Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1706) Frawly válasza didyman (#1671) üzenetére


Frawly
veterán

Természetesen alaplapostól cseréltem. Lőttem az eBayről bontott alaplapot procistól, nem is volt drága, valami 20 ezer alatt, i7-2620M van rajta, és az i7-es lapon van USB3 is. Arra kell figyelni, hogy jelszó ne legyen rajta. A másikat, amin az i5-2520M volt, eltettem tartalékba. Nem is rettenet drága ezeket a kis gépeket bővíteni, egyedül tényleg a RAM vészes csak, de az bármibe drága, teljesen mindegy, hogy DDR3 vagy DDR4, meg hány MHz-es, milyen időzítésekkel, lehúznak vele, főleg, ha valami normálisabb kit-et vesz az ember párban, újonnan, garival.

Ez az alaplapra forrasztott proci azért kicseszés csak, mert QM-es procit nem tudsz beletenni, csak M-es érhető el bele. Igaz ezt a bővítést megjártam egy Dell Latitude-dal, hivatalosan csak 35W TDP-s M-es procikat támogat, de nem hivatalosan használják emberek 45W TDP-s QM-ekkel, így mivel abban nem volt beleforrasztva a proci, vettem bele én is i7-3740QM-et, de ahogy beleraktam, kinyírta az alaplapot, de lehet a billentyűzet is ment vele.

Ezt a notebookscreen.eu-t megnézem, de nem hinném, hogy szállítanak Angliába. Ez a kompatibilitásos érv nagyon veszélyes, az eBay-esek pont azért küldenek TN-t, mert oda van írva a listing-be apró betűvel, hogy ha nincs nekik raktáron IPS, amit megrendeltem, akkor tetszés szerintivel helyettesítik. Ne helyettesítsék, TN panelem van már. De van egy kijelzős szaki a ThinkPad topikban, az írta, hogy IPS-ses panelekkel is sok a gond, ghostosodik, csíkosodik, pixelhibásan jön, nagy a minőségbeli szórás közöttük, azokkal is vigyázni kell. Én még ezt a drágább 180 ojrós árat is kipengetném érte végső kétségbeesésemben, de a Lenovo Parts Shop már regisztrálni sem enged a rendeléshez, kér cégszámot, adószámot, meg egy csomó olyan szart, ami magánembernek nincs. Pont azért mert olyan Átlag Józsit, amilyen én vagyok, nem szolgálnak ki. Nincs odaírva, de ők nagykerként működnek, és bár lehet egy darabokat rendelni, csak nem az átlag polgárnak. Azt meg ne mondd, hogy az átlag ember pénze mitől rosszabb nekik.

Az utolsó mondatodat nem értem, hogy érted, hogy teljesítményben nem hasonlítható össze? Az újabb Thinkpadekben hosszabb az akkuidő, mivel energiatakarékosabb a proci. Viszont pont ez a poén, hogy az ultraalacsony fogyasztás miatt a teljesítményük vissza van vágva valami 15W környékére, amibe a GPU-nak is bele kell férjen, így teljesítményben nem előrelépés, max. csak GPU terén. Meg az a baj ezekkel a 12 colos gépekkel, hogy 1366×768-as felbontásnál ragadtak meg, mindegy milyen drága panelt veszel bele, ez ma már kicsi. Hiába kicsi gép, nem lenne bele túlzás a FullHD, de akár még a 1600×900 is sokat javítana rajta, nem lenne túl nagy a PPI.

Így a következő laposnál azt fogom nézni, hogy QM-es procit is támogasson, legyen hozzá emberi áron FullHD IPS kijelző. Méret, akkuidő nem számít.

A RAM-ot szerintem mindenképp upgrade-eld az X220-ba. 4 GB Windows alá kevés, elindítasz egy Chome-ot, nem is kell túl sok tab, hipp-hopp elfogy nem csak a fizikai RAM, de a lapozófájl is, és jön sírni, hogy nincs több szabad memória, zárjak be valamit. Linux alá elég lehet. Ajánlott ma már min. 8 giga RAM-mal tolni, meg SSD-vel.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.