Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#61933) tordaitibi válasza VoidXs (#61927) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Úgy értettem, hogy vagy a töltő tudja ezt, vagy rajtahagyod a töltőn, és 2-3 rátöltést fog végezni pár órán belül, mert esik a cellafeszültség. A záró ciklust a teljes feltöltésre értettem.
Egy li-ion akkut tökmindegy, hogyan töltünk, lassan, gyorsan, extra gyorsan, 3 óra kell a teljes feltöltéshez.
Ha brutál árammal kezdünk, a 2. fázis lesz hosszú, ha névleges árammal, akkor egyenletes a töltés, de az idő kb. ugyanannyi.
Vagyis a töltés 3 szakaszból áll, az első szakaszban (ésszerű keretek között!!) akár 3-5C-vel (C a kapacitás, vagyis pl. egy 10Ah kapacitású cellát akár 50 amperral is kezdhetümk tölteni. Ilyenkor az első fázis nagyon hamar lezajlik, az akku kb. 70%-os töltöttségű lesz. A feszültség megszaladása miatt a 2. fázisban csökkenteni kell a töltőáramot.
Egyes gyorstöltők egy óra, vagy még rövidebb idő alatt töltik fel a Li-ion akkut. Az ilyen töltő kihagyja a második fázist és rögtön készet jelez, miután először éri el a feszültség a maximális értéket az első fázis végén. Ekkor a tényleges töltöttségi fok 70%. A 2. fázis csökkentett áramú töltése tipikusan kétszer addig kell tartson, mint a kezdeti töltés. így jön ki a kb. 3 órai teljes töltésidő. Ezután az akku 98-99% töltöttségű. Csepptöltést fölösleges és tilos alkalmazni, mert a Li-ion cella képtelen elviselni a túltöltést. A csepptöltés egy olyan, fémes líthium réteget képezne a felületen, amely a cellát labilis állapotba hozná. Ehelyett, egy korrekt záró töltés pótolja az akku kismértékű önkisülését és védőáramkörének fogyasztását, az akku ekkor tekinthető teljes töltöttségűnek.
A legvégső, 3. fázisú záró töltést a profi elektronikák tudják, az akku üzeme szempontjából néhány % csökkenésről van szó csupán ha ez nincs meg. Ugyanezt az eredményt érhetjük el, ha pl. 24 óráig a töltőn hagyjuk az akkut, ilyenkor a 4,05Voltra csökkenéskor a töltés elindul, de csak a 2. fázis csökkentett árammal, lévén a cella 98-99%-on van rögtön. Néhány ilyen lengés után a cella eléri maximális töltöttségét, és a töltés akár 10-30 óráig sem indul el, hiába van az akku a töltőn. Ezért szinte mindegy, hogy benne hagyjuk a laptopba, vagy kivesszük. A kivétel melletti erős érv hosszútávon, hogy ezen eszközök melegek, és a 10-20Cfok az ideális az akku tárolására, egy laptopba szinte mindig melegebb van ennél.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.