Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36851) Stanlee válasza VirsLee (#36844) üzenetére


Stanlee
őstag

Azt irtam, hogy hosszutavon az erteke novekedhet is.

A PMAP meg tarsai eltunhetnek a piacrol, ha nagyon sokba fog kerulni az allamnak finanszirozni. Ahogy kivezette az also FIDESZ lakastamogatasat is az azt koveto kormany, ugy a magas kamatot fizeto lakossagi papirokat is kivezethetik.

Egy MSCI World vagy S&P500-at koveto ETF is felezheti az erteket, ha jon egy recesszio. Azt latja az ETF-et tarto delikvens es vermerseklettol fuggoen bizonyos veszteseg utan kiugrik belole, a feleseg beallitottsagatol is fugg, lehet, hogy valik tole, mert az ETF-ben tartott vagyon eluszott, nem ok lennenek az elsok akik emiatt valnak. A lakasbol nem szall ki olyan gyorsan, mert ott nem latja a szamlajan, hogy aznap vesztett 1 milliot.

Egyik se jo megoldas, de ha most van neki, ki van adva, kap erte annyit, mintha PMAP-ban tartana a penzt es nincs a zsetonra szuksege, akkor minek adja el?

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#36852) Golyobis válasza mgoogyi (#36848) üzenetére


Golyobis
aktív tag

Nem tudom.

Szerintem a dollár gyengülésével ezek a részvények alulértékeltekké válnak, ezért növekedni fog a kereslet.

Pl, ha traktort szeretnénk, mondjuk 35000 euróba kerül németországban, és ugyan ennyi eurnak megfelelő dollárba kerülne amerikában, és hirtelen leesne a dollár árfolyama a felére, akkor mindenki, akinek csak eurója van ott akarna traktort venni, mert tudná, hogy ott feleannyi euróért (átváltva) megkapja, miközben az ugyan úgy traktor maradt, a dollár gyengülésével nem hullottak ki az alkatrészei.

VirsLee

Egy részvény árfolyamát egy bizonyos devizában határozzák meg.
Olvastam az összefoglalóban hogy vannak ilyen hedged etf ek és elgondolkoztam hogy miért van rájuk szükség, és hogy hogyan működik a dolog valójában.

Aranyat több devizában is lehet vásárolni, és ott az árfolyam nagyban függ a deviza árfolyamától.

[ Szerkesztve ]

(#36853) mgoogyi válasza Golyobis (#36852) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

"Szerintem a dollár gyengülésével ezek a részvények alulértékeltekké válnak, ezért növekedni fog a kereslet."

Hát ez nem ennyire egyszerű szerintem. Lásd amit kovisoft írt.
Meg vajon mi áll a dollárgyengülés mögött? Az USA gazdasági kilátásai romlottak?
A traktoros példa elég sarkos szerintem és óriási dollárgyengülést feltételez.

" vannak ilyen hedged etf ek és elgondolkoztam hogy miért van rájuk szükség"

A devizakockázat kiszűrésére vannak. Az angolok szeretik pl. GBP-re hedgelt cuccokba tolni a pénzüket. Ha meg magyar vagy, nem HUF cuccokal az a kockázatod, hogy erősödik a forint.

"Aranyat több devizában is lehet vásárolni, és ott az árfolyam nagyban függ a deviza árfolyamától."

Az arany az arany, veheted forintban is, nincs jelentősége, hogy milyen devizában veszed.
Olyan, mint egy másik deviza.
Jellemzően dollárban szeretik feltüntetni a világpiaci árát, ha látsz hedgelt arany etf-et, akkor ott a dollár ellen fogadnak gyakorlatilag.

(#36854) VirsLee válasza Stanlee (#36851) üzenetére


VirsLee
őstag

Hogy miért adja el? Mondjuk azért, mert ha nincs 100-200 millió forintos egyéb befektetése, akkor 3 budapesti lakással már túl nagy az ingatlanpiaci kitettsége. Most realizálni tudja az elmúlt 5 év ingatlanpiaci szárnyalásának az eredményét és diverzifikálni a befektetéseit.

