Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#29601) dugynok válasza kexksz (#29600) üzenetére


dugynok
senior tag

Ez a jelenlegi helyzet ugye. Ha valaki tudja, hogy 4-5 év mulva venne lakàst, egy ltp szerződéssel befixàlja màr most a kamatot. Ha meg akkor is alacsony a bank kamat, dönthet úgy, hogy onnan veszi fel a hitelt. Most ltp hitelt nem éri meg.

[ Szerkesztve ]

(#29602) axioma válasza kexksz (#29600) üzenetére


axioma
veterán

Az athidalo draga, a funda lejaratkori 3.9+1%. Es nulla hiteligenylesi koltseg (mar a megtakaritas nyitasban kifizetve), na jo minusz tullap. Es majdnem nulla hitelkepesseg-vizsgalat, hiszen mar x evig fizetett onkent y-t, akkor 1.5y-t kotelezoen vszinu fizetni fog. Barmikor ingyen elotorlesztes, a fix kamatot meg mar mondtad.

(#29603) IG55


IG55
senior tag

Allianz féle magánnyugdíj pénztárba mennyire érdemes fektetni? Azt látom, hogy a különböző portfóliók milyen növekedéssel bírnak, de nem tudom hogy ez valójában milyen hozamot jelent. Nincs e valami buktató, vagy bármi költség, ami miatt nem éri meg a befektetés?

(#29604) kexksz válasza axioma (#29602) üzenetére


kexksz
addikt

Funda tenyleg joval kevesebb, tobbi dragabb. :F

Ezekszerint amikor megkottetik a lakaskassza benne van a szerzodesben, hogy lejarat utan igenybe lehet venni a kamatot a megkoteskori feltetelekkel, igaz?

(#29605) Mercutio_ válasza kexksz (#29604) üzenetére


Mercutio_
félisten

HA olyan fundát kötsz, akkor igen, ha olyat, ami csak megtakarítási annál nincs benne a lehetőség.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#29606) Kobe válasza axioma (#29602) üzenetére


Kobe
veterán

Erv lehet meg hogy a funda kamatai lassabban reagalnak, mint a bankoke, igy amikor a kamatemelesi fazis kozelit akkor megint eljohet az atmeneti ido h a funda kamata jobban megeri mint a masik

(#29607) freaghill válasza kexksz (#29604) üzenetére


freaghill
őstag

Ez engem is érdekelne. Hogy a megkötéskor számított THM van, vagy a lejáratkor ami aktuális.

(#29608) axioma válasza kexksz (#29604) üzenetére


axioma
veterán

Igazabol igen, de nem egeszen.
A lakastakarek egy zart rendszer. Mindenki mikor alair egy szerzodest akkor a teljes (megtak.+lakaskolcson) idore kot szerzodest, a teljes SZO mind a ket reszt tartalmazza ami utan a nyitasit kell fizetni. (Az athidalo mar NEM ennek a resze, azt ugyan az LTP torveny alapjan adta joguknal fogva, de mar nem a termek termeszetes reszekent hanem mint atlagos hitelintezet nyujtjak, persze az ltp megtak.-oknak mint tokenek a "terhere".)
Szoval amikor az LTP rendszeret kiszamoljak, akkor ugy szamolnak, hogy tulkepp folyamatosan lesz (valtozo mertekben) a megtakarito es a kolcsonozo szerzodesekbol is "merheto mennyisegben". A piaci kamat nem zavarja (bar van me'g mindig kotelezettseg arra, hogy a toke x%-a allampapirban legyen - olcso hitel az orszagnak -), de alapvetoen a megtak/lak.kolcson kamatmarzsabol meg a dijakbol el meg. Amik kiszamithatoak, nem kell (annyira) kockazatokat szamolni. Azt se felejtsuk el, hogy a nyitasi dij es a megtak-sal kezdes miatt siman egy megszurt ugyfelkore van...
Persze, nem mindenki jart ezzel jol, ha a piachoz nezed. Amikor 10+% volt a kamat (2000 korul), akkor mindenki a nagyon olcso (akkor me'g 6+1%) kamatu hitel miatt kototte, az akkor me'g 3% beteti kamat + az alltam (atlagban 13% netto atlaghozam) nem volt tul kedvezo. Aztan mire lejartak ezek, addigra a 7% kamatu kolcson nem volt jobb, mint az akkor ellenfelekent megjeleno dev.hitelek...
Most aki me'g tudott 3%-ost kotni, es kesobb meg felmennek a kamatok akkor a 6+1 is jo lehet... de ha nem akkor azt nem kell kihasznalni. Aki a netto 1%-ost (me'g alltam nelkul is tobb mint a tobbi biztos befektetes...), az meg kaphat 3.9+1-ert, ami jo esellyel mar addigra kedvezo lesz.

