Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37401) mgoogyi


mgoogyi
Topikgazda

[kötvény konvexitás cikk]
Nekem ebből az jön le, hogy az investment grade kötvények kiváló diverzifikációs eszközök a részvények mellé akkor is, ha alacsonyak a hozamszintek. Így sokkal jobban el tudom fogadni az olyan portfóliókat, amikben sok a hosszú kötvény, pl. All-weather, golden butterfly, permanent.
Eddig azt gondoltam, hogy most hosszú kötvény etf-et venni teljesen ésszerűtlen a kockázatai miatt.

(#37402) bernel válasza mgoogyi (#37401) üzenetére


bernel
tag

A kötvényeket azért nem szokták ajánlani, mert alacsony hozamszintek mellett bukás lesz, ha normalizálódnak a hozamszintek.

Ha jól értem, a szerző azt mondja, hogy viszont szépen lehet nyerni rajtuk, ha innnen még lejjebb mennek a hozamok.

Tehát készüljünk arra, hogy nem hogy normalizálódnak az állapotok, hanem még elvadultabbak lesznek?

(#37403) Oppenheimer válasza bernel (#37402) üzenetére


Oppenheimer
veterán

A jövőt senki nem látja előre, de a tendencia ez. Fejlett világban mindenütt lassul a növekedés, csúcson az adósságszintek, újraindult QE programok vannak és kamatcsökkentés. Még több heroint kap a függő, ez nem a normalizálódás irányába mutat.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#37404) #95561216 válasza bernel (#37402) üzenetére


#95561216
törölt tag

Hat itt a topicban nagyon beindult 1-2 eve a vialgvege-varas, valaki meg szep nagy shortba is beult. Ugyhogy sokaknak alombefektetes lenne a hosszu kotveny most, ha komolyan gondoljak az esest :)

(#37405) mgoogyi válasza bernel (#37402) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

A szerző nem spekulál. A konvexitás arra utal, hogy alacsony hozamszintnél a hozamcsökkenés hatása sokkal erősebb, mint magas hozamszintnél.
A kötvények és részvények közötti negatív korreláció meg abból jön, hogy tőzsdei zuhanásnál nagy a kereslet az erős kötvényekre, ami csökkenti a hozamszinteket. És a konvexitás a jelen helyzetben erősíti ezt a hatást.

Szóval nem arról van szó, hogy egy USA/német/stb. hosszú kötvény önmagában jó befektetés lenne, hanem arról, hogy a portfólióban lévő szerepét jelenleg is tökéletesen betölti.

(#37406) bernel válasza mgoogyi (#37405) üzenetére


bernel
tag

A hozamváltozás hatása erősebb, vagyis ha esetleg hozamemelkedés lenne, akkor a kötvényrész vesztesége is sokkal nagyobb, mint egyébként, vagyis nem tompítja annyira a negatív hatásokat (ami a szerepe lenne), mint egy magasabb kamatú környezetben.

De persze az a kérdés, hogy lesz-e valaha kamatemelés. Annyian ülnek hitelekben a világon, hogy a kamatemelések masszív csődhullámot hozhatnának, amit a politikusok nem igazán akarnak bevállalni.

(#37407) mgoogyi válasza bernel (#37406) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Igen, nagyobb a veszteség oldal is, de nem szimmetrikusan, hanem a csökkenő hozamos oldal az erősebb.
"4. Note that the spread of total returns for long term bonds is not symmetrical. Because they are increasingly more sensitive with every drop in rates, for the same +/-1% change they actually have more upside than downside."

"vagyis nem tompítja annyira a negatív hatásokat (ami a szerepe lenne), mint egy magasabb kamatú környezetben."

A szerepe a részvények elleni negatív korreláció. Amennyiben az továbbra is működik, akkor tökéletesen tompítja a részvénypiacból adódó negatív hatásokat és az a durva, hogy kis hozamszintnél egyébként jobban, ahogyan a görbékből látszódik.
A dolog árnyoldala, hogy a kötvényoldaltól lehet nem lesz infláció feletti hozamod, csak esetleg nagyon hosszú távon.

