- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
teptep
senior tag
válasz
tordaitibi #158326 üzenetére
Nem az aktiválás állapota a "kevés", hanem a [képen] megadott állapot infó!
Tehát az aktiválás állapotsorának a végén még meg kellene nyomni azt a kacsacsőrt, és akkor lenyílik egy újabb sor. Abból lehet megtudni az aktíválás típusát: digitális, fiókhoz kötött, termékkulcsos, vagy szervezeti... -
válasz
tordaitibi #158324 üzenetére
Az kevés. Ilyennek kell lennie: [kép]
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #158315 üzenetére
Nem írtam hogy 2000-ért vetted, azt írtam hogy onnan max. olyat veszel, vehetsz annyiért.
Adtak róla számlát egy dolog, attól még nem feltétlen lesz automatikusan jogtiszta.
A Windows 10 (kiskereskedelmi) forgalmazását hivatalosan megszűntette a Microsoft pár éve, de egyelőre még lehet vásárolni egyéb forrásból, egyelőre.
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #158313 üzenetére
Ha digitális licenccel aktivált a Windows 10, akkor azonos kiadás (Home / Pro / egyéb) telepítésénél a Windows 11 is automatikusan aktiválódni fog digitális licenccel, nem kell termékkulcsot manuálisan megadni és egyebek.
Egyszerre meg úgyis csak az egyik Windows lesz futtatva, aktiválódhat 1 eszközön (pl. PC) belül ugyanazzal a digitális licenccel akár több is ha egyezik a kiadás, ha változik a hardverkörnyezet akkor szokott kelleni újraaktiválás.
2 ezerért ott max. termékkulcsot, aktiválókódot veszel, nem jogtiszta szoftverlicencet.
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #158305 üzenetére
Nem tudom miről beszélsz, ez a win topik, a win pedig használható account nélkül, és a Store használata sem kötelező
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #158305 üzenetére
A Microsoft Store használata értelemszerűen max. akkor kötelező, ha olyan alkalmazást kell használni ami csak Microsoft Store only, de az általános programoknál ez ritka szokott lenni.
How to Add and Remove Accounts used by other apps in Windows 10
Helyi fióknál is be lehet jelentkezni utólag csak az adott alkalmazásba (pl. Microsoft 365) Microsoft-fiókkal, nem feltétlen kell magát a Windows 10-et is alapból Microsoft-fiókkal telepíteni és használni.
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #158303 üzenetére
Most sem kötelező egyik sem.
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #158301 üzenetére
Nem írtam semmit az átlaguserek telepítési szokásairól, csupán tényeket közöltem.
Nincsenek illúzióim, tudom, hogy egy pár soros XML felmásolása egy pendrive-ra nagyjából a holdraszálláshoz mérhető feladat sokaknak.Mac-nél mi a helyzet account szempontjából?
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #158299 üzenetére
Nem ezekre a bohóckodásokra gondoltam, hanem az unattended telepítésre, ahogy pl. céges gépek százait-ezreit húzták/húzzák fel kattintásmentesen.
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #158294 üzenetére
Nemhogy a w10-et, hanem bármelyik win-t lehet offline és/vagy helyi fiókkal telepíteni.
-
válasz
tordaitibi #158286 üzenetére
Azoknál maga a fw van elírva az eggyel mélyebb dolog. Nálam a lemezkezelésben 4GB-osnak látom mert maga a partíció valós marad csak a formázás nagyobb és a progik is a nagyobbat írják. HDsentinel is kiírja 16GB-osnak.
-
válasz
tordaitibi #158289 üzenetére
-
Armagedown
őstag
válasz
tordaitibi #158285 üzenetére
Telepítsd a két rendszer külön meghajtókra úgy, hogy csak a telepítendő célmeghajtó van csatlakoztatva, a másik nem.
Így ha le van tiltva a gyorsindítás, akkor a boot menüből ki tudod választani, hogy mirő bootoljon -
válasz
tordaitibi #158285 üzenetére
Ezért érdemes úgy telepíteni másik ost hogy másik lemezre és a másikat lehúzod addig. Választani meg bios postkor.
Az easybcd progival ránéztél már? -
Krystal_s
addikt
válasz
tordaitibi #158264 üzenetére
UEFI van nálad beállítva?
Most rákerestem és lehet, ez volt a gond:
bcdedit /create /d "Ubuntu" /application bootmgr
Helyette ennek kéne jónak lenni.
bcdedit /create /d "Ubuntu" /application EFIHa ez sikeres, ezt kell kiírnia:
The entry {xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx} was successfully created.
Jegyezd fel a kapott GUID-ot, pl. {9abc1234-...}
Majd nézd meg a rendszerpartíció számát...
Állítsd be az Ubuntu EFI-útvonalát:
bcdedit /set {GUID} device partition=\Device\HarddiskVolumeX
bcdedit /set {GUID} path \EFI\ubuntu\grubx64.efi
bcdedit /set {GUID} description "Ubuntu"(Ha grubx64.efi nem létezik a \EFI\ubuntu\ mappában, akkor nézd meg a pontos nevét, lehet pl. shimx64.efi)
Add hozzá a bootmenühöz:
bcdedit /displayorder {GUID} /addlast
bcdedit /timeout 10
bcdedit /set {bootmgr} displaybootmenu yesHa legacy BIOS módban van telepítve az Ubuntu, ez a módszer nem működik.
-
krealon
veterán
válasz
tordaitibi #158262 üzenetére
Letesztelni nem tudom, de elég pontosnak tűnik ez a leírás
(Az első 3 pont biztosan jó)https://www.google.com/search?q=bcdedit+add+ubuntu+to+windows+10
To add Ubuntu to the Windows 10 bootloader using
bcdedit
, you'll need to first copy the existing Windows boot entry, then modify the copy to point to the Ubuntu bootloader file. After that, you'll need to add the new entry to the boot menu and set the display order.
Here's a step-by-step guide:1. Open Command Prompt as Administrator: Right-click on the Start button and select "Command Prompt (Admin)".
2. List existing BCD entries: Use the command
bcdedit /enum firmware
to see all entries related to UEFI. This will list all entries, including the Windows Boot Manager (usually labeled{bootmgr}
).3. Copy the Windows Boot Manager entry: Use the command
bcdedit /copy {bootmgr} /d "Ubuntu"
. This will create a new entry with the specified description. Replace{bootmgr}
with the actual identifier of your Windows Boot Manager, if it's different.4. Set the path to Ubuntu's bootloader: Use the command
bcdedit /set {new_guid} path "\\EFI\\ubuntu\\shimx64.efi"
. Replace{new_guid}
with the unique identifier generated in step 3. Ensure the path is correct. If using a different bootloader (likegrubx64.efi
), adjust the path accordingly.5. Add the new entry to the display order: Use the command
bcdedit /displayorder {new_guid} /addlast
. This adds the new entry to the end of the boot menu.6. Set the boot menu to be displayed: Use the command
bcdedit /set {bootmgr} displaybootmenu Yes
. This ensures the boot menu is displayed on startup.Important Notes: Make sure you have a bootable USB drive or DVD of Ubuntu installed, and that you can boot into it. If you encounter issues, try disabling Secure Boot in your BIOS settings. You may need to consult your specific Ubuntu version documentation for the correct bootloader file path. If you want to boot into Ubuntu directly, you may need to adjust the boot order in your BIOS.
By following these steps, you can add Ubuntu to your Windows 10 bootloader using
bcdedit
and create a dual-boot environment.AI responses may include mistakes.
-
Krystal_s
addikt
válasz
tordaitibi #158262 üzenetére
Ezzel, ahogy te hozzáadtad az Ubuntu-t a Windows bootmenühöz ez átirányítja a Windows Boot Managert közvetlenül a GRUB-ra, ezért nem jelenik meg a grafikus bootmenü, mert ez nem két OS opcióként kezeli az Ubuntut. (most nincs több rendszerem egy gépen, de ez a leírásom van hozzá)
Dual boothoz és grafikus menühöz:
Adminként indítsd a cmd-t, írd be ezt:
bcdedit /create /d "Ubuntu" /application bootmgr
Ez kiad egy GUID-ot ({xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx})
utána ezeket add hozzá:bcdedit /set {guid} device partition=\Device\HarddiskVolumeX
bcdedit /set {guid} path \EFI\ubuntu\grubx64.efi
bcdedit /set {guid} description "Ubuntu"
bcdedit /displayorder {guid} /addlast
bcdedit /timeout 10
bcdedit /set {bootmgr} displaybootmenu yes(A guid-ot cseréld ki a tidére, a HarddiskVolumeX értéke pl HarddiskVolume2, általában egy 100–300 MB-os FAT32 partíció. cmd:
diskpart
list volume
exit) -
válasz
tordaitibi #158244 üzenetére
Win11-en ezeket már Safe OS dynamic updatenek nevezik, nem látszanak a frissítési előzményekben és eltávolíthatatlanok. [kép]
De legalább nem követelik meg a winre átméretezését. -
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #158242 üzenetére
UEFI/GPT-based hard drive partitions
Normál esetben így kellene kinéznie UEFI/GPT szerinti telepítésnél a Windows 10/11 partícióelrendezésének, így hozza létre a telepítő.
Persze akiknél manuálisan vannak összetákolva a partíciók, ott nem meglepő az alapértelmezettől eltérő állapot... -
válasz
tordaitibi #158242 üzenetére
Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
A 16MB MSR nekem sincs. -
krealon
veterán
válasz
tordaitibi #158236 üzenetére
"Megzakkant a felhasználói fiókod a gépen, azért nem tud beléptetni abba.
Az userpaswordsba is csak a rendszergazda látszik.
Hogy ezt hogyan lehetne helyretenni, azt nem tudom."A profil sérülést (temporary profile) tipikusan registry szerkesztéssel lehet javítani, egy másik admin jogu felhasználóval belépve vagy offline. Ez egy több lépéses folyamat, időt igényel, de kevesebbet mint egy újratelepítés / újrabeállítás.
-
Wolfskin
őstag
válasz
tordaitibi #158185 üzenetére
-
alak8
lelkes újonc
válasz
tordaitibi #158177 üzenetére
De igen. Hát ismerd meg. Rufus.
-
alak8
lelkes újonc
válasz
tordaitibi #158175 üzenetére
A rufus win to go módszere egyszerűbb. A végeredményben szerinted van különbség?
-
alak8
lelkes újonc
válasz
tordaitibi #158173 üzenetére
Kicsit sem értem, de ügyes vagy az biztos.
-
alak8
lelkes újonc
válasz
tordaitibi #158165 üzenetére
"egy saját aktivált W10 klónt tettem rá usb ssd-re"
Ezt hogy érted? Nekem a Rufus csinált win to go-t. Te hogyan csináltad?
-
válasz
tordaitibi #158109 üzenetére
Ott alaplaphoz csatlakoztatott SATA lemezről írtam. És csak akkor kényelmes ha támogatja a (uefi)bios. USB esetén túl nyakatekert és legfeljebb akkor éri meg ha az új alaplap már nem támogatja a jelszókezelést és ki kell kapcsolni.