(#36855) VirsLee válasza Golyobis (#36852) üzenetére


VirsLee
őstag

Lehetséges, hogy kevered egy picit a dolgokat. A részvény egy alaptermék (nincs mögöttes termék), egy bizonyos devizában bocsátják ki és jó esetben ugyanabban a devizában is kereskednek vele.
Az ETF teljesen más, itt van mögötte másik termék (sok) akár több különböző devizában is. Ettől függetlenül az ETF árfolyama is egy devizában van meghatározva és ebben a devizában tudod megvenni. Miután több különféle devizában denominált terméket is tartalmazhat, amit aztán egy devizában kifejezett árrá kell "összegyúrni", így már lehet beszélni arról, hogy deviza árfolyam kockázat.
A traktor esetében az importőr át fogja árazni a traktor árát, ahogy változik az árfolyam. Gondolhatsz rá úgy is, hogy a Németországban gyártott traktor az euróban denominált, szóval amikor az amerikai importőr traktort akar venni, akkor azzal kezdi, hogy vesz eurót, utána pedig traktort. Megegyezhetnek más devizában is, de a végén azt átváltva euróra, a német gyár ugyanannyit szeretne kapni a traktorért. Egyébként pedig nemzetközi kereskedelemben piacok között árazni ennél összetettebb dolog. Egy Németországban gyártott hajszárító esetében amerikaiként nem csak az EUR/USD szól bele az USA ár kialakításába, hanem szállítási költség, import vám, helyi ÁFA, tranzakciós költségek, stb.
Az arany esetében lehet, hogy van esélyed egy minimális arbitrázsra, de szerintem nem sokra.

(#36856) namenlos


namenlos
tag

Ha hitelkártyával, Webkincstáron keresztül vásárolok állampapírt, az ugye sima kártyás vásárlásnak számít? Nem a visszatérítésre akarok rámenni, mert tudtommal ezután már nem adnak, hanem: OTP Bonus kártyáknak van most olyan promóciója, hogy 10 havi kamatmentes részletre lehet velük vásárolni. Azaz vennék X összegben állampapírt, és így a bank pénze kamatozna nekem, még mielőtt azt ténylegesen kifizetném. Ez így működhet, vagy nem ér annyit?

(#36857) UberMutant válasza namenlos (#36856) üzenetére


UberMutant
őstag

ezt azért kérdezd meg tőlük, mert a bank döntéséhez kötik a részletfizetést. csúnya lenne a 30%os hitelkamatba belefutni.

(#36858) namenlos válasza UberMutant (#36857) üzenetére


namenlos
tag

Van az 39% is... Utánaérdeklődöm akkor, de a hirdetmények/üzletszabályzatok alapján csak a visszatérítés van korlátozva.

(#36859) UberMutant válasza namenlos (#36858) üzenetére


UberMutant
őstag

nagyon csodálkoznék , ha ingyen pénzt találtál volna...
tudod, ami túl szép, hogy igaz legyen az...

(#36860) #95561216 válasza UberMutant (#36859) üzenetére


#95561216
törölt tag

Ingyen penz, csak mindket szereplonek az allam fizeti. Neki a kamatokat, a banknak a kartyas vasarlas jutalekat, ami tiz honapra levetitve tobb, mint ha mnb alszamlan tartanak.

(#36861) vnorbi válasza namenlos (#36858) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Meg van egy olyan kockázat is, hogy a 10 hónap alatt előnytelenül változik a visszaváltás feltétele (ha ilyet találnak ki, akkor legfeljebb 2-3 nap lesz kiugrani). De ha nem visszaváltásból, hanem a havi jövedelmedből törlesztesz, akkor ez nem érint.

Annyi a baj vele, hogy ez egyszeri alkalom lesz. Ha most kialkudsz egy elég magas hitelkeretet, akkor keresel rajta néhány tízezer forintot, aztán adhatod vissza a kártyát, hacsak idő közben ki nem találsz valamit, ami miatt érdemes megtartani.

Én egy ideig kicsiben csinálta hasonlót, a következő havi megtakarításomat hitelkártyával fizettem a kincstárba, aztán amikor jött fizu, akkor ezért az összegért állampapírt vettem megint, de már a bankban, ami vagy a törlesztési határidő előtt járt le, vagy nem volt büntetés a visszaváltásán. Aztán ezt valamiért abbahagytam, valószínűleg túl bonyolult volt követnem.

(#36862) julius666 válasza Golyobis (#36845) üzenetére


julius666
addikt

Csomó fajta módon korrelálhat egy cég profittermelő képessége a használt deviza értékével:

- Az adott devizában keletkezik profitja: annak az értéke is csökken.
- Exportra termel: nő a bevétele, illetve a profitja.
- Importból termel: nőnek a költségei, csökken a profitja.
- A belföldi vevők "zsebe" a deviza értékével együtt zsugorodik, ők nem fognak extra keresletet generálni a részvény irányában, az ő beszállójukkal nem növekedik az árfolyam, hiába lett a te zsebednek olcsóbb.
- A deviza gyengülése mögött gazdasági/politikai okok vannak, amik a céget közvetlenül is érinthetik.

És még kis millió korreláció forrást lehetne felhozni. Legegyszerűbb, ha nem akarsz okosabb lenni a piacnál és kitalálni, mi lesz.

(#36863) Bling95


Bling95
őstag

Sziasztok!

Vannak esetleg klasszikusan “kezdok” szamara ajanlott etf-ek?

A terv jelenleg az, hogy a befektetni kívánt összeg 60%-t kezdetben allampapirba raknam. A maradek 40%t pedig tbsz-n etf-ekbe.

Az egyszerű kilépés érdekeben elsodlegesen map+ lenne az allampapir, kisebb mertekben pmap. A map+-ba lehet, hogy tobb sorazatba raknam be, hogy szukseg eseten ne kelljen az egeszet visszavaltani.

Szerintetek ez mennyire jo elgondolas? Egyelore sem allampapirral, sem ertekpapirral nincsenek tapasztalataim. Probalok minnel tobbet tajekozodni, de valahol el kell indulni a dologgal.

(#36864) vnorbi válasza Bling95 (#36863) üzenetére


vnorbi
aktív tag

"A map+-ba lehet, hogy tobb sorazatba raknam be, hogy szukseg eseten ne kelljen az egeszet visszavaltani."

Emiatt nem kell feldarabolni. 1 forintos címletekben fut, bármekkora összeg eladható belőle, a maradék pedig kamatozik tovább.

[ Szerkesztve ]

(#36865) Bling95 válasza vnorbi (#36864) üzenetére


Bling95
őstag

Köszönöm, ez hasznos infó :) Itt abban a hitben voltam, hogy a címletektől függetlenül az adott sorozatot ilyen tekintetben egybe lehet csak kezelni.

(#36866) vnorbi válasza Bling95 (#36865) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Szerencsére nincs ilyen szigorúság. Az alapcímlet számít, nincs megkötés (legalábbis a kincstárban) arra, hogy mi a legkisebb vehető/jegyezhető/visszaváltható összeg, csak annyi, hogy az alapcímlet egész számú többszöröse legyen.

(#36867) mgoogyi válasza Bling95 (#36863) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Részvény etf-ek közül ezeket nézd meg:

iShares MSCI World (accumulating)
SPDR MSCI Acwi (accumulating)
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) Accumulating

Ezek a világ jelentős részét lefedik önmagukban is, nincs vele országkockázatod.
Minden cég a saját piaci értéke szerint súlyozva kerül ezekbe, ez egy elég jónak számító megközelítés.

Nézd meg, hogy pontosan mik ezek az indexek, amiket követnek (MSCI World, MSCI Acwi, FTSE All-World).

Ha ezt kitaláltad, akkor meg kell határoznod, hogy milyen időtávra szeretnéd ezt a portfóliót és hogy ez a 40-60 arány megfelel-e a kockázattűrésednek (Pl. kibírsz-e egy kb. -20-30%-os másfél éves időszakot).

Minél hosszabb az időtáv és minél nagyobb a kockázattűrésed, elvileg annál magasabb részvényarányod lehet. 10 évnél rövidebb időtávon én nem részvényeznék.

(#36868) dyablo0506


dyablo0506
csendes tag

Fizikai aranyrúd vásárlás esetén esetleg valakinek van tapasztalata kiszálítással? Vennék egy 100g-os London delivery aranyrúdat 1.430.000-ért aztán kicsit tartok attól, hogy épségben megérkezik e vajon hozzám a 200km-es úton!