(#29609) axioma válasza Mercutio_ (#29605) üzenetére


axioma
veterán

Hol van ilyen lakaskolcson nelkuli??? A termek resze, nem levalaszthato, hacsak nem modositottak ezen is az utobbi 2 evben, de nem hiszem... ehhez nem aszf hanem a CXIII. torveny valtoztatasa kellett volna.

(#29610) axioma válasza Kobe (#29606) üzenetére


axioma
veterán

A funda (athidalon kivul) NEM valtoztathat kamatot.
Azt tudja csinalni, amit mostansag megleptek: a korabbi verziokat lezartak (mar nem nyithato, a meglevo kifutnak), es ujkent mar masmilyen kondiciokat adnak.
Funda 3% beteti 6+1% kolcson helyett (egy ideig volt parh-an) 1% beteti es 3.9+1% kolcsonkamat. Otp elso ua., masodik 1.5% es 4.5+1% lett, most meg van neki 0.1%-os de nem tudom milyen kolcsonkamattal.

(#29611) Mercutio_ válasza axioma (#29609) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nemtom mi a pontos megnevezése, de amikor kötöttük direkt rákérdeztek, hogy fogok-e (szándékozom-e) majd hitelt felvenni lejáratkor vagy sem, mert ennek függvénye, hogy milyet kötök (lehet nem a kötés, hanem a kamat amit adnak rá, erre már nem emlékszem pontosan)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#29612) Oppenheimer válasza attiati (#28303) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Még mindig 252 az USD. Van most prognózisod? Mit mondanak a fundamentumok?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#29613) Fooler89 válasza Oppenheimer (#29612) üzenetére


Fooler89
őstag

Ezt egy varászló kérdezi?

Speedfire: neki inkább hercegnőre hajazot a neve

(#29614) attiati válasza Oppenheimer (#29612) üzenetére


attiati
veterán

Ahogy akkor szeptemberben szólt az elképzelés előre, azt a longot már zártam részben a felfelé körben, másik felét meg elvitte a feljebb húzott stop.
"268-272ig long és stop szint felfelé húzás"

utána még volt / van ez a pozi jan 25-ről 247-ről.
Ezt el kell dobnom, ha 247-et újra megközelíti, vagy alá megy.
Mert ott lehet elkezd száguldozni az eurusd felfelé. Mindenki az 1,25-ös szintet lesi, felette meg elég légüres térben haladhatna (ha tartósan átmegy rajta). Az mondjuk egy 22x-es usdhuf lenne első körben. De addig is 1,25 alatt vagyunk még.

Fundamentumok alapján szerintem senki nem érti. Ez az 1,25-ig korrigálás inkább az usd bizalmi válsága és az eu egységébe vetett bizalom visszatérése (francia választások óta). Persze ez csak utólag belemagyarázás mert volt közben egy német kormányalakítás körüli bizalmatlanság + rossz kimenetelű olasz választás és mégsem volt eur gyengülés. De én az 1,25-ig erősödést csak korrekciónak tekintem a hosszú charton.
Az igazi fundamentum az, hogy USD-EUR kamatkülönbözet többéves, évtizedes csúcson van és mégsem hat az árfolyamra.
Összehasonlító chartot most nem találok hirtelen az abszolút értékre, csak a relatívra

[ Szerkesztve ]

(#29615) attiati válasza attiati (#29614) üzenetére


attiati
veterán

Mondjuk ez a chart a 10 éves US bond és a 10 éves német bund összehasonlítása, ami nem a legjobb.
Nem találtam most pár perc alatt mást.

