Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#130001) Eagl3 válasza Dyingsoul (#129999) üzenetére


Eagl3
veterán

Akkor szívtad meg ha nem jön vissza és fejezi be amiben megállapodtatok.

(#130002) _q válasza lemmy71 (#129944) üzenetére


_q
addikt

"lelehet kaparni egy raskettával, utána beereszteni"

Mit jelent, hogy beereszteni?

(#130003) YAS-dude válasza lemmy71 (#129986) üzenetére


YAS-dude
őstag

Csak akkor van szopás, ha egy eső kicsit lemossa a még meg nem kötött nemesvakolatot.

(#130004) AxBattler válasza Dyingsoul (#129999) üzenetére


AxBattler
félisten

Előre csak anyagköltséget, meg egy minimális összeget kell fizetni... ha nem jön vissza, akkor szívtad meg. Egyébként ha jól dolgozik, akkor szvsz nem érdemes puffogni, örülj neki, ha nem egy fél évig húzza.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#130005) Morris válasza SHawk (#130000) üzenetére


Morris
veterán

A beton nem párazáró.
Létezik egy ún páranyomás is. A lényeg, hogy beton födémre mindenképpen kell párazáró fólia. A beton födémet a külső oldalról kell pára ellen zárni.
Tehát beton - párazáró fólia - hőszigetelő (opcionálisan páraáteresztő fólia a szigetelés tetejére)

Fafödém esetén a párát belülről kell kell megfogni.
Párazárás - födém - szigetelés (opcionálisan páraáteresztő fólia)

(#130006) Dyingsoul válasza AxBattler (#130004) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Arra egyelőre nem látok esélyt, hogy ne jönne vissza mivel egy utcában lakunk és eddig mindig állta a szavát. Csak marha drágának gondolom ezt a bulit és ezt mondtam neki is de azt mondta ennyi az annyi.

Pont ezért írtam ide a kérdésem: mert ha elkezdek puffogni akkor tuti rontok a helyzeten. Akkor már lehet veszélybe kerülne a kérdés, miszerint kijön-e másodjára is, anélkül viszont úgy gondolom tuti jön és befejezi.

[ Szerkesztve ]

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#130007) z0d1@Ku$ válasza Dyingsoul (#130006) üzenetére


z0d1@Ku$
senior tag

Szerintem örülj, hogy ebben az időszakban találtál olyat, aki szépen dolgozik.
És ahogy a mondtás tartja: minden annyit ér, amennyit adnak érte. :)

(#130008) Met válasza Dyingsoul (#129999) üzenetére


Met
Topikgazda

gázkazán felszerelése, vezetékes modul csere vezeték nélkülire, 2 mosdó felszerelése, szilózása, stb, WC bekötése, kád felszerelése, beállítása, radiátor visszaszerelése

Ez több lesz mint 3 óra szerintem.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#130009) Eagl3 válasza Dyingsoul (#130006) üzenetére


Eagl3
veterán

Hogy érted, hogy soknak tartod? Előre, helyszíni felméréskor megállapodtatok egy árban, amit te elfogadtál. Ha ő ezt fél óra alatt csinálja meg, akkor is kötelességed kifizetni azt az összeget amiben megállapodtatok.

(#130010) Dyingsoul válasza Eagl3 (#130009) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Igen de én nem értek hozzá, ezért kerestem szakembert aki megcsinálja. Viszont a többi szaki sokkal többet dolgozott és órára levetítve kisebb órabér jön ki másoknál. Egyedül ennél a vizesnél lepődtem meg azon ahogy leírtam, hogy milyen keveset dolgozott és mégis milyen sokba került.
Ahogy az első posztomban is írtam azt szeretném megtudni, hogy mennyire vágott meg ez a szakember vagy egyáltalán nem csak a vizes szakma ilyen jól fizető vagy mit rontottam el én, hogy kellett volna alkudoznom vagy mit kellett volna tennem, hogy máskor ne kerüljek ilyen helyzetbe. A klíma már be van csövezve, a klímás bérét nem sokalltam, egy egész napot dolgoztak nálam. A villanyszerelő már két egész napot dolgozott nálam még jön egy 3. nap. Egyiknél sem sokalltam az árat amit megkért. Egyedül ennél a vizesnél. De lehet azért mert nem látom át a költségeit és a teljes munkát, a hátralévőket is ahogyan azt leírtam. Ahogy #130008Met is írta, lehet hogy most elkérte a teljes munka árának a felét úgy, hogy igazából az 1/3-ával végzett csak és a java még hátravan. És lehet csak ezért érzem magam szarul miatta mert azt hiszem, hogy itt lesz még 2-3 órát aztán én jól megszívtam, hogy ilyen magas órabéren dolgozó szakit találtam közben meg nem, csak ő már a meló árának felét úgy kérte el, hogy a java még hátra van de be fogja azt is fejezni.

Most ez alapján amiket írtatok az jön le, hogy fogjam be a számat és csináltassam vele végig. Akkor így lesz csak ha ilyen módon adod elő a megoldást nekem abból semmit nem értek meg és nem tanulok az esetből mert nem tudom, hogy mit és hol rontottam el csak azt tudom, hogy rosszul érzem magam a leírtak miatt.

[ Szerkesztve ]

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#130011) macilaci78 válasza SHawk (#129997) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Ha bejut a fába a nedvesség, annak reszeltek. Ebben az esetben a fa fölött párát zárni marhaság.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#130012) robag93 válasza Dyingsoul (#130010) üzenetére


robag93
tag

Kád/zuhanyzó beszerelés nettó 30-40 ezer. Ehhez viszonyítsd :D

(#130013) Attila2011 válasza Dyingsoul (#130010) üzenetére


Attila2011
aktív tag

Más szerelővel se biztos, hogy jobban jársz. 180k-t kért munkadíjként, ha minden munka kész, amire szerződött (szép hosszú felsorolás volt), akkor az már annyi, ezt elfogadtad. Többet nem kérhet érte, a fennmaradó részt pedig a végén fizesd ki. Kulturáltabb országokban az árból még 10%-ot vissza is szoktak tartani garancia végett és csak 1 év után fizetik ki. De nálunk sajnos nem jellemző.
Az anyagdíjról pedig kérj részletes számlát és csak akkor fizesd ki. Nálunk tetőt cseréltek, de nem bemondásra fizettünk, hanem a vállalkozó mindenről hozta a számlát. Kérni se kellett, magától tette. Nyilván nem a legkisebb csavarokig, de a jelentősebb dolgokról.

Rokonnak 2 kazánt akarnak rákötni 210k-ért (nyilván nem számlásan), pedig csak cseréről van szó, gáz egy az egyben olyan, mint előző, vegyes kazán szintén csere, ott lehet minimálisan eltérő csőméret. Egy délelőtt megvan vele a szerelő, én is szeretnék ilyen bérezést tervezőként.
Szóval igen, kicsit nevetséges amilyen pofátlanok lettek a "szakik" órabért tekintve.

(#130014) zoli03 válasza Dyingsoul (#129999) üzenetére


zoli03
őstag

Ha ennyire bánt a dolog, miért nem számolsz utána? Ott a képen 4 db falikorong van, 1500-2500 Ft darabja.

Nézzél videó vagy olvass utána, hogy kell felrakni egy mosdót, berakni egy kádat, stb.

1 óra simán elmegy (vagy több), hogy kiméred és felrakod a mosdórögzítő csavarokat, csapot beszereld a kagylóba, kihúzod szilóval, lefolyót összeszereld és méretre igazítsd, berakod a sarokszelepet és a összekötöd a csappal.

