Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4516) Frawly válasza npera (#4483) üzenetére


Frawly
veterán

RAM-ot könnyű benne cserélni, csak le kell csavarozni az alját, igaz ahhoz a billentyűzetet is ki kell szedni, mert alatta is van csavar, ami tartja. RAM-ból beveszi a sima DDR3 noti RAM-ot, de érdemes bele DDR3L-t venni. Max. 2×8 GB-ot kezel a két memóriafoglal miatt, pedig a proci meg a chipset tudna 32 GB-ot is kezelni. Túl drága RAM-ot felesleges bele venni, mert a BIOS le fog korlátozni 1333 MHz-re, amit ki lehet hekkelni mod BIOS-szal, de nem érdemes, mert nem lesz tőle gyorsabb a gép, ha 1600 MHz-en vagy felette hajtod a RAM-okat.

SSD-t még könnyebb bele tenni. Vagy az oldalsó HDD tartóba teszed, ez nem a második, hanem az egyetlen, ehhez csak az oldalsó fedőlemez egyetlen csavarját kell kicsavarni. Vagy tehetsz bele mSATA SSD-t az mSATA slotba (ehhez ugyanúgy kell hozzáférni, mint a RAM-hoz), de ez sokszor nem éri meg, mert az mSATA rikta formátum, amiért felárat számolnak fel.

Win10-et meg letöltöd a MS oldaláról (a legutóbbi 1803-as verziót) Rufus-szal kiírod pendrive-ra UEFI módban lehetőleg (figyelj erre, mert mikor hozzáadod az .iso-t átáll automatikusan BIOS MBR módra, még egyszer át kell állítani UEFI-re). Majd meggyőződsz a BIOS-ban, hogy UEFI módban bootoljon. Majd elindítod USB-ről a telepítőt, és szokványos módon telepíted, mikor kéri a termékkulcsot, akkor beadagolod neki, amit vettél. Az SSD-t is be fogja állítani megfelelően a Telepítő, a partícióeltolásokról is megfelelően gondoskodik, semmit nem kell hozzá varázsolnod, meg hekkelned, optimalizálnod, meg semmilyen mágikus SSD kímélő módszert nem kell bevetni.

Arról azért meggyőződhetsz, hogy a TRIM menjen, vagy SSDOK-ot telepíted, vagy a legújabb Hard Disk Sentinelt (min. 5.30-as verzió legyen vagy még újabb), vagy az SSD gyártójának saját Tooljával. Valószínű menni fog alapból, hacsak valami elcseszett, spéci SATA driver nem kerül fel. Az Intel és MS SATA driver rendesen támogatja, alapból mennie kéne.

Arra még figyelj, hogy ha a SATA HDD helyére teszed be, akkor legyen hozzá beszerelősín. Az én X220-amban nem volt, a HDD beleszorult a csatlakozóba, de az SSD lötyögött a drive bayben, először hajtogatott kartongalacsinokkal támasztottam ki, míg megjött hozzá az eBayről rendelt, kínai utángyártott, filléres meghajtósín.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.