Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#29751) attiati válasza bernel (#29749) üzenetére


attiati
veterán

Passz. Ameddig a német és olasz politikai akarat megvan, vagy ameddig el nem kezdi árazni a piac az EU szétesését. EKB egyébként is lemaradásban követi a FED-et, így katasztrófa forgatókönyv nélkül az eurozónás kötvények hozamemelkedése is lemaradásban lesz. Mintha a magyar 10 éves is lett volna az usa 10 éves alatt. Tele van a piac anomáliákkal: EURUSD kamatkülönbözet sokéves csúcson, közben mégis gyengül a dollár. Teljesen figyelmen kívül hagyja a piac a kamattartalmat.

Passzolom, hogy lesz e államcsőd. Nézni kell, hogy ki jár jól a brexittel. Ha elrettentő példa lesz, akkor összekapják magukat (az olaszok is), különben kiesnek az eu-ból és a piac kikényszeríti majd, amit maguktól nem akartak. Más kérdés, hogy az olaszok kiesésével lehet szétesne az EU.

[ Szerkesztve ]

(#29752) Stanlee válasza attiati (#29751) üzenetére


Stanlee
őstag

Allamcsod nem lesz, marmint az elkovetkezo 4 evben biztos nem, addig, amig Merkel hatalmon van, nem fogja engedni, hogy barki is csodbe menjen az eurozonabol - a gorogokon peldat lehetett volna statualni, de nem tettek.

Ami lesz majd az magas inflacio, elszallo kamatok, visszaeso hitelezes, egy kis ingatlan depresszio, novekvo munkanelkuliseg, a szocialis juttatasok csokkentese. Ahogy Mo is tulelte a 2008 utani idoszakot, es a tobbi gyengelkedo eurozonas orszag is, az erosebbje is tul fogja elni a kovetkezo idoszakot. A tozsdek majd jol bezuhannak, cegek mennek csodbe, de legalabb a kevesbe eletkepes vallalkozasok kihullanak. Ez az elet rendje.

Par evig majd rosszul megy, aztan mindenki eszbekap es rendezodik a gazdasag. Novekszenek az allami megrendelesek, a leromlott infrastrukturat fejleszteni kell, az egeszsegugy szinvonala majd romlik, de ez is hozzatartozik a dolgok menetehez.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#29753) BÁ Nutrition válasza attiati (#29751) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Az olaszok miert esnenek ki az eubol?

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#29754) attiati válasza Stanlee (#29752) üzenetére


attiati
veterán

Merkel párton belüli pozíciója is gyengül. Nem biztos, hogy kihúzza a következő 4 évet.

Görög, portugál, olasz vonal nem nézne ki jól, ha elszállnának a perifériás hozamok.
Ezekben az országokban semmi nem változott. Élvezik az alacsony hozamokat, de reformok nincsenek és nem fenntartható a költségvetés.
Portugál államadósság 130% körül.

Olasz úgyszintén 130% körül.
Francia sem néz ki jól, folyamatosan növekszik, 97%.

Látszatnyugalom és látszategyetértés van, de osztrák jobbos kancellár és még jópáran rögtön felemelnék a hangjukat, hogy nem vállalnak közös terheket a lusta országokkal.
Németek is addig tartják a hátukat, amíg haszonélvezői a rendszernek. Próbálják terelgetni a lustákat és kényszert alkalmazni, de kérdés, hogy meddig.
Görögökön nem mutattak példát, mert a görög válságon rommá keresték magukat a francia és német bankok.

Olaszországban mindkét megerősödött párt euroszkeptikus (mind a jobboldali, mind a baloldali). Olaszokat nem is tudom mi tartja az EU-ban. Egyértelmű vesztesei a csatlakozásnak, persze maguknak is köszönhetik.
Francia, olasz közül bármelyik kiesik, akkor nagyon megrezeg a léc az EU jövőjét illetően.
Azt már nem bírja el az EKB.

Franciáknál is látszatstabilitás van. Gazdaságilag kényszerhelyzetben van Macron, neki is ugrott mindenkinek a reformjaival, pedig Franciao-ban ezek nagyon nehéz témák, hozzászoktak az erős szociális hálóhoz és nem kérnek a kapitalizmusból.

Teljesen szét van szakadva az EU, most már háromfelé:
1. északi országokban pluszos költségvetés, folyamatos alkalmazkodás, reformok
2. déli országokban folyamatos eladósodás, 0 változás.
3. kelet-közép eu országok költségvetése rendbe lett hozva, de semmi keresnivalójuk ideológiailag az eu-ban. Korrupt és antidemokratikus országok.

De ahogy eddig is, az EU majd megoldja. Úgyis folyamatos válságmenedzselés van. Amikor jön egy rendszerszintű sokk, akkor keresnek rá választ évek alatt az EU nevű kísérleti projektben. Németek tudják jól, hogy az EU egyben tartása az egyetlen út. Attól még nem biztos, hogy sikerül is.

[ Szerkesztve ]

(#29755) #24334592 válasza attiati (#29754) üzenetére


#24334592
törölt tag

+999

Azert az olasz tozsde hasit :DDD

(#29756) attiati válasza #24334592 (#29755) üzenetére


attiati
veterán

97-tol van index adat, azt irjak, hogy akkor privatizálták (?). Most az akkori erteke alatt van az index. Es a 2008as valsag elotti ertek felén áll.
20 ev alatt 0-t hozott.
10 ev alatt -50%ot.
Par eve olvastam egy hosszabb cikket Olaszorszagrol es a fiatalok kivandorlasarol. Ez a mostani politikai allapot tukrozi, hogy szenvednek az eurozonaban. Persze naluk is rossz kovetkeztetest vonnak le es az EU-t okolják es majd jol megtalaljak a megoldast, hogy ki kell lepni.

[ Szerkesztve ]

(#29757) Stanlee válasza attiati (#29754) üzenetére


Stanlee
őstag

A jelenlegi nemet nagykoaliciot alkoto partok gyengek, de Merkel a sajat partjan belul nem csak gyenge, hanem alternativa nelkuli. Merkel nem hagyott maga mellett kifejlodni senkit se, aki atvehetne a stafetabotot tole. Persze ez a reszerol tudatos volt, mivel nem akart parton belul maganak ellenfelet felepiteni es ennek most a CDU/CSU mint unio es ugy osszessegeben veve Nemetorszag is issza a levet. A parton belul ha megkerdeznek, hogy ok, de kire valtsuk le Merkelt, nem tudnanak egy olyan embert talalni, akire a tobbseg szavazna.

A problema ott van, hogy elvesztette a CDU/CSU a tenyleges iranyvonalat. Merkel szepen kozepre vezette a partjat, ahonnan nehezen van visszaut es ezt jol erzik a parton belul is.

Ott van az SPD, ugye Nahales a partelnoki szavazaskor talan a szavazatok 6x %-at kapta meg, ami arra utal, hogy a partban nincs meg a vezeto szemelyeben sem egyettertes, akkor a programban meg hogyan lenne? Ugyanettol tart a CDU/CSU is.

Remelem mihamarabb jon a crash, hogy meg legyen idom a nyugdijas koromra valami ki vagyonkat felepiteni :-)

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#29758) zsoltee10 válasza Stanlee (#29757) üzenetére


zsoltee10
addikt

jójó, jön az összeomlás, világvége, de mikoooooor?? :)

(#29759) #24334592 válasza attiati (#29756) üzenetére


#24334592
törölt tag

ez igy van, de ha megnezed az utobbi 1-2 evet, van ott mozgas a halalbol vissza.

Ha kilepnek, omlas lesz belole meg xx% deviza leertekeles. Na, annyi baj legyen, majd utana bevasarolunk pizzeriakbol ;]

Svajc deli kantonjai teli vannak szezonalis melosokkal. Pl. Graubünden (St. Moritz es kornyeke) vagy Ticino, ami gyakorlatilag olasz kanton, most mar eszak olasz berekkel, svajci arakkal. Annyira levertek az ingazok (G vizummal atjarnak portyazni) a bereket.

(#29757) Stanlee: ezert toporogtak mint a sz*rogalamb fel evig...De ez se tudta az eurot erdemben gyengiteni. Tenyleg, mi kene ehhez? Vegre elmozdult az 1.23rol...

(#29758) zsoltee10: igeny volna ra :B

(#29760) Stanlee válasza zsoltee10 (#29758) üzenetére


Stanlee
őstag

Eddig 2 kisebb osszeomlast eltem meg, mint nagykoru (dotcom lufi, 2008-as idoszak). Ebbol a sajat boromon kokemenyen csak a 2008-as idoszakot ereztem - lakashitel, elszallo arfolyam, ingatlan ertekenek massziv csokkenese, fizetes stagnalasa.

A lenyeg nem az, hogy mikor jon az osszeomlas - amugy ha a ciklikussagat nezem, akkor 2-4 even belul legkesobb jonnie kellene -, hanem az, hogy ne erje az embert varatlanul. Az ismeretsegi koromben a legtobben nem beszelnek arrol, hogy egy rosszabb gazdasagi idoszak is johet rank, mindenki abban a hiszemben el, hogy minden igy fog maradni most mar az idok vegezeteig. De ez nem igy van... Szoval tartsd szarazon a puskaport :)

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#29761) htomi85 válasza Stanlee (#29760) üzenetére


htomi85
tag

Sose a környezetedből indulj ki.
Én meg azt látom mindenki az összeomlást várja és lufizik, ez szöges ellentétben van a te érzékeléseddel.
Sok olyan ember van az országban, akinek mind a 100 ismerőse jobbikra szavazott, nyilván hidegzuhany a valóság.

