Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#70623) npera


npera
újonc

Ma délelőtt lógott az eső lába, így fogtam a két mókamestert és elmentünk IKEA-ba, majd fűrészgépet tapogatni két barkásáruházba.

Először a Bauhausban indítottunk, mert ott van az IKEA mellett. Volt Black és Decker, Hikoki, Metabo, 4-féle Dewalt, kék Bosch és Makita.

Húzkodtam a ravaszt rajtuk, néztem milyen a biztonsági kapcsoló, miként lehet a szögeket állítani, a skálát leolvasni, vannak-e előre definiált beugrós szöget és hasonlók. Meg amikor lehetett próbálgattam emelgetni őket. A műanyagok minősége (törékenysége) is szempont. Meg leginkább a befoglaló méretek. Mert valahova majd el is kell rakni.

Az egyszerűbb gépeknél a műanyagok elég csenevésznek tűnnek. Inkább "dizájnosak", mint robosztusak. A Metabo gépeknek elég jó értékelése van, de mondjuk jó olcsóak is. Ezért gondolom egyszerű projektekhez bőven elég az is és sokan veszik. Azokon a szögek leolvasása elég körülményes volt és nem tűnt túl robosztusnak az állítási lehetőség sem.

Végül a kék Bosch GCM8 és a Dewalt DWS774 maradt a döntőben. A Hornbach áruházba átmenve pont volt kettő egymás mellett. Még csak le sem voltak rögzítve, így fel lehetett emelni őket és tologatni. Amikor összetoltam őket úgy, hogy a deszka rögzítési síkja volt egy vonalban, akkor érződött igazán mennyivel nagyobb a Bosch.

Utána bónuszként felhívott az asztalos melókhoz eléggé értő kollégám, aki kis derűvel figyeli a barkács ámokfutásomat. Ő mondta, hogy igazából akkor "kell" a komolyabb gép, ha mondjuk bútorokat és beltérbe finomabban megmunkált cuccokat szeretnék barkácsolni. Mert akkor jóval pontosabban be tudom állítani a szögeket. De ha csak ilyen merőleges és 45-fokos vágások kellenek, akkor bőven jó még egy hobbi gép is a helyi vasedényből. Egy Dewalt vagy hasonló Metabo pedig csak a kis részletmegoldásokban különbözik.

Szóval hacsak nem akarok ágyúval a verébre lőni, akkor kár a kék Bosch csak azért, hogy jobb legyen a gép. Azt nem tette hozzá, de azért érzem, hogy csak úgy fogalmatlanul nekiállva a jobb géppel is fogok tudni k*rva rondán vágni rossz szögben :C

Szóval 99%, hogy Dewalt lesz. Most elkezdek owners manualt olvasni, ha van neten és rivjúkat nézni róla.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.