Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#124001) pjen válasza stickermajom (#124000) üzenetére


pjen
félisten

Ha megszűnik a szaldó, nagyon meggondolandó lesz a napelem.

(#124002) Donki Hóte válasza pjen (#124001) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Az pedig sajnos előbb-utóbb megszűnik :(

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#124003) kunberci válasza stickermajom (#124000) üzenetére


kunberci
aktív tag

Múltkor becsöngetett egy fazon hozzám, hogy napelemes rendszert telepítenek, és látja, hogy jó a tető, van ez az ingyenes (támogatott) napelemes rendszer. A lényeg hogy csak olyan helyre csönget be, ahova érdemes napelemes rendszert telepíteni.

(#124004) stickermajom válasza pjen (#124001) üzenetére


stickermajom
addikt

Bruttóban is életképes lehet a dolog, illetve egyre többen raknak hibrid rendszert is. Palával viszont ez nagy valószínűséggel nem megoldható.

#124003 kunberci Elég sz*rul mehet a cégnek, ha manapság becsöngetőset kell játszaniuk. :D

(#124005) kunberci válasza pjen (#123994) üzenetére


kunberci
aktív tag

Nem az nem a vezeték hibája, ha elfúrom, de ha csövezve lett volna, akkor ki a régi, be az új, és már el van felejtve a dolog. Az, hogy egy radiátor talpat miért kell lefúrni, erre nincs mit mondani, ez színvonal alatti kérdés. A radiátor előtt beépített műanyag erkélyfal van, amire nem lehet rögzíteni a radiátort.
Amúgy te is a klímás fűtést ajánlgatod. Miért nem a Jancsi kályhát, meg a sparheltet, ami több évtizede jó, és megbízhatóan működik.

(#124006) Donki Hóte válasza stickermajom (#124004) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Hozzánk is bejöttek, pedig nem kerestük őket, de látták, hogy új a tető, plusz van légkondi. Mondtam nekik, hogy havi 6000-7000 Ft a villanyszámlánk, nincs az az állami támogatás, ami mellett megérné napelemet telepíteni.

Erre azt javasolta, hogy 2 éves kondenzációs kazánt cseréljük át hőszivattyús fűtésre, illetve vegyünk elektromos autót, mindjárt lesz érdemi fogyasztás a napelemre.

Ja, költsek el 2 milliót hőszivattyús fűtésre, illetve 5 milliót egy elektromos autóra, mert akkor lesz annyi fogyasztás, hogy legyen érdemi megtérülési idő :Y

Jól beszélt a fickó, de nyilván nagyon messze volt attól, hogy meggyőzzön bennünket :K

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#124007) Doki16 válasza stickermajom (#124000) üzenetére


Doki16
addikt

Jól ismersz :D Napelem előtt egyébként csere lenne egy ilyen pala tető az biztos. Rágódok sokat egyébként folyamatosan, hogy mi tévő legyek. Sokáig sem szabad vacakolni, mert fogynak a házak és az alapanyagok is csak egyre jobban drágulnak.

A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.

(#124008) stickermajom válasza Donki Hóte (#124006) üzenetére


stickermajom
addikt

Tényleg meglep ez a házalás, manapság boldog-boldogtalan napelemet telepíttet az ilyen-olyan támogatások miatt. Aki nálunk telepített pár éve, most nem jut ki a szomszédokhoz felmérni annyi munkája van.

Simán el tudom amúgy képzelni, hogy van akit rá lehet szedni így olyan beruházásra, amire tulajdonképpen nincs is szükségük.

(#124009) pjen válasza kunberci (#124005) üzenetére


pjen
félisten

Azért csövezve se ilyen egyszerű ez, a padló és fal fűtésnél pedig sima szopás..A klìmàt nem ajàlgatom csak leìrom, hogy nekem milyen. Tulajdonképpen nem is a mi ötletünk volt a klímás fűtés, hanem a klíma szerelőjé, mi csak klímát akartunk. Ami tény H tarifával messze olcsobb mint a gáz. Vannak árny oldalai is. Például a fürdőszobák és wc k külön villany fűtést igényelnek. Lehet a klímák issza állnak hűtésre és átmeneti fűtésre és bekerül a csapatba egy kondenzációs gáz kazán is.

(#124010) xavix13 válasza angelside77 (#123990) üzenetére


xavix13
senior tag

Beszéltem ismerős villanyszerelővel azt mondta nagyon szívesen ráhackeli nekem, csak nem nagyon akartam a drága idejét rabolni, de megoldódik elvileg a dolog visszaküldés nélkül.

One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.

(#124011) sanzi89 válasza stickermajom (#124008) üzenetére


sanzi89
addikt

Ez arról szól, hogy sok ember meggyőzzenek, hogy itt van a napelemes ingyen pénz, pályázz, neked semmibe se kerül. A pályáztatásért természetesen elkérik a saját kis díjukat, ismerősi infó gyűjtés alapján 50-150k közötti összeget. Mindenki tudja, hogy SOKKAL többen pályáznak, mint ami keret van, szóval nagyon sokan nem fognak konkrétan kivitelezni semmit, de a pár órás papírmunkával megkeresik a fenti pénzt. Ha meg esetleg valami csoda folytán mégis nyernek a pályázaton, akkor ki is vitelezik a melót.
Olyan embereket küldenek ki most házalni, akik egyébként a napelem telepítés gyakorlati részében nem tudnának úgyse részt venni (gyakorlatuk, végzettségük, szellemi/fizikai kapacitásuk híján), ők plusz emberek, plusz feladatra, plusz bevételi forrást jelentve a cégnek.
Tucatszámra megfelelnek a környezetemben a pályázati feltételeknek emberek, pályáztak is természetesen, kíváncsi vagyok, hogy hányan fognak konkrétan napelemet is kapni.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#124012) mezis válasza sanzi89 (#124011) üzenetére


mezis
nagyúr

Én is megkerestem pár céget még a kezdetkor. Volt is ajánlat az általad említett összegekkel.
Áttanulmányoztam a pontos kiírást és rájöttem hogy a kivitelezői szerződés kivételével az összes többi dokumentumot ki tudom tölteni, beszkennelni, csatolni. Találtam olyan céget, amelyik hajlandó volt az "együtt sírunk, együtt nevetünk"-re és a kivitelezői szerződés is rendben lesz.
Nem csak szélhámosok vannak a piacon.

Megjegyzés: a startkor a lefölöző cégeknek volt egy keresztkérdése: "Mennyi a havi villanyszámlád illetve áramfogyasztásod". Ha nem volt legalább 500kWó/hó (kb 35000Ft/hó) a fogyasztásod, akkor már nem is foglalkoztak a pályáztatással. Miért? Azért, mert nem érte al a maximumot a beépíthető napelemek teljesítménye. (5kWó)

[ Szerkesztve ]

mezis

(#124013) cool13


cool13
őstag

Sziasztok!
Sanica kazánokról mi a vélemény, tapasztalat? Szimpatikus a sok gari és a rozsdamentes hőcserélő miatt. Egy Saunier Duvalt (ami már lassan 10 éve teszi a dolgát hiba nélkül.) váltana az új készülék. Ha nem ajánlott, akkor mit nézzek ami tartós és jó?

(#124014) lemmy71 válasza pjen (#123987) üzenetére


lemmy71
őstag

Anno a Csabai hófogós mázas cserepek, egyik generációja rettentő rossz minőségű volt. Rossz agyag stb. és nem volt megfelelően kiégetve ezért mészkukacosodtak amitől levált a külső máz és a tél szépen szétfagyasztotta. Amúgy anno BNV nagydíjas termék volt, szóval nem volt mind olyan hulladék ;) Manapság több szemetet gyártanak.

(#124015) Vesa válasza pjen (#123994) üzenetére


Vesa
veterán

Az aluvezetéket nem ok nélkül cserélték rézre! Nézz utána, miért...Egyáltalán nem ideális és akkor finoman fogalmaztam!

A tudomány a valóság költészete!

(#124016) pjen válasza Vesa (#124015) üzenetére


pjen
félisten

A szolgáltató mind a mai napig alu vezetéket használ légvezetékes hálózaton. Nézz utána miért. 30 éve lóg az oszlop és a ház között az alu, kivan téve esőnek, hónak, szélnek. Semmi baja. Az alu vezetéknek a legnagyobb hátránya a törékenysége, de ha békén hagyják nem történik vele semmi.

(#124017) Borisz76 válasza pjen (#124016) üzenetére


Borisz76
veterán

Egyrészt drága lenne az oszlopokon lecserélni azt a rengeteg alu vezetéket ......másrészt a kábel súlya sem tenné lehetővé.

Ezért is alkalmaznak alu vezetéket a mai napig.

Aztán a villanyóra után már a házakban - a mai kor szabványainak megfelelve - már csak réz vezetéket lehet használni.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#124018) sanzi89 válasza pjen (#124016) üzenetére


sanzi89
addikt

Nem csak légvezetéknek, nekünk földben van a méretlen fővezeték és a telekhatáron lévő fő villanyórát a kismegszakítószekrénnyel összekötő vezeték is, mindkettő alu.
Ettől függetlenül új, házon belüli vezetékezésnek alut használni manapság nem okos dolog. Ezer meg egy hátránya van a rézzel szemben.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#124019) -ZeeZee- válasza pjen (#124016) üzenetére


-ZeeZee-
senior tag

Hidd el, hogy nem véletlenül használja a szolgáltató az alu vezetéket a rézzel szemben. Azért, mert bár a réz vezetéknek minden szempontból jobbak a tulajdonságai, mint az alunak, viszont az ára az egekbe szökött. Régen (10 évvel ezelőtt) kezdték meg az új vezetékeknek az alut használni, mert bár eggyel nagyobb keresztmetszet kell, de még így is olcsóbb, mint a réz. Azért a szolgáltató sem hülye, csak akkor rak rezet, ha nagyon muszáj. Ja, a légvezeték sosem volt réz, csak a földkábel. :K

(#124020) pjen válasza -ZeeZee- (#124019) üzenetére


pjen
félisten

A föld kábel sem réz.

(#124021) -ZeeZee- válasza pjen (#124020) üzenetére


-ZeeZee-
senior tag

Nem, mert drága. De régen inkább azokat fektették. Pl. kzv kábel régen 4x16NYY-J, ma már 4x25NAYY-J. Az ára jelenleg kb 3x-szorosa a réznek az aluhoz képest.

(#124022) pjen


pjen
félisten

Mindenki ír mindent, de az alu hátrányait még senki nem írta le. Mindenki írja réz-réz, de valós hátrányát az alu nak , hogy törékeny én írtam egyedül. Sőt nem is annyira törékeny hisz a légvezetéket egész nap csapkodja a szél.

(#124023) pjen válasza -ZeeZee- (#124019) üzenetére


pjen
félisten

Mi az, hogy régen, a légvezetékek 10 éve is és régebben is aluból voltak sőt a szép nagy olaj hűtéses trafók is. A szam kam kábel igen népszerű mint föld kábel.

(#124024) -ZeeZee- válasza pjen (#124022) üzenetére


-ZeeZee-
senior tag

Nem, Te kötöd az ebet a karóhoz, hogy jó az alu kábel. Nem, nem jó. Akkor jó, ha nincs rá más lehetőség, vagy csak jelentős többletköltséggel, Egyébként nem csak az a hátránya az alu kábelnek, hanem az is hogy sokkal jobban melegszik. Ezzel veszít a vezetőképességéből, ezért kell túlméretezni. Tehát a falban lévő vezetéknek sem az legnagyobb baja, hogy törik (mert túl sűrűn nem fogod mozgatni), hanem az, hogy a jelenlegi nagy átfolyó áramerősségek mellett sokkal hamarabb fog melegedni, olvasztani a még meglévő szigetelését, majd zárlatot okozni (esetleg lakástüzet). Ha ezt nem vagy képes belátni, akkor sajnálom.