(#36869) UberMutant válasza dyablo0506 (#36868) üzenetére


UberMutant
őstag

műanyag tokban van , mi baja lenne? elgörbül?

(#36870) Ixion77 válasza BÁ Nutrition (#36837) üzenetére


Ixion77
őstag

Attól hogy a te környezetedben nem tapasztalod, a változás még történik. Lásd pl. Elektrolux hír. De hogy közelebbit mondjak, feleségem (multi)cégénél már hónapok óta tesztelik az új szoftvert, amely automatikusan fog felismerni, kiértékelni és könyvelni minden beérkezett számlát. Jövőre elindul élesben, és elbocsájtják a könyvelők 90%-át... Nem is csinálnak titkot belőle. Most gondolkodik hogy milyen új szakmát tanuljon ki.
Az előrejelzések szerint egyébként a jövőben egyszerre lesz óriási munkanélküliség és óriási munkaerőhiány. Munkaerőre ugyanis szükség lesz, csak nem olyanra amilyen rendelkezésre fog állni. Pénztárost nehéz átképezni big data elemzővé...

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#36871) Kobe válasza dyablo0506 (#36868) üzenetére


Kobe
veterán

Nem tudom fizikailag mennyire meno manapsag felhalmozni, de az tuti hogy macera van vele.
Ha certicates befektetesi arany, nem sok helyen veszik vissza, vagy alapbol szep commissionnel. Ha elviszed mashova, mint a murvakoves nepper lealkudjak tort arany arba.
Kulfoldre meg szivhatsz a biztositott kezbesitessel.

Inkabb online karosszekbol valami fizikailag lefedezett papir.... Szerintem

(#36872) apatyas válasza dyablo0506 (#36868) üzenetére


apatyas
Korrektor

Válaszd az utánvétes fizetési módot.
Komolyan: ilyen tételnél már inkább érte mennék arra a 200km-re.
A többit elmondták feljebb.

A babaváró hiteles témához: ha állampapírt vett a szabad pénzéből és államcsőd van, legalább a hitelt sem kell visszafizetni. Remélhetőleg.

[ Szerkesztve ]

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#36873) Kobe


Kobe
veterán

Forint benezett 330 ala euroval szemben
Gondolkozom hogy most kene venni egy nagyobb adagot, ha a jovo ilyenkorra 350es celar bejon.... Szep % lenne

(#36874) Lex Icon válasza Kobe (#36871) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Ha certicates befektetesi arany, nem sok helyen veszik vissza, vagy alapbol szep commissionnel.

Az összes normális aranyforgalmazó cég visszaveszi a bef. aranyadat.
20-100g esetében vp. ár-2% környékén.
A fizikai is része lehet a papír mellett egy jól diverzifikált befektetésnek.

(#36875) Reverting válasza Kobe (#36873) üzenetére


Reverting
őstag

+1 lesben allok... en is...

Arany... kollegam vett 1kg (argo) ot meg map+ elott, 1evig nem nyulhat hozza, mert sokat bukik vele a visszavetelnel. Mondom lehet pont jol lesz, nem band... de fizikait csak aki hosszutavon +15-20 ev... :K

[ Szerkesztve ]

iPhone 14 Pro Max Space Black / iPhone 11 Black / iPad 10,2 Space Gary / Apple Watch SE Space Gray / Samsung S9+ Midnight black

(#36876) Kobe válasza Reverting (#36875) üzenetére


Kobe
veterán

én most bevásároltam kicsit, revolut rulZ ;]
amugy is kellett némi költőpénz külföldre, kapóra jött a két legyet egyszerre, megejtettem 1 füst alatt

Lex Icon: nem jártam utána részleteiben, de pont tavaly volt nekem is egy fizikai goldos hullámom, akkor felhívtam 1-2 céget (google első találati oldal kb) és azért volt pár meglepetés, nem midnegyik certificatet vették mindenhol, vagy csak más kezelési költséggel, stb. Nekem akkor nem adta, inkább valami papír alapú

