Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#93489) Bujdy81 válasza Samott (#93488) üzenetére


Bujdy81
csendes tag

Hát nekem kisebb van, mert én egy nagyon elhúzódó balfaszkodás eredményeképpen telepíttettem idén a cuccot.
Még 2018-ben volt egy Black Friday akció az EU Solarnak és ott szerződtem velük, az EU támogatott ingyen hiteles konsrukcióval egy 4-5 kW közötti, 6kW-os inverterrel szerelt rendszerre.

Sokáig ment a harc, mert mindenféle papírokat kellett intézni, meg a bank nem akarta elhinni, hogy egy olyan cégnél dolgozom, ahol 50% tulaj vagyok, stb. A csúcs az volt, amikor közölte a bankos néni, hogy "ugye nem képzelem, hogy kapok hitelt ilyen jövedelemmel?" és mutatott a papírra, amin szerepelt többek között, hogy "xx ezer Ft osztalék". Hiszen az a kevéske osztalék egy évre leosztva szinte semmi. Mikor megkérdeztem, hogy "ugye a lapon szereplő számot fel tetszett szorozni ezerrel, mert oda van írva, hogy 'ezer Ft'?", akkor ment a pingvinezés. De közben nekünk is született gyerek, sokat balfaszkodtunk mi is, ezért húzódott el ennyire...

Idén végre minden révbe ért. (Az EU Solar bazi korrekt volt, sokszor hívtak, hogy mit tudnak segíteni, csesztették a bankot, stb.) Szóval tavasszal megjelentek és feltették.

Azt mondták, hogy ők átalában két féle panelt használnak, egy kisebb és egy nagyobb teljesítményűt.
Viszont az eredeti szerződést már nem tudják teljesíteni, mert nincsen olyan kicsi panel. Cserébe viszont nem tehetnek fel kevesebb darab nagyobb teljesítményű panelt, mert az EU-s pályázati ellenőrök olyan retartdáltak (nyilván olyat vesznek fel, hogy ne lásson meg minden stiklit), hogy a 22X190 wattos panel helyett nem mehet fel 14x285 wattos, mert "itten 22 db panel van a leírásban", ezért ment fel 22 db 285 wattos panel a tetőre, így a korábban gondolt "legyen szabad inverter kapacitás egy jövőbeni bővítésre" gondolat by default meg is valósult...

Growatt, két munkapontos, passzív hűtésű invertert hoztak. A telepítő csapat flottul dolgozott, mikor mondtam, hogy nem tudom vállalni a telepítésre kiválasztott napot, mert 8-12 között nem leszek itthon, akkor mondták, hogy "jó, akkor odamegyünk előbb, megbeszélünk mindent, 8-12 között szerelünk kint, 12 után bent". Itt is voltak 6:30-kor reggel! Elkezdtek reggelizni és amikor kitántorogtam, akkor beszéltük meg a dolgokat. Kábeleket sem sajnálták, 6-os, 10-es vezetékekek vannak mindenhol.

Azt mondták, hogy az invertert 30%-ban "túl lehet terhelni", amire a villanyszerelő azt mondta, hogy az nem pont ezt jelenti, hogy hanem, hogy 30%-kal több teljesítményű panelt lehet az inverterre kötni. Ennek még nem néztem utána, hogy ez mit jelent, mert jelenleg elvileg a 6 kW-os rendszernek elégnek kellene lennie.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.