Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#106769) olivera88


olivera88
veterán

Egy ismerősöm újra akarta telepíteni a Wint, de nem sikerült neki ez miatt.

Na jó ez nem is érdekes. Hanem ami utána lett.
Formázta a Windows particiót(?) és eltűnt utána a többi partíció.

Hogy történhetett ez?

Most itt a kérdés h mit lehet tenni? Legyen újra telepítve a Windows, de akkor az adatok végleg elveszhetnek, :F vagy először probáljuk meg visszahozni az adatokat róla valahogy?

LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_

(#106770) Máté94 válasza olivera88 (#106769) üzenetére


Máté94
addikt

Mert UEFI-s telepítés volt az előző, és amit ő csinált USB-s telepítő az pedig MBR-re formázta. Ha rufus-sal csinálta, nem választotta ki az UEFI lehetőséget.

Innen valamilyen programmal próbáljátok visszanyerni, amit még lehet.

(#106771) olivera88 válasza Máté94 (#106770) üzenetére


olivera88
veterán

Forditva nem ? Én is jártam így pár hónapja, UEFI s telepítőt írtam ki, ez miatt nem lehetett telepíteni a WInt.
Közbe kiderült mi lett.

Csinált egy ilyet.
diskpart
list disk
select DISK 0
clean
convert gpt
exit

Ez meg az egész lemez törli nem, nem csak az adott partíciót?
Ja és Windowst nem telepítette fel ez miatt mert ugye látta h eltűntek a partíciói.

Össze lehetne kötni a laptopot valahogy egy PC vel hogy úgy megprobálja visszahozni az adatokat? Vagy inkább kivenni a lapos HDD jét és berakni a PC be?

Ja és milyen ingyenes program tud ilyet? Én használtam pár éve egyet, és jól is működött asszem, de nem emlékszem már nevére. Képeket szeretne visszahozni.

LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_

(#106772) King Unique válasza olivera88 (#106769) üzenetére


King Unique
titán

Tipikus hiba, vagy inkább csak figyelmetlenség... Ha MBR séma szerinti a lemez, akkor nem meglepő, ha UEFI módban nem települ rá a W10, mivel ahhoz értelemszerűen GPT kellene, amit a telepítő is leír világosan.

Ha az UEFI szerinti telepítés a cél, akkor ilyenkor törölni kell a célmeghajtót, vagy szükség esetén akár parancssorban törölni és konvertálni GPT-re, ami Shift + F10-zel lehet megnyitni.
Ha a CSM szerinti telepítés és egyben a meglévő adatok, adatpartíciók megtartása a cél, akkor az előbbi destruktív módszer nyilván nem opció. Ilyenkor nagyon egyszerűen csak CSM módban kellene (kellett volna) bootolni a telepítőt, aszerint kiírva, az annak megfelelő opciót beállítva az UEFI BIOS-ban és / vagy kiválasztva bootolásnál a gyors menüben, akkor lehet MBR séma szerinti lemezre telepíteni a Windowst.

Ha ügyesen sikerült letörölni az adatokat tartalmazó partíciókat, ellenben cél azok visszaállítása, akkor nyilván nem kellene parancssorban a destruktív törléssel és konvertálással rátenni még egy lapáttal. Ha az is sikerült, akkor az szép... Oda particionáló program kellett volna, az tudja adatvesztés nélkül átkonvertálni (példa). Meg az MBR2GPT parancssor eszköz, de az csak W10-es rendszermeghajtóknál. Aztán Windowst telepíteni meg pláne nem kellene, mert az véglegesen felülírja a korábbi adatokat, vagy jó esetben azok egy részét. Ilyenkor nyilván az adatmentés az első egy arra alkalmas adatmentő programmal. Ha ingyenes kell Windowsra, akkor pl. a Recuva jöhet szóba, fizetősben meg pl. a GetDataBack Pro. A másik megoldás esetleg a közvetlen visszaállítás pl. a TestDisk programmal, de az az adatokra nézve egyrészt kockázatosabb az előbbinél, másrészt már törölve, konvertálva is lett a lemez, vagyis jól össze lett gányolva. A HDD-t meg alapesetben nyilván ki kellene venni a laptopból és betenni másik gépbe, azon lementeni. Ha ez nem megoldható, akkor pendrive-ról bootolni pl. egy ilyen WinPE rendszert, amin van adatmentő szoftver is.

[ Szerkesztve ]

(#106773) olivera88 válasza King Unique (#106772) üzenetére


olivera88
veterán

Hát külön nem lettek törölve a particiok. Csak az a parancs lett végre hajtva. Tudom h nem kellene Wint telepíteni, nem is lesz még nem sikerül visszahozni az adatokat valahogy.

Van esély rá amit előbb kérdeztem h lehessen csatlakoztatni a lapost egy PC re? Akkor látni fogja a PC a lapos HDD jét? Vagy csak a HDD kivételével lehet megoldani?
Lapos HDD t be lehet rakni PC be nem?

LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_

(#106774) Cs1csó válasza olivera88 (#106773) üzenetére


Cs1csó
félisten

Megnyugtatlak: az az adat ami csak egyetlen példányban létezik, olyan mint ha nem is lenne.

(#106775) olivera88 válasza Cs1csó (#106774) üzenetére


olivera88
veterán

Hát ez megnyugtató volt. :DDD :D

LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_

(#106776) King Unique válasza olivera88 (#106773) üzenetére


King Unique
titán

Az a DIskPart módszer eleve a teljes lemezt törli és konvertálja, ami után nyilván nem ilyen lesz, hanem ilyen, ahol az utóbbi kép forrása ad a telepítéshez egyéb instrukciókat is. Meg a W10 újabb verzióinál BIS/MBR telepítésnél a rendszer számára fenntartott partíció ~ 530 MB, nem világos az a 100 MB minek a maradéka. De most nem is ez a lényeg.

Az előbbi kérdésedre már kaptál választ, le van írva egy megoldás arra, ha nem opció kiszerelni a laptopból a HDD-t. Ha mégis, akkor meg nyilván betehető egy asztali PC-be a 2,5"-os, max. fordított esetben nem működik, 3,5"-os a laptopba.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.