(#124025) sanzi89 válasza pjen (#124022) üzenetére


sanzi89
addikt

Az alumíniumnak nagyobb az ellenállása (0.0271 ohmmm2/m), mint a réznek (0,0175 ohmmm2/m). Ez önmagában hátrány (ugyanakkora áramerősségnek vastagabb vezetékezés kell, azonos keresztmetszet ugyanakkora áramerősség esetén jobban melegszik, nehezebb szerelni ezáltal nagyobb az esély az emberi hibára, törékenyebb).
Manapság modern villanyszerelés elképzelhetetlen rugós sorkapcsok nélkül, amiből csak réz érintkezőkkel szerelt létezik. A rezet nem szabadna fizikai kontakzusba hozni az alumíniummal, mert az alu oxidálódik, romlik a vezető képessége, ellenállása nő, hőmérséklet nő. Ezt megint nem kell ecsetelnem miért rossz.
Persze vannak kontakt paszták, akár a Wago-nak is, de megyeszékhelyen, nagy forgalmú villanyszerelő boltban is kézzel-lábbal kellett magyaráznom, mire felfogták mit keresek legutóbb, szóval tuti nagy forgalma lehet a cuccnak.
Az alu a felmelegedés lehülés során nagyobb fokú alakváltozásra képes, mint a réz, szintén a fizikájából adódóan, ezért egy csavaros "csokis" kötés esetében probléma lehet hosszú távon, hogy "kilazul" a kötés. És szerintem háztartás nincs az országban, aki pár évente a csavaros kötések ellenőrzi.

Nálunk is van alu és réz vezeték összekötés sajnos, WAGO-val, pasztával szódával elmegy kategória. Nem is állítom, hogy tépjük ki azonnal az összes alu vezetéket a falból. Viszont a fentiek miatt mindenképpen, mivel az alu vezetékezés valószínűleg akkor történt, amikor a WAGO-t pl. nem is létezett, a kötéseket biztos átalakítanám meglévő hálózat esetén.
Új hálózat esetében pedig nem is kérdés.

[ Szerkesztve ]

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#124026) pjen válasza -ZeeZee- (#124024) üzenetére


pjen
félisten

Mért is melegszik sokkal jobban, hasonlitsd már össze a két anyag vezetőképességét, az alu valóban rosszabb.Pont ezért alkalmaznak eggyel nagyobb keresztmetszetet. Ezt már ezer éve tudjuk, benne van minden szabványban. Ha igaz lenne amit írsz az én méretlen fővezetékemnek is rég ki kellett volna gyúladni a falban.Egyébként nekem semmi bajom a rézzel, nyilván én is azt, használom,,látni kell, hogy az alu is működik hosszú távon is. Több 10000 panel és családi ház, ahol esetenként csőben sincs, jó kis MM fal vezeték vakolat alatt.

[ Szerkesztve ]

(#124027) pjen válasza sanzi89 (#124025) üzenetére


pjen
félisten

Ezt, hogy egy keresztmeöszettel nagyobv kell aluból mindenki tudja. Azt is mindenki tudja,hogy a réz 3x annyiba kerül?

(#124028) sanzi89 válasza pjen (#124027) üzenetére


sanzi89
addikt

Egy komplett elektromos hálózat kiépítésénél, nem azt mondom, hogy elhanyagolható, de százalékban kifejezve nem egy hatalmas költség, hogy a vezeték a falban háromszor annyiba kerül. Ezen spórolni szerintem felesleges.

Tekintve, hogy az alu árakkal se vagyok tisztában rákerestem, alig találtam pár boltot, ahol egyáltalán forgalmaznak alu vezetéket. És mondjuk egy gyakori 3x2,5-ös méretet meg 2 perc Google-val nem is találtam egyáltalán. Szóval kár filozofálgatni, mert úgy tűnik, hogy lakossági méretben nincs is alu vezeték.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#124029) pjen válasza sanzi89 (#124028) üzenetére


pjen
félisten

Ebben teljesen igazad van, de attól még egy helyesen méretezett alu vezeték megfelelő lehet. Nem az az eredendően rossz.

(#124030) Donki Hóte válasza sanzi89 (#124025) üzenetére


Donki Hóte
veterán

vannak kontakt paszták, akár a Wago-nak is, de megyeszékhelyen, nagy forgalmú villanyszerelő boltban is kézzel-lábbal kellett magyaráznom, mire felfogták mit keresek

Vajon miért? Mert a villanyszerelők 99 %-a nem tudja, hogy pasztázva kellene az alu vezetéket a wagóba dugni (vagy ha tudja, akkor se foglalkozik vele), mégse ég le a falu :K

Ettől függetlenül és is réz-párti vagyok, de ha nincs gond egy elektromos rendszerrel, akkor nem kell megjavítani, akkor se, ha alu vezetékek vannak benne.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#124031) pjen válasza Donki Hóte (#124030) üzenetére


pjen
félisten

Így van, még a Mentavill a Sori úton volt mikor volt egy WAGO bemutató, ott beszéltek is róla, hogy kicsit túl lett tolva ez a WAGO paszta dolog. Ha nem kifejezetten nedves párás helyen van ezer év paszta nélkül is. Egyébként azt hiszem tavaly írtam is.30 éve épült ház az órából jövő 6mm Al mért fővezeték be volt kötve a kismegszakitóba a 2,5mm elmenő réz mellé, úgy meghúzva, hogy csak géppel tudtam meglazítani. 30 év alatt se bántották egymást.

[ Szerkesztve ]

(#124032) A Zéé válasza pjen (#124029) üzenetére


A Zéé
addikt

Jártunk úgy mérőhely szabványosításnál, hogy amikor kifordítottuk a méretlen oldalt a szekrényből egyszerűen eltört az alu vezeték. Régi volt, öreg volt, lehet, hogy nem is volt megfelelő a keresztmetszete, de a kolléga kezében maradt a teljes köteg. Illetve ahogy mondták is, a kötések problémásabbak alu vezetéknél. + ha egyszer 10-15 év használat után hozzá kell nyúlni, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy további hiba generálódik csak.

Nem ég le az egész falu, mert alu kábelek vannak, de minden törvény, minden előírás abba az irányba mutat, hogy ha az egyik megoldásnak 0,0002% a hibalehetősége, a másiknak meg 0,0001 akkor az utóbbit kell alkalmazni.

Just a simple Lineman...

(#124033) pjen válasza A Zéé (#124032) üzenetére


pjen
félisten

Ebben igazad van, nincs is vita. Nálam 30 éves a bejövő Al légvezeték, párszor már cserélték az órát és még sose tört el. Pár éve szabványosították a mérőhelyet H tarifa miatt. Levették az órát, becsavarozták a Henshelt, vissza tették az órát, vissza kötötték az Al vezetéleket és tovább mentek rézzel a H órához. Érdekes, hogy pont magát nem védi a szolgáltató.

(#124034) tepenzed


tepenzed
őstag

Sziasztok!
Meg vagyok zavarodva, Sommer garázskapu nyitót szeretném karbantartani, mert kicsit nyikorog záráskor. Olvastam pár cikket és összevissza vannak az ajánlások, az egyik azt mondja hogy használjak lítium zsírt, a másik wd40et, a harmadik semmiképp sem Wd40et szóval teljes a zavar.
útmutató szerint a zsír nem jó :D :

[ Szerkesztve ]

(#124035) Real_Necro válasza tepenzed (#124034) üzenetére


Real_Necro
veterán

Garázstechnikások nálam a sineket, zsanérokat átfújták WD40-el, aztán szárazra törölték. Azt mondták kenni semmivel sem kell ezeket. A láncot nem tudom.

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#124036) szaszyka válasza tepenzed (#124034) üzenetére


szaszyka
senior tag

Würth HHS2000 esetleg? Hátha erre is jó...

[ Szerkesztve ]

Lenovo Thinkpad X220 :D

(#124037) Donki Hóte válasza tepenzed (#124034) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Hát, ha nem tudod eldönteni, hogy WD40-et, vagy lítium zsírt használj, akkor használj olyan WD40-et, ami lítium zsírt tartalmaz :R

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#124038) A Zéé válasza Real_Necro (#124035) üzenetére


A Zéé
addikt

jaja, elvileg ez a módi, WD40-el vagy féktisztítóval kifújni, kitörölni, és magára hagyni. Nem jó, ha zsír van odakenve, mert abba megül a por, és csak szétkoptatja még jobban a csúszó alkatrészeket.

Just a simple Lineman...

(#124039) Mittu88


Mittu88
senior tag

Hálózat bővítése 3x16-ról 3x32-re új főelosztó dobozzal, 16 méter 10es vezetékkel elvezetve a kismegszakítókig falon kívül csatornában 250e Ft-ért soknak számít vidéken?

(#124040) Donki Hóte válasza Mittu88 (#124039) üzenetére


Donki Hóte
veterán

És ebben a hálózatbővítési hozzájárulás, meg az új szekrény ára is benne van? Mert akkor ez a lottófőnyeremény kategóriája :K

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#124041) daninet válasza Mittu88 (#124039) üzenetére


daninet
veterán

nem sok ráhatásod van az árra szerintem ha drága ha nem :U
Szolgáltató szabja meg, ennyibe kerül.

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#124042) zoli03 válasza daninet (#124041) üzenetére


zoli03
őstag

A szolgáltató a hálózatbővítés díját szabja meg. A többi nem rajta múlik.

(#124043) Mittu88 válasza Donki Hóte (#124040) üzenetére


Mittu88
senior tag

Nem, az E.On felé fizetendő nincs. Ez csak az anyag és munkadíj. Szekrény alatt az eon órájának a dobozát érted? Mert az benne van.

(#124044) Morris válasza Mittu88 (#124043) üzenetére


Morris
veterán

4500ft/A minimum. 216e ft biztos lesz amit az eonnak ki kell majd fizetni.

[ Szerkesztve ]

(#124045) Donki Hóte válasza Mittu88 (#124043) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Milyen munkadíj van benne?

Csak az effektív villanyszerelési, vagy a hálózatbővítéshez szükséges engedélyezési nyilatkozatok és a villamos terv díja is benne van?

Kérdezed, hogy valami sok vagy kevés, de azt nem mondod el, hogy pontosan mit is adnak az említett összegért :U

[ Szerkesztve ]

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#124046) daninet válasza zoli03 (#124042) üzenetére


daninet
veterán

én 3 árajánlatod kértem MVM-nél villanyóra bővítésre, mindhárom 5e forinton belül volt, a végén pedig az MVM küldte a teljes összegről a csekket, gondolom ők rendezték a kivitelezővel. Szóval lehet ez máshol változik itt nem nagyon.

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#124047) stickermajom


stickermajom
addikt

Sziasztok!

Pest megyében ezek mennyire tűnnek manapság reális áraknak ablak cserére? 11 nyílásszáró, 14m2-nyi felület körülbelül.

1. Veka Softline 82 MD, 48mm-es üvegezés, Roto NT vasalat, melegperem: 1,42 millió HUF
2. Rehau Synego 80 MD. 44mm-es üvegezés, Maco MultiMatic vasalat, melegperem: 1.85 millió HUF
3. Rehau Synego 80 MD, 48 mm-es üvegezés, Maco MultiMatic RC1, Secustik kilincs, melegperem, 1,84 mililó HUF

Mindegyik bontással, hulladék elszállítással.

(#124048) pjen válasza stickermajom (#124047) üzenetére


pjen
félisten

Ha, nem találsz olcsobbat akkor ezek a reális árak, vagy megcsinálod magad.

(#124049) Donki Hóte válasza stickermajom (#124047) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Ha a régi ablakok kiszerelése és az új ablakok berakása is benne van az árban, akkor elég jó ajánlatok.

[ Szerkesztve ]

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#124050) stickermajom válasza Donki Hóte (#124049) üzenetére


stickermajom
addikt

Mindegyikben benne van a csere, a meglévő redőnyök le és felszerelése, illetve a régi ablakok elszállítása. A visszajavítás költsége nincs bennük viszont.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.