(#36877) Reverting válasza Kobe (#36876) üzenetére


Reverting
őstag

329,16 csiptem en is egy 1000est... :) szintem rev. :D

Pont penteken vettem egy nagyobb map+ ugy h erra mar nem maradt tobb... :-/

[ Szerkesztve ]

iPhone 14 Pro Max Space Black / iPhone 11 Black / iPad 10,2 Space Gary / Apple Watch SE Space Gray / Samsung S9+ Midnight black

(#36878) Lex Icon válasza Reverting (#36875) üzenetére


Lex Icon
senior tag

de fizikait csak aki hosszutavon +15-20 ev

Ez a sablon szöveg. Kicsit rá kellene nézni az arany árfolyamára.
Most adtam el 2015 decemberben vett érméket 33% haszonnal (ez már az árréssel csökkentett hozam. Akkoriban világvége hangulat volt, ezért lett fizikai, de az azóta eltelt időben is van a "völgyek aljáról" némi kincs. Pl. a tavalyi bevásárlás most 21-22%-kal többet ér. ;)

(#36879) Lex Icon válasza Kobe (#36876) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Nem reklámként, de a CorrectGold visszavesz mindent ami aranyból van és "correct" áraik vannak. Ráadásul vidékieknek se kell Pestre utazni.

(#36880) Kobe válasza Lex Icon (#36879) üzenetére


Kobe
veterán

azért a 4-4.5% spread a vételi és eladási ár között nem éppen a korábban említett 2% :)
nyílván változik az ára de azért elég rendesen dolgoznia kell a kis lapka árfolyamának hogy 1-2 év múlva megérős legyen kivenni belőle :)

(#36881) Reverting válasza Lex Icon (#36878) üzenetére


Reverting
őstag

1kg fizikai aranynal mar jelentos a koltseg, dragan veszed es olcson veszik vissza, es meg havi 1500ft a szef berlete, 3000ft egy felnyitas h bemenj megsimogatni. ;) Nem azt mondom h nem jo az arany, most is ott van... En a fizikai aranyrol beszelek konkretan, maceras nekem. Persze par erme nem ugyanaz mint egy 1kg-os tomb... Az nekem nagyon para...;)

[ Szerkesztve ]

iPhone 14 Pro Max Space Black / iPhone 11 Black / iPad 10,2 Space Gary / Apple Watch SE Space Gray / Samsung S9+ Midnight black

(#36882) Lex Icon válasza Kobe (#36880) üzenetére


Lex Icon
senior tag

azért a 4-4.5% spread a vételi és eladási ár között nem éppen a korábban említett 2%

A 2% a Vp. árhoz képesti visszavásárlási ár, mivel a kolléga csak ezt kérdezte, merthogy olcsón tudja megvenni.
Nem azt mondtam, hogy ez a tuti aranybefektetés, hanem, hogy ez IS jó ha van diverzifikáláshoz, mert biztonságot ad.

elég rendesen dolgoznia kell a kis lapka árfolyamának hogy 1-2 év múlva megérős legyen kivenni belőle

Ha beüt a krach, akkor nem lesz gond. ;)

[ Szerkesztve ]

(#36883) Lex Icon válasza Reverting (#36881) üzenetére


Lex Icon
senior tag

1kg-os tömböt akkor vegyél, ha 20-30 kg-ot akarsz venni. Fizikait kisebb darabokban kell megvenni (min. 20g-osakat).
Széfbe meg nincs értelme rakni, mert akkor ugyanúgy nincs nálad, mint ha 4GLD-be rakod, csak drágább.

[ Szerkesztve ]

(#36884) Reverting válasza Lex Icon (#36883) üzenetére


Reverting
őstag

En nem veszek fizikait, de kosz a tanacsot. Mar megvan az 1kg-os neki, o igy szerette volna. Ez volt a vagya... Vannak ilyen perverzek... :P

iPhone 14 Pro Max Space Black / iPhone 11 Black / iPad 10,2 Space Gary / Apple Watch SE Space Gray / Samsung S9+ Midnight black

(#36885) Lex Icon válasza Reverting (#36884) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Van egy feelingje ha ilyen tömböt szorongatsz, de csak az érzés miatt kicsit drága lenne. :D

(#36886) Ra3 válasza Kobe (#36876) üzenetére


Ra3
őstag

Ezen már én is gondolkodtam hogy revoluton váltok, de onnan hova tovább? Kivétel vagy átutalás hogyan megy, mennyibe fáj?
Vagy csak simán hagyod a revon?

