Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#91651) Jahno


Jahno
őstag

Na ez érdekes lesz, népeket megsütötte a nap, Duna partja tele, az a ritka akin maszk van.

(#91652) zetor2000 válasza Sipi- (#91627) üzenetére


zetor2000
senior tag

Kábé semmit nem spórolsz.
Egy lakásban áltlában a világítás - pláne ha ledes - a kisebb fogysztók közé sorolnám.
Ha van egy 4 tagú család, ahol van 2 hosszúhajú (anyuka és lánya mondjuk), akkor ott a hajszárító sokkal többet fogyaszt. Meg a vasaló. Meg a hűtő. Meg az elektromos főzőlap / sütő.
Vasaló megy 1-2 órát, az 2-5 kW, kiviteltől függ. Sütő / főzőlap random, de napi 1-2 órát nálam megy a főzőlap, átlagban. Ez ~3KW per alkalom. A világjtás 10 ledes fényforrással 30Watt... Ezt kapcsolgatnád le 1-2 percenként 5-10 percekre? Ha megy napi 10 órát folyamatosan, az 300 Watt. Ha a főzőlapot járatod 10 órát (mert pálinkát főzöl), az 10-15KW. Vesd össze a 300W fogyasztással...
Ha nem szárítanak annyit hajat, többet spórolsz, mint a lámpa kapcsolgatással.

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#91653) zetor2000 válasza Bujdy81 (#91642) üzenetére


zetor2000
senior tag

Nálam kapcsolók, konnektorok és klf érzékelők cseréje lenne, az nem kevés pénz.
Hardver alapot ad a NAS, meg van rá okosotthon szoftver is.
Kérdés, mit szeretnék elérni. Azt nagyban befolyásolja, hogy mennyire lesz "okos" az otthon.
Most valahogy elémjött YTn egy radiátor szelep, ott az induló csomag ~60-65E Ft, a radiátor szelep meg 20-25/db. 6 radiátor durván 120-140E. Ez azt tudja, hogy beállíthatod, hogy a lakásban milyen hőfokok legyenek, amikor fűt a radiátor. Van egy vezérlő "doboz", egy "router" és pár radiátorszelep. Ez motoros, elemmel megy, gyártó szerint 1-2 évig. Van neki kijelzője, ami jelez pár dolgot. Ezt kell összehangolni a vezérlővel, ami a "routerén" keresztül csatlakozik a zinternettre. Van egy app, amin látod a radiátorokat, meg hogy az azokat vezérlő szelep milyen hőfokot próbál tartani. Itt tudod macerálni, hogy melyik nap melyik szoba milyen hőmérsékletű legyen milyen időpontban. Azaz, ha nem vagy otthon, akkor leveszi a fűtést, ha meg otthon vagy, akkor ráad. Működik benne valami navi alapon "geofencing", ha nincs egy adott lokáció x méteres körzetében a társított eszköz, akkor képes lekapcsolni. Nem tudom, mennyi készüléket képes így érzékelni, mert ha "apa" elmegy melózni, de a család odahaza marad, akkor fura, ha kikapcsol a fűtés :D.
Na, szóval ez akár jó is lehet, de nem tudom, hogy egy okosotthon szoftverhez hogyan lehetne ezt idomítani.

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#91654) Jahno válasza zetor2000 (#91652) üzenetére


Jahno
őstag

Ha nem is konkrétan a spórolás miatt, de üzemidő és sok más, meg azért mégis csak XXI. századot írunk, mi más legyen?

Szomszédnak most adtam egy csomó lámpatestet, bár szerintem idén sem fognak költözni. Addig nem nálam foglalja helyet, mert szép nagy doboz, pár kültéri és kerti cucc, irodákból innen-onnan felgyűltek jól kinéző mennyezeti és falikarok, meg kevésbé kinézők, csak R7S kell bele. Ahhoz is találtunk még LEDet, bepattintjuk, kész.

(#91655) zetor2000 válasza Jahno (#91654) üzenetére


zetor2000
senior tag

Azt mondják, hogy "legyen világosság". Ehhez kell fényforrás, amit nem kapcsolgatnak le 5 percenként :D

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#91656) npera válasza eattila (#91644) üzenetére


npera
újonc

Touché :)

(#91657) Jahno válasza zetor2000 (#91655) üzenetére


Jahno
őstag

Nálunk azért előtér/konyha az kapja az ívet ilyen felkapcsol/lekapcsol dolgokkal. Konyhaiban valami fotós lámpa van jó ideje. Mire használtam volna, arra bejöttek a LEDesek, majd ide-oda elfogynak. Hurcolni úgyis túl kényes.

(#91658) npera válasza Jahno (#91645) üzenetére


npera
újonc

A srác elvileg télen-nyáron így jár.

Van egy észak-svéd kollégám, az is pólóban megy télen az épületek között.

(#91659) Vodike válasza zetor2000 (#91653) üzenetére


Vodike
tag

Ez a TADO rendszer. Nekem is ez van beépítve. HomeAssistantba gyerekjáték volt integrálni. Amúgy, iszonyat mit emel a komfortérzeten, nagyon szeretjük.

Egyébként a fő erénye az, hogy kurvasok kazánt ismer és OpenThermen vagy eBUS-on ki tudja kényszeríteni a modern kazánokból a lángmodulációt, előremenő víz időjárástól való függőségét, stb.

Tehát nem On/Off lesz a kazánod tőle, hanem kihozza a kazán okos részét is, ha tudja a fent említett két szabvány egyikét.

Én még 20ért vettem a központot és 15-ért a szelepek darabját, azóta tényleg jól felment az ára.

[ Szerkesztve ]

exTiga

(#91660) Sipi- válasza Vodike (#91659) üzenetére


Sipi-
tag

Nekünk Danfoss radiátorszelepünk van (pontos típust nem tudom, kb. 19e/darab az ára most is). Nem is tudom jó-e, annyi előnye van, hogy nem kell odamenni a radiátorhoz tekergetni. De a mi okosotthonunk (Zipato Zipatile) és a Danfoss az alapösszeállításban egy helyről vezérelné az összes radiátort. De nem teljesen így van, mert nekem úgy tűnik, hogy maga a szelep is méri a hőmérsékletet és szabályoz.
Ami jobban zavar, hogy az egyik villanykapcsolós okosrelé meghalni látszik és fel-le kapcsolgatja az egyik lámpát, ha a villanykapcsolóval felkapcsolom. 20e kb. az új, egyelőre megpróbálom az építtető torkán lenyomni gariban. :)

https://www.ferfiakonyhaban.hu

(#91661) npera


npera
újonc

Ha a metodikus géprombolást nem bírjátok, akkor ezt Nova és Blueboi ne nézze. Ha a durability testing nem idegen számotokra, akkor fíl frí...

(#91662) zetor2000 válasza Vodike (#91659) üzenetére


zetor2000
senior tag

Ja, asszem Tado, vagy mi. De aztán rákeresve idehaza jött másik 3-4 ilyen / ilyesmi rendszer, Danfoss, Honeywell, talán Grundfos meg fene tudja, pár ilyen ismertebb gyártó. Nagyjából hasonló megoldásokkal, amennyire utánanéztem.
Mivel még nem volt dolgom ilyen okosotthon megoldásokkal, így semmit nem tudok, hogy mit-hogyan kéne.Egyelőre olyanban gondolkodom, hogy "ha egyszer, majd akkor"... Addig ráérek tekergetni azt a 6 szelepet. :) Mindenesetre van egy út, ami járhatónak tűnik ezen a téren.

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#91663) eattila


eattila
csendes tag

Iphone volt keznel

e-lias : exHWSW, fotók: https://www.flickr.com/photos/148053804@N05/

(#91664) npera válasza eattila (#91663) üzenetére


npera
újonc

Ge-o-met-ri-a!

(#91665) blueboi69 válasza Bujdy81 (#91642) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Az is tud lenni egy hobby. Drága hobby :U

(#91666) npera


npera
újonc

Nyomtam egy videót a Duckyról, de még nem vagyok kész, bizsereg az artificial dangeri vénám (mű vészi, érted?). Majd jelentkezem, amikor pofán vágott a múzsa úgy rendesen....

(#91667) blueboi69 válasza Vodike (#91659) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Én sokkal durvább DIY vonalon tolom, mostmár van itthon wifi, RF és Zigbee alapú minden is. Elég buta ON/OFF kazánunk van, de sikerült optimalizálni a dolgokon. Van egy fő elosztó motorosszelep ami rossz és sokat ront a hatékonyságon (megvan már az új belőle), de tavalyhoz képest kb 15%-al lett kevesebb a gázfogyasztás ugyanebben az időszakban.

Annyiból baj, hogy elég sok felesleges alkatrészt halmoztam fel amelyekből nem mind olcsó, aztán csalódás lett. RF eszközöknél is tökjó, hogy volt olyan ajtó/ablak nyitás érzékelő, ami jelez ha záródik is, nemcsak a nyitást, tud tamper jelet küldeni és jelez ha merül benne az elem és támogatja a vevő is. Rendeltem belőle kb 20ezerért néhányat, erre kiderül, hogy full bugos a valamilyen protokol és a vevő detektál ugyan valamit, de 10ből 3x valami másik protokolnak ismeri fel... :W És nyilván azt olvasom, hogy jó és supported, megveszem, szívás van, rákeresek a pontos hibára és jönnek elő a bugok meg open issue-k github-on, meg mindenki várja a javítást évek óta. :U
Szóval eléggé ráuntam az RF cuccokra, mostmár igyekszem csak zigbee alapút venni, aztán mqtt-n feldolgozni az adatot. Elég precíz.

(#91668) blueboi69 válasza npera (#91666) üzenetére


blueboi69
csendes tag

áú... :U :DDD

(#91669) Phülöp válasza npera (#91666) üzenetére


Phülöp
addikt

Ha elmegy a múzsa, de marad szabadidő: tegnap csináltam új 2-es számú videót, de mégse töltöm fel, mert találtam még pár másodpercet a ciklusban, azt holnap kiherélem.
Az már elég végleges állapot lesz a mostani szememmel nézve.
És akkor egyszer majd elküldöm, hogy játsszál vele.
Megkattintottad egyébként az első körben küldött videókat? Érdemes... :)

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#91670) npera válasza blueboi69 (#91668) üzenetére


npera
újonc

Az a húzós, hogy ment mindenhol a nyekegés, hogy ez össze fog törni és semmit nem fog bírni. Erre elég durván megnyektették és repült.

Nem vagyok egy DJI fanboy, de ez azért elég komolyan oda lett rakva szerintem.

És ha valaki jön azzal, hogy régen minden jobb volt, akkor hasonlítsuk össze az első Phantommal.

(#91671) npera válasza Phülöp (#91669) üzenetére


npera
újonc

Megnéztem őket, érdekes téma és izgatottan várom a "végleges" nyersanyagot.

(#91672) hobizoli válasza zetor2000 (#91653) üzenetére


hobizoli
nagyúr

hat tobb eszkozt is beadsz neki, es ha mind1 tavol van egy idoben, akkor csokkenti a futest, es vmelyik kozeledve meg visszakapcsolja

több drón kell ;P

(#91673) Vodike válasza blueboi69 (#91667) üzenetére


Vodike
tag

Nalam RF-en csak az ajto/ablak nyitas erzekelok vannak Sonoff RF-Tasmota-Portisch firmware-el. Atomstabil, es igen open/close/tamper.

Minden mas zigbee vagy wifi vagy BLE. De mar a BLE- t is redukalom, mert vegre van helyettesitoje a Mi Floranak amivel a talajnedvesseg/tapanyagszintet tervezem merni.

exTiga

(#91674) blueboi69 válasza npera (#91670) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Ha lenne drónos hobbyra egyben fél millám amit nem sajnálok, akkor valszeg vennék most egy ilyet. Leginkább HD-s élőkép miatt. A teljesen behányós freestyle fpv figurázásról lemondanék a képminőségért cserébe bármikor.

Viszont abban maradtam magammal, hogy lehet mégsem veszek akkor tinyhawk-ot, ha ennyire megbízhatatlan lehet a hw, és nekem kell az építés öröme, szóval mégha lesz is ilyen kis whoop, akkor az saját építés lész. Mégha egy az egyben tinyhawk is lesz :)
Meg kéne egy picit nagyobb kvad, amivel lehet kamerázni és akkor jó is lenne a nagy meg a kicsi. Hamarosan rendelem a szemcsit!

(#91675) blueboi69 válasza Vodike (#91673) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Sonoff RF jó lenne, de nálam a redőnyök doya protokolon mennek és az nem tudja azt kezelni, csak az Rflink project cucca a jó. Abból már kettőt is építettem, mert a kecót nem fedi le egy. RF vevő + atmega+ esp01 a wifinek....De ha nem lesz ebből valami javulás vagy stabilitás, akkor elkezdek keresni zigbee ajtó/ablak nyitás/zárás érzékelőket.

(#91676) Samott


Samott
addikt

Volt itt a multkor egy kis ertetlenkedes a kulfoldrol szavazok kapcsan. Lazan kapcsolodik: Négyévente átjövünk ukránból Orbánért, és megszavazzuk nektek a nyomorúságot

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#91677) npera válasza blueboi69 (#91674) üzenetére


npera
újonc

Ha nem sietsz, akkor az FPV Cycle Babytooth vonal nem feltétlenül hülyeség. 110 mm-es méretű a váz, 3"-os propok mennek a 2 mm-es tengelyű motorokra. Csavar sem kell, simán ráhúzod és kész.

1S az egész, 1-cellás "pakkok" kellenek hozzá. Ha jól építed meg, akkor kábé 60 gramm lesz. Ha ügyes vagy, akkor alatta.

Úgy repül, mint egy erős falevél. Oké, beltérben nagyon észnél kell lenni, mert iszonyatosan meg tud indulni, de cserébe könnyű nagyon, tehát nagy kárt nem csinál.

Ha beltérben akarsz repülni, akkor valami whoop a legjobb. A készen vehető cuccok közül itt EU-ban a leginkább elérhető és jó a Mobula6 és a TinyHawk II.

Ha építeni akarsz, akkor nagyon el lehet szállni vagy úgy csinálsz, mint Nova, aki számomra egy FPV-s aszkéta szerzetes. Minimalista konstrukciókat nemesít fejben, majd kivárja türelemesen, hogy legyen valami kapás és megépíti a végletekig tökéletesített konstrukciót. Én ehhez túl izgatott vagyok, én nekimegyek a témának és többnyire elizgulom, miután hónapokig nyektettem magamat Excel táblákkal és elemzésekkel.

Egy fullos cinewhoop építését elsőre nem javaslom, mert azok elég durvák tudnak lenni beltérben. A prop a "keret" megléte ellenére nem tréfál, lehet bajt csinálni ha kisgyerek vagy kisállat van a közelben.

(#91678) Grillo


Grillo
senior tag

Azért blubi, legyél jóban a szomszédokkal

Elvileg a történet lényege, hogy az illető felvételét lehozta valami helyi lap, a nevével. Aztán kapott egy névtelen feljelentést. Kapott pénzt az újságtól, de mondjuk nem ennyit feltételezem.
Ennél drágább csak az volna, ha valakire/valamire rázuhan, és mivel A2 jogsi nélkül repült, nem fizet a biztosító (ha van biztosítás).

(#91679) Jahno válasza Grillo (#91678) üzenetére


Jahno
őstag

Gondolom nem egy szénabálát repült körbe valami kihalt mező közepén.

(#91680) blueboi69 válasza npera (#91677) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Na én kettőtök között leszek, mivel havonta x pénzt szánok a hobby-ra, akkor kb havonta fogok tudni 1, max 3 alkatrészt venni. Szóval itt is kivárás lesz és keresgélés és építés, de én nem tolom túl az exceltáblás izéket. De most pl kinéztem egy ilyet: [link]
A végén valami masterpiece lesz, vagy vmi tucat szar, némi kompromisszummal :)
Igazából kéne valami nagyobb gép is veretni, meg ami elbír egy kamerát is, esetleg telefont :Y És akkor azzal lehet néhanapján filmezni, viszont fontos, hogy fpv közben minél jobb képet lássak. Azért is veszem majd a cobraX-et és nem az S-t.

(#91681) qnadam válasza blueboi69 (#91680) üzenetére


qnadam
veterán

vegyél 3d nyomtatót :D

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#91682) blueboi69 válasza Grillo (#91678) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Mondjuk ehhez nemtudom mit filmezett akkor... nem tervezem, hogy kirakok túl sok videot, max amin tényleg érdektelen dolgok vannak.
Meglátjuk, majd max szólok előre, hogy ha látnak a kertjükben néha, akkor ne lőjjenek egyből, mert lehet csak a drónt keresem :D

(#91683) blueboi69 válasza qnadam (#91681) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Áhhh igazából a világ összes pénzét el tudnám verni akármilyen hobby-ra, valahol meg kell húzni a határt! :D De a végén még kvad vázat fogok csinálni üvegszálból. Annó az e30-hoz csináltam airboxot, a pillangósorra, ahhoz képest néhány egyenes lapot legyártani nem nagy kihívás! Nyilván ronda lesz, mint állat, de nem az a lényeg. És egyébként karbonvázat is lehet otthon csinálni, nem is annyira drága, csak a szép felületkidolgozás az ami sok meló.
Mondjuk nova legutóbb bohóckodott valami felsőmaróval. Balsafából is lehet valami szép drónt alkotni, az sem nehéz darab és még elég egyedi is lenne valami szép lakkozással. Jól mutat majd a porban :D

(#91684) BobaHWSW válasza Sipi- (#91614) üzenetére


BobaHWSW
újonc

Ujzeland detto. Es ha felkapcsolt lampaval vagy nappal varoson kivul akkor radvillognak, hogy ne.

(#91685) Jahno válasza Sipi- (#91614) üzenetére


Jahno
őstag

Jaja, itt már mutattam is. Délután keresni akartam alagutat, elsőre nem lett meg aztán legyintettem. Gömbibá is szokta emlegetni. Én mondjuk nappal is használom, mert néha így is nekem szeretnének jönni, úgy látszik időnként beleveszek a tájba.

(#91686) Grillo válasza blueboi69 (#91682) üzenetére


Grillo
senior tag

Ez elvileg egy kép volt lakott terület felett.

(#91687) blueboi69 válasza Grillo (#91686) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Mostmár érdekel mi volt azon a képen :)

(#91688) eattila válasza blueboi69 (#91687) üzenetére


eattila
csendes tag

Igazából tök mindegy. Az a lényeg, hogy bármikor felnyomhatnak névtelenül.

e-lias : exHWSW, fotók: https://www.flickr.com/photos/148053804@N05/

(#91689) qnadam válasza Grillo (#91686) üzenetére


qnadam
veterán

lehet ezután még beruháztam volna egy hirdetésbe az újságban, amiben elküldöm az anyjába az illetőt.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#91690) blueboi69 válasza qnadam (#91689) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Good!

Viszont hogy találnak meg? Mert szomszéd az inkább szól, hogy ha baja van, nem jelentget fel. De most érted, betelefonál, hogy csókolom itten illegálisan drónoznak, mire kiér a jard, már rég lemerült az összes akksi és cammogok hazafelé.
Vagy ha feltöltök a netre videot/képet, amin a szomszéd picsája látszik, akkor sem biztos, hogy olyan könnyen megtalálják a kép készítőjét. :U

(#91691) zetor2000


zetor2000
senior tag

Eladó legenda. 2000 darab készült, elvileg.

[ Szerkesztve ]

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#91692) blueboi69


blueboi69
csendes tag

Rájöttem, ilyen fpv kamera lenne igazán pacek: [link]
És akkor nem kell rápakolni gopro-t vagy bármi mást és rögzít is fullHD-ban. Teljesen jó, írom is a virtuális excel táblába.

(#91693) blueboi69 válasza zetor2000 (#91691) üzenetére


blueboi69
csendes tag

haggyukmá, ki vesz mán ilyet...

Az utolsó F1 futamon amin még ment a BMW, vettem original BMW F1-es baseball sapit, benne a cikkszámmal, nagyon fitti. Elraktam szépen, hátha egyszer sokat ér majd és felpattintom az ebayre 50-60-70évesen.... :U

(#91694) Sipi- válasza Jahno (#91685) üzenetére


Sipi-
tag

Én poénból mondtam már asszonynak, hogy az Almerára meg utána a Picasso-ra kellett volna valami lángnyelveket matricázni előre vagy valami erős reflektort rakni rá, mert autópályán símán kivágtak elém sokszor, pedig tartottam a 130-135-öt. A Mondeo-nál nem tudom, azzal még keveset mentem autópályán.

https://www.ferfiakonyhaban.hu

(#91695) -NoVa- válasza blueboi69 (#91680) üzenetére


-NoVa-
őstag

Mégiscsak addig lelkesedsz, hogy odaadom az 5"-t is játszani? :)

(#91696) -NoVa- válasza blueboi69 (#91692) üzenetére


-NoVa-
őstag

Nagy előzetes lelkesedés után valahogy hamar lelohadt a népszerűsége, nem igazán jó az a Split. Instabil, problémás, döglik, meg benne a kártya is sokszor.

(#91697) blueboi69 válasza -NoVa- (#91696) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Ezt sajnálattal hallom, mert már a 4k-s változattal írtam felül az excel sorokat... :(

(#91698) blueboi69 válasza -NoVa- (#91695) üzenetére


blueboi69
csendes tag

ehehe, mostanában nem tervezek a nagyfalunak ama sötét internettelen bugyra felé menni :)
Pedig jó lenne. De itt most kezdtem parázni az akksiktól, az egyik 3S sztem erősen púpos. Van egy fémdobozom, sztem berakom abba..

(#91699) Sipi- válasza blueboi69 (#91698) üzenetére


Sipi-
tag

A BMW-be? :DD

https://www.ferfiakonyhaban.hu

(#91700) Grillo válasza blueboi69 (#91690) üzenetére


Grillo
senior tag

Egyrészt ne a nálad lévő drónokból indulj ki. Nem tudom, milyen az arány az FPV és a repülő fényképezőgép/videokamera között, de azért az utóbbit használók nagy része a kontentet nem magának gyártja, hanem legalább valamilyen közösségi oldalon meg is akarja osztani. Az egy dolog, hogy van-e rá jogsija, meg légtere, de most a szabályozásban nagyon rámentek a személyiségi jogokra, tuggyukmért.
Ja, és a Phantom akksija bírja jó 30 percet. És van 3 hozzá. De még a Spark is bírja negyed órát levegőben.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.