"De persze az a kérdés, hogy lesz-e valaha kamatemelés."
Hát ez jó kérdés, sokat agyalok rajta. Én nem szeretnék találgatni erről, az spekulációhoz vezet és az nem kisembernek való. Engem inkább azért izgat a téma már vagy két hónapja, hogy merjek-e/van-e értelme kötvény etf-et vennem és úgy tűnik, hogy mindenképpen fontos része egy jó portfóliónak.
Eddig meg voltam akadva azon a szinten, hogy kb. kamatot sem fizetnek, innen már szinte nincs hova lejjebb, rengeteg ideig az inflációt sem fogja kitermelni. A valóság meg az, hogy a védőháló szerepét betölti a részvényekkel szemben most is és ez a cikk mutatta meg, hogy miért.

(#37408) vnorbi válasza vnorbi (#37250) üzenetére


vnorbi
aktív tag

A fél évre saccolt növekedés összejött két hét alatt, euróra átszámítva már a 100 milliós határnál van a méret a saját adatlapjuk szerint. Tettek egy kis marketinget mögé az iShares-nél, lehet ettől ugrott meg. Az S&P 500-as ETF-üknél, ahol valószínűleg a legtöbb érdeklődő kezd, a képernyő aljára betettek egy kiemelt linket "Discover a sustainable alternative for this fund here!" szöveggel, ami jelenleg pont ehhez az MSCI USA ESG Screened ETF-hez visz.

Azt mondjuk nem tudom, hogy a link mióta van ott. A sustainable investing témát tolják már egy ideje, de nekem az ilyen direkt ajánlások még újak.

(#37409) Golyobis


Golyobis
aktív tag

Mi a garancia arra hogy az itt ajánlott ETF-ek továbbra is úgy fognak emelkedni mint ahogy a múltban láttuk? Ez alatt nem arra gondolok hogy ne lehetne egy válság, hanem arra hogy miért ne lehetne az hogy jön egy válság, és utána 20 év múlva sem éri el az árfolyam azt a szintet mint válság előtt volt.
Erre tipikusan a japán tőzsdét szokták felhozni példaként.
Nem értem mi alapján kellene biztosra venni, hogy a múltbéli trend a jövőben is folytatódni fog.

(#37410) bernel válasza Golyobis (#37409) üzenetére


bernel
tag

Garancia semmi nincs, ahogy az életben semmire sincs. A különböző portfólióvariációk (pl. x% részvény, x% kötvény) szolgálnak arra, hogy a befektető felkészüljön mindenféle eshetőségre. De ugye itt is az a kérdés, hogy melyik portfólió fog bejönni a végén. Valamit mindenképpen választani kell, aztán reménykedünk, hogy jól döntöttünk. :)

(#37411) fenyvesik


fenyvesik
csendes tag

Vanguard FTSE allw a jelenleg nem aktív a Random kínálatában. Mi lehet ennek az oka?

(#37412) mgoogyi válasza fenyvesik (#37411) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Nincs még nyitva a tőzsde, ahol vásárolható?

(#37413) mgoogyi válasza Golyobis (#37409) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

A globális részvény etf-ek esetében maga a kapitalizmus az alap.
Amíg a világ cégei átlagban profitot termelnek, addig valószínűtlen, hogy egy ilyen etf hosszú távon a földbe álljon. Vagy ha igen, akkor az lesz a legkisebb bajod, hogy a részvény etf-ed hogy áll.

A kötvény etf más kérdés. Ott perpill nagyon alacsonyak a hozamok, ha most beleülsz önmagában egy nagyobb durációjú valamibe, akkor nem biztos, hogy megvered az inflációt.
Persze erre a célra ott vannak az inflációhoz kötött kötvények, erre is van etf.
De azért ott is van huncutság, tudtommal az amerikai TIPS inflációjánál(CPI) nincs beleszámolva a kaja, energia és lakhatás..

Arany, árupiac és egyéb alternatív cuccok:
Talán az inflációt kb lekövetik, egyébként kiszámíthatatlan.

(#37414) Lex Icon válasza Golyobis (#37409) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Ha a maximális hozamot célzod meg, akkor a maximális bukót is megcéloztad. Ha ez sok neked, akkor diverzifikálni kell (kötvény, arany, más piac, más ország, más deviza, ...). Cserébe alacsonyabb hozamod lesz, de a veszteség is alacsonyabb lesz.
A volatilitás kétirányú. Úgy is mondhatom, hogyha autópályán repesztesz, akkor a szembesáv is autópálya.

(#37415) vnorbi válasza fenyvesik (#37411) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Úgy érted, hogy nem látsz árfolyamot? Mert én ki tudom választani, de nincs kötéslista és ajánlati könyv. Azt mondjuk más ETF-nél is láttam korábban, hogy az RC által mutatott kötéslista hiányos a Xetrán közzétetthez képest, de különösebben nem zavart. Próbáltál esetleg megbízást beküldeni rá? Csak azért, mert más brókernél ugyan, de van olyan tapasztalatom, hogy ha az adatközlés nem is működik, attól a megbízást még végre tudják hajtani.

(#37416) julius666 válasza Golyobis (#37409) üzenetére


julius666
addikt

Semmi garancia nincs. Nem kell egyébként ilyen egzotikus piacokig rohanni, mint a Japán, voltak ilyen időszakok az elmúlt 100 év nagy bajnokának számító amcsi tőzsdén is, mondjuk a közismert S&P 500 indexet nézve (ha az itt ajánlgatott diverzifikált világ indexet veszed, akkor nagyrészt ezt veszed ugye).

Ez főleg reálértékben, inflációval korrigált árakat nézve igaz, de ha nominálisan nézzük is, ha mondjuk 2000-ben a dotcom lufi csúcsa környékén bevásároltál volna, csak valahol 2013-2014 környékén lett volna bármiféle pozitív hozamod. Itt nézelődhetsz, agyalhatsz, mit bírna a gyomrod: [link] :)

Kockázat az ezer fajta forrásból jöhet, nem csak a FED alapkamat + QE programok léteznek mint piaci meghatározó tényező. Jövőre pl. amcsiban választások lesznek, simán nyerhet a meglehetősen piacbarát Trumppal szemben valamelyik baloldali jelölt, aki berántja a nadrágszíjat a piacokon, könnyen lehet lavinát elindítva.

Rengeteg a csontváz a világgazdaságban az elmúlt 10 év bikapiaca után, nem véletlenül rettegnek sokan és várják a válságot.

(#37417) bernel válasza Golyobis (#37409) üzenetére


bernel
tag

Részvények hozamai és a történelem: [link]

(#37418) fenyvesik válasza mgoogyi (#37412) üzenetére


fenyvesik
csendes tag

De lassan már egy hete nem látom az instrumentum mellett a valós adatokat. Valszeg a RC szakembere tudja rá a választ. Telefonos appon nézem az is igaz, majd csekkolom netboomon is.

(#37419) Kobe


Kobe
veterán

Decemberben terveznem kb 1-2M friss osszeg elhelyezeset valahova, kozeptavra. Jo lenne diverzifikalni kicsit, de nem tudom mibe (kozeptav, ingatlan cel lesz belole, de addigis el kene helyezni)
Ami most van, allampapir, kb 70%, eur kb 20%, maradek kripto es cash

Tippek, vagy inkabb menjen eur vagy allampapirba?

(#37420) bandus válasza Kobe (#37419) üzenetére


bandus
veterán

az eur megtakarítás hol/hogyan van? sima deviza számla? ha igen, ott hogyan érdemes eur-t elhelyezni? lehet váltani középszar bnki árfolyamon, vagy kp-s befizetéssel is?

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#37421) Kobe válasza bandus (#37420) üzenetére


Kobe
veterán

En revolutra kukdok be kartyarol forintot, es valtok revoluttal. Majd visszsutalom ingyen banki deviza szamlamra. Revoluton csak 1-2000 eurot tartok egyszerre

(#37422) bandus válasza Kobe (#37421) üzenetére


bandus
veterán

eh, valamiért eszembe sem jutott a revolut. gyorsan át is futottam az erste deviza hirdetményét, és nem itt fogok eur számlát nyitni, úgy néz ki. meglehetősen drága.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#37423) julius666 válasza Kobe (#37419) üzenetére


julius666
addikt

Megtakarítási célból casht ne tarts. Ha EUR árfolyamra akarsz spekulálni, akkor tedd be államkincstárba a pénzed EUR kötvénybe, a devizaszámlád (ha másra nem kell) meg számold fel, pénzkidobás.

De ha magyar ingatlant akarsz venni a pénzből, akkor deviza árfolyamra spekulálás alapból nem biztos, hogy jó ötlet. Minden a kockázattűrő képességeden, beállítottságodon múlik persze.