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#36887) #95561216 válasza Ra3 (#36886) üzenetére


#95561216
törölt tag

Elkoltod kartyaval szep lassan, vagy ingyen kiutalod sajat euro szamlara, brokerhez vagy akar allamkincstarba.

(#36888) #95561216


#95561216
törölt tag

Eszembe jutott ma sz reggeli elmelkedes kozben, hogy mi toretenik egy orszag allampapirjaival, ha az bevezeti az eurot? Nyilvan ez jelenleg erosen elmeleti kerdes, de megis. MAP+ ketyegne tovabb extra kamatokkal, csak mostantol euroban? Atkonvertaljak euros papirra, kisebb kamattal? Vagy marad forintban, es lejaratkor valtjak at bevezeteskori arfolyamon? Utobbi vegul is ugyan az lenne, mintha euroban jonne az ~5%.

(#36889) Reverting válasza #95561216 (#36888) üzenetére


Reverting
őstag

Nekem naponta eszembe jut... :) de nem veletlen nem erolteti a kormany az eurot... :P :K azt csinalnak amit akarnak igy... :U

iPhone 14 Pro Max Space Black / iPhone 11 Black / iPad 10,2 Space Gary / Apple Watch SE Space Gray / Samsung S9+ Midnight black

(#36890) Kobe válasza Ra3 (#36886) üzenetére


Kobe
veterán

En vegyesen hasznalom. Revoluton valtom, jelenleg ott parkol euroban.
Egy reszet kulfoldon / nyaralaskor elvasarolom revolut kartyaval, mas resze pedig ha felhalmozodott, megy valami masik alapba, allamkincstar vagy random capital.

Egyelore meg revoluton hagyom/tartom, mert ha esetleg bovitik a trading szekciojukat akkor kell valamennyi jatszospenz oda is.

Illetve mivel kriptoban is utazok valamennyire, neha szoktam revoluton jatszani a bitcoinnal is.
Ha van egy egyertelmu, tobbszoros attettel megjatszhato btc bullrun, akkor altalaban swing trade jelleggel a revoluton parkolo penzt is atvaltom revon btc be, majd vissza, kicsit kiegeszitve a kriptotozsdei profitot is.

(#36891) dyablo0506


dyablo0506
csendes tag

Kérnék szépen egy kis segítséget.

Van 4,6 millióm Államkincstárban, mivel nem számítok erős forintra a következő években ezért a HUF-ban denominált állampapírt mostmár nem vennék helyette arra gondoltam, hogy diverzifikákálnám:
- 1,5 millióért vennék fizikai aranyat forintban.
- 1,5 miliórt vennék P€MAP-ot
- 1,5 milliót utalnék RC TBSZ-re $-ban.
- 100k-t utalnék Coinbase-re.

Van Revolut, Transferwise accountom. Hogyan lenne a leggazdaságosabb megoldani a váltásokat, utalásokat? VIsszaolvastam, hogy sokan Revolut-on váltotok, de ott van egy 1,8 milliós havi limit. Előre is köszi.

[ Szerkesztve ]

(#36892) UberMutant válasza dyablo0506 (#36891) üzenetére


UberMutant
őstag

Revoluton nincs limit, csak az ingyenes szolgáltatásnak van limitje, pénzért vált 1.8M felett is. De hova sietsz, nem ér rá 3 hónap alatt kitalicskázni a pénzt?

[ Szerkesztve ]

(#36893) Stanlee válasza Ixion77 (#36870) üzenetére


Stanlee
őstag

Nalunk SAP-ban van valami kiegeszito, ami allitolag felismeri a szamlakat, csak ugy ropkodnek a milliard euros bejovo szamlak, eleg alacsony talalati rataval mukodik az OCR, meg a szamlakiallitot sem ismeri fel, nemhogy a szamla osszeget.

Lattam en is jo par SAP, IBM meg Lexware promovideot, alap utazasi koltsegelszamolas elkeszitesre, ki is probaltuk oket (SAP meg Lexware), de mindegyik elverzett valahol es utana kijavitani a hibat tobb idobe kerult, mimt amit megtakaritottunk. A legjobb, amikor jon a szakacsneni a bevasarlasbol es kb 1 m hosszu szamlat kell bedigitalizalni, ott a gyorsan lefenykepezem a mobillal modszer nem mukodik.