(#29762) bernel válasza Stanlee (#29760) üzenetére


bernel
tag

Itt ugye az a kérdés, hogyan érdemes készülni rá? A gond az, hogy ha probléma lesz, akkor a részvények is esni fognak, meg a kötvények is. Akkor mi marad? Tartsunk készpénzt? Azt meg darálja az infláció.

(#29763) Cyrin


Cyrin
addikt

Államkicstárban 2 mFt-ot mibe érdemes tenni, ha alapvetően 3 évben gondolkodok, de lehetséges hogy hozzá kell nyúlni időközben.

(#29764) Stanlee válasza bernel (#29762) üzenetére


Stanlee
őstag

A piz egy reszet pl. allampapirban tartani, egy resze cash, masik reszveny (ETF), megint egy masik reszet meg ingatlanban. Nekem ez most igy van...

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#29765) attiati válasza Stanlee (#29760) üzenetére


attiati
veterán

Ket kisebb : 2008as valsag :D

(#29766) lajafix válasza attiati (#29765) üzenetére


lajafix
addikt

Nagy válságok: világháború, őszülő és kopaszodó arc a tükörben...

Rock'n Roll

(#29767) attiati válasza lajafix (#29766) üzenetére


attiati
veterán

Na igen :)

(#29768) bernel válasza Stanlee (#29764) üzenetére


bernel
tag

Na igen, csak az arányok a kérdésesek, pl. hogy mennyit tartsunk cash-ban a piaci esésre várva? 10%-ot? Vagy 30%-ot? Nem mindegy.

(#29769) Mercutio_ válasza lajafix (#29766) üzenetére


Mercutio_
félisten

...derékszíjra hajló háj... :D

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#29770) Stanlee válasza attiati (#29765) üzenetére


Stanlee
őstag

En olyanra gondolok nagy valsag eseten mint a 29-es vagy a 87-es. Mondjuk par napon belul elfustol a teljes tozsden levo vagyonom 30%-a, vagy egy bazinagy munkanelkuliseg jon a crash utan, na azokhoz kepest a 2008-as eleg laza valsag volt szerintem.

De amit a tobbiek irnak valsagok azok is jogosak :)

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#29771) attiati válasza Stanlee (#29770) üzenetére


attiati
veterán

Nehezen talalsz meg epeszu embert, aki a 29es valsagrol tapasztalatbol tud beszelni. Olyat soha nem szeretnek atelni. Generaciok vesznek el emberileg. Semmilyen aron nem kivanok olyat. A 87es osszeomlast meg ember legyen a talpan, aki barmelyik iranyba le tudja kereskedni es kezelni. A 2008as egy igazi, rendszerszintu, globalis es tartos valsag volt. Ilyet sem szeretnek soha tobbet atelni. Ezek nelkul is lehet penzt keresni. De akkor mar inkabb ketszer legyen 87, mint egy 2008.

(#29772) maajsz válasza attiati (#29771) üzenetére


maajsz
senior tag

Pedig azt hinné az ember, hogy 2008 kicsit rendet rázott a fejekbe, de igencsak tartok tőle hogy az emberi kapzsiság még bőven okozni fog ilyet. Pl ott a kriptó ahol arra várnak hogy pár éven belül 1 millió dolcsi lesz egy btc ára, egy értéktelen semminek amit kizárólag a pénzhajhászat visz előre (mert a blockchaint mint technológiát már rég maga mögött hagyta és a többi coin sem a technológia valamilyen társadalmilag hasznos implementációját segíti) és simán bármelyik pillanatban összeszakadhat. Oké ma még nem jár ott, hogy jelentős problémát okozzon, de ha engedik jobban elterjedni csúnya backfire lehet.
2008-ban is röhej volt, ahogy a talpig Adidasba öltözött "csórók" dobálták befele a kirakatot, hogy mekkora g.ci a rendszer, de előtte marha jó volt nulla önerőre hordani kifele pl. a sportmotorokat (még élénken előttem van a kép a szervizesnél, ahogy sorolja hogy boldog boldogtalan horda befele az új ezres gépeket majdnem lesülve mert annyira volt ész, hogy tankolni kell de hogy ja ebbe pl olaj is kell néha :F )..
Mivel sajnos a gondolkodásmód nem igen látszik "javulni", azt mondom inkább legyenek még szigorúbb szabályozások, most itt nem a kormányt puffasztó kitalált adókra gondolok elsősorban, de egyenlőre úgy tűnik lesz még itt recesszió.

(#29773) lajafix válasza Mercutio_ (#29769) üzenetére


lajafix
addikt

:)) Na ezt meg eddig nem hallottam. :C

Rock'n Roll

(#29774) #24334592 válasza attiati (#29771) üzenetére


#24334592
törölt tag

attol fugg milyen szituacioban ert. En pl. nem ereztem semmit. Nem volt elertektelenedo megtakaritasom, a munkamat sem mozgatta meg es hihetetlenul olcso volt azokban az evekben nyaralni (euroban kaptam a fizut).

