Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#29151) Cathfaern válasza Kobe (#29148) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Általam ismert hitelkártyáknak mind nincs éves díja ha első pár hónapban vagy az éven belül X összeget levásárolsz. Ami általában magától megvan ha nem minimál bérrel tolod. Onnantól meg csak hozza a pénzt (feltéve, hogy ésszel kezeled és nem futsz rá hitelre, nyilván akkor rögtön viszi több év bevételét :) ).

(#29152) zsoltee10 válasza hati (#29147) üzenetére


zsoltee10
addikt

amikor kereskedési tippeket beszéltünk, amivel milliókat lehet csinálni, azért is kaptam az ívet...

Jut eszembe, Nordtelekom rallyt lekereskedtétek? :D

(#29153) PazsitZ válasza Kobe (#29145) üzenetére


PazsitZ
addikt

Mármint miért cseszekszik?
grammra nem hiszem, hogy nehezebb, szóval olyan mindegy melyiket húzom elő a tárcámból (bár így 1-el többet cipelek, jogos!).
Plusz havonta lehet egy teljes percet elvesz az életemből, amikor kiegyenlítem a tételt, de inkább kevesebbet, mert oylankor mást is intézek a netbankban.

Amúgy nyílván nem gazdagszol meg belőle, de nekem pl. jól jött már, hogy míg a bankkártyám sima visa, a hitelkártya viszont egy dombornyomott mastercard.

- http://pazsitz.hu -

(#29154) kraftxld válasza zsoltee10 (#29152) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Nyúl voltam, utánaolvasam a cégnek, aztán egy ilyen WTF arcot vágtam :F amikor láttam, hogy erre a teljesítményre tolják ennyire a részvényt.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#29155) zsoltee10 válasza kraftxld (#29154) üzenetére


zsoltee10
addikt

Chartra vettem 5-6Ft között, havi harton látszik, giga dupla aljból fordult. Eladtam aztán 16Ft körül. 1 hónapja vettem megint, mert 900k pakkokat vettek ki egyben, 20ról 23-ra emelkedett 1 hónap alatt, közben pufferolták 24-27 között, leszorítás, gyűjtés. Valaki gyűjtötte, közben a charton 38Ft volt a célár, ott már 2/3-át eladtam. Maradékot meg 80-ért :D

(#29156) MuMa012


MuMa012
tag

Ki ért Zsidayval egyet a közelgő "összeomlással" kapcsolatban?
Én még a sikeres tavalyi évi számok miatt szépen megugró éves beszámolók hatását megvárom, aztán váltok a tőzsdeindexes alapokról.

(#29157) Kobe válasza PazsitZ (#29153) üzenetére


Kobe
veterán

arra gondoltam, hogy a mostani kedvezménykategóriákat látva, amiket havonta negyedévente variálnak a nagyobb bankoknál (CIB, rafi, OTP, stb) nagyon kevés van ami ténylegesen a mindennapi, havi rendszerességű költségekhez elegendő mértékű visszatérítést ad.
Ha ebbe belekalkulálom az alternatíva költséget, hogy folyamatosan nézegetni kell az ajánlatokat, regisztrálni rá, foglalkozni azzal hogy időben vissza legyen töltve, akkor már az egységnyi időre vetített haszna inkább minuszos mint hogy megérje.... (nálam legalábbis tuti)

(#29158) stickermajom válasza Kobe (#29157) üzenetére


stickermajom
addikt

Ersténél nekem pont arra elég, hogy 0Ft legyen az éves banki költségem (kártyadíjak, utalások, csop. beszedés stb.) Ez havi 1 percembe kerül, jön az SMS, app-ból rögtön vissza is tolom az egészet. Nem beszélve arról, hogy egy sima vésett kártyával nem minden szolgáltatás érhető el.

Értem én, hogy itt mindenki milliomos és nem hajol már le 30-40 ezer dorintért, de azért na.. Ez is megtakarítás, elfér a topicban.

(#29159) Kobe válasza stickermajom (#29158) üzenetére


Kobe
veterán

én nem ezt mondtam, hogy nem éri meg 30-40ért lehajolni, csak nekem kicsit fura, hogy sokan még mindig ezen próbálnak _tartósan_ spórolni, amikor a hitelkártya aranykor kb 2 éve leáldozott, és az a 30-40 egyre inkább megy le :)
Főleg ha a józan ész azt mondatja hogy késedelmi kockázat*rászánt idő =/= jóváírás
Egy időben én is próbálkoztam vele, de aztán inkább átálltam flottakártyára, rájöttem hogy az 1, de legalább állandóan elérhető kedvezmény 1 db fix költségre (tankolás) még mindig jobb mint havonta vadászgatni az ajánlatokat, és aközül szemezgetni.

Amúgy a banki költségek miatt tipikusan nem biztos hogy megéri, CIB-nél pl év végéig lehetett váltani online számlára (300 HUF/ hó, onnan minden ingyenes), illetve OTP-nél is van fix 39 ftos utalási díjas smart számla, pl a multipont kártyával megspékelve, amit mondjuk el is tankolhatsz utána....ez is az ügyintézők kedvence, amikor 40-50misiket ugyanúgy 39 ftért utalsz, mint a 300 ftokat :D

(#29160) dptrsk válasza Kobe (#29157) üzenetére


dptrsk
addikt

OTP hitelkártya esetén nem kell regisztrálni a visszatérítés teljesen automatikus nincsenek kategóriák, van pár állandó kiemelt partner aki extra %-okat is ad vissza az 1% mellé, de azt is automatikusan..
K&H 2% is teljesen automatikus.
S van még 3-4 ilyen, ahol csak a pénzt kell rátenni.

Az extra akár betéti kártyával is elérhető OTP vásárlási kedvezményeket kell bekapcsolni, de az teljesen más mint a hitelkártyás 1%.

[ Szerkesztve ]

(#29161) kexksz válasza MuMa012 (#29156) üzenetére


kexksz
addikt

Es mire, kotveny?

(#29162) PazsitZ válasza Kobe (#29157) üzenetére


PazsitZ
addikt

Jah, értem, ezt nem tudtam. Az úgy tényleg nem hangzik jól.

Nekem K&H-nál vagy 2-3 éve nem változott semmilyen feltétel (étkezés, élelmiszert forgalmazó bolti vásárlás és tankolás után, ezekből bőven össze lehet hozni nem is keveset).
Plusz a dombornyomott kártya külföldön előnyösebb.
Így soha semmi extra teendőm nem volt, csak a rendszeres kiegyenlítés, amit írtam, hogy nekem mindössze egy plusz utalási tétel a többi mellett.

[ Szerkesztve ]

- http://pazsitz.hu -

(#29163) concret_hp válasza MuMa012 (#29156) üzenetére


concret_hp
addikt

hát lassan elkezdődnek a kamatemelések és elkezdik visszaszippantani azt a tömérdek kinyomtatott pénzt a nagy jegybankok, ennek valahol le kell csapódnia.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#29164) Slownz


Slownz
senior tag

Sziasztok!
Folyószámlák közül tudnátok ajánlást adni, arra ami legolcsóbb lenne, minimális használattal, tehát:
-netbank legyen
-havi 2db pénzfelvétel 150k-ig ingyen (a jogszabaly miatt gondolom ez mindenhol adott)
-olcsó, egyszerű bankkártya
-havi 150k rendszeres összeg, ami beérkezik.

A bankració kalkulátor erre a Gránit digitális számlacsomagot adta, van valakinek tapasztalata vele?

(#29165) axioma válasza Slownz (#29164) üzenetére


axioma
veterán

goto: [link]

(#29166) zsoltee10 válasza MuMa012 (#29156) üzenetére


zsoltee10
addikt

A fák nem nőnek az égig, de nagyon kéne még pár hónap bikapiac, legalábbis nekem. ML papírokban választás után várok még egy rallyt, azt még meg kéne lovagolni és akkor nekem minden rövid és hosszútávú tőkeépítési tervem kész. Utána 50% készpénz, 50% napi, swing kereskedés.

(#29167) vzozo válasza Slownz (#29164) üzenetére


vzozo
senior tag

Nekem Rafi Aktivitás van, nem tudom nyitható-e még, de rendszeres beérkező jövedelem nélkül is ingyenes (talán néhány havi rendszeres megbízás vagy csopbesz kell, de az amúgy is adott...)

(#29168) BÁ Nutrition válasza zsoltee10 (#29166) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

a tozsde egy reszen cegeket adsz veszel, szal ha van coca colad es isszak az emberek addig valszeg lesz osztalek is, indokolt a panik? ezt egy 30 eves startegiaba gondolkodva vetem fel. ill nem ezen egy termekre gondolok nyilvan

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#29169) MuMa012 válasza kexksz (#29161) üzenetére


MuMa012
tag

Máshol olvastam a napokban, hogy olajár emelkedésre számítanak az idén, ami pedig az orosz gazdaságnak jó. Tavaly 5%-ot esett az orosz tőzsdeindexes magyar alap, így lehet arra váltok. (Nagyon jó a Millásreggelit podcastként hallgatni, mert sok hírt és népszerű cikket beszélnek ki benne, s ezekre is ott bukkantam amit más helyeken is megerősítettek)

zsoltee10: Igazad van a választással kapcsolatban, az remélhetőleg elindít még egy futamot (ami főleg a Konzumosoknak lesz jó). Nekem csak a 10%-a van a pénzemnek részvényes alapban, de azzal egy év alatt tudtam annyit nyerni mint tízszeres ingatlanos alappal két év alatt, így jó lenne szépíteni még ezen.

(#29170) #95561216 válasza Kobe (#29159) üzenetére


#95561216
törölt tag

Ja hogy te abból indulsz ki, hogy csak visszatérítés miatt van az embernek hitelkártyája?

Nekem visszatérítés nélkül is kényelmesebb lenne, hogy szinte mindent azzal veszek, és hó elején amikor bejön a fizetés visszatörlesztem (magasabb a fizetés mint a keret), a maradék meg megy megtakarításba. Így nincs olyan problémám, hogy volt extra kiadás, mit törjek fel, ha épp nem parkoltatok túl sok pénzt feleslegesen a folyószámlán. Külföldi szállásfoglaláshoz, autóbérléshez is kell sokszor hitelkártya, van ahol egy nem is elég. Plusz utasbiztosítás sincs többnyire betéti kártyákhoz.

Wizz kártyám van, az ára annyi, mint a csoportos törzsutas megvétele lenne, ezért irányonkén 2900-el olcsóbbak a jegyek. Általában évente egyszer repülök, legutóbb szülőket vittem, előtte viszont barátokkal utaztam, a pontokért vett jegyeket kifizették kp-ban, ez a kiskapu arra hogy pénz legyen a pontokból.

Negyedévente van duplapontos (4%) hétvége, csak arra figyelek külön, hogy ilyenkor fizessek be egészégpénztárba plusz előre 3 havi diákhitel törlesztést, és ilyenkor szoktam a nagybevásárlást tartani Tesco futárral, amiben külön jó, hogy kb ennyi időnként jön 3-5 ezres "gyere vissza" kupon. Legutóbb akciót, kupont és visszatérítés beszámítva így táraztam be közel féláron kb 50 tonhalkonzervet. Ennek persze csak kicsi része közvetten a kártya, de emiatt szoktam rá arra, hogy 2-3 hetente rendelés helyett háromhavonta, előregondolkodva rendelek, ezután jöttem rá, hogy küldenek kuponokat.

(#29171) Kobe válasza #95561216 (#29170) üzenetére


Kobe
veterán

Elteroen gondolkodunk, masok a vasarlasi szokasok, ennyi :)

Autot berelni a kornyezo orszagokban nem szoktam (minek, van sajat, biztos nem fizetek 30-40et kulon ezert, par ora alatt odaerek, cegesnel meg van kocsi, bizti, minden egy helyen) , ha meg olyan messzire utazok privatba hogy esetleg kellene, akkor az tuti olyan egzotikus orszag, ahol inkabb amugy sem vezetnek a kozmoral miatt, vagy jobbkormanyosak pl.
Hotelt, ha meg izmoznak, akkor mindig kifizetem elore sima debit kartyaval, sosem problemaztak ezen.
Biztositast fel perc alatt megkotom telefonom, netbankon arra az idoszakra, amire aktivan kell, utana lemondom, minek fizessem feleslegesen

Fapadossal nem nagyon (egyaltalan nem) szoktam utazni, inkabb charter, vagy rendes legitarsasag, igy a mastercard lounge meg wizz kedvezmeny sem nagyon eri meg, emiatt se szoktam fenntartani.
Szoval nalam egesz egyszeruen nincs perpill olyan kedvezmeny a piacon, hogy megerne fenntartanom.

(#29172) axioma válasza Kobe (#29171) üzenetére


axioma
veterán

Nagyon off, de pont tavaly nyaralni volt az ismerosom Szardinian, o csak a kocsiberles miatt csinaltatott hitelkartyat elotte. Ez volt a szerencseje: megerkezes estejen ok kaptak autot, de egy masik magyar csalad akiknek ott volt 3 kulonbozo debit kartyaja, maga a berles elore kifizetve, es befoglalhattak volna tobbszoros biztositassal, annak nem adtak - menjenek keressenek egy olyan kolcsonzot, aki ad (bevallalja) debitre is...

(#29173) Kobe válasza axioma (#29172) üzenetére


Kobe
veterán

En ezt ertem, parszor en is hasznaltam berelt autot, de europan belul, ha az embernek van sajat autoja, vagy akad a csaladban, nem igazan latom az ertelmet (hacsak nem ceges utra megy es van full terites, de akkor is inkabb taxi pl)

Nyaralohelyeken 3-4 napra atlag 40-50 ezerre jon ki a koltsege, es szemelyes tapasztalat alapjan soha nem azt kapod amit kertel, + koltsegek 10-20%-a a helyszinen atvetelkor derul ki (ranezel a kocsira es rajossz megiscsak kene ez meg az a bizti ra)
Ennyibol azert mar szepen el lehet autokazni a sajattal (3-4tank benzin, finnorszagig elmesz vele kb, nem csak szardiniara)
Akinek meg pl nincs autoja, de berelttel szeretne a nyaralast megoldani, na ok kb mint a pokerben a 'fish' kategoria, sajat magukat szivatjak meg, vallalnak felesleges rizikot

A sokadik meg az hogy a berelt kocsinal mindig, minden orszagra megvan a jellemzo buktato (ami biztositasban is megjelenik), pl gorog szigetvilag, kvaszuk, egysavos utak, kasztniserules valoszinusege +X %, olaszorszag, hanyag parkolasi szokasok, sok robogos, aki pl siman bevagja eled a 30 centis savba ket kocsi koze a robogot...
Inkabb sajat casco, mint az irodaval papirozni

(#29174) Mercutio_ válasza Kobe (#29173) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az, hogy te így gondolkodsz nem jelenti azt, hogy másnak nem lehetnek más szempontjai.
Akinek pl. nagyobb egyterű/suv-ja van az nem feltétlenül fog finnországig autózni, ugyanakkor sok olyan ország(rész) van EU-n belül ahol bérautó nélkül meg vagy lőve.
De pl. akinek drága a szabadideje, szintén nem fog autózni, ha - akár fapadossal - gyorsabban (és sokszor olcsóbban) odaér az adott országba.
A biztosításnál is ha adott ország szaktopicjában tájékozódsz utazás előtt általában ajánlanak olyat ahol még az önrész is benne van az árban, nincs további költség.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#29175) Cathfaern válasza Kobe (#29173) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Nincs autónk, mert engem háztól házig visz a busz munkahelyre, illetve bicikliközlekedés is nagyon jó, feleségemnek meg 10 perc séta gyalog. De mondjuk izlandi nászútat bérelt lakóautóval tettük meg, mert minden más megoldás elég macerás :) Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez az átlagfelhasználás, hanem azt, hogy attól, hogy neked nem megfelelő egy megoldás, az nem jelenti rögtön azt, hogy bárki más hülye aki azt a megoldást választja valamiért.
Ugyanez igaz a hitelkártyára úgy általában is. Te felhasználási szokásaidnak nincs megfelelő konstrukció (vagy nem találtad meg), de ez nem jelenti azt, hogy másnak sincs jó, és tuti mindenki magát szivatja a hitelkártyával.

(#29176) stickermajom válasza Kobe (#29159) üzenetére


stickermajom
addikt

Mondjuk az akciók figyelésére, vagy 2-3 kártya tartására (egyikből fizetve a másikat, stb.) nekem sem lenne időm/kedvem, de ez is egy hobbi. :)) Bő egy percet nekem megér.

(#29177) concret_hp válasza Kobe (#29173) üzenetére


concret_hp
addikt

eddig 1x béreltem autót, lanzarote-n, odaáig autózz el a sajátoddal ;]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#29178) MaciG


MaciG
addikt

Az mennyire igaz, hogy a bankok csak "komfortos" házra adnak hitelt? Én olyat vennék amit fel kell újítani, és jelenleg nincs bent konyha meg fürdő (melléképületben van, de én a felújítás során a főépületbe tenném). Mert az otp-nél azt mondták sem ők, sem más bank nem ad így. :Y (Egyébként a hitelösszeg a teljes ingatlan jelenlegi értéknek a 20-30%a lenne)

BANZAII

(#29179) st6969


st6969
őstag

Sziasztok,
nem tartozik szorosan ide, de sokan rutinosak vagytok ebben is: Államkincstári számlán lejárt a féléves kincstárjegyem. Belföldi Ft számlára szeretném kiutalni. Van tranzakciós illeték vagy ingyenes? Esetleg jobban járok, ha készpénzben veszem fel? 5M Ft-ról van szó.
Köszönöm!

(#29180) hati válasza st6969 (#29179) üzenetére


hati
addikt

6000 Ft lesz az utalás.

(#29181) Kobe válasza concret_hp (#29177) üzenetére


Kobe
veterán

Eszak finnorszag / sarkkoron tul mar megvolt kocsival ;] nemhiszem hogy ez hosszabb lenne ;]

(#29182) daniel2121 válasza MuMa012 (#29156) üzenetére


daniel2121
senior tag

Mondott már egy s mást mostanában,nem igazán jöttek be.

(#29183) #95561216 válasza Kobe (#29173) üzenetére


#95561216
törölt tag

Van aki nem volán mögött akarja tölteni a szabadsága első és utolsó napját, ezért repülővel megy, amire drága lenne feladni a saját kocsit :)

(#29184) axioma válasza st6969 (#29179) üzenetére


axioma
veterán

Utalni is es kp felvenni is 6e Ft (de utobbit nem minden kormanyablaknal lehet, keress ra kulon hogy hol van penztari kifizetes is, es persze elore bejelentes az osszeg miatt ott is kell). Mar ha kp-ben fog a vegen ugyis kelleni, akkor ezzel jobban jarsz mint barhol mashol.

(#29185) st6969 válasza axioma (#29184) üzenetére


st6969
őstag

és (#29180) hati
Köszönöm a választ, nem fog kp-ben kelleni, tovább fogom utalni (de az már ingyenes egy régi, már nem értékesített, de nagyon kedvező számlacsomag révén).

Viszont volna egy probléma, hátha tudtok rá megoldást. Ezt az 5M Ft-ot kölcsön adom családon belül. Aki visszafizeti, annak sajnos egy takarékszövetkezetes számlájára fog érkezni a pénz. Utánajártunk, hogy hogyan lenne a legkedvezőbb onnan hozzájutni, és számomra megdöbbentő a valóság: kp. felvét jutaléka ~50eFt, utalás fiókban ügyintézéssel ~50eFt, utalás internetbankon keresztül (ami nincs lévén 72 éves nyugdíjasról van szó) 27eFt :Y És ez a legkedvezőbb, a fiókban is megerősítették.
Valami olyasmin törtem a fejem, hogy nem lehetne ezt az összeget bankkártyás vásárlásként átmozgatni az Államkincstári számlámra? Valami hasonlót olvastam itt, de lehet, hogy valamit nagyon félreértek :F Szóval a takarékszövetkezeti számla a mamáé bankkártyával (nem tudom, milyen limittel, és módosítható-e), az Államkincstár számla meg az enyém.
Vagy valami egyéb ötlet, hogy ne kelljen feleslegesen kifizetni ezt a 27ezret?
(az sajnos nem megoldás, hogy nyisson a mama egy bankszámlát és arra érkeztessük a pénzt, mert ingatlanügyletről van szó, az adásvételi már megköttetett ezzel a számlaszámmal, a vevő munkáltatói kölcsön keretében erre kell utaltasson).
Előre is köszönöm :R

(#29186) hati válasza st6969 (#29185) üzenetére


hati
addikt

Lehet állampapírt bankkártyával vásárolni. Én is úgy mozgatom a pénzt az OTP-ből. Költségmentes, de ha más nevén van a kártya, mint a MÁK számla, akkor nem tudom, hogy a pénzmosás gyanú nem fog-e egy riasztást generálni valahol.

Illetve neked kell vásárolnod a saját számládra, azaz a kártya tulajdonosának meg kell adnia neked a kártya adatokat + a kódot (nem a PIN-t).

[ Szerkesztve ]

(#29187) attiati válasza MuMa012 (#29156) üzenetére


attiati
veterán

Igaza lehet. Legalábbis az időzítéssel kapcsolatban nagyjából.
Usa indexek volatilitása extrém alacsony.
Kispapírok száguldanak a béten, ami a klasszikus végjáték.

De a pánik és az eufória is extrém helyzetekre képes, úgyhogy térben ő sem tudja, hogy azalatt az idő alatt még mennyit megy felfelé.

Idén egy begyorsuló szakasz, 3000-3100as S&P500 már elég extrém lenne, hogy onnan essen majd 30 vagy 50%-ot 2200 vagy 1500-ig. Én egy ilyet tudok elképzelni.

Figyelni kell, hogy a jegybankok elébe mennek e az extrém őrültségnek.
Vagy hogy mikor jelennek meg a "Most már mindent részvénybe kell tolni mindenkinek" szalagcímek.

[ Szerkesztve ]

(#29188) vzozo válasza attiati (#29187) üzenetére


vzozo
senior tag

Most a crypto mánia az új "részvény" szerintem, és tegnap csúnyán buktak megint. Én csak azt remélem, hogy ez a sok crypto-hippi nem fogja összeomlasztani a "valós" gazdaságot, legalábbis amíg ki nem menekítem a pénzem egy normális kiszálló árfolyamon.:)))

(#29189) axioma válasza hati (#29186) üzenetére


axioma
veterán

A ferjem szamlajara a sajat kartyaimmal (is) rendszeresen vasarlunk MAK-ban. Igen, ha ugy nezem, necces, mert o nyilatkozott, hogy az ott levo penz kizarolag az ove. (Amugy meg a bankoke, hitelkartyakrol leven szo:), de jogilag nyilvan az enyem, es hat jo kerdes hogy a vagyonkozosseg ebben az esetben szamit-e valamit.)
Ebbol nem volt eddig gond, sot 1x en is a szuloktol igy mozgattam penzt, ha nem is 5M-t de nem ket fillert, annak a kartyatulajnak es a ferjemnek mar semmi kozos nincs a neveben, es arra se triggereltek. Nalad raadasul teljesen tiszta a jog azon oldalarol, hogy valoban egy tole hozzad penzmozgas, amikor fent lesz akkor az a tied, nem csak utaztatod (a mi esetunkben eltunt ugyan a sok pezmozgasban, de volt ami tovabbment - ezzel tudtunk segiteni hogy ne legyen erdemi bankkoltseg).
Szerk. Ha aggodalmaskodsz, megkerdeznem a mak-ot hogy a kartyatulaj ha elmegy egy kormanypontban ott jogosult-e a kartyajaval a te szamladra befizetni. Mert az egeszben az a ciki resz, hogy egyszerre van bejelentkezve a gepen a mak szamlatulaja meg vannak megadva azok a kartyaadatok, amit o elvileg nem ismerhet (a kartyatulaj vallalja hogy senkinek nem hozza tudomasara, ilyesmi van a szerzodesben). Nyilvan elvileg lehet ketten ulni a gep elott, de hogy ezt a jogaszok hogy ertekelik, azt nem tudom.
Jut eszembe! Tudok olyat ahol ez van: a funda ugynoknek a nyitasi dijat a funda ertekesito belepesevel, de a kartyas fizetes oldalra iranyitva a user a sajat kartyaadatainak a begepelesevel oldja meg. Szoval ha nekik lehet, akkor felteszem, maganszemely is megteheti. Ez eddig ez fel se merult, milyen jo hogy beszelunk rola.

[ Szerkesztve ]

(#29190) zsoltee10 válasza vzozo (#29188) üzenetére


zsoltee10
addikt

Hónapokkal ezelőtt már gondolkodtam ezen. Akkor azt mondtam, hogy a kripto piacon kezdődik majd el a vérengzés, aztán kivégzik a bika piac végén felrángatott kis papírokat... és ide értünk. Olyan érzésem van, mint a nyári vihar közeledtekor, már látod a falfelhőt a távolban és érzed a bőrödön az előszelét, de még süt a nap. :)

(#29191) Cathfaern válasza vzozo (#29188) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

A teljes crypto szekció kapitalizációja töredéke a teljes gazdaság kapitalizációjának. Ha holnap földbeáll az egész, azt se fogja igazán megérezni a gazdaság.

(#29192) vzozo válasza Cathfaern (#29191) üzenetére


vzozo
senior tag

A gazdaság lehet nem, de a pszicho néha (mindig?) többet nyom a latba a piacokon, mintsem a valódi funda....

(#29193) Cathfaern válasza vzozo (#29192) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Nyilván az kiszámíthatatlan, hogy mondjuk beáll a btc a földbe, erre az emberek megrohamozzák a bankokat és kiveszik az összes pénzüket. De ez totál kiszámíthatatlan és előrejelezhetetlen. Ennyi erővel aggódhatsz azon is, hogy egy észre nem vett aszteroida becsapódik a földbe :)

(#29194) st6969 válasza axioma (#29189) üzenetére


st6969
őstag

"Ha aggodalmaskodsz, megkerdeznem a mak-ot hogy a kartyatulaj ha elmegy egy kormanypontban ott jogosult-e a kartyajaval a te szamladra befizetni."

Igen, picit aggódok, mert nem keresem a bajt, csak ezt a pofátlan 27-50eFt-os illetéket szeretném okosan, de törvényes keretek között megkerülni. Jól értem, hogy nem is feltétlenül muszáj valami papírt venni, hanem lehet pénzt is számlára mozgatni úgy, hogy az bankkártyás vásárlásnak minősüljön? A kormánypontban fogják tudni, hogy - amennyiben a leírtak működhetnek - a tranzakció ennél a takarékszövetkezetnél vajon kp. felvételnek minősülnek vagy kártyás vásárlásnak?
Mert ha kockázatos, akkor inkább belenyugszunk a biztos 27eFt-os tranzakciós díjba, ugyanis ha kp. felvételnek minősítik, akkor az 50eFt-ba fáj.
:R

(#29195) szaszayanou válasza st6969 (#29194) üzenetére


szaszayanou
aktív tag

"Jól értem, hogy nem is feltétlenül muszáj valami papírt venni, hanem lehet pénzt is számlára mozgatni úgy, hogy az bankkártyás vásárlásnak minősüljön?"

A bankkártyás vásárlás szerintem csak akkor működik, ha egyúttal vásárolsz valamilyen papírt is. Az biztos viszont, hogy csak olyan összegnek a kiutalását kérheted, amit korábban befektettél valamibe. Ha gyorsan kell a pénz, akkor valamilyen néhány nap múlva lejáró diszkont állampapírt tudsz venni.

Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.

(#29196) axioma válasza st6969 (#29194) üzenetére


axioma
veterán

DKJ-t kvazi mindig tudsz olyat venni, ami max. 20 nap mulva jar le - mindig szerdan -, ha ez elfogadhato. Ha nem, akkor sajnos ez nem mukodik veszteseg nelkul. (Regen volt valami eset, amikor felraktak kp-ban: ha ejfel elott elkezdtel vasarolni de ejfel utan irtad be a kartyaadatokat, akkor az ejfel elotti ar mar nem volt jo az ejfel utanihoz, nem vettek meg az allampapirt, de a kartyarol mar levettek a penzt. De ezt most valahogy kivedik elore... talan utolso 5 percben nem is indithatsz tranzakciot, amit meg elotte inditottal az kartyaszinten be kell ejfelig fejezodjon.
De mondom, ha olvastad a hsz veget is, ne izgulj, boven magyarazhato a ketten ultetek a gep elott modon.

[ Szerkesztve ]

(#29197) Beerwolf


Beerwolf
senior tag

Most felszabaduló nagyobb összeget (kb 3 millió Ft) hova tennétek? Az elkövetkező 10 évben nem tervezem felhasználni, viszont most a tőzsdére nem tolnám be, hanem megvárnám a közelgő korrekciót. Államkincstárban valami rövidebb futamidejő kötvény? Vagy készpénz, mert úgyse nyerek vele annyit hogy érdemes legyen vesződni vele?

(#29198) SzekeresPeti válasza st6969 (#29194) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Decemberben csináltam azt, hogy apám otp-s számlájáról juttattam át az államkincstári számlámra pénzt költség nélkül. A webkincstáron viszont nem találtam külön lehetőséget a pénzátutalásra, csak valamilyen papír megvételénél volt ott a lehetőség, hogy kártyával is fizethetek. Ezért megvettem a leghamarabb lejáró DKJ-t, ami jan. 10-es lejáratra volt kiírva. Így várnom kellett kicsit, de 9-én már ott is volt a szabad pénz egy forint veszteség nélkül az államkincstári számlán.

(#29199) MuMa012 válasza attiati (#29187) üzenetére


MuMa012
tag

Pont ma írt a Portfolió az OTP-ről is. Trump bukása is eléggé rontani fogja a piaci hangulatot. Az orosz és kínai adatokat lenne még jó látni, hogy miként látják onnan a helyzetet.

(#29200) htomi85 válasza Beerwolf (#29197) üzenetére


htomi85
tag

Short bux1812 futures. Jó kis 8-szoros tőkeáttétellel.
Ha már ennyire biztos vagy a korrekcióban.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.