Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#35901) Tankblock válasza mgoogyi (#35896) üzenetére


Tankblock
aktív tag

[link] itt találod az instrumentum keresőt,

SXR8 vehető,
MSCI indexek közül is iShare

Szigorúan saját gondolatok:

Az más kérdés, hogy ha tényleg beüt a recesszió akkor mekkora esése lesz egy index követő etf nek...
kivárnék kicsit mi lesz a USA-Kína tradewar vége....
Mondjuk ha rendszeresen tud beletenni akkor mindegy, csak legyen tisztában azzal, hogy ha -50% beüt....
Remélem ez a pénz 5-10 évig nem fog kelleni....

Release the Beast....

(#35902) adalbert1 válasza attiati (#35890) üzenetére


adalbert1
veterán

"35 felett, vagy családdal felértékelődik a nyugalom és a lassabb életmód.
Ebben lehetne előnye a vidéki életnek."
Ezzel teljesen egyet tudok érteni. Mikor néha pár napra meglátogatjuk anyámat a huszonezres lakossággal bíró alföldi szülővárosomban, akkor mindig arra gondolok, hogy mennyivel nyugodtabb terep lenne a gyerekneveléshez, mint Budapest.
Van itt is bölcsőde, óvodák, általános iskolák és középiskolák is - szóval az oktatás középiskola végéig megoldva.
Van uszoda (4 úszómedencével, amiből 1 állandóan fedett, 2 pedig csak télen, mellette gyerekmedencék, fedett élmény rész, stb), teniszpályák, konditermek, rekortán futókör a város 2 pontján is, Tiszapart stranddal - tehát sportolni is lehet.
Van Aldi, Lidl, Tesco, Penny -tehát bevásárlási lehetőségek is. Oké, mondjuk a ruhaboltok összes kínálata masszívan elmarad egy random budapesti plázáétól, de viszonylag ritkán veszek ruhát (legújabb farmerem 3 éves :DDD ), szóval akár még azt is kibírnám, hogy évente 1-2-szer elmegyek ilyen célból Szegedre vagy Pestre.
Van kórház is (igaz az ellátást szerencsére nem tudom, hogy milyen színvonalú, de egy faluval vagy kisebb várossal szemben ez is előny).
Távolság szinte egyáltalán nincs, negyed óra alatt kb. bárhol ott van biciklivel az ember.

Ami a hazaköltözős ábrándozásból mindig felébreszt, az a munkalehetőségek hiánya - legerősebben az állattenyésztés és növénytermesztés van jelen a környéken, ezzel pedig nem szeretnék foglalkozni (családon belül láttam, hogy kistermelőként nagyon kiszolgáltatott vagy, gyakorlatilag úgy éri meg, ha a teljes vertikum a kezedben van, az állat felnevelésétől a késztermék előállításáig, de ott is már lassan bekebelez mindent Csányi).
Diplomás munkahely nagyon kevés van, ráadásul amivel most foglalkozom, olyan pozíció szerintem legközelebb Szegeden lenne -szóval vagy utazhatnék naponta 50km-t oda és vissza, vagy kereshetnék helyben valami munkát, jó eséllyel a mostani fizum harmadáért - ráadásul még ha találnék is, akkor is sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben lennék, mint most.

Röviden összefoglalva: akkor lenne jó ott lakni, ha már elérte az ember azt a szintet, hogy tőkejövedelemből megél, és nem szorul rá a mindennapi munkára.

(#35903) mgoogyi válasza vnorbi (#35900) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Érdemes.
Ha elolvassa a topik összefoglalót, akkor ezzel találkozik:

"Egy adott ETF-et többféle devizában is vásárolhatunk(EUR,USD,GBP,CHF,stb.), a devizanem és a mögöttes befektetések között semmilyen kapcsolat nincs.
Mindegy, hogy egy eurós vagy dolláros S&P 500 ETF-et veszünk, a mögöttes ETF és ezáltal a mögöttes részvények pontosan ugyanazok."

(#35904) mgoogyi válasza Tankblock (#35901) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Köszi, ismerem a keresőjüket.

Az összefoglalóban leírtam, hogy részvény etf ajánlott időtávja minimum 10 év.
Bár mostanában gyakran látok olyan kérdést, aminél mintha el se olvasták volna.

Nem tudom, hogy van-e ember, aki meg tudja mondani, mikor lesz recesszió.
Egy statikus buy&hold lusta portfólióban nem is kell ezzel foglalkozni.
Illetve az esetek többségében jobb hamarabb befektetni, mint később.
Az átlagbefektető pont ott hibázik, hogy időzíteni próbál.

(#35905) vnorbi válasza mgoogyi (#35903) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Az egyértelműség kedvéért ki lehetne egészíteni a végét, hogy egy adott ETF-nek van egy kibocsátási pénzneme (base currency), és a tőzsdén, ahol megvesszük, nem biztos, hogy ugyanebben a pénznemben kereskedhetünk vele. Ha a két pénznem ugyanaz, akkor az árfolyamban tisztán a mögöttes index látszik, ha viszont más devizában vesszük meg, mint amiben kibocsátották, akkor a devizapár árfolyammozgása is benne van az ETF-ünk árfolyamában.

Ha ez nem szimpatikus, akkor lehet keresni adott devizára fedezett (currency hedged) verziót. Ezeknek a kibocsátási pénzneme eltér az eredeti indexet alkotó részvények pénznemétől, és a kibocsátó fedezeti ügyletekkel kioltja a két pénznem árfolyammozgását. Például S&P 500 USD kitettséget jelent, de vásárolható például ezt követő EUR és GBP hedged ETF is. A hedged ETF-ek valamivel magasabb éves kezelési költséget számolnak fel, mint a normál verzió, és egyes elemzések szerint hosszú távon nincs valódi haszon rajtuk az unhedged változathoz képest.

Az említett SXR8 euróra fedezett párja például ez. Mindkettő vehető Xetrán euróért, ugyanazt az indexet követik, de az SXR8-ban benne van az USD/EUR mozgás is (TER: 0,07%), a másikban tisztán az index mozgása látszik (TER: 0,20%).

A "vásárolhatunk(EUR,USD,GBP,CHF,stb.)" részbe lehetne szóközöket rakni, mert ez így most egy szó, és emiatt esik szét a fölötte lévő sor tördelése.

[ Szerkesztve ]

(#35906) concret_hp válasza adalbert1 (#35902) üzenetére


concret_hp
addikt

"Röviden összefoglalva: akkor lenne jó ott lakni, ha már elérte az ember azt a szintet, hogy tőkejövedelemből megél, és nem szorul rá a mindennapi munkára."

hát igen alapvetően az mindig okosság, hogy ha úgy tudsz olcsó helyen lenni, hogy közben a bevételeid nem csökkennek, az mindenképp jó :D

vagy fullba vagy sehogy :D

(#35907) Mercutio_ válasza Ixion77 (#35884) üzenetére


Mercutio_
félisten

Talán még a megyeszékhelyek némelyike menthető lenne egy értelmes hosszú távú kormányzati koncepcióval.

Pont erről beszéltem. És egy élő megyeszékhely a környező falvakra is jó hatással lehet.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#35908) dugynok


dugynok
senior tag

Köszi mindenkinek, el is felejtettem az összefoglalót, hiàba, nemrégóta van itt.. :)
Szóval mindenképp hosszú tàvra tervezem, nyugdíjra megy oda a pénz inkàbb, addig van 30 évem még.

(#35909) vnorbi válasza vnorbi (#35905) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Az említett példáknál aki arra fogadott 5 éve, hogy az euró nem fog gyengülni a dollárhoz képest, és ezért megvette az EUR hedged verziót, az elért 43% növekedést, aki meg inkább a dollárra fogadott az euróval szemben, és ezért az unhedged (hagyományos) verziót vette meg euróért, az most 90%-nál jár.

Persze lehetett volna ez fordítva is.

(#35910) mgoogyi válasza vnorbi (#35905) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Kiegészítettem a javaslataid alapján az összefoglalót. :R

(#35911) DanielLong válasza vnorbi (#35909) üzenetére


DanielLong
senior tag

Biztos hiányosak az ismereteim, hogyan lehet, hogy az említett időszak alatt maximum 20%-ot gyengült az EUR, de a végeredményben meg legalább 30% különbség van? Ez a visszaforgatott osztalék és a kamatos kamat hatása?

(#35912) Patrol


Patrol
tag

Sziasztok,

Érdeklődnék, hogy az Államkincstárnál kb. mennyi ideig tart míg megnyitják a Kincstári értékpapír nyilvántartási-számlát új belépő ügyfeleknek?
Az egész folyamatot az Ügyfélkapun keresztül intéztem, kb. 1.5 hete, azóta semmi értesítés.

