Hirdetés

2023. november 29., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-02-28 16:08:04

LOGOUT.hu

Néhány alap dolog a torrentezéssel kapcsolatban
Szótár: [link]
Torrent készítése: [link]
Torrent fájlok felépítése: [link]
Kapcsolatok: [link]
Sebességről: [link]

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1) ngabor2


ngabor2
nagyúr

Előzmény: Bittorrent topic - Archívum I. [link]

Néhány hasznos tanács a topikhoz:
- zárt/privát trackerekre meghívót ne kérj, és ne kínálj.
- zárt trackerek címét ne írd ki. Ezeket nem a PH! alapelvei, hanem a zárt oldalaké tiltja. Ha valaki leírja, az igen jó eséllyel repül az oldalról, vagy nem kerül be.
- a tracker neve nem azonos a címével, mégis ha lehet, inkább ''kódolva'' írjuk. Aki megérti úgy is, az tudja, hogy miről van szó, aki nem... azt úgyse érinti.
- a sok felesleges kérdés elkerülése érdekében először ebben a hsz-ban, és az ebbe linkelt leírásokban keress. Ha olyanra kérdezel, ami ezen hsz-okban le van írva... akkor jó esélyed van egy figyelmeztetésre. Legalább a topikcímre hallgass.
- ha ki tudod egészíteni a faq-t, akkor írd le, és a te linked is bekerül ide.

Tematikus faq VladimirR tollából a következő hsz-okban.

Szótár: [link]
A bittorrent-ről: [link]
Torrent file készítése kezdőknek: [link]
A torrent file-ok felépítése: [link]
Kapcsolatok: [link]
A sebességről: [link]
Mennyire legális a torrentezés?: [link]

Néhány hasznos link:
bittorrent.org => Bovebben: [link]
angol wikipedia cikk => Bovebben: [link]
magyar wikipedia cikk => Bovebben: [link]

[ Módosította: 7 ]

(#2) VladimirR


VladimirR
nagyúr

Szótár

Mi az a torrent?
Ez egy apró, megfelelő struktúrájú file, amely leír egy bizonyos adathalmazt (egy, vagy több file-t, könyvtárat). Ezt a torrent file-t kell feltöltened egy tracker-re, majd onnan a többieknek letölteni, hogy a bittorrent kliensprogramok meg tudják kezdeni az adatátvitelt.

Mi az a tracker?
A tracker egy központi szerver, mely egyrészt a torrent file-ok tárolására hivatott (bár a torrent file-ok átadása történhet tetszőleges úton is, amennyiben nem privát tracker-ről van szó), másrészt ő felelős a kliensek közti kommunikáció elősegítésében. Ez utóbbi oly módon történik, hogy a kliens lekérdezi az adott torrent adatait a tracker-től, amely válaszként elmondja neki, hogy kik futtatják ugyanazt a torrent-et (IP-t és port-ot szolgáltat, melyek segítségével a peer-ek csatlakozni tudnak egymáshoz).

Mi az a swarm?
Az egy torrent-hez tartozó peer-ek összessége.

Mi az a peer?
A fel- és/vagy letöltő felhasználók elnevezése.
Két további fajtája van, a seeder és a leecher.

Mi az a seeder?
A seeder az a peer, akinek a az adott állomány egészében megvan és csak felfele tolt.
(Itt lehetne vitázni, hogy mi a helyzet akkor, ha valakinek csak az állományok egy része van meg, de a többit nem is kívánja letölteni - nevezhetjük őket is seeder-nek, de a tracker nem így fogja felismerni őket.
Továbbá megjegyzendő, hogy a feltöltő kifejezés magában nem feltétlenül pontos, mert a tracker-eken gyakorta van ilyen "rang".)

Mi az a leecher?
A leecher az, akinek az állományok még nincsenek meg maradéktalanul.
(A letöltő kifejezés nem feltétlenül pontos, mert a leecher is tölt fel.)

Mi az a passkey?
Privát tracker-eken használatos, általában egy 32 karakter hosszú sorozat, ami számjegyekből és a-f betűkből áll. Ez a passkey része az announce URL-nek, ez alapján azonosít minket a tracker.
Fontos, hogy ezt a passkey-t (vagy a privát tracker-ről letöltött torrent-eket) ne add ki, mert ennek segítségével tudnak a te nevedben letölteni.

Mi az az announce URL, vagy announce.php?
Ez az az URL, amin keresztül a kliens beszélget a torrent-tel, itt kéri le a swarm-ban lévő peer-ek listáját.
Privát tracker esetében az URL-ben lévő passkey segítségével a tracker azonosítani tudja a felhasználót, így számon tudja tartani az általa le-, illetve feltöltött adatmennyiséget.

Mi az a hash?
A hash egy ellenőrző kód, aminek segítségével a kliens meg tudja állapítani, hogy a letöltött adat megegyezik-e az eredeti adattal.
A hash ellenőrzés automatikusan megtörténik egy file letöltésekor, de ha kívánjuk, többnyire magunk is kényszeríthetjük rá a klienst. Ehhez le kell állítanunk az adott torrent-et, majd jobbklikk azon, s erőltetett ellenőrzés menüpont (többnyire, de ez erősen programfüggő).

Mi az a health/availability?
Ez az adatállományok elérhetőségét jelenti.
Ha az érték kisebb, mint egy (vagy 100%), akkor az adatokat nem tudod egészében letölteni, mivel azoknak, akikhez kapcsolódsz, összességében (tehát nekik együttvéve) nincs meg minden szelet.
Ez az érték minden seeder esetében 1-gyel (vagy 100%-kal) nő, illetve minden leecher esetében is növekszik, de ekkor az növekedés kisebb, mint 1 (vagy 100%).
Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb letöltési sebesség valószínű.

Miért számol vissza a torrent?
Az azt mutatja, hogy legközelebb mikor fogja a kliensünk a tracker felé elküldeni a torrent le- és/vagy feltöltésének adatait, illetve új peer-eket kérni.
Ez átalában 30-60 perc, de klienstől függően akár kézzel is frissítherünk (jobbklikk, tracker frissítése menüpont)

Mi az a PEX?
Peer EXchange, vagyis peer kicserélés.
Ennek lényege, hogy az egyes peer-ek lekérdezik egymás peer-listáit, melynek köszönhetően olyan peer-ekhez is tudunk csatlakozni, akiket egyébként a tracker valamilyen okból nem lát (pl.: más tracker-t használnak).

