Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#108451) npera válasza Jahno (#108448) üzenetére


npera
újonc

Ja, picit durva, hogy végső soron egy használt Tesla akksijáról töltöd a még működő Teslád akksiját, de bizonyos üzemmódban pont ez történik.

Ez akkor jó, ha szopatnak teljesítményadóval, ami egy órán belül a legmagasabb felvett csúcsteljesítmény alapján választott faktorral bünteti az egész havi számládat. Na, ilyenkor jó, ha puffereled a fogyasztásodat egy ilyen nagyobb pakkról. Persze értem, hogy ez eléggé skandináv egyéni nyomor, csak nehezen tudok elvonatkoztatni tőle :B

Blueboi szerintem átgondolja, picit üllepszik a téma, aztán minden rendben lesz.

(#108452) blueboi69 válasza Samott (#108444) üzenetére


blueboi69
csendes tag

És miből gondolod, hogy ezt nem értem?
Teljesen értem, hogy ez hogyan működik.

(#108453) Phülöp válasza NauTiLUS_HUN (#108449) üzenetére


Phülöp
addikt

nyáron szárítógép: mert a nyírfaerdő közepén nem érdemes kiteregetni az udvarra a szmötyi miatt
de a máltai tetőteraszon se, mert fél óra alatt kifakítja a napsütés

kompresszor+flex+körfűrész: industrial metál zenekar - mire abból album lesz, sok kW átcsorog azon a dróton

nekem eddig ilyen indokaim vannak, de majd jönnek mások, mással

[ Szerkesztve ]

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#108454) blueboi69 válasza Jahno (#108445) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Szerintem az nincs meg neked, hogy az 5kW az a kimenő teljesítmény is egyben, nem csak amit a panelekből tud kivenni!
Mivel ez az inverter - mondhatni sorba van kötve, mint egy hosszabbító - ezért számít az, hogy mennyit tud leadni.

Tehát az 5kW az a max, amit rá lehet lógatni, de az sem jó ha fullon járatod.

(#108455) blueboi69 válasza NauTiLUS_HUN (#108449) üzenetére


blueboi69
csendes tag

"De mi a faszomnak megy a szárítógép nyáron?"
Ezt kérdezem én is asszonytól, de neki így kényelmesebb, mint teregetni és nem megy bele poloska :W
Egyébként nyáron azért használjuk az analóg szárítót is a teraszon, de mellette azért megy a szárítógép is. Evvan.

Amúgy csak úgy számolok, hogy mosógép, szárítógép, fűtőpatron a melegvíznek, klíma, és mindez egyszerre, akkor azon lehet letilt az inverter. Pláne, hogy asszony ebbe szokta bedugni az 1500W-os hajszárítót is. Na azt pl a mosógéppel nem lehet, mert a 16os biztosítékot túlmelegíti pár perc után.

(#108456) zetor2000 válasza blueboi69 (#108443) üzenetére


zetor2000
senior tag

A fenti eset, hogy használsz minden elektromos fogyasztódat odahaza, az eléggé véglet.
Mert egyszerre ritkán mos a gép, meg szárít a másik, megy a vasalló (két ellel), a hajszárító, a flex, és a hűtő is épp most kapcsol be, mert ment a sütő, a mikró, a fritu és a főzőlap.
Igen, ha ennyi lenne a fogyasztásod, akkor valami g*ci nagy baj lenne, és lekapcsolna minden, de lehet, hogy az utcán a trafóházban is a bizti.
Egy átlag háztartás _átlagfogyasztása_ nem ennyi, messze. Az akkori 15E-s villanyszámla nagyjából most is annyi lenne, hacsak nem vettél valami bzui nagy elektromos terhelést. 1-2E +max, mert rezsicsökkentett áron veszi mindenki. De előveszed a régi és az új számlát, megnézed a fogysztásmérő féle állásokat, és összehasonlítod. Nagy difi nem lesz benne.

Éjjel - amikor kuss van gondolom nálatok is - alig van fogyasztás:
A hűtő nincs nyitogatva, eléri a kellő hőfokot, és lekapcsol
A kamerás szerveres akármi is kevesebbet fogyasz, mert nincs mozgás folyton, amire aktiválódna - de ezt inkább nem venném bele, ez max 100W -lófsz. De éjjel nem flexelsz, nem mosol, nem szárítasz géppel se ruhát, se hajat, nem vasal a párod, a bojler gázról megy...
Ahogy írták előttem is már, ez olyan, hogy a terhelésből 5kW-ig ez a csoda napellemes izé átvállal neked. Azaz azt fizeted, ami az épp aktuálisan kinyerhető teljesítmény és a valóságos fogyasztásod közt van.
Azaz az éjjeli és szürkületi fogyasztásod a fizetős, a napos időben meg ami 5kWon felül még kell. Ezt a jelenleg hatályos szaldós elszámolásos szerződés gondolom érthetően tartalmazza. Tavasztól őszig a napos időkben tud termelni a rendszered, ebből valamennyit el is használsz. A felesleget kénytelen átvenni a szolgáltató, és ezért "fizet" neked, de inkább nem fizeted ki azt, amit elfogyasztanál. Pláne, ha nincs odahaza senki, akkor az a ~500W fix terhelés (szerintem ennyi is sok) az, ami neked pénzbe kerülne. Ehelyett van de.11-du 3. közt egy olyan intervallum, amikor a rendszered plusszos. A gyerekek suliban, apaanya melóban, a hűtő meg a kamerásszerver fogyaszt. A napellem (két ellel) meg termel értelmes mennyiséget, mert süt a nap. Mire hazaérsz, nem akarsz flexxel körfűrészelni hegesztve, miközben mosol-szárítasz.
Erre szeretik a zemberek még a villanyautót is, mert aztéjjel töltik, és csak kevesebb ideig, mint nappal termel a napellem.
És ilyenkor egy jó nagyra méretezett rendszernél az elektromos szolgáltató nem kér annyi pénzet, mint a rendszer kiépítése előtt. Szép lassan (8-10év) a kevés pénzt lehet összemérni a sok pénzzel, összességében, amit most kifizetnél a rendszer megvalósítására. És ehhez szokott még jönni 5-7 év, amíg "nem kell hozzányúlni", mert a napellemtáblák működnek. Jégeső, meg leeső faágak vis maior, nem kell idevenni - erre a lakásbiztosítási megoldások nyújtanak védelmet -ha.

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#108457) Phülöp


Phülöp
addikt

urak, rakok épp össze egy gépet, kérek rá bólogatást/fikázást/kiegészítést:

proc: AMD Ryzen 7 5700G (gyári hűtéssel)
alaplap: Gigabyte B550-AORUS-ELITE V2 AMD B550 SocketAM4 ATX
SSD: Samsung 1000GB NVMe 1.3c M.2 2280 980 PRO
memória: 2*16 GB DDR 3200MHz passz
tápegység: passz
szgépház: passz

1000 eur alatt szeretnék maradni

régi játékokhoz és alap CAD dolgokra (leginkább tanulás + itthoni egyszerű dolgokhoz) kellene

[ Szerkesztve ]

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#108458) blueboi69 válasza Jahno (#108445) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Mint írtam az ilyen fullos rendszer az perpill drága. Értem, hogy ez lenne a tuti én egy percig sem vitattam ezt. Csak nem feltétlenül jó nekem ez.
És kb kimatekoztam, hogy mennyit tudok vele spórolni, az nekem már jó. Cserébe vállalható a beruházás. Más meg ledesre cseréli az izzókat,mert fogyaszt 60W helyett 20at és erre izgul. Ezen már túl vagyok, első blikkre nem tűnik hatalmas spórolásnak, de pont, hogy akkor tudnánk sokat használni amikor süt a nap.

(#108459) -NoVa- válasza blueboi69 (#108455) üzenetére


-NoVa-
őstag

Érdekesek ezek, közben nekem elmegy a ház gombelemről, nem jár a TV hangért egész nap, légkondit összesen pár órát járatjuk nyaranta, amikor huzamosabb meleg alatt átmelegszik lassacskán a ház, flexet meg utoljára a sütő beszerelésekor kapcsoltam be tavaly, preciz ívet kanyarítottam a hátlapba egy belógó gázcső miatt. Szóval fogyasztáscsökkentés nem megoldás? Cserébe felgyűlik némi el nem szórt pénz, aztán nem az lesz, hogy honnan fizess pár milliót a villanyosításra, hanem hogy miért kéne hülyeségre elszórni :)

(#108460) zetor2000 válasza Phülöp (#108453) üzenetére


zetor2000
senior tag

"kompresszor+flex+körfűrész: industrial metál zenekar - mire abból album lesz, sok kW átcsorog azon a dróton"

Erre van a sampler, ami megy akár 2-3 ceruzaelemről is, és memóriába rögzít. Nem kell mindennek mindig azonnal menni, az elég a koncerteken. A stúdióban meg elég, ha egyesével feljátssza a hangszert, vagy a tárolt mintát kinyerve állítja elő a kívánt hangokat. :)
Live actet nyomni amúgy is kell még 1-2 span, hogy minden gépnek legyen külön személyzete, aki kezeli. Max olyat tudok elképzelni, hogy mondjuk a körfűrész indítja a porszívót is. :)

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#108461) Phülöp válasza zetor2000 (#108460) üzenetére


Phülöp
addikt

még soha nem láttam komment és aláírás közt ilyen mély összhangot :R

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#108462) Jahno válasza npera (#108451) üzenetére


Jahno
őstag

És én ilyesmi projekten melóztam, ahol a napelemek meg az erőművek meg minden fogyasztó össze van kötve és mesterséges intelligencia számolja az optimálisat, netről radarképről húzza a felhők vonulását, majd optimális pillanatban kapcsolja be a mosógépet, hogy adott időpontra végezzen is, de a lehető legolcsóbb árammal :C Ami ha nem a saját napelemből jön, akkor a szolgáltató aktuális kedvezményesebb tarifájából. Ez utóbbi érdekelt volna, hogy merre van Európában és miképpen működik.

Először csak hümmögtem és első kérdésem az volt magamnak, hogy értem ez a jövő és menőség, pár cégnél belekezdtünk hasonlókba kicsiben és nagyban, de biztos ezekkel a hülyékkel fogjuk a világot megváltani? Első nap kértek "valami szervert tesztre" (mindig így kezdődik, első biztosíték kibaszva, Profession jelszó emlékeztetőt kérünk, satöbbi).

3 nap múlva már rinyáltak, hogy egyszer hétvégén 10 másodpercig elérhetetlen volt. Persze, teszt cucc, más a karbantartási szabályzat, tessék itt van, hétvégén akár egész napra értesítés nélkül lekapcsolható. Húúú, akkor módosítás. Na, jó a terv, ki is utaltak oda papíron egész napos nyócórás melóba, ha már így mindenkivel összehaverkodtam.

Utána hálózatot teszteltek, de az sem jó, mert elveszett pár csomag. Amikor feladták az igényt, hogy kb. másodpercenként 5 millió csomagot kellene fogadni, mert ennyi eszköz lesz hamarosan A Terv, és ebből havi 10 darab veszhet el, akkor kibírtam röhögés nélkül. Aztán lebasztak :-D Majd maradt a nem tudjuk mit is szeretnénk, de azt nagyon és eszközök igénylése nélkül. Néhány év vergődés után nullára beszántották. Újab bejegyzés a Digitalizáció, Smart, IOT dossziéba.

(#108463) Jahno válasza zetor2000 (#108460) üzenetére


Jahno
őstag

Mondjuk mi nem metált csináltunk belőle, de most a porszívótól könnyek szöktek a szemembe, amikor a kislemez az első babóti MP3 partyn debütált. Sampler és fordított kompresszor is volt benne...

(#108464) Bujdy81


Bujdy81
csendes tag

Kéne egy projektor az irodába. Nem kell házimozi, meg high-tech, ahhoz kellene, hogy a gyerekekkel meg tudjunk őrülni egy jo Guitar Heroval. Szóval az Overmax 5.1-et néztem ki, ami van már a komámnak is. Teljes sötétet tudunk csinálni, az nem para, ha nem veretes a fénye, a zaja pedig elég nagy, de elfér. Cserében olcsó.

A kérdés az, hogy ha 100 collos vásznat veszek és azt írják, akkor 3,3 méter távolság kell neki, akkor az ugye azt jelenti, hogy a maximális képméret annyi? Tehát ha 5 méterről vetít, akkor is tud 100 collt, csak 3,3 méterről nem tud 120-at?

(#108465) Samott válasza NauTiLUS_HUN (#108447) üzenetére


Samott
addikt

Ah, tenyleg elobb a fogyasztas aztan a termeles. Jogos.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#108466) Samott válasza blueboi69 (#108452) üzenetére


Samott
addikt

Akkor miert kerdezel ilyeneket?

"5kW-ot invertert írtak az ajánlatba. Namost ha megy a mosógép, szárítógép, klíma, és beindul a hűtő, indítom a flexet, körfűrészt és a kompresszort, ami mondjuk egy nyári napon teljsen normális barkácsállapot, akkor ott az 5kW az azonnal letilt a picsába"

Semmi koze a lakas fogyasztasi maximumahoz az inverter meretenek. Az is egy elem a halozatban, de nem limital a lakas fogyasztasaban semmit.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#108467) hobizoli válasza blueboi69 (#108455) üzenetére


hobizoli
nagyúr

ez olyan kb, mint hugomeknal a mosogatogep

3-4 napontna inditjak be, addig gyulik egy menetre valo bele
aszondja sogor, de eloblitem meg ize

akkor pont annyi erovel mar el is moshatnad

több drón kell ;P

(#108468) -NoVa- válasza Jahno (#108463) üzenetére


-NoVa-
őstag

Porszívót már régebben is beraktam: [link]

(#108469) Jahno válasza Bujdy81 (#108464) üzenetére


Jahno
őstag

Távolabbról nem biztos, hogy kisebbre tudod húzni. Átlag Epson/Benq és társaihoz van számoló, tologatod és mondja, hogy milyen távról mekkora átmérőket tud. Vagy valami jobb helyen próbáld ki, mert az sem mindegy, hogy ha a max. vetítési méret 150", akkor az most 4:3 vagy 16:9-e.

(#108470) Jahno válasza -NoVa- (#108468) üzenetére


Jahno
őstag

Rákeresek a mentésben. Mienk jobb és 20+ évvel megelőztük, de szerintem elveszett a múltban :-/

(#108471) Bujdy81 válasza blueboi69 (#108454) üzenetére


Bujdy81
csendes tag

Várj, akkor összefoglalom a lényeget:

Venném egy valamit, amit sorba kötsz egy - elvileg - szabványos hálózatba, ami visszatermelni nem fog, tehát a töredékét fogja tudni, mint egy "kulcsrakész" napelemes rendszer.

Egy 5 kW-os rendszer csúcsban termel kb. 5 kW-ot. Munknapon, amikor Te dolgozol, nem flexelsz, nem körfűrészelsz. Szóval a teljesítmény jelentős része megy a levesbe.

Ezzel szemben egy kulcsrakész 5 kW-os rendszer megtermel évi cca. 5000 kWh áramot, amit akkor használsz el, amikor akarsz. Cserében 2-3x annyiba kerül. Igaz, 2-3x annyi áramot tudsz belőle felhasználni és nem Te szopsz a tetőn. Meg lesz róla számla, garancia, blabla.

Na, [itt] egy 5 kWp-s rendszer, bruttó 1,8 millió HUF. Mennyi lenne, ha otthon tákolsz össze egy ekkorát? ;)

(#108472) zetor2000 válasza Phülöp (#108457) üzenetére


zetor2000
senior tag

A prociban van grafikus mag, ami a megcélzott kategóriához elég is lehet.
Egér és billentyű még nem szerepel, ha azért, mert az megvan, akkor oké, amúgy manapság ezekre is el lehet költeni egy banánköztársaságnyi GDP-t. Monitort sem látok, ha az is a meglévő, akkor felesleges mégegyet venni.
CADhez nem nagyon értek, de talán a megcélzott 32GB ram elég lehet.
DDR5 még felesleges, de a lap sem támogatja. :)
Tápegységnek valami minőségibbet javasolnék, de van a pH!-n tápos topik, Seasonic régen jó volt... sok tápnak ilyen a bele, és lehet, a névért lehúzzák a nadrágodat is.
Gépház... ez meg igény / ízlés kérdése. Ami fontos lehet, az az előlapi USB-C, illetve az előlapi USB 3.x aljzat. Sok gyártó még nem tért át, hogy elöl minden USB 3.x legyen, és még vannak elvétve 2.x aljzatok is. Ezek lassabbak - olyanok, amiket évek alatt megszoktál. Az USB 3.x meg tud gyorsabb is lenni. Ha ez nem szempont, mert ezt a képességet nem használod, akkor kábé amibe belefér a "szett".
Manapság divat, hogy a PC az világít, engem régen ez "érdekelt", ma már ki lehetne kergetni vele a lakásból. A jobb házaknak van gamertelen verziója, ezek általában nem világítanak. A gamer se feltétlen világít, csak akkor, ha a ledjei áramot kapnak.

Elég az 1TB SSD összesen? Nem válasz esetén egy random háttértár még befigyelhet a képbe... Igen válasz esetén viszont lehet, elég egy kisebb lap, ami egy kisebb házba is belemegy, mondjuk a Gigabyte B550I AORUS PRO AX. Mert csak azért, hogy ATX legyen a lap, és az alsó slotok csak álljanak üresen, az szvsz felesleges. Ha kártya kéne a gépbe, ezen is van egy x16os PCI express. Ez persze csak opció, hogy van ilyen pic...ike alaplap is.

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#108473) Samott válasza Phülöp (#108457) üzenetére


Samott
addikt

Aldasom ratok, meg vagy löve a videokartya hiany miatt, de alapokra jo lesz ez is.

En is most epitettem uj gepet:

Antec P10 Flux
Seasonic FOCUS GX-750W Gold
EK-AIO 280 D-RGB
MSI Z690-A PRO DDR4
Intel Core i7-12700K
Samsung 980 Pro 1TB M. 2 PCIe
Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Renegade Black

De nekem mar van videokartyam, azzal nem volt gond. :) Haz amelyik szimpatikus, ha van jelolt megnezzuk, tapbol en felpasszivat vennek, egy ventivel kevesebb dolgozik alapjaraton olyankor. Es a procira is vennek valami csendesebbet. Minden venti PWM legyen es akkor csendben lesz. Ja, memoria: Ryzen szereti a gyors es alacsony kesleltetesu darabokat, legalabb 3600CL16-ban gondolkoznek (integralt vga miatt kulonosen). Van szaktopik, en is ott kertem segitseget.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#108474) blueboi69 válasza -NoVa- (#108459) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Ez ilyen, itt valamiért az évek során szépen lassan kúszott fel a fogyasztás. A végén kiderül, hogy a sok okoskonnektor és okosizzó a ludas :)
Mások a dimenziók is, nálatok van közös fal másokkal, itt már csak a vadon van, tehát nincs aki árnyékol, nincs aki fűt.
Idén tavasszal meg kell csinálnom a szőlőlugast is, aztán 1-2 nyár és működni fog a természetes árnyékolás. A tetőn a napelem fog árnyékolni, még a déli oldalról megnő a két fügebokor és jóidő :)
Szóval a szokásainkat figyelembe véve, teljesen jól ki tudnánk használni némi napelemet. És mivel kicsi lesz a rendszer (eleinte), nem is lenne mit visszaterlmeni, mert vélhetően úgyis elfogyasztanánk.
Majd kimérem, hogy egyáltalán hány napelem fér el összesen.

(#108475) zetor2000 válasza Bujdy81 (#108464) üzenetére


zetor2000
senior tag

Én első körben kölcsönkérném a komámét, azt kipróbálnám odahaza, mit képes vetíteni. Nem a koma, hanem a projektor. Ha a vászna már fix, akkor azt nem, mert azért nem kéne szétkapni a kéglit. De ha a projektor már odahaza van, akkor sejthető, hogy mire lesz képes egy értelmesebb vászonnal.
Amit érdemes lehet mérlegelni, a vetített kép formátuma, meg hogy olyan vásznad is legyen, amit tudsz majd hozzá használni. Illetve fontos lehet még, hogy olyan bemenete IS legyen, amiről meghajtod. Mert még soknál van VGA is, pedig gépeknél lassan-lassan kikopik.
A projektor zaját egy házimozi erősítő+hangfalszett eléggé el tudja nyomni. :D

Márka mellé nem tennék javaslatot, mert elég széles ez a piac. Az viszont nem szokott baj lenni, ha a projektor tud világítani... pláne, ha néha más is van az irodában, nem csak guitar hero. :) De ilyenre egy átlag irodai projektor már képes, asszem.

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#108476) blueboi69 válasza Samott (#108466) üzenetére


blueboi69
csendes tag

"Semmi koze a lakas fogyasztasi maximumahoz az inverter meretenek. Az is egy elem a halozatban, de nem limital a lakas fogyasztasaban semmit"

Nálad lehet, hogy nem, de a szigetüzeműnél igen.

(#108477) blueboi69 válasza hobizoli (#108467) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Nálunk az is naponta megy, mert megtelik. Ritka az amikor 2napig gyűlik.

(#108478) blueboi69 válasza Bujdy81 (#108471) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Ha ez tényleg ennyi, akkor elgondolkodom rajta. 1.5éve ennél magasabb összegű ajánlatot kaptam, tehát furcsállom.
Kitöltöttem az űrlapot, kérek tőlük ajánlatot, ezen nem múlik semmi.

Egyébként inverterre lenne sok év gari.

"Szóval a teljesítmény jelentős része megy a levesbe."

Na olyankor fűteném vele a vizet! Szóval szerintem nem lenne olyan, hogy ne tudnám kihasználni. Oké, nem az 5kW menne folyamatosan, de ha süt a nap és van termelés, akkor fűteném a vizet, vagy menne a klíma és hűtené a házat, hiszen van 3hónap, amikor ha süt a nap, akkor mehetne a klíma. Előtte meg utána lenne még 1-1 napsütéses hónap, amikor viszont fűtésre is lehetne a klímát használni. De ha nem, akkor melegvízre ismét.
Ha meg nem süt a nap, akkor nem klímázunk és gázzal fűtöm a vizet továbbra is.

De az, hogy cca fél éven keresztül süt a nap és meleg van, és közben én égetem a gázt azért, hogy legyen melegvíz az felbasz.

(#108479) NauTiLUS_HUN válasza Bujdy81 (#108471) üzenetére


NauTiLUS_HUN
újonc

Jaja, tárolás nélkül teljesen értelmetlen ennyit varázsolni, a sima fűtőpatron a melegvíztárolóba még értelmes lenne, azzal az egy kivétellel hogy pont télen alig termel, nekem ma a 6kWnyi panel összesen 1.7 kW-ot hozott.

(#108480) blueboi69 válasza NauTiLUS_HUN (#108479) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Nem csak télen kell melegvíz.....Kiszámoltam, hogy kb mennyi forintnyi gáz megy el fűtési szezonon kívül.

(#108481) hobizoli válasza blueboi69 (#108478) üzenetére


hobizoli
nagyúr

ez eves elszamolasban jon ki jol, nem amikor osszel raktak fel :U

nezd meg a handras videojat ezzel kapcsolatban, amikor osszegezte az egy evet:

[link]

több drón kell ;P

(#108482) Samott válasza blueboi69 (#108476) üzenetére


Samott
addikt

De te minket kerdeztel: "Szóval akinek hálózatra visszatáplálós invertre van és családi házban lakik, az írja már meg, hogy mit bír a gép."

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#108483) Samott válasza NauTiLUS_HUN (#108479) üzenetére


Samott
addikt

A futopatron orultseg, csak a dragan megtermelt aramodat pazarlod vele. Akkor mar inkabb egy hoszivattyus bojlert hasznaljunk mar. De igazabol ilyen arak mellett a gazbojler a legolcsobb.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#108484) Phülöp válasza zetor2000 (#108472) üzenetére


Phülöp
addikt

egér, bill, monitor már van, csak épp egy öreg laptopra vannak dugva
videókártya egyelőre nem kell, de későbben akár
előlapi USB annyira nem kell, inkább kirakok az asztalra egy HUB-ot, az sokkal kényelmesebb, ha nagy ritkán kellene
1TB szerintem elég a helyi dolgoknak. A routerre van lógatva jelenleg 2TB vinyó, ezt nyáron (amikor Amea nem néz oda) egy kisebb, kétfiókos NAS-ra cserélem (2x6TB mindenre is elég lesz tán)
csirigli világítás nem kell, főleg a májer asztali lámpám fényében
méret nem gond, az asztal alatt bőven van hely - de tán kisebb házhoz mélyebbre kell hajolni a bekapcsoláshoz :)

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#108485) Phülöp válasza Samott (#108473) üzenetére


Phülöp
addikt

cimboránál a ryzen 5600g 16giga rammal gyönyörűen pörgette azt a fusion360 modellt, amit odamutattam neki - annál komolyabb itthon nem lesz
videókártya egyszer majd, de csak ha tényleg szükség lesz rá
a gyors RAM tippet és az egyebeket köszi
meg zetornak is

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#108486) Bujdy81 válasza zetor2000 (#108475) üzenetére


Bujdy81
csendes tag

Már megrendeltem! :D

Annyi előnyöm van, hogy megjön a vászon, meg a projektor, összepróbálom és ide csavarozom a konzolt a plafonba, ahova akarom! :D

(#108487) Bujdy81 válasza Jahno (#108469) üzenetére


Bujdy81
csendes tag

Elvileg 16:9-es a projektor és a vászon is.

(#108488) Bujdy81 válasza blueboi69 (#108480) üzenetére


Bujdy81
csendes tag

Mennyi? Komolyan érdekelne!

Nekünk is gázzal készül a melegvíz, meg azzal fűtünk. Most megnéztem a számlát és indulok letolni a családot, hogy ne pocsékoljanak, mert 105 ezer fölé ment az éves gázszámla... ;)

(#108489) Vodike válasza blueboi69 (#108480) üzenetére


Vodike
tag

Amúgy mennyi? Nálunk csak a melegvíz és a fűtés gázos. Fűtési időszakban átlag 12-14ezer Ft a havi számlánk (24 fok van nappal a 102m2-es házban mindenhol, éjszaka 22.5 Tado radiátor szelepek vannak mindegyik radiátoron, nappaliban Tado thermostat), fűtési időn kívül 1800 Ft. Havi diktálós vagyok, nem átalányban fizetjük. Nyilván gyerekkel majd megugrik kicsit, de nem hiszem, hogy számottevően.

Persze ettől függetlenül én is kacsintgatok alternatíva felé.

[ Szerkesztve ]

exTiga

(#108490) Sipi- válasza hobizoli (#108467) üzenetére


Sipi-
tag

Mosogatógép nálunk naponta minimum egyszer, de általában kétszer megy (hétvégén 3-4-szer). Ebből az egyik "futást" éjszaka, lefekvéskor indítjuk el.

https://www.ferfiakonyhaban.hu

(#108491) Sipi- válasza Bujdy81 (#108488) üzenetére


Sipi-
tag

:Y Ilyenkor elvonulok a sarokba, magzatpózba kuporodok és halkan sírok. Meg amikor Apukám is mondja, hogy a kb. 100 m2-es házban ('76-ban épült) éves szinten fizetnek kb. 150-170e forint gázszámlát. Gázbojler van a víznek, 38 éves gázkazán rendszeresen karbantartva és a csak a sütő megy áramról, a főzés gázos.
Én meg össze se merem számolni mennyi közös költséget fizetek a lakás után éves szinten és mennyit a melegvíz melegítésért és a fűtésért :W

https://www.ferfiakonyhaban.hu

(#108492) Phülöp válasza Sipi- (#108491) üzenetére


Phülöp
addikt

Emlékszem, amikor haverom anyja (aki szintén haver) 15 éve fizetett havi 65ezres gázszámlát fűtésszezonban a 60nm-es panelban.

[ Szerkesztve ]

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#108493) blueboi69 válasza Vodike (#108489) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Oké, de a tiétek egy újépítésű jól szigetelt ház. Nálunk 20-21 fok van, néha 19.
Cserébe ez itt 170m2 tetőtérrel, ami jobban hül, mint nálatok a földszint, hiába van a tető szigetelve.
Itt 20ezer a havi gázszámla átalányban. A mérések alapján kb 40ezernyi gáz megy el melegvízre fűtési szezonon kívül.
Ja meg nektek kondenzációs kazán van, itt egy picit butább.

(#108494) Vodike válasza Phülöp (#108492) üzenetére


Vodike
tag

Összeszámoltam a 2021-es számlákat és 84000 Ft jött ki úgy, hogy egész évben ugye itthon voltunk a covid miatt, tehát még azon sem spóroltunk, hogy napközbeni kézmosás melegvízzel vagy esetleg hidegebb időszakban alacsonyabb hőmérséklet.

[ Szerkesztve ]

exTiga

(#108495) blueboi69 válasza Bujdy81 (#108488) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Feljebb közben válaszoltam Tigának.

Nektek is jobb a szigetelésetek, itt nincsen. Egyébként nem is tudom lenne-e értelme szigetelni, mert elég sok az ablakfelület, kívül meg a díszkőberakás, szóval marad így.

Még nyáron megcsináltatom a kandallót, aztán akkor alig kell majd fűteni is :)
Pedig itt tényleg nem fűtök túl, 21fokban már mindenkinek melege van :)
Ja és lehet nektek is korszerűbb a kazánotok, de kéménybélelés stb miatt az nagyon nagyon soká térülne meg, ha lecserélném kondenzációsra...
50fokos vízzel fűtök, nem izzítom szarrá a rendszert. A kazán az tud gázmodulációt, ennyivel elvan.

(#108496) Vodike válasza blueboi69 (#108493) üzenetére


Vodike
tag

Ja, igen mindig elfelejtem, hogy nincs szigetelve nálatok. Sztem a +70m2 nem annyira számít, tekintve, hogy 19-21 fokot tartotok. Nagyjából kiegyenlíti. Szigetelés sokat számít.

Az egyébként nem jött szóba a napelem helyett?

szerk. tehát nem :-)

[ Szerkesztve ]

exTiga

(#108497) blueboi69 válasza Vodike (#108494) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Ezt Sipinek ne írjad, mert idáig hallom az ordítását :D

Nálatok simán elég lenne egy napelemről üzemelű elektromoskazán, teljesen pazarlás oda gázt égetni. Kicsi a légköbméter is, majd a gyerek bepukizik, azzal emlkedik is 5fokot a hőmérséklet.
De majd a sok mosással növekszik a pára, akkor majd többet szellőztetsz, több a veszteség ésatöbbi :D

(#108498) Vodike válasza blueboi69 (#108497) üzenetére


Vodike
tag

Igen, ezért írtam, hogy gondolkozok alternatíván, mert amióta energia szektorban dolgozom, jobbnak látom, ha nézek más lehetőségeket is a ház energia ellátására :D

Van szárítógép, nem teregetünk csak olyat amit nem lehet szárítani. Ez elég kevés dolog :D Viszont így a fürdőszoba mindig kurvameleg :D, mert asszony annyi most, mint egy mosómedve :-)

Pukit nem lehet elégedni?

[ Szerkesztve ]

exTiga

(#108499) npera


npera
újonc

Lehet nem vagyok normális (vélhetően nem :B ), ezért megpróbáltam megjavítani egy sérült csatlakozós RunCam Phoenix 2 Nano kamerát.

Leoperáltam róla a használhatatlan csatlakozót, ami elvileg valami 0,75 mm-es távval készült a kis terminálok között. Sikerült leszedni, aztán újraónozni az áramkörön a padokat. Utána fogtam finom 28 AWG szilikonos drautot, ami ekkora léptékben állati vastagnak tűnik, majd T12 ILS véget raktam a pákába. Aztán hadd szóljon...

Mivel lassan 45-éves vagyok és közelre már nem látok úgy, mint egy kisgyerek, ezért csaltam és nagyító alatt dolgoztam :B

Ott a kamera középen, csak hunyorítva kell nézni :C

T12 ILS:

Sikerült????

Sikerült!!!!

(#108500) qnadam válasza NauTiLUS_HUN (#108449) üzenetére


qnadam
veterán

De mi a faszomnak megy a szárítógép nyáron? :)

a mindenféle állatok szőreit is kiválóan leszedi. mondjuk nekem eleve kicsi erkélyem van, amit szép időben nem szárításra használok, rossz időben meg minek :) bent pedig nagyon rosszul viselem a ruhaszárítót.

istálló? gazemberség? hupákolás?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.