Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#109851) Samott


Samott
addikt

En most megint elkezdtem villanyautot nezni, a BMW i3-ak szepen vesztik az arukat, es bar korlatozott a hatotavjuk, de nekem amugy is csak varoskoruli szaladgalasra kellene. De covid ota olyan keveset megyek, hogy semmi ertelme erre kolteni. Kethavonta tankolok, es ugy nez ki ha vegeter ez az egesz, akkor is csak heti egyszer fogunk bejarni az irodaba. Soha nem terulne meg, meg ingyen arammal se.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#109852) blueboi69 válasza Jahno (#109848) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Drága az autó valóban. Én bízom benne, hogy olcsóbbak lesznek. De sztem az, hogy kiraksz pár napelemet amiről töltődik az autó és utána tudsz vele menni szinte ingyen, az sztem hatalmasat lendít a lelki békéhez. Össze sem akarom számolni, hogy hány millió forintot költöttem már üzemenyagra az elmúlt 20évben és simán lehet, hogy ez mind felesleges volt. Persze 20év nem volt elérhető más, de remélem érthető.

(#109853) blueboi69 válasza Samott (#109851) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Ha lenne pénzem i3-ra, tutira vennék és leszarnám a megtérülést. Az nem fog megkotlani hamar és hosszú évekre le lenne tudva az autó téma.

(#109854) Jahno válasza blueboi69 (#109849) üzenetére


Jahno
őstag

"de nem a mechanikus, mozgó olajos alkatrészek. "

Persze, kefék, inverter, olyan szirszarok aminek a nevét sem hallottuk, 12 voltos körről volt párzsor szó, hol szervó, hol váltó van benne, oszt hűtőköröknek szívattyúk.

Motor körüli időzített bombával szívtam eddig a legkevesebbet. Egyszer cseréltünk gyújtótrafót, azóta még egyet, többi ki tudja mennyire bomba, ha most 1-1 kipufogós alkatrész ment el borért, régebben egy MAP szenzor, most a lambda.

Ugyanaz lesz, amit régebben a számítógépekre mondogattak, hogy jaaaaaj mi romlana el benne, nincs ott mozgó alkatrész. Ja, csak melegedő/feszülő cuccok, korrodáló meg kiszáradó felrobbanó dolgok. Más nincs, ja, csaj így igazából a sima öregedés.

És elektromosnál nem látom azt, hogy az 5-X milliós különbözetet be tudná hozni, vagy ha olyasmi baja lesz, akkor tákolható marad, lesz alkatrész és az meg is fizethető.

(#109855) -NoVa- válasza blueboi69 (#109853) üzenetére


-NoVa-
őstag

Nissanból már hallottunk felhasználói élményt eleget, BMW még nem volt a csoportban, de gyanítom abból is akadhat pár érdekesebb darab. Amúgy tetszik, szeretem az anyaghasználatot és a beltér kialakítását, még lenne is rá pénzem, de leginkább azért, mert nem autóban tartok ennyit :)
Egyszerűen nem jön ki éves 12k km környéki átlaggal pozitívra az egyenleg még. Gondolom később sem fog, max politikai nyomásra betiltják a benzineseket is egyszer, de addig élvezem az oldtimerezést.

(#109856) Jahno válasza -NoVa- (#109855) üzenetére


Jahno
őstag

És láttunk egybe öntött hajtást, ami lehet elmegy 30 évet és 1.5 millió kilométert, de ha ott egy kis triakból kijön a füst, akkor a totálkár. És esély van rá. Meg eleve azt nem értem miképpen lehet ennyire folyadékos dolog karbantartásmentes. Persze egyik verzió az, hogy saját fejlesztésű csoda, mindent is kibíró tartós anyag, vagy másik verzió a "menjen el legalább 5 évet, utána minden perc ajándék". Erős tippem van az utóbbira.

(#109857) blueboi69 válasza Jahno (#109854) üzenetére


blueboi69
csendes tag

"És elektromosnál nem látom azt, hogy az 5-X milliós különbözetet be tudná hozni, vagy ha olyasmi baja lesz, akkor tákolható marad, lesz alkatrész és az meg is fizethető."

Én ebben nagyon borúlátó vagyok. Ahogy nova írja:
"Gondolom később sem fog, max politikai nyomásra betiltják a benzineseket is egyszer,"

Szerintem is ez lesz, hogy egyszerűen a karbonsemlegesség miatt szinte minden elektromos lesz 2050ig. Persze addig még van idő, 28év, talán addigra élni sem fogok, de jóval előtte elindul a folyamat.
Egy ideig lesznek támogatások, mint ahogy most, aztán utána ez átcsap tiltásokba.

Szóval én úgy látom, hogy itt 10év múlva nem ez lesz a bajunk, hogy megéri-e megvenni, hanem vagy megveszed a drágát, vagy nem lesz autód. :U

(#109858) Phülöp válasza blueboi69 (#109853) üzenetére


Phülöp
addikt

Megnéztem ezt az i3-at, hát... eléggé ingyen kellene adniuk, hogy ilyen ocsmány autót bevállaljak.

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#109859) Sipi- válasza blueboi69 (#109852) üzenetére


Sipi-
tag

Én a Yarisba átlag havonta kétszer tankolok, ez havonta 32-35ezer forint. Mellette még a Mondeo-ba nagyon változó, hogy mennyit. Ha mindkét gyerek jár suliba (se betegség, se karantén), akkor abba is havonta kétszer (35-40ezer Ft), de pl. szeptemberben háromszor tankoltam, összesen 66ezerért. Viszont most pl. két hete be sem indítottam, mert mindenhova a Yarissal mentünk.

Az elektromos autóhoz nekem az önrész hiányzik, az akarat megvan a váltáshoz :D (illetve egy töltő is kellene a garázsba, de azt pár hét alatt be lehet húzatni). Leginkább a Mondeo-t lenne érdemes lecserélni elektromosra, mert az sokkal többet fogyaszt és amortizálódik, de akkor egy nagy kocsira kellene cserélni, mert a Yarissal nehézkes lenne elmenni nyaralni :DD Akkor a Yaris futásteljesítménye is csökkenne, mert az válna másodlagos autóvá.

[ Szerkesztve ]

https://www.ferfiakonyhaban.hu

(#109860) Samott válasza Phülöp (#109858) üzenetére


Samott
addikt

A masodik sor ajto ablaka eleg velemenyes, meg a bicikli kerekek, de a tobbi nekem bejon. Van rendes csomagtere, eleg furge. Csak hat 5-7 milla. Azert vadiuj abarth 500-ast is kapni. :)

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#109861) Jahno válasza blueboi69 (#109857) üzenetére


Jahno
őstag

28 év? Addig tényleg szétrohad minden is és bármi lehet. Egyelőre belvárosokból is nehezen tiltották ki a dízeleket és a régebbi benyásokat. Aztán kiderül, sötétződség bármire is képes.

Szerelőm azt mondja, hogy nekem még szerencsém van, mert van alkatrész a kocsihoz, 1-2 dologból kell csak várni gyári cuccra, de már folyton belefut 10 évnél fiatalabb kocsiknál is abba, hogy nincs alkatrész. Ez is meredek kérdéskör lehet.

(#109862) JonesC


JonesC
csendes tag

Nekem szerdán honosul a Leaf, csütörtökön rendszám. :)

Majd írok tapasztalatokat :)

Addig, ha valakit érdekelnek a régi autók, vagy gyerkőcöt szereti mese elé ültetni, Mónivédőnő youtube-on apukája emlékére, aki veterán restaurátor volt, az utolsó munkájáról mondott egy mesét, nagyon aranyos, érdemes megnézni:

https://www.youtube.com/watch?v=uNf06u6SnqY&t=4s&ab_channel=M%C3%B3niv%C3%A9d%C5%91n%C5%91

[ Szerkesztve ]

(#109863) Samott


Samott
addikt

A heten jon a Resident Alien masodik szezonja. Aki meg nem latta az elsot az surgosen potolja a hianyossagot. A tavalyi ev legjobb sorozata volt.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#109864) -NoVa- válasza Phülöp (#109858) üzenetére


-NoVa-
őstag

Mentségemre szóljon, mostanában a Multipla is tetszik :)

(#109865) Phülöp válasza -NoVa- (#109864) üzenetére


Phülöp
addikt

Mi lesz a következő? Nissan Cube?
:U

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#109866) Jahno válasza -NoVa- (#109864) üzenetére


Jahno
őstag

Nekem valamelyik "új" Punto jött be, ami egy darabig kölcsön volt.

(#109867) blueboi69 válasza Phülöp (#109858) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Mindenki így van az i3-al, hogy elsőre az a vélemény, hogy fújdeocsmány. Aztán rájössz, hogy zseniális egy szerkezet. Mint kb minden ami BMW és megelőzte a korát.

Q-nak az egyik tulajával - a kettő közül - igencsjó kapcsolatot ápolok, neki van épp Tesla 3-asa, meg korábban volt több bmw-je is. Mármint egyszerre, nem egymás után. Vmi cabrio e91 féle még pár éve, X6M volt neki kb 6évvel ezelőtt, azóta frissítette újabb X6-okra, meg i3-as, meg vmi fullos merci kisbusz is a családnak, meg amiről nem tudok.
És mindezek mellett, mondta, hogy az i3 az egyik kedvence (akkor még nem volt meg a tesla model3).
Nézd meg róla a Karotta féle bemutatóvideót, igenjókat mond róla.
Tényleg előre fura, és emlékszem amikor asszonnyal láttunk először ilyet élőben, akkor az volt a közös vélemény, hogy pfúú a bmw szégyene egy ilyen kis vacak, meg hogy néz már ki. Azóta ott tartok, hogy városi autónak bármikor elfogadnék egy olyat.

(#109868) Sipi- válasza -NoVa- (#109864) üzenetére


Sipi-
tag

Nagyon durva poszt-covid tünetek jelentkeztek rajtad! :DD

https://www.ferfiakonyhaban.hu

(#109869) Phülöp válasza blueboi69 (#109867) üzenetére


Phülöp
addikt

Ízlésről nem érdemes vitatkozni, és a "minden jó dolog benne" nem teszi szebbé.

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#109870) blueboi69 válasza Jahno (#109861) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Nem arra gondoltam,hogy 28évig használni valamit :U
Viszont bármi is lehet, ez igaz.

Valszeg azért nem szoptál még a motorikusak kopó dolgokkal, mert nem volt sem dízel, sem turbós autód. Én sem szoptam még, de nem is szeretnék. :)

Sima szívóbenzines az tényleg a világból is kimegy kb, de ha csak szimplán emelgetik a benzinárakat, akkor kinyírják a jelenlegi autózást.

(#109871) blueboi69 válasza Phülöp (#109869) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Nem is vitatkozni akarnék, épp, hogy megértelek, az első reakcióm képen is, élőben is az volt, hogy uhhh ezmi?
Azóta változott a dolog.

(#109872) Sipi- válasza blueboi69 (#109867) üzenetére


Sipi-
tag

Q-nak az egyik tulajával - a kettő közül - igencsjó kapcsolatot ápolok

És így sem bírtál még elintézni magadnak egy céges kocsit? :Y

https://www.ferfiakonyhaban.hu

(#109873) Phülöp válasza Sipi- (#109872) üzenetére


Phülöp
addikt

Nem elég Dudu

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#109874) Jahno válasza blueboi69 (#109870) üzenetére


Jahno
őstag

Nem is fogok dízelt venni pont ezért és éppen elég volt haveroknál látni, mikor a bezzegdejóstrapabírónémet-be havonta vette az izzítógyergyákat csilliárdokért. Meg ilyesmik. Szerintem az összes létező szitokszót ismerem, bár akad aki jól el van vele, meg persze kicsit lefelé kerekít azzal, hogy ingyen van az üzemanyag.

Elmegy, meg világ végére és hosszú távra is, aztán ha egyszer zsebbe kell nyúlni, akkor az tényleg egy jó fél autó árfekvése. Egyéb sallanggal együtt már inkább egy teljes autó, az olyan.

(#109875) blueboi69 válasza Sipi- (#109872) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Erre nincs befolyása, ahhoz a pénzügyigazgatóval kell jóban lenni, de ő meg most mondott fel :D
Egyébként szinte alig van már a Q-ban céges autó. Régebben minden managernek volt, a covid óta kb a flottának a 90%-át leépítették.
Ellenben ha X6ost szeretnék vezetni, akkor elkérhetem :) Nyáron a fiammal a vitorlását vezettem/kormányoztam (vezetésnek hívják?) a balcsin, az menő volt, tetszett.

(#109876) zetor2000 válasza Jahno (#109848) üzenetére


zetor2000
senior tag

Valami 2.5-2.7M volt az autó (az ion), használtan, asszonyka olyan távokra használja, hogy belső égésű verda be sem melegedik rendesen. Ilyen 5-15km/ nap. Kollega meg ~40-50km/nap.

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#109877) zetor2000 válasza blueboi69 (#109850) üzenetére


zetor2000
senior tag

Felénk asszem nincs töltő, ami nyilvános. Odahaza meg valami közértnél van asszem félórás ingyenes, a többi házi 230-ról.

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#109878) blueboi69 válasza Jahno (#109874) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Igen, az olyan, te is inkább teljes autót veszel olyankor. Ja nem :)
Mondjuk eskü a bmw-vel nem szoptam ennyit, mint te a seattal.

Az i3-ban a beltéri anyagminőség az magávalragadó és én ezt szeretem egy autóban, hogy ne ócska fapados fröccsöntött műanyag legyen.

(#109879) zetor2000 válasza Samott (#109851) üzenetére


zetor2000
senior tag

I3-ból még volt rex is, valami 800ccm motorkával, asszem. Az szvsz kimegy a világból is, persze használtan biztos megkérik ennek is az árát.

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#109880) -NoVa- válasza blueboi69 (#109867) üzenetére


-NoVa-
őstag

Jó, ez kicsit a kisautóságról is szól. X6-al lehet vonulni a pályán békésen, de abból átülve egy i3 apró és könnyed, parkolásnál gondtalan izé. Ahogy én is a Subaru és a Volvo mellettinkább a Clio-val meg az 1.4 Turbo Fiat 500 sporttal szerettem mászkálni, teljesen más élmény könnyeden kevesebb felelősséggel apró gyösszel rohangálni.

Avagy M3/M5 gyűjtő Crytek társalapító ex kolléga is így volt a felesége Swiftjével. Kis könnyű gyösz elegendő motorral jó.

(#109881) blueboi69 válasza zetor2000 (#109877) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Az szívás.
Egyébként az ingyentöltés ez csak a bevezetéskori támogatások egy része. Mint ahogy az ingyenes parkolás is. Ez szépen ki fog kopni. Mint ahogy már egyre több töltőállomás fizetős.
Aki tud napelemről tölteni, annak jó lesz.
Esetleg kialakítanak fedett parkolókat, amiknek a teteje napelem és akkor ott lehet lokálisan tölteni, olcsóbban, vagy fenetudja.

(#109882) Bujdy81 válasza blueboi69 (#109870) üzenetére


Bujdy81
csendes tag

Szerintem Te szerettél volna annyit szívni bármelyik szívó benzineseddel, mint én a most eladott turbódízel szarfranciával! ;)

700.000 Ft volt az értékcsökkenése a kocsinak, kopó/fogyó dolgok mentek bele, vásárláskor egy vezérlés csere, plusz tűzkarika pótlás, valamint a 2019-es műszaki előtt egy szélvédő+bal hátsó lámpabúra csere. Ennyi. Ja, nem. Ljubljanában kiírta, hogy azonnal szervíz, a helyi márkaszervíz sürgősségi felárral kicserélt valamit 280 EUR értékben. Hogy mit, azt nem tudom, fémből volt és nem volt magánhangzó a nevében.
(ja, és én nulla munkaórát toltam el az SK bütykölésével.)

Mentem vele bő 100.000 km-t.

(#109883) blueboi69 válasza -NoVa- (#109880) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Pontosan, célhardver. Abban viszont sztem ász.

(#109884) WiZARD válasza blueboi69 (#109844) üzenetére


WiZARD
addikt

Arra volt 2.5m állami támogatás, meg 1 éve talán a listaár is picit kevesebb volt.

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

(#109885) Jahno válasza zetor2000 (#109877) üzenetére


Jahno
őstag

Sosem tudom mikor ki merre lakik, de Bókay környékén a közérteknél van 4 darab, az tuti. Mondtam én ezt 5 éve, hogy már alakul, most ingyen van, lassan fizetős lesz és mire nem lesz elektromos autóm arra Csepel is jól fog állni töltőkkel és hatótávok is nőni fognak. Így is lett.

(#109886) Goodman válasza Sipi- (#109837) üzenetére


Goodman
tag

Ez így van, és ha minden jól megy a napelem idén már teljesen fedezi majd az üzemanyagköltséget, meg a ház fogyiját is ;)

(#109887) blueboi69 válasza Bujdy81 (#109882) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Tűzkarikacsere az hengerfejlevételt jelent. Szélvédőcsere. Ez a kettő nekem eléggé horrornak tűnik. Mármint tudom, hogy a szélvédőcsere kb rutinfeladat, Wizardnak is asszem korábban megnyomtak vmit, apámnál a műszerfalat törték el. (nyilván más cégekről beszélünk)
Elvileg az smaxon is cseréltek szélvédőt, de azt nem én csináltam.

BMW-nél a motort nem kellett megbontani, abban is már több mint 400e km van, de azt mégsem éreztem időzített bombának.

Szóval nem győztél meg. Az e39-ben is a legfatálisabb hiba az volt, hogy ki kellett cserélni a benzinpumpát, azon kívül 1x volt szerelőnél a vízpumpa miatt, utána volt a fura hang, ami után állt egy kicsit és másik szerelő megcsinálta hamar.
Azon kívül nem volt vele szívás. Jahno meg a seattal.... mondjuk Jahno mindennel IS tud szopni, nemcsak ezzel :C

(#109888) blueboi69 válasza Goodman (#109886) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Bizony bizony :)
Mostanában nem beszéltünk, azóta lehet nálam is lesz.

(#109889) Sipi- válasza Goodman (#109886) üzenetére


Sipi-
tag

:DD

https://www.ferfiakonyhaban.hu

(#109890) Goodman válasza blueboi69 (#109888) üzenetére


Goodman
tag

Hmm, pedig múlt pénteken még azt hittem fogunk reggel beszélni, de a naptáram szólt, hogy nem :)

(#109891) Goodman válasza JonesC (#109862) üzenetére


Goodman
tag

Dicsak, megfertőződtél, jóbarát? :)

(#109892) hobizoli


hobizoli
nagyúr

hogy ezt a napot is megerhettem.... hivatalos TSCM alvazszamos lett az Ignis

ma hajnali 4-kor mar ebren voltam, ugy bennem volt az ideg mar ettol

több drón kell ;P

(#109893) hobizoli válasza blueboi69 (#109887) üzenetére


hobizoli
nagyúr

tuzkarika csereert nem feltetlenul levenni a hengerfejet, megcsinalhato a helyen is sok autonal

több drón kell ;P

(#109894) Jahno válasza blueboi69 (#109887) üzenetére


Jahno
őstag

Házhoz járós meg occsó szélvédősökkel kell vigyázni, akik tegnap kezdték az ipart.

(#109895) -NoVa- válasza blueboi69 (#109887) üzenetére


-NoVa-
őstag

Szélvédőcsere annyira rutinfeladat, hogy a parkolóban csinálták a cég alatt a Sixteseknek kb heti rendszerességgel valamelyik bérautón. Gondolom bejáratott hozzáértőkkel.

(#109896) Jahno válasza -NoVa- (#109895) üzenetére


Jahno
őstag

Parkoló mondjuk elég vízszintes, de szerelőm kiszúrta 5 méterről, hogy odahaza cseréltettem szélvédőt, ezt múltkor emlegettem is. Meg alul valami 200 forintos baszt nem ragasztottak vissza, "ahogy szokták", mert úgy gyorsabb és 200 forinttal olcsóbb, cserébe hát jahh, válik el a sarka, ázik be és úgy egyáltalán.

(#109897) blueboi69 válasza hobizoli (#109893) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Tűzkarika az nem a hengerfejtömítésben van benne? Nekem az a tűzkarika, azt pedig igencsak nehéz cserélni a hengerfej levétele nélkül. Persze úgy is lehet, hogy a hengerfej marad és a blokkot szedjük ki alóla. :C

(#109898) npera válasza Jahno (#109854) üzenetére


npera
újonc

Kollégám mozgássérült és átalakított utolsó faceliftes "régi" Ioniq gépkocsija van. Nemrég cserélték benne garanciában az elektromos gépet (!!!), mert megkotlott jól. Vélhetően típushiba, mert nem voltak meglepődve a szervizben, hogy cserélni kellett. Garanciában oké, garancia után főegység annak minden financiális vonzatával...

(#109899) npera válasza -NoVa- (#109855) üzenetére


npera
újonc

Kollégám szopott a halogén ködlámpával, állandóan beázott. Más baja nem volt.

Ha jól értem i3-ban gigantikus felső puffer van, nyugodtan lehet tölteni 100%-ra, mert a puffer miatt akkor van kábé 80-90% között és nem mellyed meg a fullra töltéstől.

Mivel RWD, ezért elég kellemetlen vezetési élményt ad, télen össze-vissza csúszkál, meg hasonlók, szóval nem igazán jó :K :U :C

(#109900) npera válasza blueboi69 (#109857) üzenetére


npera
újonc

Szerintem erről pár éve már írtam hosszabb hozzászólásokat itt-ott ;)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.