Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#129001) daninet válasza tothjozsi96 (#129000) üzenetére


daninet
veterán

pontosan mi az előnye födémen a kőzetgyapotnak, azon kívül, hogy sokkal drágább? Isover Domo 0.038W/mK, Multirock 0.039W/mK közel ugyanaz. Egér egyikbe sem megy bele, nem éghető egyik sem, mindkettőhöz fel kell öltözni mikor vágod. cserébe drágább :U

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#129002) BullZeye válasza daninet (#129001) üzenetére


BullZeye
veterán

10cm üveggyapot van fent a padláson most, igaz nem szigetelték se alul se felül és szellős a padlás (porhó stb).

10cm üveggyapot mostanra kb 5cm körül van már csak, és vizes kinézete van (még nem másztam fel megtapizni), valamint a kőzetgyapot évtizedek múlva is úgy néz ki ahogy, és ha ráesek mert béna vagyok nem rögtön kuka :D (talán).

Emiatt mennék e felé.

(#129003) daninet válasza BullZeye (#129002) üzenetére


daninet
veterán

üveggyapotból és kőzetgyapotból is van paplan és tábla. Kolléga a táblát javasolta, az lényegesen tömörebb, nem olyan mint a paplan, magától nem esik össze. Kőzetgyapot paplan is ugyanúgy összeesik mint az üveggyapot. Vizesedés ellen párazáró fólia kell, azt a kőzetgyapot nem oldja meg.

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#129004) tothjozsi96 válasza daninet (#129001) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Nem igazán értem már a kérdést sem. Az Isover Domo az paplan, nem táblás. Egyébként pont ezt az üveggyapotot tettem a tető szélébe. Ellenségemnek sem kívánom. Az igaz hogy fel kell öltözni a szigeteléshez, de az az Isover borzasztóan porzik, rendesen fulladsz tőle. Igaz nálam szarufaközönként kellett vágni és nyilván emiatt is jobban porzott, de brutális volt. Összességében az az álláspontom hogyha megvan a rávaló pénz, akkor Multirock. Sokkal könnyebb lerakni és biztos hogy nem fog megrogyni.

(#129005) mezis válasza tothjozsi96 (#128990) üzenetére


mezis
nagyúr

Az űrverseny kezdetén elsőnek a nagy CCCP műholdja kerülte meg a földet.
Ez tulajdonképpen jól jött az USA-nak, mert addig állítólag voltak aggályoskodók az országok fölötti átrepüléssel kapcsolatban....

mezis

(#129006) Dyingsoul válasza tothjozsi96 (#128997) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Rendben köszönöm a választ! :R Már találtam is szakit, kíváncsi vagyok mit mond rá. Jövő héten folyt köv.

[ Szerkesztve ]

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#129007) WiZARD válasza Donki Hóte (#128985) üzenetére


WiZARD
addikt

Azóta nézegetem a témát, de továbbra se vagyok biztos benne.
Az ilyen cementes habarcsnak van kellő húzószilárdsága? Mert a felülről lelógó ytongot kellene tartania. A műszaki adatlapján felhasználásnak illesztés/építés/ágyazás van írva, ami laikusként inkább csak az egymásra/egymás mellé rakást jelenti számomra.

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

(#129008) Donki Hóte válasza WiZARD (#129007) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Pont azért javasoltam az ytonghoz való vékonyágyazató ragasztóhabarcsot, mert a többi általad írt ragasztófajtának kisebb a szilárdsága.

Ha biztosra akarsz menni, akkor vedd meg az ytong saját ragasztóját, ez kimondottan nagy szilárdságú (csak sajnos tudomásom szerint csak 25 kg-os zsákokban forgalmazzák).

Mi a Sakret termékével raktuk fel az ytong falakat, 48 óra száradás után inkább tört az ytong elem, mint a ragasztó :K

De ha ennyire aggódsz, akkor az áthidaló alá ragasztott ytong elemeket fúrd át és egy-egy dűbeles csavarral rögzítsd az áthidalóhoz (bár nem tudom, hogy milyen áthidaló van az ajtókivágás felett, de általában egy lyukat kibírnak).

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#129009) WiZARD válasza Donki Hóte (#129008) üzenetére


WiZARD
addikt

thx

fúrásra én is gondoltam, ezzel szemben meg ott van hogy áthidalót nem kéne fúrkálni... (bár a felette lévő 2-3 sor 10es téglán kívül mást nem tart)

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

(#129010) tibi14


tibi14
tag

Sziasztok!

Fürészárú tárolásával kapcsolatban lenne kérdésem.
Teljes tetőcsere lesz idén a talpszelement is beleértve minden új lesz. A kivitelező decemberi kezdést igért.
6m³ faanyagra lesz szükség. Látva az anyagárakat arra spekulálok meg kéne venni most.

A kérdés az, ha a talajt vízszintezem, letakarom medencefóliával arra rakok 2 sor raklapot és rá a fűrészárút, fölé meg foliavázból "csarnokot" csinálok. Igy tárolom a faanyagot az udvarban. Mennyire kell tartanom az anyag vetemedésetől? Jogos a félelmem? Vagy ez így járható út?

(#129011) Bikkrom válasza tibi14 (#129010) üzenetére


Bikkrom
senior tag

Szia! Ha az oldala rendesen szellőzik, fentről meg nem ázik akkor jól tárolod. Nem zárod be a párát, de a csapadéktól véded. Gondolj bele a legtöbb fatelepeken kint áll a szabad ég alatt hónapokig. Annál már jobb helye lesz nálad.

Viszont a vetemedéssel nem fogsz tudni mit kezdeni. :( Ezeket kivágják, pár nap és méretre is vágják. Nedvesen. Sokszor nem a közepéből. Jó görcsösen. Reped, csavarodik ahogy szárad. Vetemedni fog. Annyit tudsz csinálni, hogyha a fatelep engedi akkor kiválogatjátok az áccsal a szebbeket. Nyilván ami eleve nagyon csavarodott az így kiszűrhető.

Jól látod, szerintem is csak drágulás jön. De ezt senki sem fogja megmondani tutira. Nálam is csak tipp, az alapján amiket látok.

Szerk.: Nagyon tartani sem érdemes a vetemedéstől. Mindenhol ilyen anyag van, ezzel dolgoznak évek óta az ácsok. Vetemedett, repedt anyaggal. A fa ilyen. Pláne ha tegnap még a rigó fütyült rajta, ahogy mondani szokás. Ebben a felgyorsult világban senki sem fogja kivárni a száradási időket. Had menjen nedvesen... Aztán vetemedik.

[ Szerkesztve ]

Sic vis pacem, para bellum! - Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

(#129012) tothjozsi96 válasza tibi14 (#129010) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Szia! Rosszul gondolod, még kivárnék. Ács ismerősöm mondta hogy tőzsdén elég sokat zuhantak az árak, és állítólag 170e ft/m3 ár lesz. De azt mondta hogy tovább fognak csökkenni az árak. Persze ez mind akkor igaz, hogyha jó az informátora.

Egyébként ha tartasz a vetemedéstől, akkor a tető elkészítése előtt vedd meg a fát és ne tárold sokat. Az is megoldás hogyha egyforma ékeket tudsz vágni, mindkét oldalról teszel az anyag közé és a végén több spaniferrel összehuzatod, így nem fog eltekeredni, csak hát nem egyszerű ezt kivitelezni, mert nyilván rengeteg hely kell hozzá.

Egyébként ha el is tekeredik, akkor azt ugyan úgy feltudják használni az Ácsok. Azért a kisebb tekeredéseket a szerkezetépítő csavar visszahúzza majd a helyére.

(#129013) Donki Hóte válasza tibi14 (#129010) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Nem saját kép, de a szakszerű tárolás így néz ki:

Ha ezt kiegészíted azzal, hogy amikor rakod a rakaszt, akkor soronként lefújod fakonzerváló szerrel, majd amikor kész a rakasz, akkor egy hétig naponta 6-8 órán keresztúl fújatod különböző irányokból egy erős ventillátorral, akkor mindent megtettél a korrekt tárolás érdekében.

Az, hogy vetemedni fog-e, az szinte biztos, ha szerencséd van, akkor csak kicsit, ha nincs szerencséd, akkor jobban, de a pányvázás miatt még mindig ez a vetemedést leginkább megelőző otthoni tárolás mód.

[ Szerkesztve ]

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#129014) tothjozsi96 válasza Donki Hóte (#129013) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Hát azért ez a szakszerűtől nagyon messze van. Ugyanúgy éri a nap, tehát.. Lehet hogy csak az élét éri, de akkor is, az nem egészséges hogyha főleg nyáron kapja a napot, akár hónapokon keresztül. Ennyi ék meg, hát, nagyon felesleges bele szerintem. Nem mondom hogy rossz dolog, de szerintem felesleges ennyi ék.

(#129015) tibi14


tibi14
tag

Köszi a választ mindenkinek! Jelenleg 155k/m³ áron tudnám megvenni ezért nem akarok várni :D
A vetemedésren meg csak olyan mértekben gondoltam amit az ács még kompenzálni tud.

Csak azért jutott eszembe mert ismerős mesélte, hogy nála mire jöttek az ácsok cserélni kellett pár gerendát, mert tarolás közben annyira deformálódott. Mondjuk azt nem tudom hogyan volt tárolva miután kiszállították neki. De a tüzép kicserélte azt a pár darabot.

(#129016) tothjozsi96 válasza tibi14 (#129015) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Az jó ár, de nem mindegy hogy milyen származású a fa. A szlovák a legjobb, hogyha azt kapsz ezen az áron, akkor gondolkodás nélkül megvenném. Én 10,3m3-t vettem, 200e/m3 áron, nálam még szárad. 1-2 5m szarufa nálam is elég durván elvetemedett, de összességében a többi anyagon nem vettem észre hasonló vetemedést. Ez az 1-2 szarufa ami nagyon elvetemedett az sajnos beles volt, ott nem igazán tudsz vele mit csinálni, sajnos.

(#129017) tibi14 válasza tothjozsi96 (#129016) üzenetére


tibi14
tag

Pont szlovák a faanyag meg a tüzép is. Másik ismerős ebből az anyagból húzott fel 2 könnyűszerkezetes hátat, most csinálja a 3.-at. Mindig meg volt elegedve a minőseggel.

(#129018) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán

Tudtok olyan céget, aki jó áron kiszállít országosan 50x50-es ellenlécet, 30x50-es bramac lécet?

(#129019) tothjozsi96 válasza tibi14 (#129017) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Egyébként ha megszabad kérdezni, ez az ár mindenkinek ennyi, vagy Neked ismerettség miatt ennyi?

(#129020) Frontiner válasza tothjozsi96 (#129000) üzenetére


Frontiner
aktív tag

Hello!
Ez engem is érdekelne! 😊.

 IPhone 15, AppleWatch SE, Airpods 2, MBA 13" 2015 

(#129021) exlepra


exlepra
tag

Sziasztok,

Ez milyen gyártmányú szűrő lehet? Ki szeretném cserélni a betétet. Lehet kell vmi műanyag szerszám hozzá, mert kézzel nem igazán tudtam még kicsavarni, és persze nem szeretném eltörni,(nyomásmentesítettem).

Később cserélve lesz majd egy visszaöblíthetőre, ezzel kapcsolatban van vkinek tapasztalata?

thx

(#129022) pjen válasza exlepra (#129021) üzenetére


pjen
félisten

Szerszámot tudsz csinálni: egy darab léc ée egy darab gurtni, ahogy az olaj szűrőt szedik le.

(#129023) jozsi252


jozsi252
veterán

Sziasztok

Van egy kamra ott tárolom a kis 24L-es kompresszorom. Ha bármit kell tisztítani vagy felfújni akkor mindig ki kell hozni onnan és bekapcsolni. Ezt át akarom hidalni egy olyannal hogy levegős vezetéket a falon át kihoznák, majd egy fix csatlakozópont lenne az udvaron így a spirál tömlőt csak rá kell dugni és lehetne is használni.
Munkahelyen olyan tömlők vannak ami olyan keménységű mint a spirál tömlők szoktak lenni. [link] Ilyenek vannak az üzemekben végigvezetve a falon nagyon hosszú távolságban is. Rajtuk gyorscsatlakozók vannak, plusz könyököt nagyon egyszerű felrakni ha épp valamerre el kell forgatni a falon. Csak rá kell dugni és kész.
Elkezdtem keresgélni neten de nagyobb részt csak olyan tömlőket találtam amiben van szövet erősítés, vagy gumiból van.
Mit tudnátok ajánlani hogy oldjam meg a tömlő elvezetését a falon? Legalább 4-5 derékszögű csati is kellene mert nem csak 1 oldalfalon menne a tömlő.

Köszönöm! :R

iPhone 13 Pro Max

(#129024) WiZARD válasza WiZARD (#129009) üzenetére


WiZARD
addikt

Felragasztottam a Sakret cuccal, alátámasztottam. Időben jól elcsúsztam az egésszel, lesz kb 24 órája kötni. Majd megpróbálom még utána is csak minimálisan/alátámasztva terhelni.

Végül átfúrás helyett találtam valami szimpatikusnak tűnő vasat a 2 sarokba. A téglába befúrom oldalról, az ytonghoz nem is biztos hogy rögzítem, azt csak alátámasztani akarom vele.

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

(#129025) e.vid válasza jozsi252 (#129023) üzenetére


e.vid
senior tag

Tömlő, 10-es vagy 12-es [link]
Idomok, toldók, csatlakozók [link]
Menetes gyorscsatlakozók [link]

'' Ne félj a tökéletességtől! Úgysem éred el sohasem.'' - by Dali

(#129026) psion2101


psion2101
tag

Azt szeretném kérdezni,hogy most ahova költöztünk a tetőtérben Velux ablakok vannak.Sajnos már nem mai darabok és ez a sötétítőn látszik nagyon.Szeretnék vásároln hozzá kiegészitőket.Csak a Velux oldalán érdemes nézelődni vagy van erre valami jó oldal ahol lehet találni valamit?

(#129027) Stylewars_kp válasza tibi14 (#129015) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Durva, hogy 2020-ban 70 ropiért vettem köbét.

(#129028) csƵ


csƵ
őstag

Üdv!
Zsindelyes terasztetőnél mekkora a minimálisan megengedett esés? Eléggé korlátok közé vagyok szorítva. 20 cm elég 4 méter hosszan?

(#129029) tyielow válasza Atomgeszi (#129018) üzenetére


tyielow
aktív tag

Most rendeltünk 1400 fm tetőlécet. 44k HUF a szállítás fóti fatelepről Szadára. Holnap hozzák. Jó buli lesz lepakolni. :C

YouTube: toty1ka

(#129030) _q


_q
addikt

Merev szürke védőcső alkalmas lehet fűtéscső köré falban/födémben? Nem olvad meg? Nem tudom milyen hőmérsékletű víz megy majd benne. Néha hozzá érhet a cső, de gázos nem rakott minden hova én viszont akarok tenni mert sok helyen csúnyán átszakad a födém és menne oda aljzatkiegyenlítés is. Védőcső, köré pedig purhabot gondoltam benyomni. Van jobb megoldás?

(#129031) tothjozsi96 válasza _q (#129030) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Azokra a fűtéscsövekre csőhéjszigetelés kell.

(#129032) pjen válasza _q (#129030) üzenetére


pjen
félisten

Nem olvad meg, defórumtársnak igaza van. Oda csöhéj kell. Az legtöbbször PU, de az se olvad meg.

[ Szerkesztve ]

(#129033) _q válasza tothjozsi96 (#129031) üzenetére


_q
addikt

Réz csőre is lehet tenni? Mert jelenleg csak réz csövekre kellene nekem. Eddig csak 5 rétegű műanyag csöveknél láttam, ha arra a szigetelésre gondolsz. Viszont nincs akkora lyuk, lehet nem fog elférni akkora vastagságú.

(#129034) tothjozsi96 válasza _q (#129033) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Rézcsőre másfajtát szoktak rakni, de nem gondolom hogy a műanyag csőre való rossz lenne hozzá. Nem tudom hogy vannak az átmérők, de majd a vízszerelőd megmondja.

[ Szerkesztve ]

(#129035) _q válasza tothjozsi96 (#129034) üzenetére


_q
addikt

Fűtéscsőre kell, gázszerelő rakta fel a rézcsöveket és ő volt aki kb 10 cm-es réz csőbe húzta be vagy abba se a 40 cm fődémnél. Szóval sajnos ő nem fogja megmondani, mert akkor jól csinálta volna. Megkérdezem akkor az szaküzletben.

(#129036) tothjozsi96 válasza _q (#129035) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Az a baj hogy nem igazán értem amit írsz. Egy fénykép nagy segítség lenne. :)

(#129037) _q válasza tothjozsi96 (#129036) üzenetére


_q
addikt

Sajnos kép nincs. Van egy több szinten sorház. Az egyes szintek födémein keresztül megy felfelé a réz fűtéscső. Átvéste a gázos, de túl nagy lyuk lett. Most át lehet szinte látni az emeletről a földszintre a fűtéscső mellett. Az emelten lesz aljzatkiegyenlítés, ezért mindenképpen előtte vissza kell tömni a lyukat. Arra gondolta, hogy teszek valamit a réz cső köré, hogy legyen diletáció, ami nem olvad meg és kifújom purhabbal.

[ Szerkesztve ]

(#129038) pjen válasza _q (#129037) üzenetére


pjen
félisten

A púrhab önmagában is jó. Nekem 30 éve készült a fűtés fal és plafon áttörés.Azóta is hullám papír van dilatációnak.

(#129039) tothjozsi96


tothjozsi96
addikt

Ha már így szóba jött ez a téma. Nálam vascső van falon kívül elvezetve, meleg víz cső faláttöréssel megy tovább egy másik helyiségbe, viszont ledobta a vakolatot ott körülötte. Az a kérdésem hogy most akkor hogy kellene ezt jól megcsinálni? Úgy tudom a vas nem szereti se a cementet, de a gipszet sem. Magán a csövön van egyel nagyobb vascső darab, de ez nem ér ki a vakolat síkjáig sem, emiatt érintkezik a vascső és a vakolat.

Nem lenne nagy baj hogyha nem indítanék el egy olyan folyamatot, amivel tönkreteszem a csövet. :) Mi lenne a jó megoldás? Korábban olvastam hogy lemmy-ék kifújják habbal, de én nem akarom körbe vésni az egész cső körül, csak ahol nem ér ki ez a "vas csőhéj", oda gondolnék valami más anyagot, hogy ne érintkezzen se vakolattal, se semmivel.

(#129040) Donki Hóte válasza tothjozsi96 (#129039) üzenetére


Donki Hóte
veterán

A megkötött beton enyhén lúgos kémhatású, tehát a beton pont barátja vasnak (azért nem rozsdásodnak a betonba zárt betonvas szálak).

Ami viszont nem barátja a betonnak, az a vas fűtéscső dilatációja, tehát a vas fűtéscső köré kell valami anyag, ami nemcsak hőszigetel, de a dilatációt is kiegyenlíti.

Én is purhabot javaslom (ha valaki nagyon flancolni akar, akkor hőszigetelő szerelőhabot is használhat).

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#129041) zoli03 válasza Donki Hóte (#129040) üzenetére


zoli03
őstag

De itt nem betonról van szó, a vakolatot és a habarcsot nem szereti az acélcső, a vízcsöveket is ezért tekerik be filc csőszigetelővel, ahol nincs, ott nagyon durván el tudnak korrodálni.

(#129042) tothjozsi96 válasza Donki Hóte (#129040) üzenetére


tothjozsi96
addikt

És akkor a kivitelezést illetően, a cső körül kiütöm a vakolatot, pár centi mélyen és oda megy a hab, ennyi gyakorlatilag, jól gondolom? Szerelőhabot fogok venni, én úgy gondoltam.

(#129043) macilaci78 válasza WiZARD (#128984) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Milyen tolóajtó? Ha felső sínes, akkor az ajtólap teljes súlyát a felső sín tartja, amit erre a ragasztott dologra szeretnél rábízni. :N

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#129044) Donki Hóte válasza tothjozsi96 (#129042) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Lényegében igen, a cső körül kell csinálni egy rést, azt kell kitölteni szerelőhabbal.

Ha megszilárdult a hab, akkor szépen sniccerrel levágod és festheted is a fal színére :K

[ Szerkesztve ]

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#129045) tothjozsi96 válasza Donki Hóte (#129044) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Hát azért arra ráglettelnék még, de igen. Köszi!

(#129046) macilaci78 válasza tothjozsi96 (#128990) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Ha csapadékvízzel is locsolsz, készíts oda egy hordót, hogy spórolj neki 1 méter csatornát. :))

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#129047) macilaci78 válasza tibi14 (#129010) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Alulra ne tegyél fóliát, mert ha felfogja a csapadékvizet, akkor azt a faanyag veszi fel. Ha van járdakő, inkább azt tegyél a raklapok alá.
Ha le tudod pántolni az anyagot, az a legjobb a vetemedés ellen.
A sorokat léccel elválasztva rakd: a sorok között kb 80-100 centis közöggel centi vastag pálcák.
Felülről fólia, a két végén legyen nyitott.
A válogatás helyett én inkább vennék 20-30%-kal többet és majd a kivitelezés végén eladnám a fel nem használt maradékot. Ha girbe-gurba, a mostani áron akkor is el fogják vinni, mert lényegesen olcsóbb lesz a januárihoz képest.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#129048) pjen válasza tothjozsi96 (#129045) üzenetére


pjen
félisten

Majd jól leesik.

(#129049) tothjozsi96 válasza pjen (#129048) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Miért esne le?

(#129050) pjen válasza tothjozsi96 (#129049) üzenetére


pjen
félisten

Mert a cső főleg ha kanyar van elég sokat mozog, össze töri a glettet. Nekem a colos 90 fok még a púrhabot is kinyomta.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.