Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
-
LOGOUT
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lck
senior tag
válasz
Doky586
üzenetére
Csak plusz információ: Hasleo free telepítve Windows alatt, újraindítás nélkül is hibátlanul elkészíti a biztonsági mentés image-et. ( akár önmagát is belementi
) Kényelmesebb mint külön iso-val bootolni.
A visszaállításhoz valóban újraindítás szükséges, amit a feltelepített program automatikusan tud kezdeményezni egy általa korábban létrehozható winpe.iso fájl bootoltatásával. Persze ha a win valamiért el sem indul, akkor jól jöhet mondjuk egy ventoy-ra felmásolt winpe.iso. -
-
válasz
Doky586
üzenetére
Aha, asszem memória-elkülönítés néven fut. Ezzel a kifejezéssel legalábbis már találkoztam lehet hogy ezt takarja.
Látod jó hogy eldiskurálunk itt mégha amatőr módon is mert én eddig azt hittem a hypervizor az valami Hyper-V virtuális gép kellék.
Már megérte
Majd nálunk okosabbak leírják hogy ettől miért tud külön aludni, külön hibernálni de a kettőt együtt miért nem.
Hisz a hibernálás meg a hibrid alvás is egyaránt kiírja a ramot a lemezre. -
-
-
-
bekecs76
tag
válasz
Doky586
üzenetére
De amikor ott volt mind a két gép, én nem láttam olyat, hogy egyik gépről a másikra átvinni, vagy ilyesmi. Meg amúgy is, ha most ott van az új gépem, akkor azt jelenti, hogy látja, és tudomásul veszi, hogy én vagyok, nem? Hogyan mondjam meg neki, hogy most ezen legyen a licence? A gépházban aktiválást azt nem engedi, ahogy írtam, az elözőekben. Van valami megoldás?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Doky586
üzenetére
Lehet felkínálta, lehet nem, már nem emlékszem (beírni biztos nem írtam be), csak, hogy e-mail-re küldte az "egyszeri belépési kódot" és hogy az MS fiókon belül van olyan opció, hogy meg lehet adni egy rendes jelszót. Majd akkor nekifutok még 1x.
De amúgy szerinted is teljesen oké, ha a fent említett módszerek valamelyikével semlegesítem az User-hez a Logon jelszót a gépen és úgy is megmarad az MS online bejelentkezés?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Doky586
üzenetére
Mármint mihez kell PIN Kód, ezt mikor fogja kérni? Amikor a gépbe jelentkezik be (gondolom nem), vagy amikor az MS acc.-ba? Eddig amúgy jelszó sincs beállítva az MS acc.-jához, eddig mindig csak e-mail-es kóddal jelentkeztünk be, gondlom ezt is jobb, ha megváltoztatom valami állandó jelszavasra...?
-
makoss
veterán
válasz
Doky586
üzenetére
Gyári kábeleit használom, de ami nem tetszik bennük, nagyon merevek.
Majd legfeljebb ritkábban használom ezeket a vinyókat, lehet az is baj volt, hogy mindig rá volt dugva a gépre, így amikor az ment, mentek azok is, de nem megy a gép 0-24
Minden nap megy, de éjszakára, többnyire délelőtt el van zárva. -
makoss
veterán
válasz
Doky586
üzenetére
Na ez érdekes
Elzártam a gépet, a 2 vinyót lehúztam róla, most kop kop jó, elérem az "Ez a gép" alatti dolgokat
Viszont amit nem értek, hogy ezt a 2 vinyót egyenként próbáltam ki egy másfél éves Win11H ASUS Zenbook Oled laptopon, ott amiket néztem szúrópróbaszerűen, minden ment
De akkor mi nem tetszett az asztali gépnek???
-
-
efi99
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
Ott nem működik, fentebb már leírtam mi a probléma. (az utolsó lépés után, ahol a Windows jelszót kell megadni, ott hibára fut. Nem azt írja, hogy hibás a jelszó - nem is az - hanem sajnáljuk, hiba történt). Ezért akartam a következő javaslat szerint először kézzel kreálni egy másik fiókot MS bejelentkezéssel, de nincs hozzá meg bal szélen a megfelelő menüpont.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Doky586
üzenetére
Eddig nekem nem volt rá szükségem, tehát annyira nem vagyok képben a OneDrive-al, de miután megcsináltam az online fiókot és újraindítottam a gépet, a bejelentkező képernyő után rögtön feldobta, hogy szeretnék e online szinkronizálni, gondolom ez lenne az? Mert arra "Igen"-t nyomtam... És még sincs semmi, de nem az volt itt megemlítve többször is, hogy nekünk az EU-ban nem kell hozzá OneDrive?
#159261 Inteli5: Szerintem ez megvan. A Felhasználók/Fiókok beállításánál Adminisztrátornak írja a fiókot és alatta ott az e-mail cím, amivel bejelentkeztünk online.
Kell még valami hozzá?Amúgy a Licenc-hez "Digitális licenc"-et ír.
-
Geth
veterán
válasz
Doky586
üzenetére
A webdav sima https cím, azzal kérdezed le amivel szeretnéd, pl. openssl vagy curl.
Vágd hozzá a csetdzsipitihez a kérdésed úgy ahogy van, részletesen taglalja a lehetőségeket.
A kolléga esetén biztosan nem self-signed cert-et generáltak, mert különben nem ment volna a kapcsolat: win webdav kliense nem dob fel ablakot, hogy megbízol-e benne (írta volna a kolléga), hanem szimplán elutasítja.Btw a vita nem arról ment, hogy LE cert lesz-e, hanem hogy mennyivel kényelmetlenebb self-signed cert-et használni biztonság-tudatosan. Jóval.
-
válasz
Doky586
üzenetére
A fiam csinálta ő mondta hogyan ment a dolog, semmit nem tudok a procedúráról.
Nagyon valószínű hogy a nas gyártója intézi ezt a tanúsítványt vagy micsodát.
Én meg itthonról a Geth által leírt módon beírtam az adatokat, kért nevet jelszót és 2 nap küzdelem után sikerült mint hálózati meghajtót csatolni. -
Geth
veterán
válasz
Doky586
üzenetére
Attól még nem lesz biztonságos az importálatlan self-signed cert, mert a felhasználó "úgyis rányom". Mások ilyen mentalitása miatt kapom én is a banktól rendszeresen a csalásra felhívó üziket.
Ha pedig Te is szoktad minden ilyen alkalommal ellenőrizni, akkor ezt is tedd az évi 1 kattintás mellé, így már nem rossz hobbi. -
Geth
veterán
válasz
Doky586
üzenetére
Minden értelmes program rinyál, ha nem ismeri a cert-et. Erről vágtál be egy képet. Olvasd el mi van rá írva.
Hiteles külső fél által aláírt cert esetén soha nem látsz ilyet. Egyetlen feltétel van, az adott program által használt cert trust store-jában benne kell lennie az aláíró külső fél publikus CA tanúsítványának. Az OS-nek van ilyen trust store-ja, időnként frissül is. Na mit tartalmaz például? Szerintem ezt már kitalálod

A normális működés során nem dob ilyen megbízol-e kérdéseket, mert erre való az egész tanúsítvány móka.A user CSAK az üzenet alapján milyen alapon fogadja el? Mi a különbség mondjuk egy hijackelt dns miatt másik szerverre irányított kapcsolatnál? Ott ugyanezt az ablakot fogja látni, csak más számokkal (ugyanaz a domain név, másik szerver, másik cert). Nem fogja tudni megmondani, hogy ez most az amire akart csatlakozni...
-
Geth
veterán
válasz
Doky586
üzenetére
Annak jó aki tudni mi miért történik.
Te tudod? A kérdező tudja?
Ne felejtsd el azt sem, hogy itt a NAS üzemeltetője és a felhasználó két külön személy.A képen az van, hogy egy ismeretlen cert jött szembe, és fogalma nincsen, hogy hiteles-e.
A kliensoldalon a felhasználónak kell minden alkalommal néznie, hogy változott-e?
Ha pedig bepippantja, hogy megbízik benne, nos az biza egy import (beteszi valamilyen store-ba, hogy megbízható - ha legalább a fingerprint-et visszavalidálta biztonságos csatornán). Vissza is kanyarodtunk
Ha a kérdező NAS-a támogatja, akkor neki is annyi dolga lesz, mint nekem (zéró).
Ha nem tudja, akkor majd eldönti mi legyen, az is egy opció, hogy Te segítesz neki cert-et generálni.Mivel nem nagyon jöttek elő új infók, előre szólok, hogy a self-signed cert-nek is megvan a helye a PKI ökoszisztémában, de ez a szitu (és úgy általában, ahol net van a dologban), nem az.
-
Geth
veterán
válasz
Doky586
üzenetére
Persze, mert innen indult a szál. Te valamiért a self-signed cert-et erőlteted, ami nem jó gyakorlat.
FTPs esetén is figyelmeztet hogy megváltozott a kulcs SHA összege ilyen esetben
Tehát importálnod kell az új cert-et. Pont ahogy írtam. A gond akkor van, ha például új kliensen használnád/használná valaki más (ahol mindenképpen "megváltozottnak" érzékeli), és ha ilyenkor ugyanarról a szerverről importálod be a cert-et, ahova csatlakoznál, nos, az nem túl biztonságos...Ki a fene szeret 3havonta új kulcsot igényelni.
Ööö, évekkel ezelőtt húztam fel az első acme kliensemet, azóta én az ujjamat nem emeltem meg, magától újítja meg a cert-et. Korábban amikor még egy soho nas-om volt, ott is két kattintás volt (összesen, nem x időnként), ugyanez a történet.
Lényegében jóval kevesebb tennivalóm van vele (zéró), mint Neked
Cserébe bárhonnan megbízhatóan tudnak kapcsolódni. -
Geth
veterán
válasz
Doky586
üzenetére
Egyrészt titkosítatlan kapcsolatról volt szó, az nem megy alapból, ott nincs semmilyen tanúsítvány.
Másrészt a self-signed cert-et elfogadja, ha előtte eljuttatod a tanúsítványt a kliensoldalra és importálod.
Harmadrészt, ha a self-signed tanúsítványt nem importálod, akkor abban a kliensben ahol rányomsz, hogy persze küldjed a jelszavamat a validálhatatlan cert ellenére, na ott nem fogod 100%-ra tudni, hogy valóban oda csatlakoztál-e ahová szerettél volna, stb. (gy.k. nem biztonságos).
Negyedrészt, mi a halál az a felső szintű tanúsítvány? -
justaview
senior tag
válasz
Doky586
üzenetére
Bocsánat, rosszul fogalmaztam. Azt szeretném, ha úgy használná tovább, hogy csak Ő van rajta, tehát az övé lesz egyedül.
Én adom oda, így természetesen tudja, csak egy saját gépet szeretnék adni neki. Vagyis, mintha újonnan telepíteném fel a windows-t a gépre az Ő nevével, csak az újra telepítést szeretném elkerülni.
-
-
roseA580
aktív tag
-
_DiEGO_
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
Akkor már Oprendes oldalról való ha már magyarok vagyunk !
Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 Integrated Jan 2025
A telepítő a következő kiadásokat tartalmazza:
- Windows 10 IoT Enterprise LTSC
- Windows 10 Enterprise LTSCAz N-es (Windows Media Player nélküli) kiadás eltávolításra került, helyette az IoT került a telepítőbe.
MAS 3.4
parancssor:irm https://get.activated.win | iex3. TSforge - Egy új aktiválási eljárás amely teljesen offline módon, a Windows/Office aktiválási adatok "tárát" manipulálja rendszerfájl módosítás nélkül. Ezzel a Windows tartósan aktiválható egészen a rendszer újra telepítéséig, vagy funkciófrissítéséig (amely a Windowst cseréli). Mindezen túl ezen eljárással lehetséges az ESU, vagyis kibővített támogatási frissítések engedélyezése, a vállalti kiadások esetén (Enterprise, Education). Utóbbi Windows 10 esetén tehát több éven át biztosíthatja majd a frissítések érkezését, a támogatásának megszűnését követően is (hasonlóan az LTSC kiadásokhoz).
-
-
-
teptep
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
Windows 10 release information
Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 (21H2)
Extended support end date: 2032-01-13 -
Geth
veterán
válasz
Doky586
üzenetére
Hogyhogy a win10 már havi 5db frissítést kap?
Nem már, hanem éppen most.Egyrészt ott vannak az out-of-band frissítések, amik bármikor jöhetnek, havonta akármennyi.
Ezen kívül a listádon a 6029 és 6033 build-ek elérték a release preview channel-t, de a release channel-t már nem. -
King Unique
titán
válasz
Doky586
üzenetére
Windows 10, version 22H2 update history
Láthatod hogy havonta általában 2 db kumulatív frissítés van, amiből a 4. héten kiadott "D" eleve csak opcionális. Illetve most júniusban 3 db volt a sávon kívül (Out-of-band) kiadott KB5063159-cel
de ez eleve spéci eset és átlagosan a 2 db jellemző.Ez az izé a screenshoton Insider Preview lehet, mert nyilván nincsen havonta 5 db kumulatív frissítés a Windows 10-hez, sőt soha nem is volt, amit az aktuális 22H2 verziónál a Windows 10, version 22H2 update history világosan szemléltet. Na meg az sem világos az előbbi honnan van, lemaradt a webes hivatkozás...
Windows 10-re a 22H2 volt az utolsó "Feature update", vagyis funkciófrissítés, az sem világos abban a listában miért így hivatkoznak azokra a frissítésekre.
-
válasz
Doky586
üzenetére
Ne gondold túl! Ezek nem az iskola gépei, hanem az állami (Klebelsberg Központ) tulajdonában vannak. A tanulók bontatlanul vették át a gépeket, a licence a bios-ban van, és teljesen alap windows 11 (edu pro) van rajtuk. Se külön vírusirtó, se tartalomszűrő, se külön központi menedzsment, de még office sem volt rajtuk.
-
Cs1csó
titán
válasz
Doky586
üzenetére

Erről nem volt szó. De nem is értem. Ha klónozza egy otthoni gépre akkor abba hogy nyúl bele valaki kívülről? Azt nem tudom, hogy ha az iskolában csatlakozik fel és az iskola belső hálózatán látszik a gép és bele tud menni az iskola rendszergazdája de szerintem ez ott sem így megy.Amúgy HA a fenti esetben be is tudna lépni az "adminiaztrátor" de másik külső/nyilvános hálózaton már nem hiszem.
-
-
válasz
Doky586
üzenetére
1 lemez van.
A efi2 partíció azért mert ez tesztgép is és a teszt os-ket ebbe pakoltatom telepítésnél, jelenleg üres a 2. efi.
easybcd:
Összesen 2 bejegyzés van a bootloader-listában.
Alapértelmezett: Ubuntu1804
Időtúllépés: 5 másodperc
EasyBCD Boot-eszköz: C:\
Bejegyzés #1
Név: Ubuntu1804
BCD-azonosító: {default}
Lemezmeghajtó: C:\
A bootloader elérési útja: \EFI\ubuntu\grubx64.efiBejegyzés #2
Név: Windows 10
BCD-azonosító: {current}
Lemezmeghajtó: C:\A bootloader elérési útja: \Windows\system32\winload.efi

-
-
_DiEGO_
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
Nincs semmi trükközés! nMAG oldaláról töltöm mindig az adott legfrissebb kiadásokat, azaz a frissített verziókat.
https://www.microsoft.com/hu-hu/software-download/windows10
Forrás:
https://my.visualstudio.com/downloadsIsmertető:
MSDN/MVS/VSS-ról származó gyári telepítő (2025.05.20.)
x64: 64 bites
HUN: magyar nyelvű
Verzió: 22H2
Build: 19045.5854
Consumer telepítő az alábbi kiadásokat tartalmazza: Home, Home N, Education, Education N, Pro, Pro N, Pro Education, Pro Education N, Pro for Workstations, Pro for Workstations N
N jelölés a kiadásoknál: nem tartalmazzák a Windows Media Player programot és a kapcsolódó technológiákat.
Akiknél a bios tartalmaz termékkulcsot, azoknál automatikusan a termékkulcshoz tartozó kiadás települ, tehát nem jelenik meg a választó ablak. Ilyen esetben eltérő kiadás telepítéséhez a Business Editions használható. -
norba69
senior tag
válasz
Doky586
üzenetére
Nem is ajánlom senkinek, hogy törölje.
Itthon, a saját gépemen sok dolgot megteszek, amit nem ajánlanék másnak, de nem is panaszkodok egy visszaállás miatt.
Aztán van, amit csak virtuális gépen próbálok ki (ilyen debloater csodák, meg mókolt winek kipróbálása pl.).
A linuxszal is így akadtam össze, föltettem egy tartalék HP mikrogépre kíváncsiságból, aztán mostanra az lett a médiafogyasztós, böngészős gépem, nagyon kényelmesnek találom, de ez se való mindenkinek. -
norba69
senior tag
válasz
Doky586
üzenetére
Nagyon régen a lenovo superfish botránya volt, mégis azóta nem javasoltam senkinek lenovo bármi megvásárlását.
Hiba van benne, ami miatt az MS javításokat ad ki rá (jobb-rosszabb minőségben), a működéshez nem kell, amikor kell, akkor van helyette más, akkor meg minek. -
válasz
Doky586
üzenetére
Ha már itt, ennek mi a szerepe?
Nekem talán ? 2018-tól nincs, akkor (meg azóta többször) klónoztam manuálisan ezt a Windowsomat, és akkor lemaradt. Mire való ezt mikor használja a rendszer?
Énnekem még nem kellett, innen állít helyre valamiket, ahhoz meg nagyon kicsike. -
-
-
Wolfskin
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
Bisoban lehet csinálni képernyőmentést?
Telefonnal lefotóztam, de nincs is jelentősége, nem volt engedélyezve a hot plug. Megtettem, azóta mindent listáz a Hardver biztonságos eltávolító. Köszi mindenkinek!
Szóval akkor
1 Hardver biztonságos eltávolítóval leválasztom
2 lekapcsolom az áramát (így akkor se pörög föl, amikor indul a gép)
3 bekapcsolom az áramát, hot-plug, automatikusan felcsatlakozik
4 go to 1
-
Wolfskin
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
Szerintem nem én voltam, legalábbis szándékosan nem, de a registryben amúgy se szoktam csak úgy matatni. Nem lehet, hogy ez az alapértelmezett, és te engedélyezted valahogy?
Az egyébként nem jó, ahogy én mutattam? Hogy a lemezkezelőben "Lecsatlakoztatva"?
Egyébként a C meghajtót(rendszer ssd), és egy másikat (ahol a lapozófájl van) nem lehet lecsatlakoztatni, ott inaktív ez a menőpont.Illetve találtam mégy egy opciót, az eszközkezelő/lemezmeghajtók alatt az egyes lemezekre jobb klikkes menüben van ilyen:
• eszköz letiltása
• eszköz eltávolítása(Érdekes, itt a rendszer ssd is "eltávolítható", csak a tiltás nem jelenik meg)
-
Új hozzászólás Aktív témák
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- A Vivo S50 Pro mini is beáll a sorba
- Gumi és felni topik
- Milyen monitort vegyek?
- Mesterséges intelligencia topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Call of Duty: Black Ops 7
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Fallout 4 Pip-Boy Edition
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3891, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3854, 100% Akkumulátor
- LG 43NANO763QA 108 cm / 43 4K UHD NanoCell Smart TV 6 hó garancia Házhozszállítás
- Xbox Series X 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Lehet legközelebb már 900MB vagy 1GB-ra kell átméretezni.