[ Módosította: 7 ]

(#3) VladimirR


VladimirR
nagyúr

A bittorrent-ről

Mi ez az egész?
A bittorrent egy p2p (peer-to-peer) alapú file-cserélő, melynek segítségével állományokat, könyvtárakat lehet megosztani, illetve leginkább újdonságokat lehet letölteni.

Miért pont újdonságokat?
A bittorrent felépítésénél fogva, minél többen töltenek le valamit, annál többen töltik is azt fel.
Úgy néz ki a dolog, hogy ha elkezdesz letölteni egy állományt, az szeletekre van bontva. Egy ilyen szelet mérete lehet pár KB, de legfeljebb 4 MB.
Amint egy szelet leérkezett a gépedre, onnantól kezdve az mások számára elérhető, tudják tőled tölteni, s ennek köszönhetően minél többen töltenek lefelé valamit, annál többen fognak, mint szerver, mint feltöltő is ténykedni.

Miért jó, hogy egyből lehet is tőlem tölteni, mikor meg kész sincs a letöltésem?
Elsősorban azért, mert mint fentebb írtam, így nagyban nő a feltöltők száma. Gondolj bele, hogy valaki fel akar tölteni egy filmet: más p2p hálózatokban, amíg legalább egy ember le nem töltötte tőle azt egészében, addig mindenki (legyenek akár több százan) attól az egy eredeti feltöltőtől fog letölteni.
Belátható, hogy mivel az illető feltöltési sebessége véges, az adatátvitel összességében lassú lesz
Ezzel szemben a bittorrent esetében amint egy szelet átért valakihez, onnantól kezdve azt már két embertől lehet tölteni.
A szeletek véletlenszerű sorrendben történő letöltésének köszönhetően egy idő után egyre nagyobb számban lesznek meg a film részletei az egyes embereknél, ami felér azzal, mintha több feltöltő lenne. Holott az előzőekhez hasonlóan még mindig csak egy embernek van meg egészében az állomány, mivel annak részei mar több helyen is elérhetőek, az összsebesség lényegesen javul.

Akkor ez most jobb, mint más file-cserélők?
Nem! Ez más, másként működik, másra jó. Mint írtam, leginkább újdonságok, felkapott dolgok letöltésére szolgál, ahol sok letöltő és sok feltöltő van.
Gondoljunk bele, például kijön kedvenc sorozatunk legújabb epizódja: pár órán belül ezrek, akár tízezrek is elkezdik letölteni, s ha mi is csatlakozunk a letöltők sorába, az azt jelenti, hogy a film részeit ezer, akár tízezer helyről tudjuk (optimális esetben) tölteni.
Összehasonlításként például a direct connect esetében az újdonságok letöltése sokkal lassabb, mert míg egyvalaki le nem tölti egészében, addig nem csak nem tölti felfele, de a meglévő feltöltők slot-jait is lefoglalja. DC esetében viszont a viszonylag nagyméretű kötelező megosztás miatt, amibe sokan szinte minden bedobálnak, ami a gépükön van, sokkal könnyebb régebbi dolgokat, pár éves filmeket letölteni.
Tehát még egyszer, nem jobb, csak más, másban jó.

És nincs meg az a veszély, hogy letiltják a feltöltést?
De igen, mint minden file-cserélő esetében, itt is megvan ez az eshetőség. Viszont a zárt (un. privát) tracker-eken figyelik az egyes emberek fel/letöltési arányát, ezzel ösztönözve őket arra, hogy a lehető legtovább maradjanak a feltöltők sorában.

Mi az a privát tracker? És milyen van még? Egyáltalán mi az a tracker?
A tracker a bittorrent esetében a központi szerver, ami a letölthető javak információit, a feltöltők elérhetőségét (IP, port) tárolja.
Van nyílt, bárki számára hozzáférhető és zárt, regisztrációhoz kötött, többnyire meghívós tracker. Ez utóbbinak nagy előnye, hogy figyelik a tagok fel/letöltési arányát, s ennek köszönhetően általában gyorsabbak, mint publikus társaik.

Legális-e a torrentezés?
Maga a torrentezés nem ütközik jogszabályba, ha a letöltött (és egyben megosztott!) dolog feltöltése engedélyezett, vagy a te tulajdonodban van.
Fontos, hogy itt szinte a letöltés megkezdésétől feltöltőként is ténykedünk, mert Magyarországon, bár az audiovizuális anyagok (filmek, zenék) letöltése legális, megosztásuk, feltöltésük törvénybe ütközik.

[ Módosította: 7 ]

(#4) VladimirR


VladimirR
nagyúr

Torrent file készítése kezdőknek

Mi az a torrent file?
Ez egy apró, megfelelő struktúrájú file, amely leír egy bizonyos adathalmazt (egy, vagy több file-t, könyvtárat). Ezt a torrent file-t kell feltöltened egy tracker-re, majd onnan a többieknek letölteni, hogy a bittorrent kliensprogramok meg tudják kezdeni az adatátvitelt.

Mi az a tracker?
A tracker egy központi szerver, mely egyrészt a torrent file-ok tárolására hivatott (bár a torrent file-ok átadása történhet tetszőleges úton is, amennyiben nem privát tracker-ről van szó), másrészt ő felelős a kliensek közti kommunikáció elősegítésében.
Ez utóbbi oly módon történik, hogy a kliens lekérdezi az adott torrent adatait a tracker-től, amely válaszként elmondja neki, hogy kik futtatják ugyanazt a torrent-et (IP-t és port-ot szolgáltat, melyek segítségével a peer-ek csatlakozni tudnak egymáshoz).

Milyen esetekben lehet szükség torrent file készítésére?
- privát tracker-en vagy és javítani szeretnél az arányodon, viszont a már letöltött dolgaidat nem viszik (ha viszik, úgy elég várnod, javulni fog az arányod, nincs igazán szükséged erre)
- szeretnél nagyobb adatmennyiséget továbbítani (több 10, több 100 MB, ami IM programokkal nem vihető át azok (vagy az internetkapcsolat) megbízhatatlansága miatt, és nem tudsz számukra ftp tárhelyet biztosítani)

Mi akkor ennek az egésznek a menete?
- torrent file létrehozása
- torrent file feltöltése egy tracker-re
- torrent file elindítása
- másik fél (letöltő) letölti, majd elindítja a torrent file-t

Torrent file létrehozása
Én személy szerint a µtorrent (Micro torrent) programot használom, így azon keresztül mutatom be a folyamatot:
- indítsd el a klienst (utorrent.exe)
- file menü -> create new torrent
- igényednek megfelelően kattints az add file, vagy az add directory gombra, s válaszd ki a megosztani kívánt adatot
- add meg a tracker-(ek)et (a tracker-ről és az itt megadandó announce URL-ről kicsit később)
- válaszd ki, hogy mekkora darabokban történjen az adatátvitel (érdemes nem túl nagy értéket megadni, mert hiba esetén egy-egy ekkora blokk újraletöltése szükséges - többnyire az auto detect opció megfelelő)
- ha nem szeretnéd, hogy működjön a PEX* és a DHT**, akkor tégy pipát a private torrent előtti checkbox-ba (ennek csak privát tracker-ek esetében van jelentősége, máskülönben ajánlott meghagyni a pipát)
- pipáld ki a start seeding checkbox-ot, így a torrent file elkészülte után egyből meg is kezded a várakozást a letöltőkre (privát tracker-ek esetében ne tegyünk ide pipát, mert ezen tracker-ek esetében a feltöltött torrent file-t a tracker módosítja (beleírja a passkey-ünket), majd azt magunknak is le kell tölteni, s csak ezek után kezdhetjük meg a feltöltés)
- kattints a create and save as... gombra, majd mentsd el a torrent file-t

Tracker kiválasztása, torrent feltöltése
- szükségünk van egy tracker-re: amennyiben nem tudunk egyet sem, úgy próbáljunk google, vagy más kereső segítségével keresni egy nyílt tracker-t (melyekre szinte bármit fel lehet tölteni, mindössze egy fájdalommentes regisztráció szükséges)
- én jelen példában a The pirate bay) nevű tracker-t fogom használni
- regisztráció, majd belépés után keressük meg az upload torrent menüpontot
- itt szokott feltüntetve lenni az announce URL, melyet meg kell adnunk a torrent elkészítése közben, a következőhöz hasonló formában: http://az.olda.cime:1234/announce, ahol a :1234 egy nem kötelezően megadott port (esetünkben az announce URL http://tpb.tracker.thepiratebay.org/announce)
- töltsük fel a frissen elkészített torrent file-t az oldalra és adjuk meg a szükséges információkat (torrent neve, leírása, kategóriája)

Feltöltés megkezdése
- nyissuk meg a frissen elkészített torrent file-t
- az előugró ablakban a letöltés helyének adjuk meg a felötleni kívánt file(-ok) helyét
- a kliensprogram leellenőrzi (ha nem tenné meg magától, kézzel is kezdeményezhetjük), hogy a file(-ok) megfelelnek-e a várt file-(ok)nak (a torrent file-ban minden egyes adat file-hoz, azok darabkaihoz tartozik egy-egy hash azonosító). Persze meg fognak felelni, hisz épp az imént hoztuk létre az adat file(-ok) alapján a torrent file-t
- az ellenőrzés befejeztével a kliensünk készen van, várakozik a letöltőkre (zöld, felfele mutató nyilat kell látnunk a torrent mellet, illetve a seeding feliratot)

Letöltes a kliensoldalon
- töltsük le a torrent file-t
- nyissuk meg azt egy bittorrent klienssel
- adjuk meg a letöltés helyét
- a kliensprogram csatlakozik a tracker-hez, elkéri a lehetséges peer-ek IP-jét, majd csatlakozva hozzájuk megkezdi a letöltést

Innentől kezdve nincs más dolgunk, mint várni.

*: PEX - Peer EXchange, vagyis peer kicserélés - ennek lényege, hogy az egyes peer-ek lekérdezik egymás peer-listáit, melynek köszönhetően olyan peer-ekhez is tudunk csatlakozni, akiket egyébként a tracker valamilyen okból nem lát (pl.: más tracker-t használnak)
**: DHT - Distributed Hash Table, vagyis egy elosztott rendszer, melynek köszönhetően minden egyes kliens tracker-ként is üzemel, így akár tökéletesen meg is lehetünk tracker-ek nélkül

p.s.: mivel ezen manual elkészítése során össze is dobtam egy torrent file-t, így, ha már elkészült, belinkelem

[ Módosította: 7 ]

(#5) VladimirR


VladimirR
nagyúr

A torrent file-ok felépítése

announce
Announce URL, vagyis a tracker címe, ahol a kliensprogram lekéri a peer-ek adatait, illetve jelenti a fel- és letöltés állapotát, az adatmennyiségeket.
Itt csak az első tracker van feltüntetve.

announce-list
Amennyiben több tracker is van megadva, itt található meg mindegyik announce URL-je, felsorolva.

az előző két részben lehet esetleg privát tracker esetén információ a felhasználóról, amennyiben szerepel az announce URL-ben a passkey-e (egy többnyire 32 byte méretű hexadecimális érték).
A passkey alapján ugyan nem azonosítható a felhasználó, viszont ha valaki megszerzi azt, tud olyan módon letölteni, hogy az adatforgalmat a tracker a passkey tulajdonosának írja fel.
Éppen emiatt fontos, hogy privát tracker-ről származó torrent file-t ne adjunk más kezébe.

comment
Megjegyzés a torrent-hez (feltéve, hogy írtunk ilyet a torrent készítésekor).

created by
Létrehozó neve (ide többnyire a készítő program azonosítója kerül be).

creation date
Létrehozás dátuma (Unix timestamp formában).

encoding
A torrent file karakterkódolása (UTF-8, ISO, etc.).

info
Ez egy összetett rész, mely a lényegi információkat tartalmazza a torrent-ben levő file-okról, könyvtárakról.

info - files
Újabb összetett rész, melyben minden file kap egy úgynevezett mezőt (nevezzük most így).
Ez a rész csak akkor létezik, ha a torrent egynél több file-ból áll.

info - files - length
Az adott file mérete byte-okban.

info - files - path
Az adott file relatív elérési útvonala.
Akkor van jelentősége, ha nem csak egy file-t, hanem alkönyvtárakkal rendelkező könyvtárat töltünk le, hisz így visszakaphatjuk az eredeti könyvtárstruktúrát.

info - length
A torrent mérete byte-okban.
Ez a rész csak akkor létezik, ha a torrent egyetlen file-ból áll.

info - name
A torrent neve (a torrent által leírt file, vagy könyvtár neve).

info - piece length
Az egyes szeletek mérete byte-okban.

info - pieces
Az egyes szeletek ellenőrző sha1 hash-e, melynek mérete szeletenként 20 byte.
Ezen ellenőrző sha1 hash-eknek köszönhetően a kliensprogram ellenőrizni tudja, hogy a letöltött adat megfelel-e az eredeti adatnak az ellenőrző kód helyi elkészítésével, s amennyiben az ellenőrző kódokban eltérés van, úgy a kliens újra letölti az érintett szeletet.
Ez kímél meg minket attól, hogy egy esetleges hiba eseten újból le kelljen töltenünk a teljes adatmennyiséget (mint például az FTP protokoll használata esetén).

info - private
Ha létezik és az értéke egy, akkor a torrent privát torrent, máskülönben publikus.
Privát torrent esetében tiltva van a PEX.

és a végére ismét egy kis szemléltetés
- a tetves.torrent file
- a tetves.torrent file tartalma dekódolva
- ugyanez az ellenőrző sha1 hash-kódok nélkül (melyek meglehetősen nehezen olvashatóak)

[ Módosította: 7 ]

(#6) VladimirR


VladimirR
nagyúr

Kapcsolatok

Mi az az aktív és passzív?
Aktív az, akinek a kliense tud az internet felől bejövő kapcsolatot fogadni, passzív pedig az, akié nem.

Mit, számit ez az egész?
Passzív módban nem tudsz mindenkitől tölteni.
Ahhoz, hogy a letöltés megindulhasson, ki kell építeni egy kapcsolatot a másik féllel, ami a következőképpen történhet:
- ha mindkét fél aktív, aki előbb akar kapcsolódni, az létrehozza a kapcsolatot és indul az adatátvitel
- ha az egyik fél passzív, akkor ő maga tud kapcsolódni, viszont ha az aktív fél kíván letölteni a passzív peer-től, meg kell várnia, míg az kapcsolódik hozzá
- ha mindkét fél passzív, a kapcsolat nem jön létre, mivel egyikük sem tudja fogadni a másik fél kapcsolódási kísérletét - a letöltés nem lehetséges

Honnan tudom, hogy én aktív, vagy passzív vagyok-e?
Ha azt szeretnéd megtudni, hogy egy adott port-on (legyen ez most a példa kedvéért az 51357) tudsz-e bejövő kapcsolatot fogadni, akkor látogass el erre az oldalra (persze az URL-t átírva tetszőleges port-ot tesztelhetsz le).

Miért vagyok passzív?
Mert a tűzfalad, a router-ed, az internetszolgáltatód blokkolja a szükséges port-ot.

Mit tegyek, hogy aktív legyek
- engedélyezd a tűzfalban, hogy a kliensprogram tudjon szerverkent üzemelni (azaz tudjon fogadni kapcsolatot)
- használj UPnP-t (erről picit később)
- ha nincs lehetőséged UPnP-t használni, akkor kézzel kell beállítanod a router-t (erről is kicsit később), hogy a te gépedre irányítsa a torrent kliensnek címzett kapcsolatokat, csomagokat
- ha az internetszolgáltatód (WLAN szolgáltatók, kolis/iskolai NET) miatt vagy NAT mögött, akkor tőlük kell segítséget kérned (bár ez sokszor veszett ügy)

Hogyan állítsam be a tűzfalamat?
Ha a program indításakor a tűzfal nem kérdezne rá, hogy engedjük-e, hogy kapcsolatokat fogadjon a kliensünk, vagy arra kattintottunk volna, hogy nem engedjük, akkor:
Vezérlőpult -> Windows tűzfal -> kivételek -> program hozzáadása -> tallózás
Itt aztán válaszd ki a bittorrent kliensed futtatható .exe állományt. Fontos, hogy az ablak bezárása után a frissen felvitt program neve előtt szerepeljen a pipa, miszerint engedélyezzük a kivételt - ezután addig nyomkodd az OK gombokat, amíg el nem tűnnek az ablakok (jó, azért olvasd is el, mit ír ki, de ezt most nem kívánom itt részletezni).
Ha nem a Windows tűzfalát használod, egész biztos be tudod állítani magad is.

Mi az az UPnP?
Universal Plug and Play
Azt a célt szolgálja, hogy a te beavatkozásod nélkül egy-egy program meg tudja beszélni a router-rel, hogy neki milyen port-(ok)ra van szüksége, a router pedig engedélyezi, s továbbítja azt a gépnek.
Használatához UPnP-képes router szükséges (szinte minden router képes rá), illetve engedélyezned kell ezt a lehetőséget mind a programban, mind pedig a router-ben.

És ha nem tudok UPnP-t használni?
Akkor neked, kézzel kell beállítanod a router-ed (most csak röviden, bővebbet itt
- a router alapból minden bejövő kapcsolatot eldob, de mi azt szeretnénk, hogy példának okáért az 51357-es port-ra érkező kapcsolatokat továbbítsa a torrent kliensünk felé
- miután a tűzfalban engedélyeztük a kapcsolatot, nyissuk meg a router konfigurációs felületét (ez a router-edtol függ, hogy hogyan érheted el)
- a konfigurációs felületen keresd meg a virtual server pontot (az esetek döntő többségében így hívják)
- hozz létre egy új szabályt
- a távoli IP (ha van) legyen ANY, vagy 0.0.0.0 (ez mondja meg, hogy bárhonnan kapcsolódhatnak)
- a külső port legyen a fentebb említett, a programban beállított 51357
- a belső IP legyen a géped helyi hálózati címe (192.168.x.y, vagy 10.x.y.z - ezt magad tudod megnézni a hálózati kapcsolatoknál)
- a belső port (ha van) szintén legyen a fentebb említett 51357
- mentsd el a beállításokat
Ez az egész annyit csinál, hogy megmondtuk a router-nek, hogy ha akárhonnan érkezik egy csomag, vagy kapcsolódási kérés a router 51357-es port-jára, akkor azt továbbítsa a mi gépünk, s az azon futó torrent kliens 51357-es port-ja felé.

Most akkor lyukas a védelmem? Hisz a router-en és a tűzfalon is át lehet jutni.
Nem, nem lyukas.
Nem kell attól tartanod, hogy most ennek segítségével feltörik a gépedet.
Egy hálózati kapcsolatot a következőképpen képzelj el (eléggé leegyszerűsítve).
Távoli program (távoli gép) -> internet -> router-ed -> tűzfalad (helyi gép) -> helyi program (helyi gép).
Ahhoz, hogy a kapcsolat létrejöhessen, át kell jutni a router-eden, a tűzfaladon és futnia kell egy programnak, ami fogadja a kapcsolatot.
Mivel a router es a tűzfal már be van állítva, hogy átjuthassanak rajta, két eset lehetséges:
- a torrent kliens nem fut -> nincs mihez kapcsolódniuk, nincs veszély
- a torrent kliens fut -> tudnak kapcsolódni. Viszont mi pont ezt akartuk, s ez egész addig nem jár semmiféle veszéllyel, amíg a kliensprogram nem kínál fel valamilyen hibának köszönhetően lehetőséget a gépünk feltörésére (erre azért figyelni szoktak, hogy ne legyen ilyen).

[ Módosította: 7 ]

(#7) VladimirR


VladimirR
nagyúr

A sebességről

Szeretnék fel-, letölteni, de nem akar elindulni - miért?
- senkit nem érdekel a cucc, nincs leecher, nincs seeder*
- nem megfelelő a titkosítás beállítása nálad és/vagy a kliensnél (te például nem engeded a titkosítást, a másik fél meg erőltetné - az optimális, ha mind kimenő, mind bejövő kapcsolatnál engedve van, de nincs erőltetve: így mindkét esetben (tiltás, erőltetés) tudsz kapcsolódni, kapcsolatot fogadni)
- mindketten passzívak vagytok, így aztán nem jön létre kapcsolat
- nincs szabad slot-ot: bár a másik fél megpróbál kapcsolódni, te nem hagyod neki, mert más feltöltéseid, letöltéseid miatt elfogyott minden beállított slot-od (növeld a slot-ok számát, vagy állíts le pár másik fel- és/vagy letöltést)
- a kliens tölteni akarja a cuccot, viszont nem tőled (lehet, másokhoz próbál először kapcsolódni, sikerül neki, elfogy a slot-ja, hozzád már meg sem próbál kapcsolódni)
- csak**

*: a megfelelő aláhúzandó annak tükrében, hogy fel-, vagy letölteni akarsz éppen.
**: ez a fogalmam sincs, miért nem kapcsolódik kategória. Magam is találkoztam már ilyennel: seed-eltem egy torrent-et (egyedüli seed-ként), másik gépről megpróbáltam letölteni (egyedüli leecher-ként). A tracker látta, hogy van egy leecher és egy seeder (mindkettő én voltam ugye, csak más gépekről), átadta a klienseknek a másik gép IP-jét, mindkét gép aktív volt, egyik torrent kliensben sem volt más le- és/vagy feltöltés, mi több, telnet-tel tudtam kapcsolódni bármely gépről a másik gép torrent klienséhez. Ennek ellenére nem ment az adatátvitel (aztán másfél nap elteltével egyszer csak létrejött a kapcsolat, azóta sem tudom miért, miért csak akkor, vagy hogy miért pont akkor).

Nekem elindult, de miért toltok ilyen lassan?
Nem csak tőled függ a sebesség, hanem a másik féltől is és millió és egy oka lehet a lassúságnak. Rengeteg tényező befolyásolja azt, hogy te milyen sebességgel tudsz fel-, vagy éppen letölteni.
Álljon itt néhány, a teljesség igénye nélkül:
- a swarm mérete
- a swarm összetétele (seeder/leecher arány)
- a peer-ek internetkapcsolata
- a peer-ek egyéb torrent forgalma
- a peer-ek egyéb p2p forgalma
- a peer-ek egyéb internetforgalma
- a peer-ek internetkapcsolata, sávszélesség-korlátozása
- korlátoztad a feltöltési sebességed, s ezért a program korlátozta a letöltésed
- a szolgáltatód korlátozza, vagy priorizálta a BitTorrent, vagy a teljes p2p forgalmadat
- az előző pontban írtak szintén érvényesek lehetnek itt is
És végül, de nem utolsó sorban függ a te internetkapcsolatodtól, feltöltésedtől is (következő pont).

Van rengeteg seeder, jó gyorsan tudok tőlük tölteni, de egy idő után lelassul, szinte magáll - miért?
Aszimmetrikus internetcsomagok (Magyarországon ezek a jellemző csomagok - legalábbis a megfizethetőek) esetében elő szokott fordulni az ACK csomagok nem tudnak kimenni, ezért drasztikusan csökken a letöltési sebesség.
Az ACK (acknowledge) csomag arra való, hogy ha letöltesz valamit, akkor minden egyes csomag megérkezése után feltöltesz a másik fél felé egy üzenetet, amiben elmondod, hogy "igen, a csomag megjött" - amíg a másik fél ezt nem kapja meg, nem küldi a következő adagot.

A probléma forrása az, hogy ha növeled a feltöltésed, akkor ezek az ACK csomagok nem mindig jutnak ki, vagy legalábbis nem időben, mivel a magas feltöltés miatt várakozniuk kell.
Ekkor a másik fél úgy érzékeli, hogy te nem kaptad meg az általa küldött csomagot és újraküldi azt, illetve csökkenti a sebességet - ennek eredményeképpen csökken a letöltési sebességed.

Az egyik megoldás erre, hogy csökkented a feltöltési sebességed (tapasztalataim szerint 1024/128-as netnél (gyakorlatban is ennyi a sebessége, nem csak papíron) 9 kB feltöltés az, ami mellett meg maximális sebességgel tudok letölteni.
E felett mar nem jut ki minden ACK csomag és lassul a letöltés.

A másik lehetőség, hogy olyan router-t veszel, ami képes a csomagok priorizálására (ezek meglehetősen drágák).
Harmadik lehetőség, hogy Linux-ra térsz át (vagy saját gépeden, vagy Linux-os gépet/router-t használsz), ott ez szokott működni (ha be tudja állítani az ember).

Még van egy elég olcsó (1900Ft), elég könnyen használható megoldás is, a cFos, vagy cFosSpeed program.
Ez annyit csinál, hogy priorizálja a hálózati forgalmadat, vagyis meghatározza, mely csomagoknak van elsőbbsége (traffic shaping).
Az ACK csomagok magas prioritást kapnak, és így mindig kijutnak, a teljes letöltési sebességed kihasználása mellett a lehető legnagyobb elérhető sebességgel tudsz feltölteni (ami sávszélesség-korlátozással nem menne).

Ezt talán az alábbi három ábrával lehet szemlélteni a legjobban (a képek a cfos.de oldalról származnak)
1: Normális eset, ahol a letöltés ténye megerősítést nyer (ACK csomagok formájában)
Normál eset
2: Nincs traffic shaping, az ACK csomagok a magas feltöltés miatt várakozni kényszerülnek, ezzel lelassítva a letöltésünket
Traffic shaping nélkül
3: Az ACK csomagok a magas prioritásnak köszönhetően várakozás nélkül kerülnek elküldésre, így folyamatos feltöltés mellett sem csökken a letöltési sebességünk
cFos(Speed) Traffic shaping

Emellett, mivel a program a forgalmazott protokoll típusától, a forgalmazó programoktól függően is tudja szabályozni a forgalmat, használata mellett a torrent-ezéstől, egyéb p2p program használatától nem lassul be a neted, hanem nyugodtan játszhatsz, webrádiózhatsz mellette.

Nekem, egy rendesen beállított cFosSpeed mellet volt rá példa, hogy BitTorrent és DC++ is futott a gépemen, mindkettő töltött fel is, le is szép sebességgel, emellett szólt egy 128 kbps-os webrádió akadás nélkül és neten játszottam, olyan ping-gel, mintha az előzőek közül semmi sem futott volna.
Ez a cFosSpeed nélkül nagyjából úgy nézett volna ki, hogy a torrent és a DC egymással versenyezve nyírja ki a netem, a letöltésem, a webrádió folyton pufferel, a játék pedig rettentő mód lagzik.

- a program 30 napos próbaverzióját innen tudod letölteni
- van magyar oldal (nem hivatalos, de sok infó van fent)
- ha kérdésed van, akkor van neki saját topic-ja is

Van rengeteg seeder, jó gyorsan tudok tőlük tölteni, de egy idő után lelassul, szinte magáll - miért? (alternatív lehetőség)
Megeshet, hogy a rendszered, a router-ed, vagy a DSL bridge-ed nem bír el nagy számú kapcsolattal, ezért instabillá válik a hálózatkezelés, szakadozik az internetkapcsolat, sőt, akár teljes leállás is lehet a vége. Ahhoz, hogy kiderítsd, erről van-e szó nálad, a hiba felmerülését követően a következő módokon győződhetsz meg.

Legelőször a Windows eseménynaplójának (Sajátgépen jobbklikk, kezelés) rendszereseményekről szóló részére vess egy pillantást. Itt, keress olyan figyelmeztetéseket (warning), melyek a tcpip-vel kapcsolatos hibára hívják fel a figyelmedet (leginkább a 4226-os event id-vel rendelkező figyelmeztetés érdekes számunka). Ha találsz ilyeneket, akkor a rendszered a szűk keresztmetszet.

Másodszor kedvenc böngésződben nyisd meg a router-ed, DSL bridge-ed web-es adminfelületét. Ha az oldal a szokásosnál jóval lassabban töltődik be, akkor itt van a probléma.

Igazi megoldás egyik esetben sincs (esetleg a router, vagy a DSL bridge cseréje, de az nem túl költséghatékony), csak tüneti kezelés, mely esetben a párhuzamosan létrehozható kapcsolatok számát kell korlátozni a torrent kliensben. Tapasztalataim szerint a Windows 100-120 kapcsolat körül adja meg magát, érdemes ez alatt próbálkozni, majd ha a probléma nem jelentkezik újból, megpróbákozhatunk az érték kis lépésekben történő emelésével.

[ Módosította: 7 ]

(#8) VladimirR


VladimirR
nagyúr

fenntartva

(#9) VladimirR


VladimirR
nagyúr

fenntartva

(#10) VladimirR


VladimirR
nagyúr

fenntartva

(#11) ngabor2


ngabor2
nagyúr

Mennyire legális a torrentezés?

Amennyire a többi p2p hálózat. Amennyiben a letöltendő/feltöltendő file szabadon másolható, vagy megvan hozzá a megfelelő jogod, akkor teljesen legális. Az más kérdés, hogy mennyire legális file-ok (filmek, programok) vannak egyes trackereken. Magyarországon az audiovizuális javak letöltése, és magáncélú felhasználása legális. De mivel az első szelet letöltése után te is visszaosztod, egy kissé változik a helyzet: a feltöltés ugyanis csak abban az esetben legális, ha erre vonatkozólag megvannak a jogaid a készítőtől/kiadótól. Programok esetén mind a letöltés, mind a feltöltés illegális!

Akkor mégis, hogy üzemelhetnek publikus trackerek, amiken jogvédett anyagok vannak?

Úgy, hogy a trackeren nincsenek jogvédett anyagok, csak a torrentfile-ok. Az előzőekben láthattuk, hogy a torrentfile-ok csak leírnak egy file-t, vagy könyvtárat, de önmagukban nem tartalmaznak belőle semmit.

(#12) shev7 válasza ngabor2 (#11) üzenetére


shev7
veterán

akar be is zarhatjuk a topicot, ugy latom Vlad minden kerdest jo elore megvalaszol :))

[Szerkesztve]

''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

(#13) ngabor2 válasza shev7 (#12) üzenetére


ngabor2
nagyúr

csak azokat, amik hetente 2x felvetődtek... lehet itt még értelmeset kérdezni.

(#14) Winner_hun


Winner_hun
félisten

VladimirR #5195: ([link])

A µtorrentben a feltöltési szál torrentenként opció mit jelent?
Nem azt, hogy az adott torrentet egyszerre hány embernek tölthetem fel? Ergo hány emberhez kapcsolódhatok?
A beállításnál az új feltöltési szálnál nincs pipa.


:U

Első hsz-be feltöltéshez esetleg még ezt: [link]

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#15) shev7 válasza Winner_hun (#14) üzenetére


shev7
veterán

de toltenek is 10-en toled, vagy csak annyian kapcsolodnak?

