Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#106772) King Unique válasza olivera88 (#106769) üzenetére


King Unique
titán

Tipikus hiba, vagy inkább csak figyelmetlenség... Ha MBR séma szerinti a lemez, akkor nem meglepő, ha UEFI módban nem települ rá a W10, mivel ahhoz értelemszerűen GPT kellene, amit a telepítő is leír világosan.

Ha az UEFI szerinti telepítés a cél, akkor ilyenkor törölni kell a célmeghajtót, vagy szükség esetén akár parancssorban törölni és konvertálni GPT-re, ami Shift + F10-zel lehet megnyitni.
Ha a CSM szerinti telepítés és egyben a meglévő adatok, adatpartíciók megtartása a cél, akkor az előbbi destruktív módszer nyilván nem opció. Ilyenkor nagyon egyszerűen csak CSM módban kellene (kellett volna) bootolni a telepítőt, aszerint kiírva, az annak megfelelő opciót beállítva az UEFI BIOS-ban és / vagy kiválasztva bootolásnál a gyors menüben, akkor lehet MBR séma szerinti lemezre telepíteni a Windowst.

Ha ügyesen sikerült letörölni az adatokat tartalmazó partíciókat, ellenben cél azok visszaállítása, akkor nyilván nem kellene parancssorban a destruktív törléssel és konvertálással rátenni még egy lapáttal. Ha az is sikerült, akkor az szép... Oda particionáló program kellett volna, az tudja adatvesztés nélkül átkonvertálni (példa). Meg az MBR2GPT parancssor eszköz, de az csak W10-es rendszermeghajtóknál. Aztán Windowst telepíteni meg pláne nem kellene, mert az véglegesen felülírja a korábbi adatokat, vagy jó esetben azok egy részét. Ilyenkor nyilván az adatmentés az első egy arra alkalmas adatmentő programmal. Ha ingyenes kell Windowsra, akkor pl. a Recuva jöhet szóba, fizetősben meg pl. a GetDataBack Pro. A másik megoldás esetleg a közvetlen visszaállítás pl. a TestDisk programmal, de az az adatokra nézve egyrészt kockázatosabb az előbbinél, másrészt már törölve, konvertálva is lett a lemez, vagyis jól össze lett gányolva. A HDD-t meg alapesetben nyilván ki kellene venni a laptopból és betenni másik gépbe, azon lementeni. Ha ez nem megoldható, akkor pendrive-ról bootolni pl. egy ilyen WinPE rendszert, amin van adatmentő szoftver is.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.