Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#108818) zetor2000 válasza blueboi69 (#108759) üzenetére


zetor2000
senior tag

Tesóm Yarisában bal első izzőcsere:
Bal első kerék le, kerékjárat ki, ott benyúl, elfordít, anyáz mert nem megy, nagy nehezen kiszed, másikat vissza ellenkező módon, de ott is anyázás, mert nincs hely / nem fordul, ha nagy nehezen megvan, akkor kerékjárati ív vissza, bal első kerék fel, ready.

Az inverteres/napelemes témához:
Én annyit csinálnék a helyedben, hogy keresnék egy másik - kevésbé veszélyes projektet. Biztos találsz annak a kis pénznek jobb helyet. Dugd össze a fejed "anyával", és találjatok ki másvalamit.
Aliról én nem rendeltem még semmi olyat, ami fúúú... 80E volt a legtöbb, egy Xiaomi telefonért, ami idehaza még nem volt - be is szoptam kicsit, mert kínai belpiacos, 5 nyelvet tud, szerencsére egyik az angol, a többi mindenféle kínai/ujgur/koreai... ahol nem az arab ABC a menő, olyan. Ezt futár hozta, "vámon átment", de akkor még nem volt a postai IT fejlesztés.
Ja, Posta... amit kinn feladnak, azt az IOSS rendszer (vagy minek hívják) miatt "beírják" egy valamibe, amiben vezetve van, hogy ki vette, mikor vette, mit vett, mennyiért vette, mennyiért viszik neki ki, ragszám, anyja neve... stb. Innen tudja a Pósta, hogy neked mennyit kell fizetni a miért. Már talán nem röggönyözik meg a reptéri elosztóban, de még az is lehet. Talán a futáros is benne van, de mivel nem a Pósta hozza, nem kapni erről levelet, mert a ZexpressOne tudja, hogy már ki van rá fizetve a vámáfa, és nem sz*pat felesleges körökkel.
PayPalnál Buyer protection van, de én felvenném a supporttal a kapcsolatot, hogy ilyen esetben mit tudnak neked nyújtani. Aliexpressen lehet PayPallal fizetni egy ideje.

Vámáfa: mindenre van vámáfa, a probléma ott van, hogyha az eladó postai úton juttatja el a cuccot, akkor általában hiába fizetted ki az Aliexpressen a vámáfát, a posta "rutinja" szerint jár el, és vámol, ha kell, ha nem. Mivel ez átlépi a 150€-t, nem elég az egyszerűsített vám árunyilatkozat, ahol 5 tikket kell bejelölni, vagy hatot, hanem olyat, amilyet még nem töltöttem ki, de tuti, nem ennyi. Akkor gubbaszt rajta a NAV, meg a Pósta, és megmondják, mennyire vesznek még le. Vissza lehet talán kérni a pénzt, mert megmutatod az Aliexpresszes "számlát", ahol vevőnek a szállítási címed van... kábé kiröhögnek.
Ha már kéne rendelni, akkor inkább Amazon.com vagy Amazon.de domainról, ez EUban van, nincs vámáfa, szállítás gyorsabb.
És akkor ott a beszerelés... értem, hogy van szigetelt nyelű csavarhúzód meg fogód, és kesztyűd is akad, meg gumitalpú czipellő is akad odahaza a méretedben, és nem félsz használni ezeket, de én sem szerelek vizet meg gázt - max magamnak és akkor is félve. Villanyt is csak óvatosan.
Én le/rá/átbeszélnélek valami más - hasonlóan színvonalas tervre. Kert? Sufni? Medence? Nyílászárócsere? Kazán? Ház körbeszigetelése? (szerintem ez lenne a kezdet, utána kéne bohóckodni mindenféle egyéb beruházással)Festés? Nyaralás? Jelenlegi S-Max problémakör megoldása (talán végére lehetne járni önerőből, és akkor van egy patent verdátok... bár az eladóval való "vita"... mindegy).
Vagy tedd félre, és "delta T" idő múlva, amikor megint van egy kis adóvisszatérítés, meg egy kis extra évvégi/közbeni prémium, vedd elő, kérj visszatáplálós - kertiszékből hátradőlve nézhetően elkészülő - napelemes megoldásra árat, öldd abba. Az jobban megéri. Valami kerti járólapot is fel akartál verni - asszem - de nem tudom, mire jutottál... BigGreenEgg a kertbe? Hm? Az se olcsó (de egy életre szól)...

Nekem is égeti a zsebem némi pénz - bár még nincs meg teljesen - mert ezt a gépet le kéne cserélni (igazi indokom nincs, működik, elég gyors, de 7 éves lesz nálam, 2014es a biosa...). Ez egy hasonlóan elborult ötlet, mint a tiedé, csak kicsit olcsóbb, és van idehaza sok alternatíva, és haver, aki talán tud kedvezményt.

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.