A bodza, a cigánymeggy és a kökény pár másik gyömölccsel együtt olyan, hogy cefrézze, akinek hat anyja van. Főleg a csipkebogyó
Nem elég, hogy apró, meg hogy könnyű, akkora némelynek a magja, mint a gyümölcs maga, leve meg semmi, nehogy gyors erjedésnek induljon. Ráadásul a magból tud kioldódni mindenféle nem kellő anyag, ami rossz cefrét okoz, abból meg az isten se főz rendes páleszt.
Én csináltam cefrét "sokszor", volt, amiből jó pálinka lett, meg volt, amiből nem annyira. A "saját" szilva olyan, hogy ami a "kertben" termett szilva, az ment bele. Ez ~5-6 féle szilvát jelent, szerencsére nagyjából egy időben szüretelhetőek. A "vegyes" az ugyanez, csak ami még termett, az is ment hozzá. Körte, alma, kis szeder, néha szőlő.
Aztán csináltam cefrét vásárolt kajsziból, nekem annyira nem ízlik, de fogyogat - még van belőle. Nem rpssz, csak nem az a bódító kajszi íz, mint ami az üdítőkből jön. Igaz, kajsziból is van rengeteg féle, nekem ilyen jutott.
Tavaly sikerült cseresznyét szedni, igaz, nem sokat, de félliter 75%os anyag lejött belőle. Még nem kóstoltam, illata rendben.
Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.