Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#45651) emvy válasza Kobe (#45649) üzenetére


emvy
nagyúr

> Csak hogy peldanal maradjunk: a tesla jelenlegi arazasa olyan mintha az amazont araztak volna 2400 USD re akkor amikor meg csak jeff bezos egyszemelyes sufnicege lett volna....

Nem egeszen; az Amazonnal kapcsolatban is ugyanez a hitetlenkedes ment evekig. Ettol meg nem biztos, hogy a Tesla lesz a kovetkezo Amazon, nyilvan. Ahogy irod: a kimenetelek extrem bizonytalanok. A tozsden viszont nem a tuti kimeneteleket arazzak, hanem a sulyozott atlagot (+ persze van egy rakas irracionalitas is benne).

Es ne felejtsuk el, hogy milyen kamatkornyezet van most.

while (!sleep) sheep++;

(#45652) Ixion77 válasza HussarF (#45645) üzenetére


Ixion77
őstag

A kisbüfik nem tudnak ennyit nyomni az árfolyamon. Mindazonáltal bár most főleg a Tesla van napirenden itt a fórumon, van még jópár figyelemre méltó történet a tőzsdén. Pl. az Amazon tegnapi +5.77%-a, miközben már amúgy is csúcson volt. 3000 fölé ment úgy, hogy a teljes tavalyi évet 1800 körül töltötte.
Itt mostanában több részvény is úgy van árazva mintha a fák az égig nőnének, ráadásul egyik pillanatról a másikra. Lehet, hogy úgy lesz de én kételkedem.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#45653) Stanlee válasza emvy (#45646) üzenetére


Stanlee
őstag

Csak a Robinhood-nal 2018 majusaban kb. 80 ezer kisbefekteto tartotta. Most nagyjabol 375 ezer. Ez tobb, mint negyszerezodes a kisbufik szamaban egyetlen tradernel, szoval szerintem is igen, a kicsik toljak fel az arat, mert S3XY.

Hasonlo a BTC-hez, mar akkoriban is irtam amikor csucson volt, kollegina belevett, mert az a jovo. Szoval abban a 300 ezer plusz reszvenyesben biztos van boven hasonlo befekteto, mint az en munkatarsam, aki BTC-t vett, mert akkor eppen mindenki arrol beszelt.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#45654) emvy válasza Stanlee (#45653) üzenetére


emvy
nagyúr

Oke, a Robinhood az egy a sok-sok broker kozul, es a traderek _szama_ az szerintem kevesbe erdekes, mint a traderek altal befektetett penz. Nem tudok masra mutatni, csak a hivatalos adatokra az institutional investorok aranyarol.

Egyebkent az Amazon nekem sokkal nagyobb kerdes, mint a Tesla. A Tesla %-osan sokat novekedett, de az Amazonnak most 1.5 trillio dollaros market capja van, az egeszen durva valtozas -- tavalyhoz kepest +0.7 trillio (!) novekedes.

while (!sleep) sheep++;

(#45655) Stanlee válasza emvy (#45650) üzenetére


Stanlee
őstag

Ertelek, es teljesen igazad van a vertikalis integracioval kapcsolatban. Ezen a teruleten a legtobb nagy az elvesztette a fonalat bo evtizeddel ezelott. Most ez megbosszulja magat.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#45656) atee_13 válasza Stanlee (#45653) üzenetére


atee_13
őstag

Én is vettem 750 es árfolyamnál. Többet kellett volna így utólag okoskodva :D meg ugye eladni 20ezer környékén.

Teslában is sokat gondolkodtam 180 környékén, de nem volt akkor annyira mozgatható tőkém így úgy voltam vele kicsit nem is veszek belőle. Nagy kár érte :DD

De ami közös pont kb. a BTC-t és a Teslát is évek óta temetik. Emlékszem mekkora fenhagja volt a tulipán diagramnak is 1000 környékén, a Teslánál is az volt nemrég, hogy ááá úgyis kipukkan.

(#45657) julius666 válasza emvy (#45644) üzenetére


julius666
addikt

Oké, és ezen a téren mi változott mondjuk 1 évvel ezelőtthöz képest? :)
Se a kilátások, se az eladott autók száma nem nagyon változott.

Szerintem két fő ok van a hatalmas növekedés mögött:
- zéró hozam környezet miatt "stock is king", főleg a technológiai mém papírok
- valójából Musk cégbirodalmába akarnak beszállni a befektetők, de erre egyedül a TSLA papírokon keresztül van lehetőségük

Utóbbi főleg a SpaceX sikerei miatt fontos. A cég által megcélzott terület (űrutazás) elképzelhetetlenül nagy növekedés előtt áll hosszútávon várhatóan, a SpaceX meg nem csak pár területen jár a konkurencia előtt (lásd Tesla), hanem konkrétan állva hagyta az egész ipart, beleértve az állami szervezeteket is, amit azok még be is ismernek.

A figura előéletét ismerve nem is teljesen hülyeség ez a gondolat, igen erős a kapcsolat a cégei között. Könnyen lehet ha a SpaceX kereskedhető lenne, akkor az ment volna ennyit és TSLA inkább a piac többi részével mozogna együtt nagy változások hiányában.

(#45658) Stanlee válasza emvy (#45654) üzenetére


Stanlee
őstag

Az amazon az is brutal. Viszont bizonyos szinten ertheto is.

Olyan szinten megvaltoztatta a teljes lancolatot a kereskedelmeben az utobbi evekben, hogy azt nem fogja behozni mar semmi es innen ha nem daraboljak fel, akkor a hatar a csillagos eg.

Pont a heten beszelgettunk errol baratnommel, hogy bizonyos vasarlasoknal nem is keresel mar mashol, hanem csak az amazont hasznalod. A raktarozas, csomagolas, kiszallitas teljes vertikumat lefedi nalunk, par honapja mar csak a sajat futarai szallitanak ki hozzank.

Ha az FBA reszet nezed, az a termek, ami nincs fent amazonon, az nem letezik. Ha lusta vagy megvenni fizikai boltban, akkor sok termeknel a plusz 5-6 euro, amivel tobbe kerul a sima bolti arnal, az mar teljes egeszeben az amazonnal marad, meg csak a csomagkuldo cegeknek sem kell fizetnie.

DPD-nel tudod nezni, hogy mennyi helyen all meg meg a futar, mielott hozzad er, ugyanez megy az amazon sajat futarainal is. Nagyjabol ugyanakkor erkeznek hozzank, mindkettonek nagyjabol ugyanannyi megalloja van, es az amazon csak a sajat csomagjait szallitja, nagyon durvan megeri nekik.

AWS-rol, vagy a Prime Video-rol meg meg nem is beszeltunk. Nagyon durva.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#45659) Stanlee válasza atee_13 (#45656) üzenetére


Stanlee
őstag

OFFFF: BTC-t banyasztam 2011-ben poenbol. Nagyjabol azt se tudtam, hogy mire lesz jo, a wallet persze valahol elkallodott, azt se tudom, mennyi BTC van rajta. 2012-ben akartam nagyuzemben banyaszni, de nem volt penzem meg egy extra videokartyara se. ETH amikor kijott, azt is banyasztam, hasonlo sorsra jutott az is. Az utolso ETH wallet-em jol dokumentaltan eltettem magamnak, na az aminek nincs nagyjabol semmi erteke, de legalabb megvan orok eletre.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#45660) emvy válasza Stanlee (#45659) üzenetére


emvy
nagyúr

Nekem is van itt egy wallet 2 BTC-vel, aminek nem emlekszem a jelszavara :DDD

while (!sleep) sheep++;

(#45661) Stanlee válasza emvy (#45660) üzenetére


Stanlee
őstag

sorstars :DD

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#45662) Kobe válasza atee_13 (#45656) üzenetére


Kobe
veterán

Mivel a 2008as valsag nem megfelelo modon / befejezetlenul lett kezelve, tobbnyire mindenhol ingyenpenzzel, ezert az effele eszkozok egyfajta termeszetes nyomascsokkento szelepei a rendszernek.
Eleg ha a 2-3 kozul egy becsodol kozeptavon, maris eleg parszaz milla dodo.
Muszaj ilyen szelepeket fenntartania a rendszernek maskulonben bedolne. Kepzeld mi tortenne ha mondjuk a teslaba, btc be olt 100/1000 milliardok a fogyasztasban, kiskereskedelemben csapodnanak le.
Kb venezuelai bolivar 2.0 szintu sztori lenne eszak amerikaban is

(#45663) RM1


RM1
aktív tag

Sziasztok! Random Capital-on lehet venni BÉT-en jegyzett S&P ETF-t? Nem találtam meg a keresőben, a BÉT oldalán pedig csak annyit találtam, hogy "iShares Core S&P 500 UCITS ETF" be van vezetve.

(#45664) SzGee válasza RM1 (#45663) üzenetére


SzGee
aktív tag

szia
igen lehet kapni SXR8 néven fut, forintban tudod vásárolni
SXR8 SXR8 ISHARES CORE S&P 500 ETF IE00B5BMR087 BÉTa piac

[link] ide írd be hogy SXR8

[ Szerkesztve ]

If you leave me, can I come, too?

(#45665) RM1


RM1
aktív tag

Köszi, meg is van. :)

(#45666) JayZ válasza pruf (#45630) üzenetére


JayZ
tag

ez engem is érdekelne :)) hatalmas gap-ek vannak, de 9 dolláros áron nagyon viszket a tenyerem NIO-ért :) szerintetek?

(#45667) Shade45 válasza JayZ (#45666) üzenetére


Shade45
senior tag

Ha beindul a hype-gépezet egy hamar ne számíts ilyen árra... 1 hónap alatt hozott nálam 120%-ot, az elmúlt 2 napban 10% felett emelkedett.
Sokan egy kínai Tesla sztorit vízionálhatnak, amibe még most kell beszállni, amíg "olcsó", nem tartom elképzelhetetlennek az évvégi 25-30$-os árfolyamot sem.
Bár a pénzügyi adatokból semmi nem indokolja az ilyen mértékű árfolyam ugrást, de láttunk már karón varjút...

Véleményem szerint szerencsejátéknak jó, másra nem.

(#45668) Sub-S válasza JayZ (#45666) üzenetére


Sub-S
senior tag

Kár, hogy nem 2 környékén viszketett. Iszonyat forgalom van benne, sokak szerint tovább duplázhat, mondjuk nem tudom, hogy piszkálnám-e ha 13-ról hirtelen visszaesik 9-re. :)

(#45669) Sub-S válasza JayZ (#45666) üzenetére


Sub-S
senior tag

Ha kérdés helyett vettél volna máris 7% pluszban lehetnél. ;]

(#45670) Ixion77 válasza emvy (#45644) üzenetére


Ixion77
őstag

"...ulj be a Toyota legdragabb kurrens modelljebe, es kapcsold be a navigaciot. Pillanatok alatt latni fogod, hogy mi a problema..."

Épp most futottam bele ebbe a cikkbe. Egészen hihetetlen számomra, hogy a Mercedes, az autós ergonómia királya 2021-es infotainment rendszerében olyan ordító hibák vannak, amit egyszeri józan parasztként is egyből kiszúrok egy PR anyagban. Pl. figyeljétek meg, hogy a sebesség mekkora számjegyekkel van kijelezve a digitális műszerfalon. Az egyetlen igazán fontos adat ami érdekel, pont az van hangyaf*nyi méretben. Alatta meg bazinagy üres hely, tökfelesleges háttérképpel.
Az új érintőkijelzőn levő kontrollgombok is nevetségesen aprók, miközben a fél kijelző üres.
Nem tudom mi történt a németekkel, de mostanában rájuk akkora hibákat vétenek, ami egyáltalán nem volt rájuk jellemző korábban. Az ergonomiával, funkcionalitással, maximalizmusukkal tudnának borsot törni a Tesla orra alá, erre inkább csinálják az agyondesignolt borzalmakat.
Meg ha már nem tudják megcsinálni jóra ma, legalább csinálnák upgrade-lehetőre és ígérnék meg hogy fél évente még jobb lesz. Nem bejelenteni hogy "majd a jövő éviben ha újat veszel 20 milláért ilyen lesz", mikor tudják hogy még az sem igazán jó.
Persze az elektromosokon is lenne még mit egyszerűsíteni.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#45671) Veron


Veron
őstag

mibe érdemes befektetni egy nagyobb összeget a koronavírus második hulláma küszöbén hosszú távra? nem konkrét papírt várok, hanem irányt: ETF, arany, részvény stb?
viszonylag kevés tapasztalattal, lelkes amatőrként jobb brókerházra bízni, vagy jobb kihagyni őket ebből? hogy ne kelljen napi, heti szinten foglalkozni a portfolióval, havi szinten belefér.

[ Szerkesztve ]

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#45672) DanielLong válasza Veron (#45671) üzenetére


DanielLong
senior tag

Ha hiszel a második hullám eljövetelében, akkor MÁP+. Majd akkor vásárolj mást, ha már úgy gondolod lábadozunk kifelé. Az arany nem hozott túl sokat a vírus alatt, ellenben mióta lazítottak az országok, új csúcsra tört, csakúgy, mint az SP500. Innentől én letettem arról, hogy próbáljak logikus magyarázatot találni.

(#45670) Ixion77 Te 2020-ban még ergonómiát keresel? Egyetértek veled, és én szomorúan azt látom, hogy az ergonómia felismeréséhez a legtöbb ember buta. Kedvenc személyes példáim: anno dacuma volt iPhone 4-em, gyorshívót akkor nem lehetett még kirakni az iOS-ben a kezdőképernyőre, no komment. Ford Mondeo belső: 2009-es autó középkonzolja fantasztikusan logikus és áttekinthető, majd asszem 2014-től ráncfelvarrás és harmad akkora helyre bezsúfoltak mindent, csúnya is és rossz is. 2020-as Audi A6 céges autóban a kollégák 5 percig kerestek valami kb. destination kaliberű beállítást a fedélzeti komputeren, mire meglett. Természetesen az echte osztráknak nem vette be a hangfelismerő a bemondott osztrák címet... (német volt a kocsi). Ja és az über kedvencem: miért nincs az autókban okostelefon tartó alapból? Miért kell minden autóba nekem beszerelnem valamit? Egyáltalán mutassatok egy kocsit, amiben gondoltak erre és egy mai átlagos mobil belemegy és még jó helyen is van.

(#45673) mgoogyi válasza Veron (#45671) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

(1) Ha az számít, hogy 20 év múlva a lehető legtöbb pénzed legyen belőle, akkor részvény ETF.
Pl:
MSCI World/World ACWI/FTSE All-World/S&P500

Rövid távon nehéz megmondani.
(2) Ha válság/kamatcsökkentés lesz, akkor az erős országok hosszú kötvényei fognak sokat hozni.
Pl:
Xtrackers Global Sovereign UCITS ETF 5C
iShares USD Treasury Bond 20+yr UCITS ETF

(3) Ha beüt az infláció, akkor az inflációhoz kötött kötvények fognak sokat emelkedni.
Pl:
iShares USD TIPS UCITS ETF
iShares Euro Inflation Linked Government Bond UCITS ETF
iShares Global Inflation Linked Government Bond UCITS ETF

(4) Az aranyról azt olvastam, hogy alacsony kamatkörnyezetben jobban szokott az irányába áramolni a pénz.

A mostani trend az, hogy nem nagyon van infláció és kamatcsökkentés a jellemző.
Ha erre fogadsz és tévedsz, akkor sokat lehet vele bukni.
A jövőt pedig sem én, sem más nem ismeri.
Szerintem egy portfóliót érdemes tartanod, amiben több dolog van.
Az ajánlott portfóliók alapja, hogy az (1)-est tartod a hosszú távú hozam miatt, a (2)-est pedig azért, hogyha beüt a válság, akkor tudjál miből olcsó részvényeket venni.

A MÁP+ is jó lehet, ha van néhány éves távon forint megtakarítási célod.
Arra nem feltétlen az igazi, hogy válság esetén vásárolj belőle részvényeket, mert válság esetén a forint gyengülhet.

[ Szerkesztve ]

(#45674) Veron válasza mgoogyi (#45673) üzenetére


Veron
őstag

köszi, ezt brókercég kihagyásával gondolod, ha jól értem.
10 éves távban gondolkodom és nincs konkrét megtakarítási cél. "Majd a gyerekeknek jó lesz" alapon kellene a legtöbbet kihozni belőle.

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#45675) aujjobba válasza Veron (#45674) üzenetére


aujjobba
addikt

Ha a gyerekeknek kell, akkor szerintem Babakotveny.
6.4% eves kamat, 18eves koruk utan tudnak hozzaferni.

(#45676) mgoogyi válasza Veron (#45674) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Brókercég kell (RC, KBC, stb.), hogy vehess tőzsdékről etf-et, viszont az aktív befalapokat nem annyira javaslom.
Ahogy írták, gyerekeknek babakötvény, esetleg egy kevés corporate bond/high yield bond etf erre a távra. Részvény etf-ben nem merek 10 éves távon gondolkodni.

[ Szerkesztve ]

(#45677) julius666 válasza DanielLong (#45672) üzenetére


julius666
addikt

Ja és az über kedvencem: miért nincs az autókban okostelefon tartó alapból?

Hatalmas +1. De autós témában a többire is.

Ha hiszel a második hullám eljövetelében, akkor MÁP+.

Előző körben is frankó stratégia volt ez, a zutty nagy részét szépen megette nemes kis fizetőeszközünk árfolyam változása. :P

Ha esik egy jó ~20%-ot a tőzsde és 10%-ot a forint (mint legutóbb), messze nem olyan jó buli már rámarkolni a hulló késekre a MÁP+ hozama feletti pár százalék "apróért".

(#45678) Veron válasza julius666 (#45677) üzenetére


Veron
őstag

akkor mit javasolsz? :)
nyilván szuboptimális, szó se róla, de a bankbetétnél legalább jövedelmezőbb.

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#45679) julius666 válasza Veron (#45678) üzenetére


julius666
addikt

Mivel itt elég nagy kockázatról beszélünk, ezért elsősorban mérd fel a kockázattűrésed, a tőkéd mekkora részével szeretnél majd így "kaszinózni". Azt pedig váltsd át a cél devizába amikor alkalmasnak érzed (kamatvágás után nem érzem nagy esélyét egy komolyabb forint erősödésnek, szóval szvsz sokat nem érdemes várni vele, de nyilván bármi lehetséges).

Mivel itt rövidtávú spekulációról beszélünk, (idei második félév), sok értelme egyébként sincs berakni ezt a játszós összeget ennyi időre MÁP+ba, az a <2% amit ott kamatozna ez alatt az napi szintű mozgás a deviza árfolyamokban. Ha bekövetkezik a várva várt esemény, akkor mire feltöröd az államkincstárnál az összeget és átutalod a brókeredhez, lehet többet mozdul a forint árfolyam mint amit az egész okoskodáson nyersz.

(#45680) PredatorZoli válasza mgoogyi (#45676) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Szerintem 10 éves távon már nyugodtan lehet részvénybe fektetni, ha pedig a céldátum nem merev, vagyis adott esetben ha a helyzet úgy kívánja az illető tud még várni 1-2-3 évet a pénz kivételével, akkor pedig pláne. És hát a "gyereknek majd egyszer jó lesz" nem olyan pontos dátummal behatárolható cél, amihez a pénz biztosan a 10. évben kell és nem várhat a 11. vagy 12-ig.
Egyébként ha fixen 10 évet vizsgálunk, a pontos adatra nem emlékszem de jól rémlik ilyen távon már 90% fölött van az esélye, hogy a részvény outperformolja a kötvényt és hogy pluszban leszel.
Szóval szerintem 10 évben gondolkodva már legalább 40% részvény ETF-et mondanék, de a 60 sem lenne túlzás.
Én egy, a válság idején belekezdőnek azt a stratégiát javasolnám, hogy ahelyett, hogy megpróbálná eltalálni a gödör alját, ossza fel a pénzét mondjuk 10 egyenlő részre, és a következő 10 hónapban szépen vásároljon egyenletesen (ha esetleg eljön a világvége a még hátralevő részt egyben is be lehet tolni). Korántsem biztos hogy lesznek még beszakadások, és ha lesznek is akkor azok nagyok lesznek, de benne van a pakliban, de ezzel ezt az időszakot kiátlagolod és nem is jársz se túl rosszul se túl jól, de a fejed is kisebb valószínűséggel vered a falba. Jelenleg tényleg bármi megtörténhet, éppen ezért ez nem könnyű. Viszont akár eltalálod most a piaci mélypontot akár nem ,véleményem szerint 10 év múlva visszanézve jó döntésnek fogod tartani hogy belevágtál.
Szóval én javasolnék egyrészt egy jelentősebb százaléknyi részvény etf-et, lehetőleg jól diverzifikált kapitalizáció súlyozottat (pl ftse all world vanguard)
Ez mellé pedig fele fele arányaban tartanék magyar állampapírt és valami euró alapú, közepes hozamú kötvény ETF-et.

[ Szerkesztve ]

(#45681) Veron válasza PredatorZoli (#45680) üzenetére


Veron
őstag

és hogyan választom ki a megfelelő ETF-eket? nyilván rengeteg időt és energiát beleölve utánaolvasok... de ha mégsem, mert nincs időm rá, vagy nem tudom magam eldönteni, akkor elhiszem a brókernek? vagy pl. az általad javasoltakat vásárlom?
állampapír a PMÁP-ot jelenti?

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#45682) PredatorZoli válasza Veron (#45681) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ha te magad nem rendelkezel a kiválasztásához szükséges ismeretekkel akkor legjobb ha rászánsz némi időt és tanulsz rólla, hogy mi fán teremnek, ha ezzel megvagy már nem olyan nehéz kiválasztani. Ezt egyébként is érdemes megtenni, hisz nem érdemes olyanba fektetni amit nem ért az ember teljesen. További lehetőség, hogy kikéred a témában már jártasabbak véleményét. Az ingyenes tanácsadásokkal nagyon vigyázz, mert sok esetben maguk felé nyúlik a karjuk és olyanra beszélnének rá amiből nekik a legtöbb a hasznuk.
Általánosságban elmondható egyébként, és ezzel ha utánnaolvasol az ETF-eknek valószínűleg te is egyet fogsz érteni, hogy hosszú távon akkor jársz jól, ha mind földrajzilag, mind szektorok tekintetében diverzifikálsz. Ezt úgy lehet ETF-ek esetében megvalósítani, hogy a világ globális teljesítményét reprezentáló indexeket követő ETF-et választasz, ilyen pl azt ftse all world, msci world. Ezekre az jellemző, hogy a világon lévő összes számottevő céget (többnyire 80-90% a lefedettség) tartalmazzák súlyozva azok méreteivel (tehát egy apple-ből több van benne mint egy kisebb cégből). Ezekkel nincs nagyon idegeskedni valója az embernek mert igazodik a világ erőviszonyainak változásához (pl ha amerika hosszabb távon veszít előnyéből), a trendek megváltozásához(pl hanyatlani kezd az IT és a kutyagumibiznisz tör előre).
Állampapírból szerintem jó a pmáp, hosszútávon nem ez lesz valószínűleg a legnagyobb üzlet de jó a kockázat/hozam aránya.

(#45683) 66zio válasza Veron (#45681) üzenetére


66zio
aktív tag

Olyanra hallgatsz aki azt állítja, hogy ért hozzá de mégsincs érdekében ajánlani. Tehát itt a fórum. Plusz amit itt ajánlanak több helyen szakértők pl.: Bence Balázs is ajánl.

Nekem ez jön le. Utánaolvasni csak annyit kell, hogy amit ajánlanak az maga mi. Így nem kell 2000 ETF-et megnézni elég az a 4-5 ami itt szóba szokott jönni.

(#45684) mantequilla


mantequilla
aktív tag

Kezdo vagyok,nezelodok, olvasgatok, tanulgatok de a praktikus dolgokrol nem igazan lehet tanulni ezert arra kerlek titeket hogy segitsetek abban hogy az alabbi elmeletem miert hibas:

Tetelezzuk fel hogy 2019.01.01 van amely napon letoltok egy nepszeru broker appot pl degiro betolok egy csomo penzt es veszek a pelda kedveert 100 db apple reszvenyt 148,26 usd aron. Majd egy evig ra sem nezek es 2019 december 31-en eladom 297,43 usd aron. Igy ha jol szamolom kerestem 14 000 usd-t minusz az szja, broker dij es nemi arfolyam kulonbozet ha ugy alakul.

Ez igy tul egyszerunek tunik ahhoz hogy igaz legyen, biztos nem gondolok valamire. Mi az? Miben mukodik ez mashogy?

[ Szerkesztve ]

(#45685) DanielLong válasza julius666 (#45677) üzenetére


DanielLong
senior tag

A MÁP+ kapcsán: Tudom, én vagyok túl pozitív, de nem gondolom, hogy a mostani árfolyamnál sokkal jobban el tudna még durvulni a helyzet. Egy 365-ös szint még oké, az szerintem is bármikor lehet, de ugye az már csak +3% innen. Viszont az, hogy az SP500 mindjárt 12000-nél van, az szerintem durva és ott inkább el tudok képzelni egy 10%-os korrekciót. Na szóval én most egyenlő rizikót látnék a tőke dollárra váltásában, az azonnali részvényvásárlásban és a MÁP+ vásárlásban is, ha komoly második hullámot vizionálnék..

(#45686) julius666 válasza mantequilla (#45684) üzenetére


julius666
addikt

Pedig így működik.

Amivel nem számolsz, hogy előre nem ismered a jövőt, lehet duplázás helyett feleződik az alma részvényár és akkor más végeredmény jön ki.

Emellett futsz egyéb kockázatokat is, még ha ezek esélye elenyésző is, változhat bármikor az adózás a nyereséged után, illetve a brókered is lóvá tehet (lásd Buda Cash). Utóbbi ellen egy bizonyos összegig jó védettséget tud jelenteni ha BEVA biztosított brókert választasz.

(#45687) PredatorZoli válasza DanielLong (#45685) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Hosszú távon sajnos nincsennek határok a forint gyengülésében. Lesz itt még 400-as euró, bár én sem gondolnám hogy még a korona alatt vagy 1-2 éven belül. Ha már csak évi 1%-ot gyengül a forint, az kb meg is eszi az ember reálhozamát ami az állampapírt illeti, ezért szomorú a dolog :(

mantequilla: ez igy működik, a múltba visszanézve egyszerűnek tűnik, itt beszáltam volna itt meg kiszálltam volna és máris kerestem is 1 billiárdot.
Ezt az 1 év alatt duplázok sztorit valójában csak olyan mértékű kockáztatással lehet megvalósítani, ami már inkább hazárdjáték mintsem befektetés. (pl mindent 1 részvényre teszel fel)

[ Szerkesztve ]

(#45688) Stanlee válasza DanielLong (#45685) üzenetére


Stanlee
őstag

Szerintem az a baj, hogy a piac most nagyon mellearaz es nagyon gyorsan tonkremennek a cegek. Dehat ez egy ilyen idoszak, korrekcio majd akkor lesz, ha normalizalodik a helyzet.

Erdekes latni, hogy naponta mennek csodbe a tobb szaz/ezer boltbol allo halozatok, ettermek, kavezok vannak zarva honapok ota, szallodak nem nyitnak ki. Olyan markak mennek tonkre, amik evtizedek ota hozzatartoznak az eletunkhoz, vagy csak azert tudnak megmaradni, mert az allamtol kapnak egetesre penzt.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#45689) mgoogyi válasza mantequilla (#45684) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Működni így működik. A hiba ott van, hogy nagyon nehéz megtalálni a tűt a szénakazalban. Egy cég csődbe mehet, stagnálhat vagy csökkenhet az árfolyama akármeddig is. Alapvetően nagy kockázat 1 fajta részvényt csak önmagában megvenni és tartani.

(#45690) Veron


Veron
őstag

Ezért is jöttem ide első körben. Korábban beszéltem már Kiszamolo.hu Miklóssal, de ő konkrét instrumentumokat nem ajánlott, csak irányt. Igaz, akkor más célokkal, más háttérrel mentem hozzá korábban.

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#45691) Zoty4 válasza emvy (#45646) üzenetére


Zoty4
őstag

én ültem már lexusban, amit szintén a toyota gyárt, és ültem már teslában. Árban is közel azonos a két autó és mindkettőt elfogadnám, de pl egy horvátországi nyaralásra nem az amerikai csodával indulnék neki ;]
Vicces h a fordot és GM-et említed mint nagy túlélők, akik kb csak az ingyen pénz miatt nem mentek csődbe

[ Szerkesztve ]

(#45692) golfvariant válasza JayZ (#45666) üzenetére


golfvariant
aktív tag

Beleugrottál végül? :))

(#45693) Zoty4 válasza DanielLong (#45685) üzenetére


Zoty4
őstag

mindjárt 12000? baszki nálam 3165 most, valamit tudsz amit én nem? :)

(#45694) DanielLong válasza Zoty4 (#45693) üzenetére


DanielLong
senior tag

Jaj, mindig keverem a NASDAQ100-zal... és még csak 11000 lesz. :B

(#45695) emvy válasza Zoty4 (#45691) üzenetére


emvy
nagyúr

A GM csődbe ment, a Ford viszont nem, és nem az állami pénz miatt. Teljesen más sztori a két cég.

while (!sleep) sheep++;

(#45696) mgoogyi válasza Veron (#45690) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Tanuld meg az alapokat, mert csak olyanba szabad fektetni, amit értesz és pontosan tudod, hogy miért fektetsz bele pénzt.
Ha a kötvény, részvény, befektetési alap fogalmát érted, akkor utána van értelme beszélni az ETF-ről. (Egyébként Miklós youtubeos kiszámoló akadémiája egész jó.)
Azért, mert valaki ajánl valamit, még ne fektess bele semmit. Csak akkor, ha érted és azt megfelelőnek látod a pénzügyi célodhoz.
A MÁP+/ PMÁP leírását megtalálod a topik összefoglalóban, ezek elég egyszerű és jó termékek. A babakötvény olyan egyébként, mint a PMÁP, csak "kicsit" hosszabb lejáratú.

(#45697) Stanlee válasza Veron (#45690) üzenetére


Stanlee
őstag

Keves olyan tanacsado lesz, aki mengmondja majd a tutit, hogy melyik ceget vedd, mert abban van a jo uzlet.

Szerintem erdemes az elejen valami egyszeru portfoliot allampapirbol, 1-2 ETF-bol osszeallitani, majd ha azt latod, hogy erdekel a dolog, olvass rola es kialakitasz magadnak egy olyan portfoliot amit jonak tartasz.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#45698) Kobe


Kobe
veterán

[link]

Aki szeret hazardirozni.... Mylan reszv3nyek delutan raketa....

(#45699) Stanlee válasza Kobe (#45698) üzenetére


Stanlee
őstag

Kerdes, hogy eljut-e US-ig a hire a cuccnak, vagy marad csak itthoni kis hirecske... mindenesetre NASDAQ-on volt mozgas tegnap este, de nem raketa :)

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#45700) Ijk válasza PredatorZoli (#45680) üzenetére


Ijk
nagyúr

Nem tudom ez a nyugodtan elég bátor kijelentés.
Laikus vagyok, tehát ne vegye senki készpénznek a véleményem.
Befektetéseknél a múltbeli hozamok alapján próbálnak a jövőbe extrapolálni, de bárcsak ilyen egyszerű lenne. Ha tudom hogy ETF-ben a pénzem átlag évi 8-10%-ot növekszik, lehet hogy eladom a lakásom és azzal együtt az állampapír feletti tőkémet ETF-be fektetem és kiveszek egy házat (bár erre most csinálom az excelt, az jön ki hogy azért 20-30 éves távltat után még így is a saját ingatlannal nyersz).
Viszont szerintem az egész részvénypiac egy soha nem látott méretűre fújt lufi, amit ki tudja meddig pumpálunk még amíg nem jön az a gombostű. Őszintén szólva én nem merek komoly mennyiségű megtakarítást beletenni ebbe a léggömbbe. Lehet hogy tévedek, de egyszerűen nem látom azt a valós gazdasági növekedést ami indokolja a tőzsdék szárnyalását.

/人◕ ‿‿ ◕人\

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.