Hirdetés

2024. február 23., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen pendrive-ot vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:59:05

LOGOUT.hu

Milyen pendrive-ot vegyek? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1) FireKeeper


FireKeeper
nagyúr

Milyen pendrive-ot vegyek?

A topik nagy látogatottságára való tekintettel frissül/kibővül az első hsz.

Egy kis elmélet

Mi is az a pendrive?
A pendrive egy flash alapú adattároló, ami nagyon leegyszerűsítve egy (vagy több) flash chipből és a hozzá(juk) tartozó vezérlőből áll, egy közös nyomtatott áramkörön, USB vagy eSATA csatlakozóval. Ezt veszi körül műanyag/gumi/fém burkolat, illetve az esetek túlnyomó részében egy LED jelez vissza nekünk az eszköz működéséről. Hasonlóan az SSD-khez, a pendrive is hangtalan működés közben. A gyártók fantáziájának köszönhetően ma már szinte végtelen sok fajta alakú/méretű/súlyú drive közül választhatunk.
[valahogy így néz ki]

Mitől függ a sebessége?
A sebesség a csatalakozó fajtájától, az alkalmazott vezérlő típusától, valamint a hozzá csatlakoztatott flash chipek típusától és számától függ (tehát az SSD-khez hasonlóan itt is megfigyelhető az a tendencia, hogy az azonos családba tartozó meghajtók olvasásban hasonlóan teljesítenek, azonban írásban a nagyobb méretű, több chipet hordozó meghajtók gyorsabbak, mivel a több chip több csatornát is használ).
Általánosságban elmondható, hogy az olvasási sebesség mindig jóval gyorsabb, mint az írási, ez többek között az alkalmazott MLC chipeknek köszönhető. A pár éve gyártott csúcsmodellek között volt néhány, ami gyorsabb írási sebességre képes SLC chipekkel készült, ma azonban ezeket nagyítóval kell keresni, mert teljesen kikoptak a gyártók kínálatából.
A piacon jelenleg legelterjedtebb csatlakozószabvány az USB, azon belül is a 2.0-ás típusok vannak többségben, de szerencsére rohamosan terjednek az USB3-as modellek. Az eSATA-s pendrive-ok nagyon ritkák, és mivel nagyon kevés gépen van megfelelő csatlakozó (olyan eSATA port, ami tápot is tud adni a pendrive-nak), ezért nem is igazán ajánlott a megvételük (az USB3 ugyanazt a sebességet tudja, csak elterjedtebb).

Vásárlásnál mikre figyeljünk

USB2.0 vagy USB3.0?
Általában az USB3.0 csatlakozóval ellátott pendrive-ok valamivel drágábbak (leszámítva a 2.0-ás veterán csúcsmodelleket). Ennek ellenére ma már érdemes rákölteni az extra pénzt az USB3.0-as csatlakozójú darabokra, mivel általában csak pár száz forinttal drágábbak, mint a hagyományos 2.0-ás társaik, viszont olvasásban sokkal gyorsabb átvitelre képesek (a nagyobb, 32+GB-os darabok írásban is), persze csak ha a számítógépünk is rendelkezik USB3.0 porttal. Akkor is érdemes 3.0-ás meghajtót venni, ha a gépünkön csak 2.0-ás port van, mivel a jövőben jól jöhet az extra sebesség, illetve olvasásban biztos hozni fogja az USB2.0 maximális sebességét, ami az olcsóbb 2.0-ás modellekre nem feltétlenül igaz.

Mekkora pendrive-ot vegyek?
Amekkorán elférsz. Ha fontos a sebesség is, főleg az írási, akkor érdemes 16GB-os vagy nagyobb, USB 3.0-ás darabban gondolkodni.