Köszi

[ Szerkesztve ]

(#35913) vnorbi válasza DanielLong (#35911) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Elsőre a magasabb TER ugrott be, de ez szerintem ilyen rövid idő alatt nem tud ekkora eltérést okozni (évi 0,13% TER különbség kamatos kamattal sem adja ki öt évre a ~25%-ot, amit keresünk).

A következő az lett volna, hogy a deviza fedezeti ügyletekre el kell különíteni valamekkora részét a befektetett pénznek, így ez a rész nem az indexet követi, így nem tud hozamot sem termelni, de egyelőre ezt is olyan kis aránynak látom a holdings alatt, hogy talán ez sem elég magyarázat.

Egy jutott még eszembe, de ez nem biztos, hogy jó elgondolás, szóval ha valaki ezt jobban érti, akkor nyugodtan felvilágosíthat engem is.

Tegyük fel, hogy a nap elején a két pénznem paritásban van, és az ETF árfolyama mindkét pénznemben 100. Az eredeti pénznemben van a nap végéig 5% emelkedés, és az eredeti pénznem a hedged pénznemhez képest erősödik 2%-ot. Az eredeti pénznemben az árfolyam a nap végén 105, a hedged változatban pedig 107,1, azaz nem összeadódnak az elmozdulások, hanem kamatos kamatként viselkedve összeszorzódnak. Rosszul gondolom, máshogy kell számolni?

(#35914) vnorbi válasza vnorbi (#35913) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Kicsúsztam a szerkesztési időből, de a számolós példát javítanom kell. Erre gondoltam:

Tegyük fel, hogy a nap elején a két pénznem paritásban van, és az ETF árfolyama mindkét pénznemben 100. Az eredeti pénznemben van a nap végéig 5% emelkedés, és az eredeti pénznem a hedged pénznemhez képest erősödik 2%-ot.

Az eredeti pénznemben az árfolyam a nap végén 105, az hedged változatban szintén 105, a hedged változat pénznemében vásárolt unhedged pedig a devizapár és az index árfolyammozgásával együtt 107,1 (ez az az eset, amikor például euróért vesszük meg a dolláros ETF-et devizafedezet nélkül). Azaz nem összeadódnak az elmozdulások, hanem kamatos kamatként viselkedve összeszorzódnak.

(#35915) concret_hp válasza vnorbi (#35914) üzenetére


concret_hp
addikt

a kamatos kamatkent viselkedve az nem igazan preciz, de igen, szorzodnak, nem osszeadodnak.

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#35917) #95561216


#95561216
törölt tag

"Tisztelt Ügyfelünk!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy az új lakossági (adómentes) állampapír Tartós Befektetési Számlán (a továbbiakban: TBSZ) történő elhelyezése a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVIII. törvény 67/B. § (5) bekezdés szerint adófizetési kötelezettséggel jár, amennyiben a lekötés az 5 éves futamidőn belül megszakításra kerül. TBSZ esetén az új lakossági (adómentes) állampapír csak a lekötési időszak ötödik évének utolsó napján válik adómentessé. A TBSZ ezt megelőzőidőszakban történő megszüntetése, megszakítása adókötelezettséget von maga után.

Fenti tényre tekintettel kérjük, hogy befektetési döntése meghozatala során e tényt vegye figyelembe.

Magyar Államkincstár"

Nem is Magyarországon élnénk... :C

(#35918) UberMutant válasza #95561216 (#35917) üzenetére


UberMutant
őstag

az a kérdés, hogy ha egy 2 év múlva lejáró tbsz re veszek ilyet, és a tbsz lejáratig megtartom, de utána eladnám, akkor mi lesz az adóval?

(#35919) #95561216 válasza UberMutant (#35918) üzenetére


#95561216
törölt tag

Az adómentes kell(ene) legyen. Itt az a gond, hogy ezek szerint a TBSZ-ről szóló jogszabály erősebb, mint ami alapján adómentesek az új állampapírok. És gondolom előbbi úgy szól, hogy a nyereség 15%-a adóköteles feltörés esetén, nem pedig úgy, hogy az amúgy meg nem fizetett adót kell megfizetni.

(#35920) Kátai


Kátai
senior tag

Ehhez kapcsolódóan ügyfélkapun keresztül elindítottam a számlanyitási kérelmemet. Ha majd meglesz akkor szerintetek milyen kötvényt érdemes vásárolni?

