Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11351) Inv1sus


Inv1sus
addikt

Egyébként szerintetek érdemes átvinni külföldi bankba a pénzt? Hosszútávra?

*** WEBDESIGN, GRAFIKUS DESIGN, FRONT-END PROGRAMOZÁS ***

(#11352) Mercutio_ válasza attiati (#11349) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nekem is, de az eddigiek alapján nem kiszámítható mikor mit csinálnak, pl. ha megcsinálnák amit kérnek tőlük, lehívnák az IMF hitelt simán kinézem belőlük, hogy beintenek és mindent visszacsinálnak:DDD Ez nem azt jelenti, hogy meg is teszik, de az, hogy higgadt emberekben is felmerül velük kapcsolatban a gondolat...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11353) fordfairlane válasza Inv1sus (#11351) üzenetére


fordfairlane
veterán

Kivinni annak érdemes, aki eleve külföldről kapja a jövedelmét, és itthoni adófizetést akar elkerülni, illetve, aki nagyon fél attól, hogy a betéteket majd államosítja a kormány.

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

(#11354) attiati válasza Mercutio_ (#11352) üzenetére


attiati
veterán

Sokszor azt érzem, hogy arra megy ki a játék, hogy bedobnak 10 dolgot, és a nagy káoszban ha csak 9-et kifogásol az eu, már nyert ügyük van, mert marad 1, amit elérnek.
Illetve gyakran blöffölnek, és próbálják kitapogatni a határokat.

Jó jel, hogy maguk is megijedtek (erre bizonyíték a bankbetétek kicipelése után a "rémhírterjesztés" kivizsgálása).

A visszacsinálás sem fog működni, mert az EU pályázati pénzeket bármikor meg lehet vonni és az IMF pénzt lehetséges, hogy nem 1 tételben engedik lehívni, és folyamatos nyomon követés / felülvizsgálás lesz. Ha ov enged az egykulcsos adó ügyében, az már nagyon komoly kompromisszumkészség jele lesz.

(#11355) g@bo válasza maross (#11347) üzenetére


g@bo
nagyúr

mikor 1000 forintos eurórol beszélünk, ne feledd, hogy akkor 1 kiló kenyér is 600 huf lesz.
irreális árfolyamot nem azért kapna a huf mert valaki azt mondja ennyit ér, hanem mert azonnali -lakossági, vállalati- bizalomvesztés miatt erősen inflálódna.

én kihagyom az osztrák lehúzós bankokat, mikor angliában ingyenes a számlavezetés... már a megfelelő - nem passport, international- csomag.

(#11356) Cyrin válasza g@bo (#11355) üzenetére


Cyrin
addikt

viszont ha elszabadulna ennyire meg tovább is forint, akkor euróval is lehet majd fizetni, font-al dollárral annyira nem, megint válthatod át :)

(#11357) g@bo válasza Cyrin (#11356) üzenetére


g@bo
nagyúr

dollárral egyelőre - és vélhetőleg az élettartamunk alatt - a sivatag közepén is fizethetsz, amikor már nem, csak a golden ér valamit, meg a kaja.

alapvetően egyik pénznem se örök, de bármi jobb, mint a forint. bármi alatt értelmes valutákat értek.

(#11358) fenergie84


fenergie84
addikt

Sziasztok!
A pénzügyi dolgokkal kapcsolatosan laikusként kérdezném, hogy mibe érdemes fektetni, illetve lehet-e kezdeni valamit 200e-el?
Köszönöm előre is a válaszokat :R

[ Szerkesztve ]

(#11359) g@bo válasza fenergie84 (#11358) üzenetére


g@bo
nagyúr

Betét neve: CIB Classic betét lekötési akció
Kamatperiódus: 2012.01.23 - 2012.07.23
Éves kamat: 7.25%
Kamatösszeg: 7.190 HUF
Kamatadó: 1.150 HUF
Kifizetendő kamatösszeg: 6.040 HUF

van ennél jobb is, 8-8,5% os kamaty, de fél évre 6k hozam.... nem pénz, ha nem kell, akkor majd olcsóbb eurónál váltsd át, valamire.