-
válasz
tordaitibi #158080 üzenetére
Ez jó, mert HW-esen nincs gond. Esetleg nézz szét az esemény naplóban, hátha meglátod mire panaszkodik.
-
válasz
tordaitibi #158078 üzenetére
De maga a Windows frissült. Nem tudsz visszamenni 1 hónapot? Van róla lemezképed? Esetleg más program/beállítás eltekeréséhez nem köthető?
-
Jarod1
veterán
válasz
tordaitibi #158075 üzenetére
app nak minden engedély megadva?
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #158035 üzenetére
How to assign permanent letters to drives on Windows 10
Annyi a trükk, hogy ehhez olyan meghajtóbetűjelet kell beállítani, amit alapesetben nem oszt ki ABC-be rendezés alapján automatikusan a rendszer a többi meghajtónak, azaz az ABC végéről választani pl. a Z-t.
How to Mount a Drive to a Folder in Windows 10
Másik lehetőség nem meghajtóbetűjel szerint csatlakoztatni, hanem adott mappába csatlakoztatni a meghajtót. Linuxoknál is így van megoldva, ha jól nézegettem.
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #158014 üzenetére
Rákeresve van hivatalos néhány lépéses leírás, illetve ahogy nézem sokan megugrották ezt.
Lehet nem az app-pal van a baj?Már megint rögtön ki lett húzva a felhasználói hiba, mint leggyakoribb ok.
Én amióta gmail és outlook fiókom van, soha nem használtam dedikált klienst. A végtelen szenvedést látva a mail kliensek kapcsán, ez is egy jó döntésem volt.
-
ekkold
őstag
válasz
tordaitibi #158008 üzenetére
Egy jó ideje a Mozilla Thunderbird-et használok levelezőprogramnak, csak javasolni tudom. Mondjuk én hordozható módban használom, hogy könnyű legyen mentést készíteni róla időnként. A Microsoft levelezőjét (Outlook Express-t) utoljára windows XP-n használtam valamikor... De a böngészőhöz is hasonlóan állok hozzá régóta...
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #158008 üzenetére
Lehet hasznos lenne, ha ilyenkor lefordíttatnád amit kiír, mert a jelek szerint a teljesen ignorálom hozzállás nem volt célravezető.
Az Outlook for Windows nevű app van helyette (lehet nem ezen a néven fut épp).
Ha az nincs fent, akkor tedd fel Store-ból. Nem tudom hogy frissülnie kellett volna-e magától, mert én se a régit se az újat nem használom. -
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #158005 üzenetére
Oda van írva jóóó nagy betűkkel: no longer supported.
Nem hiszem el, hogy nem látod -
norba69
senior tag
válasz
tordaitibi #158005 üzenetére
Két dolgot tudsz tenni.
Vagy átállsz az outlook(new) nevű ...-ra, vagy exportálod az adataid és a levelezésed innen, majd telepítesz egy rendes levelezőprogramot, és oda importálod.
Nem véletlenül kerülik sokan a windows beépített vackainak a használatát. -
-igu-
veterán
válasz
tordaitibi #157991 üzenetére
A telepitesi folyamatban nem volt lehetoseg kikapcsolni a driverek frissiteset - csak a nyelvvalaszto dialogus volt elotte, ill. a wifi kivalasztasa kesobb. Innentol van a loop. Gyakorlatilag semmilyen beavatkozasi lehetosegig nem jutottam el.
-
jackal79
aktív tag
válasz
tordaitibi #157966 üzenetére
Olyan mint ha minden újraindításnál vagy napnál törölné.
Csak mai dátummal vannak thmbcache file-ok. -
Zenebohoc
tag
válasz
tordaitibi #157897 üzenetére
Köszönöm szépen.
-
hhgygy
senior tag
válasz
tordaitibi #157883 üzenetére
Vannak ingyenes programok, pl. Always on Top
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #157883 üzenetére
Az MS PowerToys gyűjetményében van erre külön progi.
-
-Nomad-
tag
válasz
tordaitibi #157867 üzenetére
Köszi!
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #157831 üzenetére
Persze, mint ahogy egy csomó minden mást is lehet egyszerűen vagy bonyolultan csinálni
-
Jarod1
veterán
válasz
tordaitibi #157809 üzenetére
Lehet rendszergazdaként kellene futtatnod
-
Sztlaci
aktív tag
válasz
tordaitibi #157809 üzenetére
Nálam a hírek és ... egyéb szemét alkalmazás okozott többször kék halált, mióta átneveztem .old-ra béke van. Nálam most nincs a listában, vissza kell keresni már nem tudom mi volt a pontos neve az alkalmazásnak. (valami gányolás most is volt, bár nem jelzett frissítést, de megjelent a leállításnál egy zárolás gomb, ami eddig nem volt
, meg újra indításnál felugrik egy dos ablak szerűség, de olyan rövid időre, hogy nem tudom mi az? )
-
tpeter77
addikt
válasz
tordaitibi #157769 üzenetére
Sziasztok,
Minden fiókot jelszavaztam, már normálisan lehet belépni. Ez megoldódott.Felhasználóváltásnál megjelenik ez a Microsoft fiókos felirat, eddig nem volt.
Csak a 3 felhasználó neve (feje) látszott, simán lehetett kattintani a másikra, nem kellett a pöttyökre rámenni hozzá. Nem értem ez most hogy jött elő.
Szeretném eltüntetni, tudjátok hogyan lehet? -
tycho
tag
válasz
tordaitibi #157732 üzenetére
Köszi a tippet!
Sajnos semmit nem enged, sem checkdisket, sem formázást, sem törlést...
-
idegen lény
addikt
válasz
tordaitibi #157712 üzenetére
Ezért lett az én rendszerpartícióm egy 1 TB-os SSHD.
Azt sosem fogja kinőni. Nincs is vele problémám. Az elején még próbáltam kiszámolgatni a partíciókat, elég macerás, aztán rájöttem, hogy tök felesleges, úgyis egy lemezen van minden.
-
cintula187
addikt
válasz
tordaitibi #157712 üzenetére
Persze még NBR.
Elkerülhetetlen lesz hamarosan a win 11 -re átállás, az mindenképp clean install. CSak ha elfogyna a helyem addig mire rászánom erre magam addig érdekelt hogy ez a megoldás játszik -e.
-
válasz
tordaitibi #157699 üzenetére
Lehet igazad van!
& King Unique:
Nem tudom a megoldást, eleve tele a net mindennel, de a lényeges megoldást nem találom. Köszi a linkeket, de azt veszem ki erre nincs megoldás....akkor kB. kuka a lemezes verziós Retail kulcsom?Eleve amit most aktiváltam (MS fiókba) azt úgy emlékszem egy másik laptopon használom...na majd ha bekapcsolom, akkor kiderül mi lesz.
Két laptop, egy Clevo X170SM-G és egy X170KM-G -
Krystal_s
addikt
válasz
tordaitibi #157567 üzenetére
Nem törölhetetlen...
Én a Photos/Fényképek appot nem emlékszem, hogy töröltem volna, de nincs is ilyen a rendszeren (eredeti Win 10 Pro). Sosem használtam, ahogy Filmek+TV-t sem, de ezeket nem szoktam törölni, mert pár MB és ezek a Win alap képnézegetője és videólejátszója. Skype sincs és nem is volt. Friss telepítéskor volt pár cseles App ikon a Start menüben, amik valójában nem is voltak telepítve, csak a telepítőt indították volna el, ha ráklikkeltem volna pl Insta, Messenger, MS 365 meg ilyen ajánlott appok, de az ilyeneket töröltem.
Ennek ellenre az általad említett mappában nekem is vannak Photos és Skype mappák, de csak ennyi és a méretük sem akkora, mint nálad. Bár a Skype mappa nem tudom miért 355 MB nálam is, mintha telepítve lenne (?), mert a telepítője csak 90 MB.A WindowsApps mappa a Microsoft Store-ból származó alkalmazások telepítési helye. Eltávolításuk után is előfordulhat, hogy a rendszer bizonyos fájlokat megőriz a későbbi visszaállítás vagy frissítések céljából. Nálad automatán vannak az App frissítések?
Frissítések során a régi verziók fájljai nem mindig törlődnek automatikusan, ami a mappa méretének növekedéséhez vezethet.
Egyes alkalmazások gyorsítótár fájlokat hoznak létre a teljesítmény javítása érdekében, amelyek idővel jelentős méretet érhetnek el.
Törlés után megmaradtak pl a beállításokhoz tartozó fájlok is, vagy háttérszolgáltatásokhoz szükséges elemek.A Win a kezdetektől soha nem volt képes a programok teljes, nyomtalan eltávolítására. Ritka kivétel. Ebben a programok fejlesztői is hibásak és a rendszer is.
Ezen ilyen topikban nem érdemes mérgelődni mint láthatod, mert a többség hamarabb fogja azt írni kit érdekel azért van az SSD (nem drága, mi van nincs pénzed nagyobbra? stb), vegyél nagyobbat és kész és véletlenül sem fognak agyalni a miérteken, vagy megkérdőjelezni a Win működését, mert hát azt "profik" fejlesztik. Évek óta sikeres frissítésekkel csakis a user érdekében. 😅🥴 Sőt, ha a rendszer azt írná ki nekik, hogy csak úgy alapon holnaptól erősebb gépet akar magának, akkor sokan már futnának is venni egy másik gépet nem foglalkozva azzal, hogy valóban szükséges-e. Pl. Win11 is hasonló...De a lényeg, hogy lehet törölni a mappa tartalmát (vagy akár az egész mappát), de alapból védett. Megnyitni sem engedi a Win intéző. Saját tulajdonba kell venni és jogokat adni a törléshez... Nagyon sok leírás és videó van róla pl egy:
How to delete the WindowsApp folder on Windows 10 -
teptep
senior tag
válasz
tordaitibi #157577 üzenetére
"Ha valaki esetleg ráér, törölje már ezeket, próbaképp"
Ne csak írj, olvassál is: [#157569] -
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #157576 üzenetére
#157539 számú kezdő hozzászólás:
"Fogy a hely a C-n, azért álltam neki gyomlálni."
vs.
"Én máshogy élek és szerintem nagyon logikusan élek tárhely tekintetében."
Igen, látszik, szóval nagyon is de, de és de, 1000x is de....
Tehát ha jól értem, akkor van egy minimum 120/128, vagy inkább 250/256+ GB-os SSD IS rendszermeghajtónak, amin direkt van alulméretezve 30 / 40 / 50 / 60 GB-osra a Windows 10 C rendszerpartíciója, majd azon megy utólag a problémázás hogy fogy a C-n a szabad terület és hogyan lehetne lemezterületet felszabadítani, ahol a javasolt módszerek helyett a WindowsApps mappában állnánk neki manuálisan törölgetni, amit normál esetben eleve nem piszkál e célból ilyen formában a felhasználók sac/kb. 99%-a.
Egyébként ha annyira a manuális mappatörlés a cél, akkor a #157571 számú hozzászólásban már le lett írva, hogyan lehetne azt megoldani saját felelősségre.
INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
Meghajtóhibánál az előzetes rendszermentés nyújthat védelmet, ahol normál esetben a Windows 10-et is szokás, vagy eleve azt szokás elsődlegesen menteni, nem szimplán csak egy adatpartíciót / adatmeghajtót.
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #157572 üzenetére
Azt nehezem hiszem, mert ha szükség esetén az ottani lemezterület felszabadítási módszerek mind ki vannak próbálva, akkor eleve nem lenne most téma a Photos és társai UWP appok teljes törlése lemezterület felszabadítása céljából.
Az sem világos, hogy miért a felhasználói mappa méretét kell mutogatni, amikor nem feltétlen az szokott nagy lenni, hanem inkább a Windows és azon belül WinSxS, Program Files és WindowsApps, stb. mappák.
Meg itt eleve az a lényeg, hogy a C meghajtón mekkora jelenleg a foglalt és a szabad terület mérete, mert az pont nem derült ki a leírtakból.
A "Mindenem, ismétlem minden át van irányítva egy másod 1 terás ssd-re" pedig újfent csak azt igazolja, hogy eleve helytelenül lett megválasztva a felhasználói szokásokhoz is mérten a C rendszerpartíció mérete, mert ellenkező esetben nyilván nem kellene semmit áthelyezni, átirányítani másik partícióra, másik fizikai meghajtóra."Ha nem így csinálnám, szerinted mekkora lenne egy 2016-os telepítésű, azóta agyongyötört, minden frissítésen átesett W10...? 150gigába se férne bele."
Ha azt írom, hogy van pl. 120 GB-os SSD-n Windows 10 és Linux Mint dual boot telepítésem, ahol az előbbi 1507 / 1511 verzióról lett folyamatosan upgrade-elve 22H2-ig és mégis elfér, vagy nagyobb másik SSD-n egy pont 150 GB-os partíció a szintén sok build upgrade-en átesett Windows 10-nek + az általános programoknak + Microsoft Office-nak és csaknem kb. a fele szabad, akkor ki lehet találni hogy általánosan mennyire helytálló a "150gigába se férne bele" állítás.
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #157568 üzenetére
De, arra reagáltam, arra is volt válasz, hogy Geek, Revo és társaik 3rd party uninstaller programokkal kellene megpróbálni törölni, ha a teljes eltávolítás a cél. Viszont azt is értelemszerűen akkor, amikor telepítve van az XY UWP app, nem akkor amikor már el lett távolítva PowerShell alatt, utóbbi esetben nem meglepő ha már nem listázza ki a 3rd party program... Ilyenkor értelemszerűen vissza kell telepíteni, majd utána újból eltávolítani, de már a külső programmal.
How to Delete a Folder in Windows 10
Ha annyira a mappatörlés a cél, ellenben a futó Windows 10 alól nem engedi a rendszer, akkor megoldható a WinPE menübe bootolva, vagy a telepítőről bootolva is parancssorban.
+ Ott van a HBCD PE, azt pendrive-ról bootolni és az alól megpróbálni törölni azokat a mappákat.
Aztán hogy a rendszermappákból történő erőltetett törölgetés után lesz-e probléma, okoz-e gondot, az már más dolog. Normál esetben nyilván nem kellene csak beletörölgetni az ilyen mappák tartalmába...De, kicsi, mert egyrészt a 30 / 40 / 60 GB-os rendszerpartíció is vicc, eleve alul lett méretezve, ezen nincs mit ragozni. Másrészt ha nem kevés a szabad lemezterület, akkor mégis miért akarsz built-in UWP appokat törölni, meg azok "maradékát" a WindowsApps mappából? Sok itt az ellentmondás...
A hibernálás kikapcsolásáról egyébként szó sem volt, a #157558-ban is világosan le lett írva, hogy "Nem feltétlen kell megszüntetni illetve kikapcsolni, mivel egyrészt csökkenthető is a mérete." Vagyis még csak el sem olvassuk rendesen, amit a válaszban írnak.
A "How to Free Up Drive Space in Windows 10" útmutatóban lévő módszerek (33 db) meg szükség esetén nyilván nem lettek kipróbálva. -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #157568 üzenetére
Ha úgyis tudod, hogy mit kell kiecetesollózni, akkor miért nem nyúlsz át linuxból és caputó. Utána, ha a windowsnak fáj valami, majd kigyógyítja magának.
-
teptep
senior tag
válasz
tordaitibi #157560 üzenetére
"C:\Program Files\WindowsApps\..."
Live Linux alatt nem próbáltam, de a Gépház... Helyreállítás... Speciális rendszerindítás... Speciális... Parancssorból tuti biztosan tudod törölni. Ha nem akarsz bíbelődni az RD /S /Q path paranccsal, akkor a parancssorból el tudsz indítani például egy TotalCMD Portable alkalmazást is, és akkor könnyebb navigálni és kiválasztani. -
King Unique
titán
válasz
Tehát akkor jól sejtettem, eleve alul lett méretezve a rendszerpartíció, a 30-40 GB vicc, az 50-60 már inkább reálisabb, de az utóbbi is kevés lehet ha meghaladják azt a felhasználói szokások...
Normál esetben nem "hízik" csak úgy duplájára / triplájára a rendszer. Vagy max. azoknál, akik összevissza telepítenek mindenféle programot, soha nem használják a lemezkarbantartót /tárterületsegédet, ahol egyébként az utóbbi működése eleve automatizálható.
Az nem újdonság, hogy egyes Win32 és UWP appok normál eltávolítása után maradhat "szemét", de ugye annak is lehet oka, amit pl. leírtak a #157562-ben.
A "fullos" törléshez nem véletlenül szoktak kiadni egyes programokhoz spéci uninstaller tool eszközöket, meg készültek Geek, Revo és társaik 3rd party uninstaller programok, amikben már szokott lenni külön Windows Apps eltávolítási opció is a built-in UWP appokhoz.
De itt ha a Photos, Skype, stb. beépített UWP appok eltávolításától várja a felhasználó a csodát, a nagy szabad területet, akkor ott eleve gondok vannak (vannak is a helytelenül megválasztott partícióméret miatt), lehet először inkább a már linkelt hozzászólásokban (#134534, #149199) lévő egyéb módszereket kellene próbálgatni.
-
válasz
tordaitibi #157564 üzenetére
Biztos, hogy jó helyen nézed? Nem a telepített alkalmazások közt vannak.
Revo - Windows alkalmazások | HiBit - Eszközök/Windows Store alkalmazáskezelő -
válasz
Ezek Windows(MS) Store alkalmazások. HiBit Portable vagy Revo Portable Unistaller-l eltávolíthatóak (csak ésszel, hogy mit gyomlálsz ki, ne hogy vérszemet kapjál
)
DevHome | GetHelp (W11 alatt készültek, W10 alatt lehet másképp "néznek" ki) -
Geth
veterán
válasz
Lehet provisioned appx csomagok, azaz a rendszer ebből tudja új felhasználónak előtelepíteni a gyári app-okat. Azok DISM-mel törölhetőek. Manuálisan biztos nem törölgetnék bele...
-
Cs1csó
titán
válasz
Nekem is elhízott már több mint egy éves a telepítésem (aki ismer az tudja, hogy ez nálam rekord mert anno 2-3 havonta gyalultam) de a kezdeti 80GB szabad helyen ma már 67GB. Kicsit zavaró, én sem tudom mit kéne gyalulni.
A probléma inkább "esztétikai" mert van egy 120GB-os SSD-m ami csak a rendszernek van fenntartva tehát nem gond amúgy sem lenne rajta más de akkor is bántja a szemem, hogy minek hízik ennyire. -
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #157556 üzenetére
Vagy lehet csak "Other OS" opcióra kellett volna előtte átállítani és nem feltétlen kellett volna kikapcsolni.
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #157543 üzenetére
Nem feltétlen kell megszüntetni illetve kikapcsolni, mivel egyrészt csökkenthető is a mérete. Másrészt a linkelt hozzászólásokban (#134534, #149199) azért van jó néhány egyéb opció is lemezterület felszabadításához, amik vélhetően nem lettek mind kipróbálva, nem véletlenül lettek ezek linkelve.
+ Ha ilyen 0,6 - 1 GB helyfoglalásokon megy itt a téma, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy helytelenül lett megválasztva a C rendszerpartíció mérete, eleve alul lett méretezve...
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #157556 üzenetére
Ahol a Linux nem ment, de a Win igen, ott valószínűleg nem volt enroll-olva az a kulcs, amivel az előbbiek írnak alá. Ehhez persze be kell lépni a BIOS-ba...
-
válasz
tordaitibi #157552 üzenetére
"secure boot kompatibilis de néha mégse"
Ez inkább user errornak tűnik. -
tibaimp
nagyúr
válasz
tordaitibi #157544 üzenetére
Nem próbáltam még így, de jó tudni. Köszi
-
válasz
tordaitibi #157548 üzenetére
"Linuxom néha elhasalt Secure Bootos gépeken"
Linux Mint iso SB kompatibilis, más disztrók nem biztos. -
Geth
veterán
válasz
Ha javítani kell és másról boot-olni, ott már a legnagyobb nyugalommal kapcsolom ki ideiglenesen a Secure Boot-ot, ez nem illem kérdése (nomeg el is lehet állítva valami).
Btw, mostanában kell cserélni a ca cert-et, mert lejár (ez az első alkalom, mióta bevezették az SB-t). -
Attila0
őstag
válasz
Bocs ha rossz helyen kérdezek, de honnan tudhatom meg hogy az én vasam alaplapjában van-e licenckulcs?
Dell Optiplex 3040 MT i5 6500 8GB RAM.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #157544 üzenetére
És ezt a licensz tűri? (Ezt a hordozást és hw környezet változást)
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #157539 üzenetére
-
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #157516 üzenetére
Nem rendesen vettem telepítő lemezt.
kezdjem előről az egészet??? Borzalmas egy valami ez [kép]
-
.-..-.
tag
válasz
tordaitibi #157502 üzenetére
Nem próbáltam, de esetleg újra kiadva
/a
paraméterrel a command-ot, nem lövi ki a leállítást? [link] -
mrbego
aktív tag
válasz
tordaitibi #157491 üzenetére
Ez az üzenet ismerős nekem a rég múltból. Mikor a régi laptopomon Vistát használtam és volt egy USB-s Avermedia digitális tv vevőm, akkor ezt írta nekem is, de beikszeltem azt higy többé ne mutassa ezt az ablakot és utána már sosem láttam.
-
idegen lény
addikt
válasz
tordaitibi #157410 üzenetére
Találtam egy ilyet is.
-
simpley
őstag
válasz
Keresőbe írd be, hogy "indítási alkalmazások" / "initial applications" és ha ott van a listában ki tudod kapcsolni
-
Pityu.
nagyúr
válasz
Szerintem a gépházban az alkalmazásoknál amik telepítve vannak lehet törölni.Nekem ugyan windows 11 van de én is töröltem a copilotot.
-
válasz
Szia. Feladatkezelőben az automatikusan induló progik közöt nincs ott?
-
Toomy
senior tag
válasz
tordaitibi #157275 üzenetére
-
Toomy
senior tag
válasz
tordaitibi #157269 üzenetére
Egy Digi-s ONT-s eszköz van ami router üzemmódban van. Tehát az osztja szét a net-et. Utána van kötve egy TP-Link Archer AC80-as router.
A Digi-s ONT-be dugva a kábelt egyből felismeri a windows hálózat és megy is rajta a net.
Szóval akkor a szolgáltatónál kell kérnem kell hogy állítsák át a routerüket bridge módba, majd a TP-Link routernél bejelentkezni a hálózatba és elvileg akkor már az fogja kábelen is osztani a net-et. -
Toomy
senior tag
válasz
tordaitibi #157255 üzenetére
Bedugtam egy windows 8.1-es laptopba és ott is nem azonosított hálózatként van jelen az ethernet csatlakozás.
Egy windows 7-es laptoba szintén ugyanez.
Ehhez a manuális konfiguráláshoz nem nagyon értek.
Mind1, nekiállok aztán olvasgatok... -
Sztlaci
aktív tag
válasz
tordaitibi #157235 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Avast / Comodo van a gépen, Defender tiltva. File Explorer van amit eddig használtam. Cceaner után tegnap nem győztem kivárni annyit töketlenkedett, igaz kb. 40 Gb digitalizált házi videó van a mappában, de akkor is, sokat szerencsétlenkedik és elvileg csak a miniatűr képek miatt. Na mindegy ez van. -
Armagedown
őstag
válasz
tordaitibi #157204 üzenetére
A régebbi verzióknál tényleg hibásan működött, ha hardware módosítás előtt nem végeztél teljes leállítást, de a mostani már érzékeli a változást és tisztán indul, mintha ki lett volna kapcsolva a gyorsindítás.
-
boborján2
senior tag
válasz
tordaitibi #157204 üzenetére
Te erre fel vagy készítve szoftveresen?
Ezt a baromságot,már ne haragudj
Az ember analóg és nagyon lassú a pc digitális és gyors.Azt tudja amire programozzák , amire nem azt meg nem.
Egyébként én szerintem még soha nem kapcsoltam ki, így nem tudom eldönteni jó e ez a dolog vagy nem.
Csak megnyomom a power gombot és pár másodperc múlva használható... Úgy vagyok vele ha default bekapcsolták , akkor csak nem olyan hülyék. -
idegen lény
addikt
válasz
tordaitibi #157142 üzenetére
És ma már M.2-es SSD nélkül sem lehet élni.
-
RoyBatty
aktív tag
válasz
tordaitibi #157080 üzenetére
Az összes DRM megoldás egy kalap sz...r, kedvenceim azok a DVD lemezeim, amiknek az elején átugorhatatlan kalózkodás ellenes reklám van. Inkább letöltöttem a filmet és úgy néztem
Ugyanez igaz a régiókodos marhaságra (értsd megveszek egy csak az USA-ban kiadott filmet és Európában nem játszhatom le) is.
De felhozhatom példának azt a magyar e-könyvemet is, amin olyan online másolásvédelem volt, amihez tartozó szolgáltató megszűnt és így olvashatatlan lett a nálam lévő példány. -
ekkold
őstag
válasz
tordaitibi #157076 üzenetére
Kicsit utánaolvastam. Youtube alkalmazásban mobil eszközön, vagy PC-n böngészőben megy a letöltés, premium fiókkal bejelentkezve. A lejátszáshoz ugyanez kell, tehát yt alkalmazás, vagy a böngésző amiben beléptél az accountoddal.
Ismét levonhatjuk a (szokásos) tanulságot, a "kalzóz megoldások" (minden egyéb, de amúgy szokásos állítással ellentétben) jobbak, és stabilabbak... Egy regisztráció, és bármiféle account nélkül letötött youtube videó esetében nem lesz időkorlát, akkor és annyiszor nézed meg, amikor és ahányszor csak akarod...Idézet a gyakori kérdésekből:
Miért nem jelennek meg a letöltött YouTube-videók a galériában?
A rendszer az eszközön titkosítva tárolja a videókat, és csak a YouTube alkalmazásban nézheted meg őket.
Letöltött videók megtekintése
A számítógépre letöltött videók megkeresése és megtekintése:
Nyisd meg a youtube.com oldalt bejelentkezett Premium-fiókodból.
A bal oldali menüben kattints a Letöltések elemre.
A letöltött videók legfeljebb 29 napig játszhatók le offline. Ezt követően csatlakoztasd újra az eszközt az internethez. Az alkalmazás így ellenőrizheti, hogy a videó továbbra is rendelkezésre áll-e, valamint értesülhet a videót érintő esetleges változásokról is. Ha a videó már nem játszható le offline, akkor a következő szinkronizáláskor az alkalmazás eltávolítja eszközödről.
-
ekkold
őstag
válasz
tordaitibi #157072 üzenetére
Most hallok először ilyen időkorlátos videóról, tényleg van ilyen? Mondjuk nem hinném, hogy a windows beépített médialejátszóján kívül sok olyan szoftver lenne, ami foglalkozik ilyesfajta időkorláttal
. Ugyanakkor töltöttem már le youtube videót, ami régóta megvan, és nem ütköztem sose ilyesmibe.
-
efi99
őstag
válasz
tordaitibi #157038 üzenetére
Meglepő módon elég sokan 100-es, sőt 1000-es nagyságrendben tartanak nyitva állandóan lapokat. Én sem tudom mire jó. Átláthatatlan, azt se tudja már mik vannak megnyitva és miért. És léteznek ugye úgynevezett könyvjelzők is.
-
Gyöször
senior tag
válasz
tordaitibi #157038 üzenetére
Ez az egész egy hamubasültfasság már úgy ahogy van az elejétől kezdve. Neki űrhajó pécé kell, hogy 5 év múlva ne mondja azt az oprendszer, hogy már nem jó a gépe. De most windows98is elég lenne neki. Szerintem ne etessétek a trollt.
-
RégiPC
kezdő
válasz
tordaitibi #157030 üzenetére
A 157031-re Cs1csóra is. Ha erre az üzire rendesen válaszolnak, kapok adatokat, akkor átmegyek a gépösszerakóba, vagy hasonló topikba. Sehol sem irtam olyat hogy játszok. Sok weboldalas böngészés, böngészős játékok, videók, zene, stb.-re használom. Ezért nem mehetek 32GB alá, és muszáj a DDR5, mert most a socket 1851, és a következő néhány évben az utána következő 1-2 adag is DDR5-ös lesz.
A mini PC-knél, barebone gépeknél pont ez volt a fő probléma, mert még most is 4, 8, GB-os a nagy része, kevés 16GB-os, a 32GB-osból meg néhány van, csilliókért. A CPU-k is gyengék a nagy részüknél, és az alaplap minősége ismeretlen, nem lehet rákeresni, mert nem irják a tipust. Ha csak a 32GB + normálisabb, min. i5 12500 szintű CPU-t nézem, már alig pár ilyen gép van, drágán. Hol van még az M.2 SSD, stb.?
Kérem a pontos hirdetést, az adatokat (alaplap, CPU, RAM, árak, stb.) hol lehet venni 100e alatt, az emlitett Thinkcentre-t, és a CS1csó mini PC-jét is. Sehol sem találtam hasonlót sem. A 45e-es Win 11-es mini PC-hez mi van? Csak alaplap + ház + OS? CPU + RAM + SSD + tápot külön kell venni 100+e-ért? Igy mit ér 45e-ért?
Most néztem a hardveraprót, a socket 1700 alaplapoknál 32 találat, csak EGY db használt lap 45e-ért, amit még most is lehet 49e-től újan kapni. Az újak meg alig olcsóbbak a bolti árnál, akkor minek? 1700-as CPU-k 67 találat, 0db 12400, 12500, nem kellenek F-esek, csak a teljes. Használt normális sincs sehol, 12100 és hasonló gyengék nem kellenek, soha többet i3-at. DDR5 asztali gép RAM 50 találat, a legolcsóbb 1×32GB (azért ilyen kell, mert az alaplap 4×32GB-ot kezel, ilyen kell, lehessen bőviteni, nem vehetek 2×16GB-ot, se 4×8-at) 55e, ez is ECC szerver RAM, bár jó lenne sima 1700 lapba is. Miről beszélünk, ha semmi értelmes sincs a HA-n használtan? Egy lap+CPU+RAM-ot nem tudok összerakni, pláne nem 100e alatt. Akkor honnan szerezzek értelmes áron bármit? -
Cs1csó
titán
válasz
tordaitibi #157030 üzenetére
2 év garival mini pc van Windows 11-el kb. 45k HUF-ért. -
mzso
veterán
válasz
tordaitibi #156951 üzenetére
Biztatóbban hangzik, megnézem kösz.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #156927 üzenetére
Hát! Sajtreszelővel is lehet rejszolni, csak nem érdemes
-
paolinho
őstag
válasz
tordaitibi #156884 üzenetére
Köszi, de sajnos nem hozott megoldást!
I02S3F: Természetesen próbáltam másik kábellel is, de az a helyzet, hogy a laptopom simán kezelte a fent említett gyári kábellel is s telókat. Valami szoftveres probléma lehet.
Akkor próbálkozom tovább. Köszi a segítséget!
-
PitLee
őstag
válasz
tordaitibi #156860 üzenetére
"Az egyikük könyvelő és 300+ ügyfelének lépked be napi szinten az ÜK-ra"
Létezik meghatalmazás és ilyenkor a könyvelő a saját ügyfélkapuját használja, nem számít az ügyfélkör mérete, sőt tilos megadni másnak a te belépési adataidat.
A továbbiakban :
https://prohardver.hu/tema/digitalis_allampolgarsag_program/friss.htmlhttps://prohardver.hu/tema/re_kau_ugyfelkapu_mar_elerheto_a_ketfaktoros_hitel/friss.html
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #156860 üzenetére
Ha ennyi időt kell a vezérlőpultban és gépházban matatniuk a mindennapi használat közben, vagy szívbajt kapnak egy frissítés után, akkor az probléma, nem tudom mit csinálsz Te vagy ők a rendszerükkel.
Btw, én nem hittem semmit, csak nem azt látom amit írtál, hanem azt amit én. Nem tudom látod-e a problémát, és hogy miért kértem forrást
Ez az egész DÁP dolog pedig almát körtével, nem ide tartozik.
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #156851 üzenetére
Forrás nélkül ez ugyanaz, mint amikor én azt írom, hogy a felhasználók nagy része nagy ívben tesz az ilyesmire, csak használni szeretné a rendszert, és mindegy, hogy a vezérlőpultot, a gépházat, vagy mindkettöt nem látja hónapokig.
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #156851 üzenetére
De hisz pont ez lett leírva, hogy már csak emiatt sem lett volna jó ötlet a megszokott felhasználói felületet jelentősen módosítani egy 23H2 frissítéssel, már csak emiatt is jobb hogy inkább különálló rendszerként lett kiadva a Windows 11.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Sorozatok
- PlayStation 5
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- iPhone-t használók OFF topikja
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged