Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
npera
addikt
válasz
A. Crowley #95048 üzenetére
Már várom, hogy mikor szól be az egész világnak valami svéd politikus, hogy Svédország a COVID elleni harc nagyhatalma és hogy az oltás tekintetében is élen járnak
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
A. Crowley #95040 üzenetére
Akkor meg is van, hogy hova lett A Moderna vakcina...
-
Sipi-
őstag
Banggood-ról rendeltem Blitzwolf töltőt 8-án, ma hozta meg ajtóhoz Expressone futár, pedig a szállítási költség csak $1.54 volt (+ $0.42 biztosítás).
-
Sipi-
őstag
Allianz kétszer is meglepetést okozott. Első, hogy megjött a Yaris KGFB-re az ajánlatuk és csökkent a tavalyihoz képest (kb. 1,5ezer forintot), így lett 27720 Ft B9-ben (asszony nevén). A levélben benne volt, hogy adjam meg az autó jelenlegi km óra állását az adott url-en. Megadtam, hogy már nem 189500, hanem 196500 km van benne és erre az éves díj lecsökkent 24ezer forintra. Ez volt a második, pozitív meglepetés
-
válasz
eattila #95034 üzenetére
nem tudom, jobb helyeken erre egy háromujjas jobbrahúzást ésvagy dedikált egérgombot, esetleg a görgő balra billentését használjákTo prevent user data loss when filling out forms, we’ve disabled the Backspace key as a navigation shortcut for the back navigation button. To re-enable the Backspace keyboard shortcut, you can change the about:config preference browser.backspace_action to 0.
-
eattila
őstag
A backspace mióta nem működik vissza gombként a foxban?
Chromeban sem. Beszarás.
-
npera
addikt
Még annyit tennék hozzá, hogy itt a "stratégia" az volt, hogy az idősek otthonába levő időseket nem lehetett látogatni, de az oda beosztott leginkább harmadik világból menesztett alsegédek az alapvető higiéniai követelményekkel sem voltak tisztában és mindent IS lesz@rtak, aztán az idősek között tarolt a fertőzés.
A nagy "stratégia" az volt, hogy egyszerűen hagyták az időseket megfulladni lassan a saját ágyukban. A család nem látogathatta őket, egyszerűen hagyták őket megfulladni. Ha 2 hétig hörgött, akkor 2 hétig hörgött. Aztán kész.
Ezzel "megoldottak" egy csomó kezelési költséget és munkát, mivel aki megfulladt azzal már nem kellett törődni.
Szóval a skandináv laza modellnek voltak ám árnyoldalai.
Az oltás gyakorlatilag szimbólikus itt. Szerintem én még 2022-ben sem kapok semmit, mert utolsó vagyok a sorban.
-
Jahno
veterán
Értem na, itt arra gondolok, hogy volt aki nem lázas, de minden más stimmelt és ezzel már kidumálták magukat, vagy folyt az orra és jaaaaaj akkor nem covid mert az száraz köhögős. De bammeg, majd megdöglök, minden fáj, szagokat sem érzek, kollégák már rég feldőltek, ebben az időszakban mégis mi más lenne....
"Plusz a háztartásban volt mellette a 2 pozitív teszt ugyanakkor."
Na, ez is érdekes, eleinte ugye ilyenkor még a szomszédot is tesztre küldték, majd később ha kell ha nem kell akkor karantén. Kollégákat szintén, és zaklattak kivel találkoztál. Aztán jött egy összevissza hektikus időszak a legkülönfélébb intézkedésekkel, hogy mikor ki marad otthon, miért tesztelik és mikor menjen dokihoz vagy sem. Ezeken szerintem senki nem igazodik ki, annyira nem volt két egyformának kinéző dologra két egyforma nem megoldás.
-
Jahno
veterán
Háááátja, csak meddig egyértelmű a tünet, de volt ismerős akit arcüreggyulladásra próbáltak rábeszélni hasonló problámkkal, ott volt cicis aki pár hetet fetrengett, orvosig sem jutott el meg ezek az ütköző- és homályzónák a telefonos diagnózisokkal és a nem létező háziorvosi ellátással.
Egy ismerős most írt 2 oldalnyi blogot, mert egyéb zűrös baja van, el kellene jutni az ambulanciára csak éppen covidosan fekszik odahaza a karanténban és ezt a gordiuszi csomót nem bírja leküzdeninapok óta. Lassan lesz ismerősi körből olyan akit régebben oltottak és beviszi valamelyik kórházba, ha egyáltalán fogadják... Így csak a karantén szabályokat sérti meg, mert autója nincs, tömegközlekedni nagyon nem illik ha lakást elhagyni sem illik...
-
Jahno
veterán
No, svéd napi: [link]
Ez az összesített. [Fertőzöttek - Intenzíven - Elhunyt]: [link]
EÜ minisztérium oldala: [link]
Lapozva lehet látni a betegek és elhunytak életkor-eloszlását, itt is a középkorúak és a fiatalok vannak most felívelőben, részben, mert nagyon sok idős elhunyt a november-januári pokolban (szörnyű időszak volt), másrészt, mert az idősek java már itt is oltott.
Némi sallang: "Szóval az intenzív túlélési esélyei itt is rémesek. Nem tudnék százalékot mondani, mert nem minden nap dolgozom ott, de IRDATLANUL sokan halnak meg gépi lélegeztetés közben. Ez sajnos a betegség sajátossága, nagyon rosszul hat rá a szedálás, de gép nélkül meg kínok között halnának meg, fuldokolva. Én főleg a pre-intenzíven vagyok, mi addig lélegeztetjük non-invazív módszerrel (OptiFlow, Vapotherm -> Nagymennyiségű oxigénfolyam rögzített maszkon keresztül) a betegeket, ameddig van működőképes tüdejük, utána sajnos csak az intenzív marad. Sokaknak segít a Vapotherm, de sajnos nem mindenkinek és őket elég gyakran el kell engednünk. Természetesen vannak, akik túlélik az intenzívet, átlagosan 3 hetet töltenek ott, de sajnos szignifikánsan kevesebben, mint akik nem, ezért igyekszünk az abszolút végsőkig húzni a non-invazív terápiát.Favipiravir nincs, Ivermectin nincs, Remdesivirt tudunk adni, de azt se mi, hanem a covid-bel, mert az csak a betegség kezdetén hatásos."
"Szerintem viszonylag nyugodt nyarunk lesz, de ősszel megint eljön a Ragnarök, mert az itteni oltási program olyan, mintha nem létezne. A százévesek vannak oltva, meg az egészségügyben azok, akik közvetlenül betegekkel dolgoznak (így én is) és így ennyi. Most kezdik el az idősek regisztrációját, ebből idén nem lesz tömeg. "
Értelmes csajszi, néha kérdezgethetek de akad pár hasonló ismerős.
-
Jahno
veterán
válasz
Bujdy81 #95019 üzenetére
" Jó, de miért nem mentek korábban orvoshoz?"
Nem is érzi, hogy baja van. Ezt magyarázza a világ, de ismerősi körben is akadt már olyan, akinek semmi baja nem volt, 3 óra múlva meg intenzíven kötött ki. Nem köhögött, sem volt lázas, működött rendesen. Néha iszonyat gyorsan romlik az állapot.
Persze akadnak kemények, akik odahaza majd kiheverik, legalábbis azt gondolják, meg mindenféle más halmaz.
-
blueboi69
őstag
válasz
A. Crowley #94987 üzenetére
Oké, a többiek minden olyat leírtak, amit én is leírtam volna
-
eattila
őstag
válasz
Bujdy81 #95019 üzenetére
Én nem nézek M1-et. Petőfit hallgatok reggelente, de az 10 perc max. És én spec mindenhonnan azt hallom, hogy túlterheltek, meghalnak, stb.
De nem tudom miért nem mennek orvoshoz. 2 köhögéssel Te se mennél szerintem. És ez meg gyorsan tud romlani.
De tény, hogy ha a valós helyzet lenne kommunikálva, jobban félnének az emberek. Mert még most is belemásznak a nyakamba a boltban, nem hordják rendesen a maszkot stb.
Az EÜ ezután elmegy borért. Most is úton van még, de hamarosan oda is ér. Szerintem. Tegnap az oltó orvos/ápoló faszinak csak a szemét láttam. De azon is látszott, hogy baromira kész van.
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
eattila #95017 üzenetére
"De volt valami orvosi levélíró, aki azt mondta, hogy a betegség maga az oka a 90-95%-os aránynak. De akkor máshol?"
Egyrészt az emberek is felelősek. Orvos ismerős mondja, hogy azok, akik az intenzívre kerülés után 2-4-6 órán belül elmennek, azok ha 3 nappal előbb mennek orvoshoz, simán lehet, hogy túlélik. Jó, de miért nem mentek korábban orvoshoz?
- M1-ből jön, hogy "minden fasza, lassan nyitunk, aki beteg, azt Soros fertőzte meg"
- Teret adnak a hülyéknek a médiában, hiteltelen szakmaiatlan a járványkezelés
- NEM adnak teret a valóságnak, még árnyalva sem, pedig akkor sok ember észbe kapba, hogy "basszameg, ide nem akarok bekerülni"
- EÜ rendszer iszonyat túlterhelt, minek menjek be a kórházba, meg tudok halni itthon is...Kiegészítés: pulmonológus forrás szerint teli pofával kellene mondani a TV-ben a légzőtornát reggel-este, mert egy enyhe-középsúlyos COVID tüdőgyulladás esetén nagyon sokat tud javítani a túlélési esélyeken! És kvázi "pénzbe sem kerül", mert az emberek otthon csinálnák.
A mortalitás felfutásában nagy szerepet játszhat, hogy ahogy terhelődik túl az EÜ rendszer, nincsen kapacitás arra, hogy a gépre tett beteget forgassák, mozgassák, pedig az elég világos tapasztalat, hogy a tüdő mozog, jobban az esélyek!
Extra kiegészítés: szerinted mennyire lesz romon az EÜ humán oldala a járvány végére, mikor azzal szembesülnek, hogy bekerült x ezer ember, ők 0-24-ben kidolgozták a belüket, így sikerült megmenteni 20%-ot? Más országokban meg sokkal többet. Hányan fogják feltenni a kérdést, a maradók közül, hogy "miért csináljam?"...
-
eattila
őstag
válasz
Samott #95014 üzenetére
De volt valami orvosi levélíró, aki azt mondta, hogy a betegség maga az oka a 90-95%-os aránynak. De akkor máshol?
Tegnap amúgy minden flottul ment az oltásnál. A szúrást nem is éreztem, amit éreztem, hogy tolja belém a cuccot, de az se fájt. Utána vezettem még 4 órát. Valamikor hajnalban kezdtem érezni, hogy érzékeny a karom, kb minta megütöttem volna. Pfizer. Második időpont 5 hétre van, 05.18-án kell mennem.
-
Samott
addikt
Uganez angolul: COVID-19 in Swedish intensive care
Itt egy masik szakmai cikk: COVID-19 intensive care mortality in Sweden lower than in many studies from other countries
Az eredeti cikk a szabadeuropan jelent meg es a sved koztevere hivatkozik. Egyik sem egy hazai pletykalap vagy random facebookos hozzaszolo szinvonalu.
Es igazabol nalunk se sokkal rosszabbak a szamok normalis esetben, csak most omlott ossze az ellatas teljesen. Rosszabb a helyzet mint tavaly Bergamoban. Mert az olaszonka is combosabb egeszsegugyi rendszeruk volt mint nekunk.
Nem a sved 20-50% a meglepo, hanem a magyar 90-95%.
-
npera
addikt
válasz
Bujdy81 #95008 üzenetére
Itt van statisztika, klikkelhető részletesebb grafikonokkal.
Van egy fejezet: NYINSKRIVNA VÅRDTILLFÄLLEN MED CORONAVIRUS
Itt elvileg azokat mutatják, akik az IVA (intensivvård) nevű intenzív osztályt elhagyják és másik (már nem intenzív) osztályra transzferálják őket. Szerintem ez érdekes lehet, mert egy részhalmaz, aki nem meghal az intenzíven, hanem enyhébb ápolás is elég neki. Tehát kábé úgy értelmezem, hogy "felgyógyul" de nem lehet az intenzívről csak úgy hazaengedni, miután minden lyukból minden csövet kihúztak és felébredt a kómából.
-
Jahno
veterán
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
Samott #94996 üzenetére
"Egy Norvégiában dolgozó ismerőse azt mondta, hogy ott 15 százalékos a halálozási ráta az intenzíven. Svédországban még ennél is részletesebben, nemre és korra lebontva az állami televízió közli ezeket az adatokat."
@npera, tudnál linkelni ilyen statisztikát? Az sem baj, ha svédül van, elég lenne egy grafikon is, csak hitelesnek tűnjön.
Egyrészt rendkívül hihetetlen az eltérés az itteni 90+ százalékhoz képest, másrészt eléggé hihető a magyar egészség járvány előtti helyzete+március 1 utáni helyzet+világ viszonylatban is első terhelés alapján...
-
eattila
őstag
válasz
A. Crowley #94987 üzenetére
hogy nem 400 a napi halál. Az. Szerintem.
-
Jahno
veterán
Ááá, dlágaszágaink heti rovatot inkább kihagynám, most kb. 1 sorra csökkent a beszerzős Ekcel táblázat, de arra ráérek megint, mert egy obi kellene, de azt évente 1-1 darabot látok használtan vagy német címet már szereztem Ebayhez, de ott is sokszor 200ezer fölé licitálják. Majd jövő nyárra tán meg lesz és anyagilag is összekaparom magam.
Ezt még nem bombáztam szét, kockás pléd nincs, napi beszerzés -270ezer a kasszából:
Meg ugye előtte volt a G9es 300+ért, aprólékok még 200-ért vagy többért, lassan kussolok rendesen, csak muszáj volt közértben új cuccokra költeni a pályázatos lóvét, nekem meg pár használt váz és Ebayes cucc gazdaságosabb lett volna.
Végül amit qnadammal dumáltam Canon obit azt nem vettem meg, de szemezek a Fujival és arra elég baráti a 12mm-es Samyang. Eddig ilyenek sem léteztek, szerintem télen majd nézegetem a listákat, aztán tavasszal lehet úgy leszek vele, mint a 12-32vel vagy a 12-60as obival, hogy évekig nézegetem és még nincs
De van sok más
Új hozzászólás Aktív témák
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus X570 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB FRACTAL DESIGN Meshify 2 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest