- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PROTRON #21937 üzenetére
A tápfeszültséget lehet szűrni, de adatvonalra nem lehet kapacitással terhelni, mivel a digitális jel meredek impulzusokból, négyszögjelből áll. A kapacitás pont a jel meredekségét tenné tönkre, ami nem megengedhető, mivel a logikai 0/1 szintek értelmezését veszélyeztetné.
Amikor viszont egy bemenet egy kimenetre csatlakozik, a kimenet alacsony impedanciája söntöli, gátolja a zavarjelek felvételét.
-
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #21936 üzenetére
"Már azért is, hogy ne vegyen fel zavarokat a nyitott bemenet"
Köszi a megerősítést, ez nem volt meg az elejen, elment vele eg, adag ido, mert radasul a rovidebb szakaszolnal egyaltalan nem jelentkezik.
Ezwrt is kotottuk be gndre, de meg rosszabb lett.
Masutt egyebkent azt irjak hogy helyzete valogatja hogy adatra vagy gnd-re kell kotni.Jaja, az is feltunt hogy stabilabb az elso szalag utan 6 m kabellel bekotott masodik szalag, ha ez a tartalek adat szal bele van kotve a ket szalag kozott ugy, hogy viszont a vezerlonel nem volt bekotve semmire.
Es mintha nem mindig lassult volna be a masodik szalagon az effekt, csak akkor ha a vezerlonel be volt kotve az elso szalagot ellato kabelen a tartalek szal a vezerlesre.Ugye mi nem a szalagon beluli forrasztott csipekrol beszelgetunk, hanem a komplett szalagokat es a vezerlest osszekoto kabelezesrol. A fenti doksiban foglaltak egy resze meg kifejezetten a csipek szalagra torteno bekotese feladatra koncentral.
De a doksiban lattam olyat dejezetet hogy felhasznalasi peldak, de nincs jol elkulonitve hogy szalag vagy csip, igy nem ertelmezheto szamomra hogy hova kellhetne a szalagot bekotot kabelre extra kapacitas az adat szal es a gnd koze.
A szintillesztonel van 100as, amit a doksiban is irnak.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PROTRON #21935 üzenetére
Nem tudom, milyen vezérlő kell hozzá, de az FI bemenet GND-re kötendő elvileg, ha valaki nem tart igényt a hibajavító működésre. Már azért is, hogy ne vegyen fel zavarokat a nyitott bemenet.
Ha igen, akkor a legelsőnél közös a kétféle bemenet, utána pedig rendesen láncolni kell tovább a szalagokat.
-
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #21933 üzenetére
Ez a szalag nem tudja a +W-t(sajna csak kikeveri a fehéreket), ezért írtam fentebb hogy RGB.
Köszi a linkeket, ez kavart meg korábban, hogy ha mindenhol a tartalékot "Bi"-vel jelölik, akkor az enyémnél mit jelenthet hogy "Fi".
De maga a technológia szempontjából érdekel, hogy milyen egyéb oka lehet a belassulásnak? Értem hogy a kompenzáláshoz elkéne az info a pontos IC típusról, de alapjáraton mi lehet az ok?
A tokozáson annyira apró betűvel szerepel hogy nem tudom elolvasni, talán:
MT15703 vagy MT16703...vagy nem tudom, az "M" kezdettel sem vagyok biztos.
CR3D1 R.1De nincs nagyítóm, szal nem biztos.
-
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #21931 üzenetére
A nálunk lévő 110 m anrodiszléctől vásárolt LED szalagon pedig "Fi és F0" a jele ennek a tartalék szálnak. Akkor már a kínait is hamisítják....de azt hogyan hívjuk?
Valóban a korábbi hszed már nem volt meg, köszi.
A funkciója és az elvét mostanra látom, azért kipróbáltam a GND-re kötve is, de még durvább a vibrálás.Ellenben mi lehet az oka hogy belassul amiatt az effekt hogy ezt is bekötjük?
A második felével kapcsolatban a vezérlőt a szalaggal összekötő 4-6 m kábelről írtam, hogy "szalag felőli vége", meg "betáp felőli vége", bocs, erősáramban félszavakból is hasonló irányban gondolkodnak az emberek, mert kevesebb az irány.
Ez a kábel 6 eres, a szalaghoz az alu profil be lett süllyesztve a lefestett gipszkarton falba. A kábel hátulról lett bele forgatva az alu profilba és a falban lehorgászva. Majd a szalag felőli végén a tartalék adat szál be lett forrasztva a LED szalagra rakott gyorscsatira, majd ez a befforrasztott "toldás" vissza lett tolva a falba.
A vezérlő oldalán korábbi próbálkozások során nem kötöttük be ezt az eret. De ha belassítja az effektet akkor továbbra sem akarnánk bekötni. De ha antennaként működik, akkor meg ki kell vágnuk a forrasztást...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PROTRON #21929 üzenetére
Nem FI, hanem BI gondolom, és nem 2811 (ahogy írtad).
Nem GND-t erősít, hanem Backup Input, ami GND-re is köthető, de akkor nem kap inputot, ahogy írtam.
ha a szalag felőli végen be van kötve de a betáp oldalon nincs bekötve
Egy szalagnak melyik a szalag felőli vége és ott mire van kötve, érthetetlen.
-
PROTRON
addikt
Nu a (nekem legalább is) nagy LED-es projektben érkezett fejlemény:
4 eres 12V digitális LED szalagunk van, az adatszál mellett van egy "FI" jelölésű ér, ami az internet népe szerint egyik szalag típusnál a gnd erősítésére szolgál a csip számára (a bolt ahol vettük egy ilyen kínai bekötési rajzot mutat honlapon), másik típusok esetén az adat jel erősítésére szolgál.
Bekötöttük GND-re, ----->villódzás...
Bekötöttük ugyanarra az adat kimenetre, megjavult a hosszabb kábelen lévő távolabbik szalag, meg az is amikor 1 szalag után van egy 4 m káel majd még egy szalag.
Egyáltalán nincs villódzás.
Viszont leesett az FPS szám, hogy finoman fogalmazzak: nem kúszik az a kígyó, hanem lépked.
Tehát ha például csak 1 vonal szaladna végig, az nem szalad, hanem pixelről pixelre lépked...minden sebességen látszik.Ezt WLED-en belül lehet valami beállítással kompenzálni? FPS szám állítása nem segít...
Baromi nehéz nekem rákeresni a WLED netes forumaiban erre, mert mindenki csak az effektek alap sebesség beállításaival van elfoglalva, a hibás működésre nem találok totyikot.
További érdekesség:
ha a szalag felőli végen be van kötve de a betáp oldalon nincs bekötve, akkor meg villódzás, szerintem azért mert a hosszú kábel szakaszon antennaként összeszed minden zavar jelet. A gond, hogy a falba süllyesztett szalagok esetén eleve előre bekötöttük, mert nem foglalkoztunk korábban digitális szalagokkal így nem sejtettük ezt, így biztosra akartunk menni, szal most egyesével bogarászhatjuk ki ha nem találok megoldást az FPS-re... -
zolnagy
őstag
válasz
PROTRON #21926 üzenetére
Köszi!
Igen, 1,6 m-re kell. Nem tudom, milyen típus lehet, ráírva nincs, vagy nem látom. Csináltam róla képet. Ez alapján meg tudod mondani? [kép] [kép] [kép]
Egy 2014-es dátumot látok még rajta.
Nem vetném el azt sem, hogy új led szalagot vegyek. Biztos van már jobb ennél. Azért túl nagy fényerő se lenne jó, mert vakít. 55 cm magasságról világítja meg a pultot. -
PROTRON
addikt
válasz
zolnagy #21924 üzenetére
Dehát ezt Neked kell kiszámolni:
megnézed a ledszalagot hogy milyen típus, rákeresve megtudod nézni hogy hány watt/m, össze szorzod a 100 cm LED-el, meg a 60 cm-leddel, összeadod, majd az egészet megszorzod 1,3-al, mert a LED tápegységeket legalább 20 de jobb ha 30%-al túl méretezed (nem tervezői túlkapás, tényleg kell nekik technológiailag) és meg is van hogy mekkora tápegység kell neked...
Első gondolatom hogy ha a 30W-os meghalt nem tudom hány év alatt, még az is előfordulhat hogy az is alul volt méretezve mert nem nézte a villanyász anno a tartalék ráhagyást...de lehet hogy jó volt, minden a szalag teljesítményigényén múlik. -
Dr. Szilikát
őstag
-
zolnagy
őstag
Tönkrement a konyhapult led világításának a tápegysége. Kimértem, biztosan ez a rossz. Ez volt: [kép]
Vennék újat. Ez ugye 30W kimenő teljesítményű volt. Na most találtam ugyanebből 20W teljesítményűt is.
A ledszalag két részből áll, egy 60 cm és egy 100 cm részből. Ezek vannak párhuzamosan rákötve a tápegységre. Erre a rövid szakaszra elég lehet a 20W is? Illetve jó ez a tápegység? Köszi! -
csubuka
addikt
válasz
macilaci78 #21922 üzenetére
Jogos kérdés
Van ilyen elfekvő elég jól kinéző GU10 spotlámpa, 6-os.
Ám elengedem akkor. Nem lehet a plafonra irányítani a spotokat és a GU10 az kizárólag spot foglalat, sima égőt max átalakítóval lehet belerakni, azt átugranám.
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #21919 üzenetére
Az Osram-ra jót is rosszat is olvasok a topikban, de azért 3x-os árat a Philips nem feltétlen érhet.
Ez lenne a kiválasztott. Bár ugye a "szabályozhatóság" felesleges. Az gondolom a hagyományos dimmerrel együttműködni képes tápmegoldást jelenti. Ilyen itt nincs, de ha lenne gondolom ciripelés akkor is várható volna.
-
csubuka
addikt
válasz
macilaci78 #21918 üzenetére
Köszi, megpróbálok lehet akkor ilyesmit, ez tök jó ötlet. Valóban ezzel a plafon fele nézéssel lehet ilyen megoldás is működhet
Gondolom valami nagy vetítési szögű kéne akkor a GU10 ledekből, hogy azért a plafonon relatív egyenletes legyen a fény... CRI90+-os, 2700K, meg nagy vetítési szögű verzió talán akad végülis. OSRAM nem tudom mennyire ajánlott mondjuk, meg ez éppen inkább CRI 80, ahogy máshol látom
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Ha egy 4x5-ös nappaliban ha 1 lámpa kiállás van, "hagyományosan" középen, akkor leginkább a PED panel vagy UFO+led tányér az ajánlás nem?
6xGU10, "dizájn" lámpa megoldással azért elég érdekes árnyékok volnának felteszem...
A baj az, hogy ahogy nézem LED panelből, illetve tányérból alig van RA 90-es megoldás... tudtok esetleg forrást, mert itt az fontos lenne, meg a meleg 2700K színhőmérséklet..
-
Dr. Szilikát
őstag
valamiért a második led szalagot nem ismeri fel.
Nem ismer fel semmit, csak passzív módon kiad egy parancs sorozatot. Az első LED digitális logikája ebből alkalmazza magára az első parancsot, azt törli a sorból, majd a kimenetére továbbítja a sor maradékát.
A következő LED bemenete már a következő parancsot értelmezi elsőként és így tovább. Ebből érthető a lényeg, továbbá az is, hogy egy ilyen toknak bemenete és kimenete van, ami nem cserélhető fel. Van olyan szalag is, ahol IC + LED külön alkatrész, ezeknél egy tokba van integrálva.
-
Kobe
veterán
válasz
ViZion #21910 üzenetére
tök mindegy mit irok be, a második led stripet nem villantja fel. Sem 1-et, sem 50-et.
Az első szalagnál ha csak 10 ledet írok be a konfigba (illetve az elején alapból 30 led van megadva) akkor csak a szalag eleje kapcsol fel, majd wled appban beállítva már felnyomja a többit isViszont a második szalagnál semmit nem csinál
A második szalag az eredeti 5 méteres szalag "maradékából", végéből készült. A végére alapból volt egy 3pines kis csatlakozóval ellátott kábel szerelve. Erről levágtam a 3pines pillangócsatit és csináltam hozzá egy toldót a vezérlőig, és ugyanúgy kötöttem be, mint a másikat. Gondolom az hogy fizikailag a végéről van meghajtva nem kéne bekavarjon
-
Kobe
veterán
van egy ilyen led vezérlőm:
2 db led szalagot kötöttem rá, az egyiket a monitorom mögé, a másikat az asztal végénél levő szalagra. a felső 3 csatlakozón / GPIO16-on van a monitor mögötti, az alsó 3-on / GPIO2-n az asztal végi szalag, ahogy fent jelöltem a szinekkel
WLED-ben próbáltam beállítani a 2 led outputot így (a ledek száma nem a valós, még pontosan be kell lőnöm, de a többi beállítás elvileg OK)
viszont valamiért a második led szalagot nem ismeri fel. Viszont wledben olyan mintha az első szalagra 2 db szegmest applikálna, külön szinekkel és a power gomb is csak az első szalag egyik felét kapcsolja ki be, a szinbeállítások is csak 1 részére applikálódnak
tipp hogy mit rontottam el ?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Garsza #21901 üzenetére
5B12C 60D 12 W (5x12 = 60 dióda)
- 5 Branch / Branches: 5 párhuzamos LED ág.
- 12C: 12 soros chip.- 5 párhuzamos ágon oszlik el 300mA generált áram, vagyis áganként 60 mA.
- 12 x 3V = 36 V névleges nyitófeszültség.
- 36 V x 0,3 A = 10,8 W névlegesen, de az üzemi nyitófeszültség kicsit többre szokott beállni, lehet pl. 3,33 V.
12 x 3,33 x 0,3 = 12 WAz áramgenerátoros driver mindenképpen 300 mA áramra igyekszik stabilizálni, a nyitófeszültség csak beáll a LED-en, ahogy az engedi "magának".
Ha ehelyett például 5B10C konfigurációt építesz be, az mondjuk 10 x 3,3 = 33 V-ra igyekszik beállni, amit valószínűleg képes biztosítani a 36 V-os driver is, mivel ez névleges érték, ilyen driverek általában 30-40 V között képesek rugalmasan alkalmazkodni a nyitófeszültséghez.
Ha 5 darab szakaszt vágsz le, akkor 5 ágra oszlik a 300 mA, de lehet többet is vágni, úgy egy ág terhelése csökken, tovább tarthat az élete is.
Hogy még érdekesebb legyen, alább egy szakaszban 5 tokot látunk sorosan, de ezek 6 V-os LED-ek szerintem, amiben sorosan 2 chip van, tehát így 10C lesz elvileg a vágható szakasz:
-
csubuka
addikt
-
csubuka
addikt
válasz
PROTRON #21898 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm az igen részletes és mély választ!
Ezért kell a legnagyobb magasságú pont alapján elvégezni a kiosztás távolságonkénti méretezését
Alapvetően a bevilágított területek kéne, hogy valamennyire metsszék egymást nem? Ideálisan pont feles átfedés kellhetne a homogén fényáramsűrűséghez...
majd az alacsonyabb helyeken a fényerő csökkentéssel operálni.
De végeredményben ugyanaz a fényáram (lumen) is maradhat, ha az alacsonyabb helyeken a magasakhoz képest egyedül a nyílásszög nő. Ilyen esetben elérhető a talajon ugyan olyan fényáram nem?
90 fokos nyílázszög fölé menni nem célszerű, mert másképp könnyű veretni a szomszédot az oldalkertben
(azzal is belóg az ember, de az ablakukig már nem, a telepítési távolságot már az nem győzi le
)
Szóval a magas részen 60-as szög, az alacsonyan 90 lehozza amit kell, ugyanolyan homogenitás lenne kb. Nagyjából 7m-es átmérőben lesz a vetítési kép a talajszinten...
50 luxhoz így lámpánként 2500 lumen kellene? és olyan 3-3.5 méteres osztás ahogy kiadja...
Vagy valamit nagyon benéztem volna?
-
PROTRON
addikt
válasz
csubuka #21897 üzenetére
Én is az egyes lámpatestek fényerejével játszanék, és szűkebb világítási területtel(kissebb szög) hogy ne széltében világításon, ne zavarja a szomszédokat.
A kültéri világítással külön szabvány fejezet foglalkozik, ahol csak sima talajszinten van haladás közlekedés, ott a legkevesebb 20 lux van előírva talajszinten, amitől felfele el lehet térni, pl az 50 lux már elegendő hogy gyengébben látó is biztosan lássa a betörő arcát.
Lépcsőnél is jó lesz az 50 lux.Csak ahol valami feladat van, pl gépkocsi kereszteződés, kültéri aktív tevékenység, ott vannak magasabb 100-300 lux-os előírások, a feladathoz igazítva. Pl sok városban is az utcán éppen csak megvan a 20 lux átlag esti csúcsidőben télen.
Jó lenne hosszában 0,4-es egyenletességet(legalacsonyabb és átlagos érték közötti, ezutóbbiba ugye beleszámítanak a max értékek is) azért elérni, hogy ne legyen zavaró a fényváltozás áthaladáskor. Ezért kell a legnagyobb magasságú pont alapján elvégezni a kiosztás távolságonkénti méretezését, majd az alacsonyabb helyeken a fényerő csökkentéssel operálni.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Családi ház ereszdobozába kiépítendő világítás kapcsán szeretnék kérdezni tőletek.
Alapvetően domboldalban levő épület miatt erősen más a magasság az épület egyik és másik oldalán. 3.5 vs 6.5m
Így azonos kiosztással, ugyanolyan ledekkel erősen más lesz a fényáramsűrég az épület két oldalán (az még okés, a kettőt úgysem látja senki egyszerre
), de persze a lejtőn haladva is...
0) Kiosztással variálás felejtős nem?
-Alapvetően az osztás dinamikus változtatása elég furán nézne ki.
-Lehet más szórási szögű lámpákat nézni az egyik míg a másik oldalra, a kiosztás végig azonos, mondjuk 2m lehetne.1)Ilyen kinti világításhoz elég lehet 50lux fényáramsűrűség kb a talajnál nézve nem? Ez úgyis csak ilyen "ne botorkáljon az ember" megoldás, erős lámpához LED reflektor kell, pl a kocsibeállóba/bejárathoz...
2)Tehát pár száz lumenes fényforrások bőven elegek kénének, hogy legyenek? -
st6969
őstag
válasz
Zsmester89 #21891 üzenetére
Tulajdonképpen csúnyának se mondanám, de ízlések és pofonok...mint egy óriás szappantartó
-
st6969
őstag
válasz
Zsmester89 #21889 üzenetére
Hamarosan felújítunk, emiatt én venni akartam még egyet (konyha-nappalink van egyben), és a nappali részbe tettem ezt. Sok jót el lehet mondani róla, de azt nem, hogy egy szép darab
Így asszony nem engedte ugyanezt a konyhába (majd biztos lesz valami designos, ami alatt nem látunk
).
Ellenben, ezt baromi könnyű felszerelni, hogy még egy pozitívumot mondjak (leszámítva a búrát, mert az 2 emberes, igaz, én egyedül szenvedtem fel). El is felejtettem lock-olni a forgatást (amikor a konzolra felpattintod a fém lámpatestet, akkor az még 360°-ban(!) forgatható, mint a vízforraló, hogy úgy álljon, ahogy akarod, majd lock-olható, hogy ne forogjon el, és utána kell a búrát felrögzíteni). De nálam ez a rögzítés elmaradt, így a búra felrakáskor kicsit elforgott az egész, de így legalább szabadon tudtam visszaforgatni a jó irányba, és mivel vannak rajta szivacsos távtartók a mennyezet felé, így szorulva forog, szóval 2,7m magasan soha nem fog magától elfordulni, így nem is gond, hogy nem rögzítettem.
Ha fele olyan lapos lenne, akkor jobban tetszene, illetve, ami megszokást igényel, hogy van egy kis lag felkapcsolás után (max. 1s), de ez még belefér. -
st6969
őstag
válasz
werszomjas #21884 üzenetére
"Konkrétan ez például, ha a szoba (25nm) közepén van a mennyezeten, tudja ugyanazt és ugyanúgy, mintha egy 1500 lumenes izzó világítana?"
Ilyenem van. Szárítja a betont
6000lm 25m2-en átlagos világításra bőven elég szerintem. Átlagos = ne akarj modellezni, hímezni, műteni, stb... alatta, de főleg ne a sarokban, mert oda kevesebb jut. Nagy a felülete, sokkal jobban terít, mint egy körte. És még okos is, ha ez szempont. Én nagyon meg vagyok vele elégedve (mondjuk közel fele ennyiért vettem).
-
PROTRON
addikt
válasz
Na várj, komolyan érdekel téged hoogy a 63k hufba kerülő lámpa tudja-e ugyanazt a megvilágítási értéket mint egy 800 hufos körte?
Az adatlapján az szerepel hogy 95W-os, na most ha 80 lm/W-al nézzük ami már egy meglehetősen sz.r értéknek mondható, de ottholi világítás esetén átlagos, akkor is 7600 lm.Na most egy 25 nm2 szobában átlag 300 luxot feltételezve pont ennyire jön ki az érték. Persze jobb lenne inkább 4 db kisebb fényerejű lámpával kihozni az értéket mert jobb lesz az eloszlás, de aki mennyezet közepén lévő csillárhoz van szokva, akkor teljesen jó.
Update: benéztem, valójában írják az IoTcentrum weblapon hogy 6000lm a kijövő fénymennyiség, ha tényleg ennyi, akkor azért nem túl hatékony.
Tudni fogja azt amit egy régi csillár, de tény hogy kevésbé hatékony mint amit manapság elvárunk.Ha tényleg tudja az Ra 95-ös színvisszaadást, az azért jó, mert minél nagyobb ez a szám, annál természetesebb lesz a fény hatása a tárgyakon, pl ételeken.
Az is szimpatikus hogy a fehérnek a színhőmérsékletét is tudod állítani, valamint hogy a fényerőt is, pl mozizáskor lejjebb veszed, olvasáskor meg sárgásabbá.
Szal ha tettszik az ára, akkor persze, jónak tűnnek a műszaki paraméterek.
-
Primary92
senior tag
válasz
macilaci78 #21883 üzenetére
Majdnem mindegy, csak olcsó legyen és működjön. Nagyjából egy 1 négyzetméteres kerti építménybe kellene egy minimális fény.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
A fene se tudja, de a két 50 W-os kisebb példányra 15-25 m2 és 10-15 m2 helyiség van írva. Lument nem írnak egyikre sem, de csak ér annyit a kinézett 95 W-os változat fényerőben, mint egy 12-15W-os e27 1500 lumenje.
-
werszomjas
addikt
Ezek a LED-es mennyezeti lámpák mennyire alkalmasak fő lámpának?
Nem látok sehol lument írva.Konkrétan ez például, ha a szoba (25nm) közepén van a mennyezeten, tudja ugyanazt és ugyanúgy, mintha egy 1500 lumenes izzó világítana?
-
Primary92
senior tag
Napelemes lámpát tud valaki ajánlani?
Olyat keresek, aminek külön van a napelem, és mondjuk képes világítani 20 percet.
Kínából is jó valami olcsó. -
Jenne
őstag
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
-
BB9000
senior tag
Itt egy Philips Shelline 60 centis. Ez kell neked!
-
BB9000
senior tag
T5 LED fénycső a neve. Ahol tartanak ilyet készleten, ott meg tudod nézni élőben. Képen ilyen: Philips T5 Master LED fénycső 8W 1000lm 3000K 600mm 14W fénycső helyett
Lehet, hogy jobban jársz, ha inkább kicseréled az egészet. Itt választhatsz típust. -
Dr. Szilikát
őstag
A hazai szakmai nyelvezetben mindig is gyújtó volt a neve, már évtizedekkel ezelőtt is, csak a laikus cikkíró egy angol cikket vett át, ahol "starter" és azt ő lefordította "indítóra". Nyilván a lényeget kifejezi, csak igazi magyar szakember így nem beszél.
Nincs LED-gyújtó egyáltalán, csak főleg korábban olyan megoldások voltak, hogy mellékeltek egy gyújtó pótló rövidzárat, ami az áramkört zárta olyan esetekben, amikor a LED-cső bekötése ezt indokolta.
De vannak olyan LED-csövek, aminél ezt pont nem szabad vagy nem kell, mert egyik végére kell kötni csak a fázist és nullát, vagy épp vannak armatúrák elektronikus előtéttel, amit másképp kell kiiktatni.
Tiédnél nem tudjuk, mi van benne és nem tudjuk, milyen fajta bekötésű lesz a LED-pótlék, amit vásárolsz hozzá.
Itt balra lent látszik a rövidzár, már amelyik ezt igényli.
Angolban mellesleg ballast, amit a magyar szakemberek fojtónak mondanak (a fojtótekercs rövidítése, induktív természetesen), korszerűbb változat az elektronikus előtét.
-
Jenne
őstag
válasz
emiki6 #21870 üzenetére
Köszönöm.
Olvasgattam közben a neten és találtam olyan leírást is, ahol elég csak a hagyományos fénycső indítóját (gyújtó ismertebb nevén) kivenni és helyette betenni a LED-es indítót, majd a LED csövet és már kész is. Valóban ennyire egyszerű lenne? Csak egy indító csere és kész is? Itt olvastam: [link]
Lejjebb görgetve képekkel is illusztrálva. -
emiki6
veterán
A ledes fénycsövek foglalatja ugyanaz, mint a klasszikusoké, csak a ledesek 230V-ot szoktak kérni (a csőben van az elektronika, persze a dobozon rajta van mit kér), tehát ki kell iktatni a klasszikus fénycső csövön kívüli elektronikáját, hogy közvetlenül kapja a delejt.
"Fun" fact, hogy a klasszikus fénycsőben higanygőz van.
-
Jenne
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van a konyhában 2 db régebbi, még gáztöltésű fénycsöves armatúra. 60 cm-es gázfénycső van bennük. [kép] --- [kép]
Ezeket szeretném lecserélni LED-esre, komplett armatúra csere lenne, nem csak a bennük lévő fénycső cseréje. Mit ajánlotok? De az is elég, hogy hol keressek rá. Ha valaki ismerős Pécsett, itt van olyan lehetőség, hogy helyben megvegyem, és meg is nézzem? -
emiki6
veterán
válasz
macilaci78 #21867 üzenetére
Jó, akkor e27-es körtét tudtok ajánlani? Akarok mindenhova valami rendeset.
Asszem philips-szel jártam úgy, hogy búgott. Volt egy másik féle amit a hőbizti pár óra után lekapcsolt, ha nem fáztál a lakásban (és ahhoz képest a fényereje sem volt nagy). Ezeket elkerülendően inkább bekérdezek.
Semleges fehér fog kelleni azthiszem, de teljesítményben többféle.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
emiki6 #21866 üzenetére
Nem tudom és nem is érdekel.
Apámnak kell...
Ez a forma széles, gyakorlatilag egy tányér, gondolom, a diódák egy irányba néznek, mint egy ledpanel esetén. A körtében 30-50 W esetén tippre egy kukorica ledhez hasonló elrendezés van, minden irányba is világít, miközben az esztergapad fölé kellene a lámpa.
A pad felett a falon van egy régi porcelán foglalatos e27 lámpa. Ebbe csavart egy flexibilis nyakú e27 "hosszabbítót", amivel a pad fölé ér és tekert bele egy névleg 30W-os, de a gyakorlatban inkább csak 12-15W-os ledet, de kevesli. Én elengedném ezt a tákolást és akár karos megoldással, akár mennyezetre tennék lámpát. Nem tartana semeddig felfúrni a beton béléstestes mennyezetre egy 50×150 cm bádoglemezt, amit tele lehet szórni mágneses ledpanelekkel.
-
emiki6
veterán
válasz
macilaci78 #21860 üzenetére
Mi az előnye ennek (ufó forma) a körteformához képest? Felárat megéri?
-
Steady74
addikt
válasz
balintbaba #21864 üzenetére
Mean Well LRS sorozatot javaslom vagy az UHP szériát.
Ha egyszínű, melegfehér szalag kell, akkor tippre annak 10W/m a fogyasztása kb, 12 méterre 120W. Ha 80%-ra méretezzük a tápot, akkor 150W-os tápegység elég. Ha 10W-nál magasabb a fogyasztás, vagy kisebb tartalékot akarsz beletenni, akkor 200W+-ot javaslok. Power balancing-nak hívja az angol azt, amikor a másik végén adsz tápot a szalagnak. Az a pont nem tudom milyen messzire lesz a tápegységtől, ha 5m felett, akkor 1,5 kábellel vinném a tápot neki, ha alatta, akkor mondjuk ilyennel, ezt könnyű forrasztani (nekem)
Fali kapcsolókért az anronál nézz szét, sokféle van. -
balintbaba
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Az új lakásomba a belsőépítész tervezett led hangulatvilágítást az álmennyezetbe beépítve, azonban főbb paramétereket nem adott meg a ledszalaghoz, csak annyit, hogy mimimum led legyen a szalagon méterenként a homogenitás miatt.
Nagy igényeim nincsenek, legyen dimmelhető, viszont bőven elég egy szín, ami melegfényű. Összesen nagyjából szűk 12 méterről lenne szó, ezért 24V szalagokat nézegettem, a feszesés miatt két oldalról táplálnám meg.
Okosotthon dolgok nem érdekelnek, viszont jó lenne fali kapcsolóról dimmelni. Ami az egyik problémám, hogy nézegetem pl. cob szalagokhoz a tápokat, és ahogy számolgatok elég nagy teljesítmény kell majd csak ehhez a hangulatvilágításhoz. Ti milyen szalagot, tápot, vezérlőt választanátok? Köszi!
Egyébként villanyszerelő fogja beszerelni, de ő azt várja, hogy mi válasszuk/vegyük meg a dolgokat hozzá.
-
Steady74
addikt
Egy érdekes videó arról, hogyan is készül manapság a ledszalag.
-
Steady74
addikt
válasz
Dr. Szilikát #21861 üzenetére
Mindenki úgy szereti a papot vagy a papnét, ahogy akarja
egy feladatra vagy célra számtalan megoldás létezik, és ez így van jól.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Steady74 #21854 üzenetére
Idős rokon egyszerű éjszakai LED-fényt használ, ami konnektorba dugható, véletlenül az ajtó felett van egy konnektor a fürdőszobában.
Neki ez megfelelő fényerőt biztosít az éjszakai használathoz (de magam is tapasztaltam, hogy tényleg jó), így nem kell felkapcsolni a rendes világítást. Ez meg éjjel-nappal megy, jelentéktelen fogyasztás.
Nálam a fürdőszobában mozgásérzékelő lámpa van, kellemes meleg fénnyel, ami nem is túl erős, de azért mégis normális fényt biztosít, így éjszaka sem zavaró.
-
macilaci78
nagyúr
Ilyen fizimiskájú e27 ledből vsan-e 30-50W teljesítményű? Natúr, vagy hidegfehér.
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21857 üzenetére
Így van, az is megoldás
-
Steady74
addikt
válasz
tibbike01 #21855 üzenetére
Home Assistant-ot használok, és ha nincs külső net elérés, akkor is lefut minden, mert a belső hálózat attól még él.
A automatizmus itt egyszerű, egy gombnyomásra felkapcsolódik az izzó, ugyan az a gombnyomás kétszer, akkor meg le. Az egyik kapcsoló 100%, a másik meg 25%, az éjjeli fény, így nem kell dimmelnem, mert ezekkel a fényerőkkel kapcsolja fel a relé az izzót. Több ilyesmi automatizmusunk is van, én szeretek játszani velük. -
tibbike01
őstag
válasz
Steady74 #21854 üzenetére
Én is hasonlót tervezek újjonnan épülő lakásunkba. A Shelly gyári appját használod erre? Én Tuya/Smartlife vonalon akarom megoldani. Meg tudod erősíteni, hogy offline állapotban is tud állítódni a fényerő, tehát a lámpa rögtön 25% fénnyel kapcsol éjszaka és rögtön 100% fénnyel nappal? Nem kell, hogy előbb felkapcsolódjon a lápma és utána dimmeli le a fényerőt?
Ja bocsi, te nem is dimmelős okosrelét használsz?
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21853 üzenetére
Az okos otthon itt is megoldást jelentett nálunk, mivel hát a WC az egy kardinális téma
két lányom este a tompa fényt szereti, feleségem meg azt (még éjjel is), ha kisüti a szemét. Egy ilyen kapcsoló mögött van egy relé, ami kapcsol egy ilyen izzót. Az egyikkel 100% fényerő fel le(nappal+asszony mindig), másik meg 25% (gyerekeknek este/éjjel). Ha nagyon akarom, még színezni is tudom témát, Helloween-kor pl piros fény ég
-
macilaci78
nagyúr
válasz
w.miki #21850 üzenetére
A WC-ben, kamrában nálam 10W e27 ufo lámpa van és éjszaka ez is sok... Letakaron a becsukott szemem, felkapcsolom, majd lekapcsolon a lámpát, indul az elszívó és annak a kék kontrolledjének a fényénél csinálon a dolgom, hogy ne verje ki a csipát a szememből.
Mai fejjel kétfoglalatos lámpát tennék csillárkapcsolóval, egyikbe egy 1-2W led az éjszakai üzemmódhoz.Rábalux nekem bevált, a másikat nem szeretem. 4000K és 2700K vegyesen van, más-más spektrumban világítanak és a szemnek nem feltétlenül használ, ha szűk a spektrum. Szobák inkább 2700K, fürdő, konyha 4000K, az előszoba-étkező vegyes.
E27-ből csak a Philips vált be, bármi olcsóbb, de jó gyakrabban adja be a kulcsot.
-
tibbike01
őstag
válasz
macilaci78 #21849 üzenetére
Menj el egy Bauhauseba, Obiba, Praktikerbe (ebben a sorrendben), és válaszd ki azt a lámpát, amelyiknek a fénye a legjobban tetszik. Hiába van megadva a fényerő és színhőmérséklet a paraméterek között, valamennyi eltérés mindegyik lámpa között van. Tehát 2 külön márkából 3000kelvines 1800lumenes lámpa más színhőmérséklettel és más fényerővel fog világítani. Nyílván az eltérés azért nem durva, de látszódik.
-
w.miki
veterán
válasz
macilaci78 #21849 üzenetére
Obi van közel, abból jó a legolcsóbb LED lámpa is?
Anna, vagy Rabalux
Illetve néha ALDI/LIDL üzletekben is van LED, igaz drágábban.
Hogyan "méretez"zem?
Hány W/m2 ajánlott?
Nem akarok kevés fényt, de az sem, hogy az éjjeli WC-re menésnél a WC lámpa kivakítsa a szemem.
Most úgy tervezem, hogy a konyha fürdő szoba legnagyobb 24W, wc a legkisebb 12W
4000K az jó mindenhova? -
macilaci78
nagyúr
válasz
w.miki #21847 üzenetére
Praktiker, OBI, Bauhaus, akármi olcsó függesztett lámpa üvegtányérral, e27 foglalattal. Ha sokallod, akkor kör alakú 10-20W ledpanel fehér színben.
Öcsém 5 évig nézegette a vezetéken lógó e27 foglalatot, mire szembejött az áhított csillár. Én a lakásvásárlás előtt már megtudtam, milyen mennyezeti lámpám lesz.
-
w.miki
veterán
Felújítandó lakásba a mennyezetre milyen lámpákat ajánlanátok?
Nem drágán 2-9e Ft környékén? Szoba, konyha, fürdő.
Vagy kérjek e27 foglalatokat, és abban legyenek LED izzók? -
ProdyG
őstag
válasz
macilaci78 #21845 üzenetére
Igen, mivel az volt az alapproblémám, hogy a betáplálástól távolodva halványul a szalag, gondoltam, hogy dimmelhetőek ezek a szalagok
Itt úgy értettem, hogy nálam a rendszer nem lesz az, legalábbis első körben nem erőltetem...
Akkor maradok a 12V-nál, 15 méter, 8-10W 4000K szalag egyben, 3 helyen betáplálva. A profilt kihagynám, ha nagyon látszanának majd a plafonon a diódák helyei, akkor kitalálok valamit.
Anro-nál ezeket a szalagokat szűrtem ki, mint lehetőségek:
--
LED szalag beltéri 3528-120 (12 Volt) - természetes fehér DEKOR! - 590 ft
LED szalag beltéri 3528-120 (12 Volt) - természetes fehér CRI=90 - 1990 Ft
COB LED szalag beltéri 320 LED/m (12 Volt) - természetes fehér CRI=90 - 2190 Ft
COB LED szalag beltéri 480 LED/m (12 Volt) - természetes fehér CRI=90 - 2490 FtMost itt vagy megveszi az ember a legolcsóbbat, ha jó a 80-as CRI, vagy ha van pénz, akkor a COB-ok tűnnek nekem jó választásnak. Biztos kérdezték már ezren, de megérik ezek a drágább szalagok a felárat? Sajnos látatlanban kell vásárolnom, tapasztalat nélkül, de rászánom a pénzt, ha van értelme...
nekem így hirtelen a 320-as COB a szimpi, ezt is ugyanúgy kell bekötni/betáplálni, mint egy sima szalagot? semmi extra dolog nincs vele?Köszi, ha segítetek és bocs a sok kérdésért!
-
macilaci78
nagyúr
válasz
ProdyG #21843 üzenetére
Nem kell elvágni, én volt, hogy egy 225 centis szalagot egy pontban, 170 centinél tápláltam meg.
Persze macerásabb, főleg ha 120 ledes szalagnál cél, hogy a vezeték ne takarja ki a diódát.
Bármelyik ledszalag dimmelhető, a szalag csak egy fogyasztó. A vezérlő szabályozza.
Ha a megfelelő helyeken tudod táplálni, akkor nincs előnye a 24V rendszernek.
-
ProdyG
őstag
válasz
macilaci78 #21838 üzenetére
Köszi, vezeték elviteléhez ez a kétoldalú ragasztószalag + lapos vezeték végül is simán összehozható. Én mondjuk lehet beraknám a csak 2 eres vezetéket legalulra a 3M alá (bár ez mindegy).
Akkor 15 méteres teljes hosszt nem csak a 2 végén, hanem középen is betáplálom... itt amúgy vágni kell a szalagot és bekötni minkét oldalra, vagy lehet betáplálni egy egybefüggő szalag "belsejében" is?
Akkor az eddigiek alapján úgy vagyok vele, hogy nem 4W, hanem 8W körüli szalagot veszek (nem lesz dimmelhető). Ez már csak nem olyan gyenge fényerő 15 méteren, de azért nem is túl sok... ettől erősebbet tényleg nem akarnék. már csak azt nem tudom, hogy ennél a felállásnál legyen 12V a rendszer, vagy 24V? A 12V-nek is okénak kell lennie az elmélet szerint, előrébb vagyok bármivel egy 24V esetében?
Köszi! -
macilaci78
nagyúr
válasz
ProdyG #21835 üzenetére
Vezeték elvitele: kétoldalú ragasztószalag a stukkóra (van kimondottan ledszalaghoz 10 mm széles 3M is), rá a lapos vezeték (2/4/5 eres is van), arra a ledszalag a saját öntapadójával. Úgyse látszik, rombolni sem kell, a 3. betápkábel felmehet a másik kettővel együtt.
Az 5W körüli dekor ledszalag 12 méteren 60W. Kb ennyit kér az 5 méteres 5050/60 ledszalag is, ami mehet egyben. Szóval szerintem nem lenne gond, de legrosszabb esetben összerakod a próbát az asztalon és ha láthatóan halványabb, vibrál, akkor kell a plusz betáp.
A profil a hőelvezetésben játszik nagy szerepet, de egy opál búra szórja is a fényt, ami kisímítja valamelyest a pontszerű világítást. A billentyűzetem felett kb 15-20 centivel van a szalag, nagy fényerő, 2835/60 1200 lumen szalagnál is már egységes volt a fény a matt fekete bútorlap felett. Most 2835/120 2400 lumen szalag van ugyanott. Persze ez overkill, sötét szobában minimumra veszem le, de mivel az íróasztalom is ez, olvasáshoz, rajzoláshoz nem baj a nagyobb fény.
A fővilágítás más kialakítású, gondolom. Nem a falról, mennyezetről visszaverődő fénnyel dolgozik, hanem direkt fénnyel. Ráadásul közelebb is van a fényforrás ahhoz, ahol a fényt hasznosítani akarod. Értem ezalatt, hogy nem a fal mellett van az étkezőasztal és nem érdekes, hogy a falra tolt kanapé háttámlájára mennyi fény esik...
Nálam 2400 lumenes szalagok vannak már a lakásban, ahol nincs rá szükség, ott dimmelem.
-
ProdyG
őstag
válasz
Steady74 #21833 üzenetére
A dimmeléssel kapcsolatban: ehhez ha jól gondolom kéne valami távirányító, vagy bárhol plusz 1 vezérlő.
Szóval ez egy nyaraló lesz, ami ki is lesz adva, nem csak mi leszünk ott, ezért próbálnék mindent a legegyszerűbben csinálni, nem kell oda távirányító meg mittudoménmi, amit úgyis csak tönkretesznek
jelenleg egy villanykapcsoló van, ami vagy fel van kapcsolva, vagy le, erre kötném rá ezt a ledszalagot, mindenféle bonyolítás nélkül, egy fix 4000k fénnyel. már csak a fényerő/lumen a kérdés. -
ProdyG
őstag
válasz
macilaci78 #21829 üzenetére
Na, hát ez bonyolítja a dolgokat
"Körbe a nappalit" - nem ér mégsem körbe, van egy konyhabútor közben, ahol a tápegység lenne...
"teljesítményre (Watt) méretezünk" - akkor ezek alapján jó az elmélet egy 4-5W-os dekor led szalag esetében 12V-nál maradva. tehát működne a 15 méteres hossz, kizárólag a 2 végén betáplálva."tegyél plusz egy bekötést valahol középre" - ez az amit mindenáron próbálnék elkerülni, a stukkó már fel van rakva, minden lefestve körülötte, nem tudnék még egy plusz kábelt vezetgetni ott rombolás nélkül. de ha más nem, akkor marad a 24V, ha jól értem azzal kb biztosra mehetek...
"javasolt profilba rakni a szalagot" - simán stukkóba akarom rakni, nagy bűn lenne, ha kihagynám a profilt? látszani nem fog semmi, persze a szalagnak lehet jót tenne a profil...
"Egy dekorszalag (kis fényerő) fényes nappal nemigen fog érvényesülni" - ez még nekem új, hogy miért is kéne nappal bármilyen ledet használnom, de ti itt már többet tudtok, mint én
biztos jól nézne ki, meg dizájnos lenne nappal is.
"milyen sűrűn vannak a ledek" illetve a "szépen kirajzolódik a ledek pozíciója" témára reagálva: hát igen, ezt nagyon jó, hogy írod... erre eddig nem gondoltam... a stukkó és a plafon közt max 10 centi a távolság, és én méterenként 60 ledes szalagot akartam alapból (3528-60), de akkor ez itt talán bukó is lett
gondolom a 60-nál még nem lenne egyenletes a fény. Egy 120 már elég lenne nagyjából (profil nélkül)?
És akkor tőled is megkérdezem, hogy ha 4W helyett 8-10W-ban kezdek el gondolkodni, akkor összeadva a számokat simán kijön 10-20 ezer lumen összesen, akkor ezek szerint ez rendben van egy kb 20nm-es nappaliba? miközben a "fő" világítás egy kb 2500 lumenes mennyezeti lámpa.
Köszi a sok hasznos infót!
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21830 üzenetére
ötletes
ProdyG: magasabb fényerőt tudod dimmelni kisebbre ha kell, kisebbet viszont nem nagyobbra.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
ProdyG #21831 üzenetére
Nem tudom, mennyire vagytok fényigényesek, mi nagyon.
Ledszalag igényesen elrejtve fővilágításként igencsak sokat fogyaszt. Eleve nem direkt, hanem indirekt fényforrás a falakról, mennyezetről visszaverődve, tehát van bőven veszteség. Egy 4×4 m nappali kerület 16 méter, egy nagy fényerejű szalag meg mondjuk 20W, körben 320W a szalag teljesítménye, ehhez még +20% a tápegység méretezése, 360-400W táp.
Na, hagományos kialakítású világításból 100W-nyi led sem kell 16 m2 tisztességes megvilágításához.Ha indirekt ledvilágítást szeretnék fővilágításnak, akkor feszített mennyezetet világítanék meg felülről körben bitang szalaggal és kvázi a teljes mennyezetből egy nagy, összefüggő ledpanelt csinálnék. Az már lehet RGB, vagy akár digitálisan címezhető és amolyan ambilight háttérvilágítás effektust is tudna.
-
ProdyG
őstag
válasz
tibbike01 #21826 üzenetére
Köszi, az Anro webáruház telephelye itt van a közelben, tőlük tervezek mindent venni, csak előbb fel akarok kicsit készülni, mielőtt betérek ezzel hozzájuk
Azért akarnék gyenge fényű ledet, mert pl ha 4W helyett 8-10W-t nézek, akkor valóban kell 10-20 ezer lumen egy nappaliba? vagy ez nem számít ez esetben soknak? mennyezet mentén Anro-s stukkó-ba lenne rejtve az egész, lehetséges, hogy a fény jó részét már elnyelné maga a stukkó meg a fal? a stukkó kb 10 centire fut a mennyezet alatt (már fel van rakva és lefestve).
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Steady74 #21828 üzenetére
Én ezt csináltam PC bekapcsolásra.
A dugalj és a HDMI csatlakozó mindenképp kellett az asztallapra, volt mellette hely a PC gombjainak. A szalagot meg egy sínbe szerelt nyomógombos kapcsolóval vezérlem.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
ProdyG #21825 üzenetére
Az összefoglaló alján van pár megvalósult projektről beszámoló.
"Körbe a nappalit", hogy lesz egy körnek két vége? Vagy nem ér mégsem körbe?
Nem hosszra, hanem teljesítményre (Watt) méretezünk. Ahogy távolodsz a bekötési ponttól, csökken a feszültség és ez előbb-utóbb szemmel is látható fényerőcsökkenést jelent. Ez egyrészt adódik az oda vezető úton leadott teljesítményből, másrészt a szalag belső ellenállásából.Példának okáért egy régi 14,4 W teljesítményű 5050/60 ledszalagra azt mondták, hogy 10 métert már mindkét végén kötelező betáplálni és valóban ha csak az egyik végén volt meg a betáp, a másik végét mellé kanyarintva kb 30% fényerő elveszett, mérve 12V betáp esetén a túlvégen inkább csak 10,5V volt, de még egyenletesen világított.
Egy 4,8V-os dekor ledszalag papírforma szerint menne 30 métert is egyben a végén persze halványabban, a gyakorlatban viszont az utolsó 5-10 méter már egyáltalán nem világít, mert a szalag belső ellenállása is megeszi a teljesítmény egy részét.És itt jön képbe a 12V vs 24V, a nagyobb feszültségű rendszer nagyobb mértékű feszültségesést tud tolerálni, nagyobb teljesítményt lehet egyben betáplálni, de azért nem teljesen lineáris a dolog.
15 méteren két végén betáplálod, ami a fal mentén fut, a két vége fényesebb lesz a közepénél, de nem fog feltűnni, mert távol lesz egymástól a szalag közepe és a két vége.
Munkahelyen van egy kb 6,2 méteres dekorszalag, 4,8W/m. Egy 5 méteres és egy 1,2 méteres szalag 1-1 végén betáplálva, a két szabad végével egymás folytatása, de nincs összekötve. Szabad szemmel nem látni különbséget a fényerőben, pedig a hosszabb szalag végén kb négyszer akkora a feszültségesés, mint a rövidebben.Amúgy ha van lehetőséged, tegyél plusz egy bekötést valahol középre. Úgyis javasolt profilba rakni a szalagot, vagy valami stukkóra rakod, az alatt el lehet vinni a vezetéket.
Amit írnak az erősebb szalagról, az valid. Egy dekorszalag (kis fényerő) fényes nappal nemigen fog érvényesülni. Ha ez nem szempont, akkor oké. Este hangulatvilágításnak elmegy, de a fővilágítás el fogja nyomni, annyit meg nem fog adni, hogy fővilágítás nélkül például az olvasás kényelmes legyen. Egy ledvezérlővel viszont tudod a fényerőt is szabályozni.
A másik, amivel a szalag teljesítményét önmagában tudják szabályozni, az a használt diódák típusa és mennyisége. Nagyon nem mindegy, hogy milyen sűrűn vannak a ledek. Egy dekorszalagon lehet, csak 30 led van 1 méteren, vagyis kb 3 centinként 1 led. Mennyezet alatt futó világítás általában közel van valamelyik síkhoz (fal, vagy plafon), ezt megvilágítva nagyon szépen kirajzolódik a ledek pozíciója. Kell 20-30 centi távolság a szalag és a felület között, hogy a fény már egyenletesen látszódjon a felületen. A másik véglet a COB szalag, ahol méterenként 500 led is lehet, ez nagyon homogén fényt ad. -
Steady74
addikt
válasz
ProdyG #21825 üzenetére
18-as bútorlapon keresztül is szépen dolgozik egy ilyen.
Nálam mondjuk pont nem világítást, hanem számítógép be-vagy lekapcsolást indítok egy ilyennel. Eléggé el van dugva a számítógép, egy fingerbot van a bekapcsoló gombnál, végig simítom az asztalt, ez a kapcsoló egy wifis reléhez van kötve, ami Home Assistant-on keresztül kapcsolj a zigbee-s fingerbot-ot.
-
ProdyG
őstag
Sziasztok, kezdőként kérdeznék, néhány óra olvasgatás után.
Egy nappalit szeretnék körbe-ledezni a mennyezet mentén, ami kb 15 méter folyamatos led szalagot jelentene. Ezt én a 2 végén tudnám megtáplálni.
alapból azt olvasom mindenhol, hogy 12V rendszer esetén, bekötésenként 5 méter a max hossz (hogy ne csökkenjen a fényerő). tehát az én esetemben, mindkét végén bekötve a 15 méteres szalagot, a középső 5 méter már gyengébben világítana.
Viszont nekem kifejezetten gyenge fényű szalagra lenne szükségem, 4-5W méterenként, és itt a közelben levő szakboltban azt állítják, hogy nekem ez így jó lesz 15 méter esetében is és nem lesz fényerő csökkenés középen.
egy másik boltban azt mondták, hogy nem számít mennyire kevés a watt, nem lesz jó a 15 méteres hossz, ha csak a 2 végén kötöm be. kinek hihetek?
Köszi!
(ha egy mód van rá, maradnék a 12V-nál, de talán a 24V lehet megoldás számomra?) -
macilaci78
nagyúr
Vagy vennék valami olcsó szettet akárhol tetezőleges melegfehér árnyalattal, vagy egy COB szalag, driver, táp. A kapcsolást legrosszabb esetben megoldom egy taposó kapcsolóval. (Általános dolog a sarki villanyboltban is polcról kaptam.)
-
Immy
őstag
Sziasztok,
A 31colos monitorom mögé szeretnék tenni alapvetően (meleg) fehéres sárgás LED világítást. Nézegettem már led szalagokat stb, de egyenlőre még nem találtam meg.
Amit keresek, hogy dimmelhető legyen (de ha csak ez hiányzik a képletből, akkor tudok nélküle élni), hálózatról menjen (ha USB-ről megy, azzal is ki tudok egyezniÖ, tehát ne elemről. Legyen hozzá manuális ki-be kapcsoló, amit könnyen elérek.Nézegettem a philips HUE megoldását, de nem szeretnék plusz bluetooth vagy wifi forrást , ezért elvetettem. Vagy ki lehet azt a részt kapccsolni?
Üdv.
-
robag93
aktív tag
válasz
macilaci78 #21817 üzenetére
De akkor azzal a kapcsolóval a táp betápját kapcsolod, igaz?
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21819 üzenetére
ez is jó ötlet.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Steady74 #21818 üzenetére
Billentyűzetvilágítást úgy oldottam meg, hogy ON-OFF-ON kapcsoló elé tettem a tápot, utána két vezérlőt ugyanarra a szalagra. ON- állásban 10% fényerő, -ON állásban meg 100%, vagy amennyi.
Mondjuk, ezt most felszámoltam és kapott a profilba egy fényerőszabályzós nyomógombos vezérlőt. -
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21817 üzenetére
az mindig probléma forrása.
Nálunk egy ilyen kapcsoló van. Bal felső a meleg, jobb felső a közép, bal alsó a hideg fehér, jobb alsó a lekapcsoló. 1 nyomás a gombon 30%, dupla nyomás a gombon 60%, hosszú nyomás meg 100%. -
macilaci78
nagyúr
-
ViZion
félisten
válasz
tibbike01 #21811 üzenetére
Kinek mi...
Mi pl. nem ott vagdaljuk a húst, de egészen bánatos lennék, ha szeletelés közben kellene gondolkodni, h az jó-e még
Én amolyan ambient világításnak rakom fel, mert a nagy lámpa túl sok reggel, az elszívó kapcsolja a motort is, azt ki kell kapcsolni, főzéskor meg be. Nem sok, de ehh...
Inkább lesz külön led, reggeli mikrózás-kávézás hátterének.
Ide se lumen, se a nap spektruma nem kell. -
robag93
aktív tag
válasz
Steady74 #21807 üzenetére
Köszi és a többieknek is. Akkor jól értem, hogy össze kell simán sorolni a két szalagot? Ehhez forrasztani kell gondolom, fent összevagózni és bekötni a tápba.
Igazából a Yeelight azért tetszett meg, mert szépen megoldották a tápot és a kapcsolót. Valahogy igényes hardveres kapcsolót meg kell oldani az asszonynak. Valójában, ha van hozzá távirányító és azzal tud RGB hangulatvilágítás lenni én azzal is megelégszem. Mindenképpen akkor nézek erősebbet. -
Steady74
addikt
válasz
Én a sok fényt és a fehér variálható színét szeretem egy konyhapultot világító led szalagnál. Ezért rendeltem ilyen ledszalagot (2000-6500k, 24V, 240led/, 38,4 W max/m, CRI95). Nagyon szép a meleg fehér fényes pirosas sárgás, téli estéken tökéletes lesz. Emellett én hideg fehér fénynél szeretek dolgozni a konyhapulton, feleségem meg a természetes vagy "day-white" (kb 5000k) nál. Így nincs konfliktus
Igaz a szalag még nincs bent, a sarkok forrasztását kell még összehozni macilacival, de amúgy kíváncsi leszek rá, hogy ha meg tudjuk ott hajtani mi lesz a véleménye róla. -
tibbike01
őstag
válasz
macilaci78 #21812 üzenetére
Minden természetes fehér színű lednél ezt a ranget adják meg 4000-4500 K és nem azért mert szórás van a színárnyalat között, hanem azért mert nem lehet pontosan megmondani (csak méréssel), hogy milyen színhőmérsékletű az adott led. Amit te ajánlottál led sem 4000k, hanem 4134k vagy 3974k...stb.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Minek kell 2050 lumen?
Mesterséges fénynél meg kell szokni, tanulni a színeket, de alapvetően nincs vele gondom. Ezzel a szalaggal nincs gondom, egy T5 fénycsöves lámpa után szokatlan volt, de elsősorban a színhőmérsékletbeli különbség okozta a más látványt.Az általad linkelt szalag 4000-4500 K, most melyik? Rendelek két tekercset azonos típusból és különböző színhőmérsékletűt kapok? Esetleg tekercsen belül a gyári toldásoknál már változik? Én ilyennel találkoztam már, de próba nélkül nem nyilatkozom.
-
tibbike01
őstag
válasz
macilaci78 #21810 üzenetére
Azt nem tudom, hogy miért kell 2400 lumen a konyhapult világításnak, illetve ettől még fontosabb, hogy ez csak Ra > 80, ami nagyon rossz. Zölségek, húsok szeletelésénél el tudja torzítani a színeket. Én nem ajánlom ezt a ledszalagot.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
robag93 #21806 üzenetére
Nekem minden korpusz alján meg van szakítva. A korpusz oldalán is van egy nút marva, ott megy fel a szekrény tetejére a vezeték és ott wago-val kötöttem. Előnye, hogy ha esetleg le kell venni a szekrényt, a leddel külön nem kell foglalkozni.
Semmi nem kell hozzá, csak pár wago, sorkapocs, akármi.
-
tibbike01
őstag
válasz
robag93 #21806 üzenetére
Ez a ledszalag konyhapult világításnak még viccnek is rossz. Olyat vegyél, aminek 90 a CRI (színvisszaadás értéke).
Ajánlom figyelmedbe az Anro üzletet, hívd fel őket, degítenek mindenben. A led világításhot szó szerint minden találsz náluk.Ezt a ledszalagot ajánlom konyhapult aljába. Tapegységet, bemarható profilt, vezérlőt szintén találsz náluk.
-
Steady74
addikt
válasz
robag93 #21806 üzenetére
Ha nem akarod külön vezérelni a két szalag részt, akkor egyszerűen összekötöd vezetékkel a két ledszalag szakaszt és a vezetéket meg nem látható helyen elrejted.
Ha külön akarod kapcsolgatni, akkor is elég lesz egy tápegység, mivel a tápegységek többségén több kimenet is van, és két kapcsolót raksz az egy-egy szakaszhoz. Yeelight-nál is működik a vezetékelés, de az a led darabszám, ami azon a szalagon van, az nem való konyhába. Hacsak nem hangulatvilágítás a cél. -
robag93
aktív tag
Sziasztok! Noob kérdésem lesz. Egy konyhába szeretnék a felsőpolc aljába mart led szalagot tenni. A buktató az, hogy meg kell szakítanom egy helyen, az elszívónál, így összesen 60+240cm hossz lenne egy 60 centis megszakítással. Egyébként a megszakítás helyén alakítottam ki neki a fenti szekrénybe dugaljat.
Nincsenek nagy vágyaim azon túl, hogy egy tápegységgel megoldható legyen, esetleg még annyi, hogy a házban a világítás többnyire Yeelight cuccokkal lesz megoldva, nem bánnám, ha ez is az lenne. Addig eljutottam, hogy például a fent említett Yeelight s1 önmagában nem elég, mert azt nem fogom tudni megszakítani így. Létezik ehhez pl. valamilyen Y elágazás?
Készítettem egy ábrát a vizuális típusoknak
-
Steady74
addikt
válasz
werszomjas #21804 üzenetére
Gondolom ez egy programozható RGB ledszalag Xiaomi módra, bár a paraméterek alapján abból is a legrosszabb. Ezt arra értem, hogy 24 led van méterenként, a legalapabb kínai digitálisan, ledenként címezhető led szalagi is 30, de inkább 60, de van 96 és 144 led/m szalag is. Ami nyilván abban fog megjelenni, hogy mivel a ledek egymástól messze vannak, nem lesz homogén a fényed, az effektek viszonylag rondák lesznek. Viszont ha már van xiaomi home appod meg terméked, akkor viszonylag könnyen tudod használni.
-
werszomjas
addikt
Sziasztok.
Megér 5500ft-ot? (Ennyiért sikerült Alza ban megvenni)
Nem vagyok otthon a témában de pont szeretnének a lakásban hangulatvilagitast.
Mi az előnye, hátránya ennek a yeelight ledszalagnak?
Köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Whirlpool AWO/C 51001 mosógép alkatrész
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R7 3700X / RTX 2070S / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P15 - i7-10850H I 32GB I 512SSD I FHD I Nvidia 4GB I W11 I Cam I Garancia!
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest