Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#92451) -NoVa- válasza Grillo (#92436) üzenetére


-NoVa-
őstag

A2-ről hallok jókat, azon rendes pilóták is tudnak bukni sorra:
"Végezetül egy bónusz kérdés a mai leosztásból. Milyen turbulencia az amikor az UTASOK már BE VANNAK KÖTVE de a tárgyak még nem mozognak?🤣🤣🤣🤣🤣 ( én tudtam (volna), mert légiutaskísérőként még vizsga kérdésem volt, de most nem nekem tették fel) Remélem minden távpilóta fogja tudni, aki A2-vel utasokat szállít a multikopterén."

(#92452) npera válasza -NoVa- (#92451) üzenetére


npera
újonc

Most futom át a svéd hatóság anyagát. Teljesen DJI-fókusz van benne. Kell geofencing meg ilyesmi. Valahol említik az épített kwadokat is, mint kategóriát, de az oktatóanyag 99%-a vásárolt és bár explicit nem írják a márkát, de láthatóan DJI-fókuszú.

A legjobb, hogy a "szakértőjük" próbálja átnyomni, hogy legyen kriminalizálva ha nincs jogosítványod, mire a rendőrésg helyrerakta őket, hogy az EU-s szabályozás a fő csapásirány és a közlekedési hatóság véleményezési joggal bír, ők nem kriminalizálhatnak.

(#92453) blueboi69 válasza -NoVa- (#92451) üzenetére


blueboi69
csendes tag

" a VPS-t mikor célszerű kikapcsolni. Ha modellező vagy, szerintem nem is tudod pontosan értelmezni a kérdést, ha drónos, akkor meg openben légy szíves ne kapcsold ki"

Rákerestem mi az a VPS, fpv világban ilyen kb nincs is :C

És az oszták vizsgához való tananyagban is csak dji képek vannak. Sztem ezek nem tudják mi az az fpv drón...

(#92454) Jahno válasza -NoVa- (#92451) üzenetére


Jahno
őstag

Szél :-D Megbuktam.

(#92455) qnadam válasza -NoVa- (#92451) üzenetére


qnadam
veterán

és akkor jön valami szerencsétlen, hogy az osztrák vizsgát akarja letenni, de se németül, se angolul nem tud, translate-tel sem megy, segítsünk neki... mégis hogy?

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#92456) blueboi69


blueboi69
csendes tag

Kiszedtem a szerverből az egyik tápot. Meghekkeltem, hogy az asztalon is be lehessen kapcsolni. Szépen kiadja a 12.4V-t. 1000wattos a tápegység, 12V-on tud leadni 82A-t, a matrica szerint. Az úgy elég karaj, nem?
Lesz belőle LiPo/18650Li-cell töltő. Kicsit overkillnek érzem ezt a teljesítményt, dehát ezt sikerült összerakni... Igazából van itthon valami bontott Pc táp is, az is megtette volna....
[EZ inspirált, csak én raktam rá egy kapcsolót is, biztos, ami biztos.

(#92457) A. Crowley


A. Crowley
csendes tag

Mesh Wifiről mi a véleményetek?

(#92458) Jahno válasza A. Crowley (#92457) üzenetére


Jahno
őstag

Ez lassan kb. olyan kifejezés lesz, mint a smart. Vagy fotós körökben a bokeh monster :C

(#92459) A. Crowley válasza Jahno (#92458) üzenetére


A. Crowley
csendes tag

Remek. Jelenleg van 3 router - kábellel összekötve, ebből 2 access pointként működik, 3féle SSID-vel.
Ha jól sejtem, nagyjából ugyanez a MESH wifi, csak ugyanolyan eszközökkel. Van értelme beruháznom?

(#92460) Jahno válasza A. Crowley (#92459) üzenetére


Jahno
őstag

Mit szeretnél? Ubikutya már talán működni is fog. Egyéb otthoni cuccokat ki sem mernék próbálni, de aztán úgyis mindenki mást mond, akad aki szerint a wifi ismétlők is működnek :F

(#92461) A. Crowley válasza Jahno (#92460) üzenetére


A. Crowley
csendes tag

Most idegesítő, hogy ahogy mozgok a lakásban, a telefonnal úgy kell váltani a routerek között, de gondolom ez ugyanúgy meglenne, ha ugyanazok lennének az SSID-k.
Igazából valami egyszerűbb megoldást szeretnék.

(#92462) qnadam válasza A. Crowley (#92459) üzenetére


qnadam
veterán

a mesh eredetileg azt jelentette, hogy egymáshoz kapcsolódnak az eszközök vezeték nélkül. neked viszont már össze vannak kábelezve, ami a jobbik megoldás.
legtöbben a unifi cuccokra esküsznek, nekem két helyen bevált a tp-link eap (van egy kontroller a hálóban, és így van rendes roaming az ap-k között). állítóalg openwrt cuccokkal is meg lehet csinálni, ilyennel még nem volt dolgom.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#92463) Phülöp válasza A. Crowley (#92461) üzenetére


Phülöp
addikt

Nekem 110nm-t simán betakart egy TP-Link Archer, úgy, hogy a lakás közepére volt pozícionálva.

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#92464) npera válasza Grillo (#92436) üzenetére


npera
újonc

Én még tavaly év vége felé kezdtem el olvasgatni a témát, aztán azóta nem néztem rá. Most újra megnéztem a friss anyagot a helyi közlekedési hatóság honlapján.

För att flyga C0-klassade eller privatbyggda drönare som väger under 250 gram krävs det ingen utbildning och det finns ingen åldersgräns. Därför behöver vi inte ta någon hänsyn till dem just här. Men värt att nämna är att dessa och alla övriga drönare i den öppna kategorin inte får flygas över 120 meters höjd och inte heller över folksamlingar. Det är även viktigt att poängtera att om drönaren är utrustad med en sensor som kan fånga upp personuppgifter måste man registrera sig som operatör.

A lényeg az, hogy:

C0-osztályos vagy saját építésű kwadot 250 g össztömeg alatt mindenfajta képzés nélkül lehet repülni és nincs korhatár sem. Ezért a továbbiakban nem foglalkoznak vele a dokumentumban.
Meg kell említeni, hogy ezek a drónok és a nyitott kategória többi tagja sem repülhető 120 méter magasság felett (a terep legmagasabb pontjától számítva, nem tengerszint felett) és nem lehet embertömeg felett repülni velük. És azt is fontos megjegyezni, hogy ha szenzor van a drónon, akkor regisztrálni kell magát a pilótának, mint kezelő.

Ezt majd megnézem, hogy mit is jelent a gyakorlatban. Eddig beltérben repültem vagy parkológarázsokban, az nem annyira pedzegeti a határokat.

(#92465) Jahno válasza A. Crowley (#92461) üzenetére


Jahno
őstag

Mesh az wifi kapcsolat a dobozok közt. Szerencsére van kábeled. Ezzel még Dudu szórakozott olaszban, meg azért akadt róla szó. Kontrolleres megoldásokkal néha megy az, amire igényed lenne, hogy egy darab SSID és kész, többit megoldja a doboz. Már amikor :-D

Vezérlő nélkül nem sokat láttam, tapasztalat meg zűrös, mert általában már akkor kerül elém minden, mikor valami kulafost bevásároltak, szoptak vele és akkor meg kellene oldani és inkább nem nyúlok hozzá. Ezt meg Guga írta le itt 2 LinkSyssel valami panzióban, oszt elküldött a picsába, hogy hülye vagyok ez olcsón és gyorsan működött, bekaphatom. Egy hét múlva mikor használni akarták, akkor már jött sírni, hogy oldjam meg mert már hisztis a tulaj. Én is hisztis voltam :C

Milyen falak vannak, vagy mekkora az a kecó, hogy 3 AP kell? Egy emeletes házban is optimálisan el lehet tenni úgy, hogy egy legyen, meg max. a hátsó kerthez még valamit, mert ha azt mondom, hogy az Ubikutya APnek 30ezer darabja, akkor meg szoktak lepődni és még sehol nem tartunk. Erről meg lesli is írt egész jókat.

Hasraütve TPLink OC200 + EAP225 AC1350 kombinációkkal nekilátnék, de hónapok óta halasztjuk a dolgot, akkor tapasztalat is lesz.

Esetleg nem kell annyit mozogni :DD

(#92466) qnadam válasza Jahno (#92465) üzenetére


qnadam
veterán

Hasraütve TPLink OC200 + EAP225 AC1350 kombinációkkal nekilátnék, de hónapok óta halasztjuk a dolgot, akkor tapasztalat is lesz.

nekem itthon két eap225 van, csak a kontroller nem külön bizbasz, hanem a nason fut. másik helyen a két szintnek van két eap110-e, ott egy windowson futó kontrollerrel.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#92467) A. Crowley válasza Jahno (#92465) üzenetére


A. Crowley
csendes tag

Leírás:
1db bejövő Sagemcom Telekom cucc, bekapcsolt Wifivel a garázsban. Ez nagyjából a feleségem irodájáig, plusz a garázs felett levő hálószobában elegendő wifit szór.
A földszinten van a nappaliban (ez a ház másik vége) egy örökölt dlink router, access pointként, kábeles csatlakozással a Sagmcomhoz. Ezen lóg a tévé és a házimozi ethernet kábelen.
A nappali felett van a fiam szobája, ott egy TpLink Archer van, kábelesen kötve a Sagemcom-hoz, access pointként, ez szór 2.4-et és 5-öt. Ezen lóg kábellel az Xbox, a fiam tévéje, és nagyjából minden, ami az emeleten van. Mellette az én irodám, ahol az én munkagépem is wifizik (pedig lóghatna közvetlenül kábelen is) a TPLinkre.

Nagyjából így néz ki.
Csak ha lemegyek a földszintre, és elmegyek a feleségem irodájában leülök, a telefon vagy ipad még mindig próbál a fenti Tplinken forgalmazni, de annyira gyenge, hogy inkább nem megy, mint megy.
Összesen van nagyjából 200nm, remek 30 centiméter vastag falakkal.

[ Szerkesztve ]

(#92468) Phülöp válasza A. Crowley (#92467) üzenetére


Phülöp
addikt

Nincs valami app, ami monitorozza az elérhető hálózatokat, és automatikusan mindig a legerősebb jelre kapaszkodik fel?

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#92469) NauTiLUS_HUN válasza qnadam (#92466) üzenetére


NauTiLUS_HUN
újonc

Nekem van OC200 vas, 3 db EAP254 és egy EAP110. Faszán megy. De ugye a lényeg a kliensen van. Van olyan "okos" hangfalam, amit ha átviszek egy másik EAP hatósugarába, akkor újra be kell állítani rajta a WIFIt, mert ő valahogy direkt a régit keresi.

(#92470) Jahno válasza NauTiLUS_HUN (#92469) üzenetére


Jahno
őstag

"mert ő valahogy direkt a régit keresi."

BSSID alapján ragaszkodik. És akkor mutattam a Csicsós szívásom is, amit nem sokan értettek.

Meg gyárban minden legyen wifis, de az összes klienset le kell cserélni, ami Alma az vacak és még utána is lesz pár kérdés. Kösz nem :-D Régebben nagyobb gyártók is szerettek ezzel takarózni, hogy vacak a kliens és kész. Aztán érdekes módon pár év múlva a wifi rendszer cseréjétől megjavultak a kliensek is :U

(#92471) blueboi69 válasza Phülöp (#92468) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Ez nem ilyen egyszerű, mert a kliensek általában buták.
Hálózati oldalról kell szabályozni az AP-k közti billegést.

(#92472) blueboi69 válasza A. Crowley (#92461) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Ubiquiti lesz a nekedvaló, ami ezt megoldja.

De ha a 3db router egyébként kábelen össze van kötve, akkor megoldható a dolog a mostani eszközökkel is, csak nem biztos, hogy mindig jó helyre fog kapcsolódni a kliensed. Ha még rálát a gyengébbre, nem fogja elereszteni a teljes szakadásig.

Szerk: most látom, hogy össze is vannak kötve. Mekora területen vannak amúgy?

[ Szerkesztve ]

(#92473) Samott


Samott
addikt

Sorozatajanlo: Resident Alien - tessek nezni, jo. :)

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#92474) Jahno válasza blueboi69 (#92471) üzenetére


Jahno
őstag

Kliens is tudja hol áll az SNR.

(#92475) A. Crowley válasza Samott (#92473) üzenetére


A. Crowley
csendes tag

Mi most a Nagy pénzrablásra kattantunk rá.

(#92476) A. Crowley válasza blueboi69 (#92472) üzenetére


A. Crowley
csendes tag

Saccperkb 200-220 nm. Egy szinten 100-110 nm.

(#92477) eattila válasza A. Crowley (#92475) üzenetére


eattila
csendes tag

Mi a brave new world-öt nyúzzuk. Eleje még érdekes, utána olyan meh.

e-lias : exHWSW, fotók: https://www.flickr.com/photos/148053804@N05/

(#92478) Jahno válasza eattila (#92477) üzenetére


Jahno
őstag

Az végig is jó! Sok történelmet nem tudok róla, de vannak sarkallatos pontok. Eleve Bruce visszatért, most 20éves. Valamint teljesen élő az egész album, 3 gitárossal:

[link]

(#92479) blueboi69 válasza A. Crowley (#92476) üzenetére


blueboi69
csendes tag

És ezt nem lehet 2AP-val lefedni? Ház két végében 1-1, de más emeleten. Függ persze attól is milyen a betonfödém és mennyi fal van egy emeleten. Vagy padlás közepére is jó és akkor felső emeletet lefedheti, de csak hangosan ötletelek.

3routert egyébként úgy tudod 1db SSID-re alakítani, hogy mindhármon beállítod ugyanazt az ssid-t, majd kikapcsolod a dhcp-t a 3ból 2 routeren. A beallitot cimuket jegyezd fel, hogy késöbb lehessen konfigolni. Majd összedugod őket úgy, hogy azon a 2 routeren amin nincs dhcp azoknak a Lan portjába dugod a kábelt.

(#92480) A. Crowley válasza blueboi69 (#92479) üzenetére


A. Crowley
csendes tag

Sajna szerintem brutál födém van. :) Meg vastag falak.
Fentre a meló miatt mindenképpen kell egy.
Végiggondolom ezt a DHCP kikapcsolást.

(#92481) Phülöp válasza blueboi69 (#92471) üzenetére


Phülöp
addikt

Nem vagyok fejlesztő, de szerintem ez nem lehet olyan nagy truváj se androidon, se iOS-en.

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#92482) Jahno válasza A. Crowley (#92480) üzenetére


Jahno
őstag

Ha APk akkor most is így vannak, nem? Mondjuk ha van DHCP ha nincs, alap routert/AP-t egyéb kisipari cuccot pont nem érdemes egy SSIDre rakni, ha nem szeretnél végtelen szopolást.

(#92483) blueboi69 válasza Phülöp (#92481) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Nem fejlesztői oldalon van ez, hanem sokkal mélyebben hw oldalon. Persze azon is egy sw fut és lehet felül lehetne bírálni sw-esen is, mégsincs így megoldva mai napig sem.

Régen volt már előttem az OSI modell, de applikációs rétegből nem nagyon tudsz beleszólni az fizikai rétegbe. Tipikusan pl a windows is 1db SSID-t fog kijelezni, pedig nálam van 3db AP itthon és mindegyik sugároz 2.4Ghz-en és 5Ghz-en is. Tehát tipikusan megmondom, hogy csatlakozz az SSID-ra, aztán a hw ezt megoldja, de amikor valami wifi scannelő applikációt használok, akkor látszódik igazán, hogy bizony eléggé sok így a wifi.

Mikrotikkel csináltam ilyen roaming-ot több AP között, ott van erre kifejezetten funkció és be is állíthatod, hogy a kliensek milyen jelerősségnél dobódjanak el egy adott AP-ról.

Csak érdekességképpen írom le, egyik ügyfélnél ahol csináltam ilyet, ott elcseszett elrednezésű volt az iroda, viszonylag szétszórt és köztük hosszabb folyosókal. (mármint 20-30m folyosó, ahonan nem nyílik szoba/tárgyaló/akármi) és két ilyen openspace-t összekötő folyosó közepén volt a recepció. Azt nem lehetett, hogy a két openspace-be rakni AP-kat, mert félúton volt a reci, akkor ott a várakozó vendégeket állandóan ledobálná, vagy a két openspace közt pattogna, így oda is lett téve egy AP és az eldobási jelszinteket belőttem úgy, hogy a folyosó közepénél dobja el, ott ahol a másik AP-ra már rálátás van és tipikusan kevés időt tölt a kliens.
Kolléga volt kint helyszínen én a távolból baszkodtam az összes mikrotiket, aztán teszteltük, hogy közben telefonon mondtam neki, hogy merre menjen a laptoppal. Végül sikerült úgy videohívást csinálni,hogy körbesétált az egész irodán mindenfelé és nem volt szakadás, talán 1-2ping esett ki. Ott aztán sokáig mindenki elégedett volt.

(#92484) blueboi69 válasza Jahno (#92482) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Egy próbát megér, mielőtt bevásárol bármit is.

Ha nem is dobja el a távoli wifit magától, akkoris egy reconnect sokkal gyorsabb, mint ssid váltás. Meg tipikusan gondolom felemeli a laptopot/tabletet/telefont, aztán a kandalló mellől áttelepszik vele a hálószobába, akkor nem az az életszerű, hogy menet közben is nyomkodja hanem a célállomásnál felnyitja/belép rá, akkor ne kelljen már kézzel hálózatot váltania.

(#92485) Jahno válasza blueboi69 (#92484) üzenetére


Jahno
őstag

Én még működni nem nagyon láttam. Egyszer mondta azt valaki, hogy ott hónapok óta 2 APval teljesen jól működik, aztán láttam másik csoportban posztját, hogy szopolik :-D

Az a baj az újracsatlakozással, hogy átfedés valamennyi lesz, akkor meg már fene megette, matekozik az 1 percet is vagy valamennyit, mire hibára fut aztán csak hisztis lesz a júzer.

(#92486) Jahno válasza blueboi69 (#92483) üzenetére


Jahno
őstag

"Tehát tipikusan megmondom, hogy csatlakozz az SSID-ra"

Tehát ha szarul áll az SNR, akkor csatlakozzon a BSSIDre, de akkor a kontroller miképpen mondja meg, hogy irány másik?

(#92487) blueboi69 válasza Jahno (#92486) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Ebben az esetben sehogy. Tételezzük fel, hogy reconnectnél a jóval erősebbre fog csatlakozni. Igazából ha nem a leggyengébbre csatlakozik vissza, akkor már nyert az ügy.

(#92488) blueboi69 válasza Jahno (#92485) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Ez egy 6AP-s történet volt, amit később még bővítettek.
A Q irodájában ugyanez volt kb 8db AP-val, de azt nem én csináltam, de ugyanúgy volt beállítva. Vmi IP tunnel az AP-k közt, már nemtudom... Itthon ilyen is van, ezzel kezdtem, de itthon csak 1AP volt, szóval évek óta nem nyomogattam ilyet.

(#92489) Jahno válasza blueboi69 (#92487) üzenetére


Jahno
őstag

"Tételezzük fel, hogy reconnectnél a jóval erősebbre fog csatlakozni. "

Te valami új vagy, esetleg folyton szerencsés? Az is lehet, hogy 3 percig próbálkozik fel-le csatlakozni, szerencsétlen Win azt sem tudja mit nem tud, aztán közli, hogy nem nyert. És fél perc múlva megint kezdi :C

(#92490) eattila válasza Jahno (#92478) üzenetére


eattila
csendes tag

Sorozat. Nem zene :D Netflix.

e-lias : exHWSW, fotók: https://www.flickr.com/photos/148053804@N05/

(#92491) eattila válasza Jahno (#92489) üzenetére


eattila
csendes tag

mondjuk a w10 csinál olyat, hogy már nincs net és hálózat, de az ikon szerint minden ok. Aztán lesz háló, minden is kommunikál, de ikon szerint még sehol semmi. Én ebben nem bíznék.

e-lias : exHWSW, fotók: https://www.flickr.com/photos/148053804@N05/

(#92492) Jahno válasza eattila (#92490) üzenetére


Jahno
őstag

Nem baj, zenében jó:

The Wicker Man – 4:35
Ghost of the Navigator – 6:50
Brave New World – 6:18
Blood Brothers – 7:14
The Mercenary – 4:42
Dream of Mirrors – 9:21
The Fallen Angel – 4:00
The Nomad – 9:06
Out of the Silent Planet – 6:25
The Thin Line Between Love & Hate – 8:26

Dobost bírom, hogy teljesen laza, vigyorog, szinte erőlködés nélküli vereti, nem szenved látványosan, mint sok más rokker.

(#92493) Jahno válasza eattila (#92491) üzenetére


Jahno
őstag

Nekem keverte már össze a vezetékeset és a vezetéknélkülit, vagy éppen felcsatlakozott de akkor járt le a számláló és újrakezdte.

(#92494) blueboi69 válasza Jahno (#92489) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Ilyen esetem még soha a büdös életben nem volt, hogy percekig gyökölne olyan esetben, ahol van rendesen térerő és ismert SSID.

(#92495) blueboi69 válasza Jahno (#92493) üzenetére


blueboi69
csendes tag

:U El vagy átkozva. Sztem ne erőltessed ezt az IT témát :DD

(#92496) eattila válasza Jahno (#92492) üzenetére


eattila
csendes tag

Iron Maiden-t sosem hallgattam szerintem. Vagy nem tudok róla. :D

e-lias : exHWSW, fotók: https://www.flickr.com/photos/148053804@N05/

(#92497) eattila válasza blueboi69 (#92495) üzenetére


eattila
csendes tag

Azért időnkéntr Te is valami idealizált burokban létezel :D #csakmondom :D

Jano meg ott is kutyaszarba lép, ahol 100 éve kihaltak :D

[ Szerkesztve ]

e-lias : exHWSW, fotók: https://www.flickr.com/photos/148053804@N05/

(#92498) Jahno válasza blueboi69 (#92494) üzenetére


Jahno
őstag

És az az ismert SSID három APről jött? Néha simával is küzd, attól függ mennyi lapost szoktál nyomkodni este 6-10 közt egy panelban és egyéb peremfeltételek.

(#92499) npera válasza Jahno (#92492) üzenetére


npera
újonc

Rock in Rio hangulata nagyon ott van.

(#92500) Jahno válasza npera (#92499) üzenetére


Jahno
őstag

Szerintem ott az egész album lement, ha minden igaz, de akadt pár bulijuk, vagy esetleg mindenféle, ahol nagyon tudták húzni a közönséget. Bár akárki akármit mond, szerintem közönségben és kivitelben a Lord elég sok mindent ver EU-szerte. Maidennél meg egyszer azt kellett mondanom, hogy a tribute zenekar akkor éppen jobb bulit nyomott a Rocktogonban, mint az eredetiek...

Nagyon nagy koncerteket nem csipázom annyira.

Svédeknél volt egy veretős jelenetük, éppen kezdődik a só, oszt 1:30 körül megárt a kamerának és mindennek is :DD

[link]

Ennél csak a Rammstein adja jobban, most már asszony is azt mondja, hogy egyszer olyanra eljönne velem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.