Ami még érdekes mostanában, hogy laposodik az amerikai hozamgörbe és ha a 10 éves hozam befordulna a 2 éves alá, azzal recessziót árazna a piac. De még ott sem tartunk.

[ Szerkesztve ]

(#29616) bernel válasza attiati (#29615) üzenetére


bernel
tag

Valahol írták, hogy ha a német kötvényhozamok fordulnak, akkor sokkal gyorsabban fognak fordulni, mint ahogy a legtöbben számítanak rá, értve ezalatt, hogy jövőre már 5-6% lehet a német 10 éves vagy hasonló.

Nem tudom, erre mennyi a reális esély, de ha így lesz, akkor az nagy kavarodást fog hozni a piacon.

(#29617) Stanlee válasza bernel (#29616) üzenetére


Stanlee
őstag

Ha 5%-ra felmegy a bund, akkor Europanak meszeltek. Foleg, ha 1 ev alatt felmegy. Azert nem fog tudni felmenni ilyen rovid ido alatt annyira, mert pluszos a nemet koltsegvetes, az egesz eu-ban a nemetek a legjobb adosok, igy annyira keveset kernek el, amit nem szegyelnek es a nemet megtakaritok akkora halom penzen ulnek, hogy nem tudna annyi papirt kitolni magabol a Bundesbank, hogy ne vasaroljak fel rogton mar csak a lakossagot kiszolgalo bankok a magasabb kamatokat biztosito papirokat. A magasabb kamat alatt meg azt kell erteni, hogy 0,01% helyett ha mar 0,5%-ot adnak a bankok a naluk deponalt penzert, mar az iszonyatos kamatnovekedesnek szamit :-)

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#29618) attiati válasza bernel (#29616) üzenetére


attiati
veterán

Akkor a magyar 10 éves 2,5%-ról felmenne 10%-ra.
Ez valamilyen inflációs sokkot árazna.
'79es olajválságban ment 3 év alatt +5%-ot a német hozam.

(#29619) Kukipapa_rr válasza axioma (#29610) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Elkezdtem a megosztásokkal szórakozni Fundánál. Megosztanék konkrét tapasztalatot, ha valakit érdekel.

Egy "régi", 3%-os hozamlesővel kezdtem, tavaly nyáron született kisfiam adószámát jelöltem meg. Hónapok óta vártam már, csak január elején ment a telefon, mert az eredeti szerződés is januári kezdetű/fordulópontú. Évzárásra hivatkozva javasolták, hogy egy hét múlva tegyem. Oké, telefonon megosztási megrendelés egy héttel később leadva.

2-3 héttel később még mindig semmi, telefon: hát, probléma van. Mivel a szerződés kezdete korábbi, mint a baba születése, ezért nyilatkoznom kell, hogy lemondok az állami támogatásról vagy jelöljek meg új adószámot. Mondtam, hogy legjobb tudásom szerint semmi akadálya nem kéne, hogy legyen, hogy ez évtől veszem azt csak igénybe az "új" szerződésre, a korábbiakra nem tartok igényt, és nem véletlenül fordulópontnál próbálom megosztani. Utánanézés, tartogatás után igazat adtak, sikerült a megosztás.

Megjegyzem: majdnem leráztak, én laikus vagyok, simán bevettem volna, hogy ezt így nem lehet, de tisztázni szerettem volna, hogy miért nem lehet úgy, ahogy leírtam. Erre kiderült, hogy ja, de lehet. Szuper.

Pár nap múlva levél jön: naivan azt hittem, ez a megosztásról szól, de csak a problémáról szóló tájékoztató érkezett még csak meg, amit már napokkal azelőtt tisztáztunk. A tényleges megosztás valamikor februárban történt csak meg, visszamenőleg befizettem a januári 20-ast is. Lassan őrölnek azok a malmok, na.

Ami érdekesség: 50/50%-ban kértem a szerződés megosztását, viszont az ügyfélszolgálat javaslata alapján a befizetést ettől nem kellett 10/10e-re redukálni. És tényleg: ebben a hónapban már szépen ment csoportos beszedéssel a 20/20e mindkét, fele szerződéses összegre csökkentett hozamlesőre.

Eredetileg én minden, témáról szóló bejegyzésben, hozzászólásban úgy értelmeztem, hogy megosztáskor lecsökken mind a SZÖ, mind a befizetés, viszont semmi nem akadályozza meg, hogy az ember havonta pluszban befizesse a +10/10e-t az egyébként csökkentett összegű szerződésre, jár majd arra is a támogatás. Azonban amikor a megosztások miatt a SZÖ a minimumra csökken majd (terv szerint majd további megosztogatások következnek), akkor muszáj lesz azt felemelni és így nyitási díjat fizetni.

A tapasztalataim tehát ennek ellentmondanak, simán hagyták SZÖ emelés nélkül a megosztást, ugyanannyi befizetéssel, sőt, javasolták. Nyilván ez csak akkor működik, ha az ember nem tervez hitelfelvételt, viszont nagyon kellemes meglepetés (már készültem a havi plusz befizetésekkel járó többletmunkára). Ez nekem teljes meglepetés volt. Az új havi 20e-s hozamleső szerződés költsége így 2e forint szerződésmódosítás volt csak.

A következő izgalmas kérdés az lesz, hogy lehet-e így már megosztott szerződést továbbosztani (tehát a klónt klónozni) vagy csak mindig az eredetit lehet megosztani (további adószámok szabadulnak fel a jövőben). Erre előzőleg sem te, sem másik fórumon lakó Fundás nem tudott konkrétan válaszolni, így marad az éles teszt. Ha érdekel, majd megírom az eredményt.

Bocs, ha hosszú lett, de szerintem tanulságos: én örültem volna, ha valaki felkészít az ilyen buktatókra, ezért tettem közzé.

(#29620) axioma válasza Mercutio_ (#29611) üzenetére


axioma
veterán

Jaaa, az mas, attol fugg hogy melyik modozat eri meg neked jobban. Akkor szerencsed volt az uzletkotovel, van amelyik nem kerdez hanem a neki jobbat meseli csak el es azt koti... meg votl amikor egyszeruen a kozpont kiadta, hogy csak ha eroskodik az ugyfel, akkor legyen regi tipusu, volt ahol egyenesen azt allitottak mar az uzletkotoknek is, hogy mar be se fogadjak... Hat ja, sajna ott se fenekig tejfel az elet.

(#29621) axioma válasza Kukipapa_rr (#29619) üzenetére


axioma
veterán

Koszi a reszletes visszajelzest! Mivel en 2007 ota nem vagyok veluk jogi kapcsolatban, es a torvenyi/ASZF valtozasokat se mindig kovettem, gyakorlatilag nem vagyok mervado konkret ugyekben, ezt ha van erom mindig hozza is teszem.
A megosztasnal OK, hogy ket 20e-es keletkezett, de nem vontak le cserebe a nyitasi dijat (kulonbozetet)? Lehet, hogy nem befizetni kell, hanem vonjak, mittudomen, gyakorlatban nem volt ilyenem, en meg ingyen havidijut csinaltam igy egybol sokat (raadasul otp-nel). De a torveny/rendelet szerint ha nem vontak toled semmit, akkor csendben orulj, mert nem igy kene lennie a megosztasnak (de azert majd ranezek az aktualis szovegre, csak most jo egy hetig el vagyok havazva). Mondjuk masik lehetoseg is van, a beszedes merteke es a szerz.o. nem biztos, hogy ossze van annyira kotve, hogy ebbol kovetkeztethetnel a szerzodeseid allapotara, az is lehet hogy 20+20-at vonnak de a szerzodesek SZO-je szummaban maradt a regi.
Kar tippelni, majd kiderul ha kapsz egy kivonatot (vagy beregisztralsz a weboldalukra es megnezed, ok mit tartanak nyilvan).

