Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:49:03

LOGOUT.hu

~ Kamaszkorunk legszebb focicsapatai ~

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#131069) DeathAdder válasza Peterhappy (#131062) üzenetére


DeathAdder
veterán

Nem szezon közben, hanem már mérkőzés közben a félidőben :D Azért rohan Klopp mindig a félidő lefújásának pillanatában az öltözőbe.

Ian Graham (a klub elemző csoportjának vezetője, Cambridge-ben elméleti fizikából doktorált, magyar szakzsargonnal élve "testnevelésből felmentett",vö, Klopp mint sikeres futballedző és volt focista hallgat egy walesi adatbányászra, aki elméleti fizikából doktorált, és képről sem ismeri az öltözőszagot, képzeljük el ezt Mo-n :D ) kidolgozott egy matematikai modellt, amely minden játékosra és szituációra képes számolni egy valószínűséget, ennek alapján (is) igazolják a játékosokat.
Vagyis úgy tűnik, mégiscsak van olyan modell, amely elég jól közelíti a valóságot. Olyannyira alá van támasztva, hogy eredetileg Brandtot akarták Kloppék jobbszélsőnek 2017 nyarán, aztán az elemzők meggyőzték egy Rómában focizgató egyiptomi szélsőről.

Az adatbázis mellé ráadásul Grahamék kifejlesztettek egy olyan algoritmust is, amely képes javaslatot tenni a Liverpool potenciális igazolásaira, és még arra vonatkozóan is lehet következtetéseket levonni belőle, hogy a leigazolt játékosok mennyire hézagmentesen illeszkednek majd a csapat taktikájába.

A modell arra alapul, hogy minden egyes passz után az adott labda helyzetétől az ellenfél játékosának helyezkedéséhez viszonyítva van egy alogirtmusuk amiből várható értékeket számítanak. Tehát a gólszerzés várható értékét számítják minden egyes passz után ill. minden egyes játékszituáció után. Ezt folyamatosan modellezik, és tudják vizualizálni, hőtérképpel is, és persze nézik a passzokat, hogy kinek hány átadása van, milyen hosszú stb.. de a döntő momentum az hogy az ő passzai után nőtt-e a várható értéke a gólszerzésnek, vagy nem. Így szúrták ki Robertsont a csont nélkül kieső Hull Cityből, akik valami 85 gólt kaptak, de azt mondta a statisztika és a csapatvezetők hogy nekik ő kell, mert előrefelé passzol és minden egyes passza után növekszik a csapat gólszerzésének a várható értéke (a sziti ekkor igazolta le 60 millióért az akkori legfenszibb szélsőt Mendyt), erősen meglátszik az átigazolási piacon nyújtott tevékenységeken is, gyakorlatilag nincs flop igazolásuk.
Ilyen szinten tudja megmondani a modell hogy milyen játékosban milyen potenciál van.

És ezt már a félidőben tudják mutogatni, hogy hogyan folyik a labda a pályán és minden egyes játékos helyezkedése be van rajzolva, még az a területet is amit lefed az adott játékos. Be vannak színnel rajzolva azok a zónák pirossal ahova nem lehet beadni a labdát, kékkel ahol szabad passzsávok vannak. Továbbá meg tudja mutatni hány játékos helyezkedik kék területen, vagyis megjátszható helyen és hány nem, és meg tudja mutatni hogy adott helyzetben mi lett volna az első optimális passz, mi lett volna a második, a harmadik etc.. és ezeket számítógépes animációkkal mutatják.

Erről a Graham modellről több magyar nyelvű cikk is íródott:

Egy walesi adatelemző, aki az egyik legjobb focicsapattá tette a Liverpoolt

Aki nélkül Jürgen Klopp soha nem lett volna a Liverpool vezetőedzője

Alapjaiban változtathatja meg a futballt a Liverpool BL-győzelme

A BL-döntő elé: a kollektivizmus és a tudomány diadala, bár van, aki parázson jár a sikerért

Jelenleg nekik van mindenki másénál innovatívabb és adatközpontúbb döntéshozatalokat megalapozó háttérmunkája. Szinte biztos, hogy ez a futball jövője, és ez valóban sok szép dolgot kiöl belőle.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.