Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#78601) seadrone válasza föccer (#78600) üzenetére


seadrone
őstag

oks!

14. kerület, két héten belül mondjuk

(#78602) Lipton válasza seadrone (#78599) üzenetére


Lipton
őstag

Az ilyenre már neki sem állok keresni "szakembert", megcsinálom magam. Nem tudsz annyit hibázni, hogy ne érje meg :). A szaki mellett is ott állsz és vigyázol rá, stb., és hiába kis munka, aránylag horror ára lesz.

(#78603) Lipton válasza macilaci78 (#78594) üzenetére


Lipton
őstag

Amennyiben ez volt a logika a kilógó részen, akkor hogyan lehet, hogy a felénk eső oldala meg síkban van? :)

[ Szerkesztve ]

(#78604) föccer válasza Lipton (#78602) üzenetére


föccer
nagyúr

IGen, az ilyen feladatokat csak hobbiból lehet csinálni. Ezzel a fél négyzetméterrel is ugyan úgy el kell tölteni 2 napot, mint 5 nm-el. Egy szaki ugyan úgy meg akarja keresni a 2 nap alatt a 40k-t.

Én is azt javaslom, hogy csinálja meg magának. Ha semmi eszköze nincs hozzá, és mindent kell hozzá venni, akkor is megvan 40k-ból. (nyilván nem prémium szerszámokat kell venni. :)

Én szoktam csinálni ilyen kis feladatokat, mert szívesen el szöszölök vele és nem megélhetésért csinálom, de nem tudok szépen burkolni.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#78605) seadrone válasza Lipton (#78602) üzenetére


seadrone
őstag

nem fogok nekiállni, de komolyan elgondolkodtam, hogy be fogok iratkozni valami helyre, ahol ilyen dolgokat megtanítanak, mert ami manapság folyik, az ... szóval érted :)

(#78606) r.levente75 válasza seadrone (#78605) üzenetére


r.levente75
addikt

Különböző képzőközpontokon keresztül már 8-9 hónap alatt szakmához is lehet jutni. Az más kérdés mennyit ér a piacon. ;]

(#78607) Egon


Egon
nagyúr

Nyílászáró cserére szakember keresés, első felvonás.
A régi nyílászáróim cseréjére keresek szakit. Nagy projekt: összesen 25 db ablak cseréje (zömében kétrétegű üvegezéssel, de van 8 nagyobb ablak 3 rétegű üveggel, és akad pár savmarta üveges is), 2 db külső ajtó cseréje, és 1-1 meglévő ablak és erkélyajtó vonatkozásában szúnyogháló felszerelése a megrendelés tárgya. Öt helyről kértem árajánlatot, a hét elején-közepén. Voltak gyorsabban és lassabban reagáló helyek, volt olyan is aki - bár felhívott az első napon - még nem küldött ajánlatot. Eddig három ajánlatot kaptam, a két legolcsóbb között nincs túl nagy eltérés (cca. 15%), ellenben a harmadik ajánlat a két olcsó ajánlat közül a drágábbik 150%-a... :Y
Kíváncsi leszek a maradék kettőre.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#78608) seadrone válasza Egon (#78607) üzenetére


seadrone
őstag

ha holnap ráérsz, berugok és megcsinálom

(#78609) ALI_G


ALI_G
veterán

Most hetvegen csinalok egy ilyen lampanak 'alapot'. Mekkora betonalapot csináljak neki?
20x20 alap és 60 mély elég lenne? Ilyen szárazbetont gondoltam használni. Úgy számoltam, hogy kb 48 kg kell a fenti méretű alaphoz, így 3 zsákkal van bőven tartalék, nyilván mindet elhasználom. Esetleg veszek legalulra egy zsalukövet.

[ Szerkesztve ]

(#78610) macilaci78 válasza Lipton (#78603) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nem az az uralkodó szélirány, így nem veri az eső. :D

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#78611) philoxenia válasza seadrone (#78608) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Józanon nem megy? :F

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#78612) seadrone válasza philoxenia (#78611) üzenetére


seadrone
őstag

úgy még nem próbáltam :D

(#78613) Egon válasza seadrone (#78608) üzenetére


Egon
nagyúr

:F

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#78614) AndrewBlase válasza r.levente75 (#78606) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Két ismerősöm beiratkozott egy ilyen "ácsképző" tanfolyásra. (Az egyiknek csak a papír lenne a lényeg, a másik tanulni akarja.)

Megvolt a beiratkozás, első "oktatás" napirendje: zsaluanyag, deszka felhordása a legfelső emeletre, mert ott van a képzés. Ennyi. A továbbiakban is max zsaluzási feladatok lesznek, és az utolsó képzési napon! pedig az ács"képzés".

Kérdezik, hogy hát ezt mégis hogy? :F
Mondja az oktató faszi, hogy ide azok szoktak beiratkozni, akiknek csak a papír a lényeg. Ha tanulni is akarnak, akkor rossz helyen járnak. Ja, és nem haragszik meg, ha csak a "vizsgára" mennek legközelebb. :W :W

Miért mindig én???

(#78615) BullZeye


BullZeye
veterán

Kövi nagy projekt a tavaly felhúzott ytong fal szigetelése ablakok mentén, és néztem róla pár videót, nem tűnik nagy dolognak, de van 1-2 nyitott kérdésem.

1) Kb 100x81, 140x81, 20x180 cm-es-es felületről van szó kívülről. Ajánlottak valami szürke színű nikecelt, és 5cm-re gondoltam, szigetelés nélkül se volt hideg fűtés nélkül a nappaliban, és erkélyből se szeretnék túl sokat elvenni. 5cm vastag panelek mire felkerülnek kb mennyi helyet vesz el, 6-7-8cm?

2) De! Felül van kb 20 cm rész, amire szeretnénk majd redőnyt rakni, és ez alá kívülről nem szeretnénk szigetelni, hogy ne ugorjon ki a redőny, nem túl esztétikus, se praktikus.
Erre kaptam több helyről olyan tippet, hogy legyen belül az a kis rész (20cm magas, 360cm széles) belülről szigetelve, de ne nikecellel, hanem olyannal ami szellőzik, pl van itthon maradék Airrock XD.
Rögtön 2 kérdésem is van:
a) Mennyire teszek rosszat, ha kívül redőny, középen Ytong, és belülről szigetelés nélkül hagyom azt a részt?
b) Ha az 'a' opció nagyon elvetemült, akkor belülre 4-5cm AirrockXD-t szabad felrakni, az tényleg szellőzik, és nem lesz penész?

Esetleg ha nem az a szürke nikecel lesz, akkor milyen opció van ami minél vékonyabb, és kívül-belül használható a fent leírtakhoz? (van még egy bontatlan 5cm-es Airrock XD amit végül nem használunk fel, becserélném arra ami jó)

Átlag 25°C van fűtés nélkül is a nappaliban télen -10°C-nál is (konyhai fűtőtest és alsó szomszédok segítenek benne), átlag 40% páratartalom van a lakásban, sehol sem vizesedik a fal, és latex festék van mindenhol.

[ Szerkesztve ]

(#78616) KilgoreTrout


KilgoreTrout
senior tag

Ha már burkolás a téma, nekem is lenne pár kérdésem.

OSB lapra lett járólapozva az előszobában (a következő lakásnál okosabb leszek) és két járólap körül is repedt a fuga. Megfúrtam kicsit és valóban, a kérdéses járólapok egy része a levegőben lóg. Egy szomszéd hozott valami szilo szerű ragasztót, amit a lukakon benyomtunk, ami elvileg kitölti az üregeket. Most szárad, utána visszakaparom valamivel a ragasztó anyagát, illetve valahogy körbe kéne kaparnom a csempét és újrafugázni.

Mivel tudom szépen kikaparni az érintett a fuga darabokat? Mire kell figyelni, hogy ne legyen feltűnő, hol lett újrafugázva? A régi és új fuga találkozását hogy lehet szépen eldolgozni?

Illetve, biztos, ami biztos jó lenne az egész padlót telenyomni ragasztóval. Nem tudom létezik-e valami olyan, teljesen folyékony anyag, amit be lehetne injektálni fugába fúrt lukon keresztül, ami kitöltené az összes lehetséges üreget a járólapok alatt (és az OSB-k illesztéseiben)?

Sajnos a kivitelezők szokás szerint felszívódtak. És erre úgy érzem kb. semmi esélyem szakembert találni.

[ Szerkesztve ]

(#78617) föccer válasza KilgoreTrout (#78616) üzenetére


föccer
nagyúr

Biztosan nem megoldható, hogy szép is legyen. :( Taknyolni lehet, de jó nem lesz. Ha jól meg akarod csinálni, akkor fel kell szedni.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#78618) föccer válasza BullZeye (#78615) üzenetére


föccer
nagyúr

Ez leginkább a felület egyneletlenségétől függ. Ha egyenletes a felület, akkor a szigetelő lapon túl kb 0,5-1 cm a rétegvastagság. Ebbe bele fér a vékony vakolat is.

A falon keresztül elhanyagolható a páradiffúzió, így kb tök mindegy, hogy milyen szigetelést raksz rá. Belülsől nem szigetelünk, csak ha nagyon muszáj és akkor is csak zártcellással. Ha nem fér el, kívülről hagyd ki azt a részt ahol a redőny lenne.

üdv, föccer

[ Szerkesztve ]

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#78619) KilgoreTrout válasza föccer (#78617) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Miért kell felszedni a követ is? Azt hittem legrosszabb esetben (ha a fugázó nem tapad a régebbi fugához) is elég kikaparni az összes fugát.

(#78620) macilaci78 válasza KilgoreTrout (#78619) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Mi van az OSB alatt. A sok okos kitalálja, hogy elég a párnafa 50 centinként, de az OSB meghajlik, a lap meg nem, a fuga meg törik. Kell a vakpadló.
Az OSB nem vízálló, a csemperagasztó viszont vizes. Gyantás alapozóval meg kell kínálni az OSB-t.
Az OSB-ből a csapnútosat illik használni. Nincs olyan illesztési hézag, amit egy csemperagasztó ne tudna elviselni.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#78621) KilgoreTrout válasza macilaci78 (#78620) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Parketta... Ha jól emlékszem azon valami ragasztó, rajta OSB lap lecsavarozva. A gyantás alapozót nem tudom, rémlik, hogy mintha le lett volna kenve valamivel, de lehet, hogy rosszul emlékszem. Kb. pont két OSB találkozásánál van a problémás rész. Másfél éve készült és pár hónappal utána jelentkezett a repedés. Azóta nem nőtt a repedés észrevehetően.

A teljes aljzat felszedése kizárt, egyrészt a burkolat küszöb nélkül átmegy a nappaliba is, legalább fél-egymillió lenne tippre a bontás, aljzat, új járólap - már ha találnánk egyáltalán szakembert -, és nem is tudnánk elköltözni hetekre sehova. Egy repedt fuga miatt kicsit túlzásnak érzem.

Fugázóanyag tapad fugázóhoz? Tegyük fel, hogy a kérdéses járólap alatt sikerült betömni a lyukat. Valahogy kikaparom, aztán az eredetivel megegyező színű fugával mehet is simán?

[ Szerkesztve ]

(#78622) BullZeye válasza föccer (#78618) üzenetére


BullZeye
veterán

Szűz ~12cm Ytong fal, akkor is elhanyagolható a páradiffúzió?

Kívülre azért nem fér el szigetelés, mert ha odarakom, akkor 6-7cm-el kijjebb jönne az a hülye redőny távtartóval, és elég hülyén nézne ki, nem beszélve, hogy csak stabilabb a közvetlen kontakt fallal a motoros redőnyöknél is.

1) Értékes belül is a hely, szóval akkor belülre a redőnyt tartó falrész másik oldalára egy minimális 2-3cm-es zártcellás valami elég csak az íze miatt, sima nikecel ki van csukva? (csak mert az van itthon 2cm-es pár tábla, és nem nagyon találok kis kiszerlésben zárt cellás XPS lapokat neten, nekem meg 0,8m2 kellene csak a kínált 12-vel szemben).
Ezen részen kívül kell valamivel kezelni az ytongot? 7. emelet, erkély, nagyon eső ott fent nem éri, és ezen lesz a redőny.

2) Kívülre akkor veszek grafitos polisztirolt, mondjuk 5cm vastagot, dryvit hálót, meg valami habarcsot amivel felcuppanthatom, erre kell valami kültéri cucc, vagy sima Rigipsel simíthatom, és festhetem?

[ Szerkesztve ]

(#78623) macilaci78 válasza KilgoreTrout (#78621) üzenetére


macilaci78
nagyúr

A tapasztalat az, hogy két év alatt összekopik, összekoszolódik egységesre a fuga. :K

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#78624) gerisz23 válasza ALI_G (#78609) üzenetére


gerisz23
őstag

Vedd meg a lámpát,nézd meg hogy lehet lefúrni a betonra,utána csináld meg neki a betonkockát.Nem mindegy hol lehet bevezetni a kábelt,tipli se mindegy milyen lesz-ált betondűbel. Szélességre 20x20 amúgy elég lesz,nem szoktak neki 60cm mély alapot csinálni pláne ha az udvarodba lesz.Ha utólag fúrod le a lámpát akkor érdemes minél nagyobb kockát csinálni neki,meg nem ütvefúróval fúrni.

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#78625) gerisz23 válasza KilgoreTrout (#78621) üzenetére


gerisz23
őstag

Helyből felszedtem volna a régi parkettát,mozogni is fog.Legjobb lenne fuga színű szilóval behúzni az egy darabig bírná az igénybevételt.

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#78626) KilgoreTrout válasza gerisz23 (#78625) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Igen, az lett volna a tiszta megoldás, csak a felújítás elején még féltünk, hogy elfogy a pénz a végére...

Én jelenleg három lehetőséget látok:
- Kikaparni a fugát az érintett részen és újrafugázni ugyanazzal az anyaggal (jázmin színű Mapei) - lehetséges, hogy nemsokára megint előjön a probléma
- Kikaparni a fugát és újrafugázni valami rugalmas fugázóval - itt az a gond, hogy félek, hogy nagyon el fog ütni a felület, sajnos eléggé szem előtt van a repedés
- Kikaparni a fugát, újrafugázni rugalmas fugázóval, majd lekenni az egészet egy színezővel - talán így egységes lesz a felület, kérdés nem béna-e a színező. Ez esetben lehet, hogy inkább valami sötét színre színezném az egészet, lehet, hogy jobban nézne ki, illetve nem tűnne fel rajta egy újabb repedés. Nem láttam még fugaszínezést, nem tudom mennyire nehéz szépen megcsinálni és mennyire tartós.

[ Szerkesztve ]

(#78627) fero02 válasza ALI_G (#78609) üzenetére


fero02
veterán

Teljesen felesleges. 1 lámpa alá 1 zsalukő, valamilyen kivezetést csinálni a kábelnak és kiönteni. Ez a lámpa nincs 2 kg, ha 6-os tiplivel és bele való csavarral rögzíted és nekimész véletlen, akkor hamarabb fogod szétszakítani, mint sem a tipli kijöjjön a betonból. Hitvány egy valami lámák ezek...

(#78628) hentes555


hentes555
senior tag

Sziasztok

Albérletben a falból kijött a lentebbi képen láthatóhoz hasonló fogas. Eddig is mozgot kicsit meg egyre kijebb jött, aztán pár napja kiesett teljesen, várható volt. A kérdésem az lenne hogy vissza lehet valahogy "rögzíteni" a tiplivel a falba, a furat gipszel/betonnal kitöltése majd újra kifúrása helyett? Itt az albérletben nem igazán van lehetőségem/kedvem a falat furkálni, hátha van valami egyszerűbb megoldás :U

"Tiefe Brunnen muss man graben wenn man klares Wasser will"

(#78629) Met válasza hentes555 (#78628) üzenetére


Met
Topikgazda

Új tipli, gyufaszálakkal körbetűzködve.
Ha nem akarod a a meglévő furatot tágítani hogy nagyobb/hosszabb tipli beleférjen.

[ Szerkesztve ]

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#78630) pjen válasza hentes555 (#78628) üzenetére


pjen
félisten

Nem kell furkálni.Ahonnan kinött a tipli,a lyukba spriccelsz egy kis vizet,majd fogkrém sürűségű gipszel tele nyomod,például egy kis kanállal.Beütöd a tiplit a felesleges gipszet kinyomja,megköt,behajtod a csavart,örülsz.

(#78631) hentes555 válasza pjen (#78630) üzenetére


hentes555
senior tag

Lehet megpróbálom ezt a módszert. Gipszből van valami ajánlott fajta vagy tök mindegy? Mondjuk szerintem nem sok választásom lesz, itt a környéken van egy festélbolt, egy tüzép, barlácsbolt és kb. ennyi. Szerintem a festékboltban kezdem a nézelődést.

"Tiefe Brunnen muss man graben wenn man klares Wasser will"

(#78632) ALI_G válasza fero02 (#78627) üzenetére


ALI_G
veterán

&gerisz23. Van mar ilyenbol kettő itthon az udvarban. A gondom az hogy azoknak a beton ugy 40 cm es egyik oldala megsüllyedt igy most nem fuggoleges. Nem akarom ugyanazt a hibat elkovetni. Ti nem jartatok meg igy?

(#78633) pjen válasza hentes555 (#78631) üzenetére


pjen
félisten

Akármilyen gipsz jó,csak gyorsan csináld.

(#78634) fero02 válasza ALI_G (#78632) üzenetére


fero02
veterán

Az a talaj mozgása miatt van. De, javítottam már ilyet és azt kell mondjam, hogy sokkal könnyebb újraszintezni egy 20x20x20 cm-es zsalukövet, mint egy 60 cm mélységig kiöntött betontuskót. Mire utóbbit körbeásod annyira, hogy tudj vele boldogulni annyira fellazítod a talajt, hogy utána megint csak a baj lesz vele. Hiába döngölöd, vagy iszapolod temetéskor semmit nem ér.

(#78635) dh66e válasza hentes555 (#78628) üzenetére


dh66e
veterán

Szerintem csak jó Fischer tiplit kell venned és abba rögzítened vissza.

(#78636) DoItYourself válasza hentes555 (#78628) üzenetére


DoItYourself
addikt

Kicsit drágább megoldás a kilazult tiplik rögzítéséhez a kétkomponensű javítógyurma, egy ilyen rúd 6-8 furatba is elég. Lidiben is szokott lenni néha, 800 Ft körüli áron. Levágsz belőle 1-2 cm-t, összegyúrod, betömöd a lukba, tiplivel együtt vagy anélkül. Utóbbi esetben tekered be a csavart is, addig amíg puha.

Eladó dolgaim: Marbo Sport MH-W105

(#78637) philoxenia válasza fero02 (#78634) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Oszlopfúró 115mm 1.10 m mélyre...

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#78638) zsolt0638 válasza hentes555 (#78628) üzenetére


zsolt0638
tag

Vennék egy mérettel nagyobb fatiplit, addig faragom amíg be nem szorul a hegye a lyukba, kalapáccsal ütöm amíg megy a kiálló részt levágom/töröm és kész. Esetleg nem kell venni a fatiplit, bármilyen fadarab megfelel amit ki tudsz faragni. Tudom barkács de a legegyszerűbb amit tehetsz.

(#78639) suits


suits
tag

Hali!

Szerintetek annak van értelme/olyat lehet csinálni hogy egy házat úgy leszigeteltetni hogy csak 3 oldala van leszigetelve a hátulja nincs?

[ Szerkesztve ]

(#78640) hentes555


hentes555
senior tag

Még átgondolom melyik módszert válasszam elég sokat írtatok, köszönöm mindenkinek a választ :R

"Tiefe Brunnen muss man graben wenn man klares Wasser will"

(#78641) pjen válasza suits (#78639) üzenetére


pjen
félisten

Ha nincs lehetőség a hátulját is szigetelni,mért ne lenne értelme.Legalább ott nem hűl.

(#78642) Met válasza suits (#78639) üzenetére


Met
Topikgazda

Mivel ott hidegebb lesz a fal ott várható páralecsapódás ha párás a levegő bent.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#78643) pjen válasza Met (#78642) üzenetére


pjen
félisten

Hát igen,de ez olyan mint az ablak.Hideg pont mindíg van,ha van pára az lecsapódik.Erre megoldás a szellőztetés. :)

(#78644) Lauda


Lauda
félisten

Fal utólagos hangszigetelése témában olvasgatok ismét, válaszfaltéglával szigetelt valaki ilyen célból? Találtam egy érdekes cikket: Válaszfalak léghanggátlása, avagy mekkora zaj szűrődik be a szobánkba?

Összehasonlítja a különböző megoldások képességeit és árait. Téglából olcsóbban kijönne ahogy nézem, néhány decibel változás már majdnem kétszeres árat jelentene.

(#78645) suits válasza pjen (#78641) üzenetére


suits
tag

Anyagilag ennyire lenne perpill fedezet(ablakokat is kell cserélni stb) de szeretném még a tél előtt megcsináltatni mert valamit lehet csökkene a gázszámla + legalább valahogy kinézne a ház(20 éve nem volt kifestve kb). Aztán 1-2 év múlva megcsináltatnám a hátulját akkor úgyis kell tetőt cserélni stb.

(#78646) szaszyka válasza suits (#78645) üzenetére


szaszyka
senior tag

Szülői ház is így van megcsinálva. Annyi a "szerencse", hogyészaki tájolású a ház, ezért a hátsó fal, amihez csatlakozik a meléképület, az szélvédett, így az nem is lett szigetelve. Nem érezni nagy különbséget a szigetelt oldalakhoz képest. Igaz, hogy az északi, és keleti oldalon viszont észrevehető volt a szigetelés anno, mert ugye az kapta a szelet, és nagyon lehűltek a falak(B30-as téglából épült családi ház).

Lenovo Thinkpad X220 :D

(#78647) pjen válasza suits (#78645) üzenetére


pjen
félisten

Nekem is van egy polikarbonáttal fedett zárt terasz,ott nincs szigetelés.Semmi baj vele.Ígaz a mi házunk olyan száraz,már van akvárium és szoba szökőkút is.

(#78648) fojtviki


fojtviki
senior tag

Sziasztok. Lassan megrendeljuk a hoszigetelest. Eleg jo aron van, ha komplett rendszert veszek. Ismeros azt mondta, hogy neki a boltban mondtak, hogy arra torekedjen, minel kevesebb piros legyen a szinben, mert azt szivja ki legjobban a nap! Igaz ez? Mi valami vilagosabb narancssargat szeretnenk, de akkor lehet at kell gondolni:( Poli-kleber egyebkent a nemesvakolat. Valakinek tapasztalat evvel az anyaggal van? Koszonom.

[ Szerkesztve ]

(#78649) kasza blanka válasza r.levente75 (#78591) üzenetére


kasza blanka
aktív tag

Nem egyedi. Nálunk (társasház) a közösképviselő zsebébe tejelő kontárok is így csinálták a lépcsőfeljáró tetejét, hogy két oldalt lelóg a kő a betonról 5-10centin. oké, hogy ott nem lépked senki, de szarul néz ki.

(#78650) Chaser válasza Lauda (#78644) üzenetére


Chaser
titán

elé akarsz falazni? az a tömegre épít, éppen nem rossz, ellenben nehéz lesz és összességében nem olcsó, ha már eléfalazás akkor mindenképp ytong/porfix, jóval könnyebbek, hangszigetelésben is jók, és leghaladósabb építés téglából, minimális "habarcs" szükséges hozzá és megmunkálhatósága legkönnyebb
előtét gk falak is megoldás, de akkor spéci anyagokból, drága, ellenben sokkal könnyebb tömegű rendszer, nálam maximálisan bevált, nagy precizitást kíván, kivitelezővel kisebb vagyon megcsináltatni egy ilyet - ráadásul legtöbb nem is ért hozzá -

szerk:
BullZeye
obi/praktikerben kapsz táblára is xps-t

[ Szerkesztve ]

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.