(#11360) fenergie84 válasza g@bo (#11359) üzenetére


fenergie84
addikt

Köszönöm a válaszod :R
Valószínű, h maradok, akkor az átváltásban, ha adódik a jobb helyzet...:K

(#11361) Mercutio_ válasza attiati (#11354) üzenetére


Mercutio_
félisten

Igen ezt csinálják, csak azt nem fogják fel, hogy ezek a bepróbálkozásaik erősen erodálják a megítélésüket, és míg ők a kormány az egész ország megítélését :W

Elég sok kellett mire felfogták, hogy ez nem az a - hazai - homokozó amiben eddig játszottak, és nem azért nem kapnak rögtön gyomrost, mert félnek tőlük, hanem azért, mert a sokkal gyengébbet nem dicsőség megruházni ott ahová kerültek ;]

Lényegében most sincs már egykulcsos, akár hogy is nevezik az új megoldást, de tényleg egyszerűbb lenne rendezni normálisan a dolgot.

Hol van jelenleg olyan 2 - max. 6 hónapos betétlekötési forma ami 8% vagy afölötti hozamot ad és minél kevesebb a költsége? (ne kelljen fizut utaltatni vagy más rendszeres jövedelmet a számlára)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11362) lajafix válasza fordfairlane (#11350) üzenetére


lajafix
addikt

ford, a spekuláció ott működik, ahol hagyják. S bezony itthon nemhogy ráhagyják hanem elő is segítik a döntéshozók...

S jó hogy pénzt keresel, van mi fedezze a mindennapi megemelkedett költségeidet... ;]

Rock'n Roll

(#11363) MaciG


MaciG
addikt

Aki hosszú távú forint alapú megtakarításban gondolkozik, és nem szeretne rendszeresen bankba járni, hogy ide-oda pakolgassa a pénzét, annak szerintem érdemesebb inkább a biztosítóknál körülnéznie. Ez pl. szerintem egy igen kedvező kamatozású ajánlat (Persze ez csak egy példa, a havi megtakarítás szinte bármekkora összeg lehet, és jelen esetben volt 600.000 huf nyitó tőke is, de az se szükséges.

BANZAII

(#11364) Ringman válasza Mercutio_ (#11361) üzenetére


Ringman
nagyúr

több helyen is van.

nézedődni: jokamat.hu

(#11365) g@bo válasza MaciG (#11363) üzenetére


g@bo
nagyúr

isten őrizz, az életbiztosítási lehúzásoktól. :((

[link]

(#11366) Mercutio_ válasza MaciG (#11363) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ebben 2 buktató van:
1. Biztos kell benne lenned, hogy 20 éven át ki tudod minden hónapban csengetni a 25k-t
2. Nézd mellé mondjuk az előző 20 év inflációját és azzal csökkentve számold ki a reálhozamot.

A kivehető összeg azt jelenti, hogy ténylegesen akár a 7. évben is kiveheti/megszüntetheti a tuaj? A feltüntetett összeg már a forrás és egyéb adókkal csökkentett, vagy az még csak bruttó?

Ringman: :R

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11367) MaciG válasza Mercutio_ (#11366) üzenetére


MaciG
addikt

1. Biztosnak kell lenned, de lehet kisebb összeggel is kötni, és ha lesz pluszod eseti befizetésként hozzátenni, és lehet asszem 1 év halasztást is kérni ha valamiért mondjuk nem bírnád fizetni, de aztán ha rendeződsz anyagilag megint tudod.
2, Infláció az minden befektetésnél van, bárhova is teszed a pénzed, de a bankok 7-8%-os kamatjánál ez azért jelentősen több szerintem. Ha meg magasabb a banki kamat akkor az rövid távú, külön be kell mászni, lekötni, egyik bankból vinni a másikba, és arra meg rájön a kezelési költség, és nem nyertél vele sokat

A kivehető összeg az annyi amannyit konkrétan megkapsz. Az év végi zárás azt jelenti, hogy annyi pénzed van bent, ha teljesen megszünteted annyit kapsz meg, de a kivehető meg az amit a megszüntetés nélkül ki lehet venni. Tehát ha neked 10 év múlva kell majd mondjuk két milla, akkor annyit kiveszel, és a befektetésed attól még megy tovább.

(#11365) g@bo: Ebben mi is a lényeg?

[ Szerkesztve ]

BANZAII

(#11368) Mercutio_ válasza MaciG (#11367) üzenetére


Mercutio_
félisten

2. Igen, csak amikor 14% az infla, akkor a bankok ezt lekövetik a kamataikkal is, márpedig 20 éves távlatban...

Azt értem, hogy ennyit kifizetnek, a magánnyugdíjpénztárnál is kivehetem a teljes megtakarítást, csak épp, ha a tőkét is felveszem nem csak a hozamot, akkor SZJA-t (16%) és EHO-t (27% :Y ) is kell fizetnem a felvételt követően.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11369) MaciG válasza Mercutio_ (#11368) üzenetére


MaciG
addikt

2. Igen, csak amikor 14% az infla, akkor a bankok ezt lekövetik a kamataikkal is, márpedig 20 éves távlatban... Ez most nem világos. Ha én lekötöm egy bankban a pénzem ami mondjuk 100.000 forint egy évre, 8%-os kamat mellet akkor nekem év végén lesz 108.000 forintom ,és mondjuk abban az évben 4% volt az infláció, akkor a bank még hozzádob 4.000 huf-ot?

Magánnyugdíj pénztár nem tudom hogy működött, nem voltam érdekelt benne, viszont itt a táblázatban már bele van számolva a kamatadó, kezelési költség és az ilyen fizetnivalók, ezért is van ,hogy az első pár évben még relatíve kicsi a hozam, mert a biztosító is bebiztosítja magát, hogy ha te fél év múlva rájössz, hogy mégsem ezt szeretnéd, akkor se legyen nekik deficit.

BANZAII

(#11370) amargo válasza MaciG (#11363) üzenetére


amargo
addikt

Én itt szoktam csekkolni az tkm mutatót - bár elvileg már ezt is kitudják játszani.. én közel sem mondanám jónak..

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#11371) g@bo válasza MaciG (#11369) üzenetére


g@bo
nagyúr

semmi, a kamatot irtam a magnetnél.

a 20 éves életbiztositás meg egy hüjeség. a 10 v akárhány éves is. ahogy egy forintot se tennék pl a brokernet unit linked cuccaiba.

aki ért picit a pénzhez, forgassa maga, aki nem, tegye banki lekötött betétbe.

nekem az axa nyugdijpt, reálhozama 23000 ft volt 13 év után. az otp önkéntes pedig 5% hozamot /nem reál/ produkált az elmúlt 2 évben.

akkor inkább elköltöm, v hazardirozom én, ezek nem teljesitmények.

(#11372) Mercutio_ válasza MaciG (#11369) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nem dob hozzá, de általában nem is tesz érdekeltté, hogy 1 évre lekösd :N a 3-6 hónapos akciós kamatokkal érdemes foglalkozni, azt a napi 5 percet, míg ránézel az aktuális kamatokra aki sajnálja, az tartsa otthon a párna alatt a megtakarításait :DDD

Úgy értettem a lekövetést, hogy a várható infla és egyéb körülmények szépen látszanak az MNB alapkamaton és azt azt lekövető banki kamatokon, így 3-6 hónapos távon tudsz reagálni a változásokra. Persze nem lesz 100%-ban kivédve az infla, de nagyobb a mozgástér, és folyószámlája szinte mindenkinek van, így nem kerül plusz költségbe.
(Házas)Pár esetén 2 külön banki folyószámla és a "csak plusz megtakarításra" adott extra kamat teljesítése is megoldható :K

A linkelt táblázattal az a bajom, hogy ott egy teljes összeghez viszonyított %-os értéket látok, nem pedig időarányosan kamatos-kamatból visszaszámolt éves kamatértéket, ami lehetővé tenné a reális összehasonlítást :(

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11373) fokukac válasza lajafix (#11362) üzenetére


fokukac
nagyúr

hi!

nem tudom, figyeled-e, de megint kezdődik...

MEH: rászorultsági alapon olcsóbb lehetne az áram és a gáz

még egy ok, hogy mindenki olcsóér' jelentesse be magát :(

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#11374) BÁ Nutrition válasza fokukac (#11373) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

ez azt jelenti hogy a c-k ezentúl legalább egy keveset fizetnek a gázért, áramért?

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#11375) DeFranco válasza BÁ Nutrition (#11374) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Nem, ez azt jelenti, hogy ha be vagy jelentve, akkor megint szívsz egy nagyot.

(#11376) Mercutio_ válasza BÁ Nutrition (#11374) üzenetére


Mercutio_
félisten

:N
"a hivatal kidolgozott egy javaslatot, ami szerint a fogyasztók egy szűk köre rászorultság alapján nyomott áron vételezhetne földgázt, elektromos áramot, távhőt és akár vizet is, míg egy másik fogyasztói csoportnak magasabb számlája lenne"
Na, vajoh mekkora lesz az a "másik" fogyasztói csoport? :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11377) maross válasza Mercutio_ (#11376) üzenetére


maross
veterán

A "szuk kor"-be pont az ajtofelfaval futo ujmagyarok fernek bele. Imadom az ilyen hireket, joleso erzes, hogy emiatt adozok naprol napra tobbet. Az orszagot is elorebb viszi, hisz ezzel serkenti a mitis... ja megvan, azt hogy munka nelkul is ki lehet huzni egy teljes eletet Magyarorszagon.

[ Szerkesztve ]

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#11378) lajafix válasza fokukac (#11373) üzenetére


lajafix
addikt

azon múlik hogy mi a kedvezméynezetti kör meghatározása. remélem nem az egy főre eső hivatalos jövedelem...

Rock'n Roll

(#11379) Mercutio_ válasza maross (#11377) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az egy része a dolognak, amiről írsz, és nem is szeretnék rá reagálni, én a másik oldalára világítanék rá picit:
Ez így ebben a formában nem látszik a költségvetésben, nem mutatható ki mint célzott támogatás és így nem is kontrollálható megfelelően :(
Továbbá kétségem nem fér hozzá, hogy mint minden ilyen típusú megoldásnál itt is nagy lesz a korrupcióra/csalásra való lehetőség/szándék :W

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11380) fokukac válasza lajafix (#11378) üzenetére


fokukac
nagyúr

hát mi más?
:)

[ Szerkesztve ]

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#11381) Mercutio_ válasza fokukac (#11380) üzenetére


Mercutio_
félisten

Kicsit lehet szofisztikáltabb, pl. jövedelemtől függetlenül kizáró feltétel pesten 25, vidéken 15M Ft-nál nagyobb értékű ingatlan, 10M Ft-nél értékesebb jármű vagy hajó birtoklása, illetve csak 1 ingatlanra vehető igénybe ahol életvitel szerűen tartózkodik és a tulajdonát képezi ;)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11382) fokukac


fokukac
nagyúr

amúgy ezért is lesz jó, majd ha kizárnak minket. :)

Rekordmennyiségű pénzt kapott tavaly az EU-tól Magyarország
Közel 4,5 milliárd euróval több pénzt kapott befizetéseinél tavaly Magyarország az Európai Uniótól. Az utolsó negyedévben kapott 1,7 milliárd eurós nettó átutalás is a legnagyobb negyedéves összeg a 2004-es csatlakozás óta.

képzeljétek el, mennyi lett volna a gdp-növekedésünk tavaly, ha ez a lóvé nem jön?

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#11383) Fecow válasza Mercutio_ (#11381) üzenetére


Fecow
aktív tag

Tehát te megcsinálnád az ingatlan/vagyon adó alapját képező metrikát/statisztikát. Csak ezzel megint oda jutnának ahova az ingatlan adóval. Ki becsüli fel az ingatlan, nagyobb ingóság értékét? Ha tegyük fel egzaktan meglehetne csinálni (nem lehet), mennyi idő alatt készülnének el a becslések.
Mi alapján húztad meg a sávhatárokat? Hogy most az olyan emocionális és morális szálakat ne is pendítsük meg, hogy miért büntessük azt akinek alacsonyabb lett pillanatnyilag a jövedelme, de egy értékesebb ingatlanban lakik, örökölte akármi. Sejtem, hogy ezt lesöpörnéd a költözzön olcsóbb ingatlanba, de ezek az érvek minden ilyen alkalommal elhangzanak és valahol jogosak is.