Ha biztonságos pendrive kéne?
Mind fizikai, mind adatbiztonsági szemszögből nézve vannak már kifejezetten biztonságos pendrive-ok. Előbbi alatt értem azt, hogy lehet kapni csepp-, por- és ütésálló, gumis vagy fémborítású pendrive-ot, az utóbbi alatt pedig azt, hogy vannak hardveres titkosítást, vagy jelszavas adatvédelmet használó meghajtók. Ezen szolgáltatások extra árát persze mindig meg is kell fizetni.

Ha gyors pendrive kéne?
A legtöbb nagy gyártónak vannak különösen sebességre kihegyezett csúcsmodelljei (természetesen ennek megfelelő árcédulával). Általában ezt nem is rejtik véka alá, nagy színes betűkkel reklámozzák a termékük sebességét. Ha ilyen pendrive vásárlására adjuk a fejünket, mindig látogassuk meg a gyártói honlapot, hogy pontosan milyen sebességet ígérnek, ezen felül pedig érdemes kicsit böngészni a világhálót tesztek után, ugyanis néha a gyártók szeretnek nagyobb számokat ígérni, mint amiket be is tartanak. Szóval nem minden arany, ami fénylik, illetve ez fordítva is lehet igaz (tehát egy átlagosan kinéző darab is lehet gyors). Ilyen irányú vásárlás előtt tehát mindig alaposan járjuk körbe a témát, keressünk teszteket, kérdezzünk a fórumban.

Kinézet?
Mivel nincs két egyforma ízlés, ebben mindenkinek magának kell döntenie :)

Garancia?
Értelemszerűen minél több, annál jobb. Általában 2, 3 vagy 5 év garancia jár a flash tárolókra, a márkásabb darabokra néha adnak élettartam-garanciát, amit a bolti garancia lejártával közvetlenül a gyártónál lehet érvényesíteni.

Ugyan nem fedi le a termékpalettát, de kiindulásnak érdemes lehet átnézni a Prohardver! eddigi pendrive-okkal foglalkozó tesztjeit! (itt bogarászni kell az adattárolós tesztek között, nem akartam egyesével belinkelni a pendrive-osokat)

Felhívás!

Megkérnénk a topikba betévedő fórumozókat, hogy ha van pár szabad percük, és egy pendrive-juk, akkor legyenek szívesek egy gyors sebességtesztet belinkelni a Crystal Disk Mark, vagy ATTO Disk Bencmark programokkal ebbe a topikba, feltüntetve a pendrive típusát és méretét, ez ugyanis nagy segítség lehet az épp vásárlás előtt állóknak.
Akiket a konkrét sebességtesztek érdekelnek, szintén ebben a topikban keresgéljenek!

Nagyjából ennyi lenne az első hsz 1.0-ás verziója, ha valaki kiegészítené bármivel, dobjon nekem egy privátot.
A megújult első hsz szerkesztésben részt vett macska, BullZeye és jómagam.

Utoljára frissült: 2012.04.19.

[ Módosította: 7 ]

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 IV || Ultrawide & SFF masterrace

(#2) FireKeeper


FireKeeper
nagyúr

Akkor kezdjük is velem: 2 gigás pendrive-ot szeretnék venni. eddig két modellt néztem ki, az egyik az a-data pd3, a másik a corsair flasvoyager gt. a flashvoyaget 2k-val drágább, de nem tudom mennyivel gyorsabb az a-datánál. megéri a felárat? van valakinek tapasztalata a pd3-mal? neten nem nagyon találtam tesztet róla.

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 IV || Ultrawide & SFF masterrace

(#3) Chaser


Chaser
titán

Nekem 1 gigás kingston travelstar van, kb 4 hónapja, működik rendesen.
Corsairekről se hallottam rosszat, és azokból van nagyobb sebességű is.

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#4) Alex91


Alex91
félisten

SanDisk Cruzer® Titanium USB Flash Drive

Strapabiro, bar nem a leggyorsabb... (Es nem is a legolcsobb...)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#5) gombavadasz


gombavadasz
tag

8 GB-os Pen Drive van vkinek?

Kíváncsi lennék, mennyire gyors?

Nekem 2GB-os Kingston van, elég soká vettem, csak a nyáron, de nagyon szeretem,
hasznos.

Pen drive-ok sebességét honnan lehet megtudni?

(#6) P00By


P00By
nagyúr

Van egy Corsair Voyager pendriveom 4 GB-os kapacitással!Ez csepp és utésállo!Nagyon meg vagyok vele elégedve, pontosan nem tudom az írási/olvasási sebességét, számomra ez nem elsödleges!Egyetlen egy "hiba" van ahova be lehet akasztani a logokát az csak gumi, tehat el/kiszakadhat!

(#7) Chaser válasza gombavadasz (#5) üzenetére


Chaser
titán

Gondolom ahogy a kisebbekből, itt is vannak lassabb/gyorsabb példányok. Bár egy bolt árlistáján azt olvastam, hogy a 8GB és feletti pendrivok lassúsága nem garis probléma, szóval lehet hogy ezekből már nincs gyorsabb.

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#8) FireKeeper válasza gombavadasz (#5) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

a sisoftware sandrában van beépített usb sebességmérő. vagy megvfogsz egy fájlt total commanderben, rámásolod a penre, és figyeled az átlagsebességet, így megkapod az írást, aztán visszamásolod a vinyóra és megkapod az olvasást

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 IV || Ultrawide & SFF masterrace

(#9) gombavadasz válasza FireKeeper (#8) üzenetére


gombavadasz
tag

Köszi

(#10) meganoname


meganoname
csendes tag

Én ezt tudnám ajánlani

A túlerő legyen veled!!!!!

(#11) FireKeeper


FireKeeper
nagyúr

ha lesz raktáron éljenkompjúteszbe, akkor egy [ilyennel] lepem meg magam a héten, hétvégén eredményeket is tudok küldeni

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 IV || Ultrawide & SFF masterrace

(#12) FireKeeper válasza FireKeeper (#11) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

végülis A-Data PD7 lett, 2gigás. nagggyon hasít, állat gyors, ajánlom mindenkinek, ráadásul 2013ig kaptam rá garit. 7,9k volt 200HUFfal olcsóbb mint a corsair flashvoyager gt, szóval szerintem jó vétel volt. csak az az undorító rózsaszín myflash felirat ne lenne rajta...

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 IV || Ultrawide & SFF masterrace

(#13) FireKeeper válasza FireKeeper (#12) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

na ezzel is jól megszívtam. három nap alatt meghalt. írásvédett lett, amit a jóistenbe se tudtam kiiktatni. ezt mi válthatja ki? nagyon kíváncsi vagyok, mert eddig már 2 pendrive-om ment tönkre emiatt, pedig kímélni szoktam őket. valaki tud erről valamit???

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 IV || Ultrawide & SFF masterrace

(#14) D4rkm4n


D4rkm4n
őstag

Melyiket vegyem meg?

4GB Super Talent Black Pearl vagy Kingston DataTraveller 2GB?

Árban 200Ft különbség van, a Kingston írási sebessége messze jobb mint a SP-é. (A Super Talent a drágább.)

[ Szerkesztve ]

"If you only do what you can do, you will never be more than you are now."

(#15) D4rkm4n válasza D4rkm4n (#14) üzenetére


D4rkm4n
őstag

Maradt a 2GB Kingston.

"If you only do what you can do, you will never be more than you are now."

(#16) Hold válasza D4rkm4n (#15) üzenetére


Hold
őstag

szeretnék 4 gigás pendrive-ot venni
A data és Maxell tényleg annyira lassú ?

Pen Drive 4GB USB 2.0 Kingston 5760 ft.. ez mennyire reális ?

Az élet sírással kezdődik és azzal is ér véget, de közte kötelező mosolyogni !!!

(#17) Kazimír válasza Hold (#16) üzenetére


Kazimír
őstag

Azt nem tudom az A Data és a Maxell mennyire lassú.
Nekem a céges pendrive egy 1GB-os Kingston Data Traveler. Még nem volt vele gondom (hacsak a céges gépen található Win98-al történő felismertetése nem volt az.. 2 órát szívtam vele)
Árban összehasonlítás: [link]

Be köll fizetni, azt' jólvan...

(#18) Hold válasza Kazimír (#17) üzenetére


Hold
őstag

Kingston DataTraveler Elite KUSBDTE/4GB

4200 FT

szerintem ezt veszem tudnám ez mit jelent: KUSBDTE

Az élet sírással kezdődik és azzal is ér véget, de közte kötelező mosolyogni !!!

(#19) FireKeeper válasza Hold (#16) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

A-datából van nagyon gyors és lassú is. A gyorsaságot sajnos ott is meg kell fizetni (PD7). Amúgy fateromnak van egy asszem rb1-es a-datája és 4MB/s-el ír és 10MB/s-el olvas, szóval se nem túl gyors, de nem is túl lassú. Azért még megnézném hogy a sima corsair voyagerek (nem a gt-k) mennyit mennek...

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 IV || Ultrawide & SFF masterrace

(#20) Egyfejű


Egyfejű
tag

Én is szeretnék egy 4 vagy 8 GB-os pendrive-ot venni, nagyon sokat nem akarok rá költeni, de azért lassút sem akarok.
Melyik az ami a legjobb ár/teljesítmény arányt adja?
Ja, és hol lehet ezeket a legolcsóbban beszerezni?

(#21) -Solt-


-Solt-
veterán

Sziasztok! Hátha ti tudtok segíteni! Hogy kell a pendrive-ból dos-os bootdisket csinálni? Le tudná írni valaki lépésről lépésre? A bootdisk.com-on már nézelődtem, de angolul egy picit az sok nekem! :) Köszönöm...

www.smart-bus.hu

(#22) D4rkm4n válasza Egyfejű (#20) üzenetére


D4rkm4n
őstag

Szerintem a Kingston a legjobb választás. Ha olcsón akarsz hozzájutni, akkor javaslom Hammon bazárját. Bár ez nem az aktuális árlistája, azonban irányadó lehet.

"If you only do what you can do, you will never be more than you are now."

(#23) cqr


cqr
aktív tag

Sziasztok!
Meg tudná valaki mondani a az olvasás/írás sebességét a 8GB-os Corsair Flash Voyager-nek (a simának) és a szintén 8GB-os adata RB1-nek?
A ph-s teszten noha nem a 8GB-os verziót tesztelik de megjegyzik, hogy flash voyager-ből "tavaszi tesztünk után feltűntek a mi méréseinknél sokkal lassabb darabok". Tehát jó lenne ha valaki vagy megtenné hogy saját 8GB-os Flash voyagerének sebességét pl. sandra-val megmérné, vagy linkelne egy oldalt ahol ez megtalálható. (egyáltalán a 8GB-os verzióból is lenne gyorsabb-lassabb ?

(#24) Grass


Grass
aktív tag

Olyan 8000 Ft környékén milyen 4 gigás pendrive-ot javasoltok?

"Ne vedd készpénznek mások gondolatait" - Good Will Hunting

(#25) FireKeeper válasza Grass (#24) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

ha nincsenek különleges igényeid, akkor olcsóbban is találsz: pl corsair flashvoyager, vagy kingstonok

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 IV || Ultrawide & SFF masterrace

(#26) pyngi83


pyngi83
csendes tag

Nekem egy 1 GB Philips van, ne kerdezz modellt mert undok anyagbol van es lekopott, de teny, hogy gyors es mar megvan egy ideje. ugy 15/20 Mbs tud.

P4 531@3.3 Ghz, Asrock Conroe 1333-D667, 2x1Gb DDR II Dual Channel, Asus Triton 70 cooler, Palit Daytona Geforce 8600GT Sonic+, HDD WD 160 GB SATA II, DVD-RW Asus 1608P, Fortron 400-PNF táp

(#27) gg72 válasza Grass (#24) üzenetére


gg72
veterán

Én egy Corsair-t vettem nemrég 4300 Ft-ért és tökéletesen, gyorsan működik, 30 mb/s olvasási sebességet produkál. Itt vettem: [link]

(#28) Grass válasza gg72 (#27) üzenetére


Grass
aktív tag

Már megvettem én is a Flash Voyagerem. Azt a sebességet hogy lehet elérni?

"Ne vedd készpénznek mások gondolatait" - Good Will Hunting

(#29) ANT válasza Grass (#28) üzenetére


ANT
őstag

A 30 Mb-et vagy a 30 MB-ot? Most lenne jó tudni, hogy a kolléga melyikre gondolt. Mert nagyon nem mindegy!
Szerk: az utóbbi sebességre megközelítőleg a Flash Voyager GT és az A-DATA PD7 képes. Sima Flash Voyager kevésbé.

[ Szerkesztve ]

''Soha ne add fel, ez a legnagyobb, halálos ellenség'' Replika

(#30) gg72 válasza ANT (#29) üzenetére


gg72
veterán

Igazatok van, nem 30 MB/sec, hanem 25, de szerintem így sem rossz olvasási eredmény. ;)

[ Szerkesztve ]

(#31) Rodney


Rodney
csendes tag

Hy!
Ugy néz ki lehet lessz egy pendrive-om. Az lenne a kérdésem, hogy a Corsair Voyager (a sima) 2/4 GB-os modelljeinek kb mennyi a valós sebessége? Mert volt már olyan pendrive a kezemben ami 1-2 MB-ot tudott csak, és az elkeserítően kevés....

(#32) gg72 válasza Rodney (#31) üzenetére


gg72
veterán

Lásd az előző hozzászólásomat, a mért sebességben (25MB/sec) nincs semmit trükk...

(#33) ANT válasza gg72 (#30) üzenetére


ANT
őstag

Sima Flash Voyagertől szép az a 25MB/s is! :C Én jóval kevesebbre tippeltem volna.

''Soha ne add fel, ez a legnagyobb, halálos ellenség'' Replika

(#34) gg72 válasza ANT (#33) üzenetére


gg72
veterán

Nem tudom hogyan és miért, de ma sikerült egy közel 30MB/sec olvasási eredményt is produkálnom ugyanazzal a pendrive-val:

:DD

(#35) ANT válasza gg72 (#34) üzenetére


ANT
őstag

És ez még nem is a GT változat? :Y

''Soha ne add fel, ez a legnagyobb, halálos ellenség'' Replika

(#36) gg72 válasza ANT (#35) üzenetére


gg72
veterán

Nem, ez a sima 4300 ft-os Flash Voyager. :U

(#37) b.bone


b.bone
senior tag

Hi!

Vajon ilyet, vagy ehhez hasonlót [link]lehet itthon venni?
Mindenképpen kell vennem legalább 3 db secure drive-ot a munkámhoz, de pl ez: [link] kicsit komolytalannak, meg nehézkesen használhatónak tűnik.

Nagyon hajlok az iron key felé, de eddig még csak a thinkgeek.com-on találtam. arról meg egy kicsit macera beszerezni, bár tény hogyha nincs más akkor megoldható...

[ Szerkesztve ]

"guilty until proven innocent" - Artisjus

(#38) b.bone válasza b.bone (#37) üzenetére


b.bone
senior tag

Nos. Úgy néz ki sikerült találnom hasonlót. Igaz nem IronKey, de azért elég jónak tűnik.: Kingston DataTraveler Secure a neve. gugli dobott rá egy csomó boltot hurrá

"guilty until proven innocent" - Artisjus

(#39) Egyfejű


Egyfejű
tag

Melyik gyorsabb Flash Voyager vagy a Kingston Mini MIGO Edit ?

(#40) Egyfejű válasza Egyfejű (#39) üzenetére


Egyfejű
tag

Tud valaki egy HD-Tune eredményt feltenni a Kingston Mini MIGO Edit-ről!

(#41) Egyfejű válasza gg72 (#27) üzenetére


Egyfejű
tag

Ma már 7.200-ért adják!!!!!!!!!!!!!!!!

(#42) #41133696


#41133696
törölt tag

5000 - 10 000 Ft között milyen pendrive-ot tudtok ajánlani, a régi Kingston 512 MB-os elromlott, és kilett dobva, viszont jó lenne egy új.

Az U3-t valaki ledefiniálná? Mi a különbség az átlagos pendrive-hoz képest?Tulajdonképpen megéri e olyat vásárolni?

U3-nál http://portableapps.com/ van ilyen startmenü szerűség?

http://www.lord.hu/product/1616_2048Mb_USB..._Drive_CORSAIR/

http://www.lord.hu/product/1617_4GB_USB_2...._Drive_CORSAIR/

ilyenekre gondoltam, illetve jó lenne ha Vista Ready lenne, mert majd Vistat is venni szeretnénk.

(#43) FireKeeper válasza #41133696 (#42) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

sztem Corsair Flashvoyager 8GB elég jó áron van (ipon 8,7k), csak nemtom hogy Vista readyboost-os-e, bár sztem simán bírnia kéne azt a sebességet, ami a vistának elvárás ahhoz!

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 IV || Ultrawide & SFF masterrace

(#44) #41133696 válasza FireKeeper (#43) üzenetére


#41133696
törölt tag

Igen az ára tényleg elég jó .

http://logout.hu/bejegyzes/dchard/vista_readyboost_teszt/hsz_1-50.html

A fentebbi linken a readyboost-al kapcsolatosan, elég jó eredményeket írt le a tesztelő felhasználó.

(#45) #41133696


#41133696
törölt tag

SanDisk CRUZER micro U3 ReadyBoost PenDrive 8 GB

http://www.ebolt.hu/product146317_category3091.html

U3 és ReadyBoost. Vélemény ?

(#46) Pompi válasza Egyfejű (#41) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Biztos van olyan hely, de akkor nem ott kell megvenni.
Corsair Flash Voyager 4GB árak

[ Szerkesztve ]

Feel Good Inc.

(#47) #41133696


#41133696
törölt tag

A fentebbi Sandiskről, illetve a Sandiskről mint márkáról mi a véleményetek?

A fentebbi ugyanis U3 is és ReadyBoostos is. Olvastam, hogy a Corsair ajánlott, csak

http://www.grantgibson.co.uk/misc/readyboost/

a fentebbi ReadyBoost compatible listán nem R.B-ként szerepel, ha jól olvastam.

(#48) horitomy


horitomy
tag

Corsair Flash Voyager 4GB

1 hete tulaja vagyok, 700mb-os film
írás 7mb/s (gyatra!)
olvasás több volt 30mb/s-nál!! Többet tud mint a 2,5"-os usb hdd-m!

Kis fileoknál az írás és az olvasás lejebb esik jóval, de nem veszélyes!

[ Szerkesztve ]

(#49) #41133696


#41133696
törölt tag

A fentebbihez (sincs) nincs odaírva, hogy a kompatiblitás szempontjából szükség van e 64 bites XP-hez valamilyen driverre, vagy eleve 64 bites XP kompatibilis e az U3-as pendrive.

USB eszköz tehát talán alapból, de ugye nem biztos.

(#50) FireKeeper válasza horitomy (#48) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

írása tényleg nem túl jó, de olvasásban még az én flashvoyager gt-mnek is odaver (26MB/s)

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 IV || Ultrawide & SFF masterrace

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen pendrive-ot vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.