(#29622) Kukipapa_rr válasza axioma (#29621) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

de nem vontak le cserebe a nyitasi dijat (kulonbozetet)?

Nem, pont ez az érdekes, sőt, ahogy írtam, ők javasolták, hogy ne csökkenjen a befizetés az SZÖ csökkenés ellenére.

a beszedes merteke es a szerz.o. nem biztos, hogy ossze van annyira kotve, hogy ebbol kovetkeztethetnel a szerzodeseid allapotara, az is lehet hogy 20+20-at vonnak de a szerzodesek SZO-je szummaban maradt a regi.

Pont erről van szó. Láthatóan nincs kapcsolat a SZÖ és a megtakarítás mértéke között. Mindenütt azt olvastam, hogy van, de megosztáskor láthatóan nincs.

"Megfenyegettem" az ügyintézőt, hogy hivatkozni fogok a beszélgetésünkre, amiben azt ígérte, hogy a 20/20e-s beszedés ellenére nem lesz SZÖ növelés vagy bármilyen plusz díj felszámítva, és reklamálni fogok; azt mondta, oké. Vártam plusz egy hónapot, hogy lássam a végső eredményt, de ahogy írtam, csak a 2e-s szerződésmódosítási díjat szedték pluszban be (csopbesz).

A klón szerződés egyenlege így: 60e, ahogy lennie kell (van webes hozzáférésem). A másik maradt az eddigi. Ahogy kell.

A SZÖ szerződésenként 1,23M-ra csökkent, 50/50%-kal, ez is, ahogy kell (hozamleső eredeti SZÖ: 2,46M volt). Volt lehetőség más arányra, de ez tűnt a legmegfelelőbbnek. Ez későbbi hitelfelvételnél lehet probléma, ahogy írtam, de engem ez nem érint. Viszont évente tervezem megosztani, több adószámmal, amíg ki nem maxolom a 10 évet (eddig élhet egy szerződés), évente megszüntetve a szerződéseket, felvéve a pénzt (előtörlesztésre), kivéve egyet, ahogy Kiszámoló írta. A kérdés az, hogy megszüntethetem-e az eredetit vagy inkább hagyjam azt békén.

Logikusan gondolkodva, mivel a klón szerződések mindenben megegyeznek az eredetivel, nem kéne, hogy ez probléma legyen, de olvastam az ÁSZF-ben valami gumiszabályt, hogy a Funda eldöntheti megosztásnál, hogy engedi-e vagy ilyesmi, szóval ez bizonytalan. Pár hónap múlva felszabadul egy adószám, megpróbálom a klónt megosztani rá, aztán majd kiderül, mi lesz.

(#29623) htomi85 válasza bernel (#29616) üzenetére


htomi85
tag

Ez hülyeség.

(#29624) axioma válasza Kukipapa_rr (#29622) üzenetére


axioma
veterán

OK, igy mar ertheto, bocs ha kotozkodesnek tunt. Igazabol ez a legjobb megoldas neked. (Amugy nem tudod vegtelensegig "ingyen" osztani, me'g 1x siman, utana mar a minimum SZO elerese miatt - mindketton - kell nyitasi kulonbozet.)

(#29625) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

Ma voltam bent regisztárlni a webkincstárra, meg számlát nyitni. Kb 30 perc alatt meg is volt. Elvileg holnap már be is tudok lépni.
Azt ajánlották, hogy lehetőleg egyben vegyem meg a kívánt kötvényeket. Ez így tényleg jobb megoldás? 3 éves prémium államparírt akarok kb 2m értékben. Viszont én úgy terveztem, hogy napi 200e-renként megveszem, és ~10 nap alatt le van tudva. Akkor ez így nem jó?
Illetve ha havonta van megtakarításom azt is érdemes ilyen állampapírba tenni a lakáskasszán belül? Ha igen, akkor melyikbe? Én arra gondoltam, hogy ami havonta megmarad megtakarítás, azt fél éves papírokba fektetném be. Vagy esetleg más ötlet?
Illetve ha 3 havi pénzt akarok félrerakni, amihez bármikor hozzá akarok férni, akkor az is mehet mondjuk fél éves/éves állampapírba? Ha jól értettem, akkor 0.5%/1% a bukó ezeknél.

[ Szerkesztve ]

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#29626) concret_hp válasza Speeedfire (#29625) üzenetére


concret_hp
addikt

mondjuk nem tudom miért jobb 10*200K-ként venni, de azt se h nekik meg amúgy mi közük van hozzá, hogy mit csinálsz a számládon és ez egyáltalán hogyan kerül szóba :F

vagy fullba vagy sehogy :D

(#29627) Speeedfire válasza concret_hp (#29626) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Mert, utalni nem akarok. Kártyás vásárlásként akarok venni. Már nem tudom, hogy milyen címszó alatt jött fel ez a több állampapír vs 1db állampapír.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#29628) htomi85 válasza Speeedfire (#29625) üzenetére


htomi85
tag

2 tipp:
Ha legalább 3 évig tartod, nyiss tbszt is.
Én hitelkártyávál vettem sokszor, a plusz 2 százalék dob a gyér hozamokon.

(#29629) Speeedfire válasza htomi85 (#29628) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Tbsz? Miért jobban a hitel kártya?

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#29630) concret_hp válasza htomi85 (#29628) üzenetére


concret_hp
addikt

ha nem biztos, hogy meglesz 3 évig, akkor is jobb a tbsz, nem kerül semmibe és ha mégis úgy alakul, hogy tovább meglesz akkor meg csak jó.

(és egyébként az államkincstárnál külön kérni kell, hogy alapból 5 évre nyissák, mindenhol máshol alapból 5 év...)

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#29631) Spet válasza Speeedfire (#29629) üzenetére


Spet
addikt

Vásárlások után pár %-ot visszaad a bank a vásárlás értékéből (ez változó érték lehet szolgáltatás/vásárlás tekintetében).

Ha rendszeresen fizeted a hitelkártyán elköltött összeget, akkor szinte semmit nem vesztesz vele (hogy most milyen íjai vannak a hitelkártyának, ne kérdezd, nem élek vele).

Eladó Seiko 7016-5000 Seiko Monaco

(#29632) _ATi_1 válasza Speeedfire (#29629) üzenetére


_ATi_1
senior tag

Viszont a legtöbb hitelkártya már nem ad Államkincstáros vásárlásokra visszatérítést. Ha jól emlékszem, egyedül a K&H.

(#29633) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

Ennek a tbsz-nek utána kérdezek. De nekem úgy rémlik, mintha 5 évet mondtak volna a kamatadó mentességre. A hitelkártyát inkább skippelem.
A havi megtakarításra tudtok még esetleg valamit ajánlani?

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#29634) stickermajom válasza Speeedfire (#29633) üzenetére


stickermajom
addikt

Nem nyittattak veled rögtön?

Itt egy leírás a TBSZ-ről: [link]

(#29635) tdna válasza Speeedfire (#29633) üzenetére


tdna
csendes tag

- Egészségpénztár/önsegélyező
- Önkéntes nyugdíjpénztár ha idősebb vagy
- Babakötvény (ha van gyereked)
- Cetelem
- lakástakarék
- kp
- bef alap
- autónyeremény betétkönyv

[ Szerkesztve ]

(#29636) Speeedfire válasza stickermajom (#29634) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Nem tudok róla, de megnézem majd a papírokat.


tdna: Ez a cetelem takarék nem is tűnik rossznak. 0ft-os, és 1.5% at ebkm. A befektetési alapokat néztem már én is, de nem látok olyat amibe szívesen betenném. :N

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#29637) abel.makrai


abel.makrai
csendes tag

Sziasztok!

Biztos volt már téma, de lakást hol érdemes vásárolni? Nyíregyháza vagy Debrecen környékén érdekelne befeketetés céljából. Lehet nem vagyok túlságosan otthon a témában, de nem tudok most jobb befektetést, ha rendelkezésre áll a készpénz.
Viszont interneten rájöttem, hogy szinte lehetetlen. Biztos bele lehet futni egy kettő jó vételbe, de a legtöbben nem is eladni akarják, csak hirdetik irtó magas áron, gondolják hátha befut valaki rá. Hónapok óta nézegetem, amikor találok olyat, hogy minden szempontból megfelel, és az ára sem horribilis, vagy már elkelt alku nélkül rá fél vagy egy napra, de olyan esetem is volt már, hogy a tulajdonos meggondolta magát, hogy mégsem adja el :D de szerintem a legtöbb szuper vételt meg sem hirdetik, hanem ismerősök közt elüzletelik az ingatlanosok.
Nektek mi erről a véleményetek? Van valakinek hasonló tapasztalata?

(#29638) maajsz válasza abel.makrai (#29637) üzenetére


maajsz
senior tag

Pontosan, a legtöbb jó vétel el megy hirdetés nélkül. Most adtunk el lakást és annyit volt hogy megemlítettük kb 2 ismerősnek és már jelentkeztek is, kvázi alku nélkül elment azonnal. Pedig ez egy 17-18 ezer fős kisváros és egy 32 nm-es garzonról van szó (oké hogy belvárosi jó helyen). Bp-i lakásvásárlás céljából lett eladva, de több havi böngészgetés után sem találni igazán jó vételt. Rengetegen meg sem hirdetik mert olyan alakok tudják megtalálni az embert, hogy rendesen éveket öregedsz egy egy telefonbeszélgetés alatt. Anyum munkatársa pl úgy vette egyet Pesten (viszonylag jó helyen a Dózsa György úti metro megálló körül) potom 8 misiért (és nem 20-30 nm), hogy a bankban ügyfele volt egy srác és annyit mondott hogy elhúz külföldre és eladja a lakását mindennel! benne, ő meg mondta neki ne is hirdesse. De ahol voltam albiba ott is annyit mondott a házi néni, hogy a fsz-en eladó egy, de akkor nekem nem volt aktuális, és el is ment 2 hét alatt és mondta a tulaj hogy meg sem hirdette, sőt kb csak háztömbben lakók hallottak róla.

(#29639) Mercutio_ válasza maajsz (#29638) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha 8 misiért eladta és ez nem több éves történet, akkor elég tájékozatlan volt az illető.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#29640) maajsz válasza Mercutio_ (#29639) üzenetére


maajsz
senior tag

Az spec. több éves sztori még érezhető volt 2008.

(#29641) IG55 válasza tdna (#29635) üzenetére


IG55
senior tag

Tudnál ajánlani weboldatl, ahol bemutatják, hogy milyen befektetési lehetőségek vannak? Pl. az előbb linkelt kiszamolo.hu megfelelőnek számít?

(#29642) Mercutio_ válasza maajsz (#29640) üzenetére


Mercutio_
félisten

2014-ig sőt talán 2015 elején is még ki lehetett fogni jó ajánlatokat, aztán kezdett felpörögni a kreslet és az árak.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#29643) Brave_86


Brave_86
aktív tag

KBC:
Úgy gondoljuk a következő néhány hétben várható események következtében a piaci árfolyammozgások az elmúlt néhány hónaphoz képest nagyobb változást mutathatnak. A Budapesti Értéktőzsdén és a magyar piachoz köthető termékekben, egyes részvények és a részvénypiac egészében jelentős árfolyammozgás lehet. Ezért azt javasoljuk, fontolja meg nyitott pozícióinak méreteit, illetve irányait, mert a változékony környezetben a megszokottnál nagyobb nyereség, vagy veszteség is érheti a befektetőket.