Nyergeld meg a nagyot

(#11384) emvy válasza Fecow (#11383) üzenetére


emvy
nagyúr

A kapitalizmus alapveto logijakaval (annyit eszel, amennyiert megdolgoztal) alapvetoen ellentetes az orokles, mint olyan. Szoval engem csoppet sem erdekel, hogy ki mit orokolt, az adozasnak alapvetoen figyelembe kellene venni a vagyont.

while (!sleep) sheep++;

(#11385) Fecow válasza emvy (#11384) üzenetére


Fecow
aktív tag

Az lehet, de a vadkapitalizmus tudtommal már kifújt mint eszme, tudtommal már jó ideje egy szolidáris kapitalizmus féleséget építgetnek a fejlettebb államok, csak a fokozatok eltérőek. Egyébként kiragadtál egy direkt általam kiemelten is mellékzöngének tekintett mondatot. De vissza az alapkérdéshez. Ki becsüli fel a vagyonod, milyen alapon, milyen gyakran történik meg újra az értékbecslés, hiszen a vagyonod értéke változik folyamatosan?

Nyergeld meg a nagyot

(#11386) lajafix válasza Fecow (#11383) üzenetére


lajafix
addikt

amikor hasonló kifogáskeresést olvasok, hogy miért is kelljen az államnak kistafírozni minden rászorultat/miért ne kelljen a legértékesebb vagyonelem után adót fizetni/etc..., akkor mélységesen egyetértek és megnézem a szabadföld címlapját, hogy vajon sikerült-e már kinemesíteni a pénzfát. Aztán rájövök, hogy a hülye nemesítők sztrájkolnak már megint, fenékbe kellene rakni az összeset...

"a vadkapitalizmus tudtommal már kifújt mint eszme, tudtommal már jó ideje egy szolidáris kapitalizmus féleséget "
Ajaj, neked nemszótak, hogy a szolidaritás jön utólag, előtte a kapitalizmust(ami tőke, tudás,gazdaság, megtakarítás, befektetés. melyikből vagyunk csúcson? ) kell kiépíteni? Majd ennek hozadékából lehet szolidarizálni?
ezért esnek seggre a sokan, hogy a valóság és a tündérmese nem jön össze.

[ Szerkesztve ]

Rock'n Roll

(#11387) _BM_ válasza Fecow (#11383) üzenetére


_BM_
senior tag

"Ki becsüli fel az ingatlan, nagyobb ingóság értékét?"

Te! Annyira becsülöd a sajátod, amennyire akarod, de az államnak elővásárlási joga van az általad becsült áron. Ilyen egyszerű ez.

(#11388) Fecow válasza lajafix (#11386) üzenetére


Fecow
aktív tag

Ez nem kifogáskeresés, le volt szólva, hogy a jövedelem utáni adófizetés az milyen torz és különbenis. Én nem úgy látom a vagyonutáni adófizetés majd meghozza a kánaánt, és soha többé nem lesznek kiskapuk, adó elkerülés stb. Erre hoztam fel, hogy az asztalon szép, a papír sok mindent elbír, csak a valóságban a dolgok mindig kicsit komplexebb, másabbak.

Szerkre: Úgy látom szándékosan próbálsz sarkítani. Így feleslegesnek érzem a további eszmecserét veled.

Olvastam néhány hozzászólásodat ebben a topicban, és igazából nem értelek, hogy mi abban a jó, ha iszonyat arrogánsan, cinikusan degradálsz egy másik embert. Konstruktív véleményt nem nagyon láttam tőled. Értem én hogy fotel tárbornoknak lenni könnyű, azt is értem, hogy nagy örömet okoz,az unalmas hétköznapokon, ha azt hiszed frappánsan felül kerekedtél valakin. Más kérdés, hogy mi a valóság.

[ Szerkesztve ]

Nyergeld meg a nagyot

(#11389) Ringman


Ringman
nagyúr

benézett 300 alá az euro :)) - yahoo finance szerint

(#11390) DeFranco válasza Fecow (#11388) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Ha csak az elveket nézzük, akkor számomra értelmezhetetlen a jövedelem és a fogyasztás adóztatása mellett a vagyon adóztatása.

Színtiszta demagógiává koptatták már, de ha az adózott jövedelmemből és annak tovább adóztatott hozamából veszek egy még egyszer adóztatott ingatlant (lakásszerzési illeték), vagy nagyobb értékű ingóságot (ÁFA, regadó), azt mégis mi alapján kellene még egyszer megadóztatni? Azért mert van, Kovács Mórickának meg nincs (a nevén)? Azért mert én nem tapsolom el a pénzt, és megtakarítok (megtakarításaimmal tovább finanszírozva ezzel a gazdaságot amíg el nem költöm by the way).

Kell egy kiegyensúlyozott jövedelem/fogyasztás adókombináció, és utána hagyni kell mindenkit boldogulni, nem mindig azokon csavarni egyet, akik megfontoltan gazdálkodnak.

[ Szerkesztve ]

(#11391) fordfairlane válasza Ringman (#11389) üzenetére


fordfairlane
veterán

Jaja, OTP meg 3900 fölé. El is adtam őket, korrekcióra számítok.

x gon' give it to ya

(#11392) lajafix válasza Fecow (#11388) üzenetére


lajafix
addikt

Én arrogáns és cinikus? Legyek, elbírom a naívok értetlenkedését amikor nem tetszik nekik a racionalitás.

Attól hogy a jövedelem adóztatása féloldalas, még meg lehet jól csinálni az ingatlanok értékfelmérését és adóztatását is, nincs kőbe vésve, hogy magyarországon default rossz szabályozást lehet, kell és szabad csinálni. (Pl az ingatlanadót vissza lehessen szjaból kérni, bejelentett lakókra /nm kedvezmény, etc) Sőt még ki sem kell találni, rengeteg példát meg lehet nézni, lehet belőlük építkezni.

Bár ha úgy állnak a szabályozáshoz, ahogy te(rögtön a kivételekkel szétbombázni), akkor tényleg kár elkezdeni.

Rock'n Roll

(#11393) lajafix válasza DeFranco (#11390) üzenetére


lajafix
addikt

Pedig elég érthető a vagyon adóztatása is. Pl a jövedelem és fogy adókat lehet belőle csökkenteni. És pont attól lenne kiegyensúlyozott az adórendszer, hogy a vagyont is adóztatja(lásd a magyar jövedelem és foogyasztási adó morál)

Rock'n Roll

(#11394) DeFranco válasza lajafix (#11393) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Nem érthető. Az már "le van adózva", megterhelték egyszer/többször.

Ha valaki kiadja, és bérleti díjat realizál, az már más kérdés, de az nem is vagyonadó, hanem jövedelemadó. (Itt jut eszembe egy érdekes párhuzam, hogy ezzel ellentétben a cégek a jövedelemtermelő eszközök adóját visszaigényelhetik, míg te egy bérbeadásra vett ingatlan adóját akkor sem, ha az "output", a bérleti díj adóját megfizeted. De ez csak egy röpke agymenés).

Véleményem szerint az adó behajtását kellene sokkal, de sokkal szigorúbban venni, azzal együtt, hogy párhuzamosan az adó mértékét egy elfogadható mértékre csökkentik. (A mostani mértékekbe ugyanis be van kalkulálva az, hogy jó, ha a felét befizetik)

Ekkora prudenciát és mértéktartást mondjuk soha semelyik kormánytól nem várnék el... sajnos.

(#11395) Fecow válasza lajafix (#11392) üzenetére


Fecow
aktív tag

Hol írtam kivételt? Egy morális, emocionális szálat említettem meg, ami mivel emberek vagyunk nem elhanyagolhatóak, írtam, hogy arra ne ugorjatok arra feltétlen, persze megtörtént, mert azon könnyen rugóztok. Alapvető kivitelezési kérdéseket tettem fel, amit nektek támogatóknak csak elfogadható módon meg kellett volna válaszolni, de nem tettétek, (illetve _BM_ válaszolt valamit), csak jött a lenézés, hogy aki a vagyonadóról bármi negatívat mer mondani, az dilettáns, sőt eretnek. Én egyébként nem utasítom el vagyonadót önmagában, csak a kivitelezést látom problémásnak, illetve amit DeFranco írt, az is megfontolandó, hogy milyen kontextusba helyezzük az egészet.
És igen, megint az arrogancia, nézd meg ezt a hozzászólásod, te vagy a ráció, te mindent jól látsz, mindenki más csak félkegyelmű, naiv.
Mi abban a naivitás, hogy a vagyon adó nehezen kivitelezhető? Miért nem tették meg eddig ha az olyan egyszerű, igazságos, ésszerű? Persze tudom, mert sok a félkegyelmű tudatlan naiv. Kérdés, hogy a te arrogáns hozzá állásoddal mire lehet jutni országvezetési szinten, amikor emberek tényleges életét kell befolyásolni, nem a papírlapon kell görbéket húzni meg makró képleteket számolni. Néha le kéne szállni az elefántcsonttoronyból, úgy lehet könnyebb lenne.

Nyergeld meg a nagyot

(#11396) lajafix válasza DeFranco (#11394) üzenetére


lajafix
addikt

"Az már "le van adózva", megterhelték egyszer/többször."
Ne már, rég csődben lennénk, 0 darab vállalkozással és hasonló mennyiségű alkalmazottal, ha nálunk befizették volna az elvárt adókat...

persze nekem az is OK, hogyha racionalizálják a meglevő adókat ÉS egyidejűleg 0 szaldósra hozzák a ktv-t is, ezt látnám már...

és pl azt hogy kezeled le, hoyg egy ingatlan értéke 20 év alatt 10x növekszik? Vagy ez csak jár a szerencséseknek? Nekem nem kerek, hogy mindent adóztatunk, de az ingatlan valamiért tabu.

Rock'n Roll

(#11397) fordfairlane válasza DeFranco (#11394) üzenetére


fordfairlane
veterán

A vagyoni típusú adók kivetésének alapja az arányos közteherviselés szellemében az a jelenség, hogy a jövedelemtranszferek egy része az állam számára rejtett. Egy bizonyos szint alá soha nem is megy, illetve csak aránytalanul magas költséggel valósítható meg.

x gon' give it to ya

(#11398) DeFranco válasza lajafix (#11396) üzenetére


DeFranco
nagyúr

1: erre írtam, hogy párhuzamosan az adómértékeket racionalizálni kell
2: ktv? ezmiez?
3: és ha növekszik, akkor mi van? azzal együtt csökken is az értéke, mert beruházás híján 100 év alatt (és ez a most épült ingatlanoknál jó, ha 50) 0-ra le is amortizálódik. Nem az ingatlan a tabu, hanem a felhalmozás maga a tabu legyen az ingó vagy ingatlan, éppen azért mert egy olyan sor végén áll, aminek a ki-sem-számolom-mekkora részét az állam már lecsípte magának ilyen-olyan célból. VAGY felhalmozást adóztatunk VAGY jövedelmet

@fordfairlane: ezt hívjuk úgy, hogy adóellenőrzés. Köszönöm szépen, minden fillérem után leadóztam, az utolsó fityingig tudom igazolni, hogy miből vettem a lakásom, és hogy azt a pénzt már leadóztam jövedelem- vagy kamatadó címén.

[ Szerkesztve ]

(#11399) fordfairlane válasza DeFranco (#11398) üzenetére


fordfairlane
veterán

Köszönöm szépen, minden fillérem után leadóztam, az utolsó fityingig tudom igazolni, hogy miből vettem a lakásom, és hogy azt a pénzt már leadóztam jövedelem- vagy kamatadó címén.

Sokan vannak olyanok, akik láthatóan vagyonosak, mégsem tudni, honnan szerezték a vagyonukat. Az egyéni adóellenőrzés drága mulatság, időigényes. Vagyonadó elemek egyébként most is léteznek az adózásban, de ezek helyi adók, a rendszer jelenleg nem egységes.

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

(#11400) DeFranco válasza fordfairlane (#11399) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Igen, de nekem ezzel semmi dolgom, ez az államra, és a fantomvagyonosokra tartozik.

Értem a logikáját, hogy miért vetnek ki ilyen adót, értem, persze, de magával a vagyonadóval mint kategóriával nem értek egyet.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.