Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36501) #95561216 válasza Lex Icon (#36499) üzenetére


#95561216
törölt tag

Minek akarna teljes futamidőre fixet? 5 éves fixálással is 1.55%-os kamatfelárat nyernék, kamatfordulóra lejár a papír, akkor két számot kell összehasonlítani, hogy továbbra is megéri-e a buli, ha nem akkor ki lehet szállni.

(#36502) MuMa012 válasza vnorbi (#36496) üzenetére


MuMa012
tag

Jogosak az észrevételeid. Tudom, hogy teljesen más a viszonya az embernek a pénzéhez ha megtakarította vagy ha lottón jött. Apám nem látja már a megtakarítások rendszerén azon túl, hogy "a bankban van". Én azzal garantáltam neki, hogy lepapíroztuk a kezelés módját, s garanciát adok az összeg egy héten belüli visszafizetésére ha szüksége van rá. Igaz, akkor benne van, hogy én fizetem ha bukó lesz a befektetés, de ezért van kisebb része a legkockázatosabb formában. Volt róla szó, hogy lakást venne a megtakarításaiból és kiadná, de önmaga rájött, hogy utálná az azzal folytatott folyamatos munkákat, így gyakorlatilag egy évnyi beszélgetések után találtuk ki ezt a formát.

(#36503) vnorbi válasza MuMa012 (#36502) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Aha értem, akkor ezek alapján elég alaposan felkészítetted, a kockázatok nagy részét meg te vállalod. Az külön dicséretes, hogy lakásvásárlás előtt sikerült rájönnie, hogy nem akar a kiadással foglalkozni, és inkább bele sem kezd.

(#36504) VirsLee válasza MuMa012 (#36502) üzenetére


VirsLee
őstag

Ha garanciát adsz az egy héten belüli visszafizetésre, az nekem úgy hangzik, mintha nem maradna az Ő számláján a pénz. Dolgozik még?

(#36505) Stanlee válasza vnorbi (#36496) üzenetére


Stanlee
őstag

Az en anyukam is majdnem szivinfarktust kapott, amikor latta, hogy a MAP+ vasarlasa utan kevesebb volt a kivonaton, mint amennyiert vettunk papirt. Ennyit a kockazatturesrol :D

A penzugyeimrol pont ezert sem szoktam vele beszelni, minek izgassa magat azon, hogy most eppen par ezer euroval kevesebbet er a megtakaritasom, mint amennyit befektettem?

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#36506) Dare2Live válasza #95561216 (#36493) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Egyrészt maga az ötlet szerintem nagyon jó / zseniális hisz pont a föbb problémákat megoldja.

De bele raksz olyat amit minek? pl "A visszatérítésnek lehetne korlátja, pl a befizetett SZJA 20%-a."
Csak bonyolítja és mi értelme van?
pldaval: Ha szja 100% akkor is megoldottad a problémtkat és az államnak nem kerül többe. Csak nem "kamatként fizette ki" hanem "adóbevételként nem jött be". Problémák megoldva és az államnak ugyanannyiba kerül.

A 10milliós határ uígy fölös. A cél nem az, hogy 10millió fölött máshova vigyék a pénzt.

...

Szóval szerintem az ötlet jó de sok gondolatom van hozzá te pedig szeríntem túlbonyolítottad fölöslegesen. Kéne róla beszélgetni, érdembe átrágni és a vége egy mindenkinek mármint állampolgár és államnak is jobb verzió lenne.

+1 Jó gondolat, hogy szjaból lehet akár a kamat évi átlag 6% is. És ezt megmarketingelve rendesen. Rengeteg, tényleg rengeteg pénz van párnacihában amit mozdulásra kéne bírni.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36507) #95561216 válasza Dare2Live (#36506) üzenetére


#95561216
törölt tag

Leginkább azért gondoltam valami százalékos arányra, nehogy az állampapír felzabálja az önkéntes pénztárakat. De gyorsan utána számoltam, nem igazán valós veszély, úgyhogy ez kimaradhat.

A 10 milliót (ami csak hasraütés, lehet más összeg) nem felső, hanem alsó határnak gondoltam. Nyilván értelme akkor van, ha nem férne bele az szja százalékos határába, de ha az nincs, akkor ez sem kell.

Egy probléma jutott eszembe tegnap óta, hogy mi van, ha ezt tartogattad nyugdíjas éveidre, és pont akkor esik egy nagyot a hozama, mert már nincs miből visszaigényelni a prémiumot.

(#36508) Dare2Live válasza #95561216 (#36507) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Én ezen felül is fel tudok sorolni nagyon sok mindent, hogy mit, hogy lenne célszerű átalakítani. pl párnacihában lévő pénzek megmozdítására.
Finomhangolások, megfontolások... de az simán egy A4es lap...
Nekiállok főzni közben átgondolom.

A probléma, hogy nincs ráhatásunk. Szóval ez csak egy szép elmélet. Ha akarnák megoldanák.?!

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36509) Lex Icon válasza Dare2Live (#36506) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Az szja kedvezmény nem passzol az állampapír befektetéshez, mivel minden devizabelföldi személyt megillet a vásárlási jog és a teljes kamat, így viszont diszkriminálod azokat, akik nem fizetnek SZJA-t: nyugdíjasok, diákok, sok gyerekesek, vállalkozók (KATA, EVA,...).
Jól van ez kitalálva, legfeljebb azt lehetett volna megadni, hogy ne lehessen fedezetnek beszámítani (lombard), így az ügyeskedők letudva.

[ Szerkesztve ]

(#36510) SzekeresPeti


SzekeresPeti
tag

Mészáros Peti véleménye az új állampapírról:

https://www.youtube.com/watch?v=aYNg5ecddJc&list=WL&index=84

(#36511) Dare2Live válasza Lex Icon (#36509) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

egyrészt nekem tök8, hogy hívják, mennyire passzol, ki bocsátja ki... és nagyon meglepne ha unortodox MNBt érdekelné. A problémákat megoldja és nem kerül többe. Bingó.
mésrészt a kamat rész megillet bárkit. Az x% szja kedvezmény meg azokat akik "dolgoznak" és van szjajuk.

tényleg nagy blama és rengetegbe kerül, hogy pl a bankokat tömjük pénzel, lomardosokat támogatjuk,....

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36512) Lex Icon válasza Dare2Live (#36511) üzenetére


Lex Icon
senior tag

egyrészt nekem tök8, hogy hívják, mennyire passzol, ki bocsátja ki...

Neked lehet, de az állampolgároknak nem.

nagyon meglepne ha unortodox MNBt érdekelné.

Akkor lepődj meg. A gazdaság "üzemeltetése" azért nem hasra ütéssel megy. Az MNB meg nem az ellenségünk, legfeljebb a döntése neked pont nem tuti.

mésrészt a kamat rész megillet bárkit.

Ha SZJA kedvezményre korlátozod, akkor nem illet meg bárkit.

Az x% szja kedvezmény meg azokat akik "dolgoznak" és van szjajuk.

Erről beszélek, hogy ez diszkriminatív, mert a nyugdíjas nem dolgozott és fizetett elég adót? A diák miért nem takaríthat meg annyit, mint más? A vállalkozó nem dolgozik? A 3+ gyerekes családban nem dolgoznak?

tényleg nagy blama és rengetegbe kerül, hogy pl a bankokat tömjük pénzel, lomardosokat támogatjuk,....

Erre a megoldás, ahogy írtam, hogy nem engedik zárolni a kötvényeket és akkor nem lehet felvenni rá lombard hitelt. Nem pedig az, hogy kicseszünk az emberek nagyobbik részével.

[ Szerkesztve ]

(#36513) MuMa012 válasza VirsLee (#36504) üzenetére


MuMa012
tag

Nem is, a sajátomra kerül egy másik banknál. (Sajátot nem akart már máshol a díjak miatt) Nem, nyugdíjas már, viszont a rokkantságihoz képest érezhetően nőtt a nyugdíja.

(#36514) Mercutio_ válasza Lex Icon (#36512) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nem pedig az, hogy kicseszünk az emberek nagyobbik részével.

Szerinted a MÁP+-t és társait diákok és nyugdíjasok valamint 3 gyerekes családok veszik elsősorban? :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#36515) Mercutio_ válasza Mercutio_ (#36514) üzenetére


Mercutio_
félisten

kieg.: Ezzel nem az adókedvezmény vs. egészet fizessék ki kamatként dolgot minősítem :N

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#36516) Lex Icon válasza Mercutio_ (#36514) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Lényegtelen, hogy elsősorban vagy másodsorban veszik, de vehetik és ez a lényeg. Az, hogy a nagyi meg a diák nem 300 millióért vesz csak 300ezerért az nem számít, de az igen, hogy megveheti és diák esetén nagyon jó, mert időben kezd el takarékoskodni, befektetni.
Vagy itt vagy valamelyik befektetős, állampapíros topikban pont egy diák érdeklődött, hogy hogyan tud ép. számlát nyitni a MÁK-nál és hogyan megy a MÁP+ és PMÁP vásárlás.
Az államnak pedig több szempontból is érdeke, hogy az emberek félretegyenek, befektessenek, és ezek között nem az átverés, csőbehúzás szerepel.

(#36517) Dare2Live válasza Lex Icon (#36512) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Elolvastam a hszed aztán beugrott. Te egy troll vagy. Abból szarabb fajta mert gyorsan kiszurtalak. :)

A hitel, lombard hitelnél már gyanus volt. El kellett magyarázni az egyértelműt is. Meg utána is jöttél a nem úgy van, nem vettük figyelembeezt azt hszed... aztán amikor itt eljátszod uezt meg keversz összevissza egyértelmű lett.

félreértések elkerülése végett. Én ennek az egésznek haszonélvezője vagyok. Muris ágálni valami ellen mert helyten miközben hamár tvesen ott a lehetőség akkor mért ne?

Részemről ignorera kerültél. Ilyet itt még Htomi85 se kapott pedig neki azért voltak meredek dolgai. btw Htomi85 ha vagy végül dobtad a tökeáttétel fullba shortot? Mondtam, hogy necces nem...?

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36519) Szmeby válasza Dare2Live (#36517) üzenetére


Szmeby
tag

Engem már csak az érdekel, hogy neked oké-e a diszkrimináció. Mert erre nem sikerült válaszolni az ítélkezések közepette. Megtennéd, hogy erre még dobsz nekem egy igent vagy egy nemet? Köszi előre is.

(#36520) Dare2Live válasza Szmeby (#36519) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

A diszkrimináció a pénzügyi rendszerben, adózásban mert ugye az is érintve van (is) szembe jön rengeteg esetben. Ezt támogatunk ezért azt azért. De sokszor még ezért, azért sincs fogalmam sincs, hogy alakult és mért van. Historikusan így alakult.
Szóval a válaszom igen elfogadható.

Nem mellesleg ez egy kezelhető probléma. csak az szögegyszerüség kevéért: pl nyugdíjas a teljes összeget megkapja ha nem értékesít lejárat elött x értékhatárig. Tudom ez is diszkriminatív, de jól mutatja, hogy a probléma kezelhető. De ebbe ezekután itt véletlenül se mennék bele. Trollkodjatok és etessétek a trollt nyugodtan...

@Lex Icon Részemről semmi személyeskedés nincs abban, hogy trollkodsz. Ez tény. És kösz elég jól ismerem az szja rendszerünket is. Eddig pedig rendszeresen neked kellett alap dolgokat magyarázni mert többedszerre se jött össze ami egyértelmű. Miután cikkeket linkeltem utána sem. Sebaj.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36523) Dare2Live válasza #95561216 (#36521) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"Meg kellene tisztelni a vitapartnereket azzal, hogy nem remegő kézzel rohansz kötekedni még mielőtt rendesen elolvasnád, értelmeznéd a leírtakat, vagy egyáltalán megnéznéd, hogy az írta-e, akiről gondolod.

aszem hibátlan és tökéletes demonstráció a #36522... :C

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36528) ricardobayes válasza #95561216 (#36479) üzenetére


ricardobayes
csendes tag

A lakáshiteles hogy működne? Azt nem számlára kapod, hanem az eladónak megy egyből, nem?

(#36529) Nerd válasza ricardobayes (#36528) üzenetére


Nerd
aktív tag

nem a bank altal utalt osszeget tolja MAP-ba, hanem ami sajat penze van a szamlajan... es nem a sajat penzet utalja at az eladonak.

tehat:

- van 10M a szamladon.
- lakas ara 10M
- Oneronek atutalja a 3M-et.
- Bank utal 7M hitelt
- A szamlajan marad 6.5M (mert van par apro koltseg lakas vasarlaskor)
- a 6.5M-et betolja allampapirba.

en szemelyszerint nagyon orulnek mar egy kurva nagy resetnek, mert sajnos ez az egesz csak a penz elertektelenitese, es azok akik ezt a "hatalmas" bizniszt megcsinaljak ugyanugy nem gazdagodnak... :(

[ Szerkesztve ]

(#36532) HS 2142 válasza Hippo (#36450) üzenetére


HS 2142
őstag

Nemrég volt András György blogjában egy hasonló cikk, ami a jövőbeni rossz eseményektől való szorongással foglalkozik. A lényeg, hogy befektetés előtt tisztában kell lenni a (mentális) alapokkal és akkor is kitartani az eredeti elgondolásod mellett, amikor vérzivataros időkben minden esik mint a kő.

A felkészülés jegyében át lehet tekinteni a historikus adatokat, hogy mivel lehetett a válságok során a legnagyobb drawdown-t/visszaesést a legjobban átvészelni, itt van például erről egy cikk: The Top 4 Portfolios to Recession-Proof Your Investments.

Én mindenesetre azt gondolom, ha várható is a FIAT pénz összeomlása, az nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni.
Elolvastam Mészáros Péter cikkét is arany témában ( Aranyba fektetnél? Ezt mindenképp tudnod kell! ) én azt a következtetést vontam le, hogy az aranyra ő sem befektetésként tekint (és mint írja "személy szerint nem igazán ajánlom az aranyat, mint befektetést"), hanem a "menekülő eszköz" funkcióját emeli ki.
A fentebb említett recesszióbiztos portfóliókról szóló cikkben szereplő permanens modellportfólió is 25%-ban tart aranyat, ennél többet én sem gondolom, hogy érdemes lenne tartani, bár természetesen ez mindenkinek az egyéni vérmérsékletétől függ, mekkora mértékű hozamról hajlandó lemondani a kockázatok mérséklése érdekében.

I am...the architect of my own destruction...So this is it. What is written in the timeline cannot be changed.

(#36533) Stanlee válasza Dare2Live (#36530) üzenetére


Stanlee
őstag

Valami hasonloban gondolkozom egy ideje. Nagyon jo, hogy a lakasom virtualisan er 30 milliot, nemsokara vegtorlesztek es ki is van adva, a berlo is fizet rendesen. De sokkal jobban esne, ha 20 misi cash-ben meglenne, beteszem allampapirba, a fennmarado reszbol veszek egy masik lakast, azt is kiadom. Eddig se vettem ki a penzt a lakasbol, hanem ment a torlesztobe/LTP-be, ezutan sincs ra szuksegem.

A 20 milliot meg ha kell masra fel tudom hasznalni, pl. ha jon valami lehetoseg, akkor abba beteszem. Sokkal egyszerubb, mintha akkor kezdenek el valami ingatlanfedezetu, szabad felhasznalasu hitel utan szaladgalni, amikor kell. Ha meg nem jon par evig semmi, akkor sincs gond, mert legalabb a MAP+ fizetett annyi kamatot, mintha a mostani lakasban hagytam volna a penzt.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#36534) HKorn


HKorn
addikt

Hogy lehet hogy prémium állampapírnál kamatkifizetéskor 23%-ot vontak le? Úgy tudtam, hogy 15% kamatadó van már csak, nem?

Run&Ride

(#36535) Kobe


Kobe
veterán

PMAP bol van meg ket szeriam, 2023/J es 2024/K

Jol gondolom, hogy ezeket erdemes lenne atvaltani MAP+ - ra?
A 2023/J most volt pont kamatfizetes, ezert az par hetig felejtos, de a kamatado +2% visszavaltasi ktg-gel kb ugyanott vannak mint a PMAP

(#36536) Golyobis


Golyobis
aktív tag

Az mennyire megszokott/normális ha a banki szerződésbe ilyenek vannak (és nem a másolásból eredő tagolási hibákra gondolok):

"VII.3. A BankSzerződésszegéssel kapcsolatos felelőssége korlátozásának megfelelő kiegyenlítése

A 2014. március 15. napja előtt kötött valamennyi Szerződéstekintetében a Bank, a szándékos és súlyos gondatlanság esetét kivéve, kizárja, illetve korlátozza a Szerződésmegszegésével kapcsolatos felelősségét. A 2014. március 15. napján vagy azt követően kötött valamennyi Szerződés, illetve olyan Szerződések esetében, amelyre a felek az új Ptk.-t rendelik alkalmazni, a Banknem felel a Szerződésnem teljesítése vagy nem Szerződésszerű teljesítése miatt az Ügyfelet ért károkért, kivéve a szándékos Szerződésszegés esetét, illetve az emberi életet, testi épséget vagy egészséget megkárosító Szerződésszegést. A fentiek szerinti felelősségkorlátozással járó hátrányt a Bankúgy egyenlíti ki, hogy a szolgáltatásokat az Ügyfélnek a vonatkozó Hirdetményben meghatározott Bankköltségek felszámítása mellett nyújtja. Amennyiben a Banka Szerződésszegéssel kapcsolatos felelősségét nem zárná ki, illetve nem korlátozná a fentiek szerint, a szolgáltatásokat csak lényegesen nagyobb összegű Bankköltségek mellett tudná nyújtani."

"IV.1.A Szerződéslétrejöttére és módosítására vonatkozó általános rendelkezések

...

IV.1.3 A Bankfenntartja a jogot arra, hogy Kamatot, díjat vagy a Szerződésegyéb feltételeit -ha azt jogszabály nem tiltja és a Szerződéskifejezetten lehetővé teszi -az Ügyfélszámára kedvezőtlenül egyoldalúan módosítsa. A Bankaz Ügyfélszámára hátrányos egyoldalú módosítást a módosítás hatálybalépése előtt legalább 15 nappal közzéteszi, illetveelektronikus kereskedelmi szolgáltatások esetén folyamatosan a Bankhonlapján is elérhetővé teszi. Az Ügyfélszámára hátrányos egyoldalú módosítás feltételeit, az ezzel kapcsolatos közzététel, illetve értesítés szabályait avonatkozó üzletági üzletszabályzatok és általános Szerződési feltételek tartalmazzák.Amennyiben az Ügyféla módosítás ellen a módosítás hatálybalépéséig írásban nem tiltakozik, azt általa elfogadottnak kell tekinteni.

...

IV.1.5. Amennyiben az Ügyféla módosítást nem fogadja el,–jogszabály vagy Szerződéseltérő rendelkezése hiányában –az erről szóló írásbeli bejelentését a Felek a módosítással érintett Szerződésfelmondásának tekintik és az Ügyfélnek az e Szerződésből származó tartozása az írásbeli bejelentés Bankáltali kézhezvételének napján lejárttá, és azonnal esedékessé válnak."

"IV.3.Kamatok, jutalékok, díjak, költségek

...

IV.3.2. A Bank–eltérő rendelkezés hiányában –jogosult, és az Ügyféla Bankkal történő Szerződésaláírásával elismeri a Bankazon jogát, hogy a Szerződésben meghatározott Kamatot, jutalékot, költséget és díjat, vagy egyéb Szerződéses feltételt rendszeresen felülvizsgálja, annak eredményeképpen a Hirdetményben, és/vagyaz Ügyféllel kötött Szerződésben egyoldalúan megváltoztassa."

Inkább ne menjek ehhez a bankhoz, vagy ezeket a dolgokat minden bank beleírja a szerződéseibe?

(#36537) HKorn válasza Kobe (#36535) üzenetére


HKorn
addikt

2023/J nekem is van, de nálam csak 1% a visszaváltás költsége.

Amúgy miért felejtős kamatfizetés után? Én is átváltáson gondolkodom.

Run&Ride

(#36538) ricardobayes válasza Nerd (#36529) üzenetére


ricardobayes
csendes tag

Köszi a tisztázást (Dare2Live-nak is), így már értem.
Szerintem ez ott sántít, hogy a 2.5-3% kamat már nagyon nem sokáig lesz annyi, reális átlag inkább 6-8% között van. https://www.valuepenguin.com/mortgages/historical-mortgage-rates
Véleményem szerint ilyen jellegű arbitrázs nem marad a piacon hosszú ideig. Persze lehet, hogy egy jól kialkudott privátbanki lakáshitel tudja tartani az alacsony kamatot a teljes futamidő alatt.

Az alapkamat jelenleg rekord alacsony (0%) Európában. Vajon van olyan opciós, vagy egyéb pénzügyi termék, ami az alapkamat emelkedésére játszik? Hosszú távon várhatóan emelkedni fog...

(#36539) mgoogyi válasza Kobe (#36535) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Ezek nem tbsz-en vannak neked?
Én csak vésztartalékot építék máp+-ból, az inflációtól jobban tartok, így a saját tbsz-en lévő 2023/J-met nem váltom sehova.