(#37424) zolmesz


zolmesz
aktív tag

Sziasztok!
A Random Capital-nél ugye USD utaláskor KELER-en keresztül van egy levelező bank, ami levesz díjat magának az utalt pénzből.
A GYIK-ban USD (és EUR-hoz is) utaláshoz van egy Raiffeisen-es bankszámlaszám is megadva másik lehetőségként. Valaki próbálta már ezt? Ez is átmegy vajon levelező bankon, díj levonással, vagy ez közvetlen lehet?
Vagy legyek én az első, aki kiprobálja :)

(#37425) Lex Icon válasza zolmesz (#37424) üzenetére


Lex Icon
senior tag

A Rafis számlák elvileg csak kp befizetésre vannak (azonosítás után), de valamelyik tájékoztatójukban utaláshoz is az van írva. Nem tudom, hiba-e, de pár hónapja "véletlenül" arra utaltam egy kisebb € összeget. Utána mikor olvastam másutt, hogy csak kp. befiz., kicsit meg is ijedtem, hogy nem jól csináltam, de végül célba ért.
€ esetén nincs levelezőbank csak $-nál.
De nyugodtan küldheted a Keler-es számlára semmi eltérés nincs és az a hivatalos.

[ Szerkesztve ]

(#37426) zolmesz válasza Lex Icon (#37425) üzenetére


zolmesz
aktív tag

A GYIK-ban így szerepel, hogy "utalás", ezért gondoltam, amit kérdeztem:

2.b) Deviza utalás Raiffeisen Bankon keresztül:

EUR befizetése: 12010532-01203531-00500000
IBAN: HU 8712 0105 3201 2035 3100 5000 00

USD befizetése: 12010532-01203531-00600007
IBAN: HU 8712 0105 3201 2035 3100 6000 07

Csak azt a fránya 20-40 USD levelező banki jutalékot és/vagy az 5 USD devizakonverziós költséget próbálnám megtartani magamnál.

(#37427) Lex Icon válasza zolmesz (#37426) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Én is ezt néztem először, de ITT meg máshogy van.
EUR esetén nincs levelező bank (SWIFT).
Revolut-ról utalok, úgy ingyenes.
$ esetén kis összeget (<500$) érdemes kártyáról fizetni (USD-s kártyáról pl. Revolut), mert az "csak" 1% költség.

(#37428) vnorbi válasza Lex Icon (#37427) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Nálam az RC csak forintot enged feltölteni kártyáról.

(#37429) Lex Icon válasza vnorbi (#37428) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Bocs, jogos. Nem töltöttem még fel kártyáról, csak a díjjegyzékből emlékeztem az 1%-ra. A Ft-ra már nem. :)
Akkor marad a váltás Ft-ról vagy €-ról 0,3%-ért minimum díjjal.

Ha ezeket a minimum díjakat elfelejtenék, akkor sokkal nagyobb forgalmuk lenne és a jutalék is több lenne összességében (szvsz).

[ Szerkesztve ]

(#37430) vnorbi válasza Lex Icon (#37429) üzenetére


vnorbi
aktív tag

A díjjegyzékben csak az 1% szerepel, a forint megkötés nincs ott. Csak ha valami kis számot írok be a felületen, akkor jelenik meg a hibaablakban, hogy 10 ezer forint a minimum, ezért gondolom, hogy ha 10000-től nagyobb számot írnék be, akkor kapásból vinne az OTP fizetési oldalára, ahol már ki lenne írva, hogy forint befizetés lesz.

A minimum díjak mellett a minimum összegek is tudnak bosszantóak lenni. Például lehet MÁP+-t jegyezni náluk, ami jó lehetne, mert mondjuk beutalok valamekkora forint összeget TBSZ-re, és szabadon marad az év végére pár ezer forint. De nem megyek vele semmire, mert a minimum jegyezhető összeg 100 ezer forint. De még ettől is felfoghatatlanabb, hogy a normál számláról 100 euró a legkisebb összeg, amit át lehet vezetni TBSZ-re. Ez tök ingyen van, ki sem megy a saját rendszerükből az átvezetés, ezért nem értem, hogy miért tilos kis összeggel kiegészíteni a TBSZ-en már benn lévő pénzt. Forintnál még nem próbáltam, de lehet, hogy ott is lenne valami minimum összeg, ami alatt nem lehet átvezetést indítani.

(#37431) Lex Icon válasza vnorbi (#37430) üzenetére


Lex Icon
senior tag

A díjjegyzékben ez van (4. oldal alján):
"BANKKÁRTYÁS PÉNZFELTÖLTÉS
Bankkártyás pénzbefizetés a Netboon kereskedési rendszerben forintban: A feltöltött összeg 1%-a"
Ha jól látom, ráadásul csak a sima számlára tudok bankkártyával feltölteni, a TBSZ-t nem lehet kiválasztani.
Írják is: "Bankkártyával kizárólag normál számlájára fizethet be. Amennyiben TBSZ számláját szeretné feltölteni, a bankkártyás befizetést követően hívja ügyfélszolgálatunkat és kérjen ingyenes átvezetést."

