Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#45302) Stanlee válasza aujjobba (#45290) üzenetére


Stanlee
őstag

5-10% kozott lehet osszehozni beszallotol fuggoen. Ez semmivel sem kevesebb, mint egy lakas. Annyi macera sincs vele. Itt is lehet, hogy a ceg nem fizet osztalekot, a berlo se fizet mindig. Valamivel volatilisebb a piac, tehat ha kell cash, hamarabb tudsz kisebb osszeget kivenni. Eladni sem kell torvenyszeruen a reszvenyt.

Januarban kellett cash lakasvasarlas miatt, hiaba van ott a budapesti lakasom, er mondjuk 30 misit, kb. 1 honapra kellett volna par millio, mire elinteztem volna a szabadfelhasznalasu hitelt a lakasra, mar reg elment volna a lehetoseg, hogy megvegyuk amit kineztunk. A banknak bekuldtem a kerelmet, hogy az ertekpapirokra kernek hitelt, 1 het alatt otthonrol, anelkul, hogy barkivel csak beszelnem kellett volna, megadtak a hitelt.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#45303) Sub-S válasza Fandango (#45301) üzenetére


Sub-S
senior tag

Ezzel tisztában vagyok, az nem világos, hogy utána miért esett/esik továbbra is, már a megegyezés bejelentése előtti szintekre.
Köze van ahhoz, hogy a Ryanair a versenyhivatalhoz fordult Lufthansaval szemben vagy valami más is van mögötte.

[ Szerkesztve ]

(#45304) Kobe válasza vzozo (#45299) üzenetére


Kobe
veterán

Az ervelesedet egy kicsit mas kontextusba helyezve: Usain Bolt is lefutja 10 alatt a 100at, akkor mindenkinek le kell tudni futnia (meg annak is akinek 12 csavarral kapartak ossze a sipcsontjat)

Eleg sok olyan faktor van barmilyen hasonlo kerdesben (kapasbol legalabb 10-20 eszembe jut) amelyek kozul 1 valtozasa / elterese mar siman boritja annyira a szitut, hogy kivitelezhetetlenne valik a dolog.

PS: csodbe ment a Chesapeak is

[ Szerkesztve ]

(#45305) vzozo válasza Kobe (#45304) üzenetére


vzozo
senior tag

Srácok, igyátok meg azt a hétfő reggeli kávét, mert látom nem sikerült értelmezni amit írtam:

"Azért ha van egy jó melód és mindseted"

Ha nem tudod összerakni, akkor ugye két opció van:

1. Nem keresel eleget (NINC "jó melód")
2. Más prioritásaid vannak, másra költöd el

Egy szóval sem írtam olyat, hogy bárkinek sikerülni fog... Ne lássatok bele olyat, amt nincs ott! :U

(#45306) Fandango válasza Sub-S (#45303) üzenetére


Fandango
veterán

Lehet, hogy a vírushelyzet alakulása is lefele húzza az árfolyamot.

(#45307) Sub-S válasza Fandango (#45306) üzenetére


Sub-S
senior tag

Nyilván, ezt belevéve is másképp mozog az árfolyama mint a többi repülős cégé. Ennek az okára lennék kíváncsi, de úgy látom nem itt fogom meglelni. :)

(#45308) Sub-S válasza vzozo (#45305) üzenetére


Sub-S
senior tag

Kobe arra szeretett volna gondolom rávilágítani, hogy érvként az, hogy neked sikerült másnak meg még korábban is, pont annyira semmitmondó mint amit utána én is írtam erre válaszként.

(#45309) Kobe válasza vzozo (#45305) üzenetére


Kobe
veterán

Sajnos a "ha van egy jo mindseted, es egy jol fizeto melod" sem allja meg egyaltalan a helyet, boven van olyan elethelyzet (nem kell tok kiugro esetekre gondolni, teljesen mindennapos dolgokra, ami barmelyik csaladnal elofordul) , ami ezt szepen keresztulvagja.

Pl kereshetsz sokmilliot, es lehetsz kvatudatos mindsetugyileg, de egy kevesbe / egyaltalan nem tudatos csaladtag, felmenok, 1-1 csaladon beluli sulyos betegseg / baleset kb 2 perc alatt boritja a koncepciot. De elegendo, ha a masik fel pl pragmatikus helyett empatikusabb alkat, vagy nem annyira hudejolfizetett.... elvalsz pl tobb gyerekkel / normalisan mukodo kapcsolatbol gondolom senki nem fog ilyen miatt csak mert nincs meg a 100K eur a befszamlan.

(#45310) vzozo válasza Kobe (#45309) üzenetére


vzozo
senior tag

Most tényleg azt fogjuk játszani, hogy folyamatosan be kell kopiznom amit írtam? Olvass már tovább az első pontnál, és akkor eljutsz ide:

2. Más prioritásaid vannak, másra költöd el

#45308) Sub-S

Mutasd már meg hol írtam olyat, hogy "nekem sikerült, másnak is is TUTI MENNI FOG."

:W :W :W

/me ásííít

:W :W :W

(#45311) joysefke válasza vzozo (#45305) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

A probléma inkább ott van, hogy 100k eur nem olyan sok pénz, cserébe az összerakása az ember életéből komoly intervallumot felemészt. Utána pedig ott vagy hogy a befektetésed ki van szolgáltatva a mindenkori szociál, adó és kamatpolitikának na meg ezen kívül is lehetnek gebaszok a világban. Szóval szerintem a diverzifikáció jegyében eztnem az ingatlan bérjövedelem helyett hanem mellette kéne megtenni.

(#45312) vzozo válasza joysefke (#45311) üzenetére


vzozo
senior tag

Utána pedig ott vagy hogy a befektetésed ki van szolgáltatva a mindenkori szociál, adó és kamatpolitikának

Nem mondod. :)

ezen kívül is lehetnek gebaszok a világban.

Bizony - és gebasztól függően vihetik a papírjaid, aranyad, ingatlanod, életed.

Ez egy ilyen bulika.

Mi akkor a tanulság? Üljünk otthon, és készüljünk az apokalipszisre, vagy azért szabad be-befektetni ebbe-abba?

(#45313) Sub-S válasza vzozo (#45310) üzenetére


Sub-S
senior tag

Vigyázz a kobakra szerintem. :)
"Mutasd már meg hol írtam olyat, hogy "nekem sikerült, másnak is is TUTI MENNI FOG."
Mutasd már meg hol írtam olyat, hogy ezt írtad. :F
Szerintem olvass picit vissza és próbáld értelmezni. ;) Lehet az a kávé épp neked jönne jól.

(#45314) Dare2Live válasza Kobe (#45309) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

en anno pl kiszamoltam hogy korai nyugdij relative jomoduan vagy csalad. A ketto egyutt nem megy.

tudom tudom minek olyannak gyerek aki ilyet kiszamol. :)

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#45315) joysefke válasza vzozo (#45312) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Vissza az arccal. A tanulság pedig az, hogy nem csak papírba hanem jövedelemtermelő ingatlanba is be kell fektetni. Mint fentebb írtam. Természetesen nem feltétlenül most van ennek a legjobb ideje

(#45316) HussarF

Én azt sem értem mi a fenének van mindenki annyira rápörögve erre a korai nyugdíjra. Csinálj olyat, amit szeretsz csinálni és akkor nem azon jár folyton az eszed, hogy mikor lesz már vége. Vagy csak én szocializálódtam bele nagyon a munkába, de nekem nem probléma, ha keményen kell dolgozni az eredményekért. Hogy a divatos mondást hozzam fel, úgy sincs "ingyen ebéd". De k.rvára nem fogom pénzkuporgatással tölteni a fiatal éveimet azért, hogy 50 évesen már ne kelljen dolgoznom. Megveszem azt amire vágyok és megengedhetem magamnak, gondolva a jövőre is, persze, de eszembe sincs szélsőségesen módon visszafogni a költésemet, hogy majd a megtakarításaim tartsanak el kb. 15 év múlva (ami messze sosem fog tudni úgy eltartani, mint ha felépítek egy jó céget pl.). Inkább megveszem most álmaim sportkocsiját és élvezem az életet, mint hogy 50+-osan ugorjon be, hogy huh, most már kicsit élni is kéne és közben mindenki egy lesajnáló félmosollyal nyugtázza magában, hogy "na igen, kapuzárási pánik" :R :)) :DDD

