Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#73793) Geth válasza a8l (#73782) üzenetére


Geth
addikt

(#73780) a8l:

Sikerült hálózati meghajtóként felcsatolni a nas megosztott mappáit, de ba...a meg, simán csak smb-n nem lehet elérni többet?

Továbbra is SMB-n keresztül éred el...

Jól gondolom hogy a win10 legutóbbi főverzió update-el baszódott el ez is mint a start menü?

Bár Start menüt én még nem láttam elbaszódva, az SMB-t biztosan nem rontották el, mert tökéletesen működik. Az SMBv1-et próbálják meg kitörölni a világból, mert nagyon régi, tele van biztonsági hibákkal és sokkal rosszabb hatásfokkal működik, mint a későbbi verziói.

(#73781) a8l:

Mi a franc az a SMB2 hol lehet ilyet bekapcsolni?
Az SMB2 az SMB későbbi verzióját jelöli.
Hogy bekapcsolni hogy lehet egy adott eszközön (nem Win10), azt esetleg ne itt akard megtudni :DD

(#73782) a8l:

nem lehet a root-ot megadni valahogy, hogy ne kelljen minden megosztott mappának külön meghajtó?

Nem lehet. Az SMB "link" egy megosztásnál ér véget, mappelni nem lehet magát a gépet. Shortcutot lehet rá csinálni, de ennyi.
Normálisabb NAS-okon lehet megadni "összefogó" megosztást. Egy virtuális könyvtárat képzelj el, amibe be vannak húzkodva az egyes megosztások mint alkönyvtárak. Én is ilyen megoldást használok (QNAP NAS), egyetlen Portal Folder (QNAP-nál így hívják) alá behúztam a szükségeseket, majd ezt a megosztást mappeltem a kliens gépeken.

Az SMBv1 elhagyásának következménye, hogy megszűnik működni a számítógépek listázása funkció, mert az a szolgáltatás is SMBv1-re épül.
Ez egyrészt nem gond, mert a javasolt és gyors módja az elérésnek a direkt hozzáférés (ideális esetben névvel), és persze a mappelés :)
Másrészt van alternatívája, például WS-Discovery protokollon is össze tudja szedni a hálózaton lévő gépeket, például ezért látszik továbbra is SMBv1 elhagyása után a többi Win10-es gép.
Egyes gyártók implementálhatták ezt a protokollt (ahogy például a QNAP pont a napokban tette ezt elérhetővé), így ezen gyártók eszközei is újra feltűnnek a listában :)

De a régi aldis medion nas-om smb1-et használ mert nem lehet létrehozni a hálózati meghajtót.

Itt meg lett fordítva az ok-okozat. Nem tudtál mappelni hálózati meghajtót a NAS-ra, mert az SMBv1-et használ, a Win10-ben pedig ez a verzió ki van kapcsolva.

Ezzel lehet valamit kezdeni vagy w10-es géppel nem lesz olvasható sehogy?

Az egyértelműen javasolt út, hogy az adott eszközön magasabb verzióra állsz SMB tekintetében (fogalmam sincs hogyan kell átállítani).
Az alternatíva, amit többen is leírtak már, hogy a Win10-ben visszakapcsolod, lásd itt, esetedben javasolt csak a Client-et.

(#73788) Doky586: Nem konkrétan a Te esetedben, de egy könnyen előforduló szituáció, hogy jön Pistike a laptopjával, ami kissé fertőzött, de nem tud róla, és csatlakozik Béla LAN hálózatához, aki nem volt elég óvatos a külső jövevénnyel, így az hozzáférhetett legalább egy megosztáshoz. Béla kénytelen volt bekapcsolva hagyni az SMBv1-et valamilyen okból. Ilyenkor Pistike laptopja fertőz mindent, amit csak elér.
A történet végén egyikük sem boldog :( Jobb a békesség, pápá SMBv1 :)

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.