A TBSZ-re úgy tudsz átvezetni 100€-nál kisebb összeget, ha felhívod az ügyfélszolgálatot. Nekem volt már ilyen: 10€ ment próba utalással és a sima számlán landolt a TBSZ helyett.

Zaklatni kell az ügyfélszolgálatot, előbb-utóbb megoldják.

[ Szerkesztve ]

(#37432) vnorbi válasza Lex Icon (#37431) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Jogos, rémlett is, hogy mintha valahol olvastam volna a forintot, de most átsiklottam felette.

Az ügyfélszolgálatos tippet köszi! Az idézett rész kapcsán eszembe is jutott, hogy ha megint ilyen bajom lesz, akkor megérne egy telefont, hátha meg tudják oldani. Amúgy az volt, hogy kiszámoltam, hogy a limit ár szorozva a darabbal + a jutalék az mennyi euró lesz két tizedesjegyre kerekítve, és azt átvezettem. Aztán a megbízásra már azt dobta, hogy nincs rá fedezet, bár a hibaüzenetnél már egész euróra kerekített, de az volt a baja, hogy egyébként meg három tizedesjeggyel számolt, és pechemre a kerekítés rossz oldalán voltam: 0,004 euró hiányzott. Kiegészíteni már nem tudtam a minimum összeg miatt, ezért lejjebb vittem a limit árat, és így is teljesült a megbízás egy órán belül, úgyhogy még kerestem is egy kicsit a szerencsétlenkedésemen.

(#37433) #24334592 válasza julius666 (#37416) üzenetére


#24334592
törölt tag

igény volna rá, viszont senki sem akar leszállni a bikáról, na de majd egyszerre ;]

Japan egzotikus? :DDD Ausztrál mining részvényt venni, na az! Pl PRU, azóta is fáj h nem mertem belehúzni, pedig triplázott és tartja :W

(#37434) BÁ Nutrition válasza julius666 (#37416) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Eleg eljonni Angliaig ha kockazatot keresel. A baloldal mar most bejelentett par valtozast gyozelem eseten ami eleggi odaverhet a befektetoknek meg az atlagpolgaroknak

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#37435) BÁ Nutrition válasza Golyobis (#37409) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Etf meg etf kozott van kulonbseg azert eleg sok. Ha globalis reszveny etfre mondod azt h 20 ev mulva ugyanott lesz(lehet) akkor kb azt feltetelezed h a gazdasag is kb annyit tud produkalni mint most. Ami azert eleg szomoru lenne. Legalabbis abban az esetben ha meg odaraknak ezido alatt mondjuk 50-100% inflaciot is

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#37436) #24334592 válasza BÁ Nutrition (#37434) üzenetére


#24334592
törölt tag

ahhoz képest alig rángatták meg eddig, a hullámvasút meg jól hozott.

na, lesz karácsony előtt 340es eurónk? Stabil a trend egyelőre :C

(#37437) Golyobis válasza bernel (#37417) üzenetére


Golyobis
aktív tag

Igen, pont valami ilyesmire gondoltam. Meg az amcsi felemelkedés mögött a katonai világhatalmuk is ott volt azért, amit szerintem nem "a vliág rendősége" nemes elve miatt tartottak fel. Sokkal inkább a kényszerítések miatt. Ez bármikor bedőlhet, Oroszország eléggé felfelé jön, szerintem egyenrangúvá vált az USA-val.

Meg aztán ott van az is hogy egyesek a valós inflációt jóval magasabbra becsülik mint a bejelentettet, ennek fényében a szép reálhozamok már koránt sem olyan vonzóak.

(#37438) BÁ Nutrition válasza Golyobis (#37437) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Katonailag Kina elobb lehagyja Oroszorszagot mint hogy az beerne az Usat(ha meg nem tortent meg). De amugy ez baj is mert ha Kina elkezdi kovetelni amirol ugy gondolja h jarn neki.. akkor lehet shortolni sok mindent

Szoval a lenyeg h Oroszorszag eleg messze van attol h beerje az Usat. Ha nem lennenek atomfegyverek mar reg osszecsaptak volna

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#37439) Oppenheimer válasza Golyobis (#37437) üzenetére


Oppenheimer
veterán

"Oroszország eléggé felfelé jön, szerintem egyenrangúvá vált az USA-val"

Te hol élsz??? Orosz gazdaság 10 éve stagnál, kezd vetekedni a pangás éveivel. Nem mintha amúgy magas bázisról kellene fejlődnie az orosz gazdaságnak, amúgy is nagyon alacsony a GDP/capita.

Emelett a demográfiai helyzet katasztrofális és a fiatal értelmiség hagyja el az országot.

Sose fogják katonailag felvenni a versenyt az USÁval és a különbség csak nőni fog.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#37440) Kobe


Kobe
veterán

Euro arfolyam csodasan fest...

(#37441) zolmesz válasza Lex Icon (#37427) üzenetére


zolmesz
aktív tag

Revolut-ról való utaláskor is igazolni kellett, be kellett mutatni, hogy az a Te neveden lévő számla? Azt milyen módon csináltad?
Ha jól tudom, a GBP-től eltérő utalásokat valami gyűjtőszámláról oldja meg a Revolut, vagy rosszul tudom?

(#37442) Lex Icon válasza zolmesz (#37441) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Nem kell semmit igazolni beutaláskor és nem kell, hogy a saját számlámról menjen. Kiutaláskor kell csak a saját. Üfsz. mondta.
Ők se látják, honnan jön a pénz, mivel a Kelerhez megy.

(#37443) Lex Icon válasza Kobe (#37440) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Ja, sok Forex Miska felébred 8 után és szétcs.szi az árfolyamot. :D

(#37444) Revolit


Revolit
senior tag

Valaki irta korabban, hogy 80 dollarert nem vett le a koztes (vagy milyen) bank Randomhoz utalaskor, USD-ben.

Az gaz, ha tobb mint 100x utalnek ilyen 80 dollaros pakkot? :DDD

(#37445) Kasya


Kasya
nagyúr

MÁP+-ba gondolkodok. Jol latom, hogy erdemesebb kozvetlen az Allamkincstarnal szamlat nyitni, mint pl. a bankomnál (Raiffaisen-nél)?
Az Államkincstár ingyenes számlavezetést ír, a Rafinál 0,24% (+kifizetés?).

Szerk: megtalaltam a valaszt, csak a nagy keresesben kisse keson. :R

[ Szerkesztve ]

(#37446) Lex Icon válasza Revolit (#37444) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Mind kíváncsiak vagyunk, próbáld ki! :DDD
A $90 és $99 meg a $100-t se próbálta még más, az is kellene. :D

(#37447) Lex Icon válasza Kasya (#37445) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Az összefoglalóban is benne van. ;)

(#37448) Revolit válasza Lex Icon (#37446) üzenetére


Revolit
senior tag

Hat, nem igerem, hogy ki fogom probalni. Agyfaszt kapnek, a 87. utalasnal kapcsol a kozvetito bank, es levonja a 20-40 dolcsit, es nem eleg, hogy nem uszom meg a koltseget, meg sz*ptam is a kis utalgatasokkal :DDD
Vegul is ekkora osszegnel mar a Random is 20 dolcsi felett vesz le a 0.3% dijjaval. Csak meg extra szivas az USD->HUF, HUF beutal Random, Randomon belul HUF -> USD :W

(#37449) zolmesz válasza Revolit (#37444) üzenetére


zolmesz
aktív tag

Én 20e Ft-okat utaltam be, mert arra még nem számol fel díjat a Raiffeisen bank. Pár százezer után felhívott az ügyfélszolgálat, hogy látják, hogy milyen összegek érkeznek be, napi több is, és ez miért van. Elmondtam neki, hogy ennek az utalása még ingyen van. Ja, akkor rendben.
Szóval lehet ilyet, nem tiltott, csak esetleg megkérdezhetik, hogy miért.
USD-re váltást meg nem 20e Ft-onként csináltam, hanem egyben, amikor már úgyis elértem volna a minimum 5 USD-t.

[ Szerkesztve ]

(#37450) Szmeby


Szmeby
tag

Egy elméleti kérdés. Ti hogyan fektetnétek be 9M EUR-t? Elég sok problémát behoz az összeg mérete, amit az ember kicsiben még nem tapasztalt. Hány bank és bróker között kell szétosztani, lehet, hogy itt már nem a diszkontbróker játszik, oba, beva limitek, nyilván érdemes optimalizálni és nem bedobni az egészet egy otp folyószámlára azt' jólvan. :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.