Sajnos akkor meg tul fiatal voltam, h felismerjem a lehetoseget, igy nem vettem semmit, csak koltottem :W

(#29775) Mercutio_ válasza #24334592 (#29774) üzenetére


Mercutio_
félisten

Elfelented, hogy ezt a mostani szituban írod. Lehet ha veszel ingatlant és látod, hogy tovább értéktelenedik évekig azt mondod rossz döntés volt .

Azt azért ugye érzed, hogy a kisebbséget képviselted?;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#29776) attiati válasza #24334592 (#29774) üzenetére


attiati
veterán

ha átéltétek (még ha nem is veszítettetek semmit) és az átlagnál jobban tájékozódtok, de mégsem látjátok durva válságnak.... akkor hogyan várjátok a tájékozatlan emberektől, hogy bármit is tanuljanak belőle?

* Eltűnt 7-8 évre pár szakma
* Teljes politikai pucolást végzett a válság itthon és itt van az eredménye
* Hiteleseket csak azért lehetett megsegíteni, mert csodával határos módon külföldi tulajdonban volt a bankszektor. Így az egyszeri hirtelen költségeket az állam helyett a bankszektor "vállalta" és mindenki nyögi elnyújtva. Ellenkező esetben az állam vállalta volna és mindenki nyögte volna azonnal.
* EU pénzek nélkül recesszióban lennénk 10 éve!
* a monetáris politika világszerte vállalta a válság költségeit és elnyújtva jön a számla. Talán emiatt is nem érzi a többség olyan erős válságnak. De amelyik kormányok fiskális oldalon nem használják ki ezt hátszelet, ők nagy bajban lesznek a következő válságnál.

Az tényleg érdekes, hogy a monetáris politika számláját ki fizeti.
Teljesen igazad van, attól is függ, hogy kit milyen szituációban ért a válság (utóhatása is.)
Van aki negatív reálkamattal szív. A megtakarítás nélküliek az inflációval, elszabaduló lakhatási költségekkel.
Politikai rezsimváltásokkal (brexit, trump, orbán jelenség). Hatékonysági verseny kezdődött az országok és vállalatok között. Létrejött egy szupergazdag réteg a világban. Én ezeket mind a 2008-as válság átrendeződésének tekintem.

Ezek a válságok átrendezik a társadalmi csoportokat, országokat. Tök jó lehetőség a nyertes oldalra állni. És pillanatok alatt le lehet csúszni. Ha az ember a saját sorsán túl is lát - még ha jól is járt esetleg - akkor nem jók ezek a válságok.
Vannak olyan nagy társadalmi problémák, amiktől nem tudjuk magunkat függetleníteni és egyformán szív mindenki (pl. elszegényedés, világnézet radikalizálódás). És ezekben csak a win-win szituáció a jó. Na egy globális válság pont nem a win-win szituáció. Ahogy például a 29-33as válság után jött egy második világháború. Inkább válságok nélkül gazdagodjanak az emberek. Végső soron ez lenne a jegybankok dolga, hogy elkerüljék ezeket a hatalmas hullámokat.

[ Szerkesztve ]

(#29777) Apollo17hu


Apollo17hu
őstag

Sziasztok!

Azt meg tudja mondani valaki, hogyha a stuttgarti tőzsdén a kereskedés 8 és 22 óra között lehetséges, akkor a KBC Equitas-nál miért korlátozódik ez a 09:00-17:30 intervallumra?

(#29778) lajafix válasza #24334592 (#29774) üzenetére


lajafix
addikt

Csak láttad a környezetedben kit mennyire érint?

Rock'n Roll

(#29779) BÁ Nutrition válasza #24334592 (#29774) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

nekem igen jo tapasztalataim vannak 2008al kapcsolatban, euroban voltak a megtakaritasaim, hazakoltoztem, a forint arfolyama gyengult vagy 20%ot a lakasarak meg estek kb 30%-ot egy ev alatt, ill meg be is raktam a penzem egy evig 10%kamatra. igy nagyon osszejott minden es konnyen vettem hitel nelkul lakast ami lassan 250%at eri, +kb 50%ot hozott kiadasbol. persze aztan mivel magyarorszagon laktam jopar evig buktam egy csomot a nem megkeresett jovedelmeken meg a totymorgason karrier tekinteteben
minden joban van valami rossz :)

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#29780) BÁ Nutrition válasza attiati (#29776) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

szerintem egyreszt nem volt teljes politikai pucolas, pl gyurcsany most is ott van az elvonalban masreszt nem a valsag okozta a fidesz gyozelmet, ha 2007ben tartjak a valasztasokat ugyanez lett volna. annyi kulonbseggel h ha gyurcsany kilep a politikabol es tenyleg megujul a baloldal mar reg megerosodhetett volna(lasd jobbik a semmibol). foleg ugy h az esetleges valsag okozta karokat direktben a fidesz lapjara tudtak volna fogni, viszont ma mar szinte senki nem emlekszik a valsagra, 10 ev alatt felnotte valt egy generacio aki detto ugyanazt csinaljak mint sokan valsag elott, ok mondjuk akkor 14-18evesek voltak most 20-30kozott. csomo ismeros ugyanazt az egyiknaprol a masikra elest valasztja nulla sporolas mellett majd a bank ad hitelt 0%onerovel veszunk szuzukit gondolkodas.
lenyegtelen h most nem adnak csak mondjuk 20-30%onerotol ezen ne akadjunk fent, maga a gondolkodasmodjuk ilyen.
en angliaban elek es pl lakotarsam 3 ev utan annyira jutott h mikor osszetorte a bmw-t mert driftelt egy korforgalomban akkor a 300fontos dijat az automentonek kolcsonbol fizette ki :U gg :R
mindezt csak azert irom mert tuti h nem a valsag miatt nem szavaztak a baloldalra

en nem szavaztam senkire 8 eve, szal elfogulatlannak erzem magam

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#29781) Kobe válasza BÁ Nutrition (#29779) üzenetére


Kobe
veterán

Azert ez igen messze all a valosagtol, atlagpolgar szintjen.

Csak egy pelda, nalunk volt olyan idoszak (nem is 1-2 nap, hanem huzamosabb) amikor anno en a kis 21-27e ftos egyetemi osztondijammal voltam az egyetlen jovedelemtermelo a 4 fos csaladban.
Es a maradek csaladtag szocialis fellegvarnak mondott skandinav orszagban dolgozott..... Gyakorlatilag hetente valtottak munkahelyet mert hetente kukdtek el egesz csapatokat, naponta csokkentettek a muszakokat stb stb, ez ment egy dbig aztan vegleg reccs
A megtakaritasok pillanatok alatt elegtek, a lakas ara beesett 67%ot

Szerintem a tobbsegnek inkabb igy maradt meg, es nem feltetlen a milyen jo gondolatok

(#29782) bernel válasza Kobe (#29781) üzenetére


bernel
tag

A megtakarítások miért égtek el? Minden ingatlanban volt?

(#29783) Kobe válasza bernel (#29782) üzenetére


Kobe
veterán

En annakidejen meg tanultam, nem voltam kereso, sem megtakarito.... Illetve annyiban megtakarito, hogy az osztondijamat akkor mar tudatosan osztottam be.... De szerinted ha egy 4 fos csaladban ha 3 felnott kereso fizetese egyik naprol a masikra kiesik 1-1.5 evre, akkor mire megy el a megtak? :) napi megelhetesre, kiflire, vajra, buszjegyre kb...

Es itt nem pesti szinvonalat kell elkepzelni, hanem videk, es nem is tuleloszakmat (orvos, mernok, stb) hanem teljesen atlag, potolhatoakat....videk mas vilag, lakossag 90%nak nem volt megtakaritasa, ellenben haldoklo varosban olyan lakasa ami fel ev alatt - 70%on zuhant be igy hitelbol kiszallni sem tudott rendesen, igen.... Vagy vesztett 5-10 evet a hitel torlesztesen mert katasztrofalis feltetelekkel tudta torleszteni

Lehet pesten hamar helyrerazodtak az emberek, ebben a regioban 10 ev elteltevel sincs semmi fellendules
A valsagnak idehaza inkabb ez volt az igazi arca, nem pedig az ingatlan es forex piacon bevasarlokocsit tologato mosolygo emberek

(#29784) zsoltee10 válasza #24334592 (#29759) üzenetére


zsoltee10
addikt

Egy komoly válság nem hiányzik, isten őrizz. 2008-at én is beszoptam.

1. A vállalkozás bevételei csökkentek.
2. Svájci frank alapú hitel volt 2 autón, ami a vállalkozáshoz is kellettek.
3. Kínai részvényalapokat tartottam. :D

Csak egy szép korrekció kellene a piacokon. :))

(#29785) concret_hp válasza Kobe (#29783) üzenetére


concret_hp
addikt

sztem máshol is eléggé az volt az arca, főleg dél európában.

és még nem vagyunk igazán kint belőle eu szinten, eszméletlen sok államkötvény van fedezve sima pénznyomtatásból :U

vagy fullba vagy sehogy :D

(#29786) BÁ Nutrition válasza concret_hp (#29785) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

az mitol van h hiaba nyomjak tonnaszamra a bankokat megsincs inflacio?

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#29787) BÁ Nutrition válasza Kobe (#29783) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

nem pont feled celzom ezt de mint irtam azert eleg sokan felelosek is azert h olyan szinten kitetteke valnak a korulmenyeknek, csak egyszerubb masra mutogatni ha baj van.

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#29788) #24334592 válasza Mercutio_ (#29775) üzenetére


#24334592
törölt tag

def kisebbseg...Foleg, h befektetes helyett Miami yoloztam el az idot :DDD

Anyam eroltette a lakast, de sajnos akkor meg nem lattam (nem erdekelt)...

(#29776) attiati jo, ez stimmel. De utana rohadtsok penzt lehetett keresni barmivel. Mar ha volt mivel.

(#29778) lajafix: az ismerosok tobbsege mar kulfoldon tolta, az otthon maradtak nagyon kis resze szivta meg a CHF hitelt. Tobbi meg elvegetalt ahogy elotte is.

(#29779) BÁ Nutrition: hat igen, jokor jo helyen jo idoben :R

(#29783) -=Libria=- egy ismerosom jart kisertetiesen hasonloan. O Koppenhagaig menekult, vegulis ott szedte ossze magat (kezdetben osztondij, meg diakmelok, hogy jusson kajara szallasra meg tomegkozlekedesre)
es az arverezest is meguszta. Azota meg 50% plusszal szallt ki a lakasbol, de ott akkor 2-3 evig rottyon volt mentalisan :(

(#29784) zsoltee10 1. az mindig gaz... 2. az durva lehetett! 3. nemigaz, fotoshop! Kina mindig duborog :DD ;)

(#29786) BÁ Nutrition: Ja, az fura mert porog a fogyasztas am. A masik anomalia az arany, az se nagyon lott ki, pedig februarban illett volna...Egy ket kisebb banyaceg (pl. PRU az ausztraloknal) ment, de azt ki meri bevallalni :F

(#29789) Kobe válasza BÁ Nutrition (#29787) üzenetére


Kobe
veterán

Nyilvan, de pestet leszamitva az orszag merheto reszen az ember, ha penzugyileg tudatosabb akar lenni, akkor sem nagyon tud kijutni a godorbol, vagy durva kuzdes aran (tudom, mert vegigcsinaltam.... Amikor hazalatogatok, penzrol nem is merek beszelni mert regi ismeroseim kb helybol arconcsapnanak, annyira pofatlan osszegekrol van szo az itteniekhez kepest)
Generaciok nyogik azokat az evtizedeket, ami stagnalassal megy el, mert az a legtobb amit ki tud hozni belole, es ok az aktiv dolgozok.
Nyugdijasoknal sem a vaci utcaban 80nmes polgariban peccolo reteget kepzelj el.

Hogy ki mennyire tehet rola, meg milyen a mentalitas, az sajnos nem valtozott: nemregiben pl meglepodve lattam, hogy egyik idos, rokkant nyugdijas rokonnak akinek a havi leigazolhato jovedelme egy havi gazszamla ertekevel vetekszik, siman adtak majdnem 7szamjegyu kerettel biro hitelkartyat.... (osszehasonlitaskepp: felso 5-10% ba tartozo fizummal, makulatlan penzugyi eloelettel en nem kaphatnek ekkora keretet sehonnan...)
A bankok nem tanulnak es ebbol szeles idoben megint sokan fognak rosszul kijonni....

(#29790) attiati válasza BÁ Nutrition (#29786) üzenetére


attiati
veterán

Hatekonysagjavulas
Penzbol nem lett fogyasztas
Vallalati profit novekedett , de a dolgozok nem tudtak beremelest kiharcolni még feszes munkaeropiacon sem. Most kezd valtozni. Itt az usa munkaeropiacot ertem, mert ott allnak rendelkezesre adatok. Evek ota ez a pont a legnagyobb talány.
Innovacio es automatizacio.
+Itthon nincs benne az inflacios kosarban a lakhatasi koltseg.
Kb ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#29791) Mercutio_ válasza Kobe (#29783) üzenetére


Mercutio_
félisten

ellenben haldoklo varosban olyan lakasa ami fel ev alatt - 70%on zuhant be igy hitelbol kiszallni sem tudott rendesen
Haldokló városban/településen hitelből venni lakást/házat eleve felelőtlen döntés.

A vidékiek tetemes része még most is csak sápitozik, hogy nincs munka/ sz@r a fizu, de a mobilitás ismeretlen fogalom számukra. 10-ből 9 ragaszkodik a kádárkockához/'90-es években felhúzott szigeteletlen 200+ nm-es házhoz és irigykedik a "gazdag pedtiek"-re, holott azok jórésze ugyanolyan vidéki volt mint ő csak felismerte, hogy ha a munka nem jön házhoz neki kell lépni.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#29792) Kobe válasza Mercutio_ (#29791) üzenetére


Kobe
veterán

Ez nem feltetlen igy van, a.fiatalabb generacio siman lelep. A problemat az a ratkós generacio jellemzi inkabb aki a valsagban epp valamilyen videki ingatlancsereben vagy bovitesben volt benne.
Nekik - meg ha mozdulnanak is - eleg nehez elmagyarazni, hogy a haz, lakas, amire videken elkotelezodtek 10-20evre, az egy atlag teremgarazs beallo ertekevel bir mashol.
45-55 ev kozott meg nem ad fel mindent egy munkasszalloert.....es nekik a fovarosba mozdulas nem feltetlen segit, nyelveket nem beszel, stb, nekik azert egy hasonlo ugras nem feltetlen a sokszoros berszorzoban fog realizalodni.

[ Szerkesztve ]

(#29793) Doze válasza Kobe (#29783) üzenetére


Doze
aktív tag

Azért ne hari, de ez sem egy átlagos szitu.... 4 fős családban csak 1 dolgozó van, az is csak ösztöndíj.

A válság, a rendszerváltás (nálunk), de más gyökeres demokráciákban ez mostanában egy tendencia.... hogy nincs középréteg, érsd jól: 40 éve egy gyári melós, aki nagyjából szeretett is dolgozni simán összerakta egy 100nm-es házra a pénzt, meg egy autóra... most próbáld meg ugyan ezt. Napokban olvastam egy statisztikát, hogy a termelékenység hatására, nem nőnek a bérek, régen többet kaptál arányaiban, ma ugyan azért a melóért arányaiban kevesebbet. Hiába jön le arról a gyártósorról 10x több termék, azt a különbséget más teszi zsebre.

Ma minimum 2 nyelv, és egy diploma legalább, vagy több. Akkor sem biztos hogy bentebb vagy.

A bankok csak a profitot látják, a nyugdíjból tiltani olcsóbb, mint egy KATA-st hajkurászni, ezért van az hogy a nyuggernek adnak a 50e-es nyugdíjára, 400e-es hitelkeretet, a katást meg elhajtják havi 1 milla bevétellel is.

(#29794) BÁ Nutrition válasza Doze (#29793) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

En meg pont azt olvastam h kb ugyanannyi vagy olcsobb is. A kulonbseg nem a lakasarakban ugrott meg hanem a koritesben. Anno faterek bekoltoztek ugy h 1 szoba volt kesz, nem volt futes, nem volt furdoszoba(lavorbol furdes xd) nem volt xbox, mosogep, mosogatogep, hifi torony dvd, tv, huto, mikro, internet, telefon, meleg viz, sot viz se egy darabig, es sorolhatnam.
Az elmult 40 evben annyit nott az eletszivonal es valt altalanossa a mindenfele igenyeket, kenyelmet kiszolgalo korabbi luxus h megdobbennel. Na ez az amit a fizetesek nem kovettek le ill ezekrol nem mondasz le mert ugy nem elet az elet. Ezt a media tolja az arcodba a kulonbozo gagyisokon keresztul h neked s jar. Edeselet stb.
Ja mar tudom hol olvastam errol a kifogasok vilaga blogban, csak feltupirozva irom. Regen alap volt h gyalog vagy bicajjal mesz boltba most ha rossza a kocsi ehenhalsz szinte. Pedig van meg bolt ha kevesebb is. Stb stb

Amugy a nyugat demografiai valsagat is ugyanebben latom, amig nem jelentek meg ezek a fogyasztoi igenyek, lehetosegek addig volt gyerek most nincs

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#29795) Stanlee válasza Doze (#29793) üzenetére


Stanlee
őstag

Tagabb ertelemben veve pl. Nemetorszagban a kozepreteg meg mindig meghatarozo. A wikipedia ide tartozo szocikke szerint a 80-as evekben a lakossag kozel 66%-a tartozott a kozepreteghez, mig a 90-es evek vegetol, egeszen 2000-es evek kozepeig csokkent ez az arany nagyjabol 50%-ra.

Ezt jol mutatja az a megallapitas, hogy a 2000-es evek elejetol a nemet berek realerteken nem nottek, aminek termeszetesen a kozepreteg zsugorodasa lett az eredmenye. De ezt a tarsadalom annyira nem erzi meg, mert szamos olyan szolgaltatas van, ami az utobbi evekben egyre olcsobb lett, es mivel ezeket megkapjak az emberek, nem erzik, hogy kevesebb penzuk lenne, vagy mar lassan 2 evtizede csokken a vasarloereje a keresetuknek.

Es itt jon a kepbe az, hogy attol fuggoen, hogy hol elsz, lehet, hogy statisztika alapjan a kozepreteghez tartozol, de a kereseted maximum arra eleg, hogy kifizesd a havi alberletet, elmenj parszor vacsorazni, esetleg egy nyari 2 hetes nyaralas van benne. Ha csak ennyi az ismerve annak, hogy az ember a kozepreteghez tartozik, akkor az eleg szomoru.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#29796) Doze válasza BÁ Nutrition (#29794) üzenetére


Doze
aktív tag

Elsőként nekem is ez ugrott be, mindent tolnak az arcunkba, vegyed-vigyed, hitel stb.. Persze rákontrázni talán azzal tudok, hogy amerikában is ez a réteg van fogyóban, és ott nem volt cocializmus. Ha itthon nézem, akkor meg sorbaállás a Merkurnál... 4-6 év mire autóhoz jutottál, pénzed volt csak nem tudtad mire költeni, hát manapság ilyen probléma nincs :DDD

Stanlee

Ki a középréteg? Számomra az aki vagy kertes illetve bérházban laki, legalább 3 szoba.. nem a putri közepén valamint 10 évente tud/tudna egy 4-6 millás új autót venni, van vagy 3 milla megtakarításuk.

Hosszan lehet vitatkozni arról ki a középréteg, a statisztikusok rémálma... milyen peremfeltételek legyenek, legutóbb talán pont a portfólión olvastam ilyesmi írást. Valakinek már az középréteg, ha pesten egy 15 m2-es saját lyukban lakik. Egy borsodi zsákfaluban, helyi lakosként össze tud szedni 1,5 millát egy házra.... akár ő is lehet a középréteg...

Mondjuk én, vagyis családom pont beletenyerelt ebbe rétegbe, mi jóval szegényebbek lettünk... a rendszerváltás, valamint chf, infláció, a bérek leszakadása stb... most épp azon dolgozom hogy visszamásszak, de néha megcsap az átértékelés szele, főleg az ingatlan...

[ Szerkesztve ]

(#29797) htomi85 válasza BÁ Nutrition (#29794) üzenetére


htomi85
tag

Amit Doze írt 95 százalékban helyes, ami te írtál 95 százalékban rossz. Gondold ezt át újra.
Már ha az igazság érdekel, és nem csak vitát akarsz nyerni.

(#29798) BÁ Nutrition válasza htomi85 (#29797) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Azert helytelen mert te mondon vagy van valami erved is? Meg kell nezni egy akkori fogyasztoi kosarban mi volt meg hogy most mi van benne. H vannak felszerelve a haztartasok. Nyilvan egy sokkal alacsonyabb szintu hazat konnyebb kifizetned most is mint ami a jelenlegi atlag elvaras. Ez mar mashol is le volt irva pl kiszamolo es akkor az bisztos ugyvan nem? Xd

Pl itt is irtak h a gyari melos konnyen rakta ossze a penzt a kocsira ha volt ra 6 eve mert nem tudott bemenni a boltba h vegyen. Eleg volt a tokfozelek meg a lecso kajanak. Most heti 35x eszek csirket, tobbi meg marha, hal stb. Azert nem egeszen ugyanaz. A gyari melos szintjen lehet vitatkozni max h mi felel meg az akkori szintnek. Ebben mondjuk lehetnek akkora kulonbsegek ment a lakasok felszereltsegeben. De amugy meg nem biztos h az lenne a jo ha venezuela sorsara jutnank a mindenkinek jár minden szemlelettel

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#29799) adalbert1 válasza BÁ Nutrition (#29794) üzenetére


adalbert1
veterán

Amit írsz, az szerintem igaz is, ha egy olyan embert nézünk, aki egy olyan faluban/kisvárosban lakik, ahol 5 millióért már házat is kapni, keres 100k-t, és mondjuk 500k-s OLED TV-t akar venni.
A saját helyzetemet szemlélve én úgy látom, hogy a különböző műszaki cikkek ára elenyésző a budapesti/agglomerációs ingatlanokhoz képest, illetve az sem mindegy, hogy az igényeit hogy lövi be az ember az anyagi lehetőségeihez képest (pl. vehetsz 130k-ért 42-es Full HD LCD-t, ami szerintem simán megfelelő, ha az ember néha meg akar nézni egy filmet vagy sorozatrészt, meg persze lehet venni 65-ös 4k OLED tv-t is olyan 800-1000k környékén, illetve a kettő között is elég sok választási lehetőség van, ugyanez levetíthető telefonra és egyéb műszaki cikkekre, szerintem az alap dolgokat elég olcsón megkapni szinte minden műszaki cikkből), illetve fogyasztani sem feltétlen muszáj (idén 7 éves a TV-m - a fentebbi példában említett méretű LCD :) - , már szerintem a belépő modellek is jobbak nála, de mivel a gyerek születése óta kb. 1 filmet tudtam egészben megnézni, játszani is csak valami handheld konzolon játszok néha, így totál felesleges lenne cserélni -pedig az elmúlt 7 évben párszor már megfordult a fejemben, tehát ha még kibír 4-5 évet, akkor addig használom is).

(#29800) BÁ Nutrition válasza adalbert1 (#29799) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Ja de nem egy tvrol van szo hanem a komplett haztartasrol akar autostol, ami sok esetben akar a lakas erteket lazan ki is teheti egyutt.

Masik h a masfel szobas lakasomhoz hasonlok most kb 22millio korul mennek. 4 eve meg 8 millio volt az ara. Nem biztos h az aktualis helyzetbol kell messzemeno kovetkezteteseket levonni. Siman lehet h 5 ev mulva csak 14 lesz az ara.
A fizu se 100k pesten. Gyarban is boven megkereshetsz 250-300at, csak nem feltetlen a 8 osztalyos irastudatlan betanitott munkasok helyzetet kell alapkent beallitani. Mikor pesten laktam pl 6 ev alatt ossze tudtam volna rakni a lakasom arat. Es itt angliaban ez detto megvan. Persze ha minden evben hawaiin nyaralok 4x meg minden hetvegen habzsidozsi akkor mar egybol 15-20 evre ugrik a matek.

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.