Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Doky586
nagyúr
válasz tordaitibi #155849 üzenetére
Win esetén ha uefi módban volt telepítve akkor simán bekapcsolható a secure boot.
Linuxok közül a Mint és az ubuntu biztos SB kompatibilis, de szerindem a Debian is ok. Persze vannak kis speciális disztrók amik még az uefit sem ismerik.
-
VTX
csendes tag
Sziasztok!
Gondoltam megosztok egy gyönyörű Windows 10 élményt. Anyukám gépe az utóbbi hetekben egyre lassabban bootolt be, jelenleg ez már odáig fajult, hogy 30-40 percig tart a dolog. Ma volt alkamam ránézni, hát ilyet sem pipáltam még. A fő Temp mappában 2 millió+ teljesen üres mappa sorakozik, naponta többezres nagyságrendben jönnek létre. Két külföldi fórumbejegyzés segített ki valamelyest, bár még most sem tiszta előttem, hogy mi generálja ezt a pofátlanul sok üres mappát.
Ti esetleg találkoztatok már ilyennel, van rá tipp, hogy mi okozhatja?
-
jimmy399
senior tag
válasz tordaitibi #155841 üzenetére
Linux-hoz hozzáfűzve:
Az indítási paraméterek tényleg a /boot/grub mappában vannak eltárolva, a grub.cfg fájlban, ahol meg van adva nagyvonalakban, hogy hol van a gyökér fájlrendszer partíciójának az UUID azonosítója, valamint hogy a kezdeti ideiglenes gyökréfájlrendszer ram lemez helye, amely tartalmazza a szükséges drivereket is, hogy a rendszermag (kernel) tudja kezelni az igazi gyökérfájlrendszeren lévő fájlrendszert, és init-et, ha nem lenne belefordítva magába a rendszermagba a támogatás, el tudjon indulni, mindenféle bónusz kibabrálás mentesen mint a windows-ban van.
[ Szerkesztve ]
--- N/A ---
-
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! Program parancsikont szeretnék cserélni a mappáknál választhatóra, hogy kell csinálni? Ha bemásolom az elérési útvonalat, a Jegyzettömb nyílik meg.
Illetve van valami letölthető "ikongyűjtemény" amiből lehet válogatni?[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
A Temp mappában a sok üres mappa önmagában nem feltétlen indokolja a 30-40 perces (nem 3-4 perc?) bootolást, ami még egy lassú HDD-nél is irreálisan sok, nemhogy SSD-nél, ott felmerülhet akár a vírus és a hardverhiba is. Na meg egyes 3rd party programok, azon belül külső antivírus szoftverek is meg tudják akasztani a rendszer működését és okozhatnak ilyen-olyan anomáliákat.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz tordaitibi #155833 üzenetére
"Windowson én ezt nem tudtam kivitelezni, már az meghaladta a telepítő és az én képességeimet hogy USB ssd-re kegyeskedjen már felmászni."
USB-s meghajtóra eleve nem támogatott a Windowsok telepítése hagyományos módon, oda Windows To Go szerinti telepítés vagy utólagos átkonvertálás szükséges, ami pl. a #149383 számú hozzászólásban is ki lett fejtve itt.
Az EFI-rendszerpartíció (ESP) egyébként alapesetben eszközhöz (PC) tartozik és elég belőle eszközön belül 1 db, amit több operációs rendszer is használhat, pl. Windows & Linux dual boot esetén a Linux a Windows által már létrehozott ESP-t használja, oda rakja be a saját indítóbejegyzését.
Az előbbitől eltérően több ESP-t létrehozni csak indokolt esetben szokás, mint pl. egyik-másik OS teljesen szeparált telepítése, akár hordozható külső meghajtón több PC-s használathoz.[ Szerkesztve ]
-
jimmy399
senior tag
válasz King Unique #155859 üzenetére
"Windows & Linux dual boot esetén a Linux a Windows által már létrehozott ESP-t használja, oda rakja be a saját indítóbejegyzését."
Oda csak az UEFI kompatibilis EFI BOOT STUB rendszerbetötőt rakja, az indító bejegyzését a NVRAM-ba helyezi és ott is állítja be az indítási sorrendet, hogy az UEFI BIOS melyik boot bejegyzést használja elsődlegesként.
[ Szerkesztve ]
--- N/A ---
-
King Unique
titán
válasz jimmy399 #155860 üzenetére
Igen, valóban pontatlan megfogalmazás, úgy értettem, hogy nem hoz létre külön ESP-t, hanem a már meglévőt használja és ott hozza létre a saját mappáját, oda másolja a fájlokat.
Az indítási sorrendnél jellemzően az utólag telepített rendszer bejegyzése kerül az 1. helyre, de az módosítható. -
jimmy399
senior tag
-
tordaitibi
veterán
válasz King Unique #155859 üzenetére
" egyik-másik OS teljesen szeparált telepítése, akár hordozható külső meghajtón több PC-s használathoz."
Pontosan eltaláltad, épp erről vany szó.
A togo telepítést sose próbáltam, gyanúm szerint egy teljesen szűz telepítő képes így usb meghajtóra telepíteni a Wint.
Ami nekem nem jó, én a már több éves mindennel felcicomázott felszoftverezett W10-ből csinálnék portable változatot.
Az ötletet az adta hogy valamikor régen kijött egy ssd wegy gépből, W10, és próbaképp egy sata-usb átalakítóval bedugdostam teljesen más gépekbe, és gyönyörűen elindult.
Linuxon már 4 éve megvan a telepített rendszeremről usb-re átültetett rendszerem, ez egy Ventoyos 2 terás ssd, és ha a wint is sikerül így, akkor gyakorlatilag megvan a hordozható svájcibicska rendszer, és a negszokott oprendszereim a zsebemben.
Nem utolsó szempont, ez így egy teljes full backup is ha minden kötél szakad mivel a Ventoyos ssd-re vannak szinkronizálva az adatpartícióim is.
És ha Wines pc-t kell javítanom, egy statikus PE vagy Hirens környezettel szemben óriási előny hogy minden ott van amit csak használni akarok, naprakész friss dinamikus oprendszerekkel.
Csak a Windowst nem egyszerű így megoldani.
Klónozás, de mivel a Ventoy efibe nem lehet semmit beletennei, marad a 2. EFI partíció, a partuuid ütközés megszüntetése miatt az uuid átírása, ennek következménye egy bootképtelen Windows klón, jön a bcdedit és így tovább
Pofonegyszerű megoldás lenne a Geth által is említett VHD klón, azt viszont (nekem) eddig nem sikerült megoldani. -
VTX
csendes tag
válasz King Unique #155858 üzenetére
Mégis ez volt a probléma oka. Kitöröltem az összeset, futtattan lemezkarbantartót is előtte, és máris <10 mp alatt megy a bootolás. Nem írtam el, valóban 30-40 perc volt előtte. Nincs a gépen külső antivírus szoftver, a gyári Defender fut rajta.
A lemezkarbantartó egyébként szintén kb fél órát időzött a "számolás" fázisában az ideiglenes fájloknál, valamint ugyanígy a CCleaner is. Szóval én nem tudok más okra gondolni, mint ez a milliós nagyságrendű üres mappa. -
semetka
őstag
Sziasztok. Hol tárol a windows hibajelentéseket? Mai szép napon arra keltem hogy ujraindul a windows. Semmit nem telepítettem rá mostanában. Nincs kék halál csak újraindul. Aida eseménynaplóban is csak annyi van hogy hirtelen rendszerleállás. Ma 1 óra alatt kb 10szer indult újra.
==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==
-
semetka
őstag
válasz efemm #155866 üzenetére
Lefutott a scannow, volt corrupted file amit kijavított de aztán ugyanúgy előfordult újraindulás. Minden újraindulás kritikus hiba mêgpedig powerkernel 41 (63) . Amit találtam róla hogy lehet hardware vagy software hiba is. Merre induljak el? Ha jól tudom csökkentett módban az alap driverek mennek. Ha itt nem tapasztalok újraindulást akkor lehetséges hogy software hiba?
==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==
-
Geth
veterán
-
tordaitibi
veterán
De igen de nem ez a probléma.
Ha VHD telepítést csinálok, egy szűz rendszert telepítek vhd-be, semmi gond. Indul működik, Ventoy is indítja, Hyper-v, Virtualbox is tudja indítani.Ha a már telepített rendszeremről csinálok VHD-t, a Ventoy/Virtualbox/Hyper-v szépen elindítja.
De a VHD-be klónozott rendszer hibával elszáll boot közben, a hibaüzenet: Nincs elegendő hely a lemezen a VHD kiterjesztéséhez.
Először kukán álltam ez előtt a hiba előtt.
Aztán rájöttem, hogy bármivel csinálok VHD-t a rendszeremről, virtuálisan beleveszi az egész lemezterületet.
Maga a VHD fizikailag nincs 50GB, ekkora a mostani rendszerem.
De mire kész a VHD, virtuális méretnek meg 1 terát ír. Akkorát mint amekkora az EGÉSZ lemez volt a vhd konvertálásakor. Pedig csak a C-t meg az EFI-t adom meg de valahogy az egész lemezt beleveszi. Csak viruálisan persze, mondom a VHD valós mérete 50GB, de mikor indítanám, ki akar terjeszkedni 1 terára. Mivel nem tud, nincs hova, hibával elszáll.És ezt se nem értem, se megoldani nem tudom.
[ Szerkesztve ]
-
Geth
veterán
válasz tordaitibi #155869 üzenetére
Én csak nulláról csináltam VHD-t, semmi gondom nem volt.
Rogyásig van találatokkal a net resize, shrink, stb témakörben, ha mindenképp a klónozást erőltetnéd. -
Doky586
nagyúr
válasz tordaitibi #155869 üzenetére
Szerintem szüksége van egy kis üres helyre (~40GB) a vhd-n. Másolj rá kb ennyi filet majd töröld is le és csak ezután virtualizáld. De ez csak tipp.
-
tordaitibi
veterán
Nulláról megy is jól.
Rogyásig van a net, mindegyiken túlvagyok.
Hibaüzenet: Vhd átméretezés sikertelen, nincs elegendő terület. Ennek is 1 tera kéne, az alá nem hajlandó méretezni.
Thát az 50GB fizikai méretű vhd-t hogy 51GB-ra növeljem, ahhoz akkora méretű lemez kéne mint az eredseti 1 terás amiről hd klón készült.
Erről már volt értekezésünk és akkor sem született megoldás.
Régebben is próbáltam ezt, ugyane a méretprobléma volt.
Volt is egy diskurzusunk erről a vhd maceráról, megoldás ott sem lett.
[itt kb. az oldal közepétől] -
tordaitibi
veterán
válasz Doky586 #155871 üzenetére
Nem sajnos. Ha 500gigás lemezről csinálok C EFI és Reco vhd-t (amik összesen 40-50GB méretűek), leválasztva az adatpartíciókat, akkor 500 giga helyet kér mikor indítanám a vhd diszket. Ha 1 terásról akkor 1 terát.
Holott maga fizikailag nincs 50GB.
Ha vhdx-et csinálok a szitu ugyanez.
VHD telepítésnél ez nincs, ott lesz a szűz Win10 pl. 30GB, és az nem akar nagyobb lenni, és bármikor sikeresen bővíthető 50 vagy 70 vagy akárhány gigára.
Nem akar több terára növekedni. -
norba69
senior tag
válasz tordaitibi #155873 üzenetére
Fix méretű, vagy dinamikus vhd-t hozol létre?
-
Geth
veterán
válasz tordaitibi #155872 üzenetére
Ez az aminek a végén rájöttél, hogy Neked jó lenne ez a capture / apply, majd felszívódtál a szálból? 2 éve ugyanazt próbálgatod? Az igen.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Kosssz...
Felszivodtam mivel erdemben semmi megoldas nem jott.
Most meg azert ujitottam fel mert Te emlitetted egyszerubb megoldasnak a vhd diszket, mire en leirtam hogy az felejtos es belinkeltem azt a threadet aminek akkor se lett megoldasa.Igy a kor bezarult.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
-
Geth
veterán
válasz tordaitibi #155877 üzenetére
Ha nem akarod feladni ezt a teljes disk klónozást (és továbbra is meglepődni az eredményen), próbáld meg kisebb diskre tenni
-
semetka
őstag
válasz RoyBatty #155880 üzenetére
Ez szép lista. HDD-re én nem gondolnék , teljesen jól működnek. Memóriát lehet valahogy tesztelni? Teljesen random jön a restart, van hogy 2 perc alatt 2 szer utánna meg meg 2-3 órát újraindulás nélkül. Csak böngésző ment semmi nagy fogyasztó.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
De nehéz így hogy nem értitek.
Hányszor írjam le hogy nem teljes lemezt klónozok, leírtam 25x. Csak egy darab 50GB partíciót.
Az 1 terás diszken a W10 C partíciója 50GB.
CSAK A C!!!!-t klónozom vhd-be.
Vhd klón után a vhd diszk is 50GB ez ugye így logikus, nem 1 tera.
indításkor meg 1 terát kérne.
És nem az egész lemezt adtam meg klónozni hanem csak a C 50gigás partciót.Mint amikor áthúzol másik lemezre egy 1terás lemezről 1 darab 1megás JPG-t és megnyitáskor közölné hogy neki 1tera kell hogy megnyithatsd.
Vagy mégjobb, az 1 megás JPG-t betömöríted ZIP-be, és a kicsomagolásnál közli hogy 1 terára van szüksége a kibontáshoz.
Erre keresek magyarázatot.[ Szerkesztve ]
-
Geth
veterán
válasz tordaitibi #155882 üzenetére
Még mindig a disk2vhd-t használod?
-
RoyBatty
aktív tag
válasz semetka #155881 üzenetére
Memória tesztre több ingyenes tool is van, én ezt szoktam használni: https://www.memtest.org/
Pár óráig érdemes futtatni, annyi idő alatt kijön ha a RAM a hibás. -
tordaitibi
veterán
Igen mert feltúrva a netet "physical windows clone vhd" keresésre kettő szoftveren kívül, Easeus és DiskGenius, a többi pár 100 találat csak ezt hozza, nem találok neki alternatívát.
Se a Virtualbox se Hyper-v se Vmware nem tudja ezt a funkciót.
Hyper-v tudná ha jól értelmeztem az ablakait mikor próbáltam vele de csak komplett diszket, partíciót nem. -
Borisz76
veterán
válasz semetka #155886 üzenetére
Készítesz egy boot-olható pendrive-ot.
[https://www.memtest.org/download/v7.00/mt86plus_7.00_USB_Installer.exe]
Arról indul majd a memtest.
Hagyod futni 1-2 órát.
Ha nincs piros hibajelzés, akkor jó a memória.
Hibák a képeken láthatóak.
[link][ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
semetka
őstag
válasz Doky586 #155889 üzenetére
Köszi. Gyors kipróbáltam a win beépített diagnosztikát de nem talált hibát. Rámegyek a memtest-re is próbaképp. A windows-os mennyire megbízható? Memtest előfordul hogy talál hibát ha a windows-os nem?
-
Sanyi.mTs
addikt
mit és hol kellene beállítani, hogy egy windows 10 proval telepített gépet belső hálózaton pingelni lehessen?
-
andrew-msi
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Dell szerverem (Dell Poweredge mini T30).
Elkezdte azt csinálni, hogy mindig kifagyott. Ilyenkor szürke képet adott és csak a bekapcsolóval lehetett lekapcsolni, majd újra indítani.
Fogtam és újra telepítettem csak a Windows 10 Prot-t (hivatalos vásárolt, aktivált).
Nem raktam rá semmit csak lementek a kötelező frissítések.
Viszont ugyan azt csinálja. Kb. este 9-kor lefagy. Ha észreveszek és újra indítom akkor megint valamikor az éjjel.
Ma reggel 4:43-kor újra indítottam, de 4:52-kor megint a szürke kép fogadott. Telepítés előtt is ez volt.
2023. Decemberben is elő jött akkor SSD-t cseréltem és a Windows 10 Pro felrakása után 2024. Szeptemberig nem volt gond.
Majd először napi 1x fagyott. Volt hogy napokig semmi (ez ritka). Most napi többször.
Merre induljak a hiba felkutatásban? Ötletek?
Bármi ötlet jöhet.
Előre is köszönöm.
Üdv
András -
tordaitibi
veterán
válasz andrew-msi #155893 üzenetére
Ez így kb. mint telefonon keresztül vizsgálni és diagnosztizálni betegséget a háziorvosnak
Szerintem hardverhiba.
Kontakthiba, melegedés, táphiba variációk.
Megtalálni az szép mutatvány. -
Graphics
Jómunkásember
Üdv!
Kicsit most tanácstalan vagyok.
Nem az enyém a gép, hozzám megoldásra került.
- Hivatalos Win10, pár éves gép, technikailag minden rendben, jó SSD van benne, külső olvasóval ellenőriztem a fájlok épek és olvashatóak.
- Csináltam egy hardveres backupot másik SSD-re, még mielőtt gépészkedni kezdenék.
- Betöltéskor egy egérkurzor és egy "loopba" keveredett kis kék kör ikon pörög az egérkurzor mellett.
EGy fekete képernyő és ennyi. Ctrl+Alt+Del-re semmi nem jön elő.Windows + P ami működik. Ezen meglepődtem, de bármit választok, nem reagál.
Ezen nem jut túl a Win10.
Próbáltam pendrive-ról bootolni és eltávolítani esetleg frissítéseket, de nem jött össze.
[ Szerkesztve ]
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
-
andrew-msi
aktív tag
válasz tordaitibi #155894 üzenetére
Tudom, de nincs jobb ötletem.
Ma megjött egy másik SSD, este kicserélem. Hátha az a gond. -
-
Graphics
Jómunkásember
válasz tordaitibi #155899 üzenetére
Nem tudom ,ez egy futómű állító gépnek volt beállítva és tegnap este még futott, ma meg ez jött.
Van egy hardveres kulcs a gépben, de nincs ötletem.
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
Új hozzászólás Aktív témák
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest