Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1024) attilam válasza Ra3 (#1023) üzenetére


attilam
őstag

Az ígért hozamot mindenképpen meg kell adniuk tehát a befektetett pénze garantált a 12% kamat a 3 év alatt.
A tőkegarancia jó dolog, de azt tudnod kell, hogy sok hátránya is van egy zártvégű alapnak:
1. Az elérhető maximális hozam nagyon korlátolt. Ha a piac igen jól teljesít, akkor sok haszontól maradhatsz le.
2. Megtekintési időpontok. Ez nem jellemző a legtöbb alapra, de itt úgy néz ki, nem láthatod napról-napra, hogy mennyi a befektetési jegyeid eszközértéke. Ez persze előnyt is jelent, mert nem kapsz szívrohamot ha túl alacsony lenne az árfolyam a két megtekintési időszak között. Bár ez a tőkegarancia miatt amúgy sem állna fenn.
3. Pont a megtekintési időpontok miatt, nem tudod, hogy mennyit érnek a bef. jegyek pontosan. A likviditásuk pedig szinte egyenlő a nullával, még akkor is ha pontosan tudnák az emberek mennyit érnek. A zárt végű alapokat a tőzsdén eladhatod, esetleg újat vehetsz hozzájuk, ha találsz vevőt, vagy eladót rá, de ez az alacsony likviditás miatt időben nagyon elhúzódó lehet. Ráadásul nagyon valószínűtlen, hogy olyan áron tudnád eladni, mint amennyit ér.

Ezek figyelembe vételével én azt ajánlom, hogy ha van olyan pénzed ami 3 évig biztosan nem kell, és a banki lekötéseknél jobb hozamot szeretnél elérni, viszonylag alacsony kockázattal, akkor nyugodtan vágj bele. Ha előreláthatólag 3 éven belül kellhet a befektetett pénz, akkor keress más megoldást.

Még egy biztonsági dolog: Mivel az Erste alapkezelője BEVA tag, így a befektetett pénzed biztosítva van, ha jól emlékszem 2 millió forintig.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.