(#45317) DanielLong válasza HussarF (#45316) üzenetére


DanielLong
senior tag

Van ám egy csomó dolog, amit hiába szeretsz csinálni, sosem lesz belőle nagyobb mennyiségben pénzed. Sőt, sajnos a legtöbb dolog ilyen, még azok is, amiket az emberek nem szeretnek csinálni. :D

(#45308) Sub-S
Szerintem eddig is relatíve keveset esett a Lufi, talán pont az állammal való barátsága miatt. Egyébként minden turizmussal, kikapcsolódással kapcsolatos papír hasonlóan esik már napok óta, legalábbis amiket figyelek: Cineworld -10%, Marston's -4%, a TUI1 mondjuk ma meglepően +2,5% eddig.

(#45318) julius666 válasza vzozo (#45312) üzenetére


julius666
addikt

Szerintem a fentebbi példával inkább az a nagy baj, hogy a 35 misinek megfelelő EUR befektetés után jó ha kapsz 150e osztalékot hónapra leszámolva, ami nagyon frankón jön ha
forgatni akarod a portfóliódat, vagy ha ideiglenesen néha (pl. munkavesztés) miatt megszorulsz, de azon túl nagy kerek lófütty ha pl. korrekt nyugdíjban gondolkozik az ember. Szóval ez inkább csak egy szép kerek állomás egy megtakarítási életútban mint komoly eredmény, miközben havonta kb. annyit kell félretenned hozzá az életed 1/8-ában, mint a magyar medián fizetés. Nem csodálom, hogy az átlag magyarnak eszébe se jut komolyabban gyűjtögetni.

A másik, hogy e mellé saját BP-i, családalapításra alkalmas ingatlan összeszedése 0-ról azért már erősen véleményes. Ehhez nyugat-európai szemmel is már látható fizu kell, nem egy "jó meló", nyilván a mindset csak az után számít, ha ez megvan. Meglévő családdal nekiindulva pedig szinte lehetetlen munkabérből ezt kihozni, ennyi idő alatt.

Persze az ingatlan boom előtt összejöhetett, meg nem mindegy milyen lakás/hol, de ha vidéki lukról beszélünk, úgy azért erősen képmutatás a fenti állítás.

(#45319) aujjobba válasza HussarF (#45316) üzenetére


aujjobba
addikt

Raadasul 50-60 evesen mar fizikailag sem vagy olyan formaban, hogy bepotold amit fiatalon kihagytal.

Osztalek temara: en valoszinuleg a harmadik megkozelitest fogom alkalmazni.
Tolom a penzt tovabbra is az accumulating ETF-ekbe, majd amikor nyugdijazom magam egy reszet vagy az egeszet eladom es atvaltom osztalekos reszvenyekbe/ETF-ekbe.
Erdekes erre a megoldasra senki nem gondol.

(#45320) j0k3r! válasza aujjobba (#45319) üzenetére


j0k3r!
senior tag

"Erdekes erre a megoldasra senki nem gondol." - linkeltem egy cikket délelőtt, abban szépen le van írva, hogy a kamatos kamat adja az egész osztalékportfólió varázsát, amihez természetesen idő kell. Persze a te megoldásod is lehet jó, de az kicsit más megközelítés szerintem ;)

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#45321) vzozo válasza julius666 (#45318) üzenetére


vzozo
senior tag

Azt azért vegyük észre, hogy a 100k EUR az úgy nagy vonalakban SEMMI. A mai őrült budapesti ingatlanpiacon azért egy normális panelt sem kapsz, lollercoaster... :)) Ez mindent elárul az egész elbaszott helyzetről.