[ Szerkesztve ]

(#35921) Mercutio_ válasza UberMutant (#35918) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ne tbsz-re vedd.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#35922) UberMutant válasza Mercutio_ (#35921) üzenetére


UberMutant
őstag

akkor mit csináljak az ott keletkező észrevehető mennyiségű kamattal?

(#35923) CsodaPOK válasza Mercutio_ (#35921) üzenetére


CsodaPOK
senior tag

Nem tudsz mást csinálni.
A már TBSZ-en lévő papírok kamatát a TBSZ-en írják jóvá.

(#35924) Mercutio_ válasza UberMutant (#35922) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ja, hogy nem új forrás!
Nem tudom, ha most veszel, az 2 év után még adózni fog-e, vagy sem?
ennek függvényében kiszámolnám, hogy érdemes-e venni, vagy lekötetlenül bent hagyni és 2 év után adómentesen(?) felvenni :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#35925) UberMutant válasza Mercutio_ (#35924) üzenetére


UberMutant
őstag

vagy kérdés, hogy mi történik a TBSZ-re érzkezett kamatból vásárolt papírral, ha a TBSZ 5 év végén lejár és nem kerül meghoisszabbításra
(tehát nem adnám el a papírt lejárat előtt, csak a TBSZ futna ki alóla)

(#35926) Ixion77 válasza UberMutant (#35925) üzenetére


Ixion77
őstag

TBSZ lejártakor ha nincs meghosszabbítva akkor ami rajta van, az átkerül a normál számlára. Az átkerülés időpontja után gyűjtött nyereség lesz adóköteles, ha a papír adóköteles. Mivel a MÁK+ nem az, ezért azzal nincs ilyen gond.
Máshogy fogalmazva: nyugi, jó vagy.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#35927) #95561216 válasza UberMutant (#35925) üzenetére


#95561216
törölt tag

Ha eleve adómenteset veszel, akkor semmi. Ha adókötelest, akkor a TBSZ lejárta utáni jövedelemre kell csak adózni.

"(5) Az adó mértéke
a) * nulla százalék az ötéves lekötési időszak utolsó napjára,
b) 10 százalék, ha a magánszemély
ba) * a lekötést nem hosszabbítja meg, a hároméves lekötési időszak utolsó napjára,
bb) * a lekötést a lekötési nyilvántartásban lévő pénzügyi eszköznek, pénzösszegnek egy részére nem hosszabbítja meg, az e résszel arányos, a hároméves lekötési időszak utolsó napjára,
bc) * a lekötést a kétéves lekötési időszakban szakítja meg, a megszakítás napjára,
c) * 15 százalék, ha a magánszemély a lekötést az elhelyezést követően a hároméves lekötési időszak vége előtt szakítja meg, a megszakítás napjára
megállapított lekötési hozam után."

Ahogy gondoltam, úgy van szövegezve, hogy feltörés esetén a hozam adóköteles, nem foglalkozik azzal, hogy adómentes papír volt-e rajta.

(#35928) Kátai


Kátai
senior tag

„……Bankot váltottam és még a régi bankomnál van egy nagyobb összegű megtakarításom lekötve, ami hamarosan lejár. Ezt szeretném átvinni az új bankomhoz, de viszont szeretném elkerülni az átutalás költségét. Annyit már kiolvastam a hozzászólásokból, hogy ha ITT nyitok egy számlát és egyszerű kártyás fizetéssel vásárolok állampapírt rövid lejáratra (nem akarom itt hagyni), és ha ez lejár, akkor visszautaltatom az új bankszámlámra, és így elvileg nem jár költségekkel…..”
A fentiekkel kapcsolatban, ha a számlanyitás oké, akkor most milyen MÁK kötvényt,értékpapírt lenne a legjobb megoldás?
Vagyis vásárolnék és a legrövidebb időn belül vissza is utaltatnám az új számlámra.

(#35929) Mercutio_ válasza Kátai (#35928) üzenetére


Mercutio_
félisten

MÁP+

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#35930) UberMutant válasza Kátai (#35928) üzenetére


UberMutant
őstag

szerintem van felső korlátja az utalásnak, ami olyan 6000 forint körül van.
biztos érdemes ezzel vacakolni? (és megadnia lehetőséget a hibázásra és ezzel nagyobb költség kialakulását kokáztatni?)

(#35931) net91


net91
senior tag

Tavasszal nyitottam TBSZ-t, tehát még a gyűjtőév nem zárult le.
Az itt lévő állampapírt az év vége, a lezárás előtt még visszavihetem az értékpapírszámlára?

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és a

(#35932) Kátai válasza UberMutant (#35930) üzenetére


Kátai
senior tag

Sajnos a BB banknál nekem most ennyi az utalás költsége belföldre:
106 Ft + 0,526% min. 622 Ft, max. 10 527 Ft + (0,3%, max. 6 000 Ft)
ITTis annyit számol.

[ Szerkesztve ]

(#35933) UberMutant válasza Kátai (#35932) üzenetére


UberMutant
őstag

hát ja, 16 ropiért, már lehet érdemes lehajolni.

(#35934) vnorbi válasza net91 (#35931) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Csak ha megszünteted a TBSZ számlát, de adóteher valószínűleg már így is keletkezett rajta, amiről majd jövőre adnak igazolást (ha a megszüntetéskor a portfoliód értéke magasabb, mint amennyi pénzt befizettél, akkor kell jövőre 15% adót fizetni a különbözetre).

[ Szerkesztve ]

(#35935) Dare2Live


Dare2Live
nagyúr

Nálam is 1%ra csökkent a BB UPC 2%os visszatérítése.

Mivel az egész ingyenes egyenlőre marad...

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#35936) Segal


Segal
veterán

Sziasztok!
Gondoltam megosztom veletek hogy bealltam kozetek en is vettem allampapirt.
Plusz megragadom a lehetoseget hogy megkoszonjem azt a sok infot amit ebbe a temaba sikerult osszeszedni. Koszi mindenkinek:R

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#35937) Ijk


Ijk
nagyúr

Hogy tennétek el:
-1,5 milliót vésztartaléknak (prémium állampapír)
-1,5 milliót 2-3 éven belül érkező gyerekre (prémium plusz állampapír)

Illetve hogy oldanátok meg hogy havi bevételből fix összegeket elkülöníteni megtakarításkra:

A összeg: Lakáscélú megtakarításra (5-10 év távlat) (prémium állampapír)
B összeg: Váratlan kiadás tartalék (Bármikor feltörhető) (3-4 havonta állampapír plusz)
C összeg: Kocsi költségei (szerviz, amortizáció, éves kötelező) (Kb évente feltörendő)
D összeg: Egészségügyi (Bármikor feltörhető) (3-4 havonta állampapír plusz)
E összeg: nyugdíj előtakarékosság (még 30-35év)

Nyilván a havi költségek mint kaja, szórakozás, rezsi, stb. maradnának lekötés nélkül folyószámlán.

A gondolatom offba tettem.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#35938) golfvariant


golfvariant
aktív tag

Ma vettem PMÁP és MÁP+ (jegyzés).
Az összeget mar levontákna számláról, de portfoliómnál még 0Ft-t látok, mennyi idő míg a számlámra kerül?

(#35939) #95561216 válasza Ijk (#35937) üzenetére


#95561216
törölt tag

Vésztartalékot MÁP+, könnyebb-olcsóbb feltörhetőség miatt. Államkincstárba.

Gyerekre Egészségpénztárba, születéskor azt hiszem 1 milliót kivehettek, meg a kiadások egy részét el lehet számolni rá.

Lakáscélú mehet prémiumba. Ha 3 évnél közelebbinek érzed, az új összegek már lehet hogy MÁP+-ba mehetnek. Majd akkor meglátod, mennyi a kamatkülönbség, ha még létezik bármelyik is.

Tartalék MÁP+, meg némi készpénz.

Amortizáción mit akarsz feltörni? Ezt nem értem :D Többit meg folyó kiadásokból nem lehet fizetni?

Egészségügyi szintén egészségpénztár. Illetve a tartalék egy része is mehet ide, pl OTP-nél fél évnél régebbi pénz egyben önsegélyező egyenleg is, abból munkanélküliség esetén is kivehetsz már.

Nyugdíj előtakarékosság ETF, állampapír. 5-10 évvel nyugdíj előtt lehet ÖNYP-n/NYESZ-en gondolkodni, ha még lesz.

[ Szerkesztve ]

(#35940) #95561216 válasza golfvariant (#35938) üzenetére


#95561216
törölt tag

Az elmúlt hónapban te vagy az ötödik. Olvass vissza. Vagy csak simán várj. Nem a te pénzedre vártak, hogy bezárják a boltot és lelépjenek.

(#35941) net91 válasza vnorbi (#35934) üzenetére


net91
senior tag

Köszönöm.
Akkor inkább kifuttatom.
PMÁP van rajta és szerintem verni fogja a MÁP+-t az infláció miatt.

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és a

(#35942) AcCEsS válasza golfvariant (#35938) üzenetére


AcCEsS
senior tag

Saját tapasztalatom alapján: a következő hét első napjának délutánja...

AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)

(#35943) Met válasza golfvariant (#35938) üzenetére


Met
nagyúr

Ha jegyzel valamit a kibocsájtás utáni napokban fogod látni a portfóliódban.

flimo Ehelyett a sok felesleges karakter helyett írhattál volna neki normális választ is :U

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#35944) zharkanyi válasza Ijk (#35937) üzenetére


zharkanyi
tag

Azon egyikőtök sem gondolkodott, hogy megéri-e ennyire bízni az államban és állampapírba fektetni?

Én most nem arra gondolok, hogy esetleg lenyúlnak más megtakarítási formákat, ahogy a magánnyugdíjpénztárakkal is tették.
Sokkal inkább arra, hogy nem lehet véletlen, hogy gőzerővel terelnek mindenkit a forint alapú államadósság finanszírozás felé. Az szépen hangzik, hogy ezzel a külföldi befektetőktől való függőséget akarják csökkenteni, de mi is rejlik mögötte? Az állam nagyobb játékteret kap, mondjuk egy válság kezelésében.

Pl. egyszerűen és gyorsan lehet csökkenteni az államadósságot, ha elinflálják azt. Ok, hogy infláció + kamatprémium, de az előző évi inflációt veszi figyelembe.
Nyilván van még más lehetőség is a kezükben, de ezen inkább nem ötletelnék. Ebben profibbak az unortodox gazdaságpolitika döntéshozói.

Szerintem nem kellene olyan egyértelműnek tekinteni, hogy a magyar állam (illetve jelenlegi kormány ami mögötte van) ígérete van legalább akkora garancia a vagyon megőrzésére, mint egy cégrész tulajdon, egy ingatlan, vagy bármi más devizában tartott tőke.
Engem riaszt, hogy egy sokszor kiszámíthatóan, meredek "újításoktól" vissza nem riadó szereplőtől függjön a megtakarításom értéke és az ahhoz való hozzáférésem.

(#35945) concret_hp válasza zharkanyi (#35944) üzenetére


concret_hp
addikt

ezért kell diverzifikálni.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#35946) zharkanyi válasza concret_hp (#35945) üzenetére


zharkanyi
tag

Egyetértek.

Ugyanakkor nagyon sokan rávágják a felmerülő kérdésekre, hogy MÁP+ és a kolléga most is sok megtakarítási célt vázolt és mindegyikhez állampapírt írt kiindulási alapnak.

(#35947) Reverting válasza zharkanyi (#35944) üzenetére


Reverting
őstag

Arra gondolsz, hogy lesz egy dontes es nem tudom ket kattintassal kiutalni mindet a szamlamra?

iPhone 14 Pro Max Space Black / iPhone 11 Black / iPad 10,2 Space Gary / Apple Watch SE Space Gray / Samsung S9+ Midnight black

(#35948) odrif válasza concret_hp (#35945) üzenetére


odrif
MODERÁTOR

az emberek nagy részének alig van megtakarítása.
Ha van is szerintem a nagy részüknek nincs 4-5 millió forintnál több.
ezt az összeget hogyan lehet diverzifikálni?

20 éve a Prohardveren

(#35949) mgoogyi válasza zharkanyi (#35946) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Rövidtávra konkrét célokra ezzel van a legkisebb kockázat és legkisebb költség.
A MÁP+-ból még a kiszállás is kedvező.

@odrif: a pénzügyi céljaiktól függ. Ha hosszú távon tudják nélkülözni a felét, abból már lehet etf-ekben is gondolkodni.

[ Szerkesztve ]

(#35950) zharkanyi válasza Reverting (#35947) üzenetére


zharkanyi
tag

Nem feltétlenül. Ez ugye államcsődöt jelentene. Ugyanakkor azt el tudom képzelni, hogy valami trükkel rávesznek, hogy tartsd bent még egy darabig. Vagy akár valamilyen átmeneti indokkal visszatartják a kifizetést.

A trükk meg egyszerűbb esetben lehet csak annyi, hogy MÁP+ évről évre több kamatod ad.

Amúgy te mit csinálnál, ha teljes megtakarításod MÁP+-ban van és januárra 10% lenne az infláció? No és ha márciusra 30%? Ha júliusban 50% ?
Mikor realizálnád a veszteséget?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.