Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • semmiho

    tag

    Kis lánckenés + MTB, tapasztalatok. Látom, sokan és sokat írtatok erről a témáról és legyen ez egy kis adalék az én részemről.
    2014 tavasza óta csak és csakis Squirt Lube-ot használok országútin és MTB-n egyaránt. Azonnal feltűnt anno, hogy a láncaim dupla annyi időt mentek el MTB-n, poros, saras körülmények között, ~80% terep használat mellett, mint korábban. Az első láncokat még Brigéciollal meg is tisztítottam az első kenés előtt - 2015 óta nem érdekel már ez sem.

    No de a lényeg: 2019 júliusában tértem át MTB-n 1x12-es váltásra egy XX1 AXS szettel, rainbow XX1 lánccal. És itt jött a Heuréka! effekt: a korábbi 3000 km 0.7-0.75 nyúlásig itt felment 9500 km 0.4-0.5mm nyúlásigra (továbbra is a Squirt Lube a kencém). Igen, terepen, télen-nyáron, sárban, hóban, hólében. Az első láncomat majdnem 1.5 év után cseréltem le. Azóta a 2. rainbow lánc van fent a rendszeren, ~0.2 mm a szerviznaplóm szerinti 8164 km után. :D
    Akkor kenem, mikor kezd hangos, csörgő hangot adni: 2 hét / 300-500 km - illetve, elázás vagy eső után egyszerre, sajnos a Squirt Lube nem tűri jól az esőt. De a km-ek nem hazudnak így sem. Pucolni egyáltalán nem pucolom a láncot, a maximum, amit teszek, hogy ha lánckenéskor nagyon poros a lánc, körbe törlőm egy darab papír törlőkendővel és ennyi.
    A Squirt Lube-ból szemenként csepegtetek minden görgő/csapra, kb. másfél perces művelet. Ha túl sok kence látszik a láncon, akkor ugyanazzal a papír törlőkendő darabbal, amivel a port előtte letöröltem, a hajtást körbe forgatva 1-2x letörlöm a láncról a felesleget.
    Száradás? Nem figyelek rá különösebben, bár használat előtt 1-2 órával vagy előző este szoktam kenni, mikor érzékelem a hangosabb lánccsörgést és egyszerre el is intézem a kenést hazaéréskor.

    Egy ideje már a régi 2x11-es országútimon is egy ilyen rainbow lánc van fent. Hiába keskenyebb a lánc külső szélessége, szépen vált vele a régi rendszer és a keresztbe váltást is jól tűri.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés