Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#61926) tordaitibi válasza Lacc (#61918) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Nagyon szívesen válaszolok, délelőtt munka közben nem volt idő részletesebben.

Az egyik, amit ne terjesszünk semmiképp, idézném:
"A 100% nem azt jelenti mint ez sokan nem tudják, hogy maximálisan ki van hajtva az aku! A 100% csak egy viszonyszám. Az aku maximális feltöltési feszültségén, minden gyártó hagy pár tized volt vagy akár 1 volt játékot és alatta kikapcsol a töltés"

Azért ez nagyon nem így van!
A lithium bázisú akkumulátorok maximális töltési végfeszültsége 4,2Volt/cella. (4,1 hajszálpontosan, de ebbe most ne menjünk bele). A tűrés nagyon-nagyon szigorú, 0.05V, azaz 5 század Volt. Miért is, mert a cella 4,3V felett visszafordíthatatlan károsodást szenved, a lithium kicsapódik, ezzel cellazárlatot, és oxidációs túlmelegedést okozva, simán meggyullad a cella, ha mégsem kap lángra, akkor is kukázható. Ha meg nem 4,2-re töltöd, akkor nem használod ki a kapacitását, tehát ez sem játszik. Tehát itt voltokkal dobálózni értelmetlen, még egy 4-5 cellás laptop pakknál is csak 0,2V a tűrés.
Ugyanígy a másik irányba, a kisütés cellánként 3,00V feszültségig mehet, tehát több volt tűrés sehol sincsen.
Valamint, minden eszköz, laptop, okostelefon, butatelefon, stb. a kettő közötti részt, azaz a 3,00V és a 4,2V közé esőt osztja fel %-ra. Itt akkor hol lehet tévedni..?
A 3V a nulla %, a 4,2 V a 100%. Snitt, kész, ezen kár meditálni.
A laptop természetesen tudja, hogy ha az akkuja pl. 4 cellás, akkor a nulla % az 12V lesz, a teljes töltöttség a 100% meg a 16,8Volt. Valamint cellaszintű balansztöltés is van, de ezzel most ne bonyolítsunk.

Másik "gyöngyszem": :)
""Tehát azt mondod, hogy ha nincs az akksi benne a gépben és komolyabb alkalmazásoakt indítunk, akkor kinyírja az alaplapot, mármint az alaplapi töltő csatlakozót?""

Tehát a laptop egy komolyabb játék közben felvesz mondjuk 2Ampert. akku nélkül.
Ha benne az akku, akkor AZT IS tölti, pl. 2Amperral. Namost a felvetés szerint ha nincs akku, a 2A JOBBAN melegíti a töltőcsatlakozót, mint a duplája, a 4... Ezt mindenki ítélje meg maga, de asszem ordít az igazság.

quailstorm nagyon korrekten helyesbítette magát, és jól is írta.
Annyit tennék csak hozzá, hogy a mostani normális töltőelektronikával rendelkező eszközökbe ennek ellenére benne lehet hagyni az akkut, akár több napig a töltőn lóghat, mert kb. a 2-3. teljes töltés után alkalmaz egy ún. záró ciklust, és ekkor az akku napokig nem is kér töltést, mert az önkisülése kicsi.
Ha valóban csak a hálózati üzemmód dominál, akku 100%-ra feltölt, készülékből kivesz (okostelefon ugye nem játszik, abból bajosan lehet kivenni, és sok el sem indul akku nélkül) és hűvös helyen tárolható. 2-3 havonta visszatesz, feltölt, és így lehet hosszabb ideig is eltárolni.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.