Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#149851) viperabácsi válasza Doky586 (#149850) üzenetére


viperabácsi
addikt

A telepítő 32 bites és símán indul róla a telepítés.

Az Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !

(#149852) Top cat válasza viperabácsi (#149849) üzenetére


Top cat
őstag

Mennyit fizetett ezért a csodáért? ;]

(#149853) Krystal_s válasza King Unique (#149833) üzenetére


Krystal_s
addikt

Te már csináltál ilyet?
Használtad az említett WinToUSB-t és működött is az a rendszer, amit átrakott USB-re? Jól csináltam. Win11 volt a másik gépen, de valamiert nem lett jó, a végén hibát írt.
Aomei-vel is próbálkoztam, az sem lett jó, WinPE... dll, vagy ilyesmi hibát írt a gép újraindítása után.
A Win10-és gépemen biztosra akarok menni. Az első módszert is működött nalad?

(#149854) Doky586 válasza viperabácsi (#149851) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Akkor vedd úgy hogy az emmc tönkrement. Usb3 hddre csinálj rufusal wintogo telepítést és úgy használd.

(#149855) Krystal_s válasza Doky586 (#149854) üzenetére


Krystal_s
addikt

"wintogo" haha...
Vajon, ha nem írok róla, akkor is ajánlottad volna most? ;]
Te melyik programot szoktad erre használni, ami a meglêvő rendszert is át tudja tenni USB-s lemezre, ami tényleg működik?
Nem tudom nálam miért nem sikerült 2 programmal sem.

(#149856) King Unique válasza Krystal_s (#149853) üzenetére


King Unique
titán

Igen, használtam már a WinToUSB-t Windows To Go létrehozásához és local install —► Windows To Go konvertáláshoz - már amikor szükség volt arra, mert ugye akár anélkül is működhet (példa) - egyaránt, ahol nyilván mindkettő működött, jelenleg is üzemel ezzel a programmal készített Windows 10-es Windows To Go meghajtóm, ahogyan a Rufus által kreált is.
A klónozást viszont nem a WintoUSB programmal csináltam, hanem egyéb programmal (Macrium Reflect), valamint a meglévő rendszerről Windows To Go létrehozását még nem próbáltam a WinToUSB-vel, de normál esetben elvileg annak is működni kellene.

Esetedben akkor most nem sikerül a linkelt útmutatók lépéseit követni, majd utána a külső meghajtóról történő bootoláshoz a BIOS/UEFI boot menüben kiválasztani a megfelelő eszközt illetve boot bejegyzést? :B

"de valamiert nem lett jó, a végén hibát írt."

Nem derült ki, hogy pontosan mi volt ez a hibaüzenet.
Normál esetben egyébként nyilván nem ír hibát a létrehozásnál egyik említett program sem, hanem gond nélkül végigfut a létrehozási folyamat és utána már csak bootolni kell a külső meghajtóról a Windows 10/11-et. Ahol igen, ott akkor eleve gondok lehetnek a forrásmeghajtón lévő rendszerrel vagy a célmeghajtóval, ahol akkor nincs min csodálkozni...

[ Szerkesztve ]

(#149857) Doky586 válasza Krystal_s (#149855) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ha tönkrement akkor tönkrement az emmc, nincs mit áttenni. Az eredeti MS isoból szoktam tiszta wtg telepítést csinálni rufusal usbre. [kép]

(#149858) Krystal_s válasza King Unique (#149856) üzenetére


Krystal_s
addikt

"a meglévő rendszerről Windows To Go létrehozását még nem próbáltam a WinToUSB-vel, de normál esetben elvileg annak is működni kellene."

De akkor most miről beszélünk?
Mielőtt itt kérdezek alap, hogy én előtte több oldalt átolvasok, vagy videókat nézek az adott témáról.
Elméletben én is tudom mit kellene, hogyan kellene, melyik programok tudnak ilyet, DE mivel van több is, szerettem volna biztosra menni és azoktól kérdezni, akik csináltak ilyet. Nem sima telepítőből, hanem egy már telepített rendszerről.
A fő gépemre nem akartok ész nélkül telepíteni semmit és nem akartam próbálgatni, ha van egy konkrétan ajánlott jól működő kis program.
"Nincs itt véletlenül valaki, aki egy már telepített Win 10-ről készített Win to Go-t USB-s lemezre?"

Nem leírást kértem. Csak egy program nevét, ami ajánlott és jó erre....

"Esetedben akkor most nem sikerül a linkelt útmutatók lépéseit követni, majd utána a külső meghajtóról történő bootoláshoz a BIOS/UEFI boot menüben kiválasztani a megfelelő eszközt illetve boot bejegyzést? :B"

??? Ezek annyira alap dolgok én nem is kérdeztem ilyet. Nem az volt a gond, hogy nem tudom mit kellene csinálni, csak a végeredmény nem sikerült a kipróbált gépen. Nem rajtam múlott.
Az említett programok kb 3 lépésben végzik el a műveletet, hozzáértés sem kell hozzá, sem leírás, mert érthetően ott van, ami nem is volt probléma. Kiválasztom, hogy már meglévő rendszert akarok UBS-re - megadom a külső eszközt, bejelöli a BIOS és a partíció típusát (ezzel tisztában vagyok) - aztán Folytatás gomb. Ennyi. A többit magától megcsinálják ezek a programok. Formázást, konvertálást stb....

Írtam, hogy nekem a WinToUSB nem ok, ennek ellenére kipróbáltam. De akkor sem fogom a fő rendszeren engedni, hogy azokat a registry kulcsokat átírja. Max, ha annyira nem találnék jobb programot, akkor egy lemezképből visszaállítás előtt hagynám neki...
Te mégis azt ajánlottad leginkább. Amennyiben nincs nála jobb (ingyenes), akkor megértem. Bíztam benne van másik, ami nem nyúl bele a meglévő rendszerembe. (Normális Védelmi programok ezt jelzik)

"Nem derült ki, hogy pontosan mi volt ez a hibaüzenet."
De igen! Írtam. WinToUSB-nél ->
"Hiba történt a fájlrendszer ellenőrzése közben"
Többször ellenőriztem abban a gépben lévő lemezt. 2 Rendszer is van rajta.
A kiválasztott eszköz a próba idejére egy 64 GB-os Pendrive volt. (soha nem használnék azon rendszert, csak egy próba lett volna) Többször formázva lett. Látszólag az is jó.

Aomei-t csak megemlítettem, az egy fizetős program. Nem azt kerestem a feltett kérdésemben.
Pár verzióval régebbit tudtam kipróbálni (promo) és szerintem az még nem kezelte a Win11-et megfelelően, azért lett a "WinPE... dll" hiba a gép újraindítása után. Itt a két sort nem fotóztam le késő éjjel. Lehet Win 10 jó lenne vele.
Bíztam benne, kapok itt jobb ajánlatot.
Amit még nem próbáltam, az a sima klónozás és azt indítani.... ennek majd csak később tudok utánanézni.

[ Szerkesztve ]

(#149859) Dexter68


Dexter68
addikt

Sziasztok, pár napja vettem észre (ez valami frissítéssel jöhetett???), hogy Ctrl+Shift+F1 lenyomására lemegy szundiba. Gyakorlatilag a Ctrl+Shift átvette az Fn billentyű funkcióját, mert most eszembe jutott és kipróbáltam más funkciókat is.
Hogy tudnám ezt kiirtani belőle, mert megőrülök tőle. Más programokban teljesen másra használom ezt. Köszi.

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#149860) tordaitibi válasza Krystal_s (#149858) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

"Nincs itt véletlenül valaki, aki egy már telepített Win 10-ről készített Win to Go-t USB-s lemezre?"

Én igen de neked pendrive kéne.
Lemezzel semmi gond, átklónoztam a redszeremet egy m2 ssd-re, azt betettem egy m2-to-usb3 házba és lett egy hordozható W10-em ami pontosan úgy működik mint egy normál.
Frissít szoftverezhető stb. vagyis fényévekkel jobb mint bármelyik WinPe mert az statikus,
de pendrájvra nem engedik a klónozó szoftverek. Én legalábbis nem tudtam megvalósítani.
Felismerte hogy hordozható lett, kiabál mindig hogy amíg nincs leállítva addig ne húzzam ki a cserélhető meghajtót és mondja is hogyTo-Go módban van, tucatnyi gépbe megfordult és hibátlan.

Ne mérgelődj meg ne szentségelj, tényleg próbálnak itt segíteni de PONT ilyenbe még senki nem futott bele ezért saját tapasztalat nincs.

Keresem amúgy amit te akarsz arra a megoldást (off, Linuxot pofonegyszerű bármire így átpakolni, az a sikítókorongról bebootol) és anno itt is kérdeztem mert ott hasal el a Win nálam hogy hülye vagyok a BCD-hez. Ha abba át tudnám úgy irkálni a másolat meg az EFI meg a többi part UUID-t mint egy linux grub/fstab-ba akkor a Win is elindulna bármiről.
Sajnos ezen elakadtam.

Nevem alatt a blogomba olvasd el a Ventoyos cikkemet, abba van egy hivatkozás hogyan lehet Wint vhd vagy vhdx fájlba begyömöszölni és bárhol-bármiről indíthatóvá tenni de nekem ez sem sikerült.

(#149861) Doky586 válasza Krystal_s (#149858) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Azóta nem érdekel a WinToUSB amióta fizetős lett. A freenek nevezett verziója nem volt hajlandó csak feltételekkel működni. Pl home verziót másol de prót nem, vagy win7 et igen de win10 et nem.
Ezen kívül engem nem érdekel a meglevő rendszer usb-re másolása, teljesen más rendszert szeretnék usb-n látni. Pl [link]

(#149862) King Unique válasza Krystal_s (#149858) üzenetére


King Unique
titán

Hát ez az, miről is beszélünk illetve írogatunk itt még mindig, amikor már bőven megkaptad a szükséges információkat a Windows To Go létrehozásához, már csak megfelelően alkalmazni kellene valamelyiket. ;)

Az olvasottak alapján pont hogy nem ártott a részletes leírás egyik-másik módszerhez, mivel ha annyira világos lenne számodra minden és annyira menne ez, akkor valószínűleg nem lett volna kérdés, meg elég lett volna max. a topik keresőjét vagy a webes keresőt használni... :B

"Írtam, hogy nekem a WinToUSB nem ok"
"Te mégis azt ajánlottad leginkább"

Mármint neked, másoknál meg gond nélkül működik, amiből egyértelmű, hogy valószínűleg nálad lehet valami hiba...
Nem, nem én ajánlottam okvetlenül, a WintoUSB-t eleve te kérdezted és hoztad szóba, én csak leírtam hogy azzal hogyan lehet megoldani a Windows To Go létrehozását, miket és hogyan próbáltam eddig, stb.

"Hiba történt a fájlrendszer ellenőrzése közben"

Na, akkor adott a lehetőség futtatni a fájlrendszer ellenőrzését (CHKDSK futtatása).
Ha Windows 10 & Windows 10 vagy Windows 10 & Windows 11 dual boot van, akkor meg alap mindkét Windowsnál a Fast Startup kikapcsolása vagy a Shift + leállítás módszer használata.

"a gépben lévő lemezt. 2 Rendszer is van rajta."

Mármint 1 db meghajtón, 1 db SSD-n van 2 db Windows, amik ilyenkor alapesetben közös rendszerpartíciókat (SR / ESP, WinRE) használnak és abból akarsz te a 2 helyett 1 db Windowst Windows To Go célra alakítani, átmásolni a pendrive-ra? Az megint szép! :D

"A kiválasztott eszköz a próba idejére egy 64 GB-os Pendrive"

Mármint ha nem pl. ezek közül valamelyik vagy standard külső SSD, hanem egy átlagos pendrive, akkor az rendszerint eleve lassú, kis írásterhelhetőségű vacak, nem pont az olyan a legideálisabb Windows To Go célra...

"Bíztam benne, kapok itt jobb ajánlatot."

Normál esetben nem kell jobb ajánlat, mivel ha alkalmas az adott program Windows To Go létrehozásához, tud olyat a meglévő rendszerről is készíteni, akkor tud és az működik, ennyi.
Na meg ha ajánlanak másik programot és esetedben abnormális módon az sem működik, akkor ajánljanak helyette megint egy másikat? :F Nem! Ilyenkor először értelemszerűen a hibát kellene megszüntetni és akkor utána már kb. akármelyik program működni fog, megoldható lesz a Windows To Go létrehozása.

"Amit még nem próbáltam, az a sima klónozás és azt indítani."

Akkor ideje lenne minél előbb azt kipróbálni, sőt már eddig is ki lehetett volna, jó esetben pedig még konvertálás sem kell utána. Na persze ha gond van a fájlrendszerrel vagy a meghajtóval, akkor a klónozóprogram is elhasalhat és jöhet a hibaüzenet, ahol ilyenkor először értelemszerűen a hibát kellene megszüntetni.

[ Szerkesztve ]

(#149863) King Unique válasza Doky586 (#149861) üzenetére


King Unique
titán

A WinToUSB teljes funkcionalitású változata tudtommal eleve fizetős program volt és az nem újdonság, hogy teljes funkcionalitást a fizetős Professional és Enterprise változatok kínálnak, ellenben az ingyenes Free korlátozott működésű ilyen téren, bár alapvető Windows To Go létrehozáshoz elég lehet az utóbbi is.
Itt ami "érdekes", hogy a korábbi Free változatokban nem feltétlen volt annyi korlátozás mint pl. a mostaniakban, ezzel szoktak trükközni, terelni a felhasználót a fizetős programváltozat felé...

[ Szerkesztve ]

(#149864) Krystal_s válasza tordaitibi (#149860) üzenetére


Krystal_s
addikt

USB 3.1 (Type-C) házban lévő SSD-re szeretném majd.
Csak egy próba lett volna egy Pendrive-ra (írtam korábban). Használni nem akartam. Nem sokáig bírná szegény.
Jó, hogy ezeket az infókat leírtad, köszönöm. Sokat segített. A klónozásos módszer sokkal szimpatikusabb. :K

A korábbi válasz kicsit elment más irányba, mint amit kérdeztem. Számomra úgy jött le, mintha "hülyének" lennék nézve olyan alapvető dolgokat nem tudva, mint hogy kell az adott programokat használni, mit kell beállítani.... Ezeknek a WinToUSB féle programoknak egyszerű a felülete.
Az viszont tényleg zavar, ha egy ilyen kb 1-szer használatos kis cucc a fő rendszer registryben olyan módosításokat akar elvégezni, mint az.

Ventoy-ra most haragszom egy ideje. Pár éve használom és eddig jó tapasztalataim voltak vele. A legutóbbi verzióban nem tudom mi történt, de a szívbajt hozta rám. Ugyanúgy indítottam, ugyanarról a pendrive-ról, mint korábban, amin volt pár Macrium WinPE és más .ISO-k. Betöltés közben elkezdett villogni a kép és nem is töltötte be, hanem kifagyott. Új gép, szívbajt hozta rám. Letöröltem a Ventoyt és inkább kiírtam külön azt a Macrium WinPE-t, ami kellett.

(#149865) Doky586 válasza King Unique (#149863) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A WinToUSB 4-es verziója volt az utolsó igazán free kb 5 éve. Most a 8-as verziónál tartanak. [link] Akit érdekel esetleg azzal megpróbálhatja.

(#149866) Krystal_s válasza Doky586 (#149861) üzenetére


Krystal_s
addikt

Hasznos a leírásod a blogodban. Láttam pár érdekességet, ami még jól jöhet. El fogom olvasni.

(#149862) King Unique:
Itt a topik keresőben nem jött ki olyan találat Win to go-ra, amikor valaki azt írta volna, hogy xy programmal átrakta, konvertálta a meglévő rendszerét és jól működik.
Igaz írtad és linkelted, hogy akár működhet egy sima klónozással is, de az nem volt konkrétan biztos. Írtam csak később tudom azt majd kipróbálni.
Most pedig az előbb próba nélkül is megkaptam azt a választ, amit szerettem volna elsőre. Nincs is szükség ilyen wintogo programokra, mert még jobban működik sima klónozással.

Win 11 és Linux van a másik gépen, amin próbáltam. Elég friss telepítés.
Win 10-11 már van olyan intelligens, hogy át szokta vizsgálni a a fájlrendszert magától is. Legalábbis én úgy emlékszem, amikor futtattam pár hónapja a Hibaellenőrzést, akkor futtatás előtt kiírta, hogy nincs probléma, de ha akarom elindíthatom külön is.
Én alapból kikapcsolom minden rendszeremen a Gyors rendszerindítást.

"Mármint 1 db meghajtón, 1 db SSD-n van 2 db Windows, amik ilyenkor alapesetben közös rendszerpartíciókat (SR / ESP, WinRE) használnak és abból akarsz te a 2 helyett 1 db Windowst Windows To Go célra alakítani, átmásolni a pendrive-ra? Az megint szép! :D"

Igen :K , mint írtam "Lehet a dual boot miatt." ez is lehetett a probléma. Win 11 és egy Linux...
A klónozás most már így elég biztosnak tűnik tordaitibi írása és tapasztalatai alapján. Ezzel megnyugtatott. :K
Kipróbálni nem lehet Pendrive-ra. Az SSD, amire menne, még a másik gépemben van... Szükségem volt pár biztos infóra mielőtt kiszedem.

[ Szerkesztve ]

(#149867) King Unique válasza Doky586 (#149865) üzenetére


King Unique
titán

Hát a WinToUSB Change Logs alapján azért volt a 4.0 / 4.X verzió óta számos bugfix és fejlesztés, azt manapság már nem feltétlen kellene erőltetni...

(#149868) Krystal_s válasza Doky586 (#149865) üzenetére


Krystal_s
addikt

A legújabb free verziót használtam. Látszólag engedte és elkezdte a meglévő rendszerről (az egy Win11 home volt) az átrakást usb-re, de kis idő után állandóan leállt és hibát írt ki. Úgy emlékszem elsőre nem fájlrendszer miatt. Nem csináltam róla képeket, mert már azzal kiakasztott, hogy mennyire belenyúl a rendszer reg-be. Az nem zavart, hogy mikhez kért teljes hozzáférést, mert az normális ilyenkor, de 4-5 dolgot át is akart írni. Végül ott engedtem, de tudtam, hogy a fő gépemen nem fogom azt használni. Ezért nem foglalkoztam vele pontosabban.
Easeus os2go is csak részben free. Sima telepítőről engedné csak. Pedig az szimpatikusnak tűnt. Bár az is indított egy kedves folyamatot, ami a program leállítása után (pedig portable) még futott a folyamatoknál és magától nem állt le.

(#149869) King Unique válasza Krystal_s (#149866) üzenetére


King Unique
titán

Azért nem egészen, mert pl. a "windows to go" kifejezésre rákeresve is eleve kijön több olyan találat, ahol le van írva a lényeg, tapasztalatok, konvertálás, stb...

"Nincs is szükség ilyen wintogo programokra, mert még jobban működik sima klónozással."

Mármint a meglévő local install utólagos klónozásnál és USB-s csatlakoztatásnál vagy bootol, vagy nem, ha nem, akkor átkonvertálás is szükséges.
Ha tiszta telepítés a nulláról, akkor pedig az hagyományos módon és élesben (nem virtuális gépen) ugye USB-s meghajtóra eleve nem támogatott, ahhoz alapesetben Windows To Go szerinti telepítés szükséges arra való célprogrammal.

Kipróbálni a klónozásos módszerrel akkor nem lehet pendrive-ra, ha az adott klónozóprogram nem enged arra (cserélhető lemezre) közvetlenül klónozni vagy képfájlba menteni és visszaállítani, egyéb esetben viszont nyilván igen.

[ Szerkesztve ]

(#149870) Dexter68 válasza Dexter68 (#149859) üzenetére


Dexter68
addikt

Jjjjjo... megoldódott. De legyen itt, ha legközelebb is megtörténik:
Véletlenül benyomhattam az Fn+Esc kombinációt, ami ezt eredményezte. Fn lock a neve ennek a rémes dolognak.

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#149871) RootRulez


RootRulez
félisten

Sziasztok!

Adott egy ASUS X554S notebook.
Intel Pentium N3700 proci (1.6-2.4GHz), 4GB RAM

Windows 10 PRO x64-et tettem rá, de eléggé lassú. Tudom a HDD sokat ront a helyzeten, de nincs most mód cserélni. Nem lehetne valahogy gyorsítani rajta? Esetleg nem PRO-t, hanem valami másik típusú Windows 10-et rátenni? Az számítana? Mivel a hivatalos oldalon csak W10 driverek vannak, régebbi Windows-zal nem próbálkoznék, hátha hatékonyabban lehetne használni...

Nemtom rátenni 32 bitest, ha ezzel nem hasnálná ki az összes RAM-ot, de kevésbé húzná le a gépet vagy HOME kiadást a 64 bitesből? Mindenesetre ennek nem így kellene működnie...

Mit javasoltok?

Köszi: RR

═════════════════════════════════════════

(#149872) King Unique válasza RootRulez (#149871) üzenetére


King Unique
titán

Ez a laptop hardveresen eleve gyenge, az N-es CPU sem túl acélos, a 4 GB RAM sem túl sok, a lassú HDD meg ugyancsak visszafogja a rendszer működését, ha SMR akkor meg pláne...
A lassú HDD-t hát pedig nem ártana SSD-re cserélni, ahol egy kicsi / közepes tárolókapacitású SSD manapság egyáltalán nem drága, bőven megér annyit és technikailag is megoldható a csere ennél a laptopnál.
Ha nemrég lett telepítve a Windows 10 a 0-ról, akkor először talán meg kellene várni, amíg naprakészre frissül a Windows Update-en + Microsoft Store alkalmazások is, majd újraindítani, stb. Amíg ez nem történik meg, addig nem meglepő ha magasabb a rendszerterhelés a háttérben futó frissítési folyamatok miatt...
Azt a Windows 10-kiadást kell telepíteni, ami meg lett vásárolva a laptophoz, amihez van érvényes termékkulcs vagy meglévő digitális licenc, ha a Home akkor azt, ha Pro akkor azt.
A 64 bites helyett a 32 bites Windows 10 lehet valamit javítana a helyzeten, de olyan sokat nem feltétlen, érezhetően kisebb erőforrásigénye inkább az ilyen nem hivatalos "Tiny10" és társai tákolmányoknak szokott lenni. + A Linuxoknak, de manapság már ott sem feltétlen mindegyiknél, ott is leginkább a könnyűsúlyú változatoknak (példák).
4 GB RAM-ot a 32 bites Windows 10 is úgy-ahogy ki tud használni, ha 8 GB vagy több RAM lenne, akkor lenne ez kérés, akkor kellene a teljes mennyiség kihasználásához mindenképpen 64 bites Windows 10.
Elég időnként 1x bebootolni a rendszert, megnyitni a programokat és utána elég altatni / hibernálni, majd szükség esetén abból ébreszteni, nem kell állandóan be/ki kapcsolni és a 0-ról indítani, ami eleve lassabb gyenge hardverkonfigurációnál.

[ Szerkesztve ]

(#149873) RootRulez válasza King Unique (#149872) üzenetére


RootRulez
félisten

Rendben, akkor egyekőre megbarátkozás lesz ezzel a tempóval. Köszi!

═════════════════════════════════════════

(#149874) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

Céges felhasználásra ipari környezetbe kellene pár W10 LTSC 2021 licencet vennünk, mint cég. A neten van minden a pár ezer forintos kulcstól a bazi drágáig. Itt a PH!-n van egy rakás 19.500Ft-os ajánlat az aprón, miközben az árgépben meg 5k körül vannak ezek a kulcsok. :F

Hol érdemes ilyen kulcsot venni? Az ilyen nagyon olcsó kulcsok azok az EU-n belül elvileg legálisan újraértékesített, fel nem használt SW kulcsok?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#149875) Armagedown válasza CPT.Pirk (#149874) üzenetére


Armagedown
őstag

LTSC 2019 licenszet keress, hosszabb a támogatási ideje, mint a 2021nek.

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#149876) CPT.Pirk válasza Armagedown (#149875) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ha megy a Ryzen 4500U-s egybe gépen, akkor jah, de ezt majd tesztelnem kell.

Viszont a licenc kérdés itt is áll, pont olyan számokat látni.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#149877) King Unique válasza CPT.Pirk (#149874) üzenetére


King Unique
titán

Otthoni, személyes beszerzésnél szokás ilyen formában érdeklődni, ellenben szervezeti (céges) használatnál adja magát felvenni a kapcsolatot a Microsofttal és ajánlatot kérni. Na persze ha pl. csak 1-2 db licenc kell és nem 10-100 db, akkor nem feltétlen lesz jó ajánlat. Azt meg el kellene dönteni, hogy most jogtiszta licenc kell reális áron, vagy csak pár-néhány ezresért egy aktiválókód...
+ Ha webáruházak, akkor értelemszerűen adott a lehetőség ott rákérdezni, hogy pontosan mit, milyen licencet árulnak.

Igen, az EU-n belül legális lehet a használt szoftverek újraértékesítése, meg ha megfelel ezen feltételeknek. Viszont a mennyiségi licencek - Enterprise és Enteprise LTSC alapesetben úgy vásárolható - terén voltak / vannak viták, hogy azokat is tovább lehet-e adni vagy sem, ha tovább akkor csak 1:1-ben az összeset vagy akár külön-külön is, stb.

[ Szerkesztve ]

(#149878) tordaitibi válasza CPT.Pirk (#149874) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Nem tudom itt van-e olyan ami megfelel [link]
Nem a reklám helye énnekem 2 retail működik 5 éve inenn véve és a cégnek is vettünk 3 darabot.
Semmit nem tudok a liszensz és társai dolgokról, lényeg talán hogy cég, számlát kaptunk, és van hova továbbküldeni az esetleges szoftverrendőrséget.
Mennyire hivatalos így, teljesen tudatlan vagyok, passzolok.

(#149879) CPT.Pirk válasza King Unique (#149877) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ahogy Tibi írta, mi is úgy oldottuk meg eddig ezt. Rendes magyar boltból vettünk számlával ilyen olcsó kulcsokat aztán azzal működünk. Azt nem tudom, hogy mi a különbség a 3e forintis, meg a 20e forintos kulcs között, vagy hogy van-e egyáltalán.

Mi pici cég vagyunk "IT" nélkül, a megrendelő meg nagy cég egy másik kontinensen, ők majd gondolom megoldják maguknak a licenc kérdését. Viszont nekünk is kellhet licenc, legalább 1 példányban.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#149880) Pyttawrx válasza CPT.Pirk (#149879) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Szia.
1. cégként venni ilyen kulcsot (ami nem összekeverendő a licensszel) elég rossz ötlet volt. A számla semmit nem határoz ez esetben.
2.
Azt nem tudom, hogy mi a különbség a 3e forintos, meg a 20e forintos kulcs között, vagy hogy van-e egyáltalán.

Ne haragudj, de úgy gondolom, hogy ezt egy IT cégnek tudni kellene.

(#149881) CPT.Pirk válasza Pyttawrx (#149880) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Hi,

Oké, ez már ilyen...

Amúgy nem vagyunk IT cég. HW fejlesztéssel foglalkozunk, ott jellemzően nincs Windows. Itt sem lenne indokolt, ha a vevő nem kérné az LTSC-s Windowst.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#149882) huan


huan
őstag

Sziasztok
Letölthető a Windows 10 IoT Core, vagy más verziója a IoT-nak ISO-ban? Nas-ra szeretném virtuális gépnek.

(#149883) akerbis


akerbis
aktív tag

Sziasztok!

Egy régi i3 2330-as, 4GB memos noteszra mehet a Win 10? Anyámnak lesz a gép online filmezni meg facebook, böngészés. Melyik a legkevésbé erőforrás igényes?

IT Phone :) Gábor

(#149884) akerbis


akerbis
aktív tag

Illetve elég a 32bites a fenti feladatokhoz, ugye? Mert kevesebb memót kér az ajánlott konfignál.

IT Phone :) Gábor

(#149885) Cs1csó válasza akerbis (#149883) üzenetére


Cs1csó
félisten

Simán. mehet a legfrissebb build, ami fontosabb ne legyen sok induló program pl. torrent.
Ha megoldható akkor dobj bele egy SSD-t.

[ Szerkesztve ]

(#149886) Pyttawrx válasza akerbis (#149883) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Szia. 2x4gb ram + SSD kombóval nehet igen, és a 64bit OS. Így még használható lesz. HDD-vel iszonyat lassú lesz. Olcsó SSD-k pl WD green, SP A55.

(#149887) King Unique válasza CPT.Pirk (#149879) üzenetére


King Unique
titán

Ha addig is "úgy" lett megoldva és a leírtak alapján vélhetően ezután is "úgy" lesz, akkor mondjuk nem teljesen világos a kérdés miértje, de mindegy...
Ha csak 1 db licenc kell, akkor marad a webáruházas vásárlás, mert azért a Microsofttól ajánlatot kérni nem nagyon érdemes, meg ugye a Windows 10 forgalmazása hivatalosan már megszűnt, bár az egyelőre lehet csak a kiskereskedelmi árusításra vonatkozik és ott is a Microsoft részéről, mert egyéb helyeken maradtak még a készleten licencek amik eladhatók.

(#149888) akerbis válasza Pyttawrx (#149886) üzenetére


akerbis
aktív tag

Ok, kösz srácok!

IT Phone :) Gábor

(#149889) King Unique válasza akerbis (#149883) üzenetére


King Unique
titán

Erre vonatkozóan épp nemrég lett újra leírva a lényeg egy másik esetnél.

Itt a CPU oké, ha SSD van / lesz a laptopban akkor az is, a 4 GB RAM szintén bár a 8 GB jobb lenne, mehet rá 64 bites Windows 10, stb. A laptop pontos típusa viszont nem lett megadva, meg hogy vannak-e hozzá a hivatalos weboldalán Windows 10-es illesztőprogramok, bár ha esetleg nincsenek, akkor jó esetben letölti és telepíti a Windows Update.

(#149890) akerbis válasza King Unique (#149889) üzenetére


akerbis
aktív tag

Igen most vagyok az SSD beépítese vonalon, Dell XPS L502 az alany. Megkérdezem tehát, lehet ebbe SSD-t tenni?

Cserélvevan benne pár dolog, de az alaplap az tuti ugyan az mert a VGA-ja az, ami gyárilag.

[ Szerkesztve ]

IT Phone :) Gábor

(#149891) King Unique válasza akerbis (#149890) üzenetére


King Unique
titán

Azt megmondja a webes kereső is, hogy nyilván lehet.
+ A hardverspecifikus dolgok laptop esetén értelemszerűen a notebookok kategória témája, azon belül van Dell notebook topic is, stb.

A Dell XPS 15 L502X laptopnál Illesztőpogramok viszont csak Windows 8-ig vannak a gyártó weboldalán, de azt jó esetben a Windows Update automatikusan megoldja telepítés után, némelyik Windows 8-as driver akár Windows 10-nél is működhet, stb.

[ Szerkesztve ]

(#149892) akerbis


akerbis
aktív tag

Megnézem friss rendszerrel hogy dolgozik a gép, aztán majd max következő hónapban szereltetek bele SSD-t. Most visszatérve... Én hülye 4GB Pendriveot vettem, mert eredetileg Win7-et akartam a gépre. Aztán most már a Win10-nél tartunk, aminek az ISO-ja meg már nem megy rá a 4GB-re... Létezik, hogy veszek most egy Win7-et, felrakom és frissítek ingyenesen 10-re?

IT Phone :) Gábor

(#149893) King Unique válasza akerbis (#149892) üzenetére


King Unique
titán

A 64 bites Windows 10 ISO-fájlok mérete 4-5.x GB szokott lenni MCT ESD ISO és direkt módon letöltött standard ISO függvényében, amihez értelemszerűen nem elég a 4 GB-os pendrive, hanem legalább 8 GB-os kell. 4 GB-os pendrive-ra max. a 32 bites változat fér rá.

"Létezik, hogy veszek most egy Win7-et, felrakom és frissítek ingyenesen 10-re?"

How to Upgrade to Windows 10 from Windows 7 for Free
Ingyen kaphat Windows 10-et, egy feltétellel

Igen, technikailag továbbra is működni szokott az ingyenes váltás, viszont a hivatalos határidőn túl az így szerzett digitális licenc már nem feltétlen lesz jogtiszta a Microsoft álláspontja szerint (bővebben).

De amúgy nem lenne célszerűbb inkább egy 8 GB-os pendrive-ot és Windows 10 licencet venni? :F

+ Az USB-s telepítési adathordozó nemcsak pendrive lehet, hanem akár külső HDD / SSD, valamint USB-s adapterbe helyezett memóriakártya is. Sőt, telepítési adathordozó nélkül is lehet telepíteni, lásd az alűbbi útmutatót.

Clean Install Windows 10 without DVD or USB Flash Drive

[ Szerkesztve ]

(#149894) akerbis válasza King Unique (#149891) üzenetére


akerbis
aktív tag

Kösz most ezt elhalasztom, mert nem életbevágó a dolog.

Viszont a Win-t tennem kell fel, mert holnap szeretném küldeni Neki.

Tehát Win7 frissíthető még ingyen Win10-re? :F

IT Phone :) Gábor

(#149895) akerbis válasza King Unique (#149893) üzenetére


akerbis
aktív tag

KÖszönöm Szépen! Akkor veszek 32-bites 10-est! :R

IT Phone :) Gábor

(#149896) King Unique válasza akerbis (#149895) üzenetére


King Unique
titán

A Windows 10 licenc nem 32 / 64 bit függvénye.
+ Egy ≥ 8 GB-os pendrive-ot is kellene vásárolni, vagy ugye adott a lehetőség pendrive nélkül is telepíteni. :)

Vagy másik lehetőség ugye 32 bites Windows 10-et telepíteni és annak telepítője akkor ráfér a 4 GB-os pendrive-ra, viszont a laptop vinné a 64 biteset is. Na meg ha kb. 2,5 év múlva megszűnik a Windows 10 Home és Pro kiadások támogatása, akkor a 64 bitesről közvetlenül és ingyen lehet majd 64 bites Windows 11/12-re upgrade-elni, ellenben a 32 bitesről nem és annál ahhoz mindenképpen újratelepítés szükséges a nulláról, mivel a Windows 11 és Windows 12 esetében már nincs is 32 bites asztali változat.

[ Szerkesztve ]

(#149897) akerbis válasza King Unique (#149896) üzenetére


akerbis
aktív tag

Igen hát most nem veszek másik PD-t, elég olcsó a kulcs majd ha ott tartunk lesz 64-bites véve, de köszönöm az infót, jó lenne, de hát a PD csak 4GB...

Vagyis lesz 64bit, ha... ugye adott a lehetőség pendrive nélkül is telepíteni. Ezt kifejtenéd?

IT Phone :) Gábor

(#149898) King Unique válasza akerbis (#149897) üzenetére


King Unique
titán

Nem is feltétlen kell másik pendrive,mivel lehet a telepítési adathordozó külső HDD, külső SSD és memóriakártya is, sőt akár még egy okostelefon is használható ilyen célra, valamelyik ezek közül csak van kéznél.

A telepítési adathordozó nélküli telepítésre vonatkozóan az egyik előző választ, az annak végén leírtakat és a linkelt útmutatót talán még nem olvastad? :B

[ Szerkesztve ]

(#149899) akerbis válasza King Unique (#149898) üzenetére


akerbis
aktív tag

Neem! De ezzel elleszek egy darabig. Okostelefon, másik partíció a gépen van. :D

IT Phone :) Gábor

(#149900) AlyrArkhon


AlyrArkhon
senior tag

Bocs hogy bele, csak egy kis kotty :)
Adott helyzetben én biztos hogy azt csinálnám, hogy veszek egy SSD-t mondjuk 128-ast, levenném a HDD particiót ~100-ra, rádugnám az SSD-t másodiknak, arról telepíteném a wint (64 bitest), majd visszaklónoznám rá és megcserélném őket.

Redmi Note8,11/Band4,8/watch3a/Xiaomi S10

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.