[ Szerkesztve ]

(#36540) lumpy92


lumpy92
aktív tag

Sziasztok!
Fiatal vagyoki aki sak 4-5 év múlva venne saját ingatlant (addig önrész minél nagyobb aranyú felhalmozasa zajlik).
A lakáshitelek kamata és az ingatlanárak fordított arányosságban szoktak lenni. Van-e esetleg valami trükk/lehetőség rá, hogy a mostani kedvező kamatok mellett tudjak majd ingatlanhitelt felvenni mire odajutok (elképzelhetően mostaninál alacsonyabb ingatlanárak mellett)?
Vagy, hogyan lehetne pénzügyileg okosan feloldani ezt az ellentétet?

"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"

(#36541) Kobe válasza HKorn (#36537) üzenetére


Kobe
veterán

mert most beesett névérték 99%-ra, kell pár hét amígy visszatornázza magát :) arra gondoltam

mgoogyi: nem TBSZ en vannak, sima kincstári számlán. Bevallom nem vagyok híve a TBSZ-el való baxódásnak, azon az időtávon amíg én tervezem bent tartani (1-2 éven belül esélyes h felhasználom ingatlanra, stb)

(#36542) Stanlee válasza lumpy92 (#36540) üzenetére


Stanlee
őstag

Pl. a fundamenta Celbaero laksihitelevel tudsz kamatot fixalni a jovore nezve, de szerintem nem tul erdekes, mivel max 11 misi hitelt adnak ki, igy egy budapesti lakas eseten ez csak toredeke a teljes hitelenek es nem tudod, hogy amikor odaersz, hogy vasarolnal, akkor mekkora lesz az alapkamat. Lehet, hogy jobban megeri majd akkor mashol hitelt felvenni, mert az alapkamat marad alacsony.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#36543) HKorn válasza Kobe (#36541) üzenetére


HKorn
addikt

Azt hittem az mindig 99%, szal 1% az idő előtti visszaváltás költsége.

Run&Ride

(#36544) Resike válasza Kobe (#36535) üzenetére


Resike
tag

És mégis mire föl akarod átváltani? Most jöttek ki a legújabb inflációs adatok 3,3%+1,7%=5%-os lesz az 5 éves PMÁP kamatja a következő időszakban és nem félévenként fél százalékokkal megközelítve mint a MÁP+. Valamint a következő 1-2-3 évben az MKB is 3% feletti inflációval számol. Közel van már a technikai recesszió.

(#36545) Resike válasza Kobe (#36541) üzenetére


Resike
tag

Szerintem félelmetes hogy mennyire nem vagytok tisztában hogy azzal hogy jelenleg hogyan is működnek az állampapírok mondjuk a PMÁP.

Nem kell TBSZ-re venni, elég a sima értékpapírszámla.
Nincs kamatadó.
Papírtól és banktól függően 1-2% a visszaváltási költség, amit a papír megvételekor már levonnak (ezért van 99% névéréken kamatfizetés vagy vétel után) és ezt az 1-2% akkor kapod vissza ha lejáratáig bent tartod a papírt.

[ Szerkesztve ]

(#36546) #95561216 válasza Resike (#36545) üzenetére


#95561216
törölt tag

2023/J még kamatadó-köteles.

(#36547) HKorn válasza #95561216 (#36546) üzenetére


HKorn
addikt

Bezony ráadásul csak 1.4% a kamat, nem 1.7%. És továbbra sem értem nekem mostani kifizetésnél miért 23%-ot vontak.

Run&Ride

(#36548) #95561216 válasza HKorn (#36547) üzenetére


#95561216
törölt tag

*kamatprémium

Ezt a 23%-ot én sem értem. Hogy szerepel a bizonylaton? Kamat jóváírás, és külön levonás? Milyen jogcímen?

(#36549) vnorbi válasza HKorn (#36547) üzenetére


vnorbi
aktív tag

WebKincstárban nézted a kamatfizetéshez tartozó bizonylatot? Azon vannak konkrét összegek, nálam stimmel a 15%.

(#36550) HKorn válasza #95561216 (#36548) üzenetére


HKorn
addikt

*Jogos

Sms-ben jött az értesítő a kifizetett kamatról és az az összeg 23%-kal kevesebb mint amennyi az infláció+kamatprémium összege.

vnorbi, kösz a tippet ránézek webkincstárban.

Run&Ride

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.