Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#88597) ArthurShelby válasza King Unique (#88594) üzenetére


ArthurShelby
addikt

Félig az volt a kérdésem, hogy a gtp/mbr-nek van e valami köze a dinamikus lemezhez: akkor nincs.

A másik, hogy hogy tudom felhozni, hogy egy hdd-t milyen partíciós táblára formázzak (jelenleg csak úgy tudom megcsinálni, hogy elrontom (asus router nem bírta a gtp-t kezelni, és rosszul formázott ssh-n ext-re), és ha újra a gépbe dugom az usb-s hdd-t, akkor fölugrik az mbr/gtp kérdés (egyébként Linux File Systems for Windows by Paragon-t használok).

A kérdés az volt, hogy bármilyen merevlemezt hogy tudok külső program nélkül adatvesztéssel mbr/gtp-re inicializálni, mire kell kattintani, hogy gtp-mbr-t váltsak.
Ezek szerint, ha jól értem ilyen opció nincs, max automatikusan fölugrik ez a kérdés, ha egyikre sincs inicializálva.

(a másik topik történései kapcsán jutott eszembe, hogy ezt windows-on fogalmam sincs hogy kell megcsinálni, és nem túl buli dualboottal oda-vissza bootolgatni)

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#88598) King Unique válasza ArthurShelby (#88597) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban már le volt írva világosan, hogy a Windows lemezkezelőjénél akkor ugrik fel automatikusan az MBR / GPT inicializálás, ha eleve inicializálatlan és particionálatlan a lemez. Utólag pedig úgy lehet váltani a 2 között destruktív módon, ha előtte teljesen törölve vannak a lemezről a partíciók. Csak utána lesz aktív a konvertálás MBR / GPT lemezzé opció. Ezek USB-s meghajtóknál is ugyanúgy működnek. A külső program akkor kell, ha az adatvesztés nélküli átkonvertálás a cél.

A router, tv, xy lejátszó és társai készülékek pedig gyakran buták lemezkezelés terén és még 2018-ra sem jutott el mindegyik odáig, hogy kezelje a GPT partíciós séma szerinti lemezeket... Tehát ezeknél elsődlegesen az MBR használata javasolt, az a biztos. A formázáshoz meg annyit, hogy a Windows 10 alapjáraton eleve nem is kezeli az Ext2/3/4 fájlrendszereket, max. külső programmal képes rá. Windowson külső particionáló programok tudnak akár pl. Ext4-re is formázni (példa), de az ilyet elsődlegesen inkább linuxos környezetben, azon a rendszeren javasolt megoldani, az az igazán biztos.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.