Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#75001) Chaser válasza seadrone (#74997) üzenetére


Chaser
titán

Lakas meretetol fugg nyilvan
Elso tetel hova engedik rakni a kazant, utana milyet es milyen belessel, nyilvan gazterv, aztan az anyag, csovek, szerelvenyek, ezeknek kb duplaja munkadij, es mar kesz is vagy...persze ha a kemenysepro nem mondja atvetelkor h valami nem franko ( :
Nezz at klimas topikba, tobben futunk vele, kb minden teren jobban jossz ki vele, bekerulesi ktsg-e sokkal kisebb, telepitesi dij kb 50e ft es par ora alatt megvan
Ha mazlid van eleg egy klima is, es 300e ft alatt megvagy mindenestol, lehetoseg van kedvezmenyes aramra is futeshez, az attol fugg hol laksz es milyen korulmenyek vannak, 50-120e ft nagysagrendileg, egyszer kell megcsinaltatni, onnantol 40%-kal olcsobban kapja a klima futesi szezonban az aramot
Nekem is cserepkalyha volt a lakasban amit vettem, szinten egofejes, gazbol mar csak a bejovo csonk van:) sokan gazt hasznalnak a hazban, van ki cserepkalyhat, van ki konvektorokat, meg teljes aru villanynal is olcsobb volt az elso hinapom mint nekik...es nalam egyenletes meleg van mindenhol, naluk meg nincs

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#75002) vwpolopg


vwpolopg
őstag

Sziasztok! Lent a földszinten volt(azóta kidobták őket) egy indián család, akiknél kikötötték a gázt és gázpalackkal kezdték el fűteni a gázkonvektort pár hétig. Tiszta korom lett kint a fal, ablak stb. nem is ez a lényeg. Csak érdeklődés szintjén, volt ebben komolyabb robbanásveszélyes szitu, vagy annyira nem para ez a gázpalackos helyzet?

[ Szerkesztve ]

(#75003) Siriusb válasza föccer (#75000) üzenetére


Siriusb
veterán

Gázterv 300k? Nem írtad ezt el?

(#75004) csemberlen válasza föccer (#75000) üzenetére


csemberlen
őstag

A kéményhez nem tudok hozzászólni,de gázra összesen 850e Ft a nagyon-nagyon túlbecsült, max 300e lehet.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#75005) Morris válasza csemberlen (#75004) üzenetére


Morris
veterán

Tavaly nekem 40k körül volt a gáz terv. 12k óra le, 8k óra fel.

(#75006) Nkboy válasza föccer (#75000) üzenetére


Nkboy
senior tag

Nálunk, (Zala megye, falu) kb 85 m2, 8 db radiátor, Immergas Victrix EXA 28 kazán. Minden anyaggal együtt + munkadíj + gázterv, olyan 1 millióra jött ki. Pontos összegeket nem tudok mondani, de arra emlékszem, hogy a tervező 45ezret kért.

A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással

(#75007) Chaser válasza csemberlen (#75004) üzenetére


Chaser
titán

felettem kb 40nm-es lakás nulláról központi fűtése 4db nagy radival, kondenz kazánnal, gáztervvel, födémben vezetett csövezéssel, végén kb 6-7m kémény béleléssel lett 1m ft, de ismerősi alapon, nekem is megcsinálta volna, de nem akartam, kérdem nekem mennyiért csinálja? 1m-ért nekem is..na ezért nem akarom ((( :
egyébként utólag nagyom örülök ennek a döntésnek, semmivel nem komfortosabb ott a meleg mert klíma nálam ugyanazt hozza, és a kondenz kazánnak is van hangja, ráadásul az nem is egyenletes, annyi előnye van, h meleg víz is arról megy, én a fennmaradó pénzt inkább elköltöttem födém cserére, hang/hőszigetelésre, bojler is kijön belőle, meg még sok minden belefért abba a +750e-be amennyivel többe került volna a klímánál, ami meleg vizet nem tud, de nyáron meg tud hűteni

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#75008) 426os


426os
őstag

Sziasztok!

Tippeket szeretnék kérni egy probléma minél egyszerűbb megoldására.
Az albérletemben a fürdőkád fölé akasztott zuhanyfüggöny túlságosan "bentre" (a kád szélének vonalán belül) került felszerelésre, azért zuhanyzás közben baromi kicsi a hely, ráadásul kellemetlen mindig hozzáérni a függönyhöz. Szeretném a függönyt egy kicsit kijjebb lógatni, ahogy a lenti képen is látszik. A függönyt ha a tartó rud alatt kb. 15-20 centivel megnyomom kifelé kb 15 centit, akkor tökéletesen állna, nem zavarna már.
Ezt elég lenne két, egymástól kb 80-100 centire lévő ponton megtenni. Arra gondoltam, hogy a rúdra fogatok rá valamilyen bilincset, ami rögzíthető elfordulás ellen és arra rögzítek valami egyéb elemet a megfelelő hosszúságban. Ugye a legjobb megoldás az egész tartó rúd kijjebb helyezése lenne, de az most nem opció. A problémám az elméletemmel pedig az, hogy fogalmam sincs milyen kulcsszavakkal és milyen nevű szerelvényeket keressek, amik alkalmasak a vázolt feladatra. Esetleg van tippetek? Akár más, egyszerűbb megoldás is érdekel, vagy, hogy milyen néven és milyen alkatrészeket keressek.
Köszönöm előre is!

.

(#75009) 7Sony7


7Sony7
addikt

Tolóajtó vasalatot mi alapján válasszak? Millió féle van...

-

(#75010) Csabroncka válasza 426os (#75008) üzenetére


Csabroncka
addikt

Valami ilyesmit keress, rugós....

"in medias res"

(#75011) DoItYourself válasza 7Sony7 (#75009) üzenetére


DoItYourself
addikt

Azért, mert millió féle tolóajtó van. :) Kicsit bővebben részletezd, milyet szeretnél építeni, biztos tudunk segíteni vagy márkát ajánlani.

Eladó dolgaim: Marbo Sport MH-W105

(#75012) Chaser válasza 426os (#75008) üzenetére


Chaser
titán

pár ezer ft-ért veszel egy teleszkópos botot, nálunk az volt, fél évente egyszer esett le

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#75013) 7Sony7 válasza DoItYourself (#75011) üzenetére


7Sony7
addikt

Hátöööö. izé. Tolóajtót.
Folyosó. Adott a hátfal, plafon, padló. Teljes magasságig. Gondoltam csinálok két keretet a két végére, ez lenne az oldala. Erre bútorlap. A plafonnál összekötném egy 5x5 ös léccel, elöl, meg lent is. Ezekhez rögzíteném valahogy a síneket. 3 db ajtó, két sínben. Elöl alul és fent takaróelem bútorlapból. Ajtók bútorlapból.
Belül két "létra" polctartónak.

[ Szerkesztve ]

-

(#75014) 426os válasza Csabroncka (#75010) üzenetére


426os
őstag

Ezen az oldalon ez a beszorítós megoldás nem jó, mert több, mint két méteres az áthidalandó hossz. A mostani rúd is L alakban van felrögzítve.

.

(#75015) 426os válasza 426os (#75014) üzenetére


426os
őstag

Szerk:
Látom, létezik 200+ cm-es is. (kb 230 kellene). Ilyen hosszra mennyire lehet tartós ez a teleszkópos megoldás?

.

(#75016) DoItYourself válasza 7Sony7 (#75013) üzenetére


DoItYourself
addikt

Beszédes a leírás, de ebből sztem csak te érted, hogy fog ez kinézni. :D
A 19mm-es bútorlap önmagában is elég merev, ha függesztett felsősínes verziót csinálsz, akkor kiegészítő merevítés nélkül is jó lehet. De persze okosabb lenne könnyebb szárnyakat kitalálni, valamilyen kazettás jellegűt, dizájnosabbat. Itt van egyfajta megoldás vasalatra: Forest.

Eladó dolgaim: Marbo Sport MH-W105

(#75017) 7Sony7 válasza DoItYourself (#75016) üzenetére


7Sony7
addikt

:D Bocsi, így sikerült. Köszi a vasalat tippet, jöhet ajtó tipp is, nem ragaszkodom a bútorlaphoz, csak lehetőleg olcsón szeretném megúszni.

-

(#75018) macilaci78 válasza 426os (#75008) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nem szórakoznék vele, pár ezerért vannak egész kellemes fesztávú teleszkópos zuhanyfüggöny-tartók is, nyom nélkül szerelhető fel, le. Simán vennék egyet, de a kép alapján a jelenlegi is lehet, ilyen.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#75019) macilaci78 válasza seadrone (#74997) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Ha jó a cserépkályha, el lehet adni. Van olyan kályhás, aki akkurátusan lebontja és a helyreállítást is vállalja.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#75020) macilaci78 válasza 7Sony7 (#75013) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Tehát egy gardrób szekrényt csinálnál két, egymás mögött futó tolóajtólappal, ami szerkezetileg a szekrénytől független.
A teljesség igénye nélkül...
A lényeg, hogy vannak felső függesztésű ajtók, ahol a súlyt a felső sín tartja, a sínben guruló kocsik tartják a lapokat és lent csak egy kis tüske vezeti meg az ajtólapot, hogy ne lifegjen. Az előző hsz-ban ilyet linkeltek. Ami fontos, hogy egyrészt az ajtólap nem szaladhat le a tüskéről, másrészt a súlyt felül tartja, egy fenyő léc meghajlik, középen megszorul az ajtó.
A másik megoldás, hogy a tolóajtólap saját alsó kerekein gurul, egy sín vezeti alul, felül meg csak annyit vezet, hogy el ne dőljön. Itt az egy méteres ajtószárnyat akár az egész lakáson végig tudod tolni.

Hiába van meg a vasalat, asztalos tudás és szerszám kell a szereléshez. Marjál nútot a lap élébe, vagy a sínnek, mard bele a görgőket, stb.

Az alsó görgős megoldás egyszerűbb, stabilabb panelba, kezedbe adhatom a marék alkatrészt és a síneket 2-6 méteres szálban, de abból otthon magadtól aligha lesz tolóajtó.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#75021) Chaser válasza 426os (#75015) üzenetére


Chaser
titán

nálunk is 2m+ volt, működött

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#75022) 426os válasza Chaser (#75021) üzenetére


426os
őstag

köszönöm, berendeltem egy ilyet, meglátjuk beválik-e.

.

(#75023) 7Sony7 válasza macilaci78 (#75020) üzenetére


7Sony7
addikt

Értem, köszönöm. Igazság szerint abban reménykedtem, hogy a lapszabászatban meg tudják csinálni a bemarásokat, mert ilyesmi szerszámom nincsen. Ajtóra van valami könnyebb/olcsóbb alternatíva?

-

(#75024) macilaci78 válasza 7Sony7 (#75023) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Ajtóra van valami könnyebb/olcsóbb alternatíva? - hát a japánok nagyon ügyesen bánnak a rizspapírral. :D Viccet félretéve mondjuk 10 centi széles lécekből, csapolásokkal össze lehet rakni egy dekoratív keretet, rácsozást, arra meg ráfeszítesz pauszpapírt. Ugyanúgy bútorlap vastagságú, de kikönnyítetted.
Amúgy nem kell félni, 20-30 kilós tolóajtókat is egy ujjal mozgatsz, erre van a görgő. A végállásokba lehet fékezőt is felrakni.
Lapszabászat arra van, hogy leszabja neked a leadott méreteket. Nútot marni már más tészta, ahhoz legalább egy felső maró kell vezetővel.

És továbbra is kérdés, hogy az elemekből hogy lesz neked bútorod? Összeszögeled otthon, itt-ott megkínálod pillanatragasztóval, vagy mi? Vagy fizetsz egy asztalost, aki kitalálja és megcsinálja helyetted, vagy kitalálod úgy és olyan szinten, ahogy például egy IKEA szekrény van, legyártatod (elmagyarázod egy CNC-nek), hazaviszed és összerakod.

Asztalos klub, házi barkács topik.

Ha nagyon fogalmatlan vagy, akkor asztalost, vállalkozást keress, ha van némi kézügyességed és rálátásod, akkor kérdezz, aztán bérelj szerszámot, vagy műhelyt.
Esetleg egy ötlet a nádroló, vagy sávroló, mint ajtó. A szekrénynek használt létrát bepolcozod, elé meg a roló is dekoratív lehet.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#75025) mezis válasza vwpolopg (#75002) üzenetére


mezis
nagyúr

Igen, volt robbanás veszély. Azért mert bizonyára mekk mester szerelhetett.

mezis

(#75026) DoItYourself válasza macilaci78 (#75024) üzenetére


DoItYourself
addikt

+1
Épp azt akartam én is írni, hogy vasalatot a legkönnyebb szerezni, de építeni egy tolóajtót, úgy, hogy nézzen is ki valahogy, már nem olyan egyszerű.

Eladó dolgaim: Marbo Sport MH-W105

(#75027) 7Sony7 válasza macilaci78 (#75024) üzenetére


7Sony7
addikt

Na jó, utánajárok ennek a nútolásnak, aztán majd meglátom. Csináltam már amúgy pár dolgot, de tolóajtót pont nem. Köszi.

-

(#75028) martillo


martillo
tag

Laminalt padlonal par helyen van 1mm az illeszteseknel... Van erre vmi anyag, amivel kitolthetnem szepen?

LIDL ben lesz most parkside multitool, az mennyire vallalhato kategoria szerintetek?

(#75029) Met válasza macilaci78 (#75019) üzenetére


Met
Topikgazda

Hát én csak olyan cserépkályhásról hallottam akinek fizetni kellett hogy elvigye:(

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#75030) dh66e válasza martillo (#75028) üzenetére


dh66e
veterán

Rúgd össze azt az egy millit.

(#75031) Chaser válasza Met (#75029) üzenetére


Chaser
titán

olyat tudok, h anyagért elviszik, elbontják, sittet is viszik, de hogy fizetni? enyémre 40-50e-ket mondtak, oké h nem ritka, elég szocialista volt a külseje, de belül sok régi frankó cserép és samott tégla volt, elbontottam inkább én, az a sitt meg ami összegyűlt belefért bőven 20e-be házhozjövős kihordós sitt szállítókkal, elbontani meg pár óra volt gépi erő nélkül egyedül, és legalább van sok képem hogy nézett ki belülről, és pár címeres samott téglát kimentettem ( :

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#75032) Met válasza martillo (#75028) üzenetére


Met
Topikgazda

kb. 4 éve vettem olyan gépet.
Lamináltozásnál használtam, átcsiszoltam vele 4 ajtófélfát, 1 ajtót, néhány bútorlapot, még működik.
DeFranco-nál is volt, állítólag csiszolt vele valamit, képet nem láttam róla ;]

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#75033) Met válasza Chaser (#75031) üzenetére


Met
Topikgazda

Én is csodálkoztam, mert nyilván ő el tudja adni. Az sem érdekelt volna ha nem ad érte pénzt csak vigye. Átlagos kinézete volt ugyan de nem volt sérül.
Mindegy, elbontottuk és egy ismerős elvitte.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#75034) Chaser válasza Met (#75033) üzenetére


Chaser
titán

dúl a kapzsiság arra is, az enyém sajnos sittként végezte pár tégla kivételével

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#75035) Dr.Zoo válasza martillo (#75028) üzenetére


Dr.Zoo
senior tag

Apám vett, ha be tudsz tárazni a hozzá való öntapadós csiszoló, illetve egyéb szerszámokból tartalékba, akkor jó választás otthonra, barkács célra... Szerintem.

"decretum... Ugros eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak."

(#75036) seadrone


seadrone
őstag

köszi a gázos válaszokat, jó ócó

(#75037) Chaser válasza seadrone (#75036) üzenetére


Chaser
titán

Ossz 800e-1,5m ft korul lehet valahol, gondolom 50nm koruli lakas, de hidd el az a procedura ami vele jar, piszok, zaj, ha van ismerosod aki klimaval fut nezd meg milyen, direkt fitesre keszult japan klimak is 350e-tol mar vannak, -20 fokig garantaltan jo hatasfokkal, de sokkal olcsobban ertelmes daikin, tishiba is jo -15-ig, szerencsere mo-n -20as telek 3-4-5 evente vannak, akkor dragabb lesz a villany, de gazzal is dragabb futeni olyankor

Szerk: es ha padloban akarod a csoveket akkor lehet is ujra burkolni mindent, falon kivul meg a hegesztes es cso draga, es en szemely szerint nem szeretem a kazanhaz feelinget

[ Szerkesztve ]

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#75038) #03969024


#03969024
törölt tag

Sziasztok!
Villanybojler vízoldali részében otthon van valaki?
Morog a hidegvizes bekötőcső. Gyanúm szerint a biztonsági szelep lehet a ludas, mert nem tapasztalok csepegést, s valami általam eddig nem látott gagyi kivitel. Létezik, hogy a hálózatba tágul vissza a víz?

(#75039) Chaser válasza #03969024 (#75038) üzenetére


Chaser
titán

nem vízkövesedett be?

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#75040) ALI_G


ALI_G
veterán

Vaillant kazannal a futes eloremeno homerseklet 35 fokra van allitva. Eddig akarhanyszor ellenoriztem, csak 28 fokos vizhofokot lattam es nem ertem miert. Ritkan tobbet is mutatott.Padlo+mennyezetfutes van. Hivtam aki beuzemelte, de csak annyit mondott hogy rakjam feljebb.
Nincs kulso homerseklet erzekelom. Ha felrakom 45-re akkor negyed ora utan kikapcsol mert 'tulmelegszik'. 50-nel szinten (mondjuk ez nem meglepo).
Otlet, hogy miert csinalja? Es mi lenne a helyes beallitas?

(#75041) #03969024 válasza Chaser (#75039) üzenetére


#03969024
törölt tag

Nem, alig pár hónapos, csak valami olasz... Ha nyitok valami csapot, akkor is morog, illetve időközönként magától is. Ha kikapcsolom, csend van...

(#75042) Lipton


Lipton
őstag

Fa eloteto meretezeseben tud valaki segiteni?
Egy 7,50 x 4.10 meretu fa szerkezetet kellene velemenyezni.

[ Szerkesztve ]

(#75043) dewil666


dewil666
őstag

Sziasztok!

Hamarosan elkezdődik a fürdőszoba felújítás project. Már elég sok mindent beszereztem hozzá. Most olyan kérdésem van hogy a víznek mekkora csövet tegyek be? Elég a 16-os? Zuhanykabin, kézmosó és mosógép amit el kell látni vízzel. A másik kérdés hogy milyen idomokat használjak hozzá, menetest vagy a préselős fajtát? Egyik ismerősöm a préselőst mondta hogy olyat vegyek, mert a másik meglazulhat és utána folyhat a víz (meleg víznél a hőingadozás miatt kilazulhat az anya) . Ez mennyire valós?

KLÍMA szerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!

(#75044) Winner_hun válasza Lipton (#75042) üzenetére


Winner_hun
félisten

bim

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#75045) Chaser válasza #03969024 (#75041) üzenetére


Chaser
titán

van rajta külön nyomás csökkentő?

dewil666 nekem a szaki azt mondta különböző eszközökhöz különböző átmérő, a bejövő volt a legnagyobb ha jól emlékszem, talán még lefolyóból is különböző űtmérőjűeket rakott, értsd úgy, h mindenhez megvan milyen átmérőjű cső kell

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#75046) Lipton válasza Winner_hun (#75044) üzenetére


Lipton
őstag

Koszi - nem remlik, hogy lattam volna nagyon irni pedik nem mai tag.

(#75047) dewil666 válasza Chaser (#75045) üzenetére


dewil666
őstag

Csak az a baj hogy egy bejövő van az órától kb 1 méter hosszan az 2cm a külső átmérője. Így hiába teszek vastagabbat ha előtte vékony van. Azért kérdezem hogy 16-ost vagy esetleg 18-as érdemes rakni?

KLÍMA szerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!

(#75048) föccer válasza dewil666 (#75043) üzenetére


föccer
nagyúr

Mind a ketto jo. Nem fog lelszulni a kulcsos sem meg a roppantos dsem ha jol csinaljak. Kulcsos lassabb de nem kell celszerszam hozza.

En 20-assal mennek be a furdobe es 16-ossal agaztatnek le belole mindent kulon-kulon. Ihy nincs jelentos nyomas veyztes sem ha egyszerre tobb helyrol van vizvetel.

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#75049) Chaser válasza dewil666 (#75047) üzenetére


Chaser
titán

pont úgy, abból ágazzon el a többi ahogy föccer mondta

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#75050) Stylewars_kp válasza Chaser (#75037) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Szia.

Új ház építésénél már lehet más a szitu. Burkolás előtt ki tudod alakítani a csövek helyét.
Ha klímával fűtesz akkor kell még egy eszköz a víz melegítésére. Kombi kazánnal ezt megoldod egybe.
Klímát viszont rátudod kötni akár napelemre is. Bár a kazán elé is be tudsz kötni napkollektort.

Nem egyszerű választás....

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.