Hirdetés
- jakra: Retro gyujtemenyem (cloud synced for safety...)
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- Pötyi: 4. RETRO KONZOL ÉS SZÁMÍTÓGÉP BÖRZE - '25. november 16.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
nagyúr
válasz
kerxy
üzenetére
Nem értek hozzá.....
Szerintem nem lehet ennyi idő alatt rendesen megcsinálni.Mind1 is.....elsőre nekem 1 kérdés ugrott be :
A két fél épület ..remélhetőleg "önálló" falakkal készül.....közöttük 10-20 cm hézaggal.
Tehát a két félnek nem egy közös fala lesz !
Mert az olyan mintha bérházba költöznél....
Minden hang átjön a szomszédtól.
És sokszor felmerül itt a fórumban is , hogy valakinek a hálószobája az a másik lakó fürdőszobája a másik oldalon......panaszkodik, hogy hangos és utólagosan nagyon macerás és a belső teret csökkentő megoldás nem sokat ér.....Apróságnak tűnik pedig nem az.
Sajnos a kivitelezők és a tervezők ezen szeretnek spórolni mert a "nagyobb" alapterületű házakat drágábban lehet eladni.
Nem érdekük a "rendes" tervezés, kivitelezés. -
kerxy
őstag
Sziasztok!
Szemezunk egy új építésű ikerházféllel, aminek a kivitelezése tavasz végén fog kezdődni, így jelenleg tervek vannak (meg egy hamarosan bontásra kerülő ingatlan a telken).
Egy két szintes ikerház lesz, az egyik fele kicsit nagyobb mint a másik, össz hasznos alapterület 180m2 körül, pth 30 téglából, vb födém, tetőtér fafödém.
A kivitelező állítja hogy 7 hónap alatt el tudja vinni műszaki átadásra az ingatlant. Építéstechnikilag ez megoldható lehet (pl. megfelelo száradási idők, stb). Már jó pár ilyen típusházat megcsinált a környéken, és van annyi embere hogy folyamatosan tudja forgatni őket, és az adott szakipar váltja a másikat, de nekem még így is kicsit túl gyorsnak tűnik.
Köszi előre is!
-
lemmy71
őstag
-
vans?
őstag
Sziasztok, fenyfuzert mivel erdemes felrakni a haz kulso falara / teto aljahoz?
-
gurabli
őstag
Sziasztok!
Garázs átalakítása szobának. Felette a nappalink, egyik fal a konyhánk, lépcsőház, szomszédos garázs és egy az utca felől (a bejárat elé rakunk egy válaszfalat, marad egy kis tároló az utca felől).
Rétegrend:új falaknál dupla akusztikus karton, 50-es profil, Rockwool Airrock XD 5 cm kőzetgyapott, dupla akusztikus karton.
Meglévő falak elé: 50-es profil, Airrock XD és dupla akusztikus karton.
Szabad-e a szba felől valamilyen fóliát tenni a belső kartonok előtt az Airrock XD-re? Hogy zárja az esetlegesen veszélyes tőzeggyapott szemcséket. Meg nyilván valami enyhe szigetelése is lenne. Ha szabad, akkor milyen fóliát és a hőtükör része a szoba felé nézzen? Ez pl jó lehet?
Nem okoz gondot az Airrock szellőzésének, stb?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
Mi beszéltünk az alkusszal, elég sok tétel volt az adatlapon és írtuk az összegeket. Ruhákra (öltönyök, kabátok, technikai ruházatok elég drágák), könyvek (ebből is összejön azért néhányezer Ft), bútorok (sok egyedi gyártás, tömörfa), elektronikai berendezések (hifi, PC, TV, laptopok, telefonok), parketta (hagyományos csaphornyos ragasztva, mintásan rakva, nagyobb méret, magas válogatás, nem is egy nagyon elterjedt fafaj), beltéri ajtók (tömör MDF kétrétegű üvegezéssel, síkban záródó, tokba nyíló kivitelek), ékszerek, órák, műtárgyak, készpénz (400k-ig van benne az alapkonstrukcióban és széf nélkül sehogy sem lehet feljebb tornázni).
Fóliát rakatott az előző tulaj (1. emeleti lakás), mi kulcsos ablakkilincseket tettünk fel és normális bejárati ajtót normális zárral és másodlagos zárral. A tárolóra (hevederzáras ajtóval) és a teremgarázs beállóban álló autra is kiterjed a biztosítás.
Számoltak egy összeget és mivel én is hallottam sztorikat, sőt, munkámból adódóan részese is voltam párnak, megemeltettem az összeget kb 20%-kal, hogy valóban az legyen kifizetve egy megsemmisülés esetén is, ami a tényleges beszerzési ár. Ezt évente indexáljuk.Ez a francos infláció úgy 70-80%-ot tett az egész értékére ~5 év alatt abból kiindulva, hogy mennyiért adtak el egy ugyanilyen lakást (tárolóval, beállóval) pár hete, mennyibe kerül egy ilyen szintű felújítás, mint a mienk, mennyibe volt az idén vett TV, PC, ruha, mennyiért kell eladnom a parkettát, bútort, ajtót...
A fólia kb 4 évnyi lakásbiztosítás ára, de akkor az már nem csak egy mezei biztonsági fólia, hanem UV-szűrős, hővédő.
-
Reggie0
félisten
-
Reggie0
félisten
Az a baj, hogy betores-lopas eseten neked kell bizonyitani mi minden cuccod volt es loptak el, persze avultatva. Mar eleve irrealis, hogy mindenrol szamlad legyen, aztan az avultatas a szokasos sztori mint autonal: megnezik mennyi egy lefingott szetkarcolt peldany hasznaltan es annak ertekevel kiszurjak a szemed. Ha meg tul sok, akkor bedobjak az alulbiztositast. Sokkal tobb lesz a karod igy is, mint par szazas extra az ajtora. Home office-ban hazahozott ceges dolgok kulon moka ketoldalrol.
-
A Zéé
addikt
válasz
lemmy71
üzenetére
Annyira nem biztos...
Ugyanez volt a program nálam is. 2350-es falnyílásom van, 2000-es nyíló+fölé felülvilágítós bejárati helyett 2100-as, felülvilágító nélküli bejárati ajtó fehér színben nettó 40k-val, színesben nettó 65k-val olcsóbb... Nekem mondjuk nincs oldalbevilágítóm, az ajtópanelban lesz üveg.Reggie0
Gyakorlatilag nem az ajtólapon keresztül törnek be már sosem. Akármilyen komoly zárbetétet kinyitni egy kicsit ügyesebb betörőnek fél perc, ügyetlennek 1,5... Nem kínlódik senki sem azzal, hogy a panelt reszelje ki. -
LógaGéza
veterán
válasz
lemmy71
üzenetére
Néztem azt is, de olyan megkötések vannak, hogy csak ámultam - nem lehet semmi gipszes, saját rendszer, stb.
Valamint az oké, hogy a külső oldalra rakok ilyet, de mi legyen a belső oldallal? Oda is felvakolom a nem olcsó anyagból, majd megy rá a folyékony fólia, az úgyis bezárja a vizet. Akkor meg minek?
-
Radnix
senior tag
Hello!
Bejarati ajto temaban kernem a segitseget.
240-es a nyilas.
Nem akarunk fent bevilagitot, oldalt ugyis lesz, es 210-ig gyartjak a muanyagokat.
Acelt nem szeretnenk, "ugysem ott jonnek be", es a hoszigetelese se lehet olyan...
Mit ajanlotok? Akar gyarto, akar technologia, anyag, marka... -
-
Sziasztok!
Ha a lábazati XPS szigetelést bedryvitolom a talaj alatt is, akkor tehetem rá a dörken lemezt bütykökkel az XPS felé? Egy szellőzőrést szeretnék kialakítani a lábazat és a kavicságy között, de nem tudom, hogy ez így célravezető-e.
-
Gaborkik
tag
Sziasztok,
Szerszám tároló épül, OSB külső falakkal. Valamivel legurítanám, hogy az UV ne szedje szét, meg színe is legyen. Mivel lenne célszerű ? Kültéri falfesték alapozóval ? -
Inhouse
őstag
válasz
turho
üzenetére
Ha kell a lyuk és nincs kitől kölcsönkérni, vagy megkérni, hogy fúrja ki ingyen, akkor talán ez. Valószínűleg így is olcsóbb lesz, mintha egy szaki jön ki.
-
donmackó
addikt
Érdeklődnék hogy a jelenlegi időjárási viszonyok mellett szeretnénk kültéren betonozni. Gondolom kell bele fagyálló folyadék, viszont azt nem tudom milyen arányban. Mit szoktak ilyenkor figyelembe venni?
-
turho
addikt
Sziasztok! Olcsó vékony falú rozsdamentes mosogatón mivel szoktátok kivágni a 35mm lyukat? Van valami tükkös megoldás, vagy meg kell venni a 10k-s szerszámot?
(Egyszerű kis 2 méteres konyhabútor, nincs kivágva előre a lyuk, ennyit tudok...)
-
ooloo
őstag
Üdv,
Van olyan ragasztó , ami ragaszt szilikon tapadókorongot és enyhén porózus csempét is ?
Vettünk egy nagyon tetszetős polcot a fürdőbe , ami tapadókoronggal rögzíthető a csempére , de sajnos 2-3 naponta leesik ... gondolom a porózus csempén nem tud megtapadni a tapadókorong ... a polcot gyárilag nem lehet csavarral rögzíteni a falom , és nem is szeretnénk így rögzíteni .
Van valakinek ragasztásra ötlete ?
-
gurabli
őstag
Én most alakítom át a garázst (tárolót) moziszobának, barlangnak, 10m2. Ott a meglévő falakra Rockwool Airrock XD 5 cm + 2 réteg akusztikai gipszkarton kerül, a két új fal azonos lesz, csak ott 2x2 réteg akusztikai karton. Mennyezet szintén ez, egy réteg kartonnal (a nappalink van felette). Nem tudok én sem vastagabbat, pedig jó lenne 10 cm Airrock XD. Bízom benne ez elegendő lesz és oda-vissza elég lesz a hangszigetelés.
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Van egy fürdőszoba, amiben a kád mellett a szigetelés nem igazán volt jó, így kicsit eláztatta a falat mellette - a másik oldalon is vizes volt a vakolat. Most levertem a vakolat egy részét, a téglák jónak tünnek, nem porolódnak (6os válaszfal tégla, + kb 3-3cm vakolat a két oldalon). A kád ki lesz véve, és az egész fürdő át lesz alakítva, viszont a falat nem szívesem bontanám ki és cserélném le.
Mi lenne a jó módszer ennek a kiszárítására? A házat közben lakjuk, vagyis jó lenne nem hetekig szárítgatni a falakat. -
Gyurike
tag
Köszönöm a választ!
Persze egyértelmű, hogy alapvetően a forrásnál kellene a zajt csillapítani, de nem reális, hogy arra kérjem, bontsa szét a fürdőszobáját, építsen előtétfalat és annyival helyezzen át mindent, mert nálam zaj van. (Az egész épület még 2-3 éves.)
Így nekem kell kitalálni valamit, érthető hogy nem fog teljesen megszűnni, de ha már érzékelhető mértékben lehet tompítani az is több a semminél.
Utána fogok nézni a jelzett megoldásaidnak a Phonestar szimpatikusnak tűnik.
Üdv!
-
válasz
Gyurike
üzenetére
Mi pontosan ugyanilyen szituaciora kerestunk megoldasokat, szerintem a topicban is megtalalod a kommentjeimet errol.
Osszefoglalva: alapvetoen az van, hogy ahonnan jon a zaj, ott lehet hatekonyan csillapitani. A ti oldalatokra felrakott retegek nem fogjak jol megoldani a problemadat. Valamennyit azert segit.
Az anyagok, amiket hasznalhatsz, kulonbozo kombinacioban:
- gyapot: gipszkarton fal moge min. 50 mm
- akusztikai gipszkarton ('kek gipszkarton'): kozep/magas hangokat fog, 12.5 mm, magaban (falra ragasztva) kb. semmit nem er
- isotex/halltex/stb. panel: kozep/magas hangokat fog, hoszigetel is, 12 mm
- Danosa nehezmembran: 4 mm, melyhanggatlas elsosorban
- porozus lap: altalaban alatetpanelnek hasznaljak, 25 mm-tol indul
- Phonestar 'csendlap', homokkal toltott celluloz racsszerkezet, 14 mm-tol indulMindent akusztikai dubelekkel kell rogziteni.
Az igazan jo megoldasok ezeknek valamifele kombinacioja. A gipszkarton + gyapot kombo sajnos kiesik, mert az minimum 7-8 centi.
Szerintem ami elfogadhato lehet:
- 2 reteg Phonestar (37.5 mm)
- porozus lap + Danosa + *tex (40 mm)Ezekkel ket gond van: dragak, es nem fognak tokeletes megoldast adni. Ezt erdemes fejben tartani. Ha sporolni akarsz es/vagy vekonyitani, akkor meg vegkepp nem fog jo megoldast adni. Ez ilyen.
-
Catman
aktív tag
-
gurabli
őstag
Pontosan így van. Laikusként megnéztem néhány komolyabb szaki videóját, illetve leírásokat. A jelleggörbe azonos a B és C között, kivéve természetesen az elején, ahol a B előbb old le. Laikus értelmezésem és az olvasottak szerint, ennek viszont semmi jelentősége egy 7-8A klíma esetén. De messze nem vagyok szaki, így félve írok le bármit arról, amihez nem értek.
-
pjen
félisten
válasz
Madwe
üzenetére
Nekedis csak ajánlani tudom a vill szer topikot. Érdemes rákeresni, komoly szakemberek(mernökök) mondanak vélwményt és igazolják mérésekkel a véleményüket. Én sem magamtól állítom amit írtam. Egyébként a C az induló áramlökést bírja jobban, motoros fogyasztókhoz előnyös, egyébként szinte mindegy. Érdemes biker, Proton fórum társak hsz eit keresni.
-
TomMusic
őstag
válasz
Gyurike
üzenetére
Szia,
Én sok ilyet nézegettem, bár nem a falra, hanem padló alá a lentről jövő hangok csillapítására.
Kipróbáltam ezt de szúrós vegyszerszaga volt, szóval visszavittem.
Most ezzel (ez is szerintem ugyanaz) szemezek, csak még nem jutottam el oda hogy kipróbáljam.
-
Gyurike
tag
Sziasztok!
Zajcsillapításra keresnék valamilyen megoldást.
Adott egy társasházi lakás, ahol az egyik hálószoba fala egyben lakáselválasztó fal.
A fal túloldalán a másik lakás fürdőszobája van, és a testhangok (tehát nem a beszédhang, hanem a víz csobogása, kapcsoló kattanása és egyéb mechanikai zaj) eléggé áthallatszódik.
Ennek a minél hatékonyabb tompítására keresnék megoldást.
A megoldás keresését az bonyolítja, hogy alapvetően minél vékonyabb technológiára lenne szükség, mivel a hálószoba 2.12m széles, így 1-2, nagyon max. 3cm vastagságban kellene megvalósítani.Mit tudnátok ajánlani?
Előre is köszönöm! -
pjen
félisten
-
KD6-3.7
őstag
válasz
csemberlen
üzenetére
Ilyen van a végén. Ready to use. Ezt nem szeretném megbontani viszont meghosszabbítani igen.
-
_NCT
addikt
Szasztok!
Nem találtam releváns fórumot, a jelenlegi 30 éves kaput szeretnénk elektromos szárnyas kapura cserélni. Nagyjából a kapu teljes szélessége (ha meghagyunk egy külön kis bejáratot) akkor 260-265, ha a kiskapu is megy, akkor 350 a szélesség. A magasság jelenleg nagyjából 1 méter. Elektromos hálózat nincs kiépítve a kapunál, szóval az is feladat.
Nagyjából milyen költségre lehet számítani egy ilyen mutatványnál? Tehát szárnyaskapu + automatizálás.
-
gurabli
őstag
Igazából a most csináld meg rendesen elv miatt. Jelen állás szerint semmi nagyobb fogyasztó nem lesz, bőven elég lenne a 13A és a 1,5 vezeték. De ha ez a jövőben valamiért változna, akkor kellemetlen lehet. Most, amikor minden fal szabad, most építjük gkartonból, amiben a legkönnyebb dolgozni, szerintem vétek lenne ezen spórolni.
Az sem gond, ha 13A kmsz kerül rá 2,5 vezeték mellé, mert ha úgy alakulna egyszer, hogy kell a 16A valahol, nem egy nagy történet és költség kicserélni a kmsz-t.Még porszívónk sincs, csak akkus. Illeve van, de azt is elbírná a 1,5 gond nélkül 10m2 szobában. A legnagyobb fogyasztó szerintem az erősítő lesz, ezen felül csak LED csíkok, TV, PC, apró kütyük.
A klíma 3,5kW 2,5-ed vezeték lesz 2p C13A kmsz-szel. De az is relatíve keveset üzemel majd nagy terhelésen, alig kell hűteni, fűteni.
-
swoody
senior tag
Nah ismét segítséget kérek.
Vettem pár napja egy bosch expert 7x sds (4-es átmérő) fúrószárat , ami a panelba kapott egy vasat és ki is csorbult. Elvileg ez a 7x-es mindent kibír, de mégse, bár 4-es volt szóval az is lehetett a baj.
A lényeg, hogy lehet nem vennék ilyen drágát, ha úgy se tartós
Milyen ajánlanátok?
Erre gondoltam helyette:
Bosch 5x sorozat - ez kb. negyed annyi, mint a 7x sorozat [link]
Illetve:WC kagyló. Adott egy panel, ahol le lett rakva (csak le van csavarva, nincs szilózva) a wc a betonra, viszont most csinálom a linóleumot és nem szívesen vágom körbe, hanem alá szeretném csúsztatni. Bajt csinálok ezzel, nem fog elmozdulni a csövezés vagy kibír a wc pár mm-t? Valszeg ugye bele fog illeszkedni a lonóleumba a súly miatt,
szóval nem tudom.
Köszi előre is a segítséget. -
KD6-3.7
őstag
válasz
Inhouse
üzenetére
Az van, hogy felújítunk és az ablak mellett betolták a kábeleket és ott hagyták szabadon. Egy részét bevéstem, a többit el tudtam vezetni a laminált padló dilatácios hézagában a szegő alatt. A TV mögött jöttem ki, de egyelőre ott figyel a kábel és ennyi. Arra gondoltam vesék oda egy dobozhelyet amibe belülről beledugom a kabelt és ennyi. Vagdosni meg kötözgetni nem tudok, szerszámaim sincsenek hozzá, de ha azt mondjátok, hogy csak levágom és könnyen bekötöm akkor lehet meggondolom és nem keresek ilyen "toldó" dobozokat.
-
Power17
tag
Van valakinek Gealan ablaka? Hol tudom megnézni a paramétereit? Az ablakon ezt hol találom? Meg hogy ez tényleg Gealan ablak? Semmilyen infó nincs rajta csak, hogy a vasalat Roto.
Köszi!
-
TomMusic
őstag
válasz
gurabli
üzenetére
Szia,
Én mostanában panellakást húztam át teljesen, dugaljakhoz és klímához 2.5mm², világításnak 1.5mm² MCu vezetékekkel.
A nehézség inkább a behúzásnál volt, ahol sok vezetéket kellett húzni a csőben, meg ahol nehéz volt hozzáférni a kötődobozokhoz, mert előtte volt a fűtés csöve a falon.
Egy kicsit nyilván nehezebb vele, mint a másfelessel, van akinek nagy szívás volt (bár az inkább az MCu tömörsége miatt). De ha Nálad a behúzás nem okoz gondot, nem fog szorulni sehol, akkor szerintem mehet azzal. Amit én használtam Runpotec kábelsíkosító habot, az sokszor segített, az nagyon jó cucc.
A keresztmetszet váltást én nem támogatnám, hiába van kisebb kmsz. -
Inhouse
őstag
válasz
KD6-3.7
üzenetére
Szia!
Egy RJ45 dugóval már felszerelt UTP kábelt akarsz beledugni? Én még nem láttam ilyet. De faraghatsz az említett UTP toldóból egyet.
A koaxnál, ha F csatlakozó van a végén, akkor ugyanígy egy toldóval, csak egy furat kell, és anyával tudod rögzíteni sík felületre. -
-
gurabli
őstag
Azt hittem ezt nem nagyon szabad csinálni, hogy 2,5mm vezetékről lefelé váltani 1,5mm-re?
Oké, 13A kmsz lesz, de akkor is.Ilyen Kopos 4-es szerelvénydobozra gondoltam és bele Schneider Asfora dugaljak. Ezt sorolnánk 2,5mm vezetékkel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen processzort vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen monitort vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Napelem
- Újra nekifeszül az asztali konzolok piacának a Valve
- jakra: Retro gyujtemenyem (cloud synced for safety...)
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- Pötyi: 4. RETRO KONZOL ÉS SZÁMÍTÓGÉP BÖRZE - '25. november 16.
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3920, 100% Akksi
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 16GB 512GB 14" FHD 1év garancia
- Nokia 8 Sirocco / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Természetesen kőzetgyapott.