Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1798) npera válasza Chris Kiki (#1764) üzenetére


npera
újonc

Köszönöm!

Nem sürgős a dolog, csak agyalok. Most van egy QNAP TS-419P II talán. A végét mindig elfelejtem. A 419-re emlékszem. Van benne 2 db 3 terás vinyó. Még 2011-ben vettem, azóta fut sima mirrorban egyfolytában.

Torrent nincs rajta, de a gyerekek erről néznek mesét és egy kis backup van rajta a fontosabb doksikról. Tudom, hogy egy backup nem backup, de most ez van.

Ha a vinyókat cserélni kell, akkor alighanem valami jóval nagyobb lemezek mennek bele, de csak kettő darab. A RAID5-től picit félek ilyen hardveres kártyás cuccnál. Ha megmurdal az alaplap rajta, akkor az egész tömb megy a kukába. Ami nem annyira mókás.

Ezért lehet, hogy idővel nem lenne teljesen hülyeség egy szoftveres RAID-re épülő ZFS-es tömb. Még egy régi fórumon volt egy eléggé hozzáértő srác, aki linkelt egy SUN doksit a ZFS-ről és akkor még volt időm ilyesmit olvasgatni. Végigolvastam és el voltam varázsolva a cucctól. Viszont a hálózati beállításokhoz teljesen segg vagyok és nem mertem saját NAS-t építeni. Így lett a QNAP.

Egy HP kocka és rajta FreeNAS viszont már nem lenne teljesen hülyeség. Nézegettem rivjúkat róla és nem annyira nagyon komplikált, bár a router és a NAS közötti IP-címes móka lehet megtréfál. De ha az készen van, akkor utána már a klikkelgetős részét megoldom. Tudok kreálni valami RAID tömböt, aztán arra mehet mindenféle share és júzerek és jogosultságok. Akkor nem vegyülnek a gyerekek meséi és az én autós-motoros videóim, valamint asszony még véletlenül sem tudja letörölni a top gear gyűjteményt, mert Jeremy Clarkson nem a kedvence :)

Ahogy nézem van rajta mindenféle olyan szolgáltatás, ami manapság standard. Tud szimulálni Time Machinet asszony laptopjának, mehet rajta multimedia szerver, ha lesz Sonos lejátszó és még tovább is tudja backupolni magát felhőbe. Akkor lesz tényleges backup végre.

Mire ezt végigagyalom, majd eldöntöm magam addigra alighanem kijön a Gen11 és Gen12 Microserver, de nem sietünk sehova.... :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.