Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#29451) Kobe válasza haly (#29450) üzenetére


Kobe
veterán

En is leirtam, hogy a 8000 forint a gyakorlatban nem 8000 forint, es nem minden honapban garantalt.. .. Erdemes ezt is belevenni.... Ugy meg mar nemhogy nem rossz, hanem egyenesen kozepszeru a megterulese, ami a tulajdonjoggal jaro macerat is nezve mar szadista kategoriaba esik :)
Ingyenebed nincs, a taksritasi es kozuzemi dijakat ugyanugy beszedi toled is a kozos kepviselet

(#29452) BÁ Nutrition válasza Kobe (#29449) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

" Belerakom a penzem valamibe, ami 10 evig max a korabban belerakott osszeget termeli vissza, pluszt nem is hoz addig."
ez egy reszvenynel sincs mashogy max az adasvetel nagysagreddel likvidebb, de ettol nem irnam le total nullara a garazs erteket hanem mondjuk ha hozott 80%ot akkor az 180% lesz
azzal viszont teljesen egyetertek h valszeg nem jo otlet ezt osztott tulajdonjoggal venni, 1001 dolog kozbejohet neked es a masik felnek akaratlanul is.
tobbivel egyetertek de ha hozzaszamoljuk berleti dijakbol bejovo bevetelek esetleges hozamait akkor valamennyit kozmetikazhat a dolgon, persze valojaban ha meg minden szepen bele van szamolva pl inflacio akkor jo esellyel nem hoz semmivel sem tobbet mint mas hasonlo kockazatu termek.

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#29453) Kobe válasza BÁ Nutrition (#29452) üzenetére


Kobe
veterán

Azert merem 0-ra irni az erteket, mert pontosan 0% garancia van arra, hogy el tudja adni.
Nagyon nagyon specialis vasarlocsoportot kell tudni megcelozni, aminek a valoszinusege 1:milliohoz korul lehet. X ev mulva eladaskor neki kell talalni egy kispenzu, de kimondottan ebbe a befektetesi formaba penzt invesztalni kepes es akaro egyent, 1 db garazshelyre.
Namarmost aki befektetesi cellal veszi, az inkabb uj projekteknel vesz egy lakast es melle 3-4 garazshelyet az 1 helyett, vagy kisebb teremgarazsban "hasznalt" helybol 2-3at, de nem egynek a felet keresi...
Aki meg kispenzu es van 7-800K-ja, az inkabb bevagja valami biztosba, amivel nincs macera.

Ebbol kifolyolag szerintem egy 25-30% buko garantalt, mert ha talal is egy ilyet, az is ovatos lesz es nyomott aron viszi majd.

Vette pl 1m ert a reszet, es eladja 750ert kb.
Gyors matekkal, 10 ev alatt az 1m hozott neki kb 350e forintot? Ezt azert nem nehez hozni barhol mashol kamatos kamattal, egy funda 4ev alatt megcsinalja neki ugyanezt :) ha csinal ket fundat, vagy egymas utan kettot, mar akkor is 2* jobban jart :))

(A szamolashoz 14e ftos berleti dijat vettem - ez kb pesti nem belvarosi atlag - illetve annak a felet minisz koltsegek, igy 6e/ho marad kb es kb 85% kihsznaltsagot, vagis evi 60e tiszta nyereseg saccperkb - az eladaskor varhato 20-25% bukta)

(#29454) Stanlee


Stanlee
őstag

Amikor a lakast vettem nem vettem hozza a melygarazsban helyet. 5 ev es 2 ellopott auto utan felhivtam az ingatlanfejlesztot, hogy mennyiert lehet tole helyet berelni, mert a hazhoz tartozo helyek fele meg mindig az o tulajdonaban van es nem all azokon a helyeken mar 5 eve egyetlen jarmu se. A nagy meglepetes az volt, hogy ugyanannyiert adtak volna el, mint amikor epult a haz es nem voltak hajlandoak kiadni sem. A berleti dijnal mondtam nekik, hogy hajlando vagyok fizetni a kozos koltseget es masik 5 hely kozos koltseget mint berleti dijat fizetnek nekik. Elhajtottak, hogy oket ez nem erdekli. 3 ev utan meg ugyanannyi hasznalat nelkuli hely volt a melygarazsban es havonta voltak cetlik kiteve az uzenofalra, hogy beallot keresnek... A haz most 12 eves lesz lassan, ha kiadtak volna berbe, mar tobb, mint a fele visszajott volna a garazs aranak. De erre uzleti modellt nem epitenek.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#29456) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

Sziasztok,
utóbbi időben én is sokat gondolkozok, hogy mibe tehetném a megtakarításomat. Nincs sok, pár millió csak. Idővel lakás lenne a cél, de 20m a normális lakás a jelenlegi piaci helyzetben.
Az OTP-nél vagyok, a netbankban van kalkulátor, amivel lehet tervezni. De nevetségesek a jelenlegi banki megtakarítási számlák.
Alacsony, mérsékelt kockázatot vállalnék csak max 2-3 éves lekötéssel. Jó lenne, ha a pénzhez hozzá tudnék férni, emiatt hosszabb távú befektetést nem is tervezek.
Jelenleg 2m-t raknék be, lehetőség szerint nem egy helyre.
Ki, mit javasol a jelenlegi dolgokat figyelembe véve?

Illetve nem épp befektetés, de kapcsolódik a megtakarításhoz. Van még diákhitelem. Pörgessem ki előbb ezt? Vagy a nagy részét fizessem vissza, és csak utána fektessek be?
Jobb szeretem ha a pénzem "nálam van".

[ Szerkesztve ]

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#29457) Mercutio_ válasza Kobe (#29453) üzenetére


Mercutio_
félisten

Leírod a worst case scenariot mint érvet:DDD

Az újépítésű helyeken keresleti piac uralkodik a legtöbb esetben (és nyilván ésszel veszel beállót, nem ad-hoc), az eladási árak folyamatosan emelkednek, sok helyen kihalásos alapon juthatsz csak beállóhoz/garázshoz. Fentiekből következik, hogy amint tudod, hogy felmondja a bérlőd elég egy cetlit kiadni és válogathatsz a jelentkezők között, nem lesz 1 kiesett hónapod se:N sőt akár árat is emelhetsz.

Eladásnál vagy minden rendben a haveroddal és együtt áruljátok (vevő szempontjából nincs rizikó, egyszerre mentek a szerződést aláírni) vagy ha gond van az egy folyamat része, idő közben félretehettél annyit, hogy kifizesd a részét vagy kéred, hogy ő fizessen ki. Az, hogy nem tudtok megegyezni (és idáig fajul a dolog) bár benne van a pakliban, de inkább a worst case scenario.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#29458) concret_hp válasza haly (#29450) üzenetére


concret_hp
addikt

az utanajarast beleszamoltad? adas vetel koltsege, minden berlo valtasnal hirdetni, odamenni, kozos koltseget intezni, stb?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#29459) Kobe válasza Mercutio_ (#29457) üzenetére


Kobe
veterán

Ha van egy adott szituacio, amiben csak es kizarolag a worst case mondhato biztosra, akkor mire kellene epiteni szerinted? :) vagy epitsen almokbol varakat, aztan keep fingers crossed, hatha ugy alakul.... Vagy megsem? :)

Az hogy mennyire mennek fel az arak meg egyebek....nem tudom, en ezt ennyire nem erzem azert... Sajst adatokat tudok mondani... En 13ert berlek terembeallot.
A tulaj nalunk 15ert adja ki, de evente minimum egyszer megkeres, hogy tudnek e embert a berlesre, vagy rakjak ki cetlit mert kene uj berlo...tobbi lako szintugy, mindig van kint hirdetes az uzenofalon... . Aztan amikor 1-2 honapig nincs akkor mar jon a kedvezmeny, ha ajanlok embert, akkor enged ennyit meg annyit.... Vagyis ha kiesett 1-2 honap, akkor adna annyi kedvezmenyt ami gyakorlatilag egy eves haszna a terembeallon.... Bomba biznisz :)
A teremgarazs amugy egy 10 helyes valami, 2 helynel iden 3* fordultak a berlok....

Kornyeken van orzott parkolo, parkolohaz, szinten hasonlo felallas, 20 alatt barhol barmikor talalok helyet, de ugyanez volt 3 eve is az arszinvonal

Kozben a kornyeken folyamatosan epulnek a lakoparkok, mindegyikhez epul garazs, egyre nagyobb a kinalati oldala, a kereslet meg sztem nem koveti le (nalunk 1km2 teruleten van 4-5 projekt, szerintem ugyanekkora teruleten nem nott tobb szazzal a kocsik szama...pedig ez is kozponti resz, korut menten...)

Egyedul a beallo veteliar emelkedeset erzekelem, az minden uj projektnel kicsit magasabbra szokik, de hogy tobbert ki lehetne adni, azt annyira nem hiszem....ezen a reszen legalabbis tuti nem. Aztan persze lehet budan az egyiranyu szuk utcakba meg csontot tornek es egymasra licitalnak egy placcert ha felszabadul.

Belvarosi ismeros mindig panaszkodik, hogy havi 40-50 a teremberlet, nekem barki 20 feletti arat mondana, arcon rohognem es kuldenem a patikaba hogy szedjen gyogyszert :)
Ha mostani lehetoseg megszunne, aznap talalnek ugyanannyiert. Kicsit utanakeresek, alkudozok, lehet meg olcsobbert is egy heten belul

(#29460) Mercutio_ válasza Kobe (#29459) üzenetére


Mercutio_
félisten

Miből gondolod, hogy annak a legnagyobb a valószínűsége, hogy összebalhézol a haveroddal nem pedig, hogy semmi komoly gond nem lesz? ;]

Azt érzem, hogy magadból indulsz ki, és el se tudod képzelni, hogy mások másként működnek. pl. a többség piszkosul nem fog 50+ métert kutyagolni, neki a lakás alatt/előtt kell a parkoló, tehát, az, hogy 500m-re van egy patkolóház nem vigasz, az a kérdés, hogy a saját lakása (esetleg szomszéd épület) esetén milyen árak vannak.
Belváros bizonyos részein, azon házakban ahol sok az airbnb nyilván kisebb a kereslet, hisz oda általában repülővel érkező túristák jönnek, nekik nem kell beálló. Erre írtam, hogy ésszel vesz aki.....

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#29461) Kobe válasza Mercutio_ (#29460) üzenetére


Kobe
veterán

Egyszeru matek, ha tudom hogy egy egyenlet vegeredmenyet 5 valtozo befolyasolhatja, akkor nem huzok ki belole 2t csak mert ugy egyszerubb megoldani :)
Szerintem butasag maskepp tervezni

Amugy a pelda amit mondtam az egy 50m es tavon belul levo osszes garazshely, nem 500m (en sem a sajat hazamban parkolok hanem 30mrel odebb)
Parkolohaz kb 3-400m a max
De aki mondjuk 50 metert nem kepes gyalogolni, az, lezerdzsonit idezve annyit is er ;]

(#29462) Mercutio_ válasza Kobe (#29461) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nyilván, de azt is butaság figyelmen kívül hagyni, hogy az adott változó mekkora súllyal szerepel (aka összebalhé valószínűsége)

Megint képtelen vagy elvonatkoztatni a saját helyzetedtől és mentalitásodtól...btw sok autósnak a seggére gyógyul a kocsi és inkább fizet, de nem gyalogol:N

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#29463) Kobe válasza Mercutio_ (#29462) üzenetére


Kobe
veterán

Akkor az egy hatodik valtozo. Mondjuk en figyelembe se vettem, mert a rendezetlen tulajdonjog miatt mar alapbol elbukik azon a masik 2-3 eshetosegen a dolog.
A tobb tenyezo kozul a tav a legkisebb baj, a tobbit szerintem viszont nem szabad figyelmen kivul hagyni (illetve lehet, csak akkor elegge meglepodunk a hozamon)

(#29464) attiati válasza Kobe (#29463) üzenetére


attiati
veterán

100% tulajdonjog kell, nem hitelbol.
Mar beepitett, vagy teljes beepitesre varo kornyeken, ahol hianycikk a garazs. Es meg kell nezni, hogy varosrendezesi es forgalomiranyitasi tervben varhato e drasztikus valtozas a kornyeken.

Igy elso evben elerheto netto 3-4%, utana pedig netto 7-8%.

Minden mas esetben kukaznam a garazs vetelt.

[ Szerkesztve ]

(#29465) Kobe válasza attiati (#29464) üzenetére


Kobe
veterán

Igen, a masik kerdes a hozzaferhetoseg.
A legtobb esetben ugy megy hogy a garazshelyeket mar a tervezoasztalrol elviszik, igy utolag, ha egyebkent lakast nem tervezel venni abban az epuletben, eleg nehez...

[ Szerkesztve ]

(#29466) haly válasza Kobe (#29451) üzenetére


haly
őstag

Na kicsit elharapództak a dolgok. Közben olvasgattam, több dologgal, amit írsz nem értek egyet.
Viszont légyszi ne felejtse el senki, hogy tanácsot kérni jöttem ide, nem kész tények megvitatásáért. A garázs az tényleg csak egy ötlet egyelőre.

Nyugaton, határ mellett lakunk. Haver személyesen érintett garázs ügyben és ezért nézegette az árakat, innen is jött az ötlet. Itt a parkolóhelyeket vadászni kell, garázsok kéz alatt szoktak elkelni körülbelül pár nap alatt. Hirdetést, ha fel is raknak maximum pár napig látjuk. Ebből kiindulva az, hogy nem tudjuk eladni, és hogy speciális vásárlóréteg lenne, aki keresi... hát finoman szólva is távol áll a valóságtól.
Szintén az árakkal kicsit elcsúsztál. Itt a garázsokat 15-20 ezer alatt meg se próbálják kiadni, inkább 20 a meghatározó.

Viszont kíváncsi vagyok a Te és többiek véleményére is, hogy ha nem garázs, akkor mi az, amit ajánlotok? :)

Egyébként részletekbe még nem ástam bele én magam. Tehát közös költség, stb. ezeknek nem jártam utána, viszont én nyilván az árba építeném be.

[ Szerkesztve ]

(#29467) Kobe válasza haly (#29466) üzenetére


Kobe
veterán

Nalam az, hogy nem is a fovaros, meginkabb egy no-go.
A hirdeteseknel, meg hogy meddig van fenn, nezd meg azt is hanyan hirdetnek fel garazst, es meddig. Jo esellyel te is ugyanaddig fogod arulni.

Mondjuk vicces h pesten olcsobban talalni garazst...

En etf et vennek (mar parszor mondtam), az fovarosban, hatar mellet, meg mindenhol hoz ugyanannyit, es nincs kiteve 4eves ciklusoknak, h epp mennyi penzt kap a varos :)

[ Szerkesztve ]

(#29468) haly válasza Fin10 (#29455) üzenetére


haly
őstag

Könyv azt hiszem első 1-2 fejezete pont az ilyen dolgokat taglalja.
Azért közel sem ilyen egyszerű az osztalékbefektetés, mint azt páran gondolják, illetve ez a cikk beállítja. A legnagyobb buktatókra mind van módszer és elemzés, hogy elkerülhető, illetve minimalizálható legyen.

(#29469) aAron_ válasza haly (#29450) üzenetére


aAron_
őstag

-

[ Szerkesztve ]

What is your ikigai?

(#29470) szabop27 válasza Kobe (#29459) üzenetére


szabop27
csendes tag

Ne haragudj, de a topic read-only tagjaként muszáj most megszólalnom, mert nekem tulajdonosi oldalról nagyon mások a tapasztalataim.

Bp. több külső kerületében (XIII, XIV, XVIII) van beállóhelyem, közös költség és adózás után évi 10,5-13,7% közötti hozamot produkálnak. 5 éve vettem az elsőt, az összes garázsra vetítve a kiadatlan napok száma: 6 nap(!). Mindezt úgy, hogy külföldön élek, onnan menedzselem a dolgokat: Ha egy vevő felmond, megkérem, hogy tegyen ki egy hirdetést az üzenőfalra, már másnap van jelentkező. GSM-es garázskapuk, régi bérlő letilt, új bérlő hozzáad, aláírt szerződés postázva.
Nincs másik olyan befektetésem jelenleg, ahol a befektetett energia/hozam arány ilyen magas lenne.

Egyedüli pont amivel egyetértek a hozzászólásodban, az az árak emelkedése. A mostani piaci árak mellett már jóval alacsonyabb hozamokat lehet realizálni, de még ma se elvetendő ötlet.

(#29471) Kobe válasza szabop27 (#29470) üzenetére


Kobe
veterán

számokat légyszi.....a százalékos statisztika nem mond semmit :)
Statisztikai alapon magasabb vagyok a föld lakosságának 99.8%nál, gazdagabb a 74%-nál ésatöbbi ésatöbbi.... :) ez így önmagában üres, nem tudod meg a magasságom :)

Mennyiért vetted, dbját? mennyit raktál bele összesen, mennyiért adod ki őket, és mióta, mennyit realizáltál belőle?

kicsit visszafejtve: egy átlag 2.5M-es új beálló után évi 13%-hoz havi 27e-t kell tisztán elrakni, vagyis 28-29(?) körül kell kiadni...ha jól tippelek
13 ker okés lehet ez az ár, kevés beálló, cégek is küszködnek vele,a többi külváros, családi házas övezet, majdnem mindenhol saját beállóval....ott tényleg kiveszik az emberek ennyiért ? ennyi balek, hal van arrafele ?
ha tényleg így van, megyek én is :) (komolyan)

nyílván van erre is meg arra is példa, de ez valahol tényleg azt mutatja hogy az emberek nem mérik fel rendesen hol a józan ész vége, kiváncsi lennék milyen értékű autókat tárolnak évi 300K-ért ilyen placcokon.....ha van róla infód, megoszthatod azt is :) lehet tévedek, de azt tippelném az átlag feletti értékű autóval rendelkező szerintem inkább megveszi magának

[ Szerkesztve ]

(#29472) szabop27 válasza Kobe (#29471) üzenetére


szabop27
csendes tag

Egyiket se új korában vettem, mindegyik 20-40 lakásos társasházakban van. A legolcsóbbnak a bekerülési ára 0,9M Ft volt, ez 12e-ért van kiadva, ebben az épületben nincs közös költség. (ez 4 éve, ebben az épületben januárban 1 hét hirdetés után 1,3M-ért ment el egy beálló). A legdrágább 1,5M, ez 15e-ért van kiadva.

A tőkém kb. 10%-van garázsokban, a bevétel vissza van forgatva, ennél pontosabb számokat nem osztanék meg nyilvános felületen.

Nem ismerem a bérlőket, egyik bácsival találkoztam csak személyesen, ő a 13 éves Astrajának 2 helyet bérel, mert ő már csak úgy tud biztonságosan beállni. :)

(#29473) Oneforall válasza Speeedfire (#29456) üzenetére


Oneforall
csendes tag

3 éves PMÁP, 2021/K Államkincstárnál.

(#29474) Kobe válasza szabop27 (#29472) üzenetére


Kobe
veterán

Ez igy ok, valamelyest azt erositi amit en mondtam. A berleti dijak, stb, az az atlag amit en emlitettem.

Annyiban kiveteles a dolog, hogy te joval a piaci atlagar alatt jutottal hozza ezekhez a beallokhoz, emiatt van magasabb megterulesed. A piacon most a 1.5 alatti kategoria ritka, vagy olyan helyen van ahol nem biztositott a folyamatos kiadhatosag es azert annyi, de belso keruletben hasznaltba is van ami 3m ert megy...
Ha nem 1M, vagy akoruli aron, hanem 2 millio korul veszed, akkor neked is csak 5-6% jonne ki, mert hat ugye duplajaert nem fogod tudni kiadni, hogy a 10% meglegyen.

(#29475) Speeedfire válasza Oneforall (#29473) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Köszi. :R

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#29476) Speeedfire válasza Speeedfire (#29475) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Egyébként az ilyenekről mi a vélemény?
OTP Prémium Aktív Klasszikus Alap
vagy OTP Prémium Klasszikus Alap

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#29477) Fin10 válasza haly (#29468) üzenetére


Fin10
tag

Azért arra szeretném felhívni a figyelmed, hogy nem létezik biztos recept a befektetéseknél! Ha valami minimális kockázat mellett magas hozamot adna (pláne a mindenki által könnyen hozzáférhető részvénypiacon), akkor mindenki abba fektetne! Én nem lennék ennyire lelkes egy könyv elolvasása után.

(#29478) haly válasza Fin10 (#29477) üzenetére


haly
őstag

Még egy szót sem írtam azzal kapcsolatban, hogy ne lenne kockázata.
Csupán csak arra reagáltam, hogy a cikk a legalapvetőbb buktatóit hozza fel, amire természetesen kapásból keres az ember megoldást.
Rémisztgetni lehet az embereket azzal, hogy egy cég így-úgy csökkentette az osztalékát, viszont azt már nem mutatja be, hogy például a szerző által használt rendszer alapján több elemzés is előrejelezné ezt.

Lelkesedés kapcsán ugyan úgy leírhatnám én is, hogy 1 cikk alapján ne rettenjünk már vissza egy befektetési irányzattól.

Azt se gondold, hogy 1 könyv elolvasása után én most rohanni fogok majd és befektetem minden tőkém osztalékfizető részvényekbe. Kicsit körültekintőbb vagyok ennél. Kedvem természetesen meghozta az egészhez.

Egyébként a szerzőt lehet követni több helyen is. Nyilvános porftóliója van és a könyvben leírt módszereket használja. Olvass, járj utána, utána meglátod, hogy mennyire nem állja meg a helyét a cikk a kritikát illetően.

További nagy hiba, hogy a cikk ETF-ekről és befektetési alapokról szól, amit ilyen területen nagy ívben kerülnék. Itt rettentő fontos, hogy mit választasz ki és roppant körültekintőnek kell lenni. Sokkal szívesebben választanék ki én a kínált elemzések alapján egy-egy részvényt.

Itt ezt a témát le is zártam. Nyilván értékelem a visszajelzésed és az óvatosságra való intelmeid, de ezeken már rég túl vagyok.

Nem bombabiztos, egyszerű befektetést keresek. Annyit már megtanultam, hogy az élet nem így működik. Viszont kíváncsi lettem volna mások kreatív ötleteire.

(#29479) Fin10 válasza haly (#29478) üzenetére


Fin10
tag

Én eléggé szkeptikus vagyok az ilyen egyéni elemzéseket illetően, de kívánom, hogy megtaláld a megfelelő részvényeket! :R

(#29480) bernel válasza Speeedfire (#29476) üzenetére


bernel
tag

Óvatos befektetőknek jó lehet, nem kell vele foglalkozni. Esetleg a költség lehet szempont, amin el lehet gondolkodni.

(#29481) aAron_ válasza haly (#29478) üzenetére


aAron_
őstag

"Itt rettentő fontos, hogy mit választasz ki és roppant körültekintőnek kell lenni. Sokkal szívesebben választanék ki én a kínált elemzések alapján egy-egy részvényt."

Ezzel viszont egyből bukod a diverzifikáció nyújtotta előnyöket, neked kell minden egyes alkalommal visszaforgatni az osztalékot manuálisan, arról nem is beszélve, hogy blue chipek nagyon ritkán vannak félre árazva. Minden elismerésem annak, aki ezeket megtalálja.

What is your ikigai?

(#29482) sniphoe


sniphoe
aktív tag

A Cetelem takarékszámla kamata szép lassan a már nem túl acélos 1,5%-ra süllyedt, van valami alternatívája?

If everything seems under control, you're just not going fast enough.

(#29483) Speeedfire válasza bernel (#29480) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Milyen költség? Én nem láttam a hirdetményben. :B

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#29484) polonic válasza sniphoe (#29482) üzenetére


polonic
félisten

Takarékszámla meg ingyenesség tekintetében szerintem nincs.

(#29485) bernel válasza Speeedfire (#29483) üzenetére


bernel
tag

A hirdetményben levő egy dolog, a másik, hogy ha alapok alapját veszel, akkor az egyes alapok költségét is fizeted, plusz az alapok alapja költségét. Vagyis ha az ember kézzel összevásárolja ugyanazokat az alapokat, akkor az alapok alapja költséget megússza.

Persze ez plusz munka, és lehet, hogy a kényelem megér ennyit, hogy nem kell ezzel bajlódni. Én is tartok ilyen alapok alapját.

[ Szerkesztve ]

(#29486) Speeedfire válasza bernel (#29485) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Valamikor megpróbálok bemenni az otp-be, aztán utána járni ezeknek pontosan. Időpontot sajnos csak délelőttre tudok foglalni. :(((

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#29487) Oneforall válasza sniphoe (#29482) üzenetére


Oneforall
csendes tag

Lásd #29419 hozzászólást.

(#29488) SzekeresPeti válasza Speeedfire (#29486) üzenetére


SzekeresPeti
tag

A bankban akarsz érdeklődni a befektetésekről? Hm...

Azt hiszem, van egy ide illő mondás: A szabó szerint mindig új öltönyre van szükséged.

(#29489) daniel2121 válasza SzekeresPeti (#29488) üzenetére


daniel2121
senior tag

:)

(#29490) Speeedfire válasza SzekeresPeti (#29488) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Mégis hol kellene utána érdeklődnök, hogy a fenti 2 befektetési alap milyen költségekkel jár? Hentes? :F :W

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#29491) bernel válasza Speeedfire (#29490) üzenetére


bernel
tag

Amit betettél linkeket, azon a letöltések alatt ott vannak a befektetői információk a kötlségekkel.

Általában a fiókokban sem nagy zsenik ülnek. Ők is csak ezt ismerik leginkább.

(#29492) Speeedfire válasza bernel (#29491) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Köszi, megnézem őket. :R

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#29493) SzekeresPeti válasza bernel (#29491) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Igen, és ebben Csernok Miklós is egyetért veled. A banki dolgozókat nem a pénzügyi szaktudásuk alapján ültetik be oda. Kb. úgy megy, mint ahogy a bolti pénztárosokat toborozzák. De még ha ért is hozzá valamit, nem az a dolga, hogy a legjobb opciót ajánlja, hanem azt, amit a bank leginkább el akar adni. És valahol olvastam, hogy a bankok a saját alapjaikat akarják nagyon eladni, holott a külföldi ETF-ek sokkal költséghatékonyabbak.

Szerény véleményem: Mindig az interneten kell kutakodni, rákeresni cikkekre, meg kérdezősködni ilyen fórumokon, mint ez, hogy amikor bemegyünk a bankba, olyan konkrét szándékunk legyen, amitől semmilyen mosolygós csinibaba nem tud eltéríteni. :)

(#29494) SzekeresPeti válasza Speeedfire (#29490) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Kicsit lehet elkalandoztam az alap kérdéstől, szó sem volt arról, hogy te olyan könnyen manipulálható lennél a banki dolgozók által, téged csupán annak a két alapnak a költsége érdekelt. Az viszont mindenképpen áll, hogy miután rátaláltál ezekre a költségekre, vizsgáld meg és hasonlítsd össze velük a külföldi ETF-eket is!

(#29495) bernel válasza SzekeresPeti (#29494) üzenetére


bernel
tag

ETF ügyben általában brókercéget szoktak ajánlani, pedig az is felmerülhet, hogy a banknál vegye meg az ember az ETF-et az értékpapírszámlájára. Így nem kell külön számlát nyitni csak ezért.

Persze az lehet, hogy a banknál valamivel drágább az ETF adásvétele, de ha passzív befektetőről van szó, aki félévente, évente súlyozza át a befektetéseit, akkor ennek a különbségnek nincs akkora jelentősége, mint ha valaki napi szinten kereskedne.

(#29496) Slownz válasza SzekeresPeti (#29493) üzenetére


Slownz
senior tag

Személyes tapasztalat: általam basic-nek hitt kérdéssel önkéntes nyugdíjpénztár kapcsán bementem a bankba kérdezősködni. A magánnyugdíj pénztár sorszámra egy olyan ügyintézőhöz irányítottak, akinek már az első kérdésemre az volt a válasza, hogy "na akkor ezt keressük meg együtt a honlapon ". Az agyam eldobtam, mondtam neki 5 perc várakozást követően, hogy a honlapon én is meg tudom keresni, megköszöntem a segítségét és elmentem.

[ Szerkesztve ]

(#29497) Mercutio_ válasza Slownz (#29496) üzenetére


Mercutio_
félisten

Miért nem kérted a felettesét?;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#29498) Hintalow


Hintalow
senior tag

Lehetne azt is, hogy képzett szakembereket ültetnek oda, csak akkor bele kéne törődni, hogy országosan van kb 8 fiók, és szeva. :K

Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

(#29499) goccer válasza Speeedfire (#29492) üzenetére


goccer
aktív tag

TER mutatót érdemes nézni, az alap költségeinek jó része általában bele van építve az árfolyamába

(#29500) bernel válasza goccer (#29499) üzenetére


bernel
tag

Az alaphoz tartozó kiemelt befektetői információkban is benne van a TER, nem kell feltétlenül az MNB oldalán vadászni rá.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.