(#130015) Eagl3 válasza Dyingsoul (#130010) üzenetére


Eagl3
veterán

Szerintem ha visszamegy és a megbeszéltek szerint mindent korrektül megcsinál, akkor nem rontottál el semmit. Azt egyébként nyugodtan tisztázhattad volna vele ott a helyszínen, hogy mire fizeted most ki a munkadíj felét. Szerintem kb. a munka 1/3-át végezte el eddig.
Nagyon észnél kell lenni a mai világban és soha senkinek nem szabad előre semmit kifizetni amit még nem végzett el.
De ahogy fentebb írtam, legyünk optimisták és visszamegy szépen elvégezni a hátralévő munkákat.

(#130016) [w]


[w]
őstag

garázsajtót (egyszerű kétszárnyú) lakkoznám újra

1. előtte felcsiszolnám, milyen finomságú papírt használjak?
2. milyen lakkot és mennyit vegyek hozzá?

cmdr PETER W. VOLKOV

(#130017) Viperator válasza [w] (#130016) üzenetére


Viperator
őstag

Itt érdemes megkérdezni.

"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell

(#130018) tyielow


tyielow
aktív tag


A szeglemezes szerkezetben a szarufák 4,5 cm-esek. Elkezdtük felrakni az első sor fóliára az ellenléceket. A kontytető élére hogy helyezzük fel az 5x5-ös ellenlécet? Az ács akitől kaptunk gyorstalpalót azt mondta, hogy ide nem tudunk kettőt felrakni, mert akkor kilógna a síkból és pagodás lenne. Azt mondta vágjuk félbe és 2,5 x 5-ös lécet tegyünk oda. Azt nem tudom, hogy akkor ezt hogyan kéne. Fektetve? Egyet vagy kettőt? Az élekre amúgy 2 lécet szokás rakni? Nem akarom nyaggatni, először inkább csak titeket :D Az egyetlen vápát lehet megcsináltatom vele, már ha ráér.

YouTube: toty1ka

(#130019) Dyingsoul válasza Eagl3 (#130015) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Rendben, köszönöm neked és az előtted szólóknak is a hozzászólásokat! :R

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#130020) SHawk válasza Morris (#130005) üzenetére


SHawk
csendes tag

Kíváncsivá tettél, külön megnéztem és a Rockwool honlapján ezt írják:

"Amikor a födémszerkezetünk használati tér felőli párazárása nem megoldott akkor azt a födém felső síkján a födém és a hőszigetelés között elhelyezett felületfolytonos párazfékező fóliával lehet megoldani. (Megfelelő párazárású födémpl. a VB födémek, gerendás, béléstestes födémek, ha a felbetont elkészítették, valamint azok a fafödémek melyek alsó síkján felületfolytonos párafékező fóliát helyeztek el.) A szigetelés fölé nem kell helyezni fóliát. Ha a tető nem zár megfelelően, akkor páraáteresztő, szélzáró tetőfólia ráhelyezhető."

Ez alapján megfelelő párazárású egy beton födém + nyugodtan lehet fa födémre rakni párazárót, amennyiben van felette hőszietelés...

(#130021) SHawk válasza macilaci78 (#130011) üzenetére


SHawk
csendes tag

De miért jutna, hiszen harmatpont felett lesz a hőmérséklet a hőszig alatt, ott csak pára van. A bútorok sem mennek tönkre az élettér páramennyiségétől (feltételezve, hogy nem 80-100% az általános páratartalom, hanem 40-50%)

(#130022) YAS-dude válasza Dyingsoul (#129999) üzenetére


YAS-dude
őstag

Felejtsd el ezt az óradíj felfogást. Az jobban tetszene, ha ugyanennyi pénzért két hétig baszakodna egy okj-s kezdő? Az már megfelelő óradíj lenne számodra?

(#130023) modflow


modflow
veterán

Valaki tudja, hogy ilyen csiszoló legyezőt (fúrógépre) hol lehet vásárolni Miskolcon?

(#130024) csababarca


csababarca
őstag

telekkönyvi szemlét kellene szereznem közműcsatlakozáshoz.
ezt honnan tudom megtenni? online is lehet?

iPhone 8 64GB, MacBook Air, Skoda Superb 2012, CRTDI 2.0

(#130025) Donki Hóte válasza modflow (#130023) üzenetére


Donki Hóte
veterán

OBI, Praktiker, Bauhaus, Stavmat, Tesco, Auchan, gazdabolt...

Egyébként mi az csiszoló legyező? Ez?

Vagy ez?

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#130026) modflow válasza Donki Hóte (#130025) üzenetére


modflow
veterán

Utóbbi. :)
De pl. az obi-ban egy ilyen 2-3 ezer forint :Y
Ami amúgy 600 Ft.

Ezért kellene nekem egy rendes kis szakbolt, ahol nem ilyen sznob a célközönség, mint az obiban.
Pl. vehetnék 10 db csavart is az obiban 800 Ft-ért, de egy barkács kisboltban kb. 50 ft.

Kerítés deszka oldallapját csiszolnám meg vele, hogy a régi felpattogzott festék lejpjjön a fáról.

Miskolcon van pl. Bauhaus?

[ Szerkesztve ]

(#130027) pjen válasza modflow (#130026) üzenetére


pjen
félisten

Fene tudja;5x60 kapupánt csavar 60 forint/ db barkácsbolt.

(#130028) Met válasza modflow (#130026) üzenetére


Met
Topikgazda

Google nem barátod? :U

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#130029) BullZeye


BullZeye
veterán

Házat vettünk, burkolatokat is cserélünk és eddigi felújítások alapján laminált lap alá használtunk:
1) 5mm XPS-t, de ahol nem volt tökéletes az aljzat ott recsegett a parketta, így ez nem vált be.
2) Valami farost jellegű zöldes színű alátét, de nem vált be, mert nem nyelte el a visszaverődő lépés hangokat, kopogott amikor mentünk rajta.
3) Parafa hőszigetelése nem túl jó és eléggé kellene a mezítláb mászkálás miatt, meg nem olcsó.
4) Amit találtam és mindenben jó az meg megfizethetetlen, majdnem 5k/m2 amire nincs keret.

Nincs véletlenül valami rejtett titkos és olcsó megoldás, ami hőszigetel, nagy sűrűségű, visszaverődő zajokat tompítja?

Eddig komolyan a legkomfortosabb a 2mm hab volt, ott semmit nem mozgott a parketta és nem kopogott, csak ugye ez nem hőszigetel túl sokat, bár fene tudja :)

(#130030) Exodion válasza Dyingsoul (#130019) üzenetére


Exodion
aktív tag

Nálam panelban a vizesnek 50k-t fizettem 4db gömbcsap meg 90cm 5rétegű csőért 4db press idommal. 10perc alatt megvolt. Telefonban 23k-t mondott. Még jó hogy volt itthon extra kp. Ha nem fizetem ki szétbontja az egészet. Ez volt 2020-ban. 21-ben 40-ből megcsináltuk magunk a vízszerelést bérelt présgéppel :DDD .

[ Szerkesztve ]

(#130031) Dyingsoul válasza YAS-dude (#130022) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Most az a baj, hogy te pont a legnegatívabb hozzáállást tanusítod a kérdésemmel szemben. Az a baj, hogy a vizes nettó 2 óra munkáért elkért 100 ezer munkadíjat. Ami azért valljuk be sok. És az sem túl bizalomgerjesztő, hogy mikor én előre jeleztem neki, hogy kérem mi mennyibe került mint szerelék, anyag mint ugye gipsz, 5 rétegű cső amit ugye meg is találtam, hogy 485 ft folyómétere és ezt egy papírra tollal felírva mutatja nekem, hogy "27.450.-" ami este, vakuval volt ráadásul fényképezve ez nekem nem túl bizalomgerjesztő. Ahelyett, hogy elővette volna a számlát amit a boltban kapott amikor ezeket elméletileg megvásárolta nekem és mutatta volna, hogy ezek az anyagok kellettek a beszereléshez. Még ha mással együtt vette volna vagy régebbi számlát mutat amin mennyiséget vett mert mondjuk más munkához való anyaggal együtt vásárolta, még az is elég lett volna nekem. De ez így nekem kicsit gyanús azért.

Azt meg a hozzászólásomban is leírtam, hogy 3 lehetőséget látok:
1) Átvert a teljes munkadíjjal olyan értelemben, hogy az egész munka, amit felsoroltam az jóval olcsóbb kellene, hogy mlegyen, teszemazt 100-120k.
2) Most elkérte a munkadíj felét, pedig még nem járunk a munkák felénél. Ezt csak furcsállom legfeljebb, kérhette volna arányosan, az úgy jobban esett volna és logikusabb is lenne.
3) Én vagyok a buta. Teljesen normális ezért a melóért 180k munkadíjat + 100k anyagköltséget kalkulálni. Ez esetben örülnék a legjobban. Merthogy a másik oldalról ( szüleim, bátyám) meg azt kapom, hogy mindent marha drágán csinálok/csináltatok meg a lakáson és hogy engem folyamatosan átvernek. Ezért örülnék a legjobban annak, ha valaki azt mondaná üljek le a seggemre, ennek ennyi az ára. Ezt el tudnám fogadni.

Igen a munkák egyébként felsorolva hosszúnak tűnnek. De egy radiátor felszerelés 10 perc, azért az ne legyen már egy olyan munka ami 25.000 forintba kerül, főleg mivel nem csak ezért jönnek.

[ Szerkesztve ]

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#130032) szaszyka válasza Dyingsoul (#130031) üzenetére


szaszyka
senior tag

Nem akarok beleszólni, de amikor írtad, hogy a munkadíj felét kérte el, a 100 ezret, akkor a komplett munka felét fizetted ki, nem csak a mostani kis melót. Tehát elvileg már fizettél ki a többiből is valamit, mert ugye akkor egy komplett fürdő vízszerelése lesz 200k munkadíj, ami ha faszán dolgozik, nem hiszem hogy sok lesz. Ha jól dolgozik, és nem lesz vele gondod évtizedekig, akkor megéri ez a munkadíj, de ugye ez majd csak a kész fürdő láttán, és néhány év után derül ki. Én nem nagyon kavarnék a helyedben, mert ennek még bőven lehet azért jó kifutása. Ráadásul "szomszéd", biztos marha jól esne neki is, ha kontárkodna, és évekig kerülgetnétek egymást az utcán...

Lenovo Thinkpad X220 :D

(#130033) Dyingsoul válasza Exodion (#130030) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Hát igen, én is elkezdtem sokmindent magam megcsinálni, de nem nagyon értek hozzá és sokat kell olvasnom. A vízzel meg pont úgy vagyok, hogy azért azt nem ártana szakemberre bízni vagy legalább is olyanra, aki biztosan meg tudja úgy csinálni, hogy ne áztassam el az alsó két szomszédot mert az kellemetlenebb, mint most kifizetni valakit aki valamennyire ért is ahhoz amit csinál.

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#130034) sanzi89 válasza Dyingsoul (#129999) üzenetére


sanzi89
addikt

Ezt nyeld le. Munkadíj felét kifizetted, én már csak akkor adnék neki bármit is, ha a munka kész, olyan minőségben ahogy azt előre megbeszéltétek.

Sajnos manapság szabad rablás van, fényes nappal kilopják a szemedet, ez van. Ne foglalkozz azzal, hogy mikor hány órát dolgozott, a munkadíjat és a munkát megbeszéltétek, mindkettőtöknek megfelelt, ez a része le van zárva, mindkettőtöknek kell az elvállalt részt teljesíteni.

Az anyagról meg hozzon számlát, ne hasraütésre mondjon egy összeget. Ezt a tételt fogd fel tanulópénznek, a jövőben mond meg a szakinak egyértelműen, hogy kell minden anyagról számla.

[ Szerkesztve ]

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#130035) tyielow válasza tyielow (#130018) üzenetére


tyielow
aktív tag

Valaki?

YouTube: toty1ka

(#130036) Kickass


Kickass
őstag

Üdv!

Laminált padló alá a sima habfóliával szemben a padlóalátéteknek (pl. Profi Floor) van bármi hozzáadott értéke, már a talán egyszerűbb kezelhetőségen (click rendszer) kívül? Padlófűtés nincs.

Köszönöm :R

[ Szerkesztve ]

(#130037) macilaci78


macilaci78
nagyúr

.

[ Szerkesztve ]

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#130038) macilaci78 válasza BullZeye (#130029) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Pár milliméteres vastagsággal milyen hőszigetelést vársz? A linkelt csodához nincs adatlap, ami alapján összemérhető lenne, tapasztalatod sincs vele, csak a megkajált marketing halandzsa. :U

Kickass: lépészajcsökkentés.

[ Szerkesztve ]

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#130039) YAS-dude válasza Dyingsoul (#130031) üzenetére


YAS-dude
őstag

Biztosan bement neked a gépész a boltba egy méter csőért meg 13cm loctice zsinórért, hogy tudjon róla számlát mutatni...
Ő beárazta magának, hogy egy fürdőszoba felújítás vizes melóinak ez az ára.
Majd jönni fog a burkoló, lehet, hogy ilyen kis baszakodós helyiségre ő sem négyzetméterárral számol, stb.
Azt kellene megértened, hogy ha előre megmondta, hogy ennyibe fog kerülni és te elfogadtad, akkor (ha nincs gond a munka minőségével), utólag már nem nagyon van mit számonkérned rajta, hogy mit miért.
Kifizeted az idejét, az évtizedes tapasztalatát, a nyugalmadat, hogy ez legalább rendesen meg lett csinálva, a te idődet, hogy nem kell a jutubról vízszerelést tanulnod, stb.

(#130040) Donki Hóte válasza Dyingsoul (#130031) üzenetére


Donki Hóte
veterán

5 rétegű cső amit ugye meg is találtam, hogy 485 ft folyómétere

Igen, ha 200 méteres tekercsben veszed.

Ha bemégy a boltba, hogy kell neked 2,25 méter kék szigetelésű és 2,3 méter piros szigetelésű, akkor vagy nem adnak, vagy 15 eFt lesz a két darab :K

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#130041) zoli03 válasza Donki Hóte (#130040) üzenetére


zoli03
őstag

Nálunk mindenhol adnak méterre is felár nélkül. De a szigetelt 7-800 Ft/m, és Dyingsoul-nak az van beépítve.

(#130042) Dani82


Dani82
senior tag

Kaptam egy ajanlatot burkolotol, mi a velemenyetek az arrol? Igazibol sok idom nincs keresgelni, raadasul o jonne es csinalna.
kb 50m2 ketfele burkolat hideg es meleg felbontasa teljesen. Kiegyenlites stb, majd egyfele melegburkolat telepitese. Erre mondott 400+anyagkoltseg.
ez mennyire realis?

(#130043) Morris válasza SHawk (#130020) üzenetére


Morris
veterán

Értem.
Nézd, nekem mindegy, hogy hogyan csinálod. Nem az enyém lesz.
Nálam béléstestes födém van, rajta felbeton.
Amikor ide költöztem néhol volt letéve a padláson üveggyapot.
Amikor felszedtem késő ősszel, alatta a beton nedves volt. Láttam a saját két szememmel.

Ha Te nem raksz párazáró fóliát a beton és a szigetelés közé akkor nem raksz!
Én raktam!

(#130044) lemmy71 válasza Dani82 (#130042) üzenetére


lemmy71
őstag

Ott körül van a mai árak alapján, na és örülhetsz hogy van rá azonnal ember.
Egy tipp, ha te magad szeded fel a régi burkolatot akkor cirka 150 ezret spórolhatsz. Egynapi "kemény" munka megér ennyit és nem egy atomfizika ;)

(#130045) pjen válasza Morris (#130043) üzenetére


pjen
félisten

Az a baj, hogyha raksz fóliát akkor lezárod a betont, ha nem szellőztetsz eleget a sarkok p enészedni fognak. Valahol el kell menni a párának. Ha a padlás kellően szellőzik a gyapotból kiszárad a nedvesség. Szerintem, de nem vagyok építész. :)

(#130046) SHawk válasza Morris (#130043) üzenetére


SHawk
csendes tag

Nekem betonkefnis födémem van felbetonnal, 9 éve raktam rá 30 cm táblás kőzetgyapotot, az évek alatt többször előfordult, hogy ilyen-olyan okból fel kellett szedni helyenként és mindig porszáraz volt alatta.

Meg a Rockwool csak tud vmit a hőszigetelésről :)

[ Szerkesztve ]

(#130047) tothjozsi96 válasza SHawk (#130046) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Abban egészen biztos lehetsz hogy az nem egy párazáró födém. Lehet itt vitatkozni, utána kell olvasni. Egyébként az ELTE-n csináltak egy kutatást, ahol meghatározták a beton minőségét és vastagságát, ami felett párazárónak számít. Pontos adatokat én nem tudok, az Ácsom mesélte, aki engem is megnyugtatott abban hogy ezek a födémek nem párazárók.

Egyébként egyik ismerősöm tavaly tett le Rockwool-t, nála kerámai béléstestes a födém, azon is van felbeton réteg. Ő is azt hitte amit te, aztán eltelt 1-2 hét és a még nyitott ereszaljnál folyt ki a pára, dőlt mindenhonnan. Tudok mutatni képeket, ha gondolod. Hogyha párazáró lenne a födém akkor nem kezdett volna el csorogni mindenhonnan a pára. Azt még hozzátenném hogy ő is felszedett pár táblát, és neki is porszáraz volt alatta.

Én ezekben a kérdésekben nem foglalok állást, mindenki tegyen úgy, ahogy jónak látja.

(#130048) Dyingsoul válasza YAS-dude (#130039) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Te elolvasod egyáltalán amit írok?

"Még ha mással együtt vette volna vagy régebbi számlát mutat amin mennyiséget vett mert mondjuk más munkához való anyaggal együtt vásárolta, még az is elég lett volna nekem."

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#130049) Dyingsoul válasza zoli03 (#130041) üzenetére


Dyingsoul
veterán

A szigetelést ő tette rá külön. Külön volt neki 5 rétegű cső és ilyen kék és piros szinű szigetelés. De ez amúgy mellékes is sztem.
Gépészcentrum-ban méterenként is lehet venni. Ennek a weboldalnak a fizikai boltja ott van a tőlünk olyan 300 méterre... Neki is szinte szomszédja.

De egyébként már rég túlpörögtünk a témán. Én úgy érzem a választ amit kerestem megkaptam itt a topikban és el is fogadtam. Nem értem miért üti még mindig a témát YAS-dude.

[ Szerkesztve ]

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#130050) SHawk válasza tothjozsi96 (#130047) üzenetére


SHawk
csendes tag

Valamennyi pára biztos, hogy átjut, ez nem kérdés, de – tapasztalatom szerint – amennyiben kellően átszellőztetett a padlás, ez nem okozhat gondot.
Ha nincs légmozgás, akkor tényleg ki fog csapódni a pára.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.