Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36801) Kobe


Kobe
veterán

Az allamkincstar szepen sutyiba becsempeszte a PMAP kondicioi koze a korabbi visszavaltas megszunteteset?
Vagy hogy van ez most?
PMAP 2024/J t akartam venni, de a tajekoztatoban a "kibocsato az ertekpapirt lejarati ido elott nem valtja vissza, a teljes ellenertek megfizetese a lejarat napjan esedekes" c mondokat en nem tudom mashogy ertelmezni

(#36802) Fin10 válasza Kobe (#36801) üzenetére


Fin10
tag

Ez a korábbiaknál is így szerepelt, ez a pmáp egyik kockázata, hogy nem garantált a lejárati idő előtti visszavásárlás, ez az opció egyedül a máp+-nàl van írásban is rögzítve.

(#36803) vnorbi válasza Kobe (#36801) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Az ismertetőben ott van a következő:

"A Forgalmazók napi vételi árfolyamot jegyeznek a Prémium Magyar Állampapírra, így náluk az üzletszabályzatukban leírtak szerint a Prémium Magyar Állampapír futamideje alatt is eladható."

Mi egyébként sem a Kibocsátótól vásárlunk közvetlenül, hanem egy Forgalmazón keresztül (pl Államkincstár), így az nekünk elég, hogy Forgalmazó visszaveszi tőlünk, az meg mindegy, hogy aztán mit kezd vele. Annyi rizikó azért van, hogy sehol nincs garancia a vételi árfolyamra, lehet tetszőlegesen alacsony a megszokott 98-99 százalék helyett, ha úgy alakul.

[ Szerkesztve ]

(#36804) Kobe válasza vnorbi (#36803) üzenetére


Kobe
veterán

Igen, kozben atolvastam a full blattot, csak a regebbi kiadasokhoz mar nem talaltam meg a paksametat
Igazabol kozben kimatekoztam, 1-2 eves idotavra a MAP+ megerosebb, a valtasi koltsegek miatt

(#36805) Ijk


Ijk
nagyúr

Állampapír jegyzés mikor jelenik meg a portfólióban? Múlt héten hétfőn vettem map+ -t de még mindig csak tranzakciók között szerepel.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#36806) Stanlee válasza Ijk (#36805) üzenetére


Stanlee
őstag

maholnap, vagyis ha jol emlekszem kedd 12 ig kell megerkeznie. Mivel penteken zarul a jegyzes, a sikeres jegyzest koveto het hetfonel hamarabb nem tudjak a szamladra tenni.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#36807) goccer válasza Kobe (#36804) üzenetére


goccer
aktív tag

OTP-s fizetés megy, vagy vásárlásig nem jutottál el végül? Nekem délelőtt óta homokórázik...

(#36808) Kobe válasza goccer (#36807) üzenetére


Kobe
veterán

Tobbszor ledobta a rendszer onlineal
Azota nem probaltam

(#36809) bobby_30


bobby_30
tag

Sziasztok! Azt szetetném tudni hogy elég ha futamidő végéig tartom a PMAP-ot hogy ne kelljen adóznom utána, vagy ez csak akkor működik ha tbsz-en keresztűl vásárolok. MÁK-nál nyitottam számlát, ezért szeretném tudni. Köszönöm előre a segítséget.

(#36810) vnorbi válasza bobby_30 (#36809) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Ha TBSZ-re veszel PMÁP-ot, akkor a TBSZ lejáratáig ott kell tartani a pénzt (azaz adott esetben tovább, mint a PMÁP lejárata), hogy adómentes legyen.

Ha normál értékpapírszámlára veszed az idén júniustól kibocsátott PMÁP-ot, akkor azt bármikor visszaválthatod, a jelenleg érvényes szabályok szerint nem lesz adókötelezettség.

Ha normál értékpapírszámlára vettél idén június előtt PMÁP-ot, arra mindenképpen lesz adókötelezettség.

(#36811) Dare2Live válasza Kobe (#36801) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Ez mióta?
ha tényleg akkor marad a másodpiac... mondjuk az ÁKKból nem tudom megy e.

@Revolit: Egyszerűen nem feltételeztem, hogy ilyet portfolio kihagy.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36813) Bling95


Bling95
őstag

Sziasztok!

