Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11651) fordfairlane válasza DeFranco (#11650) üzenetére


fordfairlane
veterán

Szerintem is. De azért a kuszaszemű megérdemelne egy pofont. :DDD

x gon' give it to ya

(#11652) viharhozo válasza maross (#11648) üzenetére


viharhozo
addikt

En csak arra irtam peldat, hogy vki emlitette, hogy devizahitellel meg mindig jobban jartak az emberek mint forinttal. Utoljara ilyen fejtegetest 200as svajci franknal lattam, akkor meg tarthato volt az allitas.

Ez az allitas husz eves futamido mellett altalanossagban ~ a felvetelkori arfolyam*1,7-ig tarthato. Ez a tobbsegnek ~270 chfhufot, a legszerencsetlenebbeknek ~240 chfhufot jelent.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#11653) fordfairlane válasza maross (#11648) üzenetére


fordfairlane
veterán

Én sokáig azon a véleményen voltam, hogy az itteni pénzügyi felügyelet tehetett volna többet azért, hogy az ilyen kedvezőtlen hitelkonstrukciók ne tudjanak ekkora teret nyerni. Manapság már nem vagyok ebben olyan biztos. Ekkora keresleti nyomásnál, amekkora igény volt az olcsó hitelekre, nem vagyok biztos benne, hogy adminisztratív eszközökkel gátat lehetett volna vetni a folyamatnak. Végül is a válság vetett véget neki.

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

(#11654) DeFranco válasza fordfairlane (#11653) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Na ez látod egy nagyon érdekes kérdés... mondogatták egyébként, én direkt figyeltem, de csak nagyon-nagyon halkan hallatszott a reklámok zajában...

Egyik oldalról ott szorított, hogy baj lehet, baj lesz, a másik oldalról meg a nyomás, hogy pörgetni kell a fogyasztást, mert abból lesz a fiskális bevétel, abból lesz a gazdasági növekedés, és növekedni kell, mert mindenki növekedési kényszer alatt van növekedik, lemaradunk, ha nem. Na, ilyenkor mit csinálsz, mint döntéshozó?

[ Szerkesztve ]

(#11655) fordfairlane válasza DeFranco (#11654) üzenetére


fordfairlane
veterán

Na, ilyenkor mit csinálsz, mint döntéshozó?

Mint felelős döntéshozó, próbálsz a rossz folyamatok ellen hatni. Ez evidens. Persze kérdés, hogy lehet-e eredményesen harcolni mondjuk az eladósodás ellen egy olyan pénzügyi rendszerben, mint amilyen az EU-ban kialakult, de akkor is hivatali kötelességed tenni valamit.

x gon' give it to ya

(#11656) DeFranco válasza fordfairlane (#11655) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Na, és melyik rosszat választod? Hogy lehet beborul a bili, és majd gondban leszel, vagy nem növekedsz, romlik a gazdasági mutató, és a versenyképesség, és ráadásul nem is választanak újra.

Rengeteg ilyen csapdahelyzet van...

(#11657) _BM_ válasza maross (#11648) üzenetére


_BM_
senior tag

Az ember ugy gondolna, hogy nem kell ertenie a kozgazdasaghoz, eleg az, aki tanacsot vagy hitelt ad neki...vagy eleg azoknak, akik engedelyezik, hogy hitelt adjanak neki

Milyen igaz!
Az állam feladata a szabályozási feltételek megteremtése, ahogyan mindenféle szakértelem nélkül a gombát is nyugodtan meg lehet vásárolni a boltokban, és megenni. Az elektromos és gépipari termékek hülyebiztos szabályozásáról nem is beszélve.

Más kérdés persze az olyan természetű bedőlés, ami akkor is bekövetkezett volna, ha a futamidő kezdetétől egyetlen fillérrel sem emelik a törlesztőt a bankok. Ott az államnak nincsen dolga.

PS: Tegnapelőtt mesélt az ingatlanos ismerősöm egy olyan bedőlésről, amit 5 milka önerő és 45 milla hitel alkotott. :W Na itt sincs dolga az államnak.

[ Szerkesztve ]

(#11658) fordfairlane válasza DeFranco (#11656) üzenetére


fordfairlane
veterán

2006-ban is jobban állt Csehország, mint mi, pedig az volt a korszak csúcspontja. Mégis fele annyi új autót adtak el náluk, mint minálunk. Nem csak ezen múlik a gazdaság sikeressége.

x gon' give it to ya

(#11659) DeFranco válasza fordfairlane (#11658) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Nem is ezt mondtam, hogy csak ezen múlik, fordítva viszont áll. Fogyasztás nélkül nemigen van növekedés.

szerk: az újautókérdés, az meg külön szálka a szememben, hogy mindenkinek értsd: mindenkinek (jelenlévők persze kivételek) kiszeretkezett presztizskérdés, hogy egy fél lakás ára legyen a segge alatt, meg a panel parkolójában...

[ Szerkesztve ]

(#11660) lajafix válasza DeFranco (#11656) üzenetére


lajafix
addikt

ez így a politikusi rövidtávú döntéshozás folyamata. A rossz folyamatoktól nem lesz valós gazd növekedés, se versenyképesség az első szélfúvás elsöpri és nálunk már a válság előtt sem ment úgy mint az EUs versenytársainknak a rengeteg hitel dacára, a válságot meg lengedett gatyával kaptuk be. Szóval az a politikus sodorja magát az igaz csapdahelyzetbe, aki ilyen helyzetet okozva még újra akarja magát választatni.

Rock'n Roll

(#11661) attiati válasza Mercutio_ (#11641) üzenetére


attiati
veterán

Biztos van, de nem szoktam nézegetni. Néha felraknak egyet pf-re, régebben félévente extrém helyzeteknél chartcenterre is.

(#11662) _BM_ válasza fordfairlane (#11658) üzenetére


_BM_
senior tag

Akkoriban jártam Prágában, és egyből feltűnt, hogy senkit nem látok mobiltelefonálni az utcákon. Miután feltűnt, kifejezetten figyeltem a pár napos ott tartózkodásom alatt, de csak elvétve találkoztam mobilossal. Ha most ezt összevetem az akkori pesti utcaképpel, akkor olyan egy a tízhez a használati arány (legalább). Azóta persze változhatott a helyzet, nem tom.

(#11663) maross válasza viharhozo (#11652) üzenetére


maross
veterán

Lehetseges. Mindenestre pl ma akivel beszeltem, 7.2 millios hitelre 30ezer torlesztoreszlettel indult. Most 88000. Tanarno, nyilvan abszolut tulvallalta magat, de a 30ezerre miert ne bolintana ra az ember? Mi lehet a legrosszabb, 33% novekedessel 40 lesz? Hisz az elmult evek azt mutattak, hogy nagy baj nem lehet. Van ez igy. Ilyen szamok mellett meg mindig nehezen hiszem, hogy forintra 3x annyit mondtak volna.

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#11664) fokukac válasza maross (#11663) üzenetére


fokukac
nagyúr

azért ez egy érdekes hitel lehetett.
ha 20 éves volt, akkor 240 x 30 ezer = 7,2 M ...
és akkor kamatról még nem is volt szó.

volt ott valami apróbetűs rész is...

[ Szerkesztve ]

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#11665) concret_hp válasza fordfairlane (#11658) üzenetére


concret_hp
addikt

hát én pont 1-2 hete láttam egy kimutatást az új autó eladásokról és emlékeim szerint 2011-ben (meg 2010-ben is) kb. 2x annyi új autót adtak el 1 főre vetítve, mint nálunk :U (ezen mondjuk meg is lepődtem, de most nem találom :()

másik cikk, de azt mondja szlovákoknál is több autót adtak el mint nálunk, csehek meg jobban állnak, mint a szlovákok. (az meg már tényleg kemény, hogy a németeknél mennyivel durvábbak az arányok :U ~8x akkora és ~65-70x annyi autót adtak el)
[link]

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#11666) concret_hp válasza fokukac (#11664) üzenetére


concret_hp
addikt

pl. hogy ez első egy-két évben csak kamatot fizet meg hasonlók :U (az egyszeri juzer meg csak odáig fogja fel, hogy a jövő hónapban akkor az ennyi ft lesz :C)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#11667) concret_hp válasza concret_hp (#11665) üzenetére


concret_hp
addikt

mondjuk cseheknél meg szlovákoknál esetleg nyomhat egy kcisit hoyg kedvezőbb adózás miatt vehetnek ott a környező országbeliek is autót (nemtom, csak elképzelhető), míg ez nálunk asszem nagyjából kizárható :C

vagy fullba vagy sehogy :D

(#11668) g@bo


g@bo
nagyúr

ha vasárnap este a görögök nem kavarnak be, jövöhetünk szép lehet.

349.590 -4.485 (-1.27%)
293.680 -2.150 (-0.73%)
222.25 -3.41 (-1.51%)

(#11669) leslieke válasza g@bo (#11668) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Mivel kavarhatnak be?

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#11670) g@bo válasza leslieke (#11669) üzenetére


g@bo
nagyúr

" •A legfrissebb hírek szerint a görög kormányzat és a magánbefektetõi szektor közötti megállapodás a veszteséghárítás mértékérõl vasárnap estére megszülethet
•Ha ez így lesz, a hétfõi uniós csúcson már ez alapján egyeztethetnek a döntéshozók."

igencsak hajtja a hir az eur/usd kereszet, és e a forintnak is yó. usd esik, főleg hogy 2014 ig 0% os kamat jáccik.

(#11671) leslieke válasza g@bo (#11670) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Aha. Köszi az infót.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#11672) viharhozo válasza maross (#11663) üzenetére


viharhozo
addikt

Ize, ilyen urban legendekkel hadd ne kelljen mar foglalkozni. Emlekeim szerint a letezo legkisebb chf-alapu thm 6% korul volt (de jellemzoen inkabb 7-8, nem veletlen volt hazankban a legnagyobb a merlegfoosszegre juto nyereseg), ergo 7,2M utan csak a kamat evi 432k huf.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#11673) viharhozo válasza fordfairlane (#11653) üzenetére


viharhozo
addikt

Miert nem vagy benne biztos? Nem eleg bizonyitek az az 1000 milliard forintnyi hitelosszeg, amit mar 90 napja nem torlesztenek?

Jonehany ertelmes, vilaglatott, vezeto beosztasu emberrel beszelgettem errol, es a tobbseg szerint igenis hagyni kell a lakossagot, hadd csinaljon hulyeseget, mert ez egy szabad orszag, es ha 2004-ben betiltjak a devizahitelezest, akkor ma Recsken szazezrek lennenek munkataborban. Ehelyett megvartuk, amig a guano teljesen ellep minket es utana - tadam - betiltottuk a devizahitelezest (es persze a lakossag fogja kifizetni azt az 1000 milliardot is).

Ez most nem neked szol, csak ugy mondom: a nepek nagy resze meg ma sem latja at a folyamatot. A devizahitelek torlesztoreszleteinek emelkedese nyilvan nagy problema, de aranyaiban a rossz forintadosok ugyanannyian vannak. Ha vkinek van munkaja, akkor vhogy, vmit torelszt, ha meg nincs, akkor tokmindegy, miben adosodott el.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#11674) DeFranco válasza viharhozo (#11673) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Mi ez a recski téma? Ezt hogy érted?

(#11675) #24334592


#24334592
törölt tag

egy kis ontopic:

ez a fenenagy forinterősödés meg eurógyengülés miatt svájci frankból jobb euróba váltani vagy dollárba,ne talán tán fontba?

ki mibe váltana:)?

A.dolcsi
VB.euró
C.font
D.egyéb

most oerpill huncut módon tudok 1eurót 1,12frankért váltani,sajna nem sokat...

(#11676) g@bo válasza #24334592 (#11675) üzenetére


g@bo
nagyúr

én chf-et tankolnék, de 250 ért sok, tehát most nem.

bizván a forintunkban, fokozatosan térek át gbp és cad felületre.

(#11677) _BM_ válasza #24334592 (#11675) üzenetére


_BM_
senior tag

Szerintem pár hónapig az euró a nyerő.

(#11678) fordfairlane válasza concret_hp (#11665) üzenetére


fordfairlane
veterán

Én magam nem néztem utána ennek az adatnak, csak olvastam valahol. 2006-ról írok, amikor még igen intenzív volt nálunk a hitelezés.

x gon' give it to ya

(#11679) #24334592 válasza _BM_ (#11677) üzenetére


#24334592
törölt tag

nekem is ezen jár az agyam....olcsón lehet betárazni,plusz a chf kamata: 0.125% dajcslandban az euró meg 3-4% ra köthető...

aztán visszaváltanám az euróm egy 16%os (1.2--->1,4) frankleértékelés után....álmodozni szabad:D

[ Szerkesztve ]

(#11680) viharhozo válasza DeFranco (#11674) üzenetére


viharhozo
addikt

A nepek szerint az onrendelkezesi jog szerves resze az, h mindenki olyan hitelt vesz fel, amilyet akar, es aki ezt akadalyozza, az egy diktator.

Ma a tornapapucs, holnap a vilag!

[ Szerkesztve ]

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#11681) MaciG válasza viharhozo (#11680) üzenetére


MaciG
addikt

Persze, csak aztán meg megy a sírás, meg az anyázás, hogy így szemét, és úgy szemét a kormány, mert én hülye voltam, felvettem a rengeteg hitelt és most meg nem segít...

BANZAII

(#11682) g@bo válasza MaciG (#11681) üzenetére


g@bo
nagyúr

ha a kormány v az illetékes szerv szabályozta volna a devizahitelezést, és támogatta volna a forint alapú lakáshitelezést, tán nem tartanánk itt. és a helyzet nem csak a hitelesek gondja, hanem az országé, tehát valaki nagyot hibázott, megint.
lasssan többet adózunk, mint költünk magunkra.

(#11683) MaciG válasza g@bo (#11682) üzenetére


MaciG
addikt

Magánemberként én mért nem "adósíthatnám" el magam, egy szabad országban

BANZAII

(#11684) _BM_ válasza MaciG (#11683) üzenetére


_BM_
senior tag

Azért, mert tönkremész, és az állam segít rajtad az adófizetők pénzéből. Ugyanis csak addig a pontig követeled a szabad döntés jogát, amíg a hitelfelvétel előnyeit élvezed. Amint fordul a kocka, mindjárt átmész könyörgőbe, aki hajlandó lemondani a szabad döntések jogáról. Most ezt nem rád értem konkrétan, hanem mindenkire.

[ Szerkesztve ]

(#11685) Ringman válasza g@bo (#11682) üzenetére


Ringman
nagyúr

"támogatta volna a forint alapú lakáshitelezést" :N

nem szeretnék mások lakáshoz jutásához hozzájárulni. (adó-kormány-kamattámogatás vonalon) ha nem pénzbeni támogatásra gondoltál, az már egy másik kérdés

(#11686) g@bo válasza Ringman (#11685) üzenetére


g@bo
nagyúr

én se szivesen fizetem mások egészségügyi ellátását, nyugdiját, gyes-ét, a kölykének étkeztetését a suliban... :F

(#11687) attiati válasza Ringman (#11685) üzenetére


attiati
veterán

Ha jól tudom, Ausztriában a bérből vonnak kifejezetten ilyen jogcímen "járulékot"
Lakásvásárlási hozzájárulás, vagy valami hasonló.

(#11688) Ringman válasza g@bo (#11686) üzenetére


Ringman
nagyúr

szerintem közoktatás, alap/minimál/rokkantsági nyugdíj állami alapfeladat (bár a teljes, fizetéssel arányos nyugdíjnak opcionálisnak, teljesen önkéntesnek kellene lennie szerintem), eü szintén alapfeladat, az utóbbi 2-re fizetsz járulékot is, gyesre szintén, viszont szerintem az állampolgárok saját lakáshoz juttatása, ill. annak segítése _nem_ feladata az államnak. (szocpol sem)

(#11687) attiati

nem biztos, hogy egy életszínvonalban kb top10es országhoz kellene Mo-t hasonlítani.

(#11689) g@bo válasza Ringman (#11688) üzenetére


g@bo
nagyúr

lakáshoz jutás nem lehet állami feladat? akkor régen minek húzták a prolinak a lakótelepet, és szedtek tőle bérleti dijat.

az a baj, az államnak lassan csak az adóztatás a dolga.

(#11690) Ringman válasza g@bo (#11689) üzenetére


Ringman
nagyúr

szerintem félreértettél: a saját lakáshoz jutás nem állami feladat.
A bérlakások létesítése lehet feladat önköltségi (külső finanszírozásra nem szoruljon fentartás/üzemeltetés közben), továbbá x (>20) éven belül a beruházás is térüljön meg) áron.
Bár ennek sem állami, inkább önkormányzati feladatnak kellene lennie, szoc bérlakás->munkaerő áramlása->helyi adóbevétel nő-> bérlakás beruházás megtérül

a magas adók többek között azért ilyen magasak, mert túl sok feladatot vállal magára az állam (persze több adóból több esik le a tűz közel ülőknek.)

szerk:
azért ne keverjük össze a kettőt, a szocializmusban nem tulajdonoltad a lakást.

[ Szerkesztve ]

(#11691) attiati válasza Ringman (#11688) üzenetére


attiati
veterán

Nem, de ők is tudják, hogy a ingatlanpiacba forgatott tőke nagyban hozzájárul a gazdasági növekedéshez, és többszörösen megtérül. Családosok lakáshoz jutásával egyetértek még megszorult költségvetési helyzetben is. Vannak ennél sokkal nagyobb pénznyelő területek is a költségvetésben.

[ Szerkesztve ]

(#11692) Mercutio_ válasza attiati (#11691) üzenetére


Mercutio_
félisten

Pl.?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11693) g@bo válasza attiati (#11691) üzenetére


g@bo
nagyúr

a társadalom alapja, nem a család?
azért sok fiatal örülne, ha lenne állami építésű és kezelésű bérlakás, nem csak albérlet, ami 1 keresetet tuti elvisz. :(
emellé ugye igazán munka sincs. gyarapodj magyar.

ezért húzzák a gyikot pl. angliába, már lassan egy haverom sincs itthon. :((

(#11694) amargo válasza g@bo (#11693) üzenetére


amargo
addikt

"azért sok fiatal örülne, ha lenne állami építésű és kezelésű bérlakás"
Elvileg ezt is ígértek, amit azért én még várok.. sőt nem ártana valami felület is erre, ami összefogná ezeknek az ingatlanoknak a kínálati listáját. Az emberek nem értesülnek ilyen lehetőségről.. noha sokszor keményebb feltételek kellett/kell ahhoz, mint valaki 10M chf hitelt kapjon..

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#11695) degu válasza amargo (#11694) üzenetére


degu
senior tag

Mivamma? :Y
Visszakoszon a Kadar szoclager/blokkhaz epitesi nosztalgia? :F
Amikor egy fiatal beadta a berlakaskerelmet/vagy szov.lakas kerelmet,es-igaz ugyan,hogy evekig vart,de kapott lakast!...most sajat erobol,hogy lakas tudjon venni...a feltamadasig kene sporolnia! /De lehet,hogy Isten akkor is elobb megvizsgalna a bankszamla-egyenleget.../ :W

[ Szerkesztve ]

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#11696) amargo válasza degu (#11695) üzenetére


amargo
addikt

Nem igazán értem, kifejtenéd?

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#11697) g@bo válasza amargo (#11696) üzenetére


g@bo
nagyúr

arra utal, hogy elvárnánk, hogy a polgárnak az állam adjon lakást.

nem értem mi a gond, nem lakást ad, nem "piaci" rabóáron bérelt lakást biztosit.

amúgy világpiaci áron vehetünk gázt, áramot, benzint, élelmiszert, ruhát... miközben a bérek balkániak.

ja nem, bocsánat, a minimálbér emelésünk a fél világ haragját kiváltotta, nem lehet kitermelni.... az mellékes, hogy megélni se lehet belőle.

(#11698) Ringman válasza g@bo (#11697) üzenetére


Ringman
nagyúr

amúgy világpiaci áron vehetünk gázt, áramot, benzint, élelmiszert, ruhát...

hogy másképp lehetne/kellene?

miközben a bérek balkániak.

ez viszont baj, részben a munkavállalók kiszolgáltatottsága, részben a nagyobb cégeknél a munkavállalók összefogásának hiánya is van így, de nem utolsósorban ezért is: 103k-s bruttó garantált bérminimum esetén:
szuperbruttó 130 810
nettó: 67 465
a munkaerődre munkáltató által fizetett összeg 48,4%-a adó! ha ezt elköltöd (vegyünk 20%-os áfatartalmat a több áfakulcs miatt, jövedéki adót tartalmazó terméket nem veszünk) ez további 11244 Ft adó, a nettó 56221 ft, a teljes adóék (szuperbruttóra vetítve) 57% :Y

a kurva sok adóra többek között az 1000 féle támogatás, juttatás, hozzájárulás, stb miatt van szükség

[ Szerkesztve ]

(#11699) fokukac válasza g@bo (#11697) üzenetére


fokukac
nagyúr

hagyjuk már ezt a bér-dolgot.
ha nem ~8500 euró lenne nálunk az egy főre eső nominális GDP, hanem 35 ezer, mint a Lajtán túl, nyilván a bérek is magasabbak lennének.
Az alsó, képzetlen, nyelveket nem beszélő réteg meg sose fog többet keresni...

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#11700) g@bo válasza fokukac (#11699) üzenetére


g@bo
nagyúr

2009

47 Magyarország 12 914
22 Egyesült Királyság 35 257
18 Kanada 39 658

kanadának 3* annyi lakosa van, mint magyarországnak, legalább ha nem annyi léhűtővel mint itt. haver 2000 dollárt keres nettó, ami most 450k, ugyanezért a munkáért itthon jó ha 100 nettót kapna, kint az élet -átlagosan- olcsóbb, mint itthon. az usa-ban se 2 óra munka egy big mac menü, mert hulladék kaja, itt elit.

mitől 8500 usd / fő a gdp? mert ugyanaz a szalagmunkás itthon kap a suzukinán 125 nettót, kint 2000 eurót?

a megtermelt pénz nem jelenik meg elkölthető jövedelemként, hanem lelép haszonként, miközben a saját munkánk által előállitott terméket nem tudjuk megfizetni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.