Szerintem jo konyvelokre is lesz meg szukseg jo par evig.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#36894) dyablo0506 válasza UberMutant (#36892) üzenetére


dyablo0506
csendes tag

Igazából csak két 1,8m alatti dollár és euró váltásról lenne szó, tehát három hónap helyett két hónapot kellene várni (ebben a hónapban még nem váltottam), de szeretném elintézni minél hamarabb ha esetleg romlanának az árfolyamok + azt sem szeretném, hogy álljon a pénz.

Azon gondolkoztam, hogy transferwise-on egy euro alapú számlát nyitok és oda utalok 1,5m-t kincstárról, majd vissza kincstárra az eurót, a $ váltást pedig Revolut-on intézem. Nem tudom az euro-s váltásnak TW-n van e esetleg buktatója.

[ Szerkesztve ]

(#36895) Kobe válasza Stanlee (#36893) üzenetére


Kobe
veterán

VIM (vendor invoice management)
Nem SAP os talalmany hanem Opentextes, csak eladtak SAPnak pluginkent

(#36896) vnorbi válasza dyablo0506 (#36894) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Nem utaltam még ki kincstárból forintot, de ott lehet egy olyan buktató, hogy nem a saját nevedre szóló számláról érkezik az utalás. Ha így van, akkor a TW nem fogadhatja, hanem előbb egy bankba kell kiutalni magadnak, és onnan továbbutalni.

(#36897) dyablo0506 válasza vnorbi (#36896) üzenetére


dyablo0506
csendes tag

A saját nevemre készítettem felhasználót a TW-n, remélem nem lesz gond.
Érdeklődenék, hogy milyen pénznemű bankszámlát nyissak TW-n, ha a kincstár forintját a TW-n keresztül akarom a kincstárba visszautalni EUR-ra? Forint vagy euro?

[ Szerkesztve ]

(#36898) vnorbi válasza dyablo0506 (#36897) üzenetére


vnorbi
aktív tag

A TW account rendben van, arra utaltam, hogy a Kincstár majd esetleg a saját nevében utalja ki a forintot, amit a TW visszautasít, amiért a küldő neve nem egyezik a tieddel (akinek van tapasztalata forint kiutalással, esetleg megírhatná, hogy milyen néven érkezik az utalás).

Sőt, a Kincstárból történő kiutalás elvileg fizetős lenne ebben az esetben, mert nem természetes személynek utalsz, hanem egy vállalatnak (TW saját gyűjtőszámlája).

Amúgy forint egyenleget kell nyitni a TW-nál a beutaláshoz, aztán ha már ott a forint, akkor vagy kártyás vásárlással fizetsz eurót a forint egyenleged terhére, vagy nyitsz egy TW euró számlát is, átváltod benn a forintot, és eurót utalsz a Kincstárba (ez jóval gyorsabb, mint a kártyás fizetés jóváírása, de talán kicsit drágább).

(#36899) dyablo0506 válasza vnorbi (#36898) üzenetére


dyablo0506
csendes tag

Köszi, kipróbáltam amit írtál, kis összeggel.

Más: Revolutra közvetlenül van lehetőség kincstárról forintot utalni? Ha jól látom átutalás esetén IBAN számot ad meg a Revolut amire lehetne küldeni pénzt, de Kincstárban nem látok olyan bankszámla típust aminél meg tudnék adni IBAN számot.

[ Szerkesztve ]

(#36900) vnorbi válasza dyablo0506 (#36899) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Jelenleg nincs erre lehetőség. A Kincstár forintot csak belföldre utal, a Revolut pedig csak a külföldi számlaszámon fogad forintot.

(De ha kiutalod magadnak bankszámlára, amihez kártya is tartozik, akkor onnan már fel lehet tölteni Revolutra kártyás vásárlásként, csak ugye ha ez nagy összeg szerintük, akkor lehet megkérdezik, hogy honnan van, meg ha még új a kártyaregisztráció, akkor lehet, hogy beleakadsz a napi feltöltési limitbe).

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.