Nyilván mindenkinek mások a szükségletei, de azért a nyugati FIRE fórumokban általában millió eurókkal meg dollárokkal gurigáznak, nem ilyen 100k-kal. 100k egy jobb szakmában egy éves kereset (főleg az USA-ban), annyiból nyilván senki sem megy nyugdíjba.
Helyezzétek már kontextusba ezeket a számokat...

(#45322) aujjobba válasza j0k3r! (#45320) üzenetére


aujjobba
addikt

Az acc. ETF is visszaforgatja a menet kozben kapott osztalekokat, bar nyilvan nem annyi az osztalekhozam, mint egy kifejezetten arra kihegyezett portfolioban.
Nagyobb viszont a novekedesi faktor, szoval en ugy gondolom a 'nagyobb osztalek de kozben kisebb arfolyamnovekedes' vs. a 'kisebb osztalek de nagyobb novekedes' opciok kiegyenlitik egymast hosszu tavon.

Egyebkent idokozben a novekedesi ETF-ekbol kicsit atnyargaltam a Value faktorra, szerintem ti is tobbek kozott ezt nezitek leginkabb, amikor osztalekos reszvenyt kerestek.
Igy meg aztan tenyleg elmosodik a hatar a ketto kozott.

[ Szerkesztve ]

(#45323) j0k3r! válasza aujjobba (#45322) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Igazad van, az acc felett elsiklottam :B Én úgy vagyok vele, hogy szeretek egyedi részvényekkel foglalkozni, valamint a kapott osztalék sem biztos, hogy ott van a legjobb helyen visszaforgatva, ahonnan jött, de itt már ugye az aktív vs. passzív befektetésnél/befektetőnél kötünk ki, ami ízlés kérdése ki-mit szeret :K

some men just wanna watch the world burn...

(#45324) mgoogyi válasza aujjobba (#45322) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

A value a piac által nem szeretett/alulértékelt fele a részvényeknek.
Bence Balázs videóiból nekem az jön le, hogy minőségi cégóriásokat keres leginkább, mikor az osztalékportfólióját építgeti. Ez inkább a quality faktor, mint value.

(#45325) ussseal


ussseal
tag

Sziasztok!
Van egy hosszú lejáratú, jelenleg 800e Ft körüli diákhitelem, aminek pár hónapja indult el a törlesztője. Korábban az volt a tervem, hogy ebben az évben egy összegben előtörlesztem, de a jelenlegi 1,99% kamat (amit a moratórium miatt szintén felfüggesztettek) mellett lehet, hogy hagyom továbbra is MÁP+-ban az erre allokált összeget, vagy ez rossz döntés szerintetek?

(Rövid- vagy középtávra ETF-be nem merem rakni, a MÁP+-ot meg eléggé eléggé likvidnek látom erre a célra. Nyilván ha kicsit elszalad az infláció, akkor szívok, de ekkora összegnél nem látom ezt akkora problémának.)

(#45326) HussarF válasza ussseal (#45325) üzenetére

Ha elszalad az infláció, csökken a hiteled reálértéke -> ??? -> profit

[ Szerkesztve ]

(#45327) joysefke válasza ussseal (#45325) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Rossz döntés, fizesd vissza, akkor egy púppal és macerával kevesebb lessz a válladon.

(#45328) Zoty4 válasza aujjobba (#45290) üzenetére


Zoty4
őstag

én 300k $t tervezek elérni, és 5% hozam reális adózás után hosszútávon.
Én havi 1200-1400$ból tervezek eléldegélni. Mondjuk mellette van egy kiadó lakás is :)

(#45329) aujjobba válasza joysefke (#45327) üzenetére


aujjobba
addikt

Miert rossz?
Ha nem fizeti vissza 1.99% eves kamattal szamolva 5 ev mulva 882,831 Ft lesz a tartozasa.
Ugyanezt MAP+ beteszi kicsivel tobb mint 1M Ft-ja lesz 5 ev mulva.
A kulonbozet meg tiszta profit.

(#45330) joysefke válasza aujjobba (#45329) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Mert szerintem ez túl kevés pénz ahhoz, hogy megérje ezzel vesződni. Gondolom a dh kapcsán azért kell rendszeresen papírokat küldözgetni ide oda.

Másrészt nem terelnék senkit a hitelre fektetek be séma felé. Most a dolog működik a dh - pmáp+ viszonylatában, de többet ő már nem fog tudni diákhitelt felvenni, hogy magasabb biztos kamatra rakja be.

[ Szerkesztve ]

(#45331) aujjobba válasza joysefke (#45330) üzenetére


aujjobba
addikt

Majd o eldonti mekkora veszodseg ez szamara es megeri vagy sem, mindenesetre szamszakilag rendben van a dolog.

Diakhitelt valoszinu nem fog tudni, de CSOK-ot meg felvehet 3% korul :P

(#45332) ussseal


ussseal
tag

Köszi a tippeket, kb ugyanezek a kérdések mentén dilemmáztam én is, de mivel viszonylag macera nélküli (volt eddig :D ) a DH rendezése, kb átlag havi 10 perces ráfordítással, ezért ezt még el tudom viselni. Másik oldalról meg persze jobban alszom, ha nem tartozom már a magyar államnak, főleg változó kamatozás mellett (gondolom nem marad örökre béka s*gge alatt a jegybanki alapkamat), de ekkora összegnél ezt bőven el tudom engedni. :)

(#45333) mgoogyi válasza ussseal (#45332) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Ha változna is a kamat, a MÁP+ elég likvid ahhoz, hogy rendezhesd vele a tartozásod.
Lényeg, hogy ne nyúlj a MÁP+-hoz más célból és akkor jó vagy.

(#45334) aujjobba válasza ussseal (#45332) üzenetére


aujjobba
addikt

Valahol vicces azert, hogy az allam kifizeti neked azt a kamatot (plusz meg egy kicsit), amivel szinten az allamnak tartozol.

[ Szerkesztve ]

(#45335) Stanlee válasza Zoty4 (#45328) üzenetére


Stanlee
őstag

En is hasonlo havi osztalekot celoztam meg - igaz mar irtam. Most nagyon undervalued cegekbe rakom a casht, riziko megvan, hogy bedolnek, de ilyen virnyak is csak egyszer van egy eletben, hogy amit nem tudtam az elmult 10 evben megtakaritani, azt most be tudom hozni.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#45336) Zoty4 válasza Stanlee (#45335) üzenetére


Zoty4
őstag

én most bízok abban, hogy a korona pánik miatt lekanyarodunk SNP-n, most is lehetne vásárolgatni, de inkább ülök most a kp-n :)
Nagyon terjed ez a szar megint

(#45337) Sub-S válasza Zoty4 (#45336) üzenetére


Sub-S
senior tag

Ha esni fog szerinted akkor miért ücsörögsz, miért nem shortra játszol? :F
Mégsem vagy olyan biztos magadban? ;]

(#45338) HussarF válasza Sub-S (#45337) üzenetére

Ha valaki 60%-ra teszi az esés valószínűségét, attól még a kockázatkezelése lehet olyan, hogy 80%-os valószínűségnél engedi meg azt, hogy megtegye :U
Teljesen valid, viszont ha így már azt kalkulálgatja, hogy mit fog lépni az esésre.
Do you even stonks? ;]

(#45339) Thom!


Thom!
veterán

Mikor lesz Q2 USA GDP adat?

(#45340) Zoty4 válasza Sub-S (#45337) üzenetére


Zoty4
őstag

nem szoktam shortolni egyáltalán

(#45341) Stanlee válasza Thom! (#45339) üzenetére


Stanlee
őstag

Ha jol emlekszem akkor negyedev utan 1 honappal, szoval julius vegen.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#45342) Thom! válasza Stanlee (#45341) üzenetére


Thom!
veterán

biztos :D?

(#45343) Stanlee válasza Thom! (#45342) üzenetére


Stanlee
őstag

Q2-nek juniusban van vege, plusz egy honap az julius vege, de biztos bennem van a hiba...

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#45344) Sub-S válasza Thom! (#45342) üzenetére


Sub-S
senior tag

Legalább a visszakérdést megspóroltad volna és helyette beírod a keresőbe, máris előrébb lettél volna... ;]

(#45345) joysefke


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Van arról valami statisztika, hogy az usa háború utáni boomerei mennyire kezdtek már el nyugdíjba menni és ennek megfelelően megtakarítóból felélő üzemmódba átkapcsolni?

Ők még jóval feszesebben kezelték a pénzügyeiket mint a mai generáció, van róla valami statisztika, hogy az ő megtakarítási kedvük lanyhulását mennyire tudja ellensúlyozni a mostanában munkába álló generáció?

(#45346) aujjobba válasza joysefke (#45345) üzenetére


aujjobba
addikt

Afrikában és Ázsiában rohamosan nő a középosztály, akik tenni szeretnék valahova a megtakarított pénzüket.
Ezek szépen tódulnak be a tőzsdére, ahogyan Kína is megvette már a ½ világot.

(#45347) SzekeresPeti válasza Kobe (#45245) üzenetére


SzekeresPeti
tag

-

[ Szerkesztve ]

(#45348) SzekeresPeti válasza Zoty4 (#45244) üzenetére


SzekeresPeti
tag

" A másik probléma hogy el kell add. tehát vegyük pédának elérkezel nyugdijas éveidhez, és elkezded havi szinten eladni a részvényeidet? Honnan tudod hogy 75 vagy 102 éves korig fogsz élni, elég lesz e a pénz?"

Azt hiszem, megtaláltam a választ a kérdésedre, az általam belinkelt cikkben:

"Miért fontos a vállalatok osztalékfizetése a befektetőknek? Mert az osztalékra olyan jövedelemként tekintenek, amit elkölthetnek a folyó kiadásaikra, miközben nem nyúlnak a megtakarításukhoz, a tőkéjükhöz. Közben elfelejtik, hogy ugyanoda jutnának egy osztalékot nem fizető részvény esetén a pozíciójuk évi 5 százalékának eladásával, mintha a vállalat évi 5 százalék osztalékot fizetne. Érzékelésükben mégsem jutnak ugyanoda, mert az egyik esetben „fölélik a tőkéjüket”. Mental accounting."

Tehát osztalékot nem fizető részvényportfólió esetén, nyugdíjasként, eladogatod a részvényeidet a növekedésük szerint. Mivel csak az értéknövekedésnek megfelelő részvénymennyiséget adod el, így nem fogyik el a vagyonod soha, lesz mit örökölniük a gyerekeknek.

(#45349) Zoty4 válasza SzekeresPeti (#45348) üzenetére


Zoty4
őstag

Te tedd azt amit szeretnel :)
de ha evrol evre eladogatsz mindent a vegere kb semmi nem marad, es ki vagy teve az arfolyam ciklikussagnak, pl egy valsag eseten mondjuk esel 50%ot akkor is kiveszel de akkor 10%ot kell
en meg tovabb szeretnem orokiteni ezt a penztermelo gepezetet

[ Szerkesztve ]

(#45350) mgoogyi válasza SzekeresPeti (#45348) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Nyugdíjasként a portfóliód nagy része nem részvényben kéne legyen, különben durván ki leszel téve egy néhány éves válságnak. Én a terveim szerint úgy vonok ki belőle pénzt majd, hogy azzal rebalancolok.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.