Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#8591) Frawly


Frawly
veterán

Ladies and Gentlewomen! Lenne egy elég hülye kérdésem, de mivel vannak itt komolyan fotozók is, hátha tudja rá valaki a választ.

Szóval a 70-es években készült mozifilmeknél, sorozatoknál mi okozza, hogy minden olyan barnás színű? Mármint az összes szín, mintha barna üvegen keresztül néznénk mindent. A neten nem találtam rá választ. Vannak rá elméletek, de egyik sem tűnik helytállónak.

Van, aki szerint akkoriban minden színnek volt egy ilyen beütése, de egyértelműen látszik, hogy nem igaz, mert az emberek bőrszínén is látszik ez a barnulás.

Aztán van, aki szerint a filmeken a színek bomlottak le idővel, de ebben is biztosan vagyok, hogy nem igaz, mivel már a késő 80-as, kora 90-es években is felfigyeltem erre a 70-es évekbeli barnás színvilágra, és akkoriban ezek még nem voltak annyi idősek, hogy a színek ilyen komolyan érintettek legyenek.

Megint mások azzal magyarázzák, hogy ebben az évtizedben sok stúdió váltott az olcsóbb Eastman Colorra, de ez sem lehet az oka, mert Technicolor-os filmeken is egyértelműen látszik.

Az is elég esélyesnek tűnik, hogy mégis az akkori amerikai filmszínezési eljárással lehet összefüggésben, mert pl. a 70-es évekbeli fotókon ez nem látszik.

Mert ugyebár a 60-as évekbeli filmeknél is fakóbbak a színek, de azoknál ez a barnás árnyalat mégse jön elő. Vagy csak az akkori filmes ízlésvilág volt ilyen, hogy szándékosan barnítottak mindent?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.