Nem tudom mennyire idevágó kérdés, de kinek melyik bank vált be? Feltételezem a befektetési alapokhoz való hozzáférés költsége erősen függ, hogy melyik bankról van szó. Esetleg a prémium ügyfeleknek szóló lehetőségek esetében van tapasztalat, hogy melyik banknak vannak jobb ajánlatai?

A privát banki ügyfél státuszt nem tudom elérni :DDD

Ha nagyon OFF akkor vegyétek úgy, hogy meg sem szólaltam.

[ Szerkesztve ]

(#36814) Simulacrum válasza Kobe (#36760) üzenetére


Simulacrum
senior tag

Én 100-200 ezer forintokat utaltam eddig TW-n keresztül USD KBC számlára és nem vont le plusz pénzt, amennyi dollárt kiírt annyi ért oda a KBC számlámra. Bár lehet ez még nem olyan nagy összeg.

(#36815) BÁ Nutrition


BÁ Nutrition
addikt

Ma ert egy olyan meglepetes h ket kulon cegnel vezetett kvazi tbsz jellegu angol Isa szamlara erkezo PM osztalekbol az egyik helyen nem vontak le szerintem osztalekadot. Pont ugyanannyi reszvenyem van mindket helyen belole es 15% a kulonbseg. Mindket helyen ki van toltve a w8ben nyilatkozat amivel szerintem nekem nem kene odztalrkadot fizetni csak ugye ezt az usaban pont letojjak. Azert is fura mert ugy emlekeztem h eddig azon a szamlan is vontak szal lehet h csak hiba csuszott a gepezetbe vhol

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#36816) mgoogyi válasza Bling95 (#36813) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Ha nagyon elkötelezett vagy befektetési alapok irányában, akkor a HOLD és Aegon esetében elvileg tudsz náluk ingyen értékpapírszámlát vezetni és a saját alapjaikat venni.

Az aktív alapkezelésnek ritkán van a költségeivel összemérhető hozzáadott értéke, ezért általánosságban inkább a kis költségű megoldások között érdemes szétnézni:
Magyar állampapírok és passzív indexkövető ETF-ek.

A bankoknál prémium ügyfélként esetleg azt tudod elérni, hogy hozzáférhetsz az intézményi sorozatokhoz (ugyanazon befalapok kisebb költséggel működő verziói).

[ Szerkesztve ]

(#36817) #95561216 válasza Dare2Live (#36811) üzenetére


#95561216
törölt tag

Örök idők óta. Attól, hogy mindkettő nevében benne van az állam, az Államkincstár és az Államadósságkezelő Központ nem ugyan az. Utóbbi a kibocsátó, előbbi meg egy forgalmazó, gyakorlatilag olyan, mint bármely bank.

(#36818) Lex Icon válasza #95561216 (#36817) üzenetére


Lex Icon
senior tag

"A Magyar Állam („Kibocsátó”) a kötvényről szóló 285/2001 (XII. 26.) Korm. rendelet alapján és az éves központi költségvetési törvény szerint, Prémium Magyar Állampapír elnevezéssel, fogyasztói árindex-változáshoz kötött változó kamatozású államkötvényt hoz forgalomba."
;)

[ Szerkesztve ]

(#36819) vnorbi válasza Bling95 (#36813) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Ilyen véleményt mástól nemigen fogsz hallani (én legalábbis még nem hallottam), de nekem az OTP bevált. Van jól teljesítő bef alapom, rosszul teljesítő bef alapom (de ott sem az alapkezelő a hibás, hanem a mögöttes részvényindexet kicsinálja az adott ország vezetése), vannak ETF-eim és balga mód még állampapírt is ragasztottam be egy vegyes portfolióba náluk TBSZ-re (jövőre lejár, amit érdemes, azt viszem a kincstárhoz).

Devizát nem náluk váltok, és olyan nagyon nem olcsóak, de még régről nyitott kedvező kondíciójú folyószámla és hitelkártya van mellette, amikkel kombinálva egyelőre bőven nyerőben vagyok. Ezeket új belépőként nem kapnám meg, így a költségek miatt valószínűleg az RC felé indulnék, és egyébként valószínűleg fogok is, amikor majd eljutok oda, hogy nem ér ennyit az erős banki háttér, és inkább megtartanám azt a pénzt, amit a számlavezetés elvisz. A számlavezetésre egyébként most éves szinten oyan 20 ezer forint megy el náluk, az ETF-ek vételi jutalékára is kb ennyit vesznek le egy évben (akinek több pénze van benn, és nagyobb tételben vásárol, az többet fizet).

(#36820) Cpt.Price válasza BÁ Nutrition (#36815) üzenetére


Cpt.Price
csendes tag

Nekem tavaly, asszem pont ilyenkor volt hasonló, Interactive-os számlán.
A mostani osztaléknál még nem néztem.
Akkor mintha nem "Ordinary Dividend"-ként szerepelt volna az osztalék, hanem valami más megnevezéssel, és csak pár centet vontak le, nem a 15%-ot.

gl&hf

(#36821) Stanlee válasza BÁ Nutrition (#36815) üzenetére


Stanlee
őstag

A W8BEN-t ha kitoltod, akkor nem 30% lesz az osztalekado, hanem csak 15. Az USA-ban ennyit vonnak csak le a kettos adoztatast elkerulendo. Ha csak az egyik szolgaltato vonta le a 15%-ot, akkor ott valami nincs rendben.

A osztalek utan 15%, kamatra meg 0% az ado nemet-USA egyezmeny alapjan. UK-USA kozott nem tudom, mi az egyezseg a kamatra vonatkozoan.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#36822) section9


section9
őstag

iOS 13-on mukodik Mobilkincstar.

Anno mikor irtatok itt, azonnal jelentettem az ugyfelszolgalatnak, eloszor visszaszoltak, hogy megkaptak a bug reportot, most meg azt, hogy javitottak. Le a kalappal. :R

(#36823) Cpt.Price válasza BÁ Nutrition (#36815) üzenetére


Cpt.Price
csendes tag

Megnéztem:

az idén 04.11-es PM osztalékom (ami egyben az első is volt a cégtől) "Mixed Income" megnevezéssel szerepel az osztalékok felsorolásában, minden más pedig "Ordinary Dividend"
Illetve adót is <1%-ot vontak le rá.

A mostani (10.11) viszont már szintén ordinary dividend, 15% levonással.

gl&hf

(#36824) BÁ Nutrition válasza Cpt.Price (#36823) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Akkor nalam most lottek el ezt

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#36825) julius666


julius666
addikt

Sziasztok!

Fizikai nemesfém ETF-et szeretnék venni a RC-nál, konkrétan ezüstöt. Csak egyetlen ilyen termék elérhető ott ha jól néztem, a Wisdomtree-s ETFS Physical Silver (DE000A0N62F2).

Alapvető kockázatokkal tisztában vagyok (a mögöttes nemesfém árfolyam kockázata, turbulencia esetén nagy/alacsony forgalom miatt ideiglenes eltérés a mögöttes termék árfolyamától, stb), de a termékcsoport a specialitása miatt egyéb kockázatok is rejt.

Pl. ha átvág a letétkezelő/kirabolják/baleset történik, akkor mi van? A prospektust elolvasva a letétkezelő szerződésében nincs kikötve semmiféle biztosítás az ezüst tömbökre, "rá van bízva" (értsd: effektive nincs). A nyitóposztban ajánlott Xetra-Gold esetében van ilyen, de az alap méretéhez képest nevetséges összeghatárig ott is, a teljes aranykészletre vetítve 0,6%-ra elég ha jól számolom. Jól értem, hogy lényegében ennek a kockázatát akkor a befektetők állják? Vajon mekkora lehet ez a kockázat? Mert nyilván erre a BEVA se vonatkozik, mivel nem a bróker nyúl le bármit is, egy ilyen balhé végső soron a papírok árfolyamában jelentkezne.

A másik, hogy angol kibocsátó cégről van szó, illetve a letétkezelés is Londonban történik. Egy agyatlan kipotyogós Brexitnek vajon milyen hatása lehet az ilyen termékekre? Semmi, kereskedik ugyanúgy tovább (mondjuk) a frankfurti tőzsdén, fel se fog tűnni senkinek?

Ezek nagyon nem triviális kockázatok, amiket kezdő befektetőként elég nehezen tudok felmérni, kíváncsi lennék a ti véleményetekre is. :B

(#36826) mgoogyi válasza julius666 (#36825) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Szerintem ezt is fel tudják venni az RC-nél, ez szerintem német:
[https://www.justetf.com/de-en/etf-profile.html?assetClass=class-preciousMetals&groupField=index&index=Silver&from=search&isin=DE000A1E0HS6&tab=listing]

A xetra-gold 95%-ban vmi német központi bankban van, a többi meg máshol.
A biztosításuk 125m EUR, nem tudom, hogy mennyi az ideális vagy hogy pontosan mire jelent fedezetet a cucc. Feltehetőleg van a mögöttes aranyat tároló bankoknak is saját biztosításuk.

"A másik, hogy angol kibocsátó cégről van szó, illetve a letétkezelés is Londonban történik. Egy agyatlan kipotyogós Brexitnek vajon milyen hatása lehet az ilyen termékekre? Semmi, kereskedik ugyanúgy tovább (mondjuk) a frankfurti tőzsdén, fel se fog tűnni senkinek?"

Lehet elveszti UCITS jellegét és venni nem tudunk belőle, csak eladni.
Az amerikai ETF-ket is jó darabig lehetett venni, amíg nem jöttek az új szabályok és azóta ezek ugyan ott lehetnek valaki számláján, de már csak eladni lehet őket.

Sajnos nem tudom pontosan, hogy kiknek a kezén megy keresztül minden egy arany vagy ezüst etc esetén és hogy pontosan melyik szereplő milyen biztosításokkal rendelkezik.
Próbálok még utánaolvasni.

(#36827) dyablo0506 válasza julius666 (#36825) üzenetére


dyablo0506
csendes tag

Szia nemesfém követésben gondolkodom én is az RC-nél. Segítessz benn légyszives, hogy hogyan találom meg vásárlásra az arany, vagy ezüst ETF-eket? A Randi alkalmazásban nem látom.

(#36828) mgoogyi válasza dyablo0506 (#36827) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

[instrumentum kereső]
Írd be a keresőbe, hogy gold meg silver etf.

Gold-ra ezeket adja ki:

Xetra Gold
Invesco Phys Gold
ETFS P Swiss Gold
ETFS Physical Gold
Xtr Physical Gold

Meg még kettőt, ami nem arany etf.

ISIN alapján ki kell adja a Randi.

(#36829) bencefica13


bencefica13
csendes tag

Sziasztok!

Nem tudom, hogy feltétlen megtakarítás témához kapcsolódik-e a kérdésem, ha van erre más topic akkor elnézést.
Feleségemmel jelenleg saját lakásban élünk, és van ezen kívül 2 ingatlan, amiből az egyikbe valószínűleg már nem fogunk költözni, és most baráti áron van kiadva ismerősöknek, viszont mostanában az eladásán gondolkozom, és az egészet befektetném ETF-be és állampapírba valamilyen arányban.
Utánaszámoltam és mostani feltételekkel, ha 5 éves PMÁP-ba fektetnék be, akkor is hasonló éves hozamom lenne, mint a bérleti díjjal és nem kéne a lakás esetleges amortizációján se aggódnom.
Az egyértelmű kockázatát egy esetleges válásban látom, amit jelenleg teljes mértékben kizártnak tartok, de persze sose lehet teljesen biztos ebben az ember.
Ti mit tennétek a jelenlegi környezetben?
Előre is köszönöm! :R

(#36830) Lex Icon válasza bencefica13 (#36829) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Értékpapírszámlát (mind PMÁP, mind ETF vonalon) névre szólóan lehet kötni és lehet a tulajdonrész szerinti összegeket berakni rá.
Vagy ügyvéd-> házassági szerződés.
Nem vagyok ügyvéd, de az első esetet lehet támadni is válás esetén ha közös vagyonról van szó.

[ Szerkesztve ]

(#36831) Stanlee válasza bencefica13 (#36829) üzenetére


Stanlee
őstag

Nem irtad, hogy hol van az ingatlan, ill. azt sem, hogy kell-e a penz valamire. En eladnam, mert most meg relative magasan vannak az arak es van hol laknotok, ha bejonne egy recesszio. Azert nem adnam el, hogy vegyek belole egy autot, vagy elutazzak egy vilagkoruli utra.

Ha Bp-en vagy valami jobb varosban van, es nincs szuksegetek a penzre, akkor megfontolnam a megtartasat. Viszont ez eletkor es egyen/helyzet fuggo. Ha megtartanam, akkor azert, mert abban bizom, hogy 20-25 ev mulva, amikor nyugdijas lennek, az erteke jo lesz es lehet majd valamire hasznositani. Extrem pelda: nagyszuleim hazat egy del-alfoldi faluban nagyjabol 3 ev alatt tudtuk eladni. Alig kaptunk erte valamit, de mar azert is megerte eladni, mert nem vitte a penzt a karbantartasa, es nulla hasznosithatosaga van a haznak/teleknek. Ha mondjuk ugyanez a vityillo Zugloban lett volna, mar reg ledozeroltam volna es epitettem volna ra egy hazat, amit kiadnek.

Konzultalnek egy ugyveddel, mert most ha eladjatok az ingatlant, akkor az tudomasom szerint kozos vagyon, megha te is orokolted, a felesegede a fele.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#36832) bencefica13 válasza Stanlee (#36831) üzenetére


bencefica13
csendes tag

Budapesten van az ingatlan, egész jó környéken lévő lakás. A pénz jelenleg nem kell semmire, csak befektetési szinten gondolkoztam azon, hogy melyik opció érné meg jobban egy olyan 5-10 éves távlatban.

(#36833) SzekeresPeti


SzekeresPeti
tag

Sziasztok! Ti hogyan értékelitek a mostani gazdasági helyzetet Magyarországon, és milyen befektetési portfóliót tartotok ésszerűnek?

Amikor elkezdtek növekedni a munkabérek, számomra aligha volt kétséges, hogy infláció emelkedés következik utána, méghozzá nem is kicsi. Az új MÁP+ nak is úgy sejtem az a rejtett célja, hogy az államadósságot inflálja. De a prémium is inflálja majd valamennyire, mivel késve követi az inflációt, plusz az éves infláció adatokat is lehet ferdíteni. Miután megtörtént az inflációs emelkedés, mire lehet számítani utána? Mikor emelkednek meg végre az alapkamatok? Mikor áll végre helyre a munkaerőhelyzet? Helyreáll egyáltalán?

(#36834) UberMutant válasza SzekeresPeti (#36833) üzenetére


UberMutant
őstag

sajnos nem fog helyreállni, mert az automatizálás miatt nem lesz szükség élő munkaerőre.

(#36835) SzekeresPeti válasza UberMutant (#36834) üzenetére


SzekeresPeti
tag

? Hát akkor pont hogy helyreállna a hiány, nem?

(#36836) VirsLee válasza bencefica13 (#36832) üzenetére


VirsLee
őstag

Azt gondolom ez a vonat már elment :)
Nem írtad, hogy kinek a tulajdona a lakás, lehet közös, az Ő tulajdona vagy a Te tulajdonod. Nem az számít kinek a nevén van ;)
Ez egy viszonylag bonyolult dolog, csak hogy tudd, a házassági vagyonközösség alatt a Te saját külön vagyonodból származó hasznok (bérleti díj, cégtulajdonból származó osztalék) a közös vagyon részét képezik.

(#36837) BÁ Nutrition válasza UberMutant (#36834) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

azert arra kivancsi leszek mikorra lesz olyan szinten automatizalva minden h ez legyen a problema.
pl mar tobb mint tiz eve azt hallgatom h majd mindent ugy nyomtatnak a gepiparban is es aztan egyenlore nagyon nem ugy all a helyzet, hanem extra munkat hoznak be vele. csomo utomunkat igenyel egyenlore(meg jo sokaig igy is lesz)
persze az utopisztikus szenzaciohajhaszo cikkekben mindent ugy mutatnak be h kb par ev mulva megszunik a munkak 90%-a stb.
a munkaerohiany nagy reszet meg az okozza h a 20 eves korosztaly kb fele mint a 40es. oke mentek ki kulfoldre is de ez a kisebb hatas szerintem csak egyszerubb azt szajkozni valamiert.
azzal meg sokkal kevesbe szamolnak h mennyi uj melo fog letrejonni a jovoben. sot ugye az elmult 20 evben mar eleve kikukaztak egy rakas melot a fejlodo vilagba amit 1 bittel el lehet latni, megis meg mindig rengeteg a munkaerohiany a nyugati orszagokban

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#36838) bernel


bernel
tag

OTP internetbankban meg lehet nézni valahol, hogy mennyi az akutális átutalási limit? Azt tudom, hogy ezt csak személyesen lehet megváltoztatni, csak megnézni akarom, hogy most mennyire van állítva, hogy be kell-e ezért mennem.

(#36839) A Zéé válasza bernel (#36838) üzenetére


A Zéé
addikt

tudod állítani is neten keresztül.

Just a simple Lineman...

(#36840) bernel válasza A Zéé (#36839) üzenetére


bernel
tag

Az csak a vásárlási és a készpénzfelvételi limit, nem?

Azokat tudom, hogy lehet állítani ott is, de ez az átutalási limit, amire gondolok, hogy mennyit utalhatsz át egy nap másik számlára. Nemrég nekem ezért dobott vissza egy utalást, ezért érdekelne, hogy mennyi nálam az utalási limit, hol lehet megnézni.

[ Szerkesztve ]

(#36841) A Zéé válasza bernel (#36840) üzenetére


A Zéé
addikt

jajj, bocsi. Afelett átsiklottam, hogy az utalási limitet kérdezted. Azt sajnos nem tudom.

Just a simple Lineman...

(#36842) Stanlee válasza bencefica13 (#36832) üzenetére


Stanlee
őstag

Nem adnam el. Ha nincs szukseged a penzre pl. vallalkozas miatt, akkor nem eri meg eladni Bp-en. Az amortizacio az az ingatlannal jar. Ha valami kis varosban lenne, azt mondanam, hogy nyugodtan add el, Bp nekem mas, ott mindig lesz ra kereslet, az erteke is meg novekedhet hosszutavon.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#36843) dptrsk válasza bernel (#36838) üzenetére


dptrsk
addikt

OTPdirekt szerződéseden szerintem rajta kell lennie, online felületen nem tudos megnézni.

(#36844) VirsLee válasza Stanlee (#36842) üzenetére


VirsLee
őstag

Hááát, mázli, hogy van egy jó varázsgömböd. 5 éve vettünk lakást BP-n a mostani értékének a kevesebb, mint harmadáért, mert olyan volt épp a kereslet...
2002 előtt gyenge volt a kereslet, aztán 2007-ig jó volt, utána 2015-ig rossz volt, most megint jó. Senki nem tudja milyen lesz 3-5 év múlva...

(#36845) Golyobis


Golyobis
aktív tag

Hogyan változik egy részvény ára akkor ha a mögöttes deviza értéke változik?
Mivel a részvény reáleszköz, ezért nekem az lenne a logikus, hogyha a deviza gyöngül, akkor a részvény árfolyama emelkedik, mivel a valódi értéke változatlan marad.

Vagy nem ilyen közvetlen a kapcsolat?

(#36846) UberMutant válasza SzekeresPeti (#36835) üzenetére


UberMutant
őstag

ezt annak mondd, akinek nem lesz munkája.
de sok sikert a jósláshoz

(#36847) Dare2Live válasza BÁ Nutrition (#36837) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

140.000en mennek nyugdíjba.
90.000en érettségiznek ennek egy része lép külföldre.
A deficit 50.000+fő.

Amúgy rengeteg mindent automatizálnak.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36848) mgoogyi válasza Golyobis (#36845) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Egy USA részvényt dollárban mérnek, ha a dollár gyengül, akkor a piaci értékének a reálértéke csökken. Hogy ilyenkor a piac ezt lereagálja-e, nem tudom.

(#36849) kovisoft válasza mgoogyi (#36848) üzenetére


kovisoft
őstag

Gondolom, ez erősen függ attól is, hogy az adott USA-beli cég belföldön vagy külföldön értékesíti a termékeit/szolgáltatásait.

(#36850) VirsLee válasza Golyobis (#36845) üzenetére


VirsLee
őstag

A részvény egy alap értékpapír, nem származtatott termék. Nem teljesen értem, hogy mit akarsz kérdezni a devizával.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.