Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11601) g@bo válasza attiati (#11600) üzenetére


g@bo
nagyúr

nem értem mit mondol.

regisztrálsz, és megnézed.

(#11602) attiati válasza g@bo (#11601) üzenetére


attiati
veterán

Én se, hogy te mit. Szóval fogalmad nincs konkrétumokról, hogy mit linkeltél, és még hülyének is nézel embereket.

[ Szerkesztve ]

(#11603) g@bo válasza attiati (#11602) üzenetére


g@bo
nagyúr

linkeltem, és kérdeztem.

miről kellene, hogy fogalmam legyen? kérdeztem nem? miért kérdeztem, mi lehet az oka?

te valamit nagyon benézel. :F

kérdeztem tőled valamit, pl. mi ez az oldal, mi a funkciója, mit tudni róla.

de értetlenül visszakérdezel, hogy mit kellene látnod. egyszerűen hihetetlen.

(#11604) fordfairlane válasza Intelligencs (#11597) üzenetére


fordfairlane
veterán

Egyébként igazad van, valóban hajlamos az ember pánikolni, ha a médiából az folyik, igazából a feleségem aggódott nálam sokkal jobban.

Tanulság: Nőre pénzt nem bízunk, pénzügyekben nőkre nem hallgatunk! :))

On:
Én úgy látom, hogy a spekulánsok kinyomták a szuszt is az eurózóna válsághangulatából, a keleti perifériák papírjaiból is, ennek az európánik epizódnak vége. Úgy tűnik, hogy a figyelem most megint az Usa felé irányul. Könnyen meglehet, hogy a dollár folytathatja 10 éves gyengülését.

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

(#11605) attiati válasza g@bo (#11603) üzenetére


attiati
veterán

Akkor bocs, teljesen máshogy jött át.

Nekem úgy tűnik, hogy betolod hozzájuk a pénzt (pl. utalással saját bankszámláról). Az "üzletkötés" pillanatában érvényes árfolyamon fogják leváltani, és pár nappal később visszatolják a céldevizát.

Az odautalás díját te állod, a visszautalásét nem tudom.
Bid-ask árfolyamok ismeretének hiányában nem lehet sokat mondani róla. Hogy igazán versenyképes legyen, ahhoz pl. egy eurhuf-ot 0,2% vagy az alatti marzzsal kéne váltaniuk. Mert ennyivel már elérhető a piac. És akkor csak annyi előnye lenne egy forex brókerrel szemben, hogy tőkeáttét nélkül tudsz pozit felvenni.

bocs mégegyszer, de tényleg máshogy jött át emiatt:
"ha el kell magyarázni, akkor nincs kérdésem. ;]"

(#11606) Intelligencs

Valaki szokott kereskedni külföldi részvényekkel online? Mi a módja?

Azt tudom, hogy itthon a KH felülete (Equitas) elég jó, próbáltam. Ott csak az az egy zavar, hogy külön oda kell utalni pénzt, hiába van mondjuk a KH-nál számlám, a számlapénzből nem tudok vásárolni.

Jelenleg magyar részvényeket úgy veszek, hogy a számlavezető bankom, jelenleg a Raiffeisen - korábban OTP - felületén intézem. Tudom, hogy komoly és rendszeres adásvételre ezek nem igazán jók, de én inkább hosszú távra veszem őket, semmiképpen sem napon belüli kereskedés a célom.

[ Szerkesztve ]

The Amiga, Born a Champion

(#11607) _BM_ válasza fordfairlane (#11604) üzenetére


_BM_
senior tag

"Én úgy látom, hogy a spekulánsok kinyomták a szuszt is az eurózóna válsághangulatából"

Pontosan :R

Ebből az a tanulság a kisbefektetők/megtakarítók számára, hogy tilos a médiára hallgatni. Minden egyes hír, különösen annak a tálalása valamiféle érdeket szolgál, lassan már az időjárásjelentés is. Kábé egy hónappal ezelőtt utaltam itt arra, hogy egyrészt hülyeség euróba váltani a forintot, másrészt rövid-közép távon jelentős ft-erősödést sem zártam ki. Ki lettem röhögve. De ez nem azt jelenti, hogy okos vagyok, frászt vagyok az, egyszerűen csak használom az arányérzékem, amivel mindenki más is rendelkezik, csak nem használja. Görögország, amely a világ gdp-jéből mindössze 0,4%-kal részesedik (aminek a fele sem igaz) összedönti az eurózónát? Kósa elszólása megrengeti a világ tőzsdéit? OV ki akar lépni az eu-ból? Na ne szórakozzunk már! :-) Ez mind parasztvakítás, aminek újra és újra bedőlnek az emberek, és kopaszodnak a megtakarítással rendelkezők.

(#11608) concret_hp válasza _BM_ (#11607) üzenetére


concret_hp
addikt

na mondjuk egy görög csődnek azért komoly hatásai lennének (lesznek)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#11609) g@bo válasza concret_hp (#11608) üzenetére


g@bo
nagyúr

az adósságuk a gond, nem a -kieső- gdp-jük. kb. annyira érdekli a nyugatot a sorsuk, mint a mienk, csak sajnos náluk euró van, mennének a levesbe ha drachma lenne.
együtt térgyepülnének az imf nél kölcsönért velük. most/igy meg alkudoznak az adósság elengedésről. ;]

[ Szerkesztve ]

(#11610) maross válasza _BM_ (#11607) üzenetére


maross
veterán

"Kósa elszólása megrengeti a világ tőzsdéit?" <- akkor meg 200 forint kornyeken mozgott a svajci frank. Legyel devizahiteles, es orulj neki, "ideiglenes" meg "aranyerzek" a kis f*at. Az aki 180as svajci frankkal szamolva 20millaval log a 20millas hazara, ugy hogy egesz eletet beleolte eddig, az biztos szivesen nevetgelne egyutt veled, hogy csak ideiglenesen gyenge a forint. Allj oda ele es mondd neki hogy tessek csak megnyugodni, fel van fujva, meg lufi, meg media, meg stb. meg tegyel hozza par okos smileyt.

[ Szerkesztve ]

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#11611) DeFranco válasza maross (#11610) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Ha jól emlékszem, senki nem kergette bottal az á'ampo'gárokat a bankba, hogy itt és most azonnal vállalják túl magukat a svejcifrankos hitellel.

Mindenki ki tudta számolni, hogy forint alapú (árfolyamkockázat mentes) hitellel mennyit tudna felvenni, és mennyi törlesztőt tudna vállalni. De még csak nem is kellett volna fejből, a kisasszonykának a pult mögött éppen ez a dolga. Na, pont ez az a hitelösszeg, amire az adott háztartás kalibrálva van, maximum ennyit szabad felvenni, vagy egy kicsit kevesebbet, mert jöhet bármi baj. Az, hogy frankban olcsóbb, pillanatnyi haszon, ki kell használni, de nem úgy, hogy többet vállalsz, hanem úgy, hogy a havi részlet fennmaradó részét félreteszed szűkebb időkre.

Az, hogy az emberek elhitték, hogy ennél másfélszer-kétszer tovább ér a takaró, az volt a legelső butaság és mohóság, amire a bankok persze hogy rá is játszottak, ez a dolguk.

Csepp ép és józan paraszti ésszel ma nincs problémája annak sem, aki devizában vett fel hitelt. (Éppen ezért megvan a véleményem erről az egész devizahiteles-mentő balhéról, de ez már politika)

(#11612) maross válasza DeFranco (#11611) üzenetére


maross
veterán

Ne fogjuk mar a jozan esz hianyara a 160->260-at, ul itt a tizmeteres kornyezetemben epp eleg diplomas kozgazdasz devizahitellel. Nem mondom hogy nem voltak esszerutlen tulvallalasok, de falnak megyek mikor valaki azt mondja hogy nincs itt semmi gond, csak a spekulansok altal iranyitott media miatt alakult ki ilyen kep az orszagrol, igazabol no para, se itt, se az euban. Meg hogy o megmondta, hisz a vak is latja hogy majd 10%-ot erosodott a forint. Az hogy elotte majd 50%-ot gyengult, az teljesen mindegy, es mindenki aki ugy gondolja hogy baj lehet az orszaggal, az egy selejt.

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#11613) Cyrin


Cyrin
addikt

azért annak idején aki kicsit is figyelt, és gondolkodott kicsit, tudhatta a kockázatokat...

én akkor vettem fel hitelt, amikor a CHF olyan 140 körül volt (a minimum környékén), tudtam, hogy ez nagyon lent van és csak felfelé fog mozogni, a ft és chf hitel közt nem sok különbség volt törlesztőrészletben, ehhez meghatároztam, hogy mennyit tudok költeni havonta részletre ft-ban, és inkább a futamidőt növeltem 10-ről 15 évre, de ft hitelt vettem fel. akkor is tudható volt hogy mi az árfolyamkockázat.

a másik, hogy akkoriban annyira futószalagon ment a chf hitel, hogy hiába beszéltem meg a bankossal, hogy ft hitel lesz, chf-es szerződést köldött :W szóval tényleg különlegesnek számított a ft hitel akkoriban

(#11614) lajafix válasza maross (#11612) üzenetére


lajafix
addikt

nem a 160 -> 260 volt a józan ész hiánya, hanem a felvett dev hitelek mértéke...

Egyébként ha nem a józan ész hiányára fogjuk, akkor mire?

Rock'n Roll

(#11615) aphra2 válasza Cyrin (#11613) üzenetére


aphra2
aktív tag

A tudható kockázatról annyit , hogy mikor CHF hitelt vettem fel , szóbakerült a FT hitel is , de mutattak egy 10 éves grafikont visszamenőleg, ahol a CHF árfolyam mozgás nem volt jelentős, azaz közel stabil árfolyamon volt évekig , valamint egy másik grafikont is , hogy extrém (!) esetben 285ft-os CHF árfolyam lenne egálban a FT hitellel.
Nyilván tudatlan voltam én is , és nem néztem utána , és lehet a grafikonokkal is átb@sztak, de abban az időben (2007) senki semilyen kockázatról nem beszélt , egyszerüen nem volt benn a köztudatban.
Sokkal jobban zavar az a rohadt előnytelen (lehúzós) hitelszerződés, de máshogy nem is adtak hitelt , sőt mikor kértem , hogy 15 évest szeretnék azt se adták, csak a 20 évest.
Persze senkit se köteleztek hitelfelvételre, de szerettem volna egy saját házat, és kevesebb volt (most is kevesebb, vagy kb annyi) a havi befizetés , mint egy albérleti díj.
Nincs jó megoldás (albérlet öregkorig, vagy hitel ugyanaddig) amig a jövedelmek nem nőnek jelentősen, szóval megsz--------

Probléma??Hát az meg micsoda?!!

(#11616) DeFranco válasza maross (#11612) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Ne fogjuk mar a jozan esz hianyara a 160->260-at, ul itt a tizmeteres kornyezetemben epp eleg diplomas kozgazdasz devizahitellel.

A két mondatrész között nincs logikai összefüggés ;] Ha az az ipari mennyiségű közgazdász, aki csak az utolsó 20 évben kiáramlott nagyszerű főiskoláinkról egyetemeinkről mind értene a szakmájához legalább az elvárt minimum szinten, nemhogy pannon puma lennénk, de pannon Chuck Norris.

A 160-260 meg nem a józan ész hiánya, az a józan ész hiánya, hogy valaki elhitte, hogy attól, hogy peták helyett buznyákban adósodik el, attól neki nagyobb a tehervállaló képessége hosszú távon.

Nem mondom hogy nem voltak esszerutlen tulvallalasok, de falnak megyek mikor valaki azt mondja hogy nincs itt semmi gond, csak a spekulansok altal iranyitott media miatt alakult ki ilyen kep az orszagrol, igazabol no para, se itt, se az euban. Meg hogy o megmondta, hisz a vak is latja hogy majd 10%-ot erosodott a forint. Az hogy elotte majd 50%-ot gyengult, az teljesen mindegy, es mindenki aki ugy gondolja hogy baj lehet az orszaggal, az egy selejt.

Akkor itt és most tisztázzunk valamit, mert úgy látom, ez már sorozatos félreértés. Semmi ilyesmit nem írtam, nem gondoltam, és nem is gondolok. Ez a sokadik ilyen reakció a hozzászólásaimra, éppen ezért szeretném leszögezni, hogy sem ennek, sem annak a gazdaságpolitikai irányzatnak nem vagyok a híve, nem hiszek egyiknek sem, főleg a fenti népbutító maszlagokat nem veszem be.
Egyéni véleményem van a gazdaságról, gazdaságtanról, közgazdasági irányzatokról, ami nem párosítható sem a mostani, sem az elmúlt érák elképzeléseihez, és nagyon szépen kérek mindenkit, hogy ne lásson semmi ilyet a mögé, amit írok.
Tudom, hogy népszerű, tudom, hogy sokan tényleg ezt vallják, de ebből a kalapból engem egyszer és mindenkorra vegyünk ki.

@aphra2: a grafikon egy dolog, még az sem feltétlenül baj, hogy akár te akár más chf-ben vett fel hitelt, ha annyit vett fel, amennyit forintban is tudott volna vállalni az akkori feltételekkel. Akkor - legjobb tudomásom szerint - még nyert is a dolgon, mert jelenleg még mindig úgy állunk, hogy a forinthitelesek minuszban vannak a chf-esekhez képest.

(#11617) _BM_ válasza maross (#11610) üzenetére


_BM_
senior tag

10x visszaolvastam, de sehogy sem értem, hogy a 11607. hsz-ből miként lehet következtetni a devhitelesekre, főleg azok kigúnyolására.
Hagyjuk...

(#11618) lajafix válasza aphra2 (#11615) üzenetére


lajafix
addikt

a tudható kockázat messze nem = múltbeli árfolyamokkal...

Rock'n Roll

(#11619) maross válasza DeFranco (#11616) üzenetére


maross
veterán

"Akkor itt és most tisztázzunk valamit, mert úgy látom, ez már sorozatos félreértés. Semmi ilyesmit nem írtam, nem gondoltam, és nem is gondolok."

Talan azert, mert nem neked szolt :).

szerk: de ha mar valamibe bele kellene kotni, "jelenleg még mindig úgy állunk, hogy a forinthitelesek minuszban vannak a chf-esekhez képest." <- ezt nem teljesen ertem. Viszonylag keves olyan scenariot tudok elkepzelni, ahol ez igaz. pl egy 20eves futamido vegen, amikor mar kellokepp lecsokkent a toketartozas, igaz lehet.

[ Szerkesztve ]

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#11620) lajafix válasza maross (#11619) üzenetére


lajafix
addikt

Azt mondja defranco, hogy aki forinthitelt vett fel, az így is többet fizetett ki eddig, mint aki dev hitelt(ugyanarra az összegre, ugyanarra a futamidőre). Ami valószínű, merthogy a forinthitel kamata sem maradt induláskori, de annyiból meg elméleti, hogy nagyon kevesen vettek fel piaci forint hitelt. a 20 éves futamidőkből még 13-15 év hátravan.

Rock'n Roll

(#11621) Cyrin


Cyrin
addikt

én nem tudom, én 4 éve lassan kb. ugyanannyit fizetek, és a devizahitel kb 5 ezerrel lett volna olcsóbb, sztem a velem együtt induló chf-esek jóval többet fizettek eddig.

[ Szerkesztve ]

(#11622) Dorian


Dorian
félisten

Annak idején a jegybanki alapkamat nagyon magas volt. Nekem ugyanolyan összeg-futamidő esetén forinthitelre 145ezres törlesztőt számoltak ki, most tartok chf-kal 140-nél...

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#11623) maross válasza lajafix (#11620) üzenetére


maross
veterán

Ez igaz, de attol meg a devizas a felvett osszeg 4/3-aval log a banknak, mig a forintos a 2/3-aval. A reszeredmeny tok jol hangzik a deviza javara, de akar vegig akarod fizetni, akar elo akarod torleszteni (aktualis aron), nagyon csunya a vege.

dorian: nalam 72k volt a chf, 100k lett volna a forinthitel felvetelkor. 220as svajci frank korul mar 120ezret fizettem. Es csak egy 8eves hitelrol beszelunk, nem elnyujtva a vegtelenbe. Nem tudom mikor hogy vetted fel, de nehez elkepzelni hogy meg mindig nem erte utol.

De ugy is mondhatnam, hogy 35ezer svajci frank 160on = 25 ezer svajci frank 220-on. Hiaba torlesztettem 10k svajci frankot, semmi nem valtozott.

[ Szerkesztve ]

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#11624) Möhe válasza Möhe (#11595) üzenetére


Möhe
addikt

Megkérdeztem a ATM-es pénzfelvételről a K&H-s szomszédot. Náluk 200.000. a plafon. A Riaffeisennél ,meg egyéni fiókvezetői döntés után állítják be.
Egyedül a BB-nél van biztosan olyan hogy 40 bankjegyet az ki a gép de ez is a banknál lévő automatából. De nincs rá garancia hogy mindig van benne ennyi húszezres.

(#11625) leslieke válasza Cyrin (#11621) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Én 9 éve vettem fel 13 éves futamidőre (az első 5 évben) kamattámogatott forint hitelt és folyamatosan csökkent a törlesztőrészlet, decemberben pedig a maradék 4 évnyi hitelt is végtörlesztettem. Így legalább a pénzem egy része már "biztonságban van" és a lakás is csak az enyém.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#11626) DeFranco válasza maross (#11623) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Ezt hívják úgy, hogy árfolyamkockázat. Ez most extra nagy szívás, és én sem lökném a dunába, aki felvette, de benne van, benne volt a pakliban.

Az a nem normális, hogy ez tömegeknek jelent totális egzisztenciális veszélyt olyannyira, hogy "menteni" kell őket.

(#11627) viharhozo válasza aphra2 (#11615) üzenetére


viharhozo
addikt

Sztem ezt ugy otvenezerszer elmondtak, leirtak mar. Elkepzelheto, h meg most is olcsobb a frankhitel, mint a forinthitel. Azonban az ugyfelek jelentos resze forintban egyszeruen nem lett volna hitelkepes, és nem kapott volna semmit.

Ja, csak úgy érdekességképpen. Jelenleg 10M forintos lakáshitelt 20 évre havi 110-115k-ért adnak a magyar bankok. Csehországban ugyanezért havi 55-65k forintnak megfelelő koronát kell fizetni.

Möhe: a frekventált helyen levő Raiffeisen automatákból simán kiszedhetsz milliókat 800k-s részletekben.

[ Szerkesztve ]

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#11628) fordfairlane válasza maross (#11612) üzenetére


fordfairlane
veterán

Ne fogjuk mar a jozan esz hianyara a 160->260-at, ul itt a tizmeteres kornyezetemben epp eleg diplomas kozgazdasz devizahitellel.

Fogjuk a politikusokra, ez eddig még mindig bevált.

x gon' give it to ya

(#11629) concret_hp válasza DeFranco (#11611) üzenetére


concret_hp
addikt

érdekes mód, ameddig jól állt a chf, addig mindenkinek nagy volt az arca, hogy ő mekkora király, hogy ennyivel meg annyival több lenne ft alapon és csak a hülyék vesznek fel ft hitelt. + ha még erősödött a ft, akkor mindenki dicsekedett, hoyg mekkora király, mert 3K-val kevesebb lett a törlesztője :C

(mindenkinek értsd kb. ugyanazok akik most a legjobban sírnak :U)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#11630) attiati válasza aphra2 (#11615) üzenetére


attiati
veterán

"és kevesebb volt (most is kevesebb, vagy kb annyi) a havi befizetés , mint egy albérleti díj"
Ez még önmagában kevés, hogy jó befektetés legyen az ingatlan.
Pl. jelenleg ingatlanár emelkedés 0-2%/év, hitelkamat ~10%/év, albérleti hozam 5-6%/év.

Legrosszabb esetben is 6+2<10, tehát albérlet jobban megéri, míg be nem indul az ingatlanár emelkedés.

[ Szerkesztve ]

(#11631) aphra2 válasza viharhozo (#11627) üzenetére


aphra2
aktív tag

Nem a két hitel közti (jelenlegi, és régebbi ) árdiferenciáról írtam, hanem a tudható kockázatokról, (amiről nem tudtunk semmit) ill ekkora ugrást nem sejtett senki, még elemzők se.
Mivel előre nem lát az ember, csak a visszamenőleges trendek alapján vélelmezte , hogy a chf árfolyam nem változik jelentősen.
Persze utólag má könnyű okosnak lenni, de abban a helyzetben ahogy a filmekben szokták mondani, ' jó döntésnek tünt" :D
Az biztos , hogy az a réteg aki most becumizta , az még az unokáját is lefogja beszélni nem csak a deviza , hanem mindenféle hitelről.

attiati
az albérleti hitvita az más kérdés , nem mindenki csak pénzügyi alapon nézi , az én gondolkodásom is olyan, hogy nem albiban szeretnék meghalni , mégha a saját lakás/ház többe is kerül.

[ Szerkesztve ]

Probléma??Hát az meg micsoda?!!

(#11632) _BM_ válasza DeFranco (#11626) üzenetére


_BM_
senior tag

"Ezt hívják úgy, hogy árfolyamkockázat"

Nem csak árfolyameltérés volt ott, hanem előbukkant a föld alól a CDS felárazás, holott a szerződések nem tettek említést arról, hogy a mindenkori kamatok kiszámításakor egyszer csak kölcsönveszik az állampapírok biztonságának mérésére szolgáló szorzót. Elégé konkrét tényező ahhoz, hogy a szerződésben név szerint legyen megemlítve, és ne körmönfontan.
Erről sem pofázik a média, ezért nem is foglalkozik vele senki. Amiről nem beszél a média, az nincs.
Minden olyan devhitel érvénytelen és semmis, amelyet CDS-szel szoroznak. De nem is ez a tragédia, hanem az, hogy még egyetlen embernek nem jutott eszébe megtámadni a bíróságon a 10 millió jogász és közgazdász országában.

Ha ehhez a posthoz hasonló tartalom megjelenne mondjuk az indexen, azonnal mindenki erről kezdene beszélni, és borulna az egész bili. Csak ismételni tudom: ilyen hatalma van a médiának.

[ Szerkesztve ]

(#11633) DeFranco válasza concret_hp (#11629) üzenetére


DeFranco
nagyúr

A saját hülyeségét soha senki nem ismeri be. Mindenki áldozat. Félreértés áldozata, átverés áldozata, a körülmények áldozata.
A lényeg, nem ő k*rta el, hanem mindenki más az elmúlt 20+40+300+540 évben.

(#11634) emvy válasza _BM_ (#11632) üzenetére


emvy
nagyúr

Az index is tele van ilyen okorsegekkel, ld. hitelkarosultak blog. Arra biztatjak az embereket, hogy pereskedjenek a bankok ellen, nehanyan meg is teszik, aztan fizethetnek.

>De nem is ez a tragédia, hanem az, hogy még egyetlen embernek nem jutott eszébe megtámadni a bíróságon a 10 millió jogász és közgazdász országában.

Persze, te vagy az elso, akinek ez a zsenialis otlet eszebe jutott.

while (!sleep) sheep++;

(#11635) _BM_ válasza emvy (#11634) üzenetére


_BM_
senior tag

"Persze, te vagy az elso, akinek ez a zsenialis otlet eszebe jutott."

Fogalmazzunk inkább úgy, szerényen, hogy az elsők között voltam. :K
Ha devhiteles lennék, régen pert indítottam volna, és szórnám a postokat a neten, mint bolond a nulláslisztet. :DDD

(#11636) Mercutio_ válasza MaciG (#11594) üzenetére


Mercutio_
félisten

Monnyuk kuszaszem tényleg bulvármédiás színvonalon űzi a közgazdaságtant, de ha 1-2 oligarcha kormányközeli nagybefektető nem szólt volna oda, hogy mostmár elég legyen a szabadságharcból szvsz simán megtörténhetett volna, hogy ezek hátatfordítanak az EU-nak is dacból :(((

g@bo: Most őszintén ki a fenének kellenek a lepukkant, drágán üzemeltethető hazai ingatlanok? Főleg amikor a befektetésnek Írek és spanyolok által vett újépítésűek akár most is megvehetőek lennének, de az se kell - azon az áron amennyiért hajlandóak megválni tőlük - senkinek?

_BM_: 1 hónappal ezelőtt még piszkosul nem lehetett tudni, hogy vezérlő fejedelmünk bedacol, vagy bepucsít, szóval akkor u. annyi esély volt arra is, hogy elszáll a forint, mint, hogy elkezd - szép lassan - visszaerősödni. És arra a forgatókönyvre még kíváncsi vagyok amit a görögök becsődölésére hoznak össze...
Hitelszerződések témában van egyrészt ez, másrészt úgy tudom több más per is folyamatban van, aminek eredményére nagyon vár az a réteg, aki abban bízik, hogy a fentihez hasonló eredményt hoz.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11637) fordfairlane válasza Mercutio_ (#11636) üzenetére


fordfairlane
veterán

Monnyuk kuszaszem tényleg bulvármédiás színvonalon űzi a közgazdaságtant, ...

Inkább tűnik úgy, hogy ti űzitek bulvármédiás színvonalon. ;]

x gon' give it to ya

(#11638) Mercutio_ válasza fordfairlane (#11637) üzenetére


Mercutio_
félisten

Figy, szerinted szakmailag miért ítélik a Görög és Olasz PM-szintjén állónak és határolódik el tőle mindenki, ha olyan hú de májer, és miért "találnak" 400 milliárdos lyukat a költségvetésben, ha a helyzet magaslatán van? ;)

Megjegyzem én még egyszer sem csináltam hülyét magamból a saját szakmámban, neki ez már többször sikerült :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11639) fordfairlane válasza Mercutio_ (#11638) üzenetére


fordfairlane
veterán

A magyar PM-ek hagyományosan hátul kullognak az ilyen listákon (az eredmény tekintetében ez érthető), de ti ahelyett, hogy pénzügyekről, meg befektetési dolgokról beszélgetnétek, egymást hergelitek az ilyen bulvárszintű vackokkal. Szinte versenyt futtok, ki tud rosszabb hangvételű cikket belinkelni.

Eleve ami Portfolio főoldali "szenzáció", azt öttel el kell osztani. Ahol gagyi stockfotó is van, azt tízzel. :DD

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

(#11640) Cyrin válasza fordfairlane (#11639) üzenetére


Cyrin
addikt

Amit pedig a kuszaszemű mond, azt meg ezerrel kell elosztani...

(#11641) Mercutio_ válasza fordfairlane (#11639) üzenetére


Mercutio_
félisten

És nyilván a mi pénzügyi kvalitásaink alapot képeznek az ő bénázásához :DDD

Hogy valami ON is legyen: Néztem, hogy kezd visszagyengülni a forint, de aztán ráánéztem az USD/EUR-ra és rögtön megnyugodtam :DDD

attiati: Van valahol a neten normális chart, hogy milyen támaszok vannak EUR-HUF viszonylatban, amiket érdemes figyelni?

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11642) fordfairlane válasza Mercutio_ (#11641) üzenetére


fordfairlane
veterán

És nyilván a mi pénzügyi kvalitásaink alapot képeznek az ő bénázásához :DDD

Dehogy is, de attól függetlenül, hogy nem vagytok oda érte, még nem kell készpénznek venni a médiából jövő összes támadást. A gazdasági újságírás nevezetű porondon rekord számú ostoba kókler lézeng, és nem elhanyagolható a politikai befolyás mértéke sem.

Régebben azt a szabályt követtük a haverommal, akivel ezeket a befektetési dolgokat egyeztetjük, hogy ha az Index főoldalán már arról írnak, hogy itt a világvége, akkor érdemes venni, ha pedig olyan cikkek jelennek meg, hogy a részvények micsoda hozamot produkálnak, és kisbefektetők, nosza, akkor kell eladni. :D

A média lényegét tekintve sokszorosára felnagyít mindent, viszont az igazi válságokat nem tudja megjósolni. 2008 nyarán senki nem pánikolt, csak amikor már szar volt a palacsintában.

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

(#11643) Ringman válasza Mercutio_ (#11641) üzenetére


Ringman
nagyúr

pedig még Kósa is megszólalt :((

(#11644) Mercutio_ válasza fordfairlane (#11642) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ez a része rendben van, de abban ugye megegyezhetünk, hogy a HUF árfolyamát nem a hazai újságírás befolyásolja :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11645) lajafix válasza maross (#11623) üzenetére


lajafix
addikt

a kollégák már felhívták a figyelmedet arra hogy mit vállaltál...

"nalam 72k volt a chf, 100k lett volna a forinthitel felvetelkor. 220as svajci frank korul mar 120ezret fizettem. Es csak egy 8eves hitelrol beszelunk, nem elnyujtva a vegtelenbe. "
ha a hitel elnyújtva lenne a végtelenbe akkor csak kamattörlesztésről beszélnénk. Azzal hogy te tekintélyesebb összeget vállaltál be rövid futamidőre, az átlagnál jóval magasabb havi tőketörlesztést nyomsz, tehát a havi részletekben az árfolyamingadozás jóval nagyobb hatású. S bezony a te törlesztési időszakod (lehet hátra pár éved a 8ból?) jóval nagyobb részében veheted fixre az árfolyambalhét mint az akinek még van 15 éve a 20ból.

"De ugy is mondhatnam, hogy 35ezer svajci frank 160on = 25 ezer svajci frank 220-on. Hiaba torlesztettem 10k svajci frankot, semmi nem valtozott."
Hát benned tényleg nem változott semmi. Még most sem érted hogy te CHFben adósodtál el és az 35Król 25Kra csökkent. :W

Rock'n Roll

(#11646) fordfairlane válasza Mercutio_ (#11644) üzenetére


fordfairlane
veterán

A médiának komoly befolyása van, illetve magára a médiára is befolyással vannak. Itt van például a Socialite Générale esete, aki ha jól rémlik forint shortra buzdította az ügyfeleit, közben a Wall Street Journalon, vagy hol a fenében osztotta az észt Magyarország szar helyzetéről, mint "független elemző".

x gon' give it to ya

(#11647) lajafix válasza _BM_ (#11632) üzenetére


lajafix
addikt

_BM_ a devhitel szerződések a forrásköltségek változásának áthárítását rögzítik(ahogy forinthitel sincs 20 évre fix kamaton). Trivi hogy a bank nem kap a lejáró dev papírok kiváltására ugyanolyan kamattal forrást mint amikor a vilggazd pénzbősége elfedte posványt. Ez a kamatkockázat, ami a devhitelen is rajta van. Bele lehet kötni a CDSbe, de bizony jól jelzi hogyan változik a piac véleménye az adott országról. Ja és attól hogy jenőnéni CHFben adósodott el itthon, az nem azt jelenti hogy a svájci frauhildebrand kamatán kapja a kölcsönt.

"Minden olyan devhitel érvénytelen és semmis, amelyet CDS-szel szoroznak."
lehet így is tekinteni, ha semmis akkor vissza kell állítani a kiindulási állapotot, tehát a felvett CHF tőkét visszadni...

"De nem is ez a tragédia, hanem az, hogy még egyetlen embernek nem jutott eszébe megtámadni a bíróságon a 10 millió jogász és közgazdász országában."
Akkor csak okosodik valamennyit az ország... Mondjuk ennyi pénzből már ideje. :((

Rock'n Roll

(#11648) maross válasza lajafix (#11645) üzenetére


maross
veterán

"Hát benned tényleg nem változott semmi. Még most sem érted hogy te CHFben adósodtál el és az 35Król 25Kra csökkent"

Ha te mondod, ok, barmit is erts ezalatt. En csak arra irtam peldat, hogy vki emlitette, hogy devizahitellel meg mindig jobban jartak az emberek mint forinttal. Utoljara ilyen fejtegetest 200as svajci franknal lattam, akkor meg tarthato volt az allitas.

"a kollégák már felhívták a figyelmedet arra hogy mit vállaltál..."

Annyit vallaltam, amennyit elkerulhetetlenul vallalnom kellet. Amikor visszapattant 230rol utoljara 200 ala, kifizettem, el is szaladt 270ig. Par honapra ra a tobbiek 180on fizethettek. Nem sirok az ujabb 500ezres pofon miatt, ki tudtuk fizetni parommal, es mar uj lakast is vettunk azota. De az uj lakas nezese kozben lattam epp eleg szomorusagot, totalis levertseget, egy eletnyi elvesztegetett munkat, 2 diplomas embereket maguk alatt. Nem azt mondom, hogy masra kell mutogatni, de ha Juli neni es Jozsi bacsi bemegy hogy vegyen lakast, arra fog epiteni, amit ott hall, es ott mutatnak neki. Az ember ugy gondolna, hogy nem kell ertenie a kozgazdasaghoz, eleg az, aki tanacsot vagy hitelt ad neki...vagy eleg azoknak, akik engedelyezik, hogy hitelt adjanak neki. Utolag mindig konnyu okosnak lenni es megmondani a frankot. Ha egyszer lennek elore okos, kogazdag lennek.

Es raadasul ebbe az egesz devizahitel temaba sem akartam belekeveredni, engem csak _bm_ 11607-es hozzaszolasa idegesitett fel ezzel a "hat nem latjatok parasztok, megetet titeket a media, aztan aki menekiti a penzet az mind bukoba megy, igazabol nincs itt semmi gond, ez az egesz csak kandi kamera"...erre irtam hogy a devizahitelesek meg mindig nem rohognek a viccen... a tobbi meg mar a lavina resze. Reszemrol ennyit a temarol.

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#11649) concret_hp válasza maross (#11648) üzenetére


concret_hp
addikt

"de ha Juli neni es Jozsi bacsi bemegy hogy vegyen lakast, arra fog epiteni, amit ott hall, es ott mutatnak neki"

ez alapvetően ott bukik meg, hogy az emberek valahogyan nem fogják fel, hogy a hitel az nem jótékonyság meg ajándék, hanem üzlet. :U így aztán amikor 0 vagy nagyon kevés utánajárás után belevágnak hitelfelvételbe, akkor a végén csodálkoznak, hogy a bank járt jól és nem ők :U

persze az is hozzá tartozik, hoyg a bankok is ott tlaálnak ki ilyen-olyan extra költségeket, amiket nem szégyellnek :U

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#11650) DeFranco


DeFranco
nagyúr

/mindenki: szerintem jobb lenne kicsit kevesebb érzelmi töltettel, elvek helyett tényekre alapozva megvitatni ezeket az ügyeket. Sokkal közelebb lenne a topic témájához is. Három belégzés-kilégzés pls...

@fordfairlane: aki politizál, az meg egy banánt... :P

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.