Külön felhívjuk figyelmét a nyitott tőkeáttételes pozíciók rejtette kockázatokra, mivel egy nem kívánt irányba történő elmozdulás akár jelentős tőkeveszteséget is okozhat.
Kérjük Önt, ezeket a tényezőket figyelembe véve mérlegelje pozícióit.

(#29644) abel.makrai


abel.makrai
csendes tag

Igen, és sajnos az ingatlanosok miatt is nagyon nehéz. Szinte alig látni fent hírdetést ahol magánszemély hirdet. Az ingatlanosnak meg vagy így vagy úgy, de én fizetem meg a jutalékát :D Persze nem ellenük beszélek, nekik is meg kell élni valamiből, de ha magánember rak fel hirdetést, már ők rá is ugranak és rábeszélik, hogy ők hagy hirdethessék. Ezzel is nőnek az árak.

Tudom, hogy nem szabad hirdetni, de esetleg ha olvasná valaki, Nyíregyházán vagy Debrecenben vásárolnék hibátlan állapotú kiadható állapotban lévő lakást. Sajnos az ismerettségi körömben nem nagyon van ilyen, és így nehéz dolgom lesz. Olyan szitu lenne jó, amivel mind kettő fél nyer, valaki aki külföldre költözés, vagy bármi ok miatt megválna a lakásától, és jól jön az azonnali vevő, persze nem mélyen ár alatt gondolom, csak hogy jó vétel legyen, ne olyan mint amiket a neten hirdetnek.

(#29645) maajsz válasza abel.makrai (#29644) üzenetére


maajsz
senior tag

Az hogy mi is a jó vétel elég relatív tud lenni ma. A frekventált, felkapott helyeken most elég magasan vannak az árak, ugyanakkor falun, külvárosokban akad sok nyomott áron is. De pl ha egy belvárosi lakás teszemazt 20M-ra van hirdetve, de te azt mondod hát ez neked 15öt ér, attól még lehet jó vétel, mert a környéken pár M-val többe mennek el. A közvetítős ár nem amiatt szokott magas lenni mert mondjuk benne van a közvetítő fél millás díja, hanem mert azok pont a környékre aktuális (jelen esetben magasabb) árra lövik be, illetve aki azokra bízza valszeg nem rohan az eladással. (Nagyon) jó vételre sajnos legtöbbször nem éri meg várni, itt mondjuk nem csak lakásra, de autóra, drágább műszaki cikkre is értem, mert az ember nem fut bele gyakran, vagy ha pont bele is fut épp nem érdekli / nincs pénze rá. Terjeszd az igét, hagy mondják ismerősök tovább, írjál be nyiregyi/debreceni fb csoportokba, idővel valami csak alakul ill. megérheti garázsokat is nézni.

(#29646) htomi85 válasza Brave_86 (#29643) üzenetére


htomi85
tag

25 konti bux longom van náluk. Ott bezzeg nem ugrott fel figyelmeztetés :)
Április szerintem longos lesz.

(#29647) fm! válasza htomi85 (#29646) üzenetére


fm!
tag

Én meg ML papírokban ülök nyakig. Vagy marha jó lesz 9 nap múlva vagy nagyon nem. :D

(#29648) zsoltee10 válasza fm! (#29647) üzenetére


zsoltee10
addikt

Szintén.... :D

(#29649) htomi85 válasza fm! (#29647) üzenetére


htomi85
tag

Nekem csak a portfólióm 6 százaléka.
A fidesz győzelem az alap scenario, így az be van árazva. Senki se várjon 2 nap limitet narancs győzelem esetén.

(#29650) nepszter1


nepszter1
addikt

Üdv, szeretnék 4.5 évig kb felre rakni havi fix 100ezer forintot. Hova fektessem hogy a legtöbbet tudjam kihozni belőle?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.