szívesen olvasna erről az összefoglalóban.
Tudom ezekre rákereshet az ember de gyakran sokat kell keresni, és sok olyan dolgot kell hozzá elolvasni ami amúgy nem érdekli közvetlenül az embert mire rájön hogy valami mit is jelent, vagy hogy működik.

Emellett javasolnám hogy ne csak értékpapírok legyenek felajánlva lehetőségként hanem legyen pár szó alternatívákról is pl: ingatlanokról, régiségekről.

Aztán (bár nem értek hozzá de mintha ez is alternatívan lenne) lehetne szó életbiztosításokról, egészségpénztárról, lakástakarékról meg ilyesmikről.

(#36083) Mercutio_ válasza Golyobis (#36082) üzenetére


Mercutio_
félisten

Szvsz az EP és azon társai ahol folyamatosan/adott időközönként szolgáltatást veszel igénybe (és az adójóváírás "járulékos" nyereség) esetén, illetve talán az ingatlannál is inkább csak linkelni lenne célszerű a szaktopicját :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#36084) Resike válasza mgoogyi (#36081) üzenetére


Resike
tag

Mi akadályoz meg abban hogy devizát fektess Suprába? Én speciel USD-be kapom a fizetésem és csak akkor váltok amikor 290-300 felett van. Valamint nekünk privát banki ügyfeleknek elérhető a "Supra I Sorozat" ami még az alap Supránál is magasabb hozamot hoz.

Szóval a 15% évesített Supra hozam az nem 20-30%-kal nagyobb mint a 10-11%-os S&P500?
De megnézheted a Supra Dollárt alapot is ami jelenleg 12%-on áll, vagyis az is nagyobb hozamú mint az S&P500.

Nyilván amúgy nem most kell Suprába fektetni hanem amikor jön a válság és 600 forint lesz egy liter benzin.

[ Szerkesztve ]

(#36085) mgoogyi válasza Resike (#36084) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

1 éves távon mindig fogsz találni olyan alapot, amelyik épp túlteljesíti az s&p 500-at, de semmi garancia nincs rá, hogy ez hosszú távon is teljesül. Viszont a magasabb költségek garantáltak.
Feltennéd rá bármilyen testrészed, hogy a supra a köv 10 évben olyan jó lesz, mint eddig volt?
Meddig lesz ugyanaz az arc az alap kezelője?

(#36086) nandow válasza Golyobis (#36082) üzenetére


nandow
aktív tag

Én is hasonlóakra lennék kíváncsi, gyakorlati tapasztalatokra.
Szóval ha valaki tud segíteni az alább leírtakban, azt megköszönöm. :)

Tervezek részvényéket, etf-eket venni. Ehhez a Random Capitalnál gondoltam számlát nyitni. Devizát Revolut segítségével juttatnék az RC-s értékpapír számlára, habár még revolutom sincs. Részvények kapcsán szeretnék majd osztalékfizető részvényekbe is fektetni amerikai piacon.

Amik felmerültek bennem kérdések, az a tbsz-szel és adózással kapcsolatos.

1. Ugye tbsz esetén a gyűjtőévben tudok pénzt betenni a számlára, majd abból vásárolni. Nah most részvények, etf-ek kapcsán is hasonlóképp van, mint az állampapíroknál tbsz esetén, hogy a kapott osztalékot (hozamot) be tudom fektetni, abból újabb részvényeket tudok venni a tbsz-re?

2. Tbsz-en lévő részvényt el tudok adni, hogy az érte kapott pénzből mást vegyek szintén az adott tbsz-re, nem gyűjtőévben?

3. Milyen adók jöhetnek szóba? Ha jól gondolom, ha végigfut a tbsz 5 éve, akkor az itthoni kamatadót nem kell megfizetni részvények esetén sem. Forrásadóról olvastam még, de ha jól értettem, osztalék esetén azokat már levonják, és úgy küldik meg nekem. De van ezzel bármi teendő?

(#36087) kovisoft válasza Resike (#36084) üzenetére


kovisoft
őstag

Jól látom, hogy a Supra Dollár árfolyama 28.16%-ot emelkedett indulásától? És hogy az SPY ugyanezen időszak alatt 31.2%-ot emelkedett úgy, hogy ebben nincsenek benne az osztalékok?

(#36088) mgoogyi válasza nandow (#36086) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

1. Igen, a TBSZ-en belül tudsz csinálni mindent. Lényeg, hogy onnan ki nem mehet semmi.

2. Igen, ez gyakorlatilag egy zárt teljes értékű értékpapírszámla saját számlaszámmal.

3. Adózási kötelezettséged nincs, ha végigfut a TBSZ. Osztalékkal kapcsolatban nem tudom, hogy van-e bevallási kötelezettséged, én kerülök minden osztalékfizető dolgot. Az osztalékvisszaforgató etf-eket preferálom.

@Golyobis

Lehetne bővíteni az összefoglalót. Opciókkal, tőkeáttételes etf-ekkel, certifikátokkal, warrantokkal semmilyen gyakorlati tapasztalatom nincs, így ezzel kapcsolatban jó lenne, ha valaki vállalná ezt a részt.
Ez az irány eléggé ellentétes a befektetési nézeteimmel, de van aki csinálja.

A számlanyitási és egyéb dolgokat beleírom majd, ha lesz rá időm.

(#36089) vnorbi válasza nandow (#36086) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Látom, hogy idő közben már kaptál választ, így az alábbi részben ismétlés, de talán annyiban hasznos lesz, hogy merülnek fel új kérdések és/vagy elbizonytalanodsz az eddigiekben :)

A Randommal nekem nincs gyakorlati tapasztalatom, de a kérdéseid elég általánosak ahhoz, hogy ezek bármely brókernél ugyanúgy működjenek.

Ha Revoluttal akarsz devizát váltani, arra kell figyelni, hogy havi 1.850.000 forint váltása ingyenes, fölötte díjat számolnak fel rá, és nem naptári hónapra mérik a keretet, hanem a regisztrációd napja a fordulónapod, úgyhogy ha még nem regisztráltál, talán érdemes pont elsejére időzíteni, hogy észben tudd tartani.

A Revolut szeret turkálni a felhasználói zsebében. Teljesen véletlenszerűen kiválasztanak embereket, akiknek korlátozzák az accountját arra hivatkozva, hogy most muszáj lesz tudniuk, hogy mégis honnan volt több 10 ezer forintja, amit feltöltött hozzájuk (nem vicc a nagyságrend, velem megtörtént). Kérnek bérpapírokat, bankszámlakivonatokat és adóbevallást (vagy más hitelt érdemlő dokumentumokat), aztán majd feloldják a korlátozást. Egyrészt idő és macera, maga az eljárás pedig kifogásolható.

A TBSZ úgy működik, ahogy írod, a gyűjtőévben tehetsz rá pénzt, aztán lehet vétel, eladás tetszés szerint bármikor az évek során, fogadhatod az osztalékot, azt is befektetheted...

Azt esetleg érdemes megérdeklődni, hogy devizát válthatsz-e a TBSZ-en belül. Mert az OTP-nél például nincs ilyen, a TBSZ-hez tartozhat forint, meg akár többféle deviza is, de náluk nincs lehetőség, hogy a például a TBSZ-hez tartozó forint számla egyenlegéből eurót vegyen valaki a futamidő alatt. Azt tippelem, hogy Randomnál ezt azért meg lehet tenni.

A deviza beutalás a gyakorlatban úgy működik, hogy a Random adott devizás gyűjtőszámlájára kell pénzt küldeni, és a közleményben azonosítani magad. Ez hasonlóan van a többi brókernél is, de például az OTP egyedi IBAN számot ad minden számlához, így közvetlenül lehet saját számlára utalni gyűjtőszámlás kör nélkül. Revolutról OTP-s euró számlára a jóváírás 2-4 óra alatt megérkezik.

A devizáknál még arra érdemes figyelni, hogy az euró a SEPA miatt gyors és olcsó, a dollárnál viszont gyakori, hogy van közvetítő bank, és emiatt plusz költség merül fel (azaz lehet, hogy olcsóbb a bankon/brókeren belüli váltás, mint utaztatni a devizát más országból, hogy aztán kevesebb maradjon a végén).

Az adózással talán lesz, aki jobban képben van, és beírja a pontos választ, de én nagyjából azt tudom, amit te is írsz.

[ Szerkesztve ]

(#36090) Golyobis válasza mgoogyi (#36088) üzenetére


Golyobis
aktív tag

Próbálok rájönni hogy pontosan mit is jelent egy részvény de még egy jó adag keresés után sem sikerült pontosan rájönnöm hogy egy részvénytársaságban hogy néznek ki, és hogyan alakulnak a tulajdoni és vagyoni viszonyok.

Itt volt egy Részvények kibocsátása: példa, de annál a résznél hogy "Később a tulajdonosok viszont a növekedést látva dönthetnek úgy..." elakadtam. Valaki tudná nekem fojtatni esetleg a példát számszerűsítve? Ilyenkor mi történik pontosan?
A tulajdonosok együtt eladják mondjuk a cég 25% át (ami 100*0.25=25 milla? vagy 25 milla névértékű papírt adnak el tetszőleges áron, feltételezhetően a névérték többszöröséért?) egymás közt arányos mennyiségben, tehát minden tulajdonos a saját részvényeinek a 25%-át adja?

A szöveg szerint "...Ekkor a társaság nyílt részvénytársasággá alakul, és újabb részvényeket bocsájt ki..."

Nem értem ilyenkor 100% fölé mennek a tulajdoni arányok? :F

A kibocsájtott és eladott újabb részvények után ki kapja meg a pénzt? A korábbi tulajdonosok arányosan? Vagy az valahogy a cég vagyonát fogja képezni? (Ebben az esetben az új tulajdonos annak a pénznek egy részét is megvásárolja amit ő maga fizetett érte.)

Nem reklámozni és nem is ócsárolni szerettem volna az eredeti cikket (bár rossz véleménnyel vagyok róla), Csak azért linkeltem hogy érthető legyen hogy mit akarok. Valaki esetleg így konkrét számokkal be tudná mutatni hogy ezek a dolgok hogy működnek?

Szerk: bocs megint elkövettem a szokásos hibát, hogy új hozzászólás helyett választ írtam valakinek...

[ Szerkesztve ]

(#36091) Tankblock válasza nandow (#36086) üzenetére


Tankblock
aktív tag

Revoluton keresztül az USD utalás 20-40 USD lesz. Érdemes utána számolni, hogy ha a Randomnál váltasz akkor nem-e olcsóbb, ha jól emlékszem 5 USD volt a váltás....

Release the Beast....

(#36092) zharkanyi válasza Tankblock (#36091) üzenetére


zharkanyi
tag

Revolut-al ingyen lehet utalni. Mindegy, hogy USD-t, vagy HUF-ot utalsz annak nem lesz díja (hacsak a fogadó fél nem terhel rá valamit).

A Randmnál (és kb. minden egyéb értékpapír számlán is) a váltásnak nem fix, hanem százalékos költsége van. KBC-nél pl. 1%, ami mellé természetesen lehet minimumdíj is.

Elég valószínű, hogy Revolut-al jobban megéri devizát utalni az értékpapírszámlára, mint ott váltani.
A gond azzal van, hogy revolut-ot fel kell tölteni, ott korlátos az ingyenes számlát a devizaváltás (felár van 1,8 milla fölött) illetve ott van a veszélye, hogy kérik igazold a nagyobb összeg forrását és eközben valószínűleg nem igazán férsz hozzá a pénzedhez.

(#36093) Kobe válasza Tankblock (#36091) üzenetére


Kobe
veterán

Wut? Ingyenes revo sepa utalassal hogy lenne 20-40 dodo?

[ Szerkesztve ]

(#36094) nandow válasza mgoogyi (#36088) üzenetére


nandow
aktív tag

Köszönöm mindenkinek, aki hozzászólt a témában! :R

mgoogyi, megkérdezhetem, miért kerülöd az osztalékfizető dolgokat? Van különbség, hogy azt etf - gondolom automatikusan - osztalékvisszaforgató, vagy hogy az ember választ pár osztalékfizető céget, aminek az osztalékait szintén visszaforgatja?

(#36095) zharkanyi válasza nandow (#36094) üzenetére


zharkanyi
tag

Részemről ez a két fő érv szól az osztalékfizető ETF-ek ellen:
- kint levonják az osztalékadót és itthon azt már TBSZ ide, vagy oda nem kapod vissza
- vásárláskor fix megbízási díj van, amit minden évben ki kellene fizetni minden TBSZ számlára

(#36096) mgoogyi válasza nandow (#36094) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

1, Az osztalék adóköteles, azt hiszem 15%.
Megkapom tisztán árfolyamnyereségként, ha visszaforgatják az etf-be és az árfolyamnyereség a TBSZ miatt adómentes lesz.
2, Felesleges macera és költség, hogy visszaforgassam.

Van különbség egyedi részvények vásárlása és egy etf között.
Egy részvény ETF-fel egy index összes részvényét veszed meg, pl 500 legnagyobb amerikai cég.
Vagy válogathatsz saját ízlésed szerint cégek között, amik más-más mértékű osztalékot fizetnek, akár 0-át.
Ez sülhet el jól és rosszul is.
Az etf-fel megkapod a piac átlagát, ha ugyanerről a piacról válogatsz részvényeket, akkor vagy az átlag felett vagy alatt fogsz teljesíteni.
Elvileg az, hogy egy adott részvény mennyire jó vétel, már benne van az árában, így elég nehéz okosabbnak lenni a piacnál.

[ Szerkesztve ]

(#36097) Tankblock válasza Kobe (#36093) üzenetére


Tankblock
aktív tag

[link]

ez így nem igaz, köztes Bank szépen levonja ami neki "jár"

Release the Beast....

(#36098) #95561216 válasza Tankblock (#36097) üzenetére


#95561216
törölt tag

KBC-be megjött USD revolutból teljes egészében. Igaz csak akkora összeggel próbaképp, amit lehet inkább kiröhögtek, mint hogy levonjanak belőle. :DD

(#36099) Kobe válasza Tankblock (#36097) üzenetére


Kobe
veterán

Netto hulyeseg.
Ez a cikk arra vonatkozik, hogy ha te pl EUR t akarnal HUF szamlara utalni, akkor lenne 0.5% kezelesi koltsege Revo oldalan, egyeb koltseget az intermediary bank huzhatna le.
Az intermediery bank meg egy az utalasi folyamatba bevont harmadik bank, ami SEPA utalasnal nem ertelmezheto, nincs.
Vagyis ha Revolutbol az euro szamladrol kuldesz a random euros szamlajara euroban inditva a sepa utalast, pontosan 0 ft / eur koltsege lesz.
Ugyanez USD re is ugyanigy van

[ Szerkesztve ]

(#36100) #95561216 válasza Kobe (#36099) üzenetére


#95561216
törölt tag

0.5% csak akkor lesz, ha túllépted a váltási kereted. Dollár utaláshoz meg semmi köze a SEPA-nak, szóval nem, nincs USD-re is ugyan úgy.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.