''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

(#16) Winner_hun válasza shev7 (#15) üzenetére


Winner_hun
félisten

Csak kapcsolódnak, nem töltenek. Minden esetre megzavart.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#17) KrenAtesz


KrenAtesz
veterán

Aztaaaa milyen kezdés űűűűű :) Grat :R

mod: ehhe, off

[Szerkesztve]

(#18) Osi222


Osi222
tag

Sziasztok!

Egyik napról a másikra teljesen megekergült az utorrentem... Ha elindítom, a netem teljesen belassul, minden forgalom meghal, kizárolag a torrent fájlok jönnek, más semmi.
Az érdekes, hogy semmi változtatás nem volt azóta a gépen, tehát nem is értem mi a gond... Adsl-t és xp sp2-öt használok, de eddig ilyen gondok még nem voltak.

Remélem tudtok valami tippet adni!

A válaszokat előre is köszönöm!

Osi22

[Szerkesztve]

(#19) rii válasza ngabor2 (#13) üzenetére


rii
nagyúr

arra meg ott lesz a #8-#9-#10 :DDD majd PM-ben kérdezünk :DDD

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#20) bandus


bandus
veterán

Riszpekt to Vladi, nagyon korrekten összefoglalta :R

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#21) Winner_hun válasza VladimirR (#5) üzenetére


Winner_hun
félisten

Az utolsó két link nincs felcserélve? Mert szvsz sokkal gubancosabb a második linken található adat mint a harmadikon:U

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#22) ngabor2 válasza Winner_hun (#21) üzenetére


ngabor2
nagyúr

olvasd el megint a kommentet a linkek előtt... a 2. linkben benne vannak az ellenőrzőösszegek, a 3.-ból ki lett szedve.

(#23) Winner_hun válasza ngabor2 (#22) üzenetére


Winner_hun
félisten

Engem a (melyek meglehetősen nehezen olvashatóak) rész fogott meg, mert a második linken sokkal több a kesze-kusza dolog nekem, mint laikusnak

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#24) zakkant1


zakkant1
csendes tag

sziasztok.

uj torrent oldal nyilt a PirateDay, 100 Mbites up, sok free-torrent.nézzetek be, egy próbát megér. :)
http://pirateday.tx.hu/

(#25) ToBeY válasza zakkant1 (#24) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Régi topic nevében benne volt,nem tudom aktuális-e még.:)
''trackercímet ne írj, meghívót ne kérj és ne kínálj!''

(#26) REDeath


REDeath
őstag

µtorrent-ben lehet valahogy ''master'' jelszót beállítani? hogy a progihoz más ne férjen hozzá? van hozzá ilyen plugin? mert én a settingsnél nem találtam ilyesmit :(

Kodály mondta volt: "Legyen a zene mindenkié". en inkabb neki hiszek, mint az ASVAnak

(#27) VladimirR válasza ToBeY (#25) üzenetére


VladimirR
nagyúr

meg most is ott van az aktualis iranyelv, jo lenne, ha elolvasnad, mielott doballozol vele

(#28) ngabor2 válasza ToBeY (#25) üzenetére


ngabor2
nagyúr

most az van ott, hogy mielőtt kérdezel, olvasd el az 1. hozzászólást!
ha megteszed, első pont, hogy trackercímet ne írj, meghívót ne kérj/kínálj. és most volt is hely az indoklás leírására.

(#29) Winner_hun válasza ngabor2 (#28) üzenetére


Winner_hun
félisten

A shiftet legalább az első hozzászólás erejéig peccseld 100%-ra

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#30) Redpaladin


Redpaladin
tag

Ezt nem hiszitek el! Azureus megoldota a problémát. A letöltési sebesség felment normális szintre, s nem 30kb/sec-nél maradt. :))
Pedig routerben beállitottam a portot is s engedényeztem,s akkor sem volt javulás. Különös!
De viszont régebben azért váltottam az azureussal mert lassu lett s igy jött a utorrent,s most meg az lassult be s igy visszatértem azuerushoz. :F
Nem vágom,mi az oka szerintettek? Ugye nem a szolgáltató aggadályoza,csak a progiváltás miatt másmilyen titkositás van s igy ''átmenetileg''' gyors???? :W

(#31) REDeath válasza Redpaladin (#30) üzenetére


REDeath
őstag

nekem a netem alig lélegzik, 4-5 perc míg bejön egy oldal, stb... msn se lép be.. :) viszont a torrent az ugyan kicsit lasaban mint a max sávszél, de tök jól megy :D

Kodály mondta volt: "Legyen a zene mindenkié". en inkabb neki hiszek, mint az ASVAnak

(#32) Redpaladin


Redpaladin
tag

Azuerus lefagyott, s ha elindittom kb.10-20perc mulva megint lefagy. Mit csináljak? :W

(#33) VladimirR


VladimirR
nagyúr

Arány 0.350
Letöltési szálak A letöltési jogod megvonva. Kezdj seedelni, amint 0.3 felett lesz az arányod, ismét tölthetsz le!- FAQ
Kitiltás Van 2 napod 1 órád és 19 perced a kitiltásig! Fel kell töltened addig legalább -167,547.83 kB -ot


ez egy reszlet egy baratom bitgate-es adatlapjarol
ez igy nem gaz egy kicsit?
vagy csak egyszeru, de artalmatlan bug?
erdemes emiatt zaklatni a staff-ot?

(#34) Forest_roby


Forest_roby
őstag

HI!

Lenne egy problémám, már régebben is érdeklődtem, de semmi kecsegtető választ nem kaptam - talán most!

A probléma az, hogy bár nyitva van a gépemen a port - lecsekkoltam azzal a Vlad -os linkkel is, amikor elindul az Azureus rögtön sipákol, hogy:
HIBA
UPnP: 'UDP tracker ügyfél port (UDP/8090)' kiosztás sikertelen
és ugyan ez TCP -re
Bár már írtam most még egyszer, a routeren engedélyeztem a portot, xp tűzfalon is.
És nem az a bajom, hogy nem aktív a kapcsolatom - néha kizöldülnek a fejek, de egyébként se érdekelne - viszont az idegesít, hogy amint elindul a töltés iszonyatosan belassul a net az összes gépen, ami rá van dugva a routerre, 5k val töltök le akkor is, 130k val akkor is + csak egy ablakban jön be a net... :F .

Van erre vmi orvosság, mert már igencsak idegesít a dolog.
A router vmi SMC … tömeggyártott, olcsó ****, de működik.
Az oprendszer xp sp2.

Előre is köszi a válaszokat!

Forest

[Szerkesztve]

-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D

(#35) VladimirR válasza Forest_roby (#34) üzenetére


VladimirR
nagyúr

#7 3. pont

a hibauzenet pedig johet amiatt, hopgy az azu es a router nem ertenek egyet az upnp-t illetoen
ha kezzel kinyitottad (es nem random port-on van), akkor mennie kell
az, hogy nem zoldul be egybol attol lehet, hogy az azu nem tudja magatol, hogy aktiv vagy-e, csak abbol tudja megallapitani, hogy van-e bejovo kapcsolatod (mondjuk tudna eppen mit csinalni a gyorsabb eredmeny erdekeben)
a lenyeg az, hopgy akar aktivkent is elofordulhat, hogy orakig, vagy napokig nincs bejovo kapcsolatod (mert mindenki mas is aktiv es te csatlakozol elobb hozzajuk, igy nekik mar nem kell hozzad) - ekkor persze sarga marad a jelzes (vagy nem tudom mar, hogy az azu hogyan jeloli)

[Szerkesztve]

(#36) Forest_roby válasza VladimirR (#35) üzenetére


Forest_roby
őstag

nekem nem a torrent lassúl be, hanem minden más, de természet ellenesen lassura.
és mint írtam, csak egy ablakban jön be utánna a net, ha két fület nyitok, vagy 2 explorert indítok el, akkor a másodikban már nem lesz net.

+ asszem router nélkül nincsenek ilyen problémáim. Persze akkor más problémáim lennének.

[Szerkesztve]

-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D

(#37) VladimirR válasza Forest_roby (#36) üzenetére


VladimirR
nagyúr

ertettem, de ott a sebesseglassulas nem csak a torrent-re vonatkozik
a feltoltesed miatt semmilyen ack csomag nem jut ki (azaz kijut, csak lenyegesen kevesebb, lenyegesen nagyobb kesessel), fuggetlenul attol, hogy melyik programhoz, vagy akar melyik gephez tartozik
a te esetedben az lehet megoldas, ha korlatozod a feltoltesed, veszel egy meregdraga router-t, vagy belosz egy 486-ots/p1-est router-nek (pl valami 1floppy-s linux-szal, ami tud qos-t)

(#38) Forest_roby válasza VladimirR (#37) üzenetére


Forest_roby
őstag

no mindegy - thx! Azért ezt a cfos -t kipróbálom, hátha....

thx

-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D

(#39) VladimirR válasza Forest_roby (#38) üzenetére


VladimirR
nagyúr

az neked igy, router mogott nem fog segiteni
marmint neked a gepen minden szep es jo lesz, viszont ha a tobbi gep is forgalmat general, ott mar nem er semmit a cfos

(#40) Forest_roby válasza VladimirR (#39) üzenetére


Forest_roby
őstag

Gondolom igazad van, de ha csak 1 gép megy épp, akkor is belassúl a net - ilyen esetekre legalább jó lesz. És tényleg használt vmit - pedig csak alapbeállításokon van a progi!!! :)

-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D

(#41) VladimirR válasza Forest_roby (#40) üzenetére


VladimirR
nagyúr

probald meg korlatozni a torrent feltoltesi sebesseget (kezdesnek mondjuk 10k ala, azzal ehgy 1024/128-as net is elvan)

(#42) REDeath válasza VladimirR (#33) üzenetére


REDeath
őstag

lolly pop :D gondok vannak az arányszámítással:) szerintem érdemes szólni a satffnak

Kodály mondta volt: "Legyen a zene mindenkié". en inkabb neki hiszek, mint az ASVAnak

(#43) VladimirR válasza REDeath (#42) üzenetére


VladimirR
nagyúr

kozben rendbejott magatol
mindenesetre erdekes

(#44) REDeath válasza VladimirR (#43) üzenetére


REDeath
őstag

érdekes? hát ''egy picit fura'' :DDD

[Szerkesztve]

Kodály mondta volt: "Legyen a zene mindenkié". en inkabb neki hiszek, mint az ASVAnak

(#45) ngabor2 válasza Winner_hun (#29) üzenetére


ngabor2
nagyúr

egyéb hasfájás? :P még mielőtt belekötnél: a kettőspont NEM mondatvég, tehát ami utána jön, az nem új mondat.

(#46) tzscske válasza Forest_roby (#36) üzenetére


tzscske
tag

Próbáld meg a kapcsolatok számát visszább venni,ha a sebességcsökkentés nem segít.
Lehet a routered dob hátast a sok kapcsolattól(mint írtad anélkül nincs gond).
Nekem is volt ilyen,igaz nagyon magas kapcsolatszám mellett jött elő csak nem minden torrent indításnál.(nem hinném,hogy a winnek nem tetszik a sok kapcsolat,de azt valahol az eseménynaplóban meg tudod lesni)
Ha van módod cseréld le a routert valami normálisabbra nekem ez megoldotta a problémát,esetleg cserélj rajta firmware-t,hátha az segít.

(#47) VladimirR válasza ngabor2 (#45) üzenetére


VladimirR
nagyúr

a faq mozaikszo, helyes irasmodja: F.A.Q.

(#48) REDeath


REDeath
őstag

sajnos utorrenthez nincs master jelszó, tudtok mondani olyan klienst amleikyhez van? azureushoz? olyan lenne a jó amelyik nem terheli a gépet, és nem lassítja a netet :B

Kodály mondta volt: "Legyen a zene mindenkié". en inkabb neki hiszek, mint az ASVAnak

(#49) REDeath válasza REDeath (#48) üzenetére


REDeath
őstag

utorrenthez nincs, de van hasonló és a célnak megfelel: bosskey :)

Kodály mondta volt: "Legyen a zene mindenkié". en inkabb neki hiszek, mint az ASVAnak

(#50) REDeath


REDeath
őstag

nálatok is alszanak a csimpánzok? :(

Kodály mondta volt: "Legyen a zene mindenkié". en inkabb neki